Cum a fost pacificat orasul
Cel mai rău dintre ei, un arab pe nume Ahab, convertit de Savin, un călugăr de-al locului, a decis că situaţia nu mai poate continua aşa. Ahab era temut de toţi, dar nu s-a folosit de faima sa pentru a-şi impune voinţa. N-a încercat să convingă pe nimeni. Cunoştea mult prea bine natura umană pentru a intui că oamenii vor lua onestitatea drept slăbiciune, iar puterea îi va fi pusă la îndoială.
Aşa că a chemat nişte tâmplari dintr-un oraş învecinat, le-a dat o schiţă şi le-a spus să construiască ceva pe locul în care se află acum crucea ce domină aşezarea. Zece zile şi zece nopţi, locuitorii au auzit zgomotele ciocanelor şi i-au privit pe meseriaşi cum tăiau lemnul, îmbucau şipcile şi băteau cuie.
La sfârşitul celor zece zile, puzzle-ul gigantic trona în mijlocul pieţei, acoperit cu o pânză. Ahab i-a chemat pe toţi să participe la inaugurare. Solemn, fără a rosti vreun cuvânt, a îndepărtat pânza. Era o spânzurătoare. Cu funie, cu trapă şi tot restul. Nou-nouţă, dată cu ceară pentru a îndura vicisitudinile vremii pentru mult timp.
Cum erau toţi adunaţi în piaţă, Ahab a profitat de ocazie şi a dat citire noilor legi menite să-i protejeze pe fermieri, pe crescătorii de vite şi să anunţe recompense pentru cei care aduceau negoţuri noi în oraş. Cei care nu-şi găseau o slujbă onestă erau invitaţi să plece în altă parte. Nici măcar o singură dată nu s-a referit la monumentul pe care tocmai îl inaugurase. Ahab era un bărbat care nu credea în ameninţări.
După discurs, mulţimea s-a strâns în grupuri şi cei mai mulţi gândeau că Ahab a fost părăsit de îngerul protector şi şi-a pierdut curajul de altădată. Aşa că trebuia ucis. În zilele următoare s-au urzit tot felul de planuri împotriva lui. Dădeau însă cu ochii de spânzurătoarea din mijlocul pieţei şi se întrebau: Ce caută aici? A fost construită pentru cei care nu acceptă noile legi? Cine e de partea lui Ahab şi cine nu? Or fi spioni printre ei?
Spânzurătoarea privea în jos spre oameni, oamenii se uitau în sus la spânzurătoare. încetul cu încetul, curajul iniţial al răzvrătiţilor s-a transformat în frică. Toţi cunoşteau reputaţia lui Ahab, ştiau că era de neclintit în decizii. Unii au părăsit oraşul, alţii au decis să accepte slujbele propuse, fie pentru că nu aveau unde se duce, fie de frica acelui instrument al morţii din mijlocul pieţei. Cu timpul, oraşul s-a liniştit, afacerile au înflorit şi oamenii au început să exporte cea mai bună lână şi să producă grâu de cea mai bună calitate.
Spânzurătoarea a stat pe locul ei timp de zece ani. Lemnul a rezistat, doar funia a fost schimbată din când în când. Dar nu pentru a fi folosită. Ahab nu a spus niciodată nimic. Imaginea era suficientă pentru a transforma curajul în teamă, încrederea în suspiciune, poveştile de bravadă în şoapte împăciuitoare. După zece ani, când legea a fost instaurată în Viscos, Ahab a distrus spânzurătoarea şi a înlocuit-o cu o cruce.
Buna dimineata , Ahab cunostea cu adevarat natura umana , el insusi fiind un raufacator de temut…Cum se spune ,,Frica pazeste bostanaria’’….si nu legea societatii… Frica de pedeapsa e starea cea mai puternica care domina firea umana. La noi a fost un Vlad Tepes ca exemplu , dar asa cum sa intamplat in Viscos , la fel si in Tara Romaneasca …la prima ,,stralucire a aurului’’…oamenii dominati de imaginea crucii – care inlocuise spanzuratoarea – doreau sa puna la loc aceasi spanzuratoare …De data asta pentru a fi folosita – in beneficiul lor..
,,Fiecare din noi poarta in sine aceasta spanzuratoare .
Cu alte cuvinte , Binele si Raul au unul si acelasi chip , totul depinde de momentul in care unul sau altul ii taie calea oricarei finite umane ‘’
Prin analogie , la noi in Bucuresti , ar trebui instalate vreo 487 de ,,spanzuratori ‘’acesta e numarul demnitarilor care au dosare penale …Si vreo 10 ceva mai inalte si vopsite frumos – pentru viitorii si actuali aspirant la Guvernare , sef de guvern si presedintie…Problema ar fi cu adevarat , cand am intelege cate mii de alte ,,spanzuratori ‘’ar trebui instalate in toate localitatile Romaniei unde jaful si hotia sunt la ele acasa…
,,Unde esti Tepes Doamne’’…? A spus Eminescu..Iar noi ca demni urmasi ai stramosilor nostri ar trebui sa-I atarnam in streanguri pe ,,venetici si jefuitorii’’ erijati in conducatori ai tarii…au nu sa ii votam iar si iar cu nepasare pentru noi si viitorul copiilor nostri.
O zi buna va doresc.
Bine ai revenit domnule Vali. La ce evenimente sunt in Orient si am inteles ca acolo lucrezi, ti-am dorit tot binele din lume sa te intorci acasa la cei dragi sanatos. Ma bucur ca ai scris si sper sa reapara si doamna Sefora. Mesajul de azi are multe semnificatii. Gura lumii e sloboda si fiecare crede si interpreteaza cum considera … dar e bine cand au loc toti si se respecta o decenta pentru a avea loc un progres. Intr-o localitate ca si in viata ai intr-o mana prajitura si in alta biciul. E preferabil sa nu folosesti niciodata biciul dar …. e bine a se se cunoaste ca exista si este functional.
Daca biciul predomina nu va fi niciodata prajitura. Si va fi crancen dar…… Si este adevarat in noi este si binele si raul. Orice rau are si partea lui de bine si orice bine are partea lui de rau. Armonia o creem noi si mentinerea in echilibru. Cu respect.
Si eu consider ca de foarte multe ori ONESTITATEA este luata drept slabiciune de cei cu „muschii ” EGO-ului foarte bine dezvoltati . Poate ca de aceea este atata …LIPSA DE ONESTITATE INTRE OAMENI …….cu niste consecinte vizibile „la tot pasul” …..Consider ca povestioara ne arata un exemplu practic de ceea ce inseamna sa FACI PRESUPUNERI …….