skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

99 de monede

 

Acum multă vreme a trăit un rege care, în ciuda stilului său de viaţă luxos, nu era nici fericit, nici împăcat cu sine însuşi.
Într-o zi, regele a dat peste un servitor care cânta fericit în timp ce lucra. Acest lucru l-a făcut pe rege să se întrebe de ce el, Conducătorul Suprem al ţinutului, era nefericit şi posomorât, în timp ce un umil servitor avea atât de multă bucurie în viaţa lui?
Regele l-a întrebat pe slujitor: „De ce eşti atât de fericit?”
Omul a răspuns: „Majestate, eu nu sunt nimic altceva decât un servitor, iar familia mea şi cu mine nu avem nevoie de prea mult – doar un acoperiş deasupra capului şi mâncare caldă pentru a ne umple stomacul”.
Regele nu a fost satisfăcut cu acest răspuns. Mai târziu în cursul zilei, el a cerut sfatul sfetnicului său de încredere. După ce a ascultat problema regelui şi povestea servitorului său, sfetnicul a replicat: „Majestate, eu cred că servitorul nu face parte din Grupul 99”.
„Grupul 99? Ce anume este acesta?”, a întrebat regele.
Consilierul a răspuns: „Majestate, pentru a înţelege cu adevărat ce înseamnă Grupul 99, puneţi 99 de monede de aur într-o pungă şi lăsaţi-o la uşa acestui slujitor”.
Când servitorul a văzut punga, a luat-o cu el în casă. Când a deschis-o, un mare strigăt de bucurie s-a auzit venind din casa lui… Atât de multe monede de aur! El a început să le numere şi, după ce le-a numărat de mai multe ori, s-a convins că erau 99 de monede. Dar o întrebare nu îi dădea pace servitorului: „Ce s-ar fi putut întâmpla cu ultima monedă de aur? Cu siguranţă, nimeni nu ar lăsa doar 99 de monede!”
A căutat peste tot, dar ultima monedă lipsea.
În cele din urmă, epuizat, el a decis că trebuie să muncească mai mult decât oricând pentru a câştiga acea monedă de aur şi a întregi suma. Din acea zi, viaţa slujitorului s-a schimbat: muncea foarte mult, a devenit morocănos şi îşi critica familia pentru că nu îl ajuta să câştige acea monedă de aur. Chiar s-a oprit din cântat în timp ce lucra. Martor al aceastei transformări drastice, regele era din ce în ce mai nedumerit.
Neînţelegând ce s-a întâmplat cu slujitorul său, regele s-a îndreptat din nou către sfetnic pentru a afla un răspuns. Acesta i-a spus: „Majestate, el a intrat acum în Grupul 99. Grupul 99 este un nume dat acelor oameni care au suficient pentru a fi fericiţi, dar nu sunt niciodată mulţumiţi, pentru că tânjesc mereu după mai mult şi se luptă pentru acel 1 în plus, spunându-şi în sinea lor: “Trebuie să obţin acest ultim lucru şi apoi voi fi fericit pentru toată viaţa”.
Putem fi fericiţi chiar şi cu foarte puţin în viaţa noastră, dar în clipa în care primim ceva mai mare şi mai bun, începem să ne dorim chiar mai mult. Ne pierdem somnul, fericirea, rănim oamenii din jurul nostru. Toate acestea ca preţ pentru dorinţele şi nevoile noastre aflate mereu în creştere”.

Sursa: Financiarul.ro

Comentarii (8)
  1. Ca sa vezi ce noroc pe mine. In toata viata mea nu am avut “ghinionul” sa gasesc la usa mea o punga cu 99 de monede de aur!
    Nici nu stiam ce noroc am avut si de ce eram eu asa de vesel!?
    Adevarul e ca …asa este si in realitate. Din ce agonisesti, tot vrei mai mult. Iar asta e valabil mai ales la cei imbogatiti rapid , in general, prin mijloace nu prea ortodoxe.
    Din cauza asta sunt si prinsi cu ocaua mica pana la urma. Pentru ca nu se pot opri si tot zic …inca un pic, inca o afacere, inca….Si ajungi la vorba cu …”ulciorul cu care mergi la apa”!
    ‘:Delighted:’

     
  2. Minunata pilda de viata…!!! Fara sa vreau,mi-am amintit de Comoara..lui Ion Slavici..in care..un om gasind o comoara..si-a pierdut..linistea..!!! Nimic nu-i mai de pret ca ..linistea….cand pui capul linistit pe perna si dormi..fara ganduri..!!! Multumim.!!!

     
  3. …… Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Plina de invataminte aceasta povestioara de
    astazi …. Fericirea ta nu depinde de bani … Fericirea ta depinde doar de tine …. Fericirea ta depinde de
    cum, esti tu in interiorul tau , de felul tau de a fi …. Va trebui sa stii sa te bucuri mereu de tot ceea ce ai ,
    de tot ceea ce esti , de tot ceea ce ti a dat Dumnezeu …. Sa fii recunoscator , sa fii impacat … Asta inseamna
    sa fii fericit …. Nu este rau sa vrei sa obtii mai mult , sa ti doresti mai mult …. Dar este rau sa nu stii sa te bucuri …
    …. Sa stii sa te bucuri de fiecare data …. Indiferent de cati bani ai in buzunar , indiferent de circumstante …. Sa
    stii sa te bucuri ca traiesti , ca esti viu , ca respiri , ca te poti misca , ca ai un acoperis deasupra capului , ca esti
    sanatos ….. Sa stii sa te bucuri de toate …. este cu adevarat important …
    ….. Despre bani ?! … Banii i i pierd pe cei ce nu sunt pregatiti sa i primeasca … E foarte imporatant sa stii ce sa
    faci cu ei in momentul in care i i obtii … Pentru ca daca nu ai un pic de inteligenta financiara i i vei pierde repede …
    ….. Nu banii sunt rai …. Ci felul in care gandesc unii oameni despre bani … Cu banii nu poti cumpara Fericirea …
    …. Dar , banii iti pot oferi optiuni …. Multe optiuni … Dar alegerile pe care le vei face sunt … alegerile tale … Tot ceea
    ce ai , tot ceea ce esti , toate cu care ai fost harazit ….. le ai prin Marea Putere care vine de la Dumnezeu …. Le ai
    pentru ca Dumnezeu a vrut ca sa le ai …. Mereu recunoscator , mereu recunoscator …. Asta e atitudinea ! …. Si daca
    ai ceea ce ai …. si daca esti ceea ce esti …. este cu un scop … Sa cauti sa faci Bine , sa cauti sa aduci Bucurie in vietile
    celor din jurul tau , sa cauti sa traiesti frumos ….. Banii i i vor face mai buni pe cei care au un caracter bun si i i vor face
    mai rai pe cei care au un caracter rau …. Banii pot fi folositi in diferite scopuri … dar aceste scopuri sunt stabilite de oameni …
    ……. Deci dragilor nu uitati sa va bucurati …. indiferent de ce si cat aveti …. in fiecare clipa minunata a Vietii … Fiti fericiti
    indiferent de circumstante … Fiti fericiti ca traiti …. Fiti fericiti ca aveti ceea ce aveti , ca sunteti ceea ce sunteti …
    ………. Va iubesc dragii mei luminosi …. Si …. Va doresc numai Bine ! ….

     
  4. :)Ideea ca omul era ca si regele dar nu avea experienta necesara:))
    Nu judecati oamenii ei pur si simplu nu au aceiasi experienta..daca ai fi avut-o si tu pe a lor posibil sa fii fost la fel..

     
  5. Saptamana trecuta , ma aflam in autoturismul personal , de aceasta data un Sandero ( toate masinile personale au fost fabricate in Romania …de care am fost si sunt foarte multumit : Dacia 1310 , Dacia Break , Dacia Nova , Dacia Supernova , Dacia Logan , Dacia Pick-up , Dacia Sandero) ,oprit la un stop , in Cartierul Drumul Taberei . Uitandu-ma in jurul meu , privirea mi s-a oprit pe un afis aflat in vitrina unei farmacii , pe care scria: ” Apreciaza ceea ce ai deja. Ai sa constati sa sunt multe lucruri bune in viata ta ” . Aplicand aceasta RECOMANDARE , consider ca . reusesti sa nu faci parte din „Grupul celor 99” ……parerea Batranului Dan.

     
  6. Aiuristica treaba!daca am fi in sitemul binar nu ne-ar mai fascina cel zecimal.Cine dracu’vrea 99 de marafeti mai bine 90 dar nu 100 fara 1.Un exemplu de exemplu de idei despre cum trebuie sa traiesti viata, unse cu miere cu otrava. O reactie normala a oricarui om daca are 9 vrea 10 daca avea 8 poate chiar nu voia 10 dar faptul ca vrea o implinire-suma rotunda nu este bine.Bine e numai cind imbecilii din magazine dau produsele cu 1,99 ron.Da-le dracu cu 2 ron si gata! sa intram in normalitate.
    Cine a inventat povestea asta insurubata perfid, trebuie chinuit cu 99 de picaturi de apa in cap cu pauza de 99 de secunde apoi repetat de 99 de ori-varianata chinezeasca pentru turnarea unei galeti de apa in cap si astfel si se chinuie si ala care suparvegehaeza procedeul si cel care beneficiaza de botez.

     
  7. In primul rand ma asteptam ca servitorul sa fie ma intelept, adica de la fericire fara bani a devenit lacom, de unde tragem concluzia ca fericirea lui nu era una adevarata, era doar o multumire fiindca stia, intr-un fel ca nu putea sa aiba mai mult. Dar povestea, a fost ticluita de sfetnic pentru a arata regelui de ce nu este fericit (si unora dintre noi care nu suntem fericiti),… si regele o fi inteles ca nu trebuie sa-si doreasca mai mult decat are? dar de fapt isi dorea mai multa bogatie ? nu stim, stim doar ca nu era fericit asa bogat cum era… si atunci ce trebuie sa intelegem din poveste ? ca regele trebuia sa fie sarac ca sa fie fericit ? Si noi trebuie sa tragem aceeasi concluzie in ceea ce ne priveste ? Daca ne uitam la urmatorul citat din finalul povestirii „Putem fi fericiţi chiar şi cu foarte puţin în viaţa noastră…” si la sursa articolului: „Financiarul.ro” suntem tentati sa credem ca asta se doreste: sa ne multumim cu saracia pentru a fi fericiti !!!…si sa nu ne dorim mai mult.
    Adevarul este ca nu este nici o problema, nici o contradictie intre a fi bogat si a fi fericit, intre a ne dori mai mult si a fi fericit, intre a fi bogat si a fi pe calea spirituala, intre a trai in abundenta si a fi una cu Dumnezeu.
    Problema este in alta parte, si anume in modul in care intelegem fericirea si in felul in care ne stabilim scopul in aceasta viata. Scopul in viata (si sursa fericirii) nu este acumularea de bunuri sau bani ci implinirea caii sufletului (constientizarea unimii cu Tot ce este). Acest scop poate fi atins si traind in abundenta (fiind bogat), cu precizarea ca abundenta nu inseamna numai bunuri materiale.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top