skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Frica

 

Atunci când frica pune stăpânire pe tine, atunci când situația pare fără de ieșire, bătălia cea mare se dă în sufletul tău, în inima ta, în mintea ta.
De fapt, frica reprezintă o neîncredere în propriile puteri și în tăria ta de a putea depăși obstacolele minții. Poți fi înfricoșat chiar și în fața unor lucruri minunate. Celor care au stat prea mult închiși în închisori ale trupului sau ale sufletului, le este frică de libertate, altora le este frică de dragoste, le este frică chiar și să trăiască.
Mark Twain spunea să faci acel lucru de care te temi mai mult și moartea fricii este sigură.

Urmăriți acest scurt videoclip care ne introduce în subiectul zilei de azi.

Oare este momentul să dai înapoi? Oare îți poți învinge spaimele?

Cum vă învingeți teama? Cum procedați?

Comentarii (14)
 1. Minunat subiect! Împărtășesc cu voi un vis lucid pe care l-am avut, după ce am declarat în stare de veghe că mi-e frică de viață. Ce îmi spuneam în vis poate fi valabil pentru oricine. Nu o să povestesc tot, ci doar partea de folos comun. Eram în măruntaiele unui munte care se strângea pentru a mă strivi… simțeam în picioare durerea, iar eu pentru a scăpa am strigat cât am putut: Am încredere în viața mea, Am încredere în duhul meu! S-au retras vârfurile care mă împungeau, dar după f. scurt timp ele se apropiau de mâini și durerea era mai mare. Atunci am strigat rugăciunea Tatăl Nostru atât de tare încât m-am trezit de propria-mi voce. Trezindu-mă am continuat rugăciunea și pe măsură ce o spuneam senzația de ace în mâini se retrăgea. Ceva din mine a știut ce are de făcut, bariera minții liniare a fost întrecută… Am știut atunci că va urma altfel de viață. DA, un mare DA vieții… am tot ce-mi trebuie să știu și să văd la momentul oportun! Zile senine tuturor!

   
 2. CE FRICI AI IN FUNCTIE DE ZODIE :)

  Nu e om care sa nu fi resimtit macar odata in viata lui frica. Astrologii spun ca, in functie de zodie, oamenii au frici distincte, preponderente, specifice fiecarui semn zodiacal in parte.

  Iata, ce frici te caracterizeaza, in functie de zodia in care te-ai nascut.

  1-BERBEC
  Cea mai mare frica a ta este sa nu simti frica. Ai obiceiul de a te arunca cu capul inainte fara sa stai prea mult pe ganduri. Te-ai pus singur in situatii riscante si majoritatea timpului il petreci reparand greselile facute.

  2-TAUR
  Frica ta cea mai adanca este sa nu fii considerat plictisitor. Ai fi in stare de orice numai sa nu fii singur, lipsit de prieteni.

  3-GEMENI
  Ti-e frica de faptul ca ceilalti oameni te vor vedea vulnerabil si vor incerca sa profite de sensibilitatile tale.

  4-RAC
  Cea mai mare frica a ta este teama de divort. Cu toate acestea, incerci sa-ti faci curaj si sa speri ca acest lucru nu ti se va intampla niciodata.

  5-LEUL
  Iti este frica de faptul ca oamenii te vor respinge, ca ii vei plictisi intr-atat de mult incat vor renunta sa mai faca parte din viata ta.

  6-FECIOARA
  Frica ta cea mai mare este ca oamenii te vor considera si trata diferit atunci cand nu vei ajunge la o anumita tinta.

  7-BALANTA
  Iti este frica de faptul ca vei fi pentru totdeauna singur si fara iubire.

  8-SCORPION
  Cea mai mare frica a ta este ca cineva caruia i-ai impartasit sau ii vei impartasi un secret il va spune mai departe sau te va judeca/respinge din cauza a ceea ce ai tinut secret.

  9-SAGETATOR
  Iti este teama ca vei iubi pe cineva mai mult decat te iubesti pe tine insuti/insati si ca vei avea nevoie de cineva mai mult decat cineva are nevoie de tine.

  10-CAPRICON
  Te bazezi atat de mult pe fortele proprii incat iti este frica de faptul ca atunci cand vei avea nevoie de ajutor din partea celorlalti nu vei sti cui si cum sa ceri ajutor.

  11-VARSATOR
  Iti este frica de izolare si de faptul ca intr-o buna zi iti vei pierde discernamantul, ca nu vei mai putea face diferenta intre rational si irational.

  12-PESTI
  Cea mai mare frica a ta este ca oamenii doar pretind ca tin la tine. Te surprinzi deseori intrebandu-te de ce X iti este prieten .
  FRICA MEA CEA MAI MARE :) :Nu mi-e frică de moarte. Singura mea teamă este să nu mă întorc reîncarnat.- Tupac Shakur
  Multumesc Razvan ! O zi Minunata ! :)

   
 3. Ca sa scapam de frici trebuie ca mai intai sa constientizam CAUZA tuturor fricilor … n-ai cum sa scapi de vreo frica sau alta decat temporar daca cauza ramane. Chiar daca elimini momentan o frica, ea va reveni caci cauza ce inca subzista va realimenta acea frica.
  Pai cauza comuna a tuturor fricilor este iluzia SEPARARII unii de altii, aceasta este „cauza originala”. Iluzia separarii a creat ego-ul de altfel. Acesta este si cauza coborarii umanitatii din „starea de paradis” cand toti vibrau la nivel de C7 (chakra 7) acum cateva milioane de ani si aveau capacitatii extraordinare intrinseci fara tehnologie exterioara (teleportare, bilocatie, prestienta, capacitate de creatie in dimensiunile inferioare, etc), pana in 3D in care suntem acum la vibratia de C3. Acum urcam la loc dupa ce am ajuns la fundul gropii evolutiei spirituale…
  Printre altele, atingerea iluminarii depline, atunci cand vibratia sufletului atinge C7 deci, inseamna transcederea acestei iluzii a separarii si atunci toate fricile dispar, inclusiv frica cea mare si anume frica de moarte.
  Ca metoda, care vrea sa-si elimine/diminueze o frica sau alta sunt destule prin literatura si internet, dar toate cele eficiente se bazeaza pe un nucleu comun:
  1. trebuie sa-ti privesti „in ochi” frica, s-o constientizezi la nivel de detaliu,
  2. sa-i multumesti ca te-a invat atatea despre tine pana acum,
  3. s-o iubesti,
  4. s-o eliberezi si sa-i ceri sa se duca catre Lumina cu toata dragostea.
  Asta-i tot.
  Dar cum spuneam mai inainte, risca sa revina in timp daca nu ne rezolvam cauza originala …

   
 4. ITI ESTE FRICA SA RASPUNZI ? : Cand … ai fost , ai simtit ,ai dansat ,..ultima oara ?
  1-indragostit-a ?
  2- ,ca , toata Lumea este a ta ?
  3- de unul-una singur-a , pana ai obosit ?
  Si as putea continua la nesfarsit … Si ,…o luam de la capat .. :)
  4- Fericit-a ? … V-am pupat ! :) Ganduri de …Moment…Sunt ,proaspete …Multa atentie ! Sunt f fragile ! :)

   
 5. Excepțional – toate fricile umane esențiale și soluția, într-un minut și 29 de secunde. Chiar îmi trebuia un asemenea exemplu atît de plin de miez. Lucrez în cadrul unui proiect și am propus soluții radicale de schimbare. Care știu că sînt corecte, deoarece am confirmarea funcționării perfecte în alte contexte pe care le-am gestionat. Nu discut, deci, oportunitatea și eventualele aspecte de particularitate, nefiind relevante din perspectiva rubricii.
  Citesc în ochii partenerilor mei exact teama pe care au sugerat-o, atît de expresiv, protagoniștii clipului, la care se adaugă, subsecvent, opacitatea, negarea, neacceptarea funciară, absența curajului de a face pasul înainte și de a înfrunta „fiara”. În ciuda declarațiilor, limbajul non-verbal, mai ales, trădează totul. Din păcate, din cauză că zeci bune de ani au fost dezvățați să aibă inițiative și să gîndească liber, fiind sub cizma străină, oamenilor mei le este groază să schimbe ceva, să iasă din presupusul confort care, de fapt, înseamnă, lașitatea de a da piept provocărilor schimbării. Mai grav este că îmi înoculează și mie temeri și îndoieli de moment. Eu am, încă, slavă Domnului, capacitatea de a le risipi.
  Lăsînd deoparte comentariul personal anterior, cred că fiecare trebuie să ne luptăm cu „demonii” noștri – să ne răstim la ei și să nu lăsăm să ne supună. Nu cred că există persoane care să poată afirma că sentimentul fricii le este străin. Nu este ușor, deci, să luăm controlul. Mai întîi, trebuie să înțelegem, corect, ce ne înspăimîntă, de ce, de cînd, în ce împrejurări. Prima etapă este, așadar, conștientizarea. Abia atunci cînd totul se limpezește, ne putem gîndi la pasul următor – să dominăm temerile. Cum? Asta ține de fiecare în parte. Foarte corect a punctat Claudiu.
  Esențial este, cred, faptul că teama pătrunde acolo unde este loc gol și nu există lumină.

   
 6. Despre Frica s-au scris romane, studii, tematici, expozitii si cu toate astea se va mai scrie inca mult timp de-acum incolo – deoarece este particulara la fiecare in parte in diferite momente ale vietii. La un curs de dezvoltare personala pentru lideri – un modul intreg a fost despre frici.
  Da, frica este o stare umana pe care nu ai cum sa nu o traiesti cu intensitate mai mare sau mai mica si este unul din factorii cei mai buni de dezvoltare personala si a comertului de orice tip. Este o motivatie de vanzare – acoperirea fricilor. De fapt este o alta forma de manipulare inducandu-se anumite informatii si stari pentru a genera nevoia de consum pentru unul sau mai multe produse. Nu exista curs de pregatire pentru orice MLM sa nu includa acest modul ca tema. Pe aceeasi tema se bazeaza in promovare asigurarile si serviciile financiare de orice tip – dar intai trebuie indusa Frica ca ea sa se manifeste. Este cea mai buna forma de manipulare politica si religioasa. Dupa cum vedeti intotdeauna politica a mers mana in mana in manipulare cu religia in orice stat din lumea asta – fiind cum s-ar spune omul prins intre cel mai puternic al momentului cu puterea divina reprezentata tot prin oameni aserviti politicului momentului. Oamenii de frica platesc, platesc si cumpara si ce nu au nevoie si platesc si se zbat si tremura pentru ca cineva ii va apara …bla, bla, bla…. Asa cumpara medicamente de care nu au nevoie, suplimente alimentare, produse care le vad la televizor , platesc acatiste si ofrande religioase, deci consuma orice produs bine promovat chiar daca platesc mult dar au satisfactia ca au acumulat sau au consumat ceva la moda. Da frica este necesara … dar ……undeva ar trebui sa existe ceea ce se numeste discernamant. Daca am in realitate nevoie de acel ceva si imi este cu adevarat util. Daca acel produs imi rezolva cu adevarat o frica, o aparenta necesitate – chiar o am ? chiar ma reprezinta ? chiar am nevoie acum ? daca nu as avea acest produs acum – cum m-as descurca in realitate ? devin un sclav al consumului – avand dependenta ? ce se intampla cand nu il mai pot consuma sau cumpara accesorii ?- De obicei vrem sa fim clienti si devenim daca avem in fata un vanzator bun care va stii sa demonteze toate aceste obiectii. Noi vom avea alte frici care ne va tine mintea ocupata – si asa ne trezim intr-o buna zi ca suntem dependenti de x produse care pur si simplu ne consuma veniturile care nu intotdeuna sunt crescatoare. Criza aceasta a avut si rolul de a tempera si de a trezi multi oameni obisnuiti cu consumuri inutile,nebenefice sanatatii in schimb i-a facut cumparatori de produse religioase si spiritualitate – cel mai bun produs fiind „sfarsitul lumii – Apocalipsa – saltul cuantic” – pe aceeasi platforma inarmarea – terorismul inventat, daca alfel nu se putea – vaccinuriele care au cauzat vanzarile de medicamente de orice tip – sustinand industria bolii – asa ca Fricile au vandut cel mai bine. Si in continuare Fricile vor vinde cel mai bine pentru ca sunt usor de recunoscut si acceptat – iar oamenii vor sa fie manipulati – mai ales tinerii care stau cu ochii in telefoane si tablete netraind in realitate. Creierul lor va accepta doar informatiile pe care le primesc din lumea virtuala foarte bine manipulata de cei ce o detin pentru realizarea de venituri cosmice. Renuntand la dreptul de decizie si analiza cat si la efortul de a invata studiind comparativ prin citire carti si scriere de mana – omul renunta la foarte multe din functiile sale baza – asa ca singuri ne transformam in zombii si buni executanti. Dupa cum vedeti tehnologiile aparent benefice ne pot anihila umanitatea – ceea ce ne face doar o masa de manevra care nu ne vom putea opune la nimic sau concepe altceva de ceea ce oamenii politici sau bogatii lumii hotaresc pentru noi. De ceva timp ma intreb cui ii foloseste – ce minti diabolice sunt in spatele acestui plan. De ce acesta campanie prin care ni se spune ca suntem prea multi si nu sunt rezerve alimentare sa sustina consumul cand se arunca miliarde de tone de mancare produsa de acesta planeta. De ce se imbolnaveste voit populatia umana si s-au distrus locurile de munca pentru ca multi sa fie disperati si desradacinati de familiile lor si de tara in care s-au nascut. De ce proiectele de valoare care intradevar ar pune economia Romaniei pe roate intr-o dinamica economica normala chiar prospera nu sunt acceptate, in schimb sunt promovate proiecte complet anti-romanesti si distructive din toate punctele de vedere dar pentru care se iau spagi de catre asa zis politicieni romani. De ce in Albania care nu a acceptat FMI-ul tara de la saracie este in progres economic si nivelul de trai al populatiei a crescut sustinut de propria economie – dar acolo nu exista coruptie – si nici nu este promovata in Romania ca metoda de reusita pe timp de criza ? Si Albania tot tara Balcanica – dar alta atitudine si mentalitate a conducatorilor fata de tara. Televiziunile abunda in a promova non valorile umane sau nereprezentative ca umanitate si calitati umane dar care sunt promotoarele unor slabiciuni si mizerii umane. Felicit pe cei ce au introdus in programe Digi Life, Word, Tavel, History,Animal pentru ca sunt posturi pe care poti sa vezi viata asa cum este in lume. Sunt reporteri care chiar daca influenteaza oarecum perceptia realitatii dar filmarile sunt reale si esti liber sa interpretezi si sa studiezi comparativ ceea ce doresti sa aprofundezi. Dar aceste posturi sunt straine – posturile romanesti sunt catastrofe care prezinta numai catastrofe – deci ce se doreste prin aceasta manipulate a opiniei ? Cu ce stare pleci la munca cand mai auzi o noua serie de vesti proaste ? Cand vii acasa alte stiri proaste si tu te gandesti ca vii de la munca unde si seful tau a avut o alta zi … sau ca s-a mai modificat ceva in legislatie sau taxe si prognoza ta economica de luna trecuta nu mai este valabila luna asta si tu vrei sa faci ceva – dar nu stii la ce sa te maiastepti ca la bine…. mai rar la prostie si masuri anti-romanesti si economice mai repede ? De asemnea nu intelegi la ce iti folosesc studiile superioare cand … totul se schimba dupa alte reglementari care nu au la un anumit moment nici o treaba cu stiinta baza pe care ai acumulat-o….. Daca ai si o varsta si o experienta… te intrebi … incotr-o se doreste sa ajungem si daca cineva pune pret pe cunoastere,profesionalism, economie, stabilitate politica si legislativa – pentru ca acestea sunt elementele baza ale progresului indiferent la zona pe glob. Ma uit in banci si vad ca sunt angajate pe posturi de conducere persoane tinere a caror singura calitate o vad de la prima vedere – haine transparente, machiaj de club si limbaj de bulevard mestecand guma. Sunt momente in care stau sa ma gandesc ce sa fac si care este cea mai corecta atitudine pe care sa o iau ca om intreg inca zic eu la cap. Sunt multi oameni care au valori profesionale de exceptie si care au fost nevoiti sa plece din tara sau sa renunte la ceea ce stiu si pot sa aduca lumii ca valoare pentru ca au nevoie de un castig pentru existenta zilnica. Personal Frica de Prostie mi se pare cea mai reala acum si pe care o intalnesc din pacate la tot pasul. O vedeti si dvs. in fiecare zi. Oamenii renunta la atitudinile umane in favoarea unora involutive. Dar in timp ce in Europa se doreste distrugerea valoriilor si istoriilor proprii – SUA realizeaza ca nivelul de imbecilizare a populatiei a ajuns la cote alarmante si nu mai au creativitate naturala si calitati umane – de aceea isi cauta radacinile in lume pentru a reseta actuala populatie in simtul valorilor traditionale pierdute si uitate. SUA – s-a ridicat prin talhari, prostituate, militari si sclavi – distrugand masiv si apoi cumparand inteligenta de peste tot – acum produsele lor se intorc impotriva lor. Valori autentice si putere creativa sunt in statele in care populatia a fost stabila de generatii asumandu-si adaptarea dinamica la timpurile istorice , perpetuandu-si traditiile si obiceiurile culturale – ceea ce SUA nu are. Si mai este ceva – inteligenta si creativitatea sunt date de acolo unde exista o traditie in a invata si a se educa permanent. De aceea in Europa in anumite state printre care si noi – ne distrug sistematic invatamantul. Ceea ce constituia o mandrie candva ca suntem arhitectii din tata in fiu, medici din tata in fiu, profesori din mama in fiica , artisti din mama in fiica – adica elemente de traditie perpetuate in cadrul unei familii s-au distrus pentru ca nu mai exista mandria profesiei si a familiei. In schimb sunt puse pe tapet profesii vechi ca prostitutia si promovarea ei sub toate formele si mijloacele: fizica, politica, economica, mediatica, „educativa” – cu consecintele de rigoare. Dar inca nu este tarziu – cred ca si acest site si poate altele si poate romani de peste tot se trezesc si isi cauta radacinile si valorile si vor cauta sa le manifeste si sa le impuna cu bun simt si profesionalism. Pana acum am cautat fiecare pentru noi sa ne gasim un locusor si sa nu ne mai intereseze de restul oamenilor , concetatenilor ce se intapla fiind scarbiti de rautatile si aberatiile zilnice. Am sperat ca daca in profesia pe care o facem sau daca ne facem noi bine treaba zilnic — sau daca unii dintre noi se roaga la biserici – ceva bun se va intampla – noi doar sa asteptam ca cine stie va pica din ceruri saltul cuantic si bogatia nirvanei- complet gresit si iluzoriu. Stramosii ne-au invatat ca daca noi nu actionam uniti la nivel de respect si iubire de neam, manifestandu-ne drepturile civice nimeni nu va lua in calcul nimic pentru ca le convine sa fim disparati si needucati. V-am spus ca am dorit a se preda in scoli cursuri de etica si igiena in fiecare an pe fiecare nivel. Ceea ce ar insemna o crestere a nivelului de constiinta a propriilor valori umane in asa fel incat sa decida singuri fata de o informatie externa cum sa o interpreteze si sa nu poata fi manipulati sau daca se intampla sa isi asume consecintele. Consider de asemenea ca si noi cei ce avem o varsta am uitat sa luam atitudine de Frica ca ne vom pierde locurile de munca sau linistea …. de aceea suntem manipulati si umiliti la greu si la locul de munca ..si pe strada…si unde locuim. Cei ce sfideaza considerand ca asa este modern conform emisiunilor de succes la tv., au ajuns sa isi impuna regulile – dar tara asta este a tuturor si mare parte in istoria noatra ne-am respectat toate generatiile. Cred ca este timpul sa schimbam ceva in constiinta noastra si sa fim prezenti la intreaga capacitate in realitate, fara nici o frica asumandu-ne deciziile si viata. Cu drag si cu respect.

   
  1. Stimata doamna Luiza , dupa ce citesc comentariile dvs….pentru care eu personal va multumesc , toate alte idei cu trimitere la tema de fata au ,,zburat ”….Se poate ca numele dvs. sa fie un pseudonim si chiar daca ar fi asa , dvs. sunteti o persoana EXTRAORDINARA …..De cateva zile ma ,,plimb” virtual desigur prin arhiva si citesc cam tot ce ati comentat …. Spuneti ca vreti sa scrieti o carte , ma gandesc ca va fi ,,deranjanta ” prin cuvinte si idei . E doar o parere – se poate sa nu fie asa …..Vom vedea . Oricum eu astept cu interes cartea promisa….
   O zi buna va doresc …

    
 7. Buna seara.
  Are dreptate Vali.Doamna Luiza,ai cuprins in comentaruil dumitale o gama asa larga a cauzei fricilor din noi ca aproape mi-a pierit si mie inspiratia, ne mai stiind ce as mai putea spune si eu.Nu incerc sa critic,doar ca-mi vine sa rad.
  Si totusi….intr-o lume duala,la polul opus fricii sta iubirea.Asa ca,daca suntem toti predispusi la a ne lasa dominati de frica,totul este s-o constientizam si apoi directia va inclina spre iubire.Da,este doar o prezumtie.
  Dar frica te pandeste la fiecare colt si daca nu ai inceput sa constientizezi in viata ta ca ,lasandu-te coplesit de frica,iti imbolnavesti trupul si psihicul , foarte usor te lasi stapanit de frici,accepti manipularile sistemului zicandu-ti ca nu ai ce face si uite asa traiesti o viata numai in frici.
  Dar vremurile acestea ne-au facut un serviciu.Tot mai multi scriu despre frica si avertizeaza pericolul imbolnavirii din cauza de frica.Ne arata si polul opus: iubirea.Iubirea pentru tine insati,iubirea pentru tot ce te inconjoara.Eu am probat,gandind ca totul este doar iubire imi disapre acea strangere emotiva care-mi indica ca frica pune stapanire pe mine usor,usor.Reusesc sa fiu calma in acele momente.Cum uit de iubire si dau atentie acelui moment de panica,cum imi dispare calmul si frica,iat-o ! m-a prins.Face parte din noi,totul este sa o constientizam,s-o localizam.Parca ceva asemanator spune si Claudiu.
  Eu mai obisnuiam sa spun ca nu m-as incumeta sa fac afirmatii cum m-as comporta in anumite momente pentru ca nu am devenit asa spiritual evoluata incat sa-mi prevad reactiile la un moment de panica.Mai nou,imi spun,sau ii spun mintii mele : „nu face speculatii,asteapta momentul sa vezi atunci cum te vei comporta.”Si daca sunt atenta frica capata dimensiuni asa de marunte in constiinta mea incat pot sa ma felicit. Ha ha ha !!!
  Felicitari tuturor care reusesc sa-si constientizeze frica si sa o transmute in iubire.
  Cu ganduri de bine,Sefora

   
 8. Stimate domn Vali am scris mai multe teme pe care trebuie sa le adun ca sa fie o carte usor de citit si de inteles de oricine citeste indiferent de pregatirea sau varsta pe care o are. Caut sa fie inforrmatie mai multa decat pasiune asa cum am scris si ca fiecare sa isi traga singur concluziile si sa se poata regasi pe sine usor. Caut a aiba si o forma in care sa poata fi publicata chiar daca voi avea poate ceva consecinte de tras pentru ca v-ati dat seama si singur temele nu sunt comode. Asa cum am constatat se pare ca din activitatile mele baza o sa astept mult si bine sa fiu platita dat fiind blocajul financiar organizat de ANAF, blocand daca mai era cazul si minima economie care inca mai producea ceva si astepta sa se miste ceva in crestere economica si lichiditati financiare . Ma voi stradui sa termin cartea si sa sper ca cineva va avea curajul sa o publice. Se adreseaza pe teme cuplului, cresterii si educarii copiilor mici, adolescentilor, medicinei naturale si metodelor de a mentine starea de bine a organismului indiferent de vremi si vremuri, ingrjirii varstei a treia, traumele si solutiile lor. Sper sa o termin si sa gasesc o editura care sa o accepte a o publica. Am dorit sa imi pot sustine financiar publicarea cartii dar…. oricum sper sa o termin si ……va promit ca va fac cadou o carte daca veti mai fi interesat. Cu respect.

   
 9. Lasand la o parte cazurile patologice – medicale de exteriorizare a fricii , cred ca uni om normal , starea de frica – teama e totusi o stare normala.
  Intr-o lupta de exemplu erou nu e cel care moare primul …..Erou e cel care stie cat ai e de frica , care constientizeaza situatia si reuseste sa o domine si care prin faptele sale reuseste sa fie si invingator….La fel e si in micile noastre ,,batalii sociale ” zilnice , pe care daca le constientizam si le evaluam avem mari sanse sa nu ne domine . Diferite situatii ale vietii de zi cu zi pot cauza adevarate drame , dar totul depinde de noi sa fim eroi invingatori ai zilei…Nu asteptai lauri pentru aceste fapte . Sunt trairi normale ale unui om normal.. A fi corect si cinstit cu tine insuti si cu cei din jur nu e o fapta de mare vitejie….Daca te porti ,,altfel” tu singur ati provoci starea de frica deoarece te vei astepta ca toti ceilalti sa se poarte la fel… – Asta ca o paranteza la tot ce ati spus voi toti dragilor.
  Dna Luiza stii ca poti sa scrii si sa publici cartea aia . E visul tau , nu il abandona . Traieste-ti visul….Mergi mai departe….
  Cu mult respect un prieten..

   
 10. Vă rog să citiți articolul de mai jos!!!

  Tot despre bunul samaritean

  Codrin Liviu Cuţitaru, Dilema Veche

  Scriam săptămîna trecută, la această rubrică, despre caznele bunului samaritean şi mi-am amintit de un text mai vechi de-al lui Andrei Pleşu, intitulat Despre bunătate. Spunea acolo autorul că a fi bun, pe meleagurile carpato-danubiene ale prezentului, este practic o cvasiimposibilitate. Problema vine direct din mentalul colectiv. La noi, „toate talentele sînt mai mult preţuite decît bunătatea“. A face răul devine aproape o obligaţie în conduita publică, bunătatea trecînd, tot mai des, „drept o specie a prostiei“. Nici măcar nu ne referim la „bunătatea ca ideologie“, ci la „simpla capacitate de a recunoaşte binele acolo unde el există şi de a face binele ori de cîte ori îţi stă în putinţă.“ Precizează domnul Pleşu: „Construieşte cineva o instituţie? Trebuie demolat. Se publică un autor român în străinătate? Trebuie umblat la dedesubturi jegoase. Totul trebuie pus într-o lumină putridă, totul trebuie redus la motivaţii impure. Trăim într-o ţară în care hărnicia şi creativitatea, stricta determinare de a face ceva bun sînt, din plecare, vinovate. Se găsesc oricînd cohorte de netrebnici care să dea cu piatra. Tot soiul de derbedei paranoici şi sterili capătă brusc, dacă ştiu să înjure pe cine trebuie, mai multă credibilitate decît omul cuminte şi merituos.“ Nici măcar nu se mai cercetează nimic, aş îndrăzni să adaug, ci se condamnă irevocabil, dintr-o suflare, pe baza unui simplu zvon. În România, s-a ajuns în situaţia neverosimilă de a stigmatiza nu doar gestul caritabil, ci şi elementara atitudine prietenoasă. În ochii multora – atinşi de paranoia colectivă a ticăloşiei ca mod de viaţă – bunătatea nici nu există, de fapt, aparenţa sa ascunzînd fie o natură versatilă, de nemernic de clasă (dedat adică la tehnicile ipocrite ale dedublării şi, de aceea, mai periculos decît răuvoitorul rudimentar), fie una de pervers (ipochimen tarat, carevasăzică, obsedat de extragerea plăcerilor bolnave din exerciţiul meschinăriei publice). A-ţi asuma totuşi postura cumsecădeniei, a fi bun deci şi, implicit, (a fi) împotriva convenţiilor comunitare implică, pînă la urmă, riscuri incomensurabile, bunătatea dezvăluindu-se ultimativ ca un teritoriu al pericolelor vitale.

  DE ACELASI AUTOR

  The Godfather

  Scurtmetrajul unui coşmar

  La rentrée

  Calcule istorice
  Suspiciunea de „prostie“ – amintită de Andrei Pleşu – e, să recunoaştem, cel mai benign dintre riscuri. Experimentul „bunătăţii“ pune în joc, la noi, însăşi identitatea socială a „experimentatorului“, integritatea lui psihică şi, nu în ultimul rînd, cea fizică. Răutatea rămîne un cod de acceptare şi recunoaştere reciprocă, în interiorul universului construit pe corupţie şi violenţă; bunătatea, prin contrast, se dovedeşte o formă de alienare, o variantă de patologie socială. Ticălosul are sprijinul şi votul multitudinii, generosul numai (eventual!) strîngerea de mînă fugară şi privirea solidară a vreunui alt „marginal“ prelins, conspirativ, pe lîngă zidurile periferice (povestea, semnificativ, un scriitor contemporan că, dacă i se întîmplă să comită vreo eroare informaţională ori interpretativă, în articolele lui, o armată de cîrcotaşi publică zeci de pagini vituperante, cerînd oprobriul public asupra autorului, dar, dacă, dimpotrivă, nimereşte o observaţie strălucită într-un comentariu, tăcerea alterităţii este aproape totală, fiind „tulburată“, cel mult, de cîte un telefon privat, de apreciere – lapidar însă şi stingher, de parcă ar fi ceva ilegal). Desigur, ştim deja cu toţii că nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită, dar sancţiunile depăşesc uneori, la noi, chiar şi limitele riguros-obiective ale talionului. Cu alte cuvinte, poţi înţelege relativ repede că, pentru un act de caritate, beneficiarul bunătăţii îşi pedepseşte binefăcătorul, uitînd să mai fie recunoscător. Se află, în fibra adîncă, reptiliană, a umanităţii, o disponibilitate de a fi ingrat. Totuşi, cînd ingratitudinea se transformă în ură maladivă – aşa cum, în România, pare să se fi instaurat un obicei –, ieşim din tiparul unanim acceptat, al „răutăţii internaţionale“ aşa-zicînd, şi devenim, ca de atîtea ori în istorie, singulari. Aici, generosul nu trebuie doar desconsiderat, ci, cît mai rapid şi cît mai brutal posibil, lichidat.

  Cu toate acestea, mai grav decît orice altceva, în examenul clinic al „bunătăţii româneşti“, găsesc deteriorarea completă (dispariţia, în fond) a „antenelor“ pentru detectarea fenomenului în discuţie. Cei mai mulţi dintre compatrioţii noştri nu mai înţeleg bunătatea şi, prin urmare, nici nu o mai percep. Românul actual se instaurează în răutate (cu tot ceea ce ea înseamnă: de la corupţie şi minciună, pînă la agresivitate şi grosolănie) ca în formula sa umană primordială, pierzîndu-şi orice sensibilitate pentru starea opusă. Bunătatea ar funcţiona aici ca un exotism naiv, dacă nu ar fi, mai întîi, un excentrism grotesc. Faci binele compatriotului întunecat la faţă precum un călău, iar el te priveşte ameninţător. Îl mîngîi pe cap, iar el dă să muşte ca un cîine sălbăticit. Încerci să-l iei de după umeri, cu gentileţe, iar el se retrage mîrîind îndrăcit. În sfîrşit, vrei să-l abordezi cu duhul blîndeţii, iar el te scuipă în obraz. Abia cînd, exasperat, îi vei trage un cap sănătos în gură, vei avea şansa să-l observi zîmbindu-ţi, cu sîngele şiroindu-i pe buze, trezit parcă dintr-un somn adînc: „Aaa, şefu’, mata erai! Scuză-mă! Nu te-am recunoscut!“

  Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

   
 11. Consider ca Frica este o Emotie Creata de un Gand . Simbolistic vorbind , atunci cand Reusesti sa Devii Managerul Adevarat al Propriei Tale Vieti (atunci cand iti Redescoperi Sinele Propriu ) , Reusesti ca in „fabricuta ” ta de ganduri cu numele de „Minte ” sa „produci ” doar atatea ganduri incat Toate sa fie Ganduri de ” Inalta Calitate ” (adica prioritara va fi Calitatea gandurilor si nu ….cantitatea lor ). In acest moment nu exista vreo „Scoala” in care sa predea cursuri pentru acest tip de Manageriat insa sa nu ne pierdem Speranta …Daca Vrei cu Adevarat Poti ! (spunea asta si o reclama cu multi ani in urma).

   
 12. Domnule Daniel as vrea din tot sufletul sa spun ca te inseli dar ….chiar daca sunt articole preluate ele chiar reprezinta un trist adevar. Sincer ma inteleg mai bine cu straini vorbind nativ limbi diferite intelegem totusi aceleasi fapte/lucruri/actiuni/obiective. Cu romani in tara mea ceea ce am vorbit acum o ora nu se stie daca va mai fi valabil peste o ora. Daca ceva se face si functioneaza , nu se plateste. Daca se rezolva situatii in care eu investesc pentru a se solutiona conform reglementarilor legale – se amana sau nu se mai face acel proiect. Am investit patru ani intr-un proiect si a fost platit fostul meu sot dar munca a fost a mea de inteligenta, a lui a fost de prezenta in numele meu. Am pierdut relatii pentru care am muncit ani sa le creez cand a venit un angajat nou sau s-a schimbat un sistem de lucru fara a fi anuntata. Cand ani de zile au beneficiat de serviciile mele sunandu-ma pentru orice chitibus, cand mi-a fost rau dupa moartea fetitei nu m-a mai sunat nimeni. Iar fostul sot m-a vorbit de rau si a fost crezut, dar nimeni nu m-a sunat sa ma intrebe care este adevarul sau ce se intampla real cu mine. Cand ne-am intalnit complet intamplator pe strada m-au intrebat cand am scapat din spital si daca sunt ok de parca as fi scapat de la „veseli”. Le-am spus ca am trecut prin mai multe evenimente neplacute dar imi continui actvitatea si refac firma atat cat se poate si nu-i usor, dar in spital nu am stat decat cand am nascut si pana a murit fata. De asemenea ca i-am cautat sa reluam colaborarile dar nu au raspuns la nici un mail sau telefon in ultimii cinci ani. S-au plans de diverse – le-am dat cateva sfaturi simple si m-au privit lung totusi spunand – e adevarat esti la fel de bine pregatita dar nu esti la fel de eleganta ca atunci. I-am intrebat daca ar fi sa suporte un divort cu toate consecintele si moartea copilului si o frauda din partea sotului si minciuni cat cuprinde in mediul de afaceri – dupa cativa ani de lupta cu trei banci si fara numar modificari si refaceri – ar fi eleganta ? Aceasta ar fi prioritatea ? Consider ca simplitatea mea practica raportat la activitatile zilnice imi permit sa imi desfasor activitatile pentru care, important este calitatea creierului si a creativitatii mele in a corobora legislatia intr-o continua miscare si obiectivele economice ale clientului meu. I-am invitat la o cafea sa mai stam de vorba si mi-au povestit o multime de probleme care aveau nevoie se solutii dar daca se poate sa le dau gratuit , prieteneste, ca pana acum au colaborat numai cu firme platite greu dar nu au facut nimic. Asa ca eu in amintirea prieteniei si colaborarilor noastre sa ii ajut. Mi-am adus aminte privindu-i ca ….. nu stiu cum rezista in piata dar ……am invatat ca una este economia , alta sunt finantele …..iar calitatea lor umana … tinde catre zero … asa ca …..chiar mai am nevoie sa ii recunosc eu pe strada si sa imi doresc sa mai colaborez cu ei ? Mai am clienti care stau ani cu cate un activ care nu se vinde si le gasesc un investitor…. pana ieri plangeau ca nu ii ajuta nimeni… ca o duc foarte greu… ca sunt dispusi sa dea si un comision mai mare … numai sa scape de acea piatra de moara. Deci …. intamplarea acum … ca munca degeaba….. face ca, plecand pentru una … un client se suprapune cu o cerere in domeniul respectiv si …. incerci sa ajungi la o intelegere reciproc avantajoasa. Atunci – cand au in sfarsit un client sa scape de piatra de moara ….. modifica pretul…. sau nu se mai grabesc asteptand o alta oferta mai avantajoasa……. dupa trei luni de tinut in sah vand- nu vand, clientul renunta gasindu-si altceva ……. si …… proprietarul activului vrea sa negocieze iar…….pe masa, ca afacerea a cazut .. am pierdut timp, bani si chiar credibilitate …… dar …..el incepe iar vaicareala ca ……..Sa nu iti vina sa ….. dar eu sunt …si ma intreb…. contactele le am de decor si cresc dar nu se finalizeaza si nu din cauza mea….. pentru orice document la primarii fara spaga nu iei decat aer….. si ei intarzie oricum sa isi faca datoria emitand documentele legale solicitate…… mai la vara….Si …..daca ai vre-o restanta la banca te ucid cu telefoanele de parca esti infractor…..si ……ma intreb ce activitate merita cu adevarat sa fac. Daca voi publica ma gandesc la un moment dat sa o fac in alta tara … cine stie… ca aici … sau cine stie poate pentru ca va fi atat de dur si contrariant, simplu si pe intelesul tuturor…..se poate intampla orice. Si sa sti ca am reusit sa finalizez o tranzactie intr-o zi cand l-am jignit pe proprietar …..mi-am muscat buzele dar n-am mai putut, cat de calma sunt eu si i-am tras un …….. din suflet .. foarte spiritual cu trimitere la stramosi si neam de neam de neamului lui. Am multe semne de intrebare privind cat de prezenti in realitate sunt concetatenii nostrii si ce vor….dar …..gandesc pozitiv ca cine stie dupa toate sarbatorile religioase, acatistele, vrajitoarele, spiritualitatile, cluburile, can-can-urile, balciurile si targurile…… poate si rationam la a face ceva util si functional… poate. Cu respect

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top