skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Sagrada Familia – mai aproape de Dumnezeu

 

A trecut mai bine de un secol din momentul în care au debutat operaţiunile de construire a celebrei Sagrada Familia, biserica din Barcelona proiectată de faimosul arhitect catalan Antoni Gaudí, iar până la finalizarea operei vor mai trece alţi 13 ani.

Arhitecţii responsabili de finalizarea lucrărilor au dat publicităţii o animaţie video care dezvăluie cum va arăta Sagrada Familia în 2026, anul în care este preconizată încheierea lucrărilor de construcţie.

Gaudi a vrut să construiască o catedrală unică, un elogiu naturii și perfecțiunii lumii create de Dumnezeu, utilizând cât mai multe elemente și forme ce imită natura. Astfel, el dorea să realizeze o reprezentare a universului. Totul a fost gândit până la cel mai mic detaliu.

Sagrada_Familia-1

Sagrada_Familia-2

Veți vedea mai multe adăugiri care vor fi realizate în anii următori de arhitectul Jordi Faulí şi echipa sa. Se poate observa scara uriaşă la care este construit edificiul. Turnul central al Sagrada Familia va măsura, la finalizare, 172 metri în înălţime, devenind cea mai impunătoare biserică din lume.

Sagrada_Familia-3

Antoni Gaudí a murit în 1926 la vârsta de 73 de ani, fiind călcat de un tramvai. Nouă arhitecţi au supravegheat de atunci lucrările de la Sagrada Familia, fiecare întâmpinând diferite dificultăţi. Gaudí a lăsat în urma sa planuri detaliate pentru biserică, însă acestea au fost distruse la 10 ani după moartea sa, când un grup de anarhişti au invadat clădirea în timpul Războiului Civil Spaniol. Aşadar, finalizarea lucrărilor la Sagrada Familia s-a dovedit a fi dificilă, însă aşa cum arată şi animaţia, biserica va fi şi mai impresionantă decât este astăzi, atunci când lucrările vor fi încheiate.

 

 

Sursa:descopera.ro

Comentarii (25)
  1. Constructii impresionante nu trebuie sa existe neaparat in plan fizic, e de ajuns si in plan virtual!
    Sigur ca ajutati de computer putem da contur si mai pregnant viselor noastre!
    Omul a avut dintotdeauna viziuni peste putereile de transpunere in practica, aceasta din urma a fost dintotdeauna o piedica.
    Asa a ramas si Notre Dame din Paris cu turnurile neterminate in comparatie cu Domul din Koln spre exemplu!
    Dar visele sunt cele ce ne tin in miscare, in evolutie permanenta!
    Sa admiram asadar si aceasta mareata transpunere in plan vizual, constienti ca problemele de statica nu pot fi rezolvate chiar daca catalanii ar aduna fondurile necesare… Ambitiosi sint in orice caz!

     
    1. In acest caz computerul ne arata care este visul. Parerea mea este ca aceasta constructie va fi terminata la termenul stabilit.
      Oricum, vom trai si vom vedea.
      Zile senine va doresc!

       
  2. La orice inceput , a fost o ideie prima data , un gand , o dorinta….Sagrada Familia e si acum neterminata o constructie extraordinara…..Daca te vei plimba de jur – imprejur , privelistea arhitectonica se schimba . Nici o parte nu seamana cu o alta….Cred ca si aceste aspect e punctul forte al atractiei….Faptul ca are o istorie plina de evenimente si constructia e inca neterminata….Si apoi dupa ce ai vizitat Catalunia vrei sa te reintorci iar si iar…..

     
  3. Buna ziua.
    Cand am ocazia sa aflu ceva despre astfel de constructii masive,care nu sunt terminate nici in zeci de ani,gandesc fara sa vreau la banii cheltuiti pe niste constructii care nu demonstreaza nimic altceva decat ambitii si,sa-mi fie cu iertare,chiar prostie.Cand exista milioane de fiinte pe aceasta planeta care mor de foame si traisc in cele mai mizerabile conditiii,eu,personal,nu am ce admira la asa constructii sau la astfel de oameni ce-si investesc bani in constructii imense folositoare doar ingamfarii unor indivizi.
    Daca deranjeaza pe cineva ceia ce am spus,eu imi cer iertare,dar …fie ca visurile noastre sa fie materializate intr-un folos uman,cu adevarat demonstrand iubirea ce ne-o transmitem unii altora.
    In continuare,o zi buna tuturor,Sefora

     
    1. Imi pare rau, dar nu pot fi de acord. Omul, asemenea lui Dumnezeu este creator. Sa impingem mereu mai sus constructiile noastre, sa realizam din ce in ce mai multe opere de arta, sa tindem mereu spre absolut.
      Ce poate fi mai frumos ca visul unui arhitect de geniu sa prinda viata?
      Ce poate fi mai frumos ca o pictura sau o sculptura sa iasa din mainile unui artist?
      Referitor la cladiri priviti din punctul gresit situatia. Adica a costat x dolari sau euro cladirea respectiva. Cu banii aceea se puteau hrani y oameni. E partial corect. Totusi incercati sa priviti in felul urmator: Cu banii acestia au fost platiti mii de oameni care au construit acea minunatie. Ei au putut duce o paine familiilor lor. Apoi, unii dintre ei au invatat atat de mult si s-au perfectionat atat de mult in meseria lor incat daca nu exista asemenea proiecte nu sunt solicitati. E ceea ce se numeste „prea calificat”.
      E minunat ca exista asemenea proiecte deoarece ele indeamna omul sa viseze, sa aspire la ceva mai bun si mai frumos. Daca toti am renunta la visele noastre atunci am trai in colibe si lumea ar stagna, impietrita intr-o eterna epoca de piatra.
      O seara placuta!

       
    2. Stimata doamna , nu vedeti lucrurile tocmai obiectiv. Faptul ca sunt milioane de oameni pe aceasta planeta care mor de foame si traiesc in conditii mizere e resulataul faptelor lor. Exact al acelor oameni . Cativa ani de zile am muncit prin Africa , prin diferite tari….Eu am un baiat si o fata . Ce credeti eu nu puteam sa ,, fac ” zece copiii….???/ Puteam doamna…Aflati ca acolo familiile au in general zece – doisprezece copiii…..Aveam lucratori ( negri ) care faceau o chestie de orgoliu din asta….Cand ai intrebam ce le ofera ei copiilor – si mai ales cum ai hraneste in conditiile in care eu ai vedeam ca mor ei de foame…..Faceau gesturi evazive ….sa manace ce gasesc prin padure….care traieste bine care nu la fel…
      Daca ati putea sa vedeti Sagrada Familia v-ati schimba parerea despre inutilitatea investitiei….Si apropo de investitii iunutile , Catedrala de prost gust a neamului cum vi-se pare…..?

       
  4. Lemn ,sticla si piatra…, turnuri si palate … Dumnezeu nu este lemn sau piatra, nu este sticla , turnuri si palate… Nimic nu te apropie de Dumnezeu decat dragostea de semeni si dragostea fata de El. Rugaciunea nu tine de o institutie sau o cladire, deschide-ti inima in orice clipa si-n orice timp spre Dumnezeu. El nu este interesat de ceea ce esti tu in exterior, ci de ceea ce esti in interior. Daca ,am fi rezolvat toate problemele Lumii,atunci poate ,priveam cu alti ochi mega- constructiile care sfideaza cerul ! Doar ,ganduri ,sincere ! O seara minunata ! :)

     
    1. „Lemn ,sticla si piatra…, turnuri si palate … Dumnezeu nu este lemn sau piatra, nu este sticla , turnuri si palate…” – asa este, dar visurile arhitectilor sunt construite din lemn, metal, sticla si piatra.
      Cand sute de oameni muncesc cu un scop comun, urmand o singura idee, cand se straduiesc sa realizeze o capodopera si reusesc sa realizeze ceva ce-ti taie rasuflarea, nu merita aprecierea noastra?
      O seara minunata!

       
        1. Votul… este de la cineva care considera altceva decat am spus eu, este optiunea lui/ei. Ma bucur pentru fiecare vot pozitiv sau negativ. De ce nu?
          Suntem atat de diversi si cu totii avem ideile noastre si creierul care sa judece.
          Nu ar fi plictisitor sa fim toti la fel?

           
    2. Dacă-mi permiți, Rhoda… Dumnezeu este peste tot și în tot și toate… dacă bisericile noastre stau în picioare exact pentru că sunt acolo unde trebuie și, bineînțeles, lucrând prin oameni cineva a avut ideea, altul și-a imaginat-o, etc…. pană a ajuns să Fie, așteptându-ne pe noi să intrăm ca într-un loc sacru? Dacă toate aceste construcții umane, de la cea mai micuță la cea mai grandioasă au un corespondent și într-o lume pe care dacă nu o vezi, nu înseamnă că nu există? Cel puțin istoric știm că s-au dat indicații pentru construirea Templului, a Chivotului, etc. Ce vreau să spun este: Dumnezeu este și în afara bisericii, dar și înăuntru. Biserica suntem fiecare dintre noi iar Dumnezeu este prezent în același fel. E doar părerea mea, o altă viziune. PS. la început a fost Paradisul, locul sacru poate fi mutilat și degradat de ceea ce emitem noi toti pe unda inimii. Te îmbrățișez! Daniela

       
      1. Evident ca Dumnezeu este in tot si in toate. Unii oameni ii inchina constructii minunate ca ne bucura pe toti.
        O seara placuta!

         
    3. Nu am facut decat un comentariu asa cum am simtit .M-am gandit mult inainte de a-l scrie .A fost o stare de moment …Doar atat …Poate fi o problema , daca , esti sincer si spui ce gandesti ? Poate asa veti cunoaste si cealalta fata a mea : mai am si momente cand ,,judec ,,toate Suferintele acestei Lumi ,dar atat timp cat sunt trecatoare ,dupa parererea mea este OK .E mai rau cand iti traiesti viata intr-o nemultumire si ura continua .Sa nu uitam ca suntem oameni si nu roboti ! Razvan ,suntem AICI o Familie ,eu asa consider ,cu bune si cu rele . Va doresc ,o noapte Minunata ! :)

       
      1. Foarte bine ai facut! Comentariile tale sunt de nepretuit. Le astept intotdeauna cu mare placere.
        Zile senine si pline de bucurie sa ai!

         
  5. Sigur cu voia Lui Dumnezeu va fi terminata si daca in atatia ani a rezistat oricarei intemperii, aceasta Casa menita daruirii Domnului, va face posibila finalizarea ei, si acesti ani au fost necesari spre a incerca vointa omeniriii in construirea ei, nu uitati ca nici un lucru de valoare cu atat mai mult o valoare menita spirituala nu se realizeaza decat cu o ambitie care reuneste culturi, reuneste generatii, spre a demonstra unicul scop care le uneste, CREDINTA, de a zidi trainic ceva care a rezistat oricaror impotriviri, asa se va finaliza cu triumfarea unei Catedrale miraculoase, datorita vointei acelor oameni care au continuat si nu au abandonat lucrarea Domnului. Multumesc pentru tot ce daruiti . Doamne ajuta.

     
  6. …. personal sunt mare consumator de arta si am vizitat de doua ori Sagrada Familia pana acum. Acum este un santier in fond si vezi constructii separate din catedrala, fiecare in diferite faze. Am urcat si pana sus de tot de unde ai o priveliste spectaculoasa asupra Barcelonei, care-i unul din orasele mele favorite. Am coborat apoi pe scari cele 600 de trepte de m-a luat ameteala :)
    Una peste alta asa cum se vede acum mie mi-a creat o impresie de kitsch catedrala, sincer vorbind. Alde Gaudi a dus la apogeu in arhitectura stilul Art Deco care nu este chiar stilul meu favorit, dar care rupea gura targului in jurul anului 1900… Ma rog, fiecare cu gusturile lui.
    Oricum, proiectul initial a tot fost schimbat trecand pe la mai multi arhitecti sefi si a iesit foarte eclectic, si acum nu mai are o idee centrala si coerenta pentru mine. Este un valmasag de stiluri diferite unde 70% ramane art deco.
    Daca insa nu te uiti la detalii ca mine si te uiti din elicopter asa ca in clip de la cativa km, atunci turnurile subtiri si avantate spre cer dau impresia de anvergura nimic de zis, ca la catedralele gotice.

     
  7. Nici pe mine nu m-a incantat amestecul acesta unde banuiesc ca a fost nevoit sa preia si elemente gotice, care sa nu uitam ca au dominat arhitectura sute de ani. Indiferent cat de avangardist o fi fost, nu m-asi mira sa se fi facut presiuni enorme asupra lui.
    Banuiesc ca si elementul politic o fi jucat vreun rol, catalanii nu au fost multumiti nicodata sa fie dominati de spanioli, si a fost si asta o forma de protest; a crea ceva ce iese din obisnuit, subliniind si mai tare faptul ca „noi sintem altfel”!
    Oricum „santierul” va dura o vesnicie, se va tot adauga la constructie sustinut frenetic de elanul arhitectilor si sprijinul populatiei.
    E visul lor si daca ne place si noua e cu atat mai bine.
    In mod normal trei aspecte determinante vor hotari soarta realizarii acestui proiect maret!
    Unul l-am amintit, elementul static! A mai „cladi” pe soclul actual in inaltime cam doua treimi peste inaltimea actuala, indiferent de cat sint de moderne si fiabile materialele de constructie actuale, va duce la probleme majore, aproape imposibil de rezolvat! Toate constructiile de acest gen au ajuns sa fie mai late dacat inalte pentru a putea prelua enormele presiuni. A nu se confunda o astfel de constructie cu un „zgarie nori” facut din otel si infipt de la inceput vreo zece etaje in sol!
    Sigur ca arhitectii, ca intotdeauna, vor aminti mai tarziu aceste „inconveniente”! Dar lasa-i sa-si „bata capul” ca de aia sint platiti!
    Alt element e finantarea.
    Spania se confrunta cu probleme majore, catalanii mai arata „muschii” in tentativa lor de a se desprinde administrativ de „muma”, dar daca vor reusi, sa te tii! Vor avea destule probleme administrative si mai putine rezerve pentru investitii de anvergura ca aceasta.
    Si nu in ultimul rand cum zicea Daniela parca, CREDINTA!
    Ar trebui diferentiat intre Credinta in Dumnezeu, cea in eventualii trimisi si cea in vreo institutie ca biserica (ma astept de la cei care au ajuns in a se manifesta spiritual in forma aceasta sa-si fi clarificat pana acum aceste aspecte!) fiindca amestecul lor intrece orice inchipuire mai ales prin consecinte.
    Aceasta credinta care a facut posibila constructia edificiilor de gen biserici s-ar putea sa fie zguduita din temelii in viitorul apropiat.
    Asta e practic tema cea mai arzatoare, si faptul ca ne facem ca nu o vedem nu schimba cu nimic situatia.
    E mai comod ca nici macar sa nu ne gandim la ceva care ne-ar da peste cap toate socotelile.
    Ca doar am studiat, aprofundat la infinit, sustinut in orice confruntare, ne-am demonstrat noua insine ca nimic nu ne poate zdruncina „credinta”!

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top