skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Zorile reînvierii speciilor dispărute

 

De-a lungul istoriei omenirii, multe specii de animale au dispărut. Dar acum, Stewart Brand spune că avem tehnologia de a readuce la viață specii dispărute din cauza oamenilor. Prin urmare — Ar trebui să facem asta? Dacă da, care specii? Întrebările sunt profunde, iar răspunsurile mai aproape decât crezi.

Extincția este o altfel de moarte. Este mai mare. Nu am conștientizat asta până în 1914, când ultimul porumbel pasager, o femelă pe nume Martha, a murit la grădina zoologică din Cincinnati. A fost cea mai răspândită specie din lume, a trăit în America de Nord de șase milioane de ani. Dintr-o dată a dispărut. Stoluri care se întindeau pe 1,5 km în lățime și 600 km în lungime păreau să acopere totul în jur. Aldo Leopold a spus că asta-i o furtună biologică, o furtună cu pene. Și într-adevăr a fost o specie foarte importantă care îmbogățea întreaga pădure estică de foioase, de la Mississippi până la Atlantic, din Canada până în Golf. Dar a trecut de la cinci miliarde la nicio pasăre în doar câteva decenii. Ce s-a întâmplat?

Vânătoarea comercială s-a întâmplat. Aceste păsări erau vânate pentru carne vândută cu tonele. Era ușor pentru că atunci când stolurile coborau pe pământ, erau atât de uriașe încât sute de vânători și pescari veneau și le omorau cu zecile de mii. Era cea mai ieftină sursă de proteine din America. Până la sfârșitul secolului, n-a mai rămas nimic decât exemplarele împăiate din vitrinele cu mostre ale muzeelor.

Povestea are și o parte bună. I-a făcut pe oameni să realizeze că același lucru era pe cale să se întâmple cu bizonului american și astfel aceste păsări au salvat bizonii.

Dar o mulțime de alte animale n-au fost salvate. Papagalul din Carolina lumina curțile tuturor. A fost vânat până la dispariție pentru penele sale. Exista o pasăre pe Coasta de Est care plăcea oamenilor, se numea goțcan de câmpie. Era foarte iubită. Oamenii au încercat s-o protejeze. Dar tot a murit. Într-un ziar local s-a scris, „Nu există supraviețuitor, nu există viitor, nu există viață care să poată fi recreată în această formă vreodată.” Un sentiment profund tragic se leagă de aceste extincții, și s-a întâmplat multor păsări pe care oamenii le-au iubit. S-a întâmplat multor mamifere. O altă specie importantă e un animal faimos numit zimbrul european. Recent s-a făcut un film despre acesta. Zimbrul era ca și bizonul. Era un animal care a menținut pădurea combinată cu pajiști peste tot în Europa și Asia, din Spania până în Corea. Informațiile despre acest animal ne trimit înapoi în timp până la reprezentările grafice din peșterile Lascaux.

Extincțiile continuă. Există un tip de capră sălbatică în Spania numit bucardo. A dispărut în 2000. A existat un animal uimitor, un lup marsupial numit thylacine în Tasmania, iar în sudul Australiei, tigrul tasmanian. Au fost vânați până au rămas câțiva lăsați să moară în grădini zoologice. S-a filmat un scurt-metraj.

Supărare, furie, durere. Nu plângeți. Organizați. Dacă ați descoperi că ADN-ul mostrelor din muzee, fosile vechi de 200.000 de ani, ar putea fi folosit să readucă specii la viață, ce ați face? Unde ați începe?

Ați începe prin a afla dacă elementul biotehnologic e cu adevărat acolo. Am început cu soția mea, Ryan Phelan, care a condus o activitate de biotehnologie numită DNA Direct. Prin intermediul ei, am cooptat unul dintre colegii ei, George Church, un inginer genetician de frunte care avea și el o pasiune pentru porumbei pasageri și multă încredere că metodele la care lucra el ar putea aduce rezultate.

El și Ryan au organizat și găzduit o întâlnire la Institutul Wyss de la Harvard care a adus împreună experți în porumbei pasageri, ornitologi conservatori, bioeticieni, și din fericire ADN-ul porumbelului pasager fusese deja secvențiat de un biolog din domeniul molecular numit Beth Shapiro. Tot ce avea nevoie de la exemplarele de la muzeul Smithsonian era puțin țesut din pernițele degetelor de la picioare, pentru că acolo înăuntru e ceea ce numim ADN antic. Este ADN destul de sfărâmat, dar cu tehnicile bune actuale, poți reasambla întregul genom.

Apoi întrebarea este, poți reasambla, cu acel genom, pasărea în întregime? George Church crede că poți. În cartea sa „Regenesis”, pe care o recomand, are un capitol destinat științei care readuce la viață specii dispărute, și are un aparat automat de asamblare genom. E un fel de dispozitiv evolutiv, foarte performant. Încerci combinații de gene pe care le scrii la nivelul celulei și apoi în organisme, pe un cip, iar cele benefice, le transferi apoi într-un organism viu. Va funcționa sigur. Precizia acestuia — unul dintre diapozitivele imposibil de citit ale lui George — indică un nivel de precizie până la perechile de nucleotide. Porumbelul pasager are 1,3 miliarde de perechi de baze în genomul său.

Ceea ce obții acum e capacitatea de a substitui o genă cu o altă variație a aceleiași gene. Se numește alelă. Asta se întâmplă în hibridizarea normală. Noua metodă e o formă de hibridizare sintetică a genomului unei specii dispărute cu genomul celei mai apropiate specii înrudite în viață. George evidențiază faptul că tehnologia sa, tehnologia biologiei sintetice, progresează de 4 ori mai rapid decât Legea lui Moore. Se întâmplă din 2005 și e probabil să continue.

Cea mai apropiată specie în viață a porumbelului pasager e Patagioenas fasciata. Sunt mulți, câțiva și prin zonă. Din punct de vedere genetic, porumbelul Patagioenas fasciata e foarte asemănător cu un porumbel pasager. Doar câteva fragmente ADN sunt specifice porumbelului patagioenas fasciata. Dacă înlocuiești cele câteva fragmente specifice porumbelului pasager, readuci la viață pasărea dispărută.

Nu e simplu. Trebuie să determini cu certitudine care gene contează. Sunt gene pentru coada scurtă a porumbelului patagioenas fasciata, gene pentru coada lungă a porumbelului pasager, continuă cu ochiul roșu, pieptul de culoarea piersicii ș.a.m.d. Adăugă-le pe toate și tot nu vei avea un rezultat perfect. Dar ar trebui să fie destul de apropiat, pentru că nici natura nu lucrează perfect.

Această întâlnire din Boston a condus la trei lucruri.

Primul, Ryan și cu mine am decis să punem bazele unei organizații non profit numită „Revive and Restore” care promovează renașterea în general și încearcă s-o îndrepte într-o direcție responsabilă. Vom continua proiectul porumbelulului pasager.

Un alt rezultat benefic a fost un tânăr student doctorand pe nume Ben Novak, pasionat de porumbeii pasageri de la 14 ani și care învățase cum să lucreze cu un ADN vechi, el însuși făcând fragmentarea unui porumbel pasager, folosind banii necesari de la familie și prieteni. L-am angajat cu normă întreagă. Această fotografie cu el e facută anul trecut la muzeul Smithsonian. Se uită la Martha, ultimul porumbel pasager în viață. Dacă reușește, Martha nu va fi ultima.

Al treilea rezultat al întâlnirii din Boston a fost conștientizarea că există cercetători pretutindeni în lume care lucrează cu diferite metode de readucere la viață, dar care niciodată nu s-au întâlnit. Și National Geographic a fost interesat pentru că National Geographic susține că în secolul trecut, a descoperi însemna a găsi lucruri noi. În acest secol, a descoperi înseamnă a face lucruri noi. Readucerea la viață după extincție intră în această categorie. Au găzduit și finanțat această întâlnire. Iar 35 de cercetători, biologi în domeniul conservării și în domeniul molecular, s-au întâlnit să vadă dacă au proiecte la care pot lucra împreună. Unii biologi din domeniul conservării sunt destul de drastici. Trei dintre ei nu doar recrează specii foarte vechi, ci recrează ecosisteme dispărute în Siberia de nord, Olanda, și Hawaii.

Henri, din Olanda, cu un nume olandez pe care nu voi încerca să-l pronunț, lucrează la zimbrii. Zimbrul este strămoșul tuturor bovinelor domestice, așa că genomul său există, numai că e distribuit inegal. Ce fac ei e să lucreze cu șapte specii de bovine primitive, ca această Maremmana primitivo de aici de sus pentru a reconstrui, în timp, prin reproducția selectivă a animalelor domestice. zimbrii. Restaurarea zonelor sălbatice progresează mai repede în Corea decât în America, așa că planul e ca odată cu aceste zone sălbatice restaurate pretutindeni în Europa să reintroducă zimbrii ca să preia vechea lor îndatorire, vechiul rol ecologic, de a curăța pădurea-boltă aproape uscată, să facă loc acestor pajiști de biodiversitate.

O altă întâmplare uimitoare a venit de la Alberto Fernandez-Arias. Alberto a lucrat cu capra alpină în Spania. Ultima capră alpină a fost o femelă numită Celia care era încă în viață, dar apoi a fost capturată, au luat puțin țesut din urechea ei, l-au păstrat în azot lichid, i-au dat apoi drumul în sălbăticie, dar câteva luni mai târziu, a fost găsită moartă sub un copac prăbușit. Au luat ADN din acea ureche, l-au implantat sub formă de ou clonat într-o capră, sarcina a ajuns la termen, și un pui viu de capră alpină s-a născut. A fost prima readucere la viață din extincție din istorie.

A trăit puțin. Uneori clonele de specii încrucișate au probleme respiratorii. Aceasta avea un plămân deformat și a murit după 10 minute, dar Alberto era convins că de atunci clonarea a avansat și va continua, iar în cele din urmă vor fi o mulțime de capre alpine în munții din nordul Spaniei.

Oliver Ryder este un pionier în crioprezervare. La grădina zoologică din San Diego, grădina lui zoologică înghețată, a adunat țesuturi de la 1000 de specii pe parcursul ultimilor 35 de ani. Prin înghețare avansată, – 196°C, celulele sunt intacte și ADN-ul e intact. Sunt celule rezistente, astfel că Bob Lanza de la Advanced Cell Technology a preluat o parte din acel țesut de la un animal pe cale de dispariție numit taurul sălbatic din Java, l-a implantat într-o vacă, vaca a adus sarcina la termen, și s-a născut un pui de taur sălbatic de Java, viu și sănătos, căruia îi merge bine și e încă în viață.

Cel mai grozav lucru pentru Bob Lanza e capacitatea de a lua acum orice tip de celulă și prin celulele stem pluripotente s-o transformi în celulă germinativă, spermă sau ovule.

Acum să trecem la Mike McGrew, un cercetător la Institutul Roslin din Scoția. Mike face minuni cu păsări. El ia celule din pielea de șoim, fibroblaste, și le transformă în celule stem pluripotente. Deoarece e pluripotentă, celula poate deveni germoplasmă. El are o metodă de a pune germoplasma în embrionul unui ou de găină pentru ca puiul să aibă, gonadele unui șoim. Iei un mascul și o femelă câte una din fiecare, și din ele provin șoimi. (Râsete) Șoimi adevărați rezultați din pui puțin modificați.

Ben Novak, cel mai tânăr cercetător de la întâlnire. ne-a arătat cum se poate realiza asta. Succesiunea evenimentelor: va suprapune cei doi genomi: Patagioenas fasciata și porumbelul pasager, va aplica tehnicile lui George Churh va lua ADN de porumbel pasager, cu tehnicile lui Robert Lanza și Michael McGrew, va pune acel ADN în găinile gonade, și din puii gonazi rezultă ouă de porumbel pasager, și acum ai o populație de porumbei pasageri.

Totuși se ridică întrebarea, ei nu vor avea părinți porumbei pasageri care să-i învețe cum să fie porumbei pasageri. Ce putem face? Păsările sunt destul de instinctuale, de obicei, așa ca cea mai mare parte este deja în ADN-ul lor, dar pentru a completa, o parte din ideea lui Ben e să folosim porumbei dresați să se întoarcă acasă pentru a ajuta să instruim porumbei pasageri tineri să se integreze în stol și să găsească drumul spre vechile cuiburi și locurile de hrană.

Au fost și conservaționiști, unii foarte cunoscuți ca Stanley Temple, unul dintre fondatorii biologiei de conservare și Kate Jones de la IUCN, care alcătuiește Lista Roșie. Sunt foarte entuziasmați, dar și îngrijorați de o posibilă concurență cu eforturile cruciale de a proteja specii pe cale de dispariție care sunt încă în viață, care încă n-au dispărut. Ideea e de-a proteja animalele care încă există. Trebuie căutat ca valoarea pieții de fildeș în Asia să scadă pentru a nu folosi 25.000 de elefanți pe an.

Dar în același timp, biologii conservatori conștientizează că veștile proaste îi deprimă pe oameni. Astfel Lista Roșie e importantă, evidențiază speciile pe cale de dispariție, într-o situație critică ș.a.m.d. Dar sunt pe punctul de a alcătui ceea ce ei numesc Lista Verde, și Lista Verde va conține specii care sunt bine, mulțumesc, specii care au fost pe cale de dispariție, ex. vulturul cu cap alb, dar mult mai bine acum, datorită muncii colective de calitate, și listează zonele protejate din toată lumea care sunt foarte bine administrate. Deci, ei învață cum să pună temelia veștilor bune. Ei văd în reînvierea speciilor dispărute genul de vești bune pe temelia cărora ai putea construi.

Iată câteva exemple asemănătoare. Reproducerea în captivitate va juca un rol important în reînvierea acestor specii. Condorul californian scăzuse în număr, ajunsese la 22 de păsări în 1987. Toată lumea a crezut că s-a terminat cu el. Datorită reproducerii în captivitate de la grădina zoologică din San Diego, acum sunt 405, din care 226 liberi în sălbăticie. Acea tehnologie va fi folosită la animalele extinse readuse la viață. O altă poveste de succes e gorila de munte din Africa Centrală. În 1981, Dian Fossey era sigur că vor dispărea. Nu mai rămăseseră decât 254. Acum sunt 880. Numărul lor se mărește cu 3% pe an. Secretul este că au un program de eco-turism genial. Această fotografie a fost făcută luna trecută de Ryan cu un iPhone, atât de în largul lor se simt gorilele cu vizitatorii.

Un alt proiect interesant, dar care totuși va avea nevoie de ajutor este cel al rinocerilor albi nordici. N-a mai rămas nici o pereche pentru reproducere. Dar acesta e genul de situație în care o mare varietate de ADN pentru acest animal se găsește în grădina zoologică înghețată. Cu puțină clonare, poți să le aduci înapoi.

Încotro ne îndreptăm de aici? Acestea au fost întâlniri private până acum. Cred că e timpul ca subiectul să fie făcut public. Ce cred oamenii despre el? Vreți speciile pe cale de dispariție înapoi? Vreți speciile pe cale de dispariție înapoi?

Tinker Bell va coborî fluturând din aripi. E un moment Tinker Bell. De ce sunt oamenii entuziasmați? Ce îi preocupă?

Vom continua să finalizăm și porumbelul pasager. Ben Novak, chiar acum e alături de grupul pe care Beth Shapiro îl are în Santa Cruz UC. Ei vor continua să lucreze la genomurile porumbelului pasager și patagioenas fasciata. Pe măsură ce aceste date se adună vor fi trimise lui George Church, care va face o minune și va scoate ADN-ul porumbelului pasager din acestea. Vom primi o mână de ajutor de la Bob Lanza și Mike McGrew pentru a o transforma în germoplasmă care ajunge în pui care pot produce pui de porumbei pasageri care pot fi crescuți de patagioenas fasciata și de aici încolo, numai porumbei pasageri, poate pentru următorii șase milioane de ani. Poți face același lucru, pe măsură ce costurile scad, pentru papagalul din Carolina, marele pinguin nordic, pentru găina de țară, pentru ciocănitoarea cu cioc de fildeș, pentru culicul eschimos, pentru foca călugăriță din Marea Caraibelor, pentru mamutul lânos.

Adevărul e că oamenii au făcut o gaură adâncă în natură în ultimii 10.000 de ani. Acum avem capacitatea, și poate chiar și datoria morală, de a repara o parte din daune. Vom realiza cea mai mare parte prin extinderea și protejarea zonelor naturale, neprelucrate, prin înmulțirea și protejarea speciilor pe cale de dispariție. Dar anumite specii pe care le-am ucis succesiv am putea să luăm în considerare ideea de a le aduce înapoi într-o lume care le dorește înapoi.

Mulțumesc.

Chris Anderson: Mulțumesc. Am o întrebare. E un subiect emoționant. Unele persoane stau în picioare. Cred că sunt anumite persoane care stau confortabil, și au tot felul de întrebări despre, stai, stai, stai puțin, ceva e în neregulă cu omenirea intervenind în natură în felul acesta. Vor fi consecințe pe care nici nu le-ați avut în vedere. Sunteți pe cale să deschideți un fel de cutie a Pandorei cu nu se știe ce înăuntru. Au dreptate?

Stewart Brand: Ideea e că am distrus prea mult făcând aceste animale să-și găsească sfârșitul, și multe dintre ele erau specii foarte importante, am schimbat întregul ecosistem în care ele se găseau lăsându-le să dispară. Există problema schimbărilor greu de observat, anume că atunci când se întorc, ele pot înlocui unele păsări care exită în prezent pe care oamenii le cunosc și le iubesc cu adevărat. Cred că este, o parte din ceea ce se va întâmpla. E un proces lung, lent. Ce îmi place, e un proces de-a lungul multor generații. Vom readuce mamuții lânoși înapoi.

Comentarii (25)
  1. ,,MARETIA UNEI NATIUNI SI PROGRESUL EI MORAL POT FI MASURATE PRIN FELUL IN CARE SUNT TRATATE ANIMALELE ,,…MAHATMA GANDHI ….,,Omul a fost si este cel mai mare DISTRUGATOR …Oamenii sunt intr-un continuu razboi cu animalele ….Cum te poti numi om ?……..Acest filmulet …este un semnal de alarma …..Nu stiu …daca ,,deschiderea cutiei PANDOREI ,,…pentru a mai repara ceva …din marile erori …facute …de om asupra …intregii Planete ..nu numai ..asupra animalelor …ar avea sau nu ar avea urmari …drastice …asupra noastra …ca specie …,,În biologie și ecologie, extincția reprezintă dispariția unor specii sau al unui grup taxonomic de pe un teritoriu dat, având ca urmare restrângerea progresivă a arealului speciei; se datorează mai ales unor factori antropomorfi (ex. speciile intens vânate). Momentul extincției este în general considerat a fi moartea ultimului individ al unei specii (deși capacitatea rasei respective de supraviețuire este posibil poate să se fi pierdut înainte de acest punct). Din cauză că potențialul biologic al unei specii poate fi foarte mare, determinarea acestui moment este dificilă și se face de obicei retroactiv…………………………………………………………………………..Clonarea este procesul de creare a unei copii identice. În biologie clonarea se referă la procesul folosit pentru crearea de copii ale fragmentelor de ADN (clonare moleculară), celulelor (clonare celulară) sau a organismelor. Termenul include și modul de reproducere asexuată………………………………………….Clonarea este considerată de unii o provocare biotehnologică fără etică pentru că lezează identitatea individului și a speciei..,,…………………………….Omul are multe realizari de exceptie …care a schimbat natura …dar sa nu uitam ca menirea lui ..ramane ,insa …IUBIREA …El a fost creat ca sa iubeasca …in iubire isi implineste destinul …….Cred ca A SOSIT TIMPUL CA OMUL SA TRAIASCA IN ARMONIE CU NATURA ….este singurul lucru ..inteligent ..pe care-l mai putem face …RAZVAN …APRECIERE si RESPECT ..pt acest articol …PACE ,ARMONIE si IUBIRE in sufletele noastre …Cand vom reusi acest lucru …IUBIREA pentr TOT si TOATE …vine de la sine …

     
  2. Indiferent din ce motive ,multe specii de animale,pasari,plante dispar de pe planeta.Oamenii cred in general ca principala cauza este actiunea umana distructiva,insa ,daca priviti „de dincolo” ,vedeti ca,de fapt,este natural.Nu conteaza care e modalitatea aleasa de specia respectiva pentru plecarea de pe pamant (mana omului,clima,daunatori…),cert este ca ea face loc altor specii pana acum inexistente.Ca omul isi aduce aportul la crearea acestor specii ,sau specia respectiva se modifica fara stirea omului,nici asta nu conteaza ,certa e Schimbarea.Absolut tot ce exista pe Pamant trece prin Marea Schimbare.Nu are rost sa dezvoltam emotii de regret,sau de invinuire a celor care contribuie la disparitia unor specii (in spatele a ceea ce se vade este CREATORUL schimbarii).La fel,(sau mai bine spus,mai intai )se petrec lucrurile si cu specia umana.Privite „de dincolo” corpurile umane arata cu totul altfel decat acum cativa ani in urma,(ce sa mai vorbim de acum cateva generatii!?).Schimbarea ADN-ului uman si a tot ce se afla in aceasta dimensiune duce la aparitia altor manifestari ale energiei (tot ce vedem fiind energii in diferite cuagulari ),deci vom asista la disparitia unor forme si aparitia altora.Cele care dispar (indiferent cum) si-au facut treaba aici.Si energii din corpurile noastre care nu-si mai gasesc menirea in viata noastra dispar (ura,ranchiuna,concurenta,nemultumirea,controlul,lupta,incrancenarea,neancrederea,mila, si multe altele care nu mai servesc Omul Nou) iar acest lucru schimba complet aspectul energetic uman (din partea nevazuta ochiului fizic omul ce trece prin aceasta schimbare,sau schimbat,nici nu mai seamana cu ceea ce a fost).Si pentru ca in material e vorba despre animale,relatia dintre oamenii schimbati si animalele noi nu mai pastreaza de loc …vechile „obicee”,comunicarea dintre …fiind de cu totul o alta natura.Am putea spune ca genele ferocitatii,disparand din om,dispar si din animale (ce e inauntru,e si inafara).Cu certitudine schimbarea naturii cu tot ce inseamna ea se datoreaza SCHIMBARII DIN OM. Deci,NU AVEM MOTIVE SA SUFERIM PENTRU CEEA CE SE PETRECE IN NATURA,ASTA NU INSEAMNA CA NU AVEM VOIE SA ACTIONAM (cum o fac cercetatorii).

     
  3. Nimic nu este intamplator in Creatie si deci nici aparitia si disparitia unor specii. Ce specie a devenit extincta inseamna ca vibratia medie a sufletului ei grup (animalele au un suflet grup mai degraba decat individual ca oamenii) nu se mai potrivea cu vibratia planetei si a umanitatii in acea perioada si asta-i tot.
    Ce nu stiu oamenii de stiinta este ca degeaba te joci cu genomul de porumbel pasager sau un tip de capra salbatica si faci pe Demiurgul, caci iti lipsesc atat intelegerea Creatiei cat si capacitatea efectiva de control a acesteia ! Orice specie de animale are un camp morfogenetic, un camp energetic specific speciei aflat in coerenta/echilibru cu campul Mamei Terra, deci al planetei. Acest camp specific detine proiectul/matricea ADN-ului fiecarei specii de pe planeta, cu toate informatiile aferente. Nu poate aparea si trai fizic un membru al unei specii, chiar daca vorbim doar de un gandac, fara sprijinul campului specific acelei specii, este atat de simplu.
    Actualmente sunt vreo 15 milioane de campuri de acest gen in jurul planetei cate specii sunt, inclusiv cele umane.

    De aceea clonele unor specii de mult disparute, chiar daca apar reusite pe moment, pur si simplu n-au cum sa traiasca pe termen lung si sa refaca specia.
    Baietii acestia ca cel din filmulet sunt saracii de buna credinta, dar efectiv se baga in lucruri pe care nu le pricep si nici n-au sanse sa le inteleaga deoarece nivelul lor de constienta este scazut, cam 3D si 4D doar. Asa ca vor continua sa se joace in eprubete cu ADN-ul si sa-si dea unii altora doctorate si premii Nobel dar fara sa refaca vreodata o specie, ci doar clone ce vor muri repede si asta-i tot…
    Asa-i cand te opui mersului Creatiei si te crezi Dzeu.

     
    1. Right,…

      De un’ sa stie baietii astia de ”pseudo- stiinta” ce-i aia morfogeneza, energie, informatie, camp sau constiinta?
      E bine ca apare elefantul ala blanos si scade pretul la fildes in Asia.
      Maine-poimaine ii trazneste vreunuia sa scoata si omul blanos, daca le vine ideea sa scada pretul hainelor, nu numai in Asia.
      Mai stii?,…ca doar mare este gradina D-lui.
      De ADN-ul omului a carui constiinta muta si stramuta, nu au auzit.
      Daramite de cutia Pandorei.
      Asa-i cand nu stii mersul Creatiei si nu stii, cine-i D-zeu

       
    2. O clona nu poate reproduce decat „invelisul”,corpul fizic.Omul va putea sa foloseasca o clona a corpului sau,dar pentru ca aceasta sa functioneze,va trebui „sa sara” in ea CU TOT CE ESTE EL IN REALITATEA NEVAZUTA,abandonandu-si vechiul corp uzat.Este una dintre metodele viitoare de continuare a vietii pe pamant in forma fizica…intr-un vehicul nou-nout.Omul Interior Constient o poate face pentru ca el e creatorul si,in acelasi timp, purtatorul corpului ,dar numai dupa ce ajunge la CUNOASTEREA INTEGRALA (fuziunea cu divinul care este) si…atunci nu e exclus sa si creeza noi specii,asa cum a mai facut-o LA INCEPUTURI.In Noua Energie care se instaleaza deja pe planeta,nici nu ne putem imagina cat de uimitoare va fi ingeniozitatea umana.

       
    3. Omul este Creator si poate zamisli specii noi, la fel cum le poate recrea pe cele pierdute. Cum credeti ca a aparut aceasta bogatie de rase de caini, pisici cai, oi etc.?
      Cum au aparut copacii fructiferi ce produc fructe mai mari si mai gustoase decat fratii lor salbatici?
      Grâul, porumbul și… numarul exemplelor erate imens. Clonarea reprezinta doar un mic pas in directia asta, as putea spune o unealta in plus.
      Deci?

       
      1. …. totul este o problema de control a energiei, Razvan. Una este sa incerci mici modificari la specii deja existente cum sunt merele de exemplu, care au campul/matricea lor originala deja stabilita, si sunt sprijinite de aceasta si tu faci tot felul de incrucisari ce functioneaza daca te afli in limitele acceptate de campul morfogenetic respectiv. Deoarece stiinta habar n-are de limite, de camp, de aceste legi in general, se merge pe trial-and-error si in cateva zeci de ani incep sa te prinzi ce trebuie sa faci si pana unde … dar tot habar n-ai de ce se intampla lucrurile asa :)

        Este cu totul altceva sa creezi o specie cu totul nou, adica un animal complet nou, NU o incrucisare din doua tipuri de capre de exemplu! Acolo trebuie cantitati de energie URIASE, un control senzational al campului energetic, etc, ca sa stabilesti un nou camp morfogenetic si deci o noua specie… Este cu totul si cu totul altceva.
        Este ca si cum in primul caz vorbim de o echipa de fotbal a unei fabrici de cuie si in al doilea de Manchested United … Clonarea este la nivelul fabricii de cuie.
        Cine crezi ca a creat speciile originale de animale ?? Dzei aflati pe vibratia N7 (de chakra 7) atat suflet cat si trup, si care au „imaginat” cate o specie si au creat campul respectiv. Unii de atunci sunt acum printre noi, doar ca cu suflet de C7 dar cu trup de D3 … si au uitat tot :):), asta-i partea amuzanta.
        Intelegi?
        Desigur, aceasta este parerea mea, din meditatiile si cunoasterea accumulata intr-un numar de ani… dar evident nu detin eu adevarul absolut si altii pot simti altceva.

         
        1. Si eu cred ca ai dreptate Claudiu desi ceea ce cred eu este mai mult intuitiv si nu o cunoastere propriu zisa. Dar de la nivelul nostru de dezvoltare 3D, adica un plan inferior, nu putem crea ceva pe un plan superior. Ori a crea o specie imi pare a fi ceva mult mai complex decat am putea noi sa ne imaginam. Ceea ce putem face acum este cel mult sa modificam cateva caracteristici fizice, adica ale materiei grosiere, gen forma, culoare etc dar nimic mai mult.

           
  4. Scuze Claudiu , ca folosesc numele tau fara sa cer permisiunea….eu, .. cred ca ai dreptate nimic nu este intamplator ;…oare vor mai putea trai astazi aceste specii disparute din diverse motive , …cand universul este in continua schimbare?..

     
    1. … convingerea mea este ca nu, deoarece speciile disparute au corespuns vibrational respectivei perioade cand erau in existenta. Universul si deci si Terra au evoluat si speciile respective nemaicorespunzand ca vibratie cu planeta, campul lor morfogenetic s-a dizolvat si ca rezultat si indivizii fizici au pierit. Cred ca se poate spune ca nivelul lor de constiinta atata cat era a iesit la un moment dat inafara limitelor acceptate de planeta in acea perioada. Este o lege a schimbarii si a evolutiei pana la urma ….

       
  5. Corect!! Natura isi are propriile legi! De altfel de cate ori a intervenit omul …a iesit numai RAU!!! Si in acest demers de refacere a unor specii disparute ( tot un amestec al omului…) , in final tot rau va iesi! Natura se apara singura , nu poti sa faci schimbari in mersul sau. Deci …orice demers in distrugere sau refacere a ceva disparut , este in final o noua perturbare a firescului! Sigur! Ar fi frumos sa se refaca unele speci frumoase, poate folositoare omului ( mai mult ca divertisment) , dar se gandeste cineva cu ce se va hrani, unde va trai, ce speci -existente acum- vor suferi dupa aparitia lor, in arealul pe care il vor invada?????
    In privinta acestei mult discutate „CLONAREA”, personal am mari retineri…Am convingerea ca se va face mult rau vietii pe Terra, in special oamenilor. Se va exacerba aceasta posibilitate…pana la dezumanizarea individului si folosirea lui in cu totul alte scopuri. Domnul Nostru Dumnezeu nu poate fi de accord ca astfel de practici…
    Am auzit idei ca astfel se vor rezolva problemele hranirii populatiei globului, ca se vor elimina indivizii bolnavi , slabi …Adica adaptarea „Teorie Naziste”…a rasei pure -Arianul_(!!??), intr-o alta forma, mai evoluata?????Asta ar fi adevaratul HOLOCAUST!!!!!! Sper sa nu se ajunga la asa ceva…pentru generatiile viitoare, caci pentru noi ….! Omenirea ar trebui sa se preocupe de salvarea a ceeace exista acum…sa nu dispara alte specii, care vor crea altele poate mai periculoase. Avem destule exemple de fiinte din lumea animalelor, nou aparute ,cu malformatii, mutanti, aparuti datorita poluarii, iradierilor, incalzirii globale etc….!!!In aceasta directive ar trebui canalizate cercetarile…Sa avem un Pamant curat, fara poluari, accidente nucleare ( caci de razboaie ce sa mai spun…), asta trebuie sa fie telul tuturor oamenilor de stiinta si mai ales al politicienilor din toate tarile , in deosebi al tarilor superbogate, superindustrializate…NAMASTE !!

     
    1. Nu este adevarat ca de cate ori a intervenit omul a iesit numai RAU. Sunt cazuri cunoscute in care omul a fost salvarea a ceva ce putea sa dispara. Este adevarat ca natura se regeneraza, dar exista un punct care odata ce a fost depasit natura nu mai are nicio putere. Atunci cand numarul indivizilor dintr-o anumita specie scade sub o anumita limita doar imperecherile controlate si apararea speciei de catre om impotriva dusmanilor naturali o mai poate salva. In aceste cazuri extreme, omul este ultima lor sansa.
      Referitor la clonare, nu stiu daca sunteti familiarizat cu procedeul. Nu se desfasoara ca in filmele SF in care ii fac o copie lui X si avem doi de X care se plimba pe pamant.
      Aparitia clonei se datoreaza unei nasteri, la fel ca in cazul oricaruia dintre noi. Chiar daca are gene copiate de la o alta persoana, clona va fi o alta persoana diferita.
      Este exact ca la gemeni. Clona este de fapt un cuvant nefericit ales ce induce in eroare. Corect este ca omul are astazi posibilitatea tehnica de a crea un geaman pentru orice vietate.
      Acum… ca avem dreptul moral de a face acest lucru este o alta discutie. Eu am vrut doar sa stabilim mai exact termenii de la care plecam.
      O seara placuta!

       
      1. Avem tot dreptul ! Omul este masura tuturor lucrurilor.Inainte de a intra in forma fizica (si nu a fost asa cum arata astazi) omul ,din starea de spirit,constient fiind de experienta pe care a ales-o,a creat mai intai Pamantu,plantele,animalele si apoi a venit si el.Si-a asternut culcusul,iar corpul pe care si la mestesugit ca vehicul,(sau costum de cosmonaut),contine absolut toate elementele pe care le contine si pamantul,atmosfera ce-l inconjoara ,ca altfel nu ar fi putut rezista aici (de aceea pe o alta planeta omul nu poate umbla …fara un costum care-l protejeaza de influienta unor elemente pe care nu le are pe pamant si in corpul sau. Pe pamant a continuat creatia,combinand si imbinand ceea ce deja crease,obtinand noi indivizi (asa cum spuneai,Razvan,mai productivi,altii,mai aratosi).Ceea ce unii numesc anomalii,nu-i neaparat sa fie privit astfel.Anomalii in comparatie cu ce,daca e ceva nou?(Aveam niste cunostinte,o familie formata dintr-un barbat de culoare-negru- si o femeie ,romanca,blonda natural care au dat nastere la doi gemeni superbi ce pastrau toate caracteristicile tatalui-buze,par sarmos cret,nas lataret-,numai ca erau de un blond impecabil.Putem sa le spunem anomalii?)

         
    2. Si inca o completare. Chiar credeti ca cercetatorii nu au studiat lantul trofic inainte de a se apuca de o asemenea cercetare? E ceva elementar.

       
      1. Lantul trofic la care stiinta are acces este in 3D, ce treaba are cu nivelele energetice superioare din 4-7D, ce nu pot fi masurate direct si deci nu exista pentru stiinta mainstream ?? La nivelele superioare ai acces numai in meditatiile reusite ca sa zic asa, cand schimbi o vorba cu o entitate superioara sau chiar esti martor la procesul de Creatie daca esti lasat/ai acces acolo, asta-i tot.

         
    3. Esti speriat,Gabriel,fara motiv.Nimeni nu va extermina pe nimeni.Fiecare dintre cei aflati in situatia de slab,bolnav,deznadajduit,infricosat…va lua singur hotararea sa plece de pe planeta ,parasindu-si corpul ce a strans atatea energii apasatoare pe care nu le mai poate duce.Apoi,langa oameni care creaza constient,fara efort,cum s-ar simti cei care sunt nevoiti sa trudeasca din greu?insuportabil.energiile Pamantului Schimbat nu vor mai fi compatibile cu energiile lor (exact asa cum se intampla si cu celelalte specii ce il populeaza).E O SELECTIE NATURALA.

       
  6. Am revazut tot materialul si am reusit sa ma conving ca am dreptate in ceeace am spus in comentariul anterior. „Lista rosie” …asta e important. Am mai gasit si un alt impediment…In toate regiunile Terrei, suprafetele impadurite si cele de pampas ( pusta-) toate terenurile salbatice…s-au redus alarmant de mult, deci de abia mai asigura loc de viata pentru ce fauna mai exista in prezent…si asta in drum spre imputinare, dar mite pentru cele refacute, clonate s.a.m.d….Sper sa ne treezim…zic iar…

     
  7. Cineva spunea :” Trecutul este Istorie , Viitorul este Mister , Prezentul este un Dar ” . Un Dar ce Merita sa fie Pretuit – as adauga. Asa ca , ce sa spun , Readucerea Trecutului in Prezent poate avea Consecinte Nebanuite . Namaste .

     
    1. Readucerea trecutului in prezent nu intra in discutie. Asa cum au fost creati cainii de rasa (imperecheri controlate) se pot crea noi rase de animale care sa detina caracteristicile raselor disparute.
      Namaste.

       
    2. Trecutul,prezentul si viitorul sunt laolalta in „palma lui Dumnezeu”(si cand se joaca de-a omul).

       
  8. DE accord cu tine razvan! Acum DA…Toti oamenii de stinta au acest raspuns..Eu m-am referit la un viitor , poate nu asa de indeparta..E drept ca azi este facut public prin mijlocul filmului sau cartilor SF, dar J.Verne a scris SF si iata ca tot ce a prevazut el s-a adeverit mai tarziu, asa ca asta e temerea mea! De aici si dreptul moral de a face sau nu clonarea in viitor. Oare unde se vor opri??? In rest de accord , inca odata o zic , pentru speciile care mai traiesc, dar cu cele duse definitive , am mari retineri.Oare nu dam peste cap tot echilibrul Naturii??Nicio specie nu este neimportanta si fiecare are un scop in viata saPlecand , daca vrei, de la polenizarea plantelor, la salubrizarea padurilor si stepelor, la hranirea unora pe altele, s.a.m.d Ori a scoate de la cutie alta fauna, care…… cu ce se va hrani, pe cine va hrani, ce folos pentru natura va adduce…??? Iata numai cateva intrebari la care eu n-am gasit raspuns!De aici si neincrederea mea in astfel de masuri ! Numai de bine!

     
  9. Sunt si eu de parerea raspunsului scris de Lucica, asa ma gandesc si eu, dar poate nu scriam asa de explicit. In evolutia omului am avut perioade in care rand pe rand au avut un rol important popoare cum au fost egiptenii , grecii, romanii, indienii, au mai incercat sa readuca prin initiere vechea ordine (cum e yoga, initierea tolteca sau crestina), dar nu mai e nevoie, suntem deja la alt nivel de vibratie, rezonam cu energia noua. Am citit in Castaneda (el a incercat sa ne aminteasca de vechea initiere tolteca) ca indienii nu au fost decimati numai de catre spanioli, ci ca au plecat grupuri, grupuri , in alta dimensiune…Asa ceva s-a intamplat si cu specii de animale mari. Multumim Razvan, ne pui mintea un pic in miscare….

     
  10. Se spune ca daca omul nu si-ar fi folosit puterea creatoare, astazi am fi stat tot in pesteri, sau poate nu am mai fi existat. Si mai stiu ca la inceputul oricarei ere semnificative din punct de vedere al evolutiei de orice fel, au fost temeri, indoieli, respingeri. Suntem oare la inceputul perioadei de stapanire a cunoasterii spirituale care va determina stapanirea perfecta a corpurilor fizice? Nimic nu este intamplator, si totul conteaza, intr-un fel sau altul. Important este sa ne cultivam abilitatea de a vedea „dincolo de aparente”.

     
  11. Dintre rezultate mie mi se pare foarte important ultimul.
    “Conștientizarea că există cercetători pretutindeni în lume care lucrează cu diferite metode de readucere la viață, dar care niciodată nu s-au întâlnit.” …precum si decizia de a se intalni pentru a vedea daca „au proiecte la care pot lucra impreuna.”
    Cred ca, indiferent de rezultatele la care vor ajunge, daca vor reusi sau nu sa faca sa renasca specii disparute sau sa le „imbunatateasca” pe cele existente, importanta este decizia de a COLABORA.
    Legile Naturii, daca nu le cunosti si nu le respecti, nu iti permit sa creezi nimic. In aceasta etapa a dezvoltarii noastre insa noi trebuie sa experimentam UNIMEA in toate formele ei.Consider ca si colaborare este o forma de experimentare a Unimii si ma bucur ori de cate ori se ajunge la astfel de decizii.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top