skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Inteligența și forța

 

Un bătrân maestru de arte marțiale călătorea odată cu un vaporaș pe un râu. Printre pasageri era și un tânăr recalcitrant care îmbrâncea și înjura pe toată lumea, lăudându-se că este invincibil. La un moment dat, se legă și de bătrân, împingându-l pentru a trece mai departe. Maestrul nu zise nimic și se feri din calea lui.
La un moment dat, făcându-i-se foame, maestrul scoase din traistă niște pâine și se așeză s-o mănânce. Tânărul cel obraznic se apropie și-i zise:
– Moșnege, mi-e foame, dă-mi mâncarea ta!
Bătrânul rupse pâinea în două și-i întinse o jumătate.
– Tu n-auzi că mi-e foame? Dă-mi toată mâncarea!
– Dacă îți dau tot, eu rămân flămând.
– Și ce-mi pasă mie? Ori îmi dai tot, ori te omor în bătaie?
Atunci maestrul îi zise:
– Accept provocarea ta. Dar dacă ne batem, pe acest vas mic nu avem loc să ne desfășurăm. Uite acolo o insuliță. Luăm barca asta mică și mergem și luptăm acolo. Vorbesc eu cu căpitanul vasului.
– Ha ha ha. Moșnege, tu nu știi cine sunt eu. Abia aștept să te snopesc în bătaie.
Cei doi luară barca și se duseră pe insuliță.
– Din câte știu, regula duelului e să stăm spate în spate și să ne îndepartam unul de altul 20 de pași, spuse bătrânul. Numară tu cu glas tare, pașii.
Tânărul începu numărătoarea, făcând pașii ceruți de bătrân. La 20 se întoarse brusc și se repezi spre bătrân să-l distrugă. Dar ramase încremenit. Bătrânul vâslea vesel spre vaporaș.
– Lașule, fricosule, strigă tânărul. Ce stil de luptă practici tu?
– Stilul meu se numește necombativ. Folosindu-ți mintea și mai puțin mușchii, poți câștiga multe confruntări!
Tânărul rămase pe insuliță, aruncând cuvinte grele la adresa bătrânului.
Maestrul însă și-a continuat călătoria pe vas, bucuros că nu trebuise să lupte. L-ar fi ucis pe tânăr, cu o singură lovitură.

Sursa: kimhodao

Comentarii (18)
 1. Oooo, da! Cati dintre unii oameni nu au avut aceasta provocare! Cu cat raspunzi mai cu calm si esti gata chiar sa si ajuti sau sa dauiesti din ceea ce ai, agitatorul se inversuneaza si mai tare, pentru ca asa se intampla…. ca lumina sa usture la ochi… iti ia ceva timp sa-ti gasesti inteligenta si forta deoarece a-ti iubi aproapele se invata… agitatorii au pretentia sa ii iubesti asa cum sunt, adica indiferent ce fac tu sa-i primesti cu bratele deschise… mult timp intrebarea ,,ce e de facut, ca sa nu gresesc fata de tine/mine?” m-a preocupat…. acest mesaj il consider un raspuns, Este un raspuns pentru ca el contine toate datele… este adevarat, ai putea sa raspunzi astfel incat sa-l anulezi pe micutul bavarez… insa, a-ti lua barca si a-ti vedea de drum este cea mai buna varianta si in opinia mea. Am cautat in Invatatura un raspuns… de ce toti se rugau sa nu-Si intoarca Fata de la ei sau sa nu le ia Duhul? Pentru ca si in cazul meu se aplica Legea: esti lasat in nebunia ta pana cand te intorci de buna voie la Cel care nu are alt raspuns decat Iubirea… pe insula pustie a sufeltului tau ori te inraiesti si mai tare, ori te vindeci si afli care e rolul tau printre cei vii :)

   
 2. Da. Din punctu- mi de vedere, cedează cel mai intelept deși, UNII cred ca cedează lasii !
  E parerea lor.
  Niciodată violenta nu a adus PACE.
  Frumoasa pilda !

   
 3. O lectie de viata …pe care ar trebui s-o invatam …Am citit cu mare atentie…si chiar am introdus in fisierul mintii…nu se stie niciodata …cand voi avea nevoie :) intelepciunea acestei …povestiri :,,Folosindu-ti mintea si mai putin muschii poti castga multe confruntari !,,…Am urmarit …desfasurarea ,,evenimentelor ,,…si mi-am trasat …cateva,, metode ,, …cum putem evita conflictele nedorite …..1-Sa ne pastram calmul si autocontrolul 2- Sa lasam persoana care ne provoaca …sa-si descarce ,,nervii ,,…fara a alimenta conflictul 3- prin comunicare….putem uneori …sa ,,scoatem ,,persoana din starea de irascibilitate ..In cele din urma …acceptandu-i provocarea …dar ….4- Cautam …o posibilitate … de a pleca …exact cum a procedat si batranul maestru …..si sa lasam pe cel cu chef de cearta singur sa-si descarce nervii…O vorba din batrani ,,Fuga e rusinoasa dar sanatoasa ,,….. Chiar mi-a placut …aceasta poveste …Am avut multe de invatat …Ma bucur ca sunt ..pe FILE DE LUMINA ….AICI …cu ajutorul tau ,RAZVAN …putem invata …multe lucruri bune …pe care le vom folosi in viata de zi cu zi …Nu pot sa spun decat un MULTUMESC ! din toata inima …Va imbratisez cu multa iubire !…Mi-as dori …sa ne cunoastem mai mult …sa ne ascultam povestile de viata …sa invatam unii de la altii …sa ne acceptam fiecare unul pe altul asa cum suntem…sa nu ne judecam … :) PACE …IUBIRE si ARMONIE Am omis …MULTUMESC …KIMHODAO …IMPREUNA …numai IMPREUNA …vom reusi sa SCHIMBAM LUMEA !…IUBIREA e TOTUL :) Afara sunt nori …poate va plua ..poate nu …dar Soarele din sufletele voastre sa nu apuna niciodata ….

   
 4. Foarte devarat…sa ne folosim mintea….dar inainte ar trebui sa cumintim maimuta….. pentru ca adevarata putere a mintii este intelepciunea. Inteligenta nu inseamna neaparat intelepciune, insa intelepciunea conecteaza omul la inteligenta divina, si il poate duce la orice nivel de intelegere si patrundere a esentei lucrurilor. Iar de aici, la ganduri si actiuni juste, atat pentru el cat si pentru tot ceea ce il inconjoara.

   
  1. Intelepciunea e dincolo de minte.Pentru a o accesa,mintea e trimisa in vacanta,altfel ,bagacioasa cum e ,incinta la lupta.Intelepciunea se dobandeste prin echilibru si nu prin conflict.

    
   1. Asa este, intelepciunea este dincolo de minte, insa mintea este cea care ne coordoneaza existenta, Pe de o parte, este mintea constienta care creeaza gandurile ce duc la actiune, si pe de alta parte, este mintea subconstienta care creeaza toate acele legaturi subtile care ne pun in miscare corpurile si determina evenimentele ce ne compun viata. Cand mintea este „la putere”, si suntem fiiinte eminamente rationale, pot fi probleme,caci conflictele se pot tine lant. Daca reusim insa sa ne ascultam instinctul si intuitia, si prin glasul inimii, reusim sa domolim si sa subordonam mintea, atunci ajungem la acel echilibru care ne aduce intelepciunea.

     
   2. Numai omului i-a fost data constiinta de Sine insusi pana intr-acolo sa vada si sa-si gaseasca fericirea in constatarea ca mintea, asa cum o foloseste omul obisnuit, este o iluzie! De aceea omul a fost creat pentru a da expresie maretiei lui.

     
    1. Privind din „partea cealalta”catre fizic iti dai seama ca toata constructia numita om este o iluzie,un vis trait cu acordul de a uita cine esti cu adevarat,o perceptie a mintii care ne-am creat-o pentru a ne misca in iluzie,ea nefiind in stare sa priveasca decat in perimetrul limitat al materiei.Este minunat creata si serveste prntru a actiona intr-un sac stramt (legat la gura) in care ea face legi,impune conditii,statuteaza in inghesuiala din sac fel de fel de nascociri ,avand pretentia ca …face ordine.Cum ar putea face ordine intr-un spatiu arhiaglomerat in care toti se calca pe picioare,se imping si se ranesc,colcaind de atata miscare haotica in cautarea …libertatii?Cum ar putea cautatorii sa-si gaseasca libertatea mai mult decat …peretele sacului? De aici vine atata nemultumire,frustrare,razvratire,dar vinovatul ,degeaba e cautat in alta parte.Nu e nimeni vinovat;este experienta Pamant,fizicalitate,in care ai consimtit de buna voie sa marsezi si,da,creatia a fost imbogatita prin tine cu aceasta.In sac nu e Libertate.Iesirea din el ,de sub dominatia despotului-mintea-da posibilitatea TRAIRII,pana atunci nu-i vorba decat de supravietuire,oricat de multe floricele si bizbizuri am pune in interiorul „sacului”.Iesirea nu inchide poarta reintrarii,dar de aceasta data nu mai intri sa suferi,ci sa te distrezi,sa experimentezi constient ce inseamna minunatia de a fi OM si DIVIN in acelasi timp,fuzionati, cu abilitatea creatorului total care devii pentru aceasta dimensiune si pentru intreaga creatie.Atunci esti…OMNI ……si singura „lucrare” pe care-o ai de facut in vederea aceastei trairi este SA TRECI DINCOLO DE MINTE (acolo este dimensiunea din care ai creat-o si pe ea si din care …ti se deschid cerurile in care te poti juca oricum, creind de dragul de a crea intru BUCURIE ).

      
     1. Lucica …sper ca am inteles bine …cu Omul in sacul legat la gura ….Eu am reusit sa dezleg sacul …si am iesit din el …si mi-am trasat propriile Legi …si am Suferit …Acum in ultimul ceas am realizat ca nimeni nu trece peste LEGILE UNIVERSULUI ….si am ales sa-mi traiesc restul existentei …in ARMONIE CU UNIVERSUL …O fi bine o fi rau …voi realiza singura …Daca nu . :) la urmatoarea REINCARNARE …schimb tactica …In cele din urma sunt sigura ca VOI REUSI ! :) Stiu un singur lucru …decand am schimbat sensul de mers …am invatat ce este IUBIREA NECONDITIONATA …si pot spune ca SUNT FERICITA …IUBIRE sincera de la mine …

       
     2. Lucica, nu retin ce ai mai scris pana acum, insa intuiesc ca este unul dintre mesajele cele mai apropiate de… sa spun astfel, gandurile exprimate de tine imi dau senzatia fericita de spatiu si da, lectia de smerenie este sa traiesti intr-o putinatate de corp :) Dansul meu este cu picioarele pe pamant si bratele spre cer… apoi mai e simpla alegere… am intreaga atentie spre conditia umana sau spre conditia ,,fara granite”? Niciodata, ca pana in zilele de azi, nu am simtit atata bucurie pentru cuvantul ,,spatiu nelimitat” :)… in care pot sa se intample toate. Ma bucur pentru tine! Ramai asa! :Roses-are-red: Mi-ai bucurat inima!

       
 5. In caietelul meu am gasit „o vorba ” a contemporanului nostru Paul Ferrini : ” Ingamfarea si Mandria Intelectuala stau in Calea Trezirii Noastre ” . Sinonimele ingamfarii si mandriei se gasesc in Dex . Consider ca acelora dintre noi , ce doresc Sa Se Treezeasca , nu le dauneaza in vreun fel aceasta „vorba” . Va imbratisez dragi si minunate Fiinte .

   
 6. 1-Sa ne pastram calmul si autocontrolul;
  2- Sa lasam persoana care ne provoaca, sa-si descarce nervii, fara a alimenta conflictul ;
  3- Prin comunicare putem, uneori, sa scoatem persoana – aflata in conflict cu noi (n.p.)- ,din starea de irascibilitate ;
  4- Cautam o posibilitate de a pleca ,exact cum a procedat si batranul maestru ,si sa lasam pe cel cu chef de cearta singur sa-si descarce nervii…
  Mi-am permis sa redau aceste cuvinte din comentariul facut de doamna Rosa, si imi cer scuze, dar am facut-o pentru ca sunt intr-u totul de acord ca acest mod de comportare in astfel de situatii-conflictuale- ! Imi aduc aminte de tineretea mea…Am participat la niste lectii de „auto-aparare”, fapt ce imi permitea sa ies , cat de cat cu mai multa usurinta dintr-un conflict de genul relatat in povestea lui „Kimhodao”, dar profesorul meu de atunci, ne repeta permanent ca desi este o tehnica de aparare, nu de atac, totusi implica aplicarea unor lovituri, deci violenta !! Vreau sa va povestesc, pe scurt, o intamplare prin care am trecut in acei ani: Eram intr-o deplasare in interes de serviciu in orasul Roman din Moldova noastra frumoasa si dupa terminarea treburilor, intalnindu-ma cu niste prieteni din scoala, ne-am dus la un restaurant. Ii spunea „Moldova ” si era cel mai bun din oras. Avea si orchestra…La masa noastra eram, noi prietenii si cateva domnisoare si doamne , rude ale celor trei prieteni din oras. La un moment dat s-a apropiat un tanar, putin ametit, si a cerut unei domnisoare de la masa noastra sa danseze cu el. Cererea , destul de nepoliticoasa, direct adresata fetei, desi la masa erau doua persoane mult mai in varsta carora ar fi trebuit, in mod normal, sa le adreseze intai cererea,… a fost evident refuzata de domnisoara in cauza. La care tinerelul nostru, foarte ofuscat, a reactionat aproape golaneste, fapt ce a trezit o reactie colectiva a tuturor mesenilor. De al masa tanarului se ridicasera si alti tipi, cam sub acelasi damf de alcool. Se prevedea un conflict deschis , care putea genera multe probleme… Atunci am intervenit eu, rugan-du-l pe tanarul respectiv, cu calm si politicos, sa ma urmeze in afara localului pentru o discutie barbateasca. Tanarul a acceptat, dar toti din local se asteptau sa vada , sau sa auda o chelfaneala in toata regula. Ei n-a fost asa. Afara m-am recomandat, si asfel l-am pus si pe el sa-si spuna numele si ocupatia. Spre surprinderea mea …era inginer la Combinatul de laminate din oras…Deci un tip cu educatie. Incet , incet ne-am lamurit, explicandu-i ca ma surprinde educatia sa cu modul cum s-a comportat in local… In fine nu intru in amanunte, dar treaba s-a linistit , spre surprinderea celor din local. Se stie ca moldovenii sunt molcomi , dar le sare usor tandara, mai ales la bautura. Peste doi ani l-am intalnit in Bucuresti Le Expozitia anuala de realizari economice, cu un stand al combinatului sau. El m-a recunoscut si m-a salutat , chiar un pic rusinat de situatia de atunci, multumindu-mi pentru modul cum am procedat. Sper ca nu v-am plictisit, dar am vrut sa arat ca se pot rezolva si asa situati conflictuale. Numai bine si fratie intre oameni !!!!

   
 7. Numai un intelept putea sa se abtina de la bataie, fiind maestru in arte martiale, sigur ca avea putere asupra tanarului, dar o bataie nu-l invata dacat sa-i provoace razbunare….Mi-a placut povesta. Multumesc.

   
 8. Da, inteligenta si rabdarea versus irascibilitatea si ingamfarea. Interesant echilibru din care toti au castigat…experienta, poate si ceva intelepciune (mai ales tanarul!).
  Si in viata noastra de zi cu zi se intalnesc adesea asemenea comportamente, din care inteligenta are intotdeauna de castigat si nu forta desi multi sunt convinsi exact de contrariu. Cei inteligenti insa stiu sa-i lase pe cei violenti si ingamfati pe „insulitele” lor. Inspirata povestioara, multumim!

   
 9. Intelepciunea vine cu anii adunati ! In tinerete invatam sa fim intelepti (cu greu ) iar la batranete o aplicam !

   
 10. e bine de luat aminte ,,,,in viata ne intalnim cu multe provocari ,,,la care ar trebui sa le facem fata astfel

   
 11. Sunt cu totul de acord ca evitarea este cel mai intelept lucru de facut atunci cand trebuie sa faci fata unui conflict .
  In cazul povestii de aici insa, mai e un aspect pe care doresc sa-l evidentiez :
  Batranul a facut ce trebuia…oare asa este ? Parerea mea e ca nu a facut tot ce putea sa faca.

  Pentru ca,

  Cu ce a ramas tanarul agresiv ? In acceptia lui doar a fost pacalit de un batran las… el nu a invatat nimic .si a devenit o victima …

  Cei care invata artele martiale nu isi insusesc doar indemnarea de lupta, ci si o intreaga filozofie de viata ; in cazul nostru, poate mai eficient ar fi fost ca batranul sa accepte lupta, dar doar sa se apere, nu sa si atace, in care caz tanarul ar fi invatat ca :

  – Aparentele pot fi inselatoare, un batran nu e neaparat un neajutorat, sa se gandeasca de doua ori inainte sa atace ;
  – Chiar daca e tanar si puternic, poate fi vulnerabil cand se asteapta mai putin ;

  Dupa ce scutul agresivitatii s-ar fi dovedit ineficient, poate ca batranul ar fi avut o conversatie normala cu acel tanar agresiv si l-ar fi putut face sa inteleaga ce comportament rau are;

  Povestea are doua aspecte, dar a fost tratat doar unul, si anume partea batranului maestru, nu si aspectul tanarului care a ramas cum a fost si inainte de conflict

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top