skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cum să rămâi tânăr

 

Astăzi am pregătit pentru dumneavoastră câteva cuvinte pline de înțelepciune, combinate cu imagini pline de bucurie, ce uimesc și încântă.

Pentru a rămâne tânăr, trebuie să privești cu ochi de copil și să te minunezi, necontenit, de frumusețea ce te înconjoară.

Unii așteaptă de la Dumnezeu să facă minuni, precum mersul pe apă, sau transformarea apei în vin. Ei uită să privească minunile care ne înconjoară la tot pasul.

Un boboc de floare, o frunză, un nor sau chiar un zâmbet de copil, sunt minuni de mii de ori mai importante și mai frumoase, în perfecțiunea lor.

Dacă le înțelegi, dacă le vezi și dacă reușești să te bucuri de ele în fiecare zi, atunci vei rămâne veșnic tânăr.

Imaginile care ne vor bucura astăzi privirile, provin din două locuri minunate: Bora-Bora și cea mai mare cascadă din lume, Iguacu.

Bora Bora este o insulă vulcanică, din atolul cu același nume. Atolul Bora Bora este așezat la 225 km nord-vest de Tahiti. Insula principală are o lungime de 6,5 km și o lățime de 4 km. Atolul aparține colectivității franceze de peste mări, Polinezia franceză.

Formată în urma unor erupții la nivelul fundului oceanic, care au forțat lava să treacă de suprafața oceanului, cândva se înălța cam la 1200 m deasupra apei și la 5400 m sub apă. După stingerea vulcanului, lava nu a mai putut să contribuie la crearea insulei, așa că Bora Bora a rămas în seama forțelor de eroziune. Vârfurile Otemanu și Pahia, care se înalță mai mult de 655 m deasupra nivelului mării, reprezintă tot ce a mai rămas din marginea de nord a craterului. Împânzite haotic cu stânci abrupte și abisuri verticale, pantele muntoase sunt azi îmbrăcate într-o bogată vegetație tropicală.

Navigatorii polinezieni au fost primii care au pășit pe insula Bora Bora, înainte de secolul al IX-lea. Înaintașii lor erau populația Lapita, o rasă străveche de navigatori pricepuți, care au ajuns în Fiji pornind din Noua Guinee, în jurul anului 1000 î.Hr. Polinezienii au tăiat o mică parte a pădurii tropicale, au cultivat pământul și au pescuit în apele recifului.

Iguacu este un râu cu lungimea de 1.320 km, fiind afluentul celui mai lung fluviu din America de Sud. Numele lui „Iguacu” provine din limba guarani (în traducere „Apa Mare”). Iguacu i-a naștere prin confluența râului Iraí cu Atuba la Curitiba (Brazilia). Înainte de vărsarea lui în Río Paraná, formează, lângă orașul Foz do Iguaçu, cascadele Garganta del Diablo, situate la granița dintre Brazilia și Argentina. Orașele Foz do Iguaçu și Puerto Iguazú din Argentina sunt legate de un pod peste Iguazú.

Cascada Iguacu este una dintre cele mai mari atracții ale Argentinei si Braziliei, iar parcul național care înconjoară cea mai împunatoare cascadă din lume, are o suprafață de 670 km² de pădure tropicală. Cu cascada sa spectaculoasă si pentru nemaipomenitele peisaje și biodiversitate, Parque Nacional Iguacu face pe drept parte din Patrimoniul mondial UNESCO, încă din anul 1984. În pădurea subtropicală înconjurătoare, păsări sunt din plin, dar alte viețuitoare sunt mai greu de observat în bolta și iarba rece. Există peste 2.000 de specii de plante, păsări și are viețuitoare – furnicari, jaguari, tapiri și oceloți – dar pe care cei mai mulți, vizitatori nu le văd.

Cu toate astea, este evident că marea cascadă – în special torentele ce cad peste amfiteatrul de bazalt, cunoscut drept Garganta del Diablo (Gâtlejul Diavolului) – este în centrul atenției.

 

Comentarii (5)
 1. Natura este minunata, este sprijinul neconditionat atunci cand avem nevoie de o sustinere in clipe de tristete, de melancolie, de suparare, dar si pentru cand suntem bucurosi. Bucuria sincera si nepartinitoare a naturii se revarsa asupra noastra oricand. Natura ne aduce aminte ca facem parte din frumusetea ei, ne aduce aminte ca nu suntem separati cu adevarat de ea decat atunci cand ne separam noi artificial, numai atunci cand vrem neaparat sa complicam lucrurile.
  Dar pentru a ramane tineri trebuie doar sa vrem cu adevarat de undeva din interiorul nostru. In seara aceasta mi-am dat seama pentru a nu mai stiu cata oara. Tocmai m-am intors dintr-un club de salsa , n-am mai intrat niciodata intr-unul, dar ceea ce am vazut acolo m-a incantat teribil: oameni frumosi, dezinvolti, veseli, calzi, dansau cu o bucurie sincera si vibranta. Nu conta si nu se uita nimeni urat ca noi eram incepatori. Muzica curgea armonios, cuplurile se impleteau gratios si frenetic, intr-o unduire care emana tinerete, bucurie sincera, frumusete si entuziasm copilaresc.
  Asa ramanem tineri: prin bucurie si sinceritate venite din interior. Fara pretentii, fara asteptari, fara calcule, fara judecati, fara comparatii, fara competitii. Ramanem tineri atunci cand suntem foarte sinceri cu noi si dam la o parte balastul care ne incarca sufletele. Ramanem tineri atunci cand nu intram in jocul manipulator al ego-ului sau, si mai rau, al ego-ului altora. Ramanem tineri atunci cand acceptam sa dam la o parte jocul periculos al mintii si punem in locul lui sufletul. Sufletul nu vrea decat sinceritate. Atunci cand ne pierdem chiar si pentru o secunda sinceritatea, acolo a intervenit ego-ul, mintea.
  Naturaletea copilareasca a dansului este pur si simplu contagioasa. Te ia, te invaluie, te ridica si te poarta pe aripi de inger spre cer. E uimitor cat de putine si simple lucruri ne pot face fericiti sau cel putin bucurosi. In felul acesta banalitatea, muntele de probleme sau greutatile de zi cu zi devin mult mai usor de trecut. Adevaratul echilibru vine din interior dar sustinut de orice ne poate aduce bucurie din exterior: un colt de natura, o seara de dans, orice pasiune facuta cu drag. Totul depinde numai de noi. Multumesc pentru articol, Razvan, pentru mine a venit fix in momentul confirmarilor.

   
 2. Va rog sa ma credeti, aseara am ras cu pofta, din toata inima, dupa ce am vizionat un film. Iar astazi am primit acest mesaj in care ne propune sa radem mult… Imi vine sa imbratisez laptopul (ca pe Razvan nu am cum.) Simt cum suntem in legatura cu Tot ce Exista. Multumesc.

   
 3. ” Cand incetati sa mai Sperati, cand Viata inceteaza sa mai fie o Surpriza pentru Voi….atunci Sunteti deja batrani.Veti Recunoaste acest lucru , atunci cand va iritati pentru Orice , si nu va mai place Nimic in jur .
  Meditati mereu asupra Adevarurilor Divine si Daruiti Tuturor , Lumina si Iubirea Divinitatii din Voi – iata Adevarata Tinerete Fara de batranete ” spunea un contemporan .
  Consider ca batranetea poate surveni la Orice varsta ,in functie de Atitudinile si Alegerile fiecaruia dintre noi , si de asemenea nu echivaleaza cu Maturizarea si Intelepciunea „posesorului ” ei. Va imbratisez cu Iubire.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top