skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Paradisul unei dune de nisip

 

Un tânăr nor se născuse în toiul unei mari furtuni peste Mediterana. Nici n-a avut timp să crească însă acolo, că un vânt puternic a împins toţi norii înspre Africa.

De îndată ce norii au atins continentul, vremea s-a schimbat. Un soare strălucitor scânteia pe cer şi, întinse sub nori, se răsfăţau dunele aurii ale Saharei. Cum în deşert nu ploua aproape niciodată, vântul a continuat să împingă norii către pădurile din sud.

Între timp, aşa cum se întamplă şi cu tinerii oameni, tânărul nor a hotărât să-şi părăsească părinţii şi vechii prieteni, ca să descopere lumea.

– Ce faci?, a strigat vântul.

– Deșertul e la fel peste tot. Întoarce-te lângă ceilalți nori și o să megem toți în Africa Centrală, unde sunt munți și arbori!

Dar tânărul nor, un rebel înnnăscut, a refuzat să-l asculte și, încet, a lunecat până a găsit o briză blândă și generoasă, care i-a permis să ajungă peste dunele aurii de nisip.

După multă fâțâială încolo și încoace, a observat că una dintre dunele de nisip îi zâmbea.

El a văzut că duna era și ea tânără, nou formată de vântul care tocmai trecuse pe acolo. Și el s-a îndrăgostit, atunci și acolo, de părul ei cel auriu.

– Bună dimineața, zise el. Cum e viața acolo, jos?

– Am tovărășia celorlaltor dune, a soarelui și a vântului și a caravanelor care trec uneori pe aici. Uneori e chiar fierbinte, dar e totuși suportabil. Cum e viața acolo, sus?

– Avem și aici soare și vânt, dar lucrul bun e că eu pot călători pe cer și pot vedea multe lucruri.

– Pentru mine, zise duna, viața e scurtă. Când vântul se va întoarce dinspre păduri, voi dispărea.

– Și asta te întristează?

– Mă face să simt că nu am un rost în viață.

– Și eu simt la fel. De îndata ce alt vânt va veni, voi merge spre sud și mă voi transforma în ploaie; dar îsta e destinul meu.

Duna a ezitat un moment, apoi a spus:

– Știi tu oare că noi, în deșert, numim ploaia, paradis?

– Nu aveam idee că aș putea fi vreodată așa de important, zise mandru, norul.

– Am auzit alte dune bătrâne povestind despre ploaie. Ele spun că, după ploaie, suntem acoperite cu iarbă și flori. Dar eu nu voi trăi niciodată asta, pentru că în deșert plouă atât de rar.

A fost de data asta rândul norului să ezite. Apoi a zâmbit larg și a zis:

– Dacă vrei, aș putea să fiu acum ploaie peste tine. Știu că abia am ajuns aici, dar te iubesc și aș vrea să stau aici pentru totdeauna.

– Când te-am zărit prima dată pe cer, m-am îndrăgostit și eu de tine, zise duna.  Dar dacă îți vei transforma în ploaie frumosul tău păr alb, vei muri.

– Dragostea nu moare niciodata, zise norul. Este transformată și, pe de altă parte, vreau să-ți arăt ce este paradisul.

Și el începu să mângâie duna cu mici picături de ploaie, astfel încât să stea împreună cât mai mult, până când apăru un curcubeu.

În ziua următoare micuța dună era acoperită de flori. Alți nori care treceau spre Africa au crezut că trebuie să fie o parte din pădurea pe care o căutau și au mai scuturat niște ploaie.

Douazeci de ani mai târziu, duna fusese transformată într-o oază care împrospata trecătorii cu umbra copacilor săi.

Și astea toate, pentru că, într-o zi, un nor s-a îndrăgostit și nu s-a temut să-și dăruiasca viața acestei iubiri.

Autor: Paulo Coelho

 

“Trepte spre Cer”

 de Răzvan Șerbu

Comentarii (29)
 1. Ce suav si delicat ne prezinta Coelho miracolul iubirii care poate transforma o duna intr-o oaza de verdeata !

   
 2. Si cand te uiti in jurul tau oamenii se sacrifica doar pentru un job full time fara a se opri macar o clipa pe zi sa vada frumusetea din inimile semenilor sai.
  Impresionnta povestea prin ineditul personajelor.Oamenii ar trebui sa fie purtatorii de lumina si iubire.
  Dar cand nici pe tine insuti nu sti sa te iubesti cum ai putea sa iubesti pe cel de langa tine?

   
 3. SIMBOLISTIC vorbind as spune ca :
  NORISORUL reprezinta IUBIREA si ALTRUISMUL din INIMA LUI Razvan
  DUNA reprezinta SITE-ul File de Lumina
  NORII reprezinta IUBIREA si ALTRUISMUL din INIMILE TUTUROR celor ce participa la FERTILIZAREA DUNEI
  OAZA reprezinta SPIRITUALITATEA CREATA in jurul DUNEI FILE DE LUMINA
  POMII reprezinta MESAJELE DIVINITATII, PILDELE si LECTIILE DE VIATA care NE OCROTESC de ARSITA SUFLETEASCA …….din noi si din jurul nostru……
  NAMASTE !!!!!!!!!

   
  1. CURCUBEUL reprezinta RECUNOSTINTA , LINISTEA , APRECIEREA ,PACEA , ARMONIA ,BUCURIA ,FRUMUSETEA ,GENEROZITATEA,COMPASIUNEA ,FERICIREA ,CREDINTA IN DIVINITATE ……………

    
   1. Intr-adevar, Batrane Dan, ai descris totul cu ADEVAR si IUBIRE! Multumesc. Am regasit cu bucurie, totul asezat cu exactitate, in vorbele tale pline de revelatii.

     
  2. Ce pot raspunde la asemenea cuvinte?
   Nu pot spune decat Multumesc pentru gandurile minunate!
   Namaste!

    
 4. Da, iubirea daruita pana la sacrificiul suprem ( tema Luceafarului)
  Inspirata, simbolistica = am dat un vot

   
  1. E o tema minunata, o gasim adeseori prezentata in operele marilor scriitori, si totusi ne impresioneaza mereu.
   O zi minunata!

    
 5. Emotionant articol. Un mesaj cu talc, de luat aminte. Frumoase comentarii. Batrane Dan, de-acord cu tine. Ce sa mai spun…, Iubirea face minuni! Multumesc Razvan. Pace si Iubire la toata Lumea!

   
 6. Nici nu se putea o poveste mai frumoasa de ziua indragostitilor…. Multumim frumos si pt. toate comentariile.

   
 7. Oohh, da! Ce poveste frumoasa! Daca cerul si pamantul nu se intalnesc, nu exista Viata! Dar cand se iubesc si se topesc impreuna, formeaza Paradisul!
  Cand nu-l avem pe Dumnezeu in suflet, viata noastra e un desert si toata lumea fuge de noi. Cand il primim pe Dumnezeu, purtam cu noi Paradisul in suflet si simtim nevoia sa-l impartasim si altora. Si asa ajungem o retea intreaga de oaze care se extinde pe tot cuprinsul pamantului. Si deserturile devin din ce in ce mai putine si mai mici. :) Si toate astea pentru ca ne bucuram de fiecare ploaie care cade peste noi.

   
  1. Clement, ai devenit poetic.
   Astazi vezi viata cu ochii plini de iubire.
   :In-Love:
   Foarte frumoase cuvintele tale.
   Multumesc!

    
 8. Minunat,sa ne deschidem sufletul atat soarelui cat si ploii,atat dunelor cat si oazelor,de noi depinde totul.Pace si lumina tuturor.

   
 9. Multumesc Razvan! Este sublima exprimarea iubirii din pilda autorului, iar daca tot vorbim de iubire, as vrea sa va impartasesc o situatie petrecuta in aceasta seara cand am vrut sa aprind o lumanare rosie mare formata din 2 lumanari unite atat de bine incat parea una, dupa ce am aprins cele 2 fitile, am observat ca una se stinge imediat, am tot incercat sa o aprind dar ea se tot stingea nu avea puterea sa lumineze ca surata ei, atunci am inteles perfect, sunt momente in viata cand una dintre lumanari lumineaza si pentru cea de alaturi, iubirea lumineaza pentru un suflet aproape, poate lumina calea pe care o parcurg impreuna, ba chiar lumineaza pentru intreg Pamantul. Sa luminam impreuna iubirea care arde in noi toti, sa luminam calea altora si sa fim Lumina Lumii. Pace, Iubire si Lumina!!!

   
  1. Iubirea adevarata nu are nevoie de pereche. Dumnezeu ii iubeste si pe atei si chiar si pe cei care ridica pumnul plin de ura catre cer.
   O seara minunata!

    
 10. CE FRUMOASA POVESTE!!!!!! nu pot spune decit MULTUMESC LUI RAZVAN , CARE ARE GRIJA DE SUFLETELE NOASTRE SI NE OFERA ATITEA MUNUNATE ARTICOLE,CARE NE INSENINEAZA ZILELE SI NE ALUNGA TRISTETEA!CU RESPECT PT. TOTI CITITORII SI COMENTATORII …..SANATATE ,PACE SI IUBIRE

   
 11. ..eu am citit cu intarziere mica povestioara,dar mi-a mangaiat sufletul !!Multumesc frumos pt ceea ce ne” povestiti” mereu..in ceea ce priveste nr.de stele /parca, nu ma pricep sau mai exact nu am rabdare sa ma pricep!! deeeeci, ma multumesc doar, sa scriu uneori.Poate odata candva, organizati o zi/seara da intalnire a cititorilor acestui site si putem cu totii sa schimbam mai multe informatii.. oricum este bine si asa cum este organizat site/ul si ne putem exprima/spune „parerea”.Namaste !

   
 12. Desi tarziu soseste comentariul meu,va multumesc ” FILE DE LUMINA „SI TUTUROR CELOR CARE EXISTATI AICI, PENTRU CA VAD CA MAI SUNT OAMENI CARE STIU CE INSEAMNA IUBIREA.VA MULTUMESC TUTUROR.

   
 13. Ziua Indragostitilor a trecut …asa ca va voi face o surpriza …..continuarea …..povestirii …Dunei de nisip… …O adiere de vant …o trezi..din visul acela frumos … traise cele mai palpitante …momente ..din existenta ei…Se uita …bulversata ..in jur..Totul era schimbat..In confuzia creata …isi ridica privirele spre cer….Nu …nu ,se poate …Nu-mi vine sa-mi cred ochilor.!..Norisorul…Norisorul …Unde a disparut ?…Bataile inimii…si le simtea din ce in ce …mai puternic …mai puternic …Razele ferbinti ale Soarelui…. o cuprinsese cu totul… in acea imbratisare …sufocanta ..ucigatoare ….. Nu mai avea nici o scapare …Degeaba li se impotrivea … puterile ..incepuse sa o paraseasca…. Simtea …cum totul se naruie in jurul ei…O adiere de vant …o facuse sa se trezeasca la realitate ….A fost un vis..A fost un vis…Vai !…Nu a fost nimic adevarat….Isi intoarse fata arsa de soare …spre cerul senin…in asteptarea Norisorului…Zambetul trist de pe fata speriata …se reflecta ca intr-o oglinda in caldura sufocanta a Soarelui…si ..deveni dintr-o data atat de mare …..incat …se reversa spre Duna de nisip … acaparand-o cu totul….O tacere ca de mormant se lasa peste Desertul…cuprins de flacarile mistuitoare ale Soarelui….Am trecut si eu pe acolo…am memorat ..trista poveste …si v-am spus-o si voua …Poate si acum …mai asteapta Norisorul………………Morala : Oricat de mare ar fi Focul Iubirii…daca nu este intretinut…risca sa se stinga …Asa ca IUBITI-VA MULT….si nu uitati …,,SA BAGATI LEMNE PE FOC,,…Sper ca va placut…IUBITI-VA …IUBITI-VA…IUBITI-VA…Oricat de mult ..FILE DE LUMINA si RAZVAN ..incearca sa va aduca LUMINA in SUFLETELE VOASTRE…TOTUL ..depinde numai de voi !..PACE ,IUBIRE si BUCURIE !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top