skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Musca și albina

 

Părintele Paisie Aghioritul:

Unii oameni îmi spun că sunt indignați de faptul că există multe lucruri greșite în biserică. Atunci eu le spun să întrebe o muscă: „Sunt flori în apropiere?”, iar ea le va răspunde: „Nu ştiu dacă sunt flori, dar acolo în mormanul acela de gunoi poţi găsi toată mizeria pe care o vrei”. Şi va începe să îţi înşiruiască toate locurile murdare pe unde a fost.

Dar dacă întrebi o albină: „Ai văzut vreun coș de gunoi prin zonă?”, ea îţi va răspunde: „Coş de gunoi? Nu, n-am văzut niciunul, pe aici e plin de flori parfumate”. Şi va începe să îţi înșiruiască toate florile din grădină sau de pe pajişte. Vedeţi voi, musca nu ştie decât unde este mizeria, în timp ce albina ştie unde se găsesc irişii sau zambilele.

Iar eu am realizat că unii oameni sunt asemenea muștelor, iar alții asemeni albinelor.

Cei care se aseamănă cu muștele, găsesc răul în orice și sunt preocupați de el. Aceștia nu văd binele din jurul lor.

Dar cei ce se aseamănă cu albinele, nu văd decât bine, oriunde s-ar uita.

Oamenii limitați gândesc și privesc totul într-o manieră greșită, în timp ce aceia care au gânduri pozitive, orice ar vedea, orice li s-ar spune, vor gândi într-o manieră optimistă.

Mulțumim cititoarei care ne-a trimis acest text la redacție

 

“Trepte spre Cer”

 de Răzvan Șerbu

Comentarii (39)
 1. Mi-am propus(sper sa si reusesc) sa nu mai judec pe nimeni(sa stiti ca nu-i usor sa-ti tii gandurile sub control),fiecare vede si simte lucrurile in felul lui,cu atat mai mult in biserica imi pun toata RABDAREA la treaba,caci un impuls de moment iti poate strica tot ce-ai cladit cu atata ravna,iar eu chiar imi doresc sa iau totul asa cum este si daca mi se permite sa intervin cu ceva cu atat mai bucuroasa o fac,daca NU,atunci merg mai departe.Pace si lumina tuturor.

   
  1. Si mie imi place pida asta! Multumesc, Razvan! Lilica,incerc si eu sa nu judec pe nimeni tinandu-mi gandurile sub control si chiar nu-i usor…si imi doresc zi de zi sa reusesc mai mult decat ieri,sa fac numai bine,sa gandesc numai pozitiv,sa fiu optimista,sa iert,sa ma iert,sa iubesc,sa ma iubesc,sa fiu recunoscatoare,sa invat sa fiu smerita…si cate ar mai fi….Multumesc pentru oaza de lumina si pace .Sanatate ! cu admiratie,ma inclin,Gabriela

    
 2. Forte frumos si foarte adevarat. Fiecare din noi vedem exact ceea ce gandim. Uneori suntem musca, iar alteori albina. Bine ar fi sa fim mereu albina.
  Multumesc mult.
  O zi buna tuturor.

   
 3. ca si sfintii, albina este un simbol al binelui, harniciei si frumusetii…doar binele-i acolo…dualitatea

  si dupa larvele de muste de pe cadavre, laborantii pot gasi un criminal care a curmat o viata. si, poate, cineva, il va putea ajuta, apoi…sa se regaseasca

  despre gunoiul pe care-l curata mustele si alte vietuitoare asa zis neplacute ochiului sau cunostintei noastre, ce pot spune… este al nostru, cel mai mult

  toate sunt aspecte, ale omului…si harnicia, si mizeria, uratul – si au nevoie doar de echilibru ca sa fie in armonie…

  numai bine…

   
  1. Aveti dreptate, nimic nu este nefolositor, dar daca esti albina stii unde sunt florile.
   :Smile:
   O zi minunata!

    
 4. … pilda asta suna a aparare mediocra a bisericii, adica ceva de genul ” ….. noi biserica nu raspundem la critici si nu explicam si nu recunoastem daca vreun om a gasit ceva intr-adevar gresit la noi. Sa faca bine fiecare sa ia numai ce-i bun la noi dupa capul lui ca albinele si sa faca bine sa nu vada mizeria de la noi cum fac mustele nesimtite! :)”. Alde Paisie ar trebui sa tina cursuri de ipocrizie la avansati si la cei mai saraci cu duhul … se face ca a uitat ca pana cum vreo 150 ani timp de vreo mie de ani biserica ti se baga cu forta in suflet si te nenorocea si psihic si fizic la propriu mana in mana cu conducerea tarii de atunci… astea toate din iubire desigur, nu ca Doamne fereste vroia sa te controleze si sa te jemaneasca … :):)
  Ma innebunesc dupa ipocriti, cu sau fara sutana :), ca si dupa sufletele carora biserica le-a sters complet discernamantul.

   
  1. Multe adevaruri ati spus, dar va propun sa lasam deoparte institutia bisericii si sa ne concentram pe ceea ce putem folosi pentru sufletul nostru din aceste cuvinte spuse de un preot. Este adevarat ca el se referea la biserica, dar ele pot fi aplicate la orice.
   O zi minunata!

    
 5. …pentru a trai senin mereu, e bine sa-l iubim mai mult decat orice doar pe Bunul Dumnezeu, si sigur orice mizerie se va si curatza.

   
  1. Creatorul este in noi si in orice fiinta. Daca intelegem partea sfanta din noi si iubim tot ce ne inconjoara, oameni, animale, plante sau obiecte atunci vedem florile. Sa-l iubesti doar pe Bunul Dumnezeu inseamna, de fapt, sa iubesti TOTUL.
   O zi minunata!

    
   1. Da, asa este Creatorul a sadit in fiecare din noi si in orice fiintza din Sfantul Sau Duh, si ceea ce e bun in noi este partea care trebuie sa razbeasca in orice incercare a vietzii, caci daca am afirmat sa-L iubim mai mult pe Dumnezeu decat orice, este spre a nu pacatui pentru a ne putea bucura de o floare, de o fiintza, sau de un lucru material, caci atunci nimic nu e castigat spre binele nostru, si orice isi are rostul in lumea asta…,,un gandac oricat de mic, nu-i fa rau nu-i fa nimic, oricat e de mitittel Dumnezeu stie de el…” si daca a fost creat este sigur pentru un bine anume lasat….sa iubim tot ce ne inconjoara, dar sa nu ne facem idoli, caci totul este trecator, doar sufletul nemuritor. Toate cele bune, cu respect, pretzuire si multumiri pentru darurile acestor File care sigur Lumineaza suflete si insenineaza zilele.

     
 6. Ai TOATA APRECIEREA din partea mea ,draga Razvan. NAMASTE ! Consider ca aceasta ” FILA DE LUMINA ” e tare bine ca se „rasfoieste ” imediat dupa „fila” de ieri ……….O vorba din „batrani ” ne spune : OPTIMISTUL (OMUL ce are CREDINTA TOTALA in DIVINITATE si in DIVININITATEA din INIMA SA ) VEDE o OPORTUNITATE in fiecare pericol , iar PESIMISTUL (omul , cu „credinta in DIVINITATE doar duminica si de sarbatori” , ce nu -si recunoaste DIVINITATEA DIN INIMA SA -deoarece INIMA SA este „pietrificata”) vede un pericol in fiecare OPORTUNITATE . Cu alte cuvinte „SA VEZI BINELE DIN SPATELE RAULUI ” ……..LIBERUL ARBITRU este atat de „dragalas” ca ne lasa SA NE ALEGEM OPTIUNEA ….. Consider ca dupa ce ai DEVENIT OPTIMIST (respectind intr-u totul , ce scrie in paranteza)……. din pesimist ….nu prea mai ai sanse sa revii la „vechea stare” ….Pace acceptare si bucurie

   
  1. Ca de obicei, aveti multa dreptate. Dupa ce te-ai antrenat sa devii optimist, nu mai este cale de intoarcere.
   O zi minunata!

    
 7. Fiecare musca,cu treaba ei si fiecare albina ,cu treaba ei.Albina nu stie sa contribuie precum o face musca,la macerarea ,putrezirea si dizolvarea gunoaielor si nici musca nu-i atrasa in mod deosebit de parfumul florilor.Totusi,si una si cealalta o fac pentru propriul interes in primul rand.In al doilea rand,serviciul adus omului de fiecare in parte ,chiar daca-i diferit,e remarcabil.Altfet vazut,ne place enorm sa savuram un fruct sanatos,dar nu ne place sa stim ca-i ingrasat pamantul de la radacina pomului cu balega.Nimic in creatie nu e fara rost.Apreciez in egala masura si musca si albina.SI TREBURILE NEPLACUTE TREBUIE FACUTE !

   
  1. Aveti dreptate, dar aici vorbim despre perceptie. Modul in care ne raportam la lumea inconjuratoare. Vedem noi oare florile din jur sau le ignoram in cautarea gunoaielor.
   O zi minunata!

    
 8. Ceea ce alegem sa observam este o optiune deoarece si binele si raul sunt fatete ale aceluiasi intreg. Important este ce facem si ce devenim noi insine dupa observarea „binelui” sau „raului”. Generam in continuare bine sau rau? Transformam din miere gunoi sau din gunoi miere? Noi am ales intruparea pe planeta aceasta ca sa traim pur si simplu si traind sa manifestam intentia Creatorului (aceea de a se experimenta pe sine insusi), nimic mai mult si nimic mai putin.
  Si toata viata experimentam producand ce ne indeamna constiinta: miere si/sau gunoi.

   
  1. Aveti dreptate din punctul de vedere al celui care produce, dar ce culegem pentru noi, ce aducem in inima noastra? Un ocean de fericire sau tristete si lacrimi. Si unele si altele sunt langa noi, in ceea ce traim zi de zi..
   O zi minunata!

    
 9. Cu tot respectul, nu exista oameni si oameni , toti suntem defecti, suntem perfecti, deci suntem completi asa cum suntem.
  Cochetam cu tot ce este.
  Daca suntem perfecti asa cum suntem, oare cum putem fi etichetati ca fiind buni sau ca fiind rai ?!

   
  1. A eticheta inseamna a judeca. Nimeni nu are dreptul sa-i judece pe oameni, decat Creatorul si Societatea.
   Evident motivele sunt diferite. Societatea judeca pentru a se proteja de anumite tipuri de indivizi ce distrug valorile Societatii iar Creatorul are alte masuri de a judeca, jar judecata lui nu are prea multe in comun cu „normele general acceptate”. El judeca cu iubire.
   O zi minunata!

    
 10. Musca e foarte importanta pentru ecosistem: depune ouale din care vor iesi viermisorii, care vor participa la descompunerea gunoaielor noastre. pot contribui chiar la polenizare. Intrebati un om fara casa ce inseamna gunoi. Sunt la fel de importante mustele, ca albinele.

   
  1. Si tipologiile de oameni sunt la fel.Nu e neaparat necesar sa faci tu un lucru dur,crud;il fac unii mai curajosi(pe care-i criticam) si constati ca se pun in aceasta postura ingrata din iubire,daca privesti dintr-o alta perspectiva.Se dau exemple pe ei insisi pentru a atentiona pe semenii lor iubiti sa ia aminte la rezultatul actiunilor lor,pentru situatii similare pe care le-ar putea intalni.Putem acum intelege lucrarea maestrului interior care fiinteaza si-n „raufacatori” si-n „sfinti”.

    
 11. Multumesc mult Razvane, dar cred ca si musca are rolul sau pe Pamant, de fapt ca oricare dintre noi si ea are o misiune.
  Sa nu mai judecam ! cred ca este bine, dar atunci cum alegem binele de rau. Sa ne alegem doar lumina, dar fara intuneric cum am vedea-o.
  Sa fim observatori si sa ne bucuram din tot ceea ce ne bucura, poate ar fi ceea ce ne-ar implini.
  Oricum nu am gasit raspunsul pana acum si inca il mai caut.
  Multumesc in orice moment lui Dumnezeu ca mi-a permis sa fiu si sa traiesc experiente !

   
 12. „PRIVESTE TOTUL EGAL” este un indemn venit de la un maestru recunoscut (Aurobindo),in care am gasit „puterea” de a accepta totul asa cum este,oricum ar fi si,in acelasi timp,de a privi „de dincolo” la intelesul lucrurilor,care dezvaluie perfectiunea creatiei intr-o formula „matematica „a inteligentei divine,disponibila abia acum de a fi perceputa de mintea umana limitata.Sigur ca avem la dispozitie ALEGEREA ,insa ceea ce nu alegem nu e necesar sa fie respins,ci acceptat si asta s-ar vedea in cazul in care nu exista nici un fel de judecata la adresa…lucrurilor nealese.La urma urmelor suntem raspunzatori pentru noi insine,pentru propriile alegeri si in zadar dorim sa impunem altora aprecierea sistemului nostru propriu de valori.Asta s-a incercat de-a lungul timpului,neantelegendu-se ca ,necunoscand structura „solului” strain nu poti sadi in el plantele care au rodit bogat in „solul” tau.Cu toate incercarile,Uniformitatea este imposibila,pentru ca fiecare om e unic si diversitatea este o caracteristica naturala a creatiei (aceasta-i de fapt nemultumirea celor care ar vrea ca toata lumea sa fie la fel,eventual sa aleaga „binele”,asa cum il considera ei).Nu e nimic gresit.Si lumina si intunericul in aceasta dimensiune sunt indispensabile:ce ai vedea daca ar fi numai lumina?,cum a-i putea judeca ce e „bine”,daca n-ar fi „raul”?.Atata timp cat privesti dual,te lupti intre cei doi poli.Cu acceptare,schimbi perceptia,dar o faci PENTRU TINE INSUTI.Dualitatea va persista in jurul tau,dar pentru tine,in constiinta proprie,vei imbratisa dcei doi termeni antagonici cu aceeasi consideratie,intelegand rolul lor.Asta-i treaba strict personala .Cu ce m-ar putea ajuta pe mine,in propria schimbare daca cineva priveste spre albina,sau spre musca?Numai privirea mea imi apartine si pe aceasta doar o pot…”egaliza”,ceilalti sunt liberi sa procedeze oricum aleg ei si,din partea mea,merita tot respectul.Stia poetul ce spune,cand a scris:”Din bube,mucegaiuri si noroi/Iscat-am frumuseti si lucruri noi” (citat aprox.)

   
 13. Binele şi „răul” sunt parte din realitate. Să vezi doar una sau alta, sunt limitări egale. Ideal ar fi într-adevăr, ca albina să înveţe musca să mănânce nectar din flori. Poate că musca nici nu ştie că există nectar.

   
 14. Frumos,multumesc..Sigur ca ar putea fi de discutat,ca este totusi o perspectiva frumoasa,dar duala, ca musca ar putea alege sa faca ce face albina si invers..Putem deasemenea alege sa traim tot mai mult din inima,unitar,si atunci vom vorbi de musca-albina…Multa multa dragoste si inspiratie in continuare..

   
 15. … din ceea ce am citit mai sus am senzatia clara ca multi nu fac diferenta intre a Judeca pe de o parte si Luciditate si Discernamant pe de alta!
  Am venit ca suflete intr-un trup, aici pe aceasta planeta, ca sa experimentam diferite teme/misiuni din care sa extragem experiente care sa ne imbogateasca sufletul si prin acesta pe Creator, caci suntem parte din El. Experientele nu-s nici bune nici rele, sunt o Alegere.
  Cum sa faci o Alegere conforma cu Tema/Misiunea ta din aceasta viata daca nu ai Luciditate ca sa Intelegi un eveniment, un alt om, sau orice alt subiect?? O data ce ai Inteles iti vei putea utiliza Discernamantul, daca il ai :), ca sa faci alegerea corecta pentru tine oricare ar fi aceea si care de multe ori nu este si alegerea altor persoane … fiecare cu misiunea lui: unul a ales sa exploreze in viata asta tema invidiei, altul a geloziei, altul a urii, altul a iubirii, a altruismului etc, normal ca vor face Alegeri diferite conform misunii lor.
  Tot ce trebuie este sa nu Judece si sa spuna/creada ca Alegerea lui este cea Buna, in timp ce a altuia care este diferita de a lui, este Rea. Trebuie sa Accepte ca altul poate avea o parere complet opusa lui.
  De aici a pornit pana acum, in istoria cunoscuta a umanitatii, tot cea fost rau: ura, razboaie, omoruri, invidie, etc.
  Aceasta confuzie fundamentala intre Judecata de o parte si Luciditate si Discernamant pe de alta, a fost incurajata de cei ce controleaza aceasta planeta de multe milenii, atat pe canalul conducerii laice cat mai ales religioase, tocmai pentru ca o populatie cu Luciditate si Discernamant NU poate fi controlata, si atunci ii inveti de mici, le creezi un tipar fundamental in suflet, ca Luciditate+Discernamant = A Judeca, si a Judeca este asa cum”stie” toata lumea ceva urat, de care trebuie sa fugi, ca asa a spus Christos si Dumnezeu !
  Va asigur ca minciuna mai mare nici nu exista, dar tare ma tem ca ce va spun eu nu poate sparge tiparul de control pe care il aveti bagat adanc in suflete …

   
  1. Salut Claudiu, sincer mi se pare ca exagerezi un pic. Din expunerea ta se intrevede o vehementa pe care n-o inteleg. Incerci sa combati niste idei, pe care le atribui unor credinte si care de fapt n-au nimic de-a face cu aceste idei formulate de tine. Mie mi se pare ca incerci sa te razboiesti cu cineva si, cum nimeni nu iti raspunde cu aceeasi moneda, tu incepi sa agiti apele si sa invinovatesti in stanga si-n dreapta.
   Sincer, mie mi se pare ca presupunerile tale sunt un pic false. Nu stiu de unde le ai dar n-au nici un fundament. Daca nu sunt presupuneri, ci certitudini, atunci e si mai rau. Practic nu ai nici un argument, doar acuzi!
   Deci ce incerci tu sa combati? Sau pe cine? Imi pare rau pentru tine, dar acuzele tale par niste bule de sapun… Am vazut multe din astea la viata mea, dar toate au trecut pentru ca nu aveau nici un continut, stii tu „cainii latra, caravana trece”.
   PS: imi plac doar polemicile inteligente, deci daca nici unul dintre noi nu vine cu ceva inteligent, eu propun sa ne oprim aici…

    
 16. 100 de oameni ,100 de pareri!
  De multe ori pe gunoaie cresc flori minunate.Atunci acolo gasesti si albine si muste.Importanta nu e activitatea pe care o faci ci rezultatul ei.Mustele transmit boli in schimb albinele fac miere si polenizeaza plantele.O veche zicala spunea:” Sa-ti fie spiritul cum ti-e gandul,gandul precum cuvantul, cuvantul precum fapta, iar fapta sa fie dreapta” Acest lucru trebuie sa ne ghideze in viata!

   
 17. Namaste, Razvan si tuturor celorlalti. Este cu adevarat un act de vointa, credinta si perseverenta .. si de antrenament-dupa cum sublinia Razvan- sa gandesti optimist. Acum mai mult ca niciodata este vital sa comutam canalele , deci implicit si frecventele, si sa gandim doar… POZITIV. Haideti sa lasam analizele mentale si sa intram in inima noastra, acolo unde gasim toate raspunsurile corecte, iar in inima se poate intra usor cu rugaciune, meditatie si introspectie.Aceasta este parerea mea. Haideti sa lasam galceava deoparte si sa ne apropiem inimile. Doar toti vrem sa iesim din Matrix [iluzie] si sa nu mai facem jocurile unora si altora, nu?!!! Dragii mei, nici nu banuiti ce puternici suntem uniti, prin iubire, in inimile noastre. Va imbratisez- cu dragoste !!! Eugenia

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top