skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Codul etic al amerindienilor

 

1. Trezeste-te impreuna cu Soarele si fa-ti rugaciunea. Roaga-te singur. Roaga-te des. Marele Spirit te va asculta, trebuie doar sa-I vorbesti.

2. Fii tolerant cu cei care s-au pierdut pe cale. Ignoranta, Inselatoria, Mania, Invidia, Gelozia si Lacomia izvorasc din instrainarea de Suflet. Roaga-te pentru acesti oameni, ca si ei sa-si gaseasca indrumare.

3. Cauta-te pe tine – prin tine. Nu lasa ca altii sa-ti impuna pe ce cale sa mergi. Este calea ta si doar tu mergi pe ea. Altii pot merge eventual, alaturi de tine – insa nimeni altcineva nu poate sa traiasca viata ta.

4. Poarta-te cu multa consideratie, cu oaspetii care iti intra in casa. Serveste-le mancarea cea mai gustoasa, da-le patul cel mai bun si onoreaza-i cu bunavointa si respect.

5. Nu fura – nici de la alta persoana sau de la comunitate si nici din natura. Daca nu ti-a fost oferit sau daca nu ai muncit pentru el, atunci nu-ti apartine.

6. Respecta tot ce se afla de pe acest Pamant: oamenii, fiintele, planetele, tot ce este viu.

7. Onoreaza gandurile, dorintele si cuvintele oamenilor cu care intri in contact. Niciodata sa nu-l intrerupi pe cel care vorbeste, sa nu razi de el si sa nu-i copiezi comportamentul in batjocura. Permite-i fiecarui om dreptul la exprimare personala.

8. Nu-i vorbi niciodata de rau pe altii. Energia rautatii pe care o emiti catre Univers va veni inapoi catre tine, multiplicata.

9. Toti oamenii fac greseli. Si toate greselile pot fi iertate.

10. Gandurile rele produc imbolnavirea mintii, a trupului si a spiritului. Practica Optimismul.

11. Natura nu este aici, pentru noi, ci este Parte din noi. Toti facem parte din Familia Planetara.

12. Copiii sunt semintele viitorului nostru. Planteaza iubirea in inimile lor si uda aceasta iubire, cu intelepciunea si lectiile vietii. Copiii au nevoie de spatiu ca sa creasca, asigura-le acest spatiu.

13. Evita sa ranesti inimile celorlalti. Fii constient ca, ranind pe altul, otrava durerii se va intoarce inapoi la tine.

14. Fii cinstit intotdeauna. Corectitudinea este un test de vointa in acest Univers.

15. Toate sunt interconectate. Fii echilibrat. Activitatea fizica ii da forta mintii. Bogatia spirituala vindeca problemele emotionale.

16. Ia decizii constiente, legate de cine intentionezi sa fii si cum intentionezi sa reactionezi. Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile actiuni.

17. Respecta spatiul personal al celorlalti. Nu te atinge de proprietatea altora, in special de obiectele de cult, oricare ar fi ele. Asa ceva este un lucru interzis.

18. Fii cinstit cu tine insuti. Nu poti sa ingrijesti sau sa ajuti pe altul, daca intai nu te ingrijesti si nu te ajuti pe tine insuti.

19. Respecta alte credinte religioase. Nu le impune credinta ta.

20. Imparte din ceea ce ai. Participa la lucrarea de Caritate.

Autor text: necunoscut

Multumim cititoarei Cristiana Pleva pentru ca ne-a trimis acest text

Comentarii (28)
  1. Consider ca daca din ce in ce mai multi oameni „si-ar face timp” sa citeasca” si sa „simta cu inima” MESAJELE acestor CODURI, sa faca eforturi sa le memoreze in mintea bulversata de mii de ganduri , dorinte si neimpliniri , sa se straduiasca sa le RESPECTE s-ar recrea ARMONIA in LUME. Eu personal am constatat cu mare Bucurie cresterea numarului de oameni interesati nu numai de partea „materiala ” a EXISTENTEI LOR , ci sunt interesati si de partea SPIRITUALA A EI. E bine ca se intampla aceasta. Si aceasta „OAZA DE SPIRITUALITATE „- FILE DE LUMINA contribuie la cresterea numarului acestora si la indrumarea tuturor celor ce si-au pus macar o data intrebarea :”CARE ESTE ROSTUL NOSTRU PE ACEST PAMANT ?” .Pace si bucurie

     
    1. Toti filoyofii si toate credintele lumii incearca sa raspunda la intrebarea :”CARE ESTE ROSTUL NOSTRU PE ACEST PAMANT ?”.
      Fiecare are un rost, dar fiecare dintre noi trebuie sa-l descopere singur.
      Multumim, o seara minunata!

       
      1. Cu ceva vreme in urma si eu mi-am pus aceasta intrebare . Atunci mi-am raspuns ca ROSTUL MEU ESTE SA INCERC IN ACEASTA VIATA SA „URC ” MACAR O TREAPTA A SPIRITUALITATII , SPRE DIVINITATE . ACUM PERCEPAND FAPTUL CA DIVINITATEA ESTE IN NOI SI CA NOI SUNTEM CREATORII A TOT CE NI SE INTAMPLA , REALIZEZ CA „TREPTELE SPIRITUALITATII” SE GASESC IN NOI SI DATORITA ACESTUI FAPT „SUNT ATAT DE GREU DE GASIT”. Si eu „le-am cautat” mult timp in EXTERIORUL MEU si nu in INTERIORUL MEU.Si eu va multumesc .Pace si bucurie

         
        1. Esti fericit ca ai gasit calea. Eu tot caut, stiu ca trebuie sa ajung undeva, dar acel undeva cred ca este f departe, sau eu ratacesc prea mult, sau nu sunt pregatita pentru a afla calea. sau nu ma straduiesc suficient. Sper sa nu mor pina nu voi afla calea pe care trebuie sa merg

           
          1. Calea,o spune Dl.Isus,]n Evang.Ioan,cap.14,vers.6:~”EU SUNT CALEA,ADEVARUL,ȘI VIAȚA.NIMENI NU VINE LA TATĂL,DECÂT PRIN MINE”
            Ev.Matei,cap11 vers.28;”VENIȚI LA MINE TOȚI CEI TRUDIȚI ȘI ÎMPOVĂRAȚI,ȘI EU VĂ VOI DA ODIHNĂ”.
            Răspunde chemării D-lui Cristos,citește Noul Testament(ca să-L cunoști),și vei experimenta ce acum nu ai.Așa am făcut și eu.
            D_zeu să te ajute!

             
        2. Te superi ca-ti scriu? Simt nevoia sa vorbesc cu cineva care are mai multe cunostinte decat mine, de la care sa pot invata ceva. De multe ori un singur cuvant poate sa-ti deschida un orizont. Multumesc. Pace si lumina

           
          1. In cele cateva propozitii si fraze enuntate ati”strecurat” o multime de „NU-uri”, de indoieli si nehotarari. „In traducere libera” consider ca este o stare de PESIMISM si NEINCREDERE IN TINE. Recomandare : zilnic incearca sa TRAIESTI CLIPA , SA TRAIESTI SI PENTRU TINE (nu numai pentru altii) , SA TE BUCURI , SA FACI EFORTURI SA TE STIMEZI SI SA TE RESPECTI PE TINE (nu numai pe ceilalti). Inainte sa spui NU !!!!! , mai reflecteaza , poate poate fi transformat in DA !!!!.Si inca ceva : cand „elevul la SCOALA VIETII” e pregatit INFORMATIA ADECVATA LUI , II SOSESTE ” .Important este SA CAUTI si sigur VEI GASI !. Pace si bucurie

             
        1. Eu personal SUNT TOTAL DE ACORD CU ACEASTA AFIRMATIE !, Cu mai multi ani in urma am trecut prin „moarte clinica ” in urma unui infarct.De aceea recomand tuturor SA SE BUCURE DE FIECARE CLIPA…..deoarece poate fi….. ultima.Pace si bucurie

           
  2. Si eu ma bucur sa constat ca suntem atatia oameni dornici de cunoastere spirituala,de hranirea sufletului cu sfaturi duhovnicesti, ca tinem cont de intelepciunea unui om batran si daruim bunatate si iubire acestei lumi.
    Imi pierdusem speranta de bine a oamenilor tocmai cand am descoperit acest site.Sunt convinsa ca aceasta uniune ajuta omenirea si pamantul sa nu se distruga ,imprastie dragostea noastra in univers ajutand Soarele sa rasara in fiecare zi.
    Sa daruim dragostea noastra de cand ne trezim dimineata cu fiecare ciripit de pasarele, recunostinta noastra catre Univers ca este viata pe acest paman iubit !
    Bravo tie Razvane,multumim ca existi si ai sufletul atat de frumos !

     
  3. Ce poti sa mai spui in fata acestor minunate invataturi decat sa citesti sa recitesti si sa incepi cu tine in primul rand .Multumim tuturor care sau gandit si la noi.

     
    1. Invataturile sunt intr-adevar minunate, dar impactul pe care il au asupra fiecaruia depinde de fiecare persoana in parte.
      Va multumim!

       
  4. Il voi tipari si il voi citi zilnic. Multumesc de mesaj. E tocmai ce am nevoie; scurt si la obiect.

     
  5. Cine esti tu Razvane ? Mai exista asemenea tineri ? Mai putem sa avem sperante ca cu asemenea oameni putem sa schimbam lumea putetrea noastra e mai puternica iubind aproapele, natura si Dumnezeu.

     
    1. Eu sunt un om obisnuit. Nici tanar nu pot spune ca sunt. Mai degraba in floarea varstei s-ar numi cineva ca mine.
      Nu trebuie sa schimbam lumea. E atat de minunata si de perfecta.
      Singurul lucru pe care putem sa-l schimbam daca dorim, suntem noi, fiecare dintre noi.
      Va multumim!

       
      1. Da. pentru ca lumea este un organism format din miliardele de celule numite oameni, daca celulele om o iau razna de capul lor si refuza sa coopereze armonios cu celelalte celule om, atunci devin celule canceroase, cresc peste masura, uita ca fac parte dintr-o comunitate, se izoleaza unele de celelalte, imbolnavesc tot organismul si mai apoi,…..se produce inevitabilul
        ( asta daca raman tot asa),…..dar miracolul se produce intr-o clipita, celula om ce azi era intunecata, straina si rece, maine poate fi luminoasa, cooperanta si plina de caldura,…..alegerea ne apartine, Dumnezeu nu ne vrea roboti si de aceea ne-a lasat liberul arbitru, ….cum ne folosim noi de acest dar divin,…..AVEM PUTEREA DE A ALEGE !!!

         
  6. Daca am tine cont de aceste invataturi cred ca am accepta mult mai usor VIATA asa cum este ea.
    Respectul, modestia si intelegerea pentru si fata de ceilalti trebuie sa fie intotdeauna parte din atitudinea si fiinta noastra.
    Tot asa cum trebuie sa ne ingrijim si de noi.
    Minunat,o seara buna!

     
    1. Aveti dreptate, de multe ori uitam de noi incercand sa-i ajutam pe altii. Dar asta este problema celor ce-si dedica viata copiilor, handicapatilor, batranilor si in general celor aflati in suferinta. Dar, chiar si acesti oameni sfinti trebuie sa se ingrijeasca si de sufletul lor.
      Aceste invataturi sunt pentru suflet si contin multa intelepciune.
      O seara minunata va doresc!

       
  7. Asa este, schimbarea trebuie sa inceapa cu noi. Sa avem siguranta sa privim in noi insine si sa iubim ceea ce vedem acolo.Pe masura ce ne apropiem de credintele si opiniile altor oameni sa vedem in noi o fiinta mareata, inteleapta si frumoasa.

     
  8. Cata intelepciune , si cat de mult bine ne pot face acste coduri.Sa avem puterea ,conditia spirituala si mentala sa le stocam in inimile si in sufletele noastre.Atunci ne va fi mult mai usor sa ne trezim odata cu soarle pentru a ne face rugaciunile.Si cu siguranta dupa fiecare rugaciune si poate chiar citind si recitind aceste coduri vom trece mult mai usor prin greutatile vietii. Ele exista si de multe ori ne temem ca nu le putem depsi ,dar cu siguranta orice este posibil,daca ne dorim.Se stie ca ce nu ne doboara ne face mai puternici ,si noi , suntem puternici insa trebuie sa ne stim folosi puterea.Ea vine din suflet,din inima,din iubire si poate invinge orice greutate.Marele Spirit este mereu cu noi si nu ne va parsi, stim asta….. doar ca uneori uitam .Fiecare il simtim mai puternic atunci cand nu mai avem sperante. Daca uneori noi ne intoarcem privirea de la EL, el nu face asta.EL ,este mereu cu noi ,in noi pentru ca noi suntem toti copii lui .Trebuie sa l cautam in noi , si sa l daruim si altora care nu l cunosc..Multumesc Razvane si numai bine !!Marele Spirit sa te aibe in paza lui ,caci avem nevoie de tine.Seara buna.

     
  9. Buna dimineata,Razvan.Abia acum am reusit sa citesc articolele pe care mi le-ai trimis si sincer,sunt minunte.Daca tot acest popor ar citi tot ce expui pe acest site,cu siguranta am trai mult mai bine,am deveni mai intelepti,mai puternici si am trece mult mai usor peste greutatile vietii.Fii binecuvantat Razvan si Domnul sa te aiba in paza lui!

     
  10. Din pacate,multi dintre noi traiesc o viata si nu ajung la acel nivel de intelepciune continut in acest articol…viata ne este data pentru a ne purifica si desavirsi spiritual,invatind permanent din toate incercarile la care suntem supusi….

     
  11. Citesc acest material , la aprope 9 luni de la prima aparitie, si evident comentariile facute de dumneavoastra stimati colegi de „Fila…”
    Sunt printre voi persoane care au continuat si in acest an sa citeasca si sa faca comantarii, asta fiind o dovada a fidelitatii si mai ales a faptului ca v-ati indragostit de „File de Lumina” In marea majoritate, comentariile sunt personalizate, reprezinta modul de gandire al fiecaruia si asta e foarte frumos si corect. Asa ne aratam , cu sinceritate , gandurile , impresiile si chiar nazuintele. Dar am vazut si persoane care comenteaza numai…. prin citate…[Nu trebuie sa spun neaparat din ce..!?] nearatand parerea proprie, sincera . Oare asta dovedeste ceva??? Nu stiu, dar ar fi frumos si corect , daca tot comentam niste subiecte, foarte interesante, sa ne aducem si noi , prin forte propri, contributia la dezvoltarea acelor idei, a acelor invataturi, pilde, sfaturi ( daca vreti…) ! Nu doresc sa deschid o polemica, dar ar fi frumos daca am arata gandurile personale, ideile noastre. Altfel nu facem decat sa tinem o lectie de psihologie, de religie, de….
    Cam atat am vrut sa comentez pe aceasta idee, iar despre povestea republicata ce sa spun? Ce bine ar fi daca nu s-ar limita oamenii numai la simpla citire a unor astfel de invataminte. Intram in contact , aprope zilnic cu astfel de teme..( prin ziare, carti TV, filme, etc..)., dar din pacate , de multi se lipesc …”ca apa de gasca” ( cum spun batranii nostri..).
    Daca nu le retinem, nu le constientizam si , evident, nu le aplicam in viata noastra zilnica, nu am facut nimic…si la urma urmei…degeaba am facut umbra pamantului !
    Cu bine si cu dragoste…

     
    1. Gabriel, bine spui tu ce spui! Personal am intampinat rezistenta plina de ironie tocmai pentru ca am indraznit sa am filtru si sa trec prin el ceea ce aud, vad, simt, etc. Totusi am avut norocul sa inteleg ca parerile mele nu sunt decat o infima, minuscula miniparticica a adevarului meu pentru care nu ma bat cu nimeni, caci stiu ca este incomplet. Am multe ganduri pe care nici nu le bag in seama in sinea mea, le las sa fie si atat. Viata e minunata cu toti cei din ea: cei care m-au criticat ca am parerile mele nu stiu ce mare serviciu mi-au facut. I-am ascultat si de multe ori le ,,invidiam” memoria. Stau prost la capitolul ,,memorie personala”. Acestia, ,,eruditii”, m-au invatat ca a cita din carti si a face afirmatii netrecute prin botezul experientei emana un anumit miros. Cand te apropii de cunoasterea de sine nu te mai ameteste niciun miros… ramai fidel si hotarat sa parcurgi calea spre tine… simplu, foarte simplu… intre timp te mai opresti si comunici, impartasesti, dai , primesti… File de Lumina este o realitate in care am intrat si ma bucur de ea atat cat dureaza,
      Cu bine si cu iubire…

       
  12. Nobletea acestor principii nu i-a ajutat sa nu-si piarda pamantul si libertatea!
    Se pare ca putinii pamanteni superiori, infiferent de zona geografica, sunt sortiti sa devina victimele grosului esalon inferior!

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top