skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Alungați de pe pământul lor

 

O corporaţie care organizează vânatori de mamifere mari este gata să semneze un contract care va alunga 48.000 de membri ai celebrului trib african Masai de pe pământurile lor, pentru ca şeicii şi prinţesele Orientului Mijlociu să se poată distra în voie ucigând lei şi leoparzi. Experţii spun că preşedintele Tanzaniei este gata să îşi dea acordul pentru acest plan, dar dacă acţionăm acum, putem opri scoaterea la vânzare a regiunii Serengeti!

Ultima oară când aceeaşi corporaţie i-a alungat pe membrii tribului Masai din patria lor pentru ca vânătorii bogaţi să poată prădui în voie, a făcut-o printr-o acţiune brutală: oamenii au fost bătuţi de poliţie, casele le-au fost arse din temelii iar vitele lor au murit de foame. Aceste fapte au declanşat un scandal de proporţii în presă, iar ca urmare a acestui scandal preşedintele Kikwete şi-a schimbat radical poziţia şi a restituit tribului pământurile pe care trăieşte de secole. De această dată presa încă nu a reacţionat, dar depinde de noi ca acest lucru să se întâmple! Dacă ne unim acum vocile într-un strigăt de alarmă îl putem forţa pe preşedintele Kikwete să oprească această nedreptate!

O petiţie cu 150.000 de semnături va atrage atenţia trusturilor media din Tanzania şi de pe tot cuprinsul planetei asupra acestui plan ucigaş, iar preşedintele Kikwete va fi trebui să îşi reconsidere poziţia. Semnează acum petiţia urgentă şi trimite acest mesaj mai departe:

http://www.avaaz.org/ro/save_the_maasai/?brJABab&v=17135

Masaii sunt un popor de păstori seminomazi care trăiesc de secole în Tanzania şi Kenya, jucând un rol crucial în prezervarea ecosistemului fragil al zonei. Dar pentru familiile de bogătaşi din Emiratele Arabe Unite, ei sunt doar un obstacol aflat în calea unor expediţii de vânătoare de lux. Evacuarea masailor din teritoriile lor ar fi catastrofală nu doar pentru comunităţile de oameni ci şi pentru bogăţiile naturale ale regiunii. În timp ce preşedintele Kikwete poartă discuţii cu elitele locale şi este gata să scoată pământurile la vânzare pentru un aşa-zis plan de dezvoltare a regiunii, oamenii vor doar să îşi păstreze pământul de care preşedintele îi poate deposeda printr-un simplu decret.

Preşedintele Kikwete ştie că această afacere va stârni dezaprobare în rândul turiştilor interesaţi de Tanzania – o sursă de câştig vitală pentru ţară – şi face tot posibilul să ţină această temă departe de atenţia opiniei publice. În 2009, aceeaşi manevră de acaparare a zonei, executată de aceeaşi corporaţie care face presiuni şi acum, a devenit ţinta unor campanii de presă globale care au forţat oprirea planurilor criminale. Ştim că acest tip de presiune îşi va atinge ţinta – haideţi să atragem din nou atenţia comunităţii internaţionale asupra acestei afaceri murdare şi să salvăm tribul Masai!

O petiţie cu mii de semnături va mobiliza marile trusturi de presă din Africa de Est şi Tanzania pentru oprirea acestei afaceri controversate. Semnează acum şi cere-i lui Kikwete să pună stop acestui plan::

http://www.avaaz.org/ro/save_the_maasai/?brJABab&v=17135

Reprezentanţii tribului Masai au făcut apel la Avaaz cerându-ne să tragem un semnal de alarmă la nivel global pentru salvarea patriei lor. De atâtea ori, angajamentul comunităţii noastre senzaţionale a transformat cauze aparent pierdute în victorii durabile. Haideţi să protejăm tribul Masai şi să salvăm animalele din regiunea Saringeti pentru turiştii care vor să le ţintească prin obiectivul camerei de luat vederi şi nu prin luneta armelor mortale!

Cu speranţă şi determinare,

Sam, Meredith, Luis, Aldine, Diego, Ricken şi restul echipei Avaaz

Mai multe informaţii:

The Guardian: “Turismul este un blestem pentru noi”
http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/06/masai-tribesman-tanzania-tourism

News Internationalist Magazine: “Ţintit şi doborât”
http://www.newint.org/columns/currents/2009/12/01/tanzania/

Societatea Popoarelor Ameninţate: Raport privind evacuarea populaţiei Loliondo Maasai
http://lib.ohchr.org/HRBodies/UPR/Documents/session12/TZ/STP-SocietyThreatenedPeople-eng.pdf

FEMACT: Raport întocmit de 16 inspectori pentru drepturile omului şi organizaţii media din Loliondo
http://www.pambazuka.org/en/category/advocacy/58956/print

Vocile Loliondo: Scurt-metraj din Loliondo despre impactul evacuării masailor
http://vimeo.com/35311385

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top