Cum să fii fericit
Fericirea este acel sentiment pe care dorești să-l prinzi și nu mai vrei să-i dai drumul. Nimeni nu este fericit tot timpul, dar în mod sigur unele persoane sunt mult mai fericite decât altele. Studiile asupra a ceea ce îi face pe oameni fericiți arată că acest sentiment nu are legătură cu bunurile materiale sau bogăția, ci mai degrabă cu felul în care omul privește lumea și calitatea relațiilor construite cu oamenii din jur.
Fii optimist. În anii ’70, cercetătorii au urmărit persoanele care au câștigat la loterie și au constatat că la un an după ce au tras potul cel mare, aceștia nu erau cu nimic mai fericiți decât persoanele care nu au câștigat nimic. Concluzia pe care au tras-o a fost aceea că avem cu toții un nivel de bază pentru fericire la care tindem în mod natural să revenim. Chiar dacă la nivel de moment sutem mai fericiți sau mai triști, încet-încet omul revine la starea lui obișnuită. Unii oameni au un nivel de bază pentru fericire mai înalt decât alții. Cercetătorilor le-a fost greu să demonstreze că acest lucru s-ar baza pe genele individului, ei nu exclud totuși nici acest aspect. Pe de altă parte, ei au constatat în mod cert că nivelul fericirii este determinat de modul cum gândești. Deci, nu căutați un leac miraculos pentru fericire în acest articol căci veți primi doar câteva sfaturi simple pentru modul în care puteți să vă creșteți nivelul permanent al fericirii cu o atitudine pozitivă.
Urmează-ți instinctul. Într-un studiu, au fost alese la întâmplare două grupuri de persoane. Sarcina lor era să ia un afiș acasă. Primului grup i s-a cerut să fie extrem de atent, să cântărească cu grijă toate implicațiile pro și contra asupra elementelor pe care le conține afișul. Persoanelor din al doilea grup li s-a cerut să-și urmeze instinctul în legătură cu elementele afișului. Două săptămâni mai târziu, grupul care și-a urmat instinctul era în mod vizibil mai fericit decât cei care și-au analizat cu mare atenție toate implicațiile. Evident, unele decizii sunt mult mai importante decât aceea de a alege un afiș, dar timpul pe care-l petreci analizând opțiunile te face nefericit. De obicei, aceste opțiuni sunt asemănătoare și diferența dintre acestea îți va afecta fericirea pe termen scurt. Cel mai bine este ca data viitoare când aveți de luat o decizie, gândiți-vă un pic și alegeți-o pe cea care intuiți că este cea bună. Niciodată să nu regretați alegerea făcută.
Să ai suficienți bani pentru nevoile de bază: mâncare, adăpost și îmbrăcăminte. Chiar dacă costurile pentru aceste elemente variază mult de la o țară la alta, există pentru fiecare regiune un număr magic. Spre exemplu, în SUA acest număr este de 40.000 de dolari pe an. Orice venit mai mare decât acesta nu te face mai fericit. Odată cu veniturile mari crește nivelul de confort. De obicei odată cu confortul intervine plictiseala. Acesta este și motivul pentru care trebuie să părăsiți zona de confort și să lucrați la dezvotarea dumneavoastră spirituală.
Stai aproape de prieteni și de familie. Sau să vă mutați aproape de aceștia pentru ca să-i puteți vedea mai des. Noi trăim astăzi într-o societate mobilă unde oamenii au slujbe ce îi face să călătorească prin țară și străinătate. Acești oameni acceptă să stea mai mult la serviciu, să lipsească perioade lungi din localitate deoarece cred că slujba lor impotantă cu cât le va aduce mai mulți bani, cu atât vor fi mai fericiți. De fapt, relațiile cu prietenii și familia au un impact mai puternic asupra fericirii noastre decât creșterea salariului peste un anumit nivel. Prin urmare, data viitoare când trebuie să vă alegeți un loc de muncă de genul celui menționat mai sus puneți în balanță și pierderea fericirii personale, generată de despărțirile de prieteni și familie. Dacă vreți să vă mutați atunci alegeți niște vecini care au același nivel al salariului cu cel al dvs. Cercetătorii au constatat că oamenii se simt mai siguri din punct de vedere financiar (si mai fericiti) atunci cand sunt inconjurati de persoane cu venituri similare.
Conversații profunde pline de înțeles. Un studiu al unui psiholog de laUniversitatea din Arizon a arătat că dacă petrecem mai puțin timp la conversțiile banale și mai mult timp vorbind despre lucruri importante și profunde nivelul fericirii noastre va crește semnificativ.
Caută fericirea la serviciul pe care îl ai acum. Multe persoane visează la serviciul perfect sau cariera perfectă și comparația pe care o fac zilnic cu locul lor de muncă îi face nefericiți. Cercetătorii au demonstrat că nivelul de optimism și calitatea relațiilor personale eclipsează toate satisfacțiile generate de slujbă. Dacă ai un punct de vedere pozitiv, te vei descurca foarte bine la orice slujbă și dacă ai relații minunate cu oamenii din jur nu mai depinde de slujba ta oferirea unui sens mai profund în viață. Aceasta o vei găsi împreună cu fericirea în interacțiunea ta cu oamenii care sunt importanți pentru tine. Acum, aceasta nu înseamnă că nu trebuie să aspirați la o slujbă ideală ce v-ar face fericiți. Aceasta înseamnă că trebuie să conștientizați că slujba dvs vă aduce extrem de puțină fericire comparativ cu un mod optimist de a privi lucrurile și relațiile dvs cu alte persoane.
Zambiți si râdeți. Știința sugerează că atunci când zâmbiți, chiar dacă sunteți sau nu fericiți, dispoziția dvs. va fi mai bună. Deci, zâmbiți tot timpul. În plus, este indicat să râdeți ori de câte ori aveți ocazia.
Fiți plini de compasiune. Într-un studiu din SUA s-a descoperit că cei care sunt plini de compasiune au o sănătate cardiovasculară mai bună. Se poate spune că atunci cînd ai compasiune pentru cineva îți vindeci inima (la modul propriu). Totuși, nu s-a descoperit cum se întâmplă acest fenomen iar studiile sugerează că prin compasiune se reduce nivelul de stres al organismului.
Fă-ți prieteni cu care să-ți împărtășești pasiunile și/sau credințele. În 2010 un studiu de la Harvard pubicat în American Sociological Review a dezvăluit că persoanele care merg cu regularitate la biserică au o satisfacție a vieții și o fericire mai mare decât cei care nu merg. Factorul critic a fost identificat în calitatea relațiilor dintre persoanele care merg la biserică. Oamenii care merg regulat la biserică, dar care nu au prieteni nu sunt mai fericiți decât cei care nu au mers niciodată la biserică. Pe de altă parte, în comparația dintre cei care au același număr de prieteni, cei care aveau prieteni de la biserică erau mult mai fericiți. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că a merge la biserică nu este neapărat factorul care îți crește fericirea ci mai importante sunt prieteniile create între oamenii care au aceleași pasiuni.
Mențiune:
Doar pentru că unele lucruri par să-i facă pe unii oameni fericiți nu înseamnă că este și adevărat. Oamenii sunt cu adevărat talentați în a pretinde că sunt fericiți, mai ales atunci când au investit atât de mult în lucruri care ar fi trebuit să-i facă fericiți. Este greu să admiți că ți-ai pus toate ouăle în coșulețul greșit.
Când îți propui să fii fericit sau să ieși dintr-o „pasă neagră” fă ceva nebunesc. Este stupid, nebunesc și ciudat și nu pare să ajute cu nimic, dar, în realitate, asemenea lucruri îți pot aduce zâmbetul pe față, nu pentru efectele lor ci pur și simplu din bucuria că le-ai făcut. Cercetătorii acceptă că fericirea este o stare a minții și a sufletului ce nu poate fi definită în mod obiectiv.
Ce mai poți face ca să fii fericit:
- Dă muzica ta favorită la maximum și dansează stupid
- Vorbește cu tine în oglindă de parcă ai avea pe altcineva în față.
- Incearcă o nouă mâncare
- Scrie ceva amuzant sau care te inspiră
- Țipă cât poți de tare (anunță-ți întâi familia).
- Sări de jur-împrejur.
- Ieși afară din casă și stropește-te cu apă (dacă este o zi călduroasă).
- Ține legătura cu prietenii și rudele. Nu te vei putea „lupta” cu susținerea și dragostea lor.
- Nu-ți fie frică să admți că ești la pământ și ai nevoie de ajutor.
- Dacă constați că în jurul tău există o persoană care are în mod constant o influență negativă asupra ta, nu te teme să te desparți de acea persoană.
- Dacă ești în mod constant în depresie sau nefericit e bine să ceri ajutorul doctorilor.
Avertisment!
- Dacă ești în mod constant în depresie sau nefericit e bine să ceri ajutorul doctorilor.
Bibliografie pentru acest articol:
- ↑ http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-science-of-lasting-ha&page=1
- ↑ The Social Animal by Elliot Aronson
- ↑ http://blog.penelopetrunk.com/2004/08/01/you-only-need-40000-to-be-happy/
- ↑ http://www.powdthavee.co.uk/resources/valuing_social_relationships_15.04.pdf
- ↑ http://blog.penelopetrunk.com/2009/05/21/how-to-decide-where-to-live-2/
- ↑ http://well.blogs.nytimes.com/2010/03/17/talk-deeply-be-happy/#more-25743
- ↑ http://blog.penelopetrunk.com/2007/01/16/the-connection-between-a-good-job-and-happiness-is-overrated/
- ↑ http://nutritiondietnews.com/85634/
- ↑ http://longevity.about.com/od/lifelongbeauty/tp/smiling.htm
- ↑ nih.gov, PubMed, „A change of heart: cardiovascular correlates of forgiveness in response to interpersonal conflict.” Lawler, K. A., Younger, J. W., Piferi, R. L., Billington, E., Jobe, R., Edmondson, K., Jones, W. H., Journal of Behavioral Medicine 2003 Oct;26(5):373-393.
- ↑ http://news.discovery.com/human/religion-happiness-social-bonds.html
Un articol foarte util si necesar.
Multumesc, asa am considerat si noi. Ma bucur ca va place.
Felicitări Răzvan! Articolul este foarte bine structurat şi conţine exact acea informaţie de care omul are nevoie pentru a înţelege cu uşurinţă natura interioară a fericirii. Fericirea este o resursă permanentă de bine şi de echilibru ce ţine doar de raportul nostru cu noi înşine. O zi fericită începe cu un zâmbet!
Iata un articol metodic, plin de tact care te determina sa citesti fiecare cuvant iar la final primesti ca bonus punctual ,o reteta ce te va face fericit daca si aplici ce scrie acolo.Va intreb , retoric bineinteles, cati dintre dumneavoastra dragi cititor,i aveti curajul sa-i spuneti celui din oglinda ce a facut bine si ce nu? Orice incercati sa aplicati de pe aceasta lista functioneaz.Garantat.
Razvan,sa fii iubit si fericit pentru ca ne readuci lumina in suflet in fiecare zi.
Corect şi greşit, două aspecte ale gândirii ce conduc, inevitabil, la proiectarea fericirii pe exterior…
Minunat!!!!!!!!!prea putine cuvinte pot exprime multumirea pentru un asa articol!
Retete…impropriu spus,nu exista retete,in schimb exista foarte multe ingrediente,toata fericirea vine in primul rand din multumirea sufleteasca.
Fiecare dintre noi percepe fericirea diferit,ce ma face pe mine fericita poate pentru tine nu inseamna mare lucru…si invers.
Sa gandim pozitiv, si sa ne bucuram in fiecare clipa alaturi de oricine ne este drag.
Ajungem sa alergam destul de departe dupa fericire…ratand esentialul, iar ea este atat de aproape…
O seara buna!
Exista retete. Un banc bun este o reteta care reuseste sa ne bucure si sa ne faca sa radem.
O seara minunata iti doresc.
… ce te faci daca „persoana negativa” este partenerul de viata si e si grav bolnav! iar acum esti tu insuti bolnav si ai tu nevoie de a fi ocrotit, de a fi alintat, de a avea o stare pozitiva … Cine poate sa-mi raspunda?
La dvs. sunt doua aspecte diferite.
1. Partenerul de viata are nevoie de compasiunea si dragostea dvs. Acestea daca vin din inima, atunci acest aspect al problemei este rezolvat.
2. Nu trebuie sa va doriti sa fiti ocrotit sau alintat. Simpla existenta a acestei dorinte va face nefericit. Trebuie sa va creeati singur momentele de fericire, sa vedeti partea plina a paharului. In mod evident orice ni se intampla nu este nici negru si nici alb, toata existenta noastra se desfasoara prin tonurile de gri. Astfel, daca cautam cu atentie, vom gasi un lucru bun si/sau un motiv de bucurie in aproape orice.
Daca primesti un pahar umplut pana la jumatate nu te plange ca este pe jumatate gol ci bucura-te pentru apa pe care o primesti.
Sunt constient ca exista situatii in viata cand aceste vorbe par a fi numai vorbe si cand necazurile ne coplesesc, dar, oricand o vorba buna, un dar facut altcuiva, o carte, o floare ne pot schimba dispozitia.
In primul rand va multumesc ca impartasiti cu noi trairile dvs.
Nimic nu este mai distructiv decat durerea,trupeasca sau sufleteasca,bine este sa cautati sa evitati durerea de orice fel ar fi aceasta.
Trebuie sa traim cu totii pentru a ne transforma,din proprie experienta va spun:toata suferinta si durerea pe care le simtiti acum se estompeaza in timp,dar nu vor disparea.Nu va ramane de facut decat sa priviti inainte cu incredere si optimism,cu speranta,intotdeauna exista un leac pentru orice.
Nu este indicat sa ne revoltam impotriva propriei noastre vieti,indiferent de intensitatea sentimentelor,de ceea ce traim sau simtitm,dupa indelungi incercari reusesti sa te aduni,trebuie…
Este usor de dat sfaturi,este usor sa privesti din afara,de starea si gandirea pozitiva doar dvs sunteti raspunzator.
Va doresc sanatate,dvs si partenerului de viata si impliniri frumoase!
Zambetul este bucuria sufletului ,si de aici un singur pas pana la fericire.
Ploua ?! Ce bine !!! Putem dansa in ploiae !! E soare?! Superr !!Putem sa ne abandonam sub mangaierea razelor !!
Nu asta este fericirea? Sa vedem PARTEA PLINA a PAHARULUI !!
Nu trebuie sa uitam sa fim fericiti !
Multumesc
Te citez:
Dacă constați că în jurul tău există o persoană care are în mod constant o influență negativă asupra ta, nu te teme să te desparți de acea persoană.
Cred că unul dintre cele mai dificile lucruri e conștientizarea și admiterea faptului că ești sub influența cuiva. Primii care influențează sunt părinții, deci despărțirea este mai mult decât dificilă de făcut.
Toate aceste leacuri au un singur scop: readucerea la viață a copilului din noi. Puțină lume se întreabă care este CAUZA! Ei bine… s-ar putea să mă înșel sau s-ar putea să am dreptate. Totuși, afirmațiile mele sunt făcute atât din experiențe personale cât și ca observator al lumii înconjurătoare. Modul de educație generalizat a distrus copilăria, sub toate formele ei de manifestare: visare, imaginație, bucurie, etc. Care e rezultatul unui astfel de învățământ se vede deja… producerea pe bandă a unor roboți cu aspect uman.
Legat de „paharul cu apă”! Doar dacă privești dintr-o parte îți poți da seama dacă e plin sau gol. Privit de sus vezi doar „the end”. Schimbarea modului de a privi înseamnă schimbarea perspectivelor. De jos în sus dacă privești are mai puțină importanță dacă e plin sau gol. Sau cât… Vezi un univers întreg de posibilități și soluții. E singura metodă pe care am găsit-o pentru a depăși modul dual de a gândi, privi și acționa.
Despartirea de parinti este necesara la un anumit stadiu al vietii. Dar, parintii in marea majoritate a cazurilor au o influenta pozitiva asupra noastra, deci nu prea se incadreaza la citatul dvs.
Referitor la modul de educatie generalizat, acesta este primul pas in a ne invata sa ne integram intr-o societate in care ne vom duce viata. Fara el am fi niste animale antisociale ce nu stiu sa interactioneze iar viata intr-o comunitate s-ar transforma intr-un cosmar de violenta si teroare. Este necesar sa invatam de mici despre limbajul, cultura si tot ceea ce defineste societatea in care traim. Aceasta invatare trebuie facuta impreuna cu altii pentru a putea relationa cat mai adecvat in functie de stimulii externi. Prin urmare, daca invatam in grup inseamna ca am ajuns la un invatamant generalizat.
Oricum, se poate ca metodele de invatare sunt uneori grasite sau ca pot fi imbunatatite ori poate aduc nefericire copiilor ce vor sa se joace in loc sa invete, dar trebuie sa putem trai impreuna.