Camuflajul – o minune subacvatică
David Gallo ne arată o lume minunată, animale marine uluitoare, plecând de la bioluminiscență până la camuflări perfecte. Natura este absolut uimitoare. Să ne bucurăm de ea și să-l lăsăm pe David Gallo să ne-o prezinte, așa cum știe el mai bine.
Urmează să ne scufundăm în adâncul mării. Și oricine a avut această superbă oportunitate, știe că după o scufundare de două ore jumătate, ajungem la o lume perfect, absolut, indeslușibil de întunecată. Și putem să vedem prin hublou, cele mai misterioase animale, pe care nici nu le putem descrie. Aceste luminițe sclipitoare: o lume de bio-luminozitate, ca licuricii. Dr. Edith Witter — care lucrează la Asociația de Cercetare și Conservare — a reușit să pregătească un aparat de fotografiat, capabil să capteze unele dintre aceste vietăți incredibile și asta-i ce vedeți acum pe ecran.
Totul e bio-luminozitate. Cum ziceam: exact ca licuricii. Iată un curcan zburător sub arbore. Știu. Sunt instruit ca geolog. Dar ador asta. Și vedeți că o parte din bio-luminozitate e folosită pentru a evita de a fi mâncat, alta pentru a atrage prada. Dar toată, din perspectivă artistică, este absolut uluitoare. Și multe din ce se întâmplă — iată un pește cu ochii licărind, pulsând. Unele culori sunt pentru a hipnotiza. Aceste formațiuni adorabile. Și acum ultimul: unul dintre preferatele mele, acest formă spirală. Absolut uluitor, fiecare scufundare.
Aceasta-i lumea necunoscută. Până astăzi am explorat doar 3 procente din toate oceanele. Deja am descoperit cei mai înalți munți, cele mai adânci văi, lacuri subacvatice, cascade subacvatice — multe dintre acestea vi le prezentăm de pe scenă. Într-un loc unde credeam că nu poate exista viață, am descoperim mai multă viață, și ca diversitate și ca densitate, decât în pădurea tropicală. Și asta ne spune că nu prea știm multe despre această planetă. Mai avem încă 97%iar aceste 97% sunt goale ori pline de surprize.
Dar vreau să ne ridicăm în apele de suprafață și să privim câteva creaturi care sunt absolut de uimitoare. Cefalopozi . În copilărie știam doar de calamari. Acesta-i o caracatiţă. E lucrarea dr. Roger Hanlon, Laboratorul de Biologie Marină. Și e total fascinant cum cefalopodele, cu ochii lor, ochi incredibili, simt mediul înconjurător, priviți lumina, priviți formele. Iată o caracatiță trecând peste recif. Găsește un loc in care să se oprească, se încolăceşte și dispare pe fundal. Foarte greu de inţeles.
În următoarele secunde vom vedea câțiva calamari. Acesta e un calamar. Și masculii, când se luptă, dacă sunt foarte agresivi, se fac albi. Și acești doi masculi se luptă. Ei fac asta, lovindu-și fundurile și ăsta-i un concept interesant. Aici iată un mascul în stânga și o femelă la dreapta. Masculul a reușit să-și împartă coloratura, astfel încât femela să vadă doar partea mai gentilă, mai bună a lui. Și masculul… Hai să mai vedem odată. Hai să mai vizualizăm odată. Priviți coloratura: alb pe dreapta, maro pe stânga. Face un pas în urmă, așa că ii alungă ceilalţi masculi, împărțindu-si corpul în două și revine pe cealaltă parte… Bingo! Mi s-a spus că ăsta nu e doar un fenomen între calamarii masculi, dar nu știu.
Sepia. Ador sepia. Aceasta e o sepie gigantică, australiană. Iată-o. Ochii mici, inlăcrimați aici. Dar pot face lucruri uimitoare. Aici vom vedea cum intră într-o crevasă și — urmăriți tentaculele. Le trage în interior. Și devine ca algele. Dispare pe fundal. Cu siguranță, e uimitor. Iată doi masculi luptându-se. Încă o dată, cefalopodele sunt foarte istețe — știu să nu se rănească. Dar priviți la desenele pe care le pot crea pe piele. Ok? Ceva pur și simplu uimitor.
Iată o caracatiţă. Uneori nu doresc să fie văzute când se mișcă, deoarece pot fi văzute de prădători. Aici, acest tip poate să devină asemeni unei roci și, privind mediul înconjurător, se poate deplasa pe fund și foloseste valurile și umbrele pentru a nu putea fi văzut. El se contopește cu mediul; mișcarea se contopește cu fundalul. Șmecheria cu roca în mișcare. Așa că învățăm foarte multe și în apele de suprafață. Încă explorăm adâncurile, dar învățăm foarte multe din apele de suprafață. Și există un motiv bun: apele de suprafață sunt pline de prădători. Iată o baracuda. Și dacă sunteți o caracatiţă sau un cefalopod, înțelegeți cu adevărat cum să vă folosiţi de mediul înconjurător, pentru a vă ascunde.
În următoarea scenă vedeți fundul făcut din în corali frumoși. Și observați că o caracatiţă s-ar vedea foarte ușo,r dacă n-ar putea folosi camuflajul, dacă n-ar utiliza pielea pentru a-și schimba culoarea și textura. Iată niște alge în prim plan. Și o caracatiţă. Nu e minunat? Aici, Roger l-a speriat așa ca a luat-o la fugă, într-un nor de cerneală. Când se oprește, octopodul își zice: „Eh, am fost văzut. Cel mai bun lucru de făcut e să mă fac cât de mare posibil.” Pata cafenie mare face ochiul lui foarte mare. Blufează. Să vizualizăm înapoi. Credeam că glumește, când mi-a arătat. Credeam că e doar grafică. Iată cadrele în ordine inversă. Priviți culoarea pielii, priviți textura. Un animal cu siguranță uimitor, care îşi poate schimba culoarea și textura, ca să fie identică cu mediul. Priviți-l cum se amestecă cu algele. Unu. Doi. Trei. A dispărut și dispar și eu.
Buna dimineata.
Mai sa fie,nici un comentariu?Pe nimeni nu i-a interesat lumea subacvatica?Este drept ca nu am putut urmari acest video,dar am urmarit alte pps-uri cu imagini din lumea subacvatica incat pot considera ca l-am vazut.Aceste imagini sunt mirifice,fascinante si uimitor cum stiu aceste animale sa se camufleze.Intotdeauna mi-am spus ca mi-ar place sa vad aceste frumuseti in realitate,dar daca chiar as fi ajuns la o situatie de a trai astfel de momente,nu stiu daca chiar m-as simti confortabil….pentru ca totusi imensitatea apelor ma cam sperie.Si cand ajung pe plaja,la mare sau ocean,am o oarecare rezerva de a intra in apa.Cred ca este un handicap,daca tin cont ca aveam 31 de ani cand am ajuns prima data pe tarmul Marii Negre.
Revenind la minunile suboceanice….ferice de cei care au posibilitatea sa traiasca pe viu aceste frumuseti.Recent am citit un roman de Nora Roberts avand subiect despre cautatorii de comori subacvatice.Doamne,ce frumos descria frumusetea lumii suboceanice! Si ce mod frumos de a trai !
Fie ca bucuria vietii sa va inunde indiferent in care parte a lumii o gasiti !
Cata diversitate si in lumea subacvatica! Cum s-ar putea crede ca toata evolutia este rodul intamplarii? Pana si Charles Darwin, catre sfarsitul vietii sale, si-a dat seama de eroarea in care a fost la elaborarea teoriei evolutioniste. Dar nimeni nu l-a mai publicat atunci…
Doamna Luminita cu regret va informez ca Charles Darwin nu a regretat nimic si nu a facut nici o eroare. Dar ca sa se impace cu biserica ca si Galileo Galiei cu „E pur si muove”. De gura lumii cand ajungi la o anumita varsta si depinzi de bunavointa unora , te faci ca le accepti si ideile, oricum nu mai conteaza cu ce ritual te ingroapa – dar vrei ca la cei apropiati sa le faci pe plac. Ceea ce se cheama sa intri in randurile turmei deoarece ei sunt majoritatea. Sa ai ceva in cap si sa ai curajul sa demonstrezi cand nu iei de-a gata ce iti spun altii … au un cost. Obiceiurile si ritualurile nu se schimba mai ales cele de ochii lumii pompoase si profund religioase. Cu tristete constati ca si famila ta vrea sa faca pe plac majoritatii si te cuprinde mila de ei dar si de tine mai ales cand stii ca sunt oameni care chiar stiu sa citesca … dar….. Bine ca nu s-a mai publicat ceea ce se presupune ca a spus Darwin, nu de alta dar chiar a fost un stralucit antropolog o viata intreaga si studiile sale sunt la baza multor stiinte azi. Datorita lui am descoperit frumusetea si diversitatea acestei planete intr-o ordine bine structurata si usor de inteles pentru oricine la orice varsta, care in timpul liber citeste si gandeste cu propriul cap fiind in stare sa studieze comparativ. Cu respect.