Despre viata – cu Rita Levi-Montalcini (laureata a premiului Nobel)
RITA LEVI-MONTALCINI este o neuroloaga italiana, laureata a premiului NOBEL, a depasit 100 de ani si a avut amabilitatea de a raspunde la cateva intrebari despre viata sa unui reporter. Interviul a fost dat in anul 2005 cand distinsa doamna implinise venerabila varsta de 96 de ani.
Reporter: Cum veţi sărbători cei 100 de ani ?
RITA LEVI-MONTALCINI: Ah, nu ştiu dacă voi trăi şi în afară de asta nu îmi plac aniversările. Ceea ce mă interesează şi îmi face plăcere este ceeace fac în fiecare zi.
Rep.: Şi ce faceţi ?
RLM: Muncesc pentru a îndruma fetele africane ca să studieze şi să prospere şi ele şi ţările lor. Şi continui să cercetez şi să gândesc..
Rep.: Dar ceva limite genetice există…
RLM: Nu. Creierul meu curând va avea un secol… Dar nu cunoaşte senilitatea. Corpul se zbârceşte, este inevitabil, dar nu şi creierul !
Rep.: Cum o face ?
RLM: Ne bucurăm de o mare plasticitate neuronală: cu toate că mor neuroni, cei care rămân se reorganizează pentru a menţine aceleaşi funcţiuni, dar pentru aceasta este nevoie să fie stimulaţi !
Rep.: Ajutaţi-mă să o fac.
RLM: Menţine creierul tău mulţumit, activ, fă-l să funcţioneze şi niciodată nu se va degenera.
Rep.: Şi vom trăi mai mulţi ani ?
RLM: Vom trăi mai bine anii pe care îi trăim, ceeace este interesant. Cheia este să menţii curiozitatea, stăruinţele, să ai pasiuni…
Rep.: A dvs a fost cercetarea ştiinţifică…
RLM: Da, şi continui să o fac.
Rep.: Cum s-a întâmplat ca o fată italiancă de 20 de ani să se transforme într-o cercetătoare în neurologie ?
RLM: De copilă am avut dorinţa de a studia. Tatăl meu vroia să mă căsătorească bine, să fiu o bună soţie, o bună mamă… Iar eu am refuzat. M-am opus şi am mărturisit că vroiam să studiez…
Rep.: Şi aţi făcut-o… Cu ştiinţa dvs.
RLM: Şi azi, ajutând copilele din Africa ca să studieze.
Să luptăm contra bolilor, da, dar totul se va îmbunătăţi dacă se termină cu asuprirea femeii în aceste ţări islamice…!
Rep.: Religia frânează dezvoltarea cunoaşterii (al cunoştinţelor)
RLM: Da, religia marginalizează femeia faţă de bărbat, o îndepărtează de dezvoltarea cunoaşterii.
Rep.: De ce încă există puţine femei de ştiinţă ?
RLM: Nu este aşa ! Multe descoperiri ştiinţifice atribuite bărbaţilor, le-au făcut în realitate surorile, soţiile sau fiicele lor !
Rep.: Nu a încercat nimeni să vă asasineze…?
RLM: În timpul fascismului, Mussolini a vrut să-l imite pe Hitler în persecuţia evreilor… Şi a trebuit să mă ascund un timp. Dar nu am încetat să investighez: am montat laboratorul în dormitorul meu… şi am descoperit apoptozisul, care este moartea programată a celulelor.
Rep.: Cum explicaţi dvs. nebunia nazismului ?
RLM: Hitler şi Mussolini au ştiut să vorbească maselor, în aceea că întotdeauna predomină creierul emoţional asupra celui neocortical, intelectual. Au manipulat emoţiile, nu raţiunea.
Rep.: Ideologia este emoţie, este fără raţiune ?
RLM: Raţiunea este fiica imperfecţiunii. La nevertebrate totul este programat : sunt perfecte. La noi, nu ! Şi la fiinţa imperfectă, recurgem la raţiune, la valorile etice; a discerne între bine şi rău este cel mai înalt grad al evoluţiei darwiniene !
Rep.: Vom reuşi într-o zi să vindecăm Alzheimer, Parkinson, demenţa senilă…?
RLM: Să vindecăm… Ceeace vom reuşi va fi să frânăm, să întârziem, să minimalizăm toate aceste boli.
Rep.: Care este visul Dumneavoastră cel mai mare ?
RLM: Că într-o zi să reuşim să utilizăm la maxim capacitatea de cunoaştere a creierului nostru.
Rep.: Când nu v-aţi mai simţit “răţuşca urâtă”?
RLM: Continui încă să fiu conştientă de limitele mele.
Rep.: Ce aţi făcut cel mai bine în viaţă ?
RLM: Să-i ajut pe ceilalţi.
Rep.: Ce aţi face azi dacă aţi avea 20 de ani ?
RLM: Dar chiar asta şi fac.
Foarte interesant. Multumesc frumos !
„Ratiunea este fiica imperfectiunii”.Hitler si Mussolini …”au manipulat emotiile”…”La fiinta imperfecta,recurgem la ratiune,la valorile etice…”Evolutia darwiniana priveste doar invelisul,imperfectiunea si de aceea pentru „carcasele” care nu au constiinta faptului ca ceva mult mai maret din INTERIOR este ESENTIAL,doar a discerne intre bine si rau este cel mai inalt grad de perfectiune.Cand constiinta nu mai imparte totul intre rau si bine,isi face aparitia CEVA mult mai intelept;compasiunea,care vede acel tot doar FIIND si-L accepta asa cum e.Asa-zisele valori create de mintea umana limitata,necesare pentru relationarea sociala si de cele mai multe ori restrictive si pline de impuneri,bazate pe reactiile emotionale omenesti(amintesc iarasi ca emotiile sunt creatii ale mintii ca substitut la sentimente,pe care mintea nu-i in stare sa le simta,)palesc in fata intelepciunii fiintei.Emotiile rod,uzeaza,daca domina omul (daca omul nu este stapanul lor,ci invers)si deseori au fost speculate pentru inrobirea maselor.
Si da,visul Ritei este dovada cunoasterii ca suntem in stare ca acestui creier care in mod „normal” (de fapt,anormal !) functioneaza cu o capacitate de cel mult 6-7 %,sa-i permitem sa functioneze la intreaga capacitate.Atunci putem trai nelimitarea…de care omul este cu certitudine apt !Nu’i necesar decat sa’i permitem.El stie mult mai multe decat ratiunea,fiind creatie divina directa si nu prin intermediul mintii umane.
Multumesc Rayvan,multumesc Rita.
Multumesc. Nu este un simplu multumesc, E minunat ceea ce faci Razvane, ne activezi mintile, chiar daca nu scriu de fiecare data un comentariu, citesc cu interesa si raspunsurile vin buluc in mintea mea…