skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro
Legenda Lui Moş Nicolae. S-a Născut în Asia Mică

Legenda lui Moş Nicolae. S-a născut în Asia Mică

 

În fiecare an, Moş Nicolae vine pe furiş în casele oamenilor şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi, dar şi în cele ale adulţilor. Este mult mai discret ca Moş Crăciun, pentru că pe el nu-l vede nimeni niciodată. Ca să primească darurile, de obicei dulciuri, copiii trebuie să-şi cureţe bine ghetuţele.
Potrivit legendei, Moş Nicolae este protectorul copiilor. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. Oraşul este situat tot în Asia Mica, pe actualul teritoriu al Turciei.
După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. În anul 325 el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.

Legenda lui Moş Nicolae. Care sunt faptele lui

Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. El le lăsate câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

Nicolae a venit şi în ajutorul marinarilor şi călătorilor. O altă legendă spune că într-o zi el se întorcea acasă pe mare, venind de la Ierusalim. S-a pornit o furtună puternică, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu şi atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflaţi pe corabie au considerat aceasta o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor.

Osemintele Sfântului Nicolae se află într-o criptă din Bari, Italia, unde a fost îngropat după moartea sa, în anul 343.

Comentarii (6)
 1. Dragilor, bunicul meu din partea mamei – adevaratul Tata Mare, taranul de o simplitate uluitoare dotat de la mama natura cu o minte ‘brici’, incredibil de patrunzatoare -, omul al carui caracter urias imposibil de duplicat astazi m-a impresionat inca de la virsta de doi ani (de cind am inca vii si tulburatoare amintiri cu el) a fost cel care prin statura lui umana si morala mi-a marcat aproape ca si cu fierul rosu toata devenirea si existenta mea ulterioara.

  Acest model suprem de fiinta a murit in anul 1984, la virsta de 86 de ani, intr-un mod absolut stupid si strigator la cer, pe un sordid pat de spital tocmai cind incepea sa-si revina dupa o dubla pneumonie extrem de grava.
  Si spun strigator la cer tocmai pt. ca bunicul meu nu s-a dus sa lupte de ex. in al doilea razboi mondial cu gindul la cine stie ce beneficii, la glorie, la vreo eventuala improprietarire, la medalii sau la vreo pensie de veteran.
  Iar asta cu atit mai mult cu cit intors din ‘concediul’ de 2 ani din gulagurile Siberiei (urmare a infringerii de la Cotul Donului plus 6 luni de prizonierat ‘loco’) si inca alti aproape 3 ani de ‘excursie’ ILEGALA (evadat) de intoarcere acasa, pigmentata cu citeva ‘proceduri’ de … difterie si malarie prin stepele infinite ale Mamei Rusia – buna ‘mama’ cum doar ea stie sa fie! -, bunicul meu, simplu ostas roman luptind pt. Romania sa nu pe cont propriu si de capul lui, ci din vointa tarii, a fost blagoslovit la revenire cu … 5 ani de detentie grea in puscariile comuniste!
  De ce si pt. ce?!?
  Cica pt. ca ar fi luptat … miseleste (?!?) si ILEGAL impotriva … ‘fratelui’ de la rasarit!!!
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1durere.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1nervos.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1neandhertal.gif
  In fapt bunicul meu fusese condamnat ‘doar’ la 2 ani de temnita simpla, ‘usoara’, la comun cum s-ar zice, da’ pt. ca sufletul si inima lui nu puteau inghiti cu dintii inclestati asemenea nemernicie, umilinta si ofensa – adusa chiar Tarii, Regelui si lui Dumnezeu -, a avut curajul sa strige in fata completului de judecata ca daca asta-i acuzatia pt. care in loc sa merga acasa sa aiba grija familiei si putinului pamint de-l avea, el trebuie acum sa infunde puscaria, atunci el crede cu tarie ca e prea putin pt. cit merita tara asta din partea traitorilor ei!
  Si, drept consecinta, judecatorul i-a schimbat pe loc condamnarea la … 5 ani de temnita grea!
  Nu stiu de ce, da’ sint convins ca acel magistrat a avut o cariera absolut perfecta in timpul regimului criminal si a primit pina la sfirsitul vietii lui o mai mult decit indestulatoare pensie pt. … contributia sa adusa intronarii si propasirii socialismului, comunismului si … omului de tip ‘nou’!

  Bunicul Radu, uriasul caracter lasat de Dumnezeu pe pamintul asta intr-un … umil si total necorespunzator ‘ambalaj’ de doar 1,63m inaltime, eroul meu personal, bravul soldat care luptase sacrificial pt. sfinta lui tara (inca sfinta pe atunci!) din prima pina in ultima secunda a ambelor razboaie mondiale numai si numai in linia intii – adica acolo unde moartea era mai prezenta in fiinta mai mult chiar decit era oxigenul din aerul pe care-l respirai -, s-a stins stupid, ignobil si nemeritat pe acel pat de spital intr-o stare de semiconstientza absolut uluitoare si inexplicabila pina in ziua de azi.
  Iar ultimele lui cuvinte, repetate obesesiv timp de citeva minute, aproape ca un colac de salvare al ultimelor lui trairi pe lumea asta, n-au fost adresate mamei, sotiei, copiilor sau nepotilor asa cum indeobste stim ca se intimpla in atari situatii, ci acelui binecunoscut Dumnezeu caruia batrinul soldat ii cerea cu lacrimile-i curgindu-i pe fata deja indreptata catre moarte:
  …”Doamne, miluieste-l pe Regele Tau!”

  Ca unic pastrator al realei semnificatii a litaniei unui muribund considerat deja comatos de catre medici si plecat inspre cele vesnice de catre familie, stiu precis ca ieri, 5 Decembrie 2017, bunicul meu s-a aflat cu siguranta in linia intii a celor care-au prezentat ultimul lor raport de garda si de lupta de pe vesnicile Cimpii Elizee, chiar…

  …REGELUI SAU MULT IUBIT !

  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace, liniste si bunatate vesnica pe cei doi plecati…

  ADEVARATI BARBATI ai neamului asta!…

  Iata aici cam cum aratau prin 2012 citeva din ultimele chipuri ale celor care i-au fost bunicului meu camarazi de arme in cea mai singeroasa si tragica batalie a armatei romane din toate timpurile:

  Mihai_Mitescu Mihai Mateescu

  Iosif Niculescu Iosif Niculescu

  Alecu Soimaru si Ion Panaite Alecu Soimaru si Ion Panaite

  Nica Paiu Nica Paiu

  Iar astia sint oamenii carora, alaturi de bunicul meu si a altor zeci si sute de mii de bunici, pur si simplu…

  …LE DATORAM ATIT DE MULT !

  Poate chiar totul…

  N.B. Razvane, te rog mult sa pui tu, in mod direct/vizibil, toate pozele carora le-am dat eu link-ul.
  Multumesc frumos…

  P.S. In mod absolut ticalos si in chiar tradarea idealurilor acestei tari cit si a spiritului si ethosului acestui popor, nici unui Guvern al Romaniei din 1990 incoace nu i-a trecut macar prin cap ca pe locul sinistrei si terbilei inclestari de la Cotul Donului sa se inalte macar un cit de mic monument intru cinstirea celor 143.296 deee…

  …INGERI PAZITORI ai nemului romanesc!

  Iar astazi, cam asta-i tot ce s-a putut face in 2015 de catre un mic grup de cetateni particulari, rezervisti veterani, clerici cu simt patriotic si sprijin al Armatei Romane, o mica troita linga Manastirea Comana/Giurgiu:

  Troita Troita

  Si nu un monument adevarat facut de catre Statul roman la chiar locul teribilei inclestari!
  Monument care ar fi amintit lumii nu numai de soldatii si ofiterii romani deveniti martiri ai neamului atunci si acolo, ci chiar implicit si de cei peste cca. 350.000 rusi morti si ei la rindul lor, pt. patria lor.
  Si ei oameni fosti vii pe-acest pamint, cu famili si copii, asemeni a lor nostri…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif
  Asa ca…
  Rusine sa ne fie, popor mic, nemernic si ignobil!
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1rau.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1nervos.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1plans.gif
  Of, Doamne, cita dreptate a avut robul tau Petrica Tutea…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif

  Majestate, dormi in pace…
  Poporul tau va reveni cindva cu siguranta acolo unde era ca si constiinta universala pe vremea ziditorilor neamului si tarii asteia…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hehe.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1colind.gif
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif
  Tututor va doresc multa, multa sanatate, sarbatori fericite, ginduri si fapte bune, deplina liniste sufleteasca, aspiratii de dincolo de existenta noastra efemera siii…

  …DOAMNE-AJUTA !
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pupat.gif
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1mesaj dragoste.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1colinde.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1tepup.gif
  Si poate ca ieri, printr-un miracol in care ar trebui sa credem, din cenusa legendei care tocmai ne-a parasit, se va naste o noua legenda si poate si…

  … O NOUA ROMANIE, asa cum ne-o dorim cu totii!

  Doar se spune ca daca visezi si speri cu suficienta tarie, credinta si hotarire, atunci absolut orice e posibil!
  Nuuu?!?…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hehe.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1ssshh.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet.gif
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1somn.gif
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1tepup.gif

   
  1. Cata dreptate ai, Tata Mare…
   Dumnezeu sa-l odihneasca si pe Rege si pe bunicul tau.
   Ai impresionat-o pe baba. Mi-a dat o lacrima pentru cel pe care atat de frumos l-ai descris.
   http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1trista.gif

    
  2. Gata. S-a executat.
   Multumesc pentru comentariul deosebit. Inaintasilor si in special celor care au luptat cu adevarat pentru acest popor la datoram atat de multe. Cuvintele tale sunt pline de sensibilitate si de o cuceritoare sinceritate.
   O seara minunata sa ai!

    
   1. Merci, Razvane, ai multumiri de la … bunicul Radu!
    http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1face cu ochiul.gif
    Oricum, Majestatea Sa Regele Mihai a fost, de la moartea Regelui Ferdinad I, singura personalitate politica adevarata a Romaniei ultimilor 90 de ani!
    http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1cititor.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1laptop.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1colind.gif
    Toti ceilalti de atunci incoace au fost in cel mai ‘bun’ caz doar niste jalnice figuri politice.
    http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1plans.gif
    Sau, mai corect spus, jalnice figurine politice!…
    http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif

     
 2. E drept, ca ei nu mai sunt azi, cu toate ca eu consider ca au mai existat trei politicieni adevarati in Romania post-decembrista. Corneliu Coposu, Ion Iliescu si Traian Basescu. Fiecare cu minusurile si plusurile lui. Indiferent de care parte a baricadei politice ai fi, trebuie sa recunosti ca aceste personalitati se situeaza mult deasupra celorlalti din punct de vedere politic. Coposu a plecat dintre noi, Iliescu s-a retras iar Basescu demonizat este intr-n con de umbra, aproape retras si el de pe scena politica. Au ramas ceilalti si niciunul dintre ei nu se ridica pana la inaltimea lor, ce sa mai vorbim pana la inaltimea Regelui sau ai marilor inaintasi. Romania este in deriva fiind un vas in mainile unor oameni care nu pot privi mai departe de ziua de maine indiferent din care tabara fac parte.
  Avem nevoie de patrioti care sa puna cu adevarat inaintea intereselor proprii, interesele tarii, sa fie verticali, sa sustina cu putere si hotarare o viziune cu adevarat luminoasa pentru tara. In schimb, avem politicieni care cauta sa puna botnita justitiei pentru a-si rezolva propriile probleme penale, oameni care se cred Kim Ir Sen sau Ceausescu cand ajung in teritoriu, altii din opozitie care plang ca niste copii asteptand un ciolan de la masa puterii sau care au niste interventii nebagate in seama de nimeni. Si toti acestia sunt doar niste oameni mici cu interese meschine. Avem cel mai tacut presedinte, tinerii se bat cu batranii pe teme politice, firmele se cearta cu guvernul, experimentele fiscale, sociale alunga orice investitor si cei care muncesc din greu nu vad in fata decat prapastia spre care acceleram ca nebunii. Multi au trecut deja de la nesiguranta, furie si au ajuns la spaima. Asta este o tara fara viziune si fara viitor. O personalitate politica demna si verticala ar face bine sa apara acum, pentru ca acum avem nevoie de ea, altfel ajungem ca in Africa.

   
 3. Unii au plans dupa rege, altii dupa Antonescu, altii dupa Dej, altii dupa Ceuasescu, altii dupa Iliescu si ce a mai urmat!
  Altii vor plange dupa neoliberalismul (bazat pe iscusinta indivizilor de a exploata naivitatea inhamatului la caruta!) ce
  s-a aciut si opereaza sub masca democratiei si nu e mai putin malefic.
  Motive de plans au fost si vor fi intotdeauna! Abia mai tarziu ne dam seama, daca mai apucam, ca am plans pentru ceva ce reprezenta nivelul nostu de intelegere a derularii istoriei la un moment dat!
  Si cum perspectiva din care am privit atunci sa schimbat, lacrimile s-au uscat si ele iar vremurile ce au urmat nu au adus nici ele ce am sperat, oscilam intre nostalgie si speranta!
  De aici insa pana la afirma ca unul sau altul a fost cel mai mare si mai tare, e cale lunga! Fiecaruia i se reproseaza o multime atat de mare de greseli si abuzuri incat chiar daca ar ramane numai o zecime nedemontate ajunge sa-l trecem in istorie cu respectul cuvenit dar nimic mai mult!
  Fiindca fiecare a reprezentat poporul ce l-a ales sau mai exact tolerat, asta insemnand ca a fost exact ce am meritat!
  Taria si stabilitatea nationala pentru a scoate adevarul istoric la iveala, ne lipseste.
  O vom capata candva cand vom ajunge la „maturitate”!
  Oricum vremurile dupa care ne apuca nostalgia nu vor mai reveni!
  Formele de convietuire ce le vom mai experimenta in viitorul apropiat depasesc in mare parte puterea noastra de intelegere de acum.
  Cu agendele noastre personale prafuite si puse in slujba oricui numai in cea a sufletului nostru nu, nu vom ajunge departe.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top