skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro
Grădinarul și Ucenicul

Grădinarul și ucenicul

 

A fost odata un gradinar care era foarte priceput. Atat de priceput incat ii mersese vestea si in tinuturile invecinate, si multi dintre parinti isi trimiteau odraslele la el ca sa invete mestesugul.

Gradinarul ii primea si ii invata cu bucurie, iar ucenicii sai reuseau dupa un timp sa cultive plante la fel de frumoase si de sanatoase ca si ale maestrului lor.

Intr-o zi a venit la el un tanar foarte dornic sa invete arta gradinaritului. Batranul l-a primit, l-a pus intr-o grupa de incepatori si s-au apucat de treaba. Cu totii munceau cu spor si voie buna, iar dupa o vreme au inceput sa apara primele rezultate. Micile plantute care se iveau din pamant erau la fel de frumoase si de sanatoase ca si cele ale gradinarului, cu o singura exceptie. Plantele ingrijite de tanarul nostru pareau bolnave si neajutorate.

Desi atat gradinarul cat si tanarul le acordau o atentie speciala, rasadurile o duceau din ce in ce mai prost pe zi ce trecea.

Intrigat, batranul a luat o torta si s-a furisat langa locul respectiv dupa apusul soarelui, asezandu-se la panda. Nu mult dupa miezul noptii el a zarit o silueta in intuneric apropiindu-se de strat. A aprins torta si a sarit din ascunzis surprinzandu-l pe intrus.

Mare a fost mirarea batranului cand a vazut ca cel prins era chiar discipolul, care nelinistit de evolutia plantelor sale venea in fiecare noapte si scotea plantele din pamant ca sa verifice daca radacinile au mai crescut sau nu, apoi le punea la loc.

Exista un timp pentru a invata, unul pentru a munci, dar este si un timp al linistii si al cresterii.

Autor: necunoscut

Comentarii (2)
 1. Buna seara
  O vorba spune cam asa,,Invatatura data rau ,se va sparge-n capul tau”.
  Gradinarul cel vestit care primea invatacei ,nu le preda lectia de baza.Lectia vietii si a convietuirii.
  Inceputul oricarei lectii se face prin predare/invatare a primilor pasi…Indiferent daca ucenicii sung gradinari sau IT-isti.
  In era internetului de azi ,tinerii au impresia ca le stiu pe toate ,,cu un clic pe net devii doctor in orice stiinta” … asa a spus cineva pe aici pe site.Ma indoiesc sincer….poti obtine niste informatii….simpatice dar care ati vor zbura din creier dupa ce ai schimbat …canalul de scurgere sau informatie..
  Avem tineri ,,ucenici” absolventi care de fapt ar trebui sa invete ce inseamna practica la locul de munca…Degeaba ne batem gura cu ei…Aici o miscare gresita te poate costa viata .Nu au rabdare si vor totul acum …nu au chef sa invete ,vor salarii mari , cat mai mari dar fara realizari.
  Din 35 de tineri ingineri raman doi….restul se evapora se duc ei stiu unde…mai aud de cate unul ca e agent imobiliar…altul ca e agend de vanzari termopane….
  Ma gandesc ca atunci in ucenicia lor de la Facultate – Gradinarul cel priceput nu a stiut sa le explice esenta plantarii cunostintelor in creierele lor tinere..ca doar plantele cu radacinile bine infipte in pamant pot rodi …restul vor face umbra degeaba pamanului.
  O seara frumoasa.

   
 2. Absolut corect, Vali!…

  Da’ sa stii totusi ca 2 din 35 e o proportie inca buna, ca sa zic asa, stai sa vezi cam care e procentajul la … economisti, juristi, profesori (valeu!) ca sa nu mai zic ca la ‘domnii’ doctori unde dezastrul e cvasi-total, oriciti dintre ei ar pleca prin alea strainataturi de le dau bani cu ghiotura!
  Si-aici chiar nu mai e de gluma avind in vedere ca nu noi ci tocmai OMS-ul spunea, acum vreun an intr-unul din cele mai dramatice si cutremuratoare rapoarte facute vreodata despre situatia de la noi, ca in Romania mor – adica decedeaza, adica trec in nefiinta, adica pur si simplu nu mai sint si dispar! – nu mai putin deee…

  …65.000 (SAIZECI SI CINCI DE MII!!!) de oameni anual intr-u adevarat GENOCID al sistemului sanitar romanesc facut impotriva propriilor cetateni!

  Prin crasa si cronica incompetenta, prin rele tratamente, prin slabe, proaste, eronate, sub-evaluate sau de-a dreptul criminale diagnostice, prin acte chirurgicale si farmaceutice neconforme cu cele mai actuale standarde medicale, prin auto-medicatie, prin mizeria, dezastrul bacteriologic si bolile grave intra-spitalicesti, prin slaba dotare a acelorasi spitale, prin mediocra pregatire a medicilor (da, da, chiar asa!), printr-un sistem clientelar, de ‘famile’, de gasca, de clan, mafiotic si profund viciat de promovare in cariera si mai ales prin cupiditate si coruptie generalizate!

  Si da, chiar asa a zis in mod oficial Organizatia Mondiala a Sanatatii!
  Ati auzit cumva de vreo reactie care sa zguduie societatea la asemenea grozavie?
  Pai nu, ca noi stiam toate lucrurile astea chiar si fara sa ni le zica altii, nu-i asa?
  Asa ca, fara suparare, citeva plante omorite de un ucenic tembel total neinstruit de un asa-zis gradinar nemaipomenit, nu insemna absolut nimic comparativ cuuu…

  …ASASINAREA unui intreg oras romanesc!

  Si inca in fiecare an!…

  Da’ probabil ca asta e politica oficiala a guvernelor tarii:
  Fix ‘iesirea’ din sistemul asigurarilor de stat a cit mai multor cetatzeni bolnavi cronic, nu prea sanatosi de la mama natura sau doar ‘neatenti’ pe mina cui isi incredinteaza ei sanatatea si viata in mult iubita noastra patrie…

  Asa ca sa fim seriosi, la plantele scoase temporar din radacina totusi se mai poate face cite ceva de catre niste miini pricepute, da’ la oamenii ‘dezradacinati’ cu totul chiar de catre semenii lor, nici cuuu…

  …rugaciuni, pomeniri, acatiste sau praf de stele nu se mai poate face absolut nimic!

  Parol!…

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top