skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

La urmatoarea epidemie globala ar putea muri 30 de milioane de oameni. Ce facem?

 

In 2014, lumea s-a confruntat cu o epidemie de Ebola, multumita miilor de voluntari din domeniul sanatatii, la care s-a adaugat si un mare noroc, datorita particularitatilor virusului am reusit sa stopam aceasta boala. Putem face asta mult mai bine. Bill Gates ne spune ca e timpul sa invatam din aceasta lectie si sa ne organizam mai bine pentru a putea face fata viitoarelor amenintari globale. Conform celor intamplate, el ne atrage atentia nu ca am fost prea putin pregatiti si echipele de medici n-au facut fata, ci asupra faptului ca n-am fost pregatiti deloc.

Cînd eram copil, dezastrul de care ne temeam cel mai mult era războiul nuclear. De aceea țineam un butoi ca acesta jos în beci, plin cu conserve de mîncare și apă. În caz de atac nuclear urma să coborîm, să ne adăpostim și să mîncăm din butoi.

Astăzi pericolul cel mai mare de catastrofă mondială nu arată așa, ci așa. Lucrul care ar omorî peste 10 milioane de oameni în următoarele decenii cel mai probabil ar fi un virus foarte infecțios, nu un război. Nu rachete, ci microbi. În parte motivul este că am investit enorm în arme nucleare pentru descurajarea atacurilor. În schimb am investit foarte puțin într-un sistem de prevenire a epidemiilor. Nu sîntem pregătiți pentru următoarea epidemie.

Să luăm de exemplu Ebola. Sînt convins că ați citit toți în ziare. Sînt multe probleme grele, am urmărit atent situația cu metodele de analiză pe care le folosim pentru a urmări eradicarea poliomielitei. Privind ce s-a întîmplat, problema n-a fost că am avut un sistem care n-a mers destul de bine. Problema a fost că n-am avut deloc un sistem. De fapt e evident că lipseau unele elemente esențiale.

N-am un grup de epidemiologi pregătiți să se ducă, să vadă despre ce boală e vorba și pînă unde s-a răspîndit. Rapoartele au sosit pe hîrtie. Cu mare întîrziere au fost puse online și erau extrem de imprecise. N-am avut o echipă medicală gata de plecare. N-am avut o metodă de pregătire a oamenilor. Médecins Sans Frontières a organizat foarte bine voluntarii, dar chiar și așa am întîrziat prea mult cu trimiterea miilor de lucrători în aceste țări. Iar în caz de epidemie majoră ne-ar trebui sute de mii de lucrători. Nu era nimeni la fața locului să se ocupe de metodele de tratament, nimeni să se uite la diagnostice, nimeni să vadă ce instrumente să fie folosite. De exemplu, am fi putut lua sînge de la supraviețuitori să-l procesăm și să facem injecții cu plasmă să protejăm oamenii. Dar nu s-a încercat niciodată.

Multe lucruri nu s-au făcut. De fapt eșecul a fost global. OMS e finanțată pentru monitorizarea epidemiilor, nu pentru aceste lucruri. Prin filme e cu totul altfel. Se adună un grup de epidemiologi chipeși, gata de treabă. Se duc la locul faptei și ies victorioși, dar asta e poveste de Hollywood.

Lipsa pregătirilor ar putea face ca următoarea epidemie să fie incredibil mai dezastruoasă decît Ebola. Hai să vedem cum a avansat Ebola în cursul acestui an. Au murit aproximativ 10 000 de persoane, practic toate în trei țări din vestul Africii. Boala s-a limitat acolo din trei motive. În primul rînd lucrătorii medicali au muncit eroic. Au găsit bolnavii și au împiedicat răspîndirea infecțiilor. În al doilea rînd e natura virusului. Ebola nu se răspîndește prin aer. Pînă să devină contagioși cei mai mulți se simt atît de rău încît stau la pat. În al treilea rînd n-a ajuns în multe zone urbane. E un noroc pur. Dacă ajungea în zone mai urbanizate numărul de cazuri ar fi fost mult mai mare.

Data viitoare s-ar putea să nu mai avem același noroc. Ar putea fi un virus cu care bolnavii contagioși să se simtă destul de bine încît să poată merge cu avionul sau să se ducă la piață. Sursa virusului ar putea fi naturală, ca la Ebola, dar poate fi și bioterorismul. Deci lucrurile ar putea sta de o mie de ori mai rău.

Hai să vedem exemplul unui virus care se răspîndește prin aer, cum a fost la gripa spaniolă din 1918. Iată ce se poate întîmpla: se poate răspîndi în întreaga lume foarte repede. După cum vedeți, epidemia a omorît peste 30 de milioane de oameni. Problema e gravă. Ar trebui să fim îngrijorați.

De fapt putem construi un sistem de reacție foarte bun. Avem avantajele științei și tehnologiei de care discutăm aici. Avem telefoane mobile, publicul ne poate informa, iar noi putem informa publicul. Avem hărți prin satelit și vedem unde sînt oamenii și unde se mișcă. Avem progrese în biologie care pot contribui imens prin schimbarea situației și studierea patogenilor pentru fabricarea de medicamente și vaccinurilor potrivite germenilor. Deci putem avea instrumente, dar ele trebuie integrate într-un sistem mondial de sănătate. Și trebuie să fim pregătiți.

Cele mai bune lecții pentru a ne pregăti cred că le găsim în ce facem la război. Militarii sînt gata permanent. Avem rezerve cu care putem îngroșa numerele. NATO are o unitate mobilă care se poate desfășura rapid. NATO verifică adesea prin simulări dacă personalul e bine pregătit, dacă sînt puși la punct cu combustibilul, logistica sau frecvențele de radio comune. Sînt categoric gata în orice moment. Aceleași lucruri trebuie să le facem și în caz de epidemie.

Care sînt elementele esențiale? Mai întîi avem nevoie de sisteme de sănătate solide în țările sărace, încît ca mamele să nască în siguranță, iar copiii să-și facă vaccinurile. Dar tot acolo vom vedea și începutul epidemiei. Ne trebuie rezerviști medicali, mulți oameni cu antrenament și cunoștințe, gata de acțiune și competenți. Pe aceștia trebuie să-i punem în legătură cu armata, pentru a beneficia de capacitatea ei de mișcare rapidă, de logistică și de apărare a zonei. Trebuie să facem simulări, să facem exerciții cu germeni, nu exerciții de luptă, să ne găsim punctele slabe. Ultimul exercițiu cu germeni făcut în SUA s-a făcut în 2001 și nu prea a ieșit bine. Pînă acum germenii i-au bătut pe oameni cu 1 la 0. Și în sfîrșit e nevoie de multă cercetare și dezvoltare în vaccinuri și diagnoză. Am avut succese importante, ca virusul adeno-asociat, pe care le putem aplica foarte repede.

Nu am cifre exacte să știu cît ar costa, dar sînt foarte sigur că e o sumă modestă pe lîngă pagubele posibile.

Banca Mondială estimează că în caz de epidemie mondială de gripă pierderile globale ar fi de peste 3 000 de miliarde de dolari, pe lîngă milioane și milioane de morți. Aceste investiții aduc beneficii semnificative, dincolo de simpla pregătire pentru epidemie. Asistența medicală primară și cercetarea ar crește echitatea medicală globală și ar face lumea mai dreaptă, nu doar mai sigură.

Cred deci că ar trebui să fie o prioritate absolută. Nu trebuie să ne panicăm, nu e nevoie să adunăm cutii de spaghete sau să coborîm în beci. Dar trebuie să ne mișcăm, pentru că timpul nu ține cu noi.

De fapt dacă e să găsim ceva bun în epidemia de Ebola e că ne poate servi drept avertizare, semnal de alarmă, să ne pregătim. Dacă începem acum, am putea fi pregătiți pentru următoarea epidemie.

Mulțumesc.

Comentarii (5)
 1. Imi pare rau pentru Tine ca nu poti rezista presiunilor puterii acum cand tara coace si se afla in pragul monstruozitatilor!
  Fiti siguri ca Dumnezeu va avea grija sa nu se intample asa ceva dar asta nu va va scuti de raspunderea in fata Lui ! Sincer, nu imi doresc sa fiu in pielea voastra !
  Ne tot bocim si ne plangem de mila dar uitam ca asa se inchide cusca in jurul nostru, pas cu pas si mai ales cu ajutorul nostru !
  Atata cat ma vor tine puterile ma voi ruga si pentru voi.

   
  1. Dragul meu nicu,
   Bill Gates este unul dintre cei mai bogati oameni din lume si si-a donat cea mai mare parte a averii sale unei fundatii de binefacere. El nu are treaba cu guvernele etc. Incearca sa faca lumea mai buna pentru toti oamenii de pe glob. Fundatia lui are fonduri de peste 50 de miliarde de dolari si se implica doar la nivel global. Spre exemplu, una dintre activitatile fundatiei este aceea de a se gasi o modalitate de reciclare a deseurilor radioactive si transformarea lor in energie ieftina si utilizabila de catre oricine.
   Pot spune ca am avut onoarea sa-l cunosc si l-am vazut „live”. Este o persoana absolut incredibila. A spus in momentul in care s-a retras de la Microsoft si si-a inceput opera de binefacere pentru ca unii oameni castiga pur si simplu prea mult si ca el doreste sa dea o parte din ceea ce a castigat de-a lungul vietii inapoi oamenilor din toata lumea care au avut incredere in el.

    
 2. Eu am citit pe undeva, cândva, că stimabilul Bill Gates a declarat :”….. populația planetei a ajuns la un număr prea mare! Și ar trebui făcut ceva de a micșora acest număr!?” Ori acum , cred că îi pare rău de ce a spus atunci?!

   
 3. V-am asigurat ca Dumnezeu nu va admite monstruozitatile ce ni le pregateste puterea oculta!
  Cititi aici protoculul meditatiei comune de ieri care a avut ca tema exact vaccinarile!
  N-am timp sa-l compactez altfel sau sa-l anonimizez!
  Identitatea persoanelor participante e irelevanta, si fiindca e arhicunoscuta puterii nu mai conteaza care si cum dintre cititori va specula pe marginea acesteia. Va rog sa va concentrati asadar pe continutul meditatiei ! Daca va supara puteti sa ma injurati ca atatea dati si sa treceti la alta tema.
  nicu

  Mai 23 PM

  EE

  ella
  21:58
  ai iesit dupa mess
  esti ?

  NP

  Du
  22:05
  aici sunt!

  EE

  ella
  22:06
  da , citeam profetia

  NP

  Du
  22:06
  cum deschid cate un site de-al nostru cu teme ce nu plac puterii, cade internetul!
  citeam ceva despre vaccinare pe yoga ezoteric

  EE

  ella
  22:07
  poate focul pe care il simteam eu , acum citeva zile , o fi, nu stiu
  o alta mirsavie, vaccinarea
  nu va merge
  NP

  Du
  22:08
  hai te rog sa vedem ce marsavi stau in spatele acestei aciuni si sa-L rugam pe Dumnezeu sa-i neutralizeze
  e singurul lucru ce ajuta

  EE

  ella
  22:12
  am dormit , ieri seara de la 9 , si astazi pina la 12 ziua
  stai sa-ti spun astazi m-am pomenit cu papa la use , abia mergea
  a fost la cumparaturi singur, il luase inima
  i-am dat jus de detoate
  a stat putin si a plecat
  nu are astimpar , desi stie
  imi este atit de mila ,
  incerc sa ma detasez
  dar este foarte greu
  nu stiu cum a mers
  in baston
  abia respira
  si …. il duce cu scaunul cu rotile
  deci , omul pina in ultima clipa trage de viata
  doctora vrea sa-i faca transfuzii de singe
  la sfirsitul lunii vine un alt rezultat de la laborator
  sa dea bunul dumnezeu sa mai reziste
  astia cu vaccinul este ordin planetar, clar

  NP

  Du
  22:13
  hai la anihilare, stim cine ordona

  EE

  ella
  22:17
  da, dupa te rog sa te mai uiti la mine la schelet
  da , sunt un grup printre care toti pe care-i stim
  maharii
  dar, vad ca le iese fum prin cap
  au fost electrocutati
  bunul dumnezeu nu doarme

  NP

  Du
  22:18
  noi insa
  hai la laboratoarele lor!
  trebuie dezafectate fara mila

  EE

  ella
  22:19
  sunt in padure
  dar si IT lucreaza la ele

  EE

  ella
  22:20
  in italia deja au inceput
  vor ei sa faca iadul pe pamint , dar nu mai apuca

  NP

  Du
  22:20
  insistam la laboratoare

  EE

  ella
  22:20
  da

  EE

  ella
  22:22
  si ei lucreaza la distrugerea laboratoarelor
  sint cei buni de partea omenirii

  NP

  Du
  22:23
  tehnologiile cu nanoparticule si manipulari genetice le au de la cei rai

  EE

  ella
  58 Min.
  corect
  nu numai
  daca poti crede, un mare balon , imens , alb ca o spuma cade peste laboratoare , prin padurile virgine
  se topesc, multe dintre ele
  ca sobolanii fug
  numai bunul dumnezeu le mai rezolva
  da, vor sa omoare omenirea cu ori ce mijloace
  noile generatii care sunt genii
  si klaus werner este de acord cu vaccinarea
  obligatorie

  NP

  Du
  58 Min.
  cacati marunti
  impinsi de la spate ca sa duca la indeplinire ordinele

  EE

  ella
  58 Min.
  stiu , dar cind te impiedici de unul asa marunt cum este, iti rupi piciorul

  NP

  Du
  58 Min.
  il rupi tu lui mai intai

  EE

  ella
  57 Min.
  se stie asta de la inceput , este si mason ,
  NP

  Du
  57 Min.
  treaba lui, daca nu era el aveau altul

  EE

  ella
  57 Min.
  stiu si asta
  ca si cu sorosi

  NP

  Du
  57 Min.
  sarpele trebuie zdrobit la cap nu la coada

  EE

  ella
  51 Min.
  da. serpii ard
  macar unii daca nu toti
  se fac lucruri mari in laboratoare
  sau facut, zic
  e pamintul impinzit de asa ceva
  chiar ca numai focul lui dumnezeu ii distruge pe astia
  se lucreaza si la pamint
  vor un altul
  e hilar ce vad
  da, vor o schimbare totala
  nu se mai poate
  lucrurile sunt aranjate deja de sus
  deja se discuta sa il aduca pe isus cu holograma

  NP

  Du
  51 Min.
  amicul tau

  EE

  ella
  50 Min.
  da
  trecerea in timp au facut-o , umanoizi au facut
  acum vor un alt pamint
  au luat-o din loc rau

  NP

  Du
  49 Min.
  il rugam pe Dumnezeu sa restabileasca ordinea si armonia Divina!

  EE

  ella
  44 Min.
  asta si face
  desface de deasupra pamintului o impletitura
  , este ceva ce imiedica viata cred si chiar energiile ce vin din univers
  spre pamint
  vezi cit de diabolici sunt
  minile lui dumnezeu desface tot
  lumina cea divina vina spre pamint
  da, se limpezesc lucrurile
  cu pamintul nu se poate intimpla nimic , absolut nimic

  NP

  Du
  44 Min.
  a suferit si el destul

  EE

  ella
  43 Min.
  cu oamenii se poate , dar nu cu toti
  ma crezi ca-l aud cum respira? pamintul

  NP

  Du
  43 Min.
  intreaba-L cat a suferit!

  EE

  ella
  41 Min.
  si nu este exclus sa se si clatine
  stiu ,
  si el stie ca stiu
  inca ne da tot ce ne dorim si ne va da

  NP

  Du
  38 Min.
  Slava lui Dumnezeu!

  EE

  ella
  37 Min.
  slava lui
  te uiti cu ochiul tau putin pe schelet?

  NP

  Du
  36 Min.
  bineinteles

  EE

  ella
  35 Min.
  te rog
  in elvetia , cu reactorul de particule pe care l-au facut , se zvoneste ca, ar fi deschis un univers paralel

  NP

  Du
  34 Min.
  acum suntem la tine la schelet
  .
  .
  .
  Mai 23 um 11:42 PM

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top