skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Simturile

 
Vederea, auzul, mirosul, gustul, pipăitul ne oferă o bună cunoaștere a realității materiale. Dar cele cinci simțuir au niște prelungiri în lumea psihică și, pentru cel care a învățat să le exerseze, ele sunt folositoare și în relațiile sale cu ceilalți. Ochii îi permit să interpreteze anumite detalii imperceptibile ale comportamentului. Urechile, dincolo chiar de cuvintele rostite, analizează intonațiile unei voci, chiar la telefon. Mirosul percepe mirosurile unor emanații psihice, iar gustul le descoperă savorile. Cât despre pipăit, este de ajuns să strâgem mâna unei persoane pentru a fi imediat informați despre caracterul ei, fiindcă într-o strângere de mână o ființă se exprimă în întregime.
Câți oameni nu regretă că nu au știut să fie ageri în fața unor persoane întâlnite! Ei le-au supraestimat pe unele, le-au subestimat pe altele…De ce? Fiindcă ei sunt mereu prea grăbiți să dea niște sentințe. Ei se pronunță după o primă impresie și uneori le este suficient. De acum înainte, trebuie să devină mai puțin grăbiți, mai prudenți, mai chibzuiți, știind că, chiar dacă este dificil să îi cunoști pe oameni, cel cinci simțuri bine exersate ne furnizează deja câteva indicații.

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Comentarii (4)
 1. Frumoasa tema, ma mir ca toti stau cu ochii pe dex in loc sa-si „ascuta simturile” si sa ne impartaseasca experientele!
  Sigur ca suntem departe de a le ascuti intr-un asemenea mod incat sa auzim discutia ce se desfasoara dupa un zid gros, cum fac calugari budisti antrenati! Dar respectand proportiilene-am confruntat, chiar fara sa ne dam seama, cu situatii interesante!
  Cu multi ani in urma am reusit sa ma las de fumat si unul dintre efectele benefice, inafara ca puteai respira dintr-o data altfel, intr-un mod nemacunoscut fumatorului (care si-a öpierdut treptat aceasta capacitate si nu cunoaste alta!), mi-am recapatat simtul mirosului si inca la parametrii care m-au surprins! Ajungea sa iau in nari o proba de aer din briza creata de trecerea cuiva pe langa mine si sa aflun multe despre aceeasi persoana: cum se hraneste, spala, traieste, etc! Nu conta cat de „bine imbracata” era aceea persoana sau daca incerca sa mascheze una alta cu esente! Daca mai suprapuneam asta peste imaginea vizuala, care tradeaza si mai multe (cum stim 90% din informatia ce o preluam din mediu sa face pe cale vizuala), poti afla in timp extrem de scurt trasaturi marcante ale unei persoane cu care vii in contact!
  Faceam mai tarziu un exercitiu din asta si era uimitor cate puteai afla! Sigur ca la „semne” evidente vizuale, imi tineam respiratia pana ieseam din „turbionul” creat de ace(a)sta… Mai tarziu desigur ca (ne)am dezvoltat si alte simturi care s-au adaugat cunoasterii generale.
  Pana si forma pasilor lasati pe plaja de nisip tradau enorm de multe din caracterele persoanei ce le-a lasat!
  Sigur ca in ultimii ani au aparut tot mai multe informatii in literatura de specialitate si imaginea unei persoane pe care o poti capata e vasta.
  Sigur ca n-ar trebui sa uitam ca si noi ne „infatisam” altora ca la insectar!
  Daca adaugam si „amprenta” energetica pe care o lasam si pe care o pot „interccepta” multi fara sa-si dea seama, ne dam seama ca nu ne putem masca in relatiile interumane! Totul e energie, indiferent ce forma percepem cu un simt sau altul! Unele „simturi” nici macar nu (ne) sunt cunoscute ca lumea!

   
  1. Perfect adevarat. Oare de cate ori interlocutorul nu se tradeaza neavand curaj sa se uite in ochii nostri sau de cate ori nu simtim bunatatea si pacea ce inconjoara un batran… Lucruri simple pe care multi le ignora si care ne sunt oferite spre cunoastere. Trebuie doar sa fim atenti si vom afla multe despre ceea ce ne inconjoara.
   O zi minunata!

    
 2. Cat este de simplu si natural, asa cum am fost creati de Creator…totul a fost firesc, valorile noastre erau simple, a relationa si a-ti impartasi cunostintele, bunurile, bucuria, ajutorul,cu semenul tau .,..sunt doar cateva virtuti firesti pe care din nefericire oamenii le-au pierdut pe drumul evolutiei lor….a-l cunoaste pe celalalt , prin simturile si intuitia ta, este o dovada graitoare a te cunoaste pe tine, a darui cuiva ceva, a-l percepe autentic, este inca o dovada, a te cunoaste pe tine, pentru ca la baza tuturor, sta iubirea si iscusinta de a-ti valoriza adevaratele daruri cu care am fost creeati cu totii.Aici, in plan fizic, avem instrumentele necesare sa percepem realitatea, asa cum le avem de asemenea in toate planurile, cat de atenti, si cat de ,,prezenti,, suntem in tot ceea ce manifestam si ce ni se intampla depinde doar de fiecare dintre noi…de aceea cred daca am asculta cu totii si am da atentie , fiecarei clipe, a fiecarei experiente , eveniment si om intalnit in calea noastra, lumina, bucuria si invatatura care ne este adusa prin acestea toate, am dobandi adevarata virtute si am reinvata cum sa recunoastem prin toate simturile cu care am fost inzestrati din creatie tot ceea ce ne inconjoara si cum sa reactionam autentic si benefic..este atat de simplu si frumos…asa lumea ar deveni mai constienta si mult mai buna…
  Va salut cu drag, ganduri frumoase, tuturor
  Flavia Bugari-Latcu

   
  1. Multumim pentru cuvintele frumoase.
   Trebuie sa fii treaz ca sa poti fi atent la toate si in special la ceea ce este in interiorul tau.
   O zi minunata sa aveti!

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top