skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

O bucată de adevăr

 

Intr-o zi, călătoream alături de Marele Înțelept prin regat. Am ajuns la unul dintre cele mai bogate orașe de pe malul mării. Peste tot, pe unde treceam, nu conteneam să nu rămân uimit de oamenii care se înclinau în fața noastră. Marele Înțelept era recunoscut de foarte mulți care-și arătau respectul și adeseori chiar dragostea față de el. Sincer, nu mi-am dat seama niciodata cum o persoana dură si rece ca el reuseste sa atraga ca un magnet multimea. Se spune ca prin el Adevarul a sosit pe Pămant, ca are un cutit magic cu care desparte minciuna ce inconjoara orice lucru de miezul adevarat al acestuia. Aceste povestioare sunt atat de multe incat, cu siguranta, cronicarii vor scrie trei sau patru generatii pentru a le acoperi pe toate.
Mergand pe faleza, am zarit, la un moment dat, un sihastru ce acum iesise pentru prima data in lume dupa multi ani. Statea cu picioarele in apa si medita. L-am privit atunci pe Marele Intelept. Ochii lui zambeau pentru prima oara de la inceputul acestei calatorii catre mare.
Fie destinul sau chiar intamplarea a facut ca atunci cand noi am ajuns cu intreaga suita in apropierea sihastrului, acesta s-a luminat dintr-o data, s-a aplecat si a inceput sa multumeasca cerului.
– Ce-a gasit acel om, l-am intrebat eu pe Marele Intelept?
– O bucata de adevar!
– Si nu te deranjeaza? Daca el va veni la curte si ii va arata regelui ce a descoperit? Nu ti-e frica ca vei fi indepartat si ca poate chiar acest om sa-ti fie cel mai mare dusman?
– Nu, raspunse el in modul mucalit si oarecum indiferent, care-l caracterizeaza atat de bine.
– De ce nu te deranjeaza?
– Pentru ca oamenii imediat ce descopera o bucata de adevar, o transforma intr-o credinta personala, daca bucata e mai maricica, o transforma intr-un set de legi sau daca este stralucitoare ei o transforma intr-o religie. Asa este orbit omul, crezand ca detine Adevarul, fara sa realizeze ca e doar o bucata din el.
Sa stii ca razboaiele, ca revoltele, luptele intre oameni se bazeaza de cele mai multe ori pe Adevar. Fiecare are Adevarul lui cu care ii da in cap celuilalt. E o arma mai puternica decat o sulita, o spada, sau orice alta arma ce a fost sau va fi inventata de geniul omului.

Autor: Razvan
adaptare dupa o scriere Zen

Comentarii (3)
 1. in cataeva cuvinte gasesti atata intelepciune incat,………. restul nici nu mai conteaza.
  multumesc.

  imi pare rau ca aceste bucati de adevar din acest site, nu sunt citite si cunoscute de mult mai multi dintre noi.
  Eu multumesc pentru continuitate, rabdare, intelegere si iubire.
  multumesc Razvan.

  ,

   
 2. Da, credem in adevar.Credem fiecare in adevarul sau sau in bucata lui de adevar.
  De ce nu ne este deajuns sa credem doar noi?
  De ce trebuie sa creada si altii ?
  De ce trebuie sa demonstram acest adevar?
  Este un joc al mintii.Pentru ca demonstrarea adevarului este un joc al mintii.Al egoului.Este cel mai placut joc si cel mai puternic.Reuseste sa ne seduca cu tot cu trup si suflet.
  Chiar si atunci cand descoperim acea bucata de adevar care ne arata ca fiecare isi poarta adevarul sau atat cat poate cuprinde si intelege, atat cat poate simti.Chiar si atunci ne este greu.
  Suntem pe diferite niveluri de dezvoltare si este bine asa. Mergem impreuna atata cat putem intelege impreuna si cand nu mai putem ne despartim fiecare pe drumul sau , fara sa incercam sa-l tragem dupa noi si pe celalalt.
  Dar cat de greu este sa faci asta si cat este de usor si de placut sa-ti lasi mangaiat orgoliul de gandul ca tu stii mai bine…

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top