Imparatul si esenta linistii
Acum multă vreme, în China antică, într-o bună zi, împăratul s-a retras în camera sa pentru a studia tomuri de documente diplomatice. Îi venea greu să se concentreze, aşa că l-a chemat pe cel mai de încredere ministru al său. Când a ajuns, ministrul a văzut că împăratul se plimba înainte şi înapoi, părând iritat.
Împăratul i-a zis: „Îmi doresc să mă concentrez pe afacerile statului, dar mintea mea este instabilă şi agitată. Când mă simt aşa, am nevoie să mă uit la ceva care să-mi redea liniştea. Pune-l pe cel mai bun artist din ţară să creeze un tablou care să aibă puterea de a mă calma. Vreau ca tema acestui tablou să fie „Adevărata Linişte.”
„Cum porunciţi, Maiestate”, i-a răspuns ministrul.
Câteva zile mai târziu, ministrul a descoperit că existau trei artişti consideraţi a fi cei mai buni din China. Ei erau foarte talentaţi, aşa că au fost aduşi cu toţii la palat. Odată ce au înţeles ce vrea împăratul, s-au apucat să picteze tabloul dorit de acesta.
Când tablourile au fost terminate, împăratul a intrat în atelier împreună cu ministrul pentru a le vedea. Prima pictură la care s-a uitat înfăţişa un lac liniştit înconjurat de munţi. Era o scenă extrem de frumoasă; suprafaţa lacului părea perfect nemişcată şi transmitea un sentiment de pace. Împăratul a zâmbit: „Foarte frumos.”
Cea de-a doua pictură înfăţişa un peisaj de iarnă. Aceasta evoca tăcerea ce se aşterne după ninsoare, o tăcere adâncă ce mergea dincolo de simpla lipsă a zgomotului, pentru că zăpada absorbea orice sunet. Atât ministrul cât şi împăratul au dat din cap aprobator. „Foarte eficient”, a spus împăratul.
Când au ajuns la a treia pictură au observat că aceasta reprezenta o cascadă. „Îmi pare rău, Maiestate,”, a spus ministrul. „Se pare că acest artist nu a înţeles instrucţiunile mele de a picta o scenă despre serenitate. Lăsaţi-mă să arunc acest tablou şi putem alege din primele două.”
Când a vrut să pună mâna pe pictură, împăratul l-a oprit: „Nu, stai”. După ce s-a uitat încă un moment la tablou i-a spus ministrului: „Asta e pictura care îmi trebuie.”
„Ce? Dar Maiestate, cum se poate compara această cascadă cu celelalte două în reprezentarea liniştii? Nu înţeleg!”, a spus nedumerit.
„Cascada nu este cel mai important lucru din acest tablou. Uită-te mai bine”, a fost răspunsul împăratului.
Ministrul a aruncat o privire mai atentă la pictură. El a văzut că lângă cascadă se afla un copac, iar una dintre ramurile sale adăpostea un cuib. O pasăre dormea în interiorul acelui cuib.
„Vezi cum pasărea este capabilă să se relaxeze şi să se odihnească, chiar dacă un curent asurzitor de apă este atât de aproape de ea?!” Împăratul a subliniat. „Este într-o stare atât de profundă de linişte încât condiţiile exterioare nu au nicio putere asupra ei. Nu o pot irita sau deranja. Aceasta este esenţa Adevăratei Linişti! ”
sursa: http://epochtimes-romania.com
Totul în jurul nostru esteinciuna si falsitate!!!
Domnule Babanu, nu stiu cum ati ajuns la concluzia aceasta si nici nu vad legatura cu articolul de azi. Poate sunteti suficient de amabil sa aprofundati ideea ca sa intelegem la ce va referiti.
O zi minunata!
Cum sa ne gasim linistea in zgomotul existentei din ziua de azi?
Aceste zile in care dimensiunea materiala este tot mai apasatoare, tot mai greu de dus?
Linistea este traita de noi toti in momentele de uimire si extaz, cand pentru scurt timp ramanem nemiscati in clipa prezenta observand.
Pentru multi dintre noi aceste momente nu au un nume. Nu stim ca aceasta este linistea , dar frumusetea trairii acestui sentiment ramane cu noi , nu-l mai pierdem.
Putem regasi aceasta traire privind natura, privindu-ne iubitul sau fiica, intr-o miscare fluida a gandului , care gaseste o deschidere spre necuprinsul fiintei.
Toate aceste momente sunt necontrolate, nu noi decidem ca ele sa se intample.
Drumul spre liniste il afli in momentul in care devii constient de ea.
Atunci cand reusesti sa denumesti ce simti in acest interval de timp atat de efemer.
Dorinta de a retrai linistea te face sa privesti in jurul tau si sa cauti costient acele imagini sau sunete sau atingeri care sa te aduca in aceasta stare de traire a linistii.
Constati cu uimire, ca daca cauti constient , gasesti din ce in ce mai multe ocazii sa traiesti aceste clipe.
Esti mai deschis spre frumos, spre natura, spre intelegere.
Daca decizi sa mergi si mai departe in experimentarea linistii , intelegi ca
linistea se traieste in absenta oricarei dorinte, a detasarii totale, simtind ca esti complet, intreg, unic, ca ACUM , este deajuns.
A sustine ca acest sentiment il poti trai in permanenta , nu este realist, avand in vedere ca nu putem ignora dimensiunea materiala . Traim in ea.
Inevitabil vom reveni in materie.
Doar ca , vom reveni cu bunatate , cu frumos , cu acceptare, privindu-ne semenii cu intelegere , iubire si compasiune.
Linistea traita constient , va fi insula insorita pe care vom putea poposi sa
ne odihnim, in bratele Fiintei noastre, dupa fiecare val mai inalt , dupa fiecare furtuna, oricand vom dori.
Doamna Carmen, e perfect adevarat si foarte frumos expus. Atunci cand suntem constienti de pacea sufletului putem sa cautam aceasta stare si, prin exercitiu, sa ne-o recream mental de cate ori dorim. In plus, atunci cand suntem concentrati pe o singura idee, pe un singur si unic punct, atunci sufletul isi gaseste linistea si nimic nu mai ne poate disturba.
O zi minunata!
Buna ziua !
Nu am avut curajul sa va scriu si nici sa fac comentarii deoarece nu am avut suficienta incredere in mine.
Acum m am hotarat si mi am asumat orice risc.
Acum practic sahaja yoga si inteleg mult si multe din povestea scrisa.Am mentionat partea cu sahaja nu pt a arata ce „tare” sunt eu ci pt a arata ca inteleg dorinta imparatului.
Vedeti dv noi romanii suntem ortodocsi la confluenta la tot ce vrei si cred ca ne este f greu sa intelegem ce inseamna : Acum,Zen,A medita .Fara suparare !
Suntem crescuti de mici cu temeri ,constrangeri si cutume.Nu stiu cati au inteles povestea dv sau au simtit o !
Sa aveti un sfasitt de saptamana lin!
Buna ziua stimata doamna Cristina Carmen. Va multumesc ca v-ati asumat puterea de a trece peste un obstacol si ati comentat. Dupa ce o sa comentati mai mult o sa constatati ca obstacolul a fost doar in mintea dumneavoastra si este extrem de usor si de placut sa intri in discutii cu ceilalti oameni de aici de la File de Lumina prin aceste mesaje.
Referitor la ce ati scris mai devreme, va felicit ca practicati yoga, trebuie totusi sa fiti atenta si la ce profesor va alegeti
Majoritatea cititorilor nostri sunt familiarizati cu meditatia, cu spiritualitatea in diverse forme asa ca sunt convins ca multi pot aprecia la adevarata valoare aceasta povestire.
O zi minunata!