skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cine a pictat icoana din munte?

 

1000 de presupuneri, 1000 de pareri, dar adevărul nu-l stie nimeni. Cum a ajuns în inima muntelui icoana!?

De icoana din schitul Piatra Scrisă se leagă numeroase legende. Pictura, găsită în stâncă de către constructorii care au forat tunelul pentru linia ferată Caransebeş-Orşova, stârneşte controverse. Unii susţin că ar fi nefăcută de mână omenească, alţii, că ar fi fost realizată în semn de mulţumire pentru că i-a salvat pe diverşi oameni, aflaţi în situaţii limită pe stâncile din zonă. Istoricii vin cu o altă variantă, cea a existenţei unei peşteri în care un pustnic a pictat icoana, potrivit romanialibera.ro.

Mănăstirea Piatra Scrisă este unul dintre cel mai frumoase aşezăminte monahale din Banatul montan de care sunt legate mai multe legende. Localnicii susţin că la construirea căii ferate Caransebeş-Orşova, la deschiderea tunelului a fost găsită o icoană care reprezenta Sfânta Treime, pictată direct în stâncă. În zonă, oamenii spun şi că icoana nu ar fi făcută de mână omenească.
Credincioşii i-au determinat pe constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metri înspre apus de icoană. Inginerul Mihlheisen, cel care a condus lucrările, le-a făcut localnicilor pe plac. „După ce i-am spus domnului ober-inginer Mihlheisen, a luat în considerare rugarea noastră, căci la croire a încovoiat tunelul aşa, că iese spre Armeniş cu 4-5 metri spre apus de icoană, ceea ce se vede şi azi”, a scris Grigorie Dragomir, primarul de atunci al Armenişului.

Cu ­toate acestea, nimeni nu cunoaşte exact vechimea picturii. Prima menţiune documentară de la Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”, însă, se pare că aşezarea ar fi mult mai veche.Unii istorici povestesc că la Armeniş este păstrată una dintre tradiţiile de înmormântare de pe vremea dacilor. În noaptea dinaintea înmormântării, bătrânele din sat se adună şi pleacă într-o procesiune şi povestesc, în cântece, întreaga viaţă a celui decedat.

De icoana de la Piatra Scrisă sunt legate mai multe legende. Istoricii sunt mai sceptici şi cred că nu este exclus ca în urmă cu sute de ani, acolo să fi fost o peşteră în care să fi locuit un pustnic. Aşa ar exista şi explicaţia icoanei pictate direct pe stâncă.

Localnicii cred că adevărul este altul şi povestesc legendele care circulă în Banatul montan, legate de icoana de la Piatra Scrisă. Una dintre legende spune că un conducător de oaste creştin, urmărit de turci, a căzut cu cal cu tot de pe coama unui deal până în râul Timiş. El a scăpat cu viaţă şi a dat poruncă să fie pictată pe stâncă Sfânta Treime. O altă legendă este legată tot de râu. O trăsură a transportat câţiva călători, dar s-au speriat caii. Scăpaţi de sub control, în disperarea celor din trăsură care îşi vedeau moartea cu ochii, înainte de a se prăbuşi în râu, trăsura s-a înţepenit într-o stâncă.

Mai târziu, locul a fost numit Piatra Scrisă, iar călătorii care au scăpat cu viaţă au plătit pictarea icoanei. Bătrânii susţin că un negustor de vite a fost surprins în „Duminica tuturor sfinţilor” de o furtună puternică. Speriat, omul s-a adăpostit sub o stâncă. Un fulger a despicat-o şi totuşi el nu a păţit nimic. Preotul din localitate l-a sfătuit pe negustor să plătească o pictură cu Sfânta Treime, ca un gest de mulţumire pentru că a fost salvat.

„Locuitorii din Armeniş mai povestesc, pe de altă parte, că atunci când a fost ridicată biserica, fiul meşterului care a construit acoperişul a dorit să fixeze el crucea în vârful turnului. La început, tatăl său nu a fost de acord, dar a cedat. ­Băiatul s-a urcat cu crucea în mână, însă pe acoperiş a ameţit, a căzut şi a murit. Meşterul ­disperat a lăsat să fie pictată icoana de la Piatra Scrisă”, ­afirmă etno­grafii. Deşi nimeni nu cunoaşte exact data ­picturii, arhivele arată, că din cauza infiltraţiilor de apă în stânca unde este adăpostită icoana, aceasta a necesitat res­taurarea în 1822 de către pictorul Moise Buru, Scriitorul din Caransebeş.

În anul 1929, a fost ridicată o ­capelă care adăposteşte ­icoana de la Piatra Scrisă de ­către familia Dragomir din ­Slatina Mică, în ­amintirea fiicei lor care a murit. Un an mai ­târziu, Episcopia ­Caransebeşului a construit aşezământul monahal de la ­Piatra Scrisă. Călugării au ­ridicat o casă cu etaj ­pentru ­personalul monahal şi o ­clopotniţă. Mănăstirea Piatra Scrisă s-a dezvoltat în timp. Pe dealul din vecinătatea ­schitului, a fost construit un nou corp ­monahal şi o biserică. În fiecare an, în „Duminica ­tuturor ­sfinţilor”, credincioşi din întreg Banatul vin în pelerinaj la ­icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă.

text: Romania Libera

Comentarii (4)
 1. Si cautam cu mintea neincetat. Raspunsuri pe care nu le vom afla vreodata.
  Complicam lucrurile la nesfarsit cand totul este atat de simplu.
  Toti purtam cate o icoana in suflet, a ceea ce suntem .
  Doar ca se mai intampla cateodata, ca acestea sa se materializeze si inafara noastra .
  Ce importanta are cine a facut-o , cand si cum?
  Este aici pentru a ne bucura sufletele, pentru a ne aduce aminte ca , undeva pe acest drum , cineva a fost binecuvantat sa isi aduca aminte cine il tine de mana.
  Ne aduce un moment de contemplatie, introspectie si liniste .

   
 2. Nu trebuie sa despicam „firul in patru”,trebuie doar sa ne bucuram de ce avem si primim.Sa vedem lumina si iubire,frumusete si pace sufleteasca in tot ce ne inconjoara,sintem fiinte sensibile,construite din sunet,lumina,culoare si……..IUBIRE.

   
 3. Din cate am inteles imaginea de mai sus este doar una din icoanele pictate pe stanca…
  Dar cine imi spune si mie ce reprezinta icoana de mai sus ?..de ce batranul din dreapta are o piramida (triunghi ?) de lumina pe cap ?
  …si inca ceva: ce va sugereaza imaginea unui batran cu plete albe si barba alba ?
  Namaste !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top