skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Propunerea

 

Regele Zhou a trimis doi emisari la Zhuang Zi pentru a-i propune un post de ministru. Zhuang Zi pescuia în râu. După ce i-a ascultat, fără a-şi ridica undiţa din apă, le-a zis:

– Am auzit spunându-se că regii Zhou păstrează cu veneraţie, în templul strămoşilor, carapacea unei ţestoase sacre care ar fi murit de mai bine de trei mii de ani. Ce credeţi, această ţestoasă ar fi preferat să moară şi să fie venerată, sau vie şi să-şi târască coada prin noroi?

– Ar prefera să continue să trăiască şi să-şi târască coada prin noroi, răspunseră emisarii.

– Întoarceţi-vă, zise Zhuang Zi, şi eu la fel, prefer să-mi târăsc coada prin noroi.

Pentru un intelept viaţa la curte, posturile înalte, onorurile, nu înseamnă altceva decât alterarea autenticei naturi umane. Ele echivalează cu moartea.

Autor: necunoscut

Comentarii (14)
  1. O povestioara foarte interesanta.
    La prima vedere poate sa-ti lase impresia unui intelept care refuza marirea.
    Dar cine este Zhuang Zi?, pentru ca autorul nu ne spune nimic in privinta lui.
    Este un om obisnuit? Nu.
    Un imparat n-ar trimite emisari cu o propunere de acest fel unui om obisnuit.Si raspunsul pe care l-a dat emisarilor dovedeste acest lucru.
    Este un intelept?
    Ar putea fi, dar, din punctul meu de vedere un intelept, un om sfant , care stie miscarea si sensul lucrurilor este dispus intotdeauna de a ajuta si de a incerca sa transmita mai departe invatatura sa.
    A face o astfel de propunere unui intelept este pentru el o oportunitate unica de a-si ajuta semenii , de a incerca sa schimbe ceva in lumea celor mari si tari.Si chiar daca n-ar reusit mare lucru, tot ar incerca, pentru ca asta il defineste , aceasta este menirea lui in viata.De a aduce fie si un crampei de lumina in lumea obscura din jurul sau.
    Un intelept n-ar fi refuzat niciodata propunerea.
    Atunci cine este Zhuang Zi?
    Eu spun ca intrebarea pe care le-o pune emisarilor il defineste.
    Zhuang Zi este un om important. Este un fin observator si un diplomat de clasa.
    Raspunsul la intrebarea sa ar fi fost acelasi pentru orice om obisnuit.Bineinteles ca oricine si-ar fi dorit sa traiasca , dacat sa fie mort si venerat .
    Eu spun ca Zhuang Zi este un om inteligent , care stie sa manipuleze totul in favoarea sa.
    Iar postul de prim ministru nu-l intereseaza pentru simplul fapt ca stie , face parte din lumea celor puternici si nu-si asuma nici o responsabilitate in ajutarea nimanui, nici macar a imparatului sau.
    Zhuang Zi isi urmareste propriul interes si atat.
    Am gresit oare?

     
    1. Zhuang Zi sau Zhuangzi este unul dintre fondatorii Daoismului alaturi de Lao Tze (Laozi) si s-a nascut in anul 369 i.e.n.
      Prea multe lucruri nu se stiu exact despre viata lui insa au ramas in urma lui o serie de carti si scrieri care si astazi sunt studiate de elevii din China.
      Cea mai celebra dintre ele fiind „Visul fluturelui”
      O zi minunata !

       
      1. Raspuns pentru Carmen
        Frumos exercitiu de discriminare rationala. Nivelul de Integritate in momentul deductiilor 89%. Nivelul de profunzime a intelegerii 88%.Nivelul de alterare a deductiei datorita implicarii egoului 47%. Nivelul de vibratie a Starii de Constienta 434 din care este utilizat eficient 77%. Pentru intelegere, de cautat a dr David R Hawkins aparuta la editura Cartea DAATH in care este data si explicata Harta Starilor de Constienta pe nivele de vibratie. Succes pe mai departe !
        Cu compasiune si prietenie,
        Corneliu Piriu
        Biochimist Nutritie Celulara,
        Terapia Transformationala

         
      2. Sincer, intotdeauna am crezut cu tarie , ca daca ar reusi cineva, un intelept cu o anumita autoritate, un anumit fel de gandire sa ajunga in posturi cheie, chiar ar putea schimba ceva in lume.
        Cu atat mai mult, ma mira refuzul lui, daca a fost intr-adevar asa, fiind cine spui ca este.
        Poate gresec eu, dar asta este parerea mea.
        O zi minunata !

         
        1. Nu stim foarte multe despre acea perioada. Oare ce putere avea cu adevarat un ministru in acele timpuri. Oare avea doar slujba de a duce la indeplinire cat mai exact poruncile Imparatului? Oare era doar o functie reprezentativa?
          Din poveste reiese ca societatea e bine ancorata in legile si principiile sale iar functia respectiva este considerata mai mult ca o recompensa decat ca un loc de unde se poate guverna cu adevarat.
          E totusi China cu traditii, obiceiuri si mii de legi scrise si nescrise care sunt specifice fiecarui rang si fiecarui aspect al vietii.
          O zi minunata!

           
          1. Nu stiu daca cutumele, legile si normele au legatura cu inteleptul .Nu cred ca el ar dori sa ajunga acolo si sa aiba legatura cu ele.Inteleptul cauta drumul spre sufletul nemuritor al omului.
            Osho – suntem deacord ca a fost un intelept , un om luminat, intr-o perioada apropiata zilelor noastre.
            Ma urmareste o fraza.
            Am citit-o o data si dupa ceea , cred ca am mai citit-o de vreo cinci ori.
            Prima data cu o mare uimire, a doua oara cu intelegere, pe urma cu iubire si am sfarsit citind-o ultima data plangand.
            La intrebarea unui reporter despre cum a fost sa-l aiba detinut pe Osho, un director de inchisoare a raspuns: “In cele trei zile in care domnul Osho a fost oaspetele inchisorii mele, aceasta NU A MAI FOST O INCHISOARE”.
            Aceasta fraza mi s-a infipt in minte in suflet si in inima.
            Este cea mai profunda, mai simpla si mai frumoasa definitie a esentei insesi a inteleptului , al unui om luminat.
            Despre ASTA vorbesc eu.
            Analogiile se pot face cu usurinta si nu cred ca as mai putea adauga altceva.
            Cu recunostinta!

             
    2. ”Lumea politicii se situează la nivelul instinctelor, aparține legii junglei. Este puterea celui mai tare. Iar politicienii sunt niște oameni mediocri. Ceea ce-i mână să intre în politică este un profund complex de inferioritate, care naște în ei dorința de putere. Această dorință se poate exprima în multe feluri, nu numai în visul de a deveni un politician în sensul strict al cuvântului. Politică este atunci când cineva, printr-o anumită strategie, încearcă să-și exercite puterea asupra altcuiva.”Osho–extras dintr-o carte a lui ”Putere ,politica si schimbare”

       
  2. As avea si eu o intrebare. Daca toti inteleptii stau la locul lor, netulburati, si nu se amesteca in politica, refuza postuirle inalte, atunci cine o sa ne conduca?

     
    1. Întrebarea ta e buna, dar răspunsul este reflectat in realitatea de azi. E clar ca nu ne conduc persoane înțelepte. O zi buna

       
      1. Am observat in aceste comentarii ca ministrul este considerat o persoana care se bucura de anumite privilegii si care executa orbeste ordinele primite de Rege. Eu m-am gandit mai mult la zilele noastre, cand pentru mine ministrul (si in general un conducator / demnitar) reprezinta o persoana care ia niste decizii ale caror consecince le suportam noi cu totii. De aceea consider important ca aceste decizii sa fie luate cu intelepciune.

         
    2. Suntem egali.Nu avem nevoie sa ne conduca nimeni.Cel ce e in fruntea unei comunitati,natiuni doar ne reprezinta.In cazul Maestrului,el nu poate reprezenta comunitati aflate in lupta pentru supravietuire (trasatura generala a societatilor chiar si acum) pentru ca el TRAIESTE VIATA,nu supravietuieste (exprimarea aceasta nu implica partea materiala neaparat,ci plenitudinea vietii)/

       
  3. Tocmai intelepciunea nu-l lasa sa fie „la stapan”.Si in acele vremuri ca si acum,a fi demnitar de rang inalt (desi nu asta s-a dorit a se intelege prin a fi in slujba poporului din care faci parte !) inseamna a executa niste ordine.Un Maestru este propriul lui stapan,propriul lui suveran.Felul in care el serveste (intreaga omenire) nu tine de ranguri sociale.Dovada e ca si in aceste zile,intelepciunea sa este apreciata.Asa au ramas in constiinta omenirii Marii Maestri vazandu-si doar de „interesul propriu” care la absolut toti ,a fost schimbarea constiintei ,intoarcerea catre Sine,singura care il poate aduce pe om la Mantuire.Ramtha,in „Cartea Alba”,indubitabil Maestru spune:”A fi egoist inseamna a fi Dumnezeist”.Bineinteles ca egoismul de care vorbea,Ramtha si oricare Maestru nu este cel vulgar inteles.Numai intorcandu-te catre tine insuti,vei intelege ce inseamna Dumnezeu pri simtirea divina produsa in tine de catre Acesta si doar atunci poti da sfaturi intelepte care vor dainui peste veacuri,iar modul de comportare (nici intr-un caz de vanator de ranguri si mariri !),ci detasat,dezinteresat.Cat de cunoscut ar fi fost chiar si Lao Tze dac-ar fi fost doar ministru?Orice munca politica se ocupa cu viata sociala,iar munca de Maestru se ocupa cu Viata Sufleteasca ,cea care ocupa locul cel mai de cinste ca,din aceasta s-a nascut Totul.Fara acesti autentici mentinatori ai legaturii cu Spiritul,pe baza politicului,omenirea de mult n-ar mai fi existat.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top