skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Aparențele înșeală

 

Există o legendă larg răspândită conform căreia o femeie, imbracata intr-o rochie de bumbac si sotul ei, imbracat intr-un costum modest, au coborat din tren in Boston, si s-au adresat, fara sa fi avut o programare prealabila, secretarei presedintelui de la Universitatea Harvard. Secretara a ghicit imediat ca acestia veneau de la tara, ca erau fermieri, care nu puteau avea nimic de a face cu Harvard.
– Dorim sa-l vedem pe presedinte – a spus omul incet.
– Este ocupat – a raspuns secretara.
– Asteptam – a replicat femeia.
Ore intregi, secretara i-a ignorat, in speranta ca cei doi, in cele din urma se vor descuraja si vor pleca. Ei nu au plecat, ceea ce a facut sa creasca frustrarea acesteia.
In cele din urma a decis sa-l deranjeze pe presedinte, desi era o corvoada pe care ea mereu o evita.
– „Poate daca veti vorbi cu ei cateva minute, vor pleca”, a spus secretara presedintelui Universitatii. Acesta facu o strambatura de dezgust, si accepta. Cu fruntea incruntata, dar cu demnitate se indrepta cu pas majestuos spre perechea care astepta.
Femeia ii spuse:
– Am avut un fiu care invatat la Harvard timp de un an. El a iubit Harvard-ul. A fost fericit aici.
– Dar acum un an, a murit intr-un accident. Sotul meu si cu mine am vrea sa construim ceva, undeva in campus, care sa fie in memoria fiului nostru.
Presedintele nu a parut interesat.
– Doamna – a spus acesta – nu putem ridica o statuie pentru fiecare persoana care a invatat la Harvard si apoi a murit. Daca am face-o, acest loc ar parea un cimitir.
– Oh, nu, replica repede femeia – nu dorim sa se ridice o statuie. Ne-am gandit ca am fi bucurosi sa donam o cladire universitatii Harvard.
Presedintele a intors catre ei privirea. Arunca o privire la rochia si la costumul simplu cu care cei doi erau imbracati si exclama apoi:
– O cladire!! Aveti cumva idee cat costa o cladire? Am investit peste sapte milioane si jumatate de dolari in cladirile de aici de la Harvard!
Pentru o clipa femeia a tacut.
Presedintele s-a gandit ca poate acum se va putea debarasa de ei.
Femeia se intoarse catre sotul sau si ii spuse incet:
– Atat de putin costa o universitate? De ce sa nu construim de la inceput, una a noastra?
– Sunt de acord draga mea a spus atunci sotul acceptand propunerea.
Fata presedintelui se intuneca de confuzie si uimire.
Acesta era „memorialul” sau. In ziua de astazi Universitatea Stanford este pe locul intai in lume, mai sus decat Harvard.

Ce usor te poti insela atunci cand judeci dupa aparente!

Nota redactiei:
Se pare ca adevarul istoric nu corespunde in totalitate acestei povestiri, care ramane o pilda frumoasa si plina de invataminte. Oricum, intalnirea chiar a avut loc cu toate ca baiatul sotilor Stanford decedase la doar 15 ani si nu fusese niciodata student la Harvard, iar Leland Standford a decis la decesul fiului lor ca toti copiii din Calfornia sa devina copiii lor si a dorit sa lase ceva util acestora. Suma spusa de Presedintele Harvard Charles W Eliot a fost de 5 milioane dolari, suma pe care cuplul a fost dispus sa o investeasca in constructia unei noi universitati. Se pare ca la aceasta intalnire au luat decizia pe care au analizat-o ulterior si cu presedintii altor universitati cum ar fi MIT, Cornell si Johns Hopkins.

Comentarii (2)
  1. Aparențele sunt de cele mai multe ori înșelătoare când privim în celălalt motivul și mai puțin în noi cauza unei anumite înțelegeri….

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top