skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Să readucem la viață regula de aur

 

Înainte de lansarea Charter for Compassion [Carta pentru Compasiune], Karen Armstrong discută rolul religiei în secolul 21: Ne vor divide dogmele religioase? Sau ne vor uni pentru binele comun? Ea analizează catalizatorii care pot conduce credințele lumii la redescoperirea Regulii de Aur.

De ani m-am simțit frustrată ca istoric al religiilor, pentru că am devenit extrem de conștientă de locul central al compasiunii în toate religiile mari din lume. Fiecare dintre ele și-a dezvoltat propria versiune pentru ceea ce numim Regula de Aur. Câteodată apare într-o versiune pozitivă — „Întotdeauna poartă-te cu ceilalți cum ți-ar plăcea să fii tratat și tu.” Și la fel de importantă este versiunea negativă — „Nu le face altora ce nu ți-ar plăcea să-ți facă ei ție.” Uită-te în inima ta. Descoperă ce îți provoacă durere. Și apoi refuză, sub orice circumstanțe să provoci acea durere altcuiva.

Și oamenii au accentuat importanța compasiunii, nu doar pentru că sună bine, ci pentru că funcționează. Oamenii au descoperit că atunci când ei au implementat Regula de Aur așa cum a spus Confucius, „toată ziua și în fiecare zi,” nu e vorba doar de a face o faptă bună pe zi și apoi să te întorci la o viață de lăcomie și egoism, dar să o faci toată ziua în fiecare zi, să te detronezi din centrul propriei tale lumi, să pui pe altcineva acolo, iar tu să treci dincolo de tine însuți. Și asta te aduce în prezența a ceea ce numim Dumnezeu, Nirvana, Rama, Tao. Ceva ce merge dincolo de ceea ce știm în existența noastră limitată de ego.

Dar știi că în mare parte a timpului n-ai spune că asta e atât de importantă pentru viața religioasă. Pentru că, cu doar câteva excepții minunate, foarte des când oameni religioși se întâlnesc, lideri religioși se întâlnesc, se ceartă despre doctrine obtuze sau exprimă sfaturi pline de ură sau protestează vehement împotriva homosexualității sau ceva de genul ăsta. Deseori oamenii nu vor să fie plini de compasiune. Văd uneori când vorbesc unei adunări de oameni religioși un fel de expresie de răzvrătire trecând peste fețele lor pentru că deseori oamenii vor mai degrabă să aibă dreptate. Și bineînțeles, asta anulează obiectivul acestui exercițiu.

Acum, de ce sunt eu așa de recunoscătoare față de TED? Pentru că m-au luat foarte delicat de la biroul meu plin de cărți și m-au adus în secolul 21, îngăduindu-mi să vorbesc unei audiențe mult, mult mai largi decât mi-aş fi imaginat vreodată. Pentru că asta are pentru mine un caracter imperios. Dacă nu reușim să implementăm Regula de Aur global, ca să tratăm toate popoarele, oriunde și oricine ar fi ele, ca și cum ar fi la fel de importante ca noi înșine, mă îndoiesc că vom avea o lume viabilă pe care să o înmânăm generației viitoare.

Sarcina timpului nostru, una dintre marile sarcini ale timpului nostru, este să construim o societate globală, așa cum am spus, în care oamenii să poată trăi împreună în pace. Toate religiile, care ar trebui să aducă o contribuție majoră sunt de fapt văzute ca parte din problemă. Și bineînțeles nu doar oamenii religioși cred în Regula de Aur. Asta este sursa întregii moralități, acest act imaginativ de empatie, să te pui în locul altuia.

Și astfel avem o alegere, mi se pare mie. Putem fie să continuăm să punem accent pe aspectele dogmatice și intolerante ale credinței noastre, sau putem să mergem înapoi la rabini, Rabinul Hillel, cel mai vârstnic contemporan al lui Isus, care, rugat de un păgân să rezume învățămintele evreiești stând într-un picior, a răspuns, „Ce ție nu-ți place, nu-i fă vecinului tău. Asta este Tora şi restul sunt doar comentarii.”

Și rabinii și părinții bisericii care au spus că orice interpretare a scripturii care încurajează ura și disprețul este nelegitimă. Și trebuie să readucem la viață acel spirit. Și nu se va întâmpla doar pentru că un spirit de dragoste adie peste noi. Trebuie să acționăm, și putem să o facem cu mijloacele moderne de comunicație pe care le-a introdus TED. Am fost deja fantastic de încurajată de răspunsul tuturor partenerilor noștri.

În Singapore avem un grup care va folosi Carta pentru a repara divizările apărute de curând în societatea singaporeană, și câțiva membri ai parlamentului vor să îl implementeze politic. În Malaezia va avea loc o expoziție de artă în care artiștii vor lua oameni, oameni tineri, și le vor arăta cum compasiunea stă la rădăcina întregii arte. Prin Europa, comunitățile musulmane desfășoară activități și discuții, discută centralitatea compasiunii în islamism și în toate credințele.

Dar nu trebuie să se oprească aici. Nu trebuie să se oprească după lansare. Învățăturile religioase, aici am greșit, concentrându-ne numai pe credința în doctrine absconse. Învățătura religioasă trebuie să ducă mereu la acțiune. Și intenționez să muncesc la asta până în ziua în care voi muri. Și vreau să continui cu partenerii noștri să facem două lucruri — să educăm și să stimulăm gândirea plină de compasiune. Educație pentru că ne-am îndepărtat de compasiune. Deseori oamenii cred că înseamnă pur şi simplu să-ți pară rău pentru cineva. Dar bineînţeles că nu înțelegi compasiunea dacă nu faci altceva decât să te gândești la ea. Trebuie să o și practici.

Vreau să implicăm și mijloace de informare în masă pentru că mass-media este esențială în a ajuta să desfiinţăm unele vederi stereotipice pe care le avem despre alți oameni, și care ne despart unii de alții. Același lucru se aplică educatorilor. Aș vrea ca tineretul să înțeleagă dinamismul, dinamica și provocarea unui mod de viață plin de compasiune. Și de asemenea să înțeleagă că se cere o inteligență acută, nu doar un sentiment siropos.

Aș vrea să le cer savanţilor să exploreze tema compasiunii în tradițiile lor și ale altora. Și poate, mai mult decât orice altceva, să încurajeze o sensibilitate la vorbirea lipsită de compasiune. Astfel că oamenii având această Cartă, indiferent că au sau nu credințe, se simt împuterniciți să provoace vorbirea lipsită de compasiune, remarcile disprețuitoare ale liderilor lor religioși, politici, de la conducătorii industriei. Pentru că noi putem schimba lumea, avem această capacitate.

Nu m-aș fi gândit niciodată să pun Carta pe internet. Eram încă prinsă în lumea veche a unui grup de cercetători stând împreună într-o cameră și făcând declarații ezoterice. Și TED mi-a arătat o nouă cale de gândire şi de prezentare a ideilor. Asta este ce e așa de minunat la TED. În această cameră, toată această expertiză, dacă ne-am alătura cu toții am putea să schimbăm lumea. Și bineînțeles că uneori problemele par de neînvins.

Dar aș vrea să citez, să închei cu o referință la un scriitor britanic, un autor Oxford pe care nu-l citez prea des, C.S. Lewis. Dar a scris un lucru care mi-a rămas în minte de când l-am citit, când eram doar o fetiță de școală. Este din cartea lui „Cele patru iubiri.” A spus că el diferențiază între dragostea erotică, când doi oameni se holbează, vrăjiți, unul la altul. Și apoi compară asta cu prietenia. Când doi oameni stau unul lângă altul, cum ar fi, umăr la umăr, cu ochii fixați pe un țel comun.

Nu trebuie să ne îndrăgostim unul de altul, dar putem să devenim prieteni. Și sunt convinsă. Am simțit asta foarte puternic în timpul scurtelor noastre deliberări de la Vevey, când oameni de toate convingerile vin împreună, muncind umăr la umăr pentru un țel comun, diferențele se topesc. Și învățăm prietenie. Și învățăm să trăim împreună și să ne cunoaștem unii pe alții. Mulțumesc foarte mult.

Comentarii (5)
  1. „Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și cea în care afli de ce.”
    Mark Twain
    …………………………………….
    ,, noi putem schimba lumea, avem această capacitate. …Să readucem la viață regula de aur ! ,,
    ……………………………………..
    – ,, 40 de familii au cerut rezidenţă în satul unde sunt case gratuite
    Primarul comunei botoşănene Conceşti a avut o iniţiativă unică în România. A mediatizat faptul că pune la dispoziţie locuinţe gratuite şi locuri de muncă pentru familiile cu mulţi copii care vor să ia viaţa de la capăt. În numai câteva săptămâni, a înregistrat 40 de cereri, ale unor oameni din Hunedoara, Iaşi, Constanţa sau Alba Iulia.
    http://adevarul.ro/locale/botosani/locul-capatul-romaniei-colonizat-mame-chinuite-40-familii-cerut-rezidenta-satul-case-gratuite-
    1_56d5de5d5ab6550cb861c03f/index.html
    ……………………………………………………
    Moment ce va intra cel mai probabil în istorie după ce Guvernul din India a anunțat că se pregătește pentru recunoașterea comunității romilor din lumea întreagă ca parte a disporei indiene.
    Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe a precizat că cele aproximativ 20 de milioane de romi care se află în peste 30 de țări sunt parte a diasporei indiene, informează India Times.
    „Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele în țări străine, în decursul veacurilor. În ciuda tuturor greutaților, v-ați păstrat identitatea indiană. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări din Asia de Vest, Europa, America și Australia și toți sunt urmași ai străbunilor noștri”, a spus ministrul în cadrul unei întâlniri cu delegați romi din toată lumea.
    „Romii sunt originari din India, există mulți savanți și cercetători care au adus dovezi că originile rromanis sunt în India. Folosim aceleași cuvinte indiene, provenim din mareața India. Vrem ca India să recunoscă romii ca diaspora a sa și să ne ofere cetățenie”, a declarat Jovan Damjanovic, presedintele World Roma Organisation
    http://www.ganduridinierusalim.com/guvernul-indian-a-anuntat-ca-vrea-sa-recunoasca-romii-ca-fii-ai-sai-lider-rom-vrem-cetatenia-indiana/
    …………………………………………………………
    Deci … Se poate , si altfel ! Sa ,, învățăm să trăim împreună și să ne cunoaștem unii pe alții ,,

    ………………………………………………..
    3 martie Ganduri pentru fiecare zi ( Omraam Mikhael Aivanhov) – back
    Foarte devreme, cat suntem tineri, trebuie sa pregatim conditii bune pentru mai tarziu, punandu-le energii in serviciul Cerului. Fiindca aceste energii, o data consacrate, atrag particule de materie subtila ce le corespund; si astfel ne putem construi un corp fizic si corpuri psihice de o mai buna calitate. Materia nu exista fara energie si energia nu exista fara un suport material. Deci, cand omul isi orienteaza energiile spre regiunile celeste, ele atrag in mod natural particule mult mai pure si subtile, singurele care pot fi antrenate spre inaltimi. Astfel ele se acumuleaza si ii pregatesc noi conditii pentru mai tarziu. Alminteri, se va produce evident contrariul: energiile consacrate activitatilor prozaice, haotice, antreneaza particule de materie opaca, grosolana, si cativa ani mai tarziu acela care a inchis in el aceste particule de calitate proasta, se afunda rapid intr-o adanca batranete.
    ………………………………………
    …. Multumesc ,Multumesc .. mult ! .. Postarea de astazi ..mi-a venit ca o manusa pe sufletul meu ! Chiar simteam nevoia de o schimbare :) … Sa fie oare un inceput ,o noua etapa in evolutia spirituala a lumii ?
    … Cred ca ar trebui sa fim mai atenti pe lucrurile bune din viața noastra si ce putem aduce bun in plus … decat … sa aruncam cu noroi unul in altul ! Sa fim mai buni, mai iubitori , mai iertatori ,mai pregatiti ….Sa ne corectam greselile trecutului si sa ne dam toata silinta sa crestem impreuna.. Numai impreuna vom reusi ! .. Indiferent de rasa, culoare, religie ….
    Toti pentru unul , si unul pentru toti ! :)
    A venit primavara ! Va doresc o zi frumoasa cu mult soare !!! :)

     
  2. … este foarte bine sa militam pentru compasiune cum zice Armstrong, dar din pacate ea nu este nici pe departe prima sa faca asta. Multe mii de alte persoane mult mai evoluate decat ea au facut asta in trecut iar rezultatul cand stai si te uiti la umanitate nu pare prea grozav daca numeri razboaitele, inegalitatile intre oameni, etc. Armstrong o prezinta de parca a descoperit ea chestia asta, dar ceea ce nu a descoperit ea este ca prin campaniile ei ea se adreseaza unior adulti deja formati de zeci de ani in a exersa zilnic competitia, neincrederea, frica unii de altii, lacomia, egoul si tot asa. Cu acesti adulti nu sunt mari sperante, sunt deja formati cu convingeri 3D, este cam tarziu pentru ei. Eventual poate sa le reduci, cu campanii sustinute de promovare a compasiunii la nivel planetar, pe parcursul a vreo 10 ani cu vreo 10% egoul in medie si tot este mare victorie as spune …
    Adevarata tinta dupa mine, daca Armstrong chiar vrea sa aiba rezultate si nu numai sa bantuie conferintele de gen TED ca sa se autopromoveze, sunt noile generatii de la varsta de 3-4 ani in sus deci de la gradinita si pana pe la 12-13 ani, si care inca nu au fost inca total malformate emotional de parinti, scoala si societate si in care pot fi bagate convingeri mai inalte adica mai de frecventa 4D de gen acceptare, intelegere, compasiune, etc.
    Cu adultii in general vorbind, mai putin cateva exceptii notabile desigur, nu mai este nicio speranta de schimbare si transformare, sunt prea rigizi si comozi, trebuie „inlocuiti” .

     
  3. Nu exista varsta pentru schimbare,dar aceasta trebuie sa porneasca din propria constiinta.Esecul inregistrat de dogme si chiar dezastrul la care s-a ajuns se datoreaza faptului ca au vrut sa se impuna.Natura omului e libertatea si atunci cand simte ca ii este amenintata,se razvrateste.Religiile dogmatice au conceput legi interesate,nu pentru a-i invata compasiunea pe adepti,ci pentru a-i putea controla si ,dupa cum stim,controlul este lipsire de libertate.Cultivand frica de pedepse (divine,ce aberatie!),omul infricosat a fost mereu in garda ,avand impresia ca toate relele vazute si nevazute il pot napadi.REUSITA POATE VENI CU SIGURANTA,IN PRIMUL RAND PRIN IESIREA (nu neaparat anuntata) DE SUB INFLUIENTA ORICAROR DOGME.Indreptand observarea spre propria fiinta,omul poate simti disconfortul pe care si-l provoaca si il provoaca si altora ca,sa nu scapam din vedere ca in primul rand el trebuie sa aiba compasiune pentru el insusi ,pentru a o avea si fata de altii.Sa nu se victimizeze,sa nu-si planga de mila,sa nu foloseasca orice prilej pentru a se autopedepsi pentru vini inchipuite,sa recunoasca propriile scapari (si mai ales si mai intai sa fie sincer cu el insusi !)Multi confunda compasiunea cu compatimirea,sau mila.Compasiunea este intelegere profunda si acceptarea a orice asa cum ESTE,pe cand mila este o emotie neonoranta.(un om constient nu isi doreste ca ceva sa i se faca din mila).A ajuta din compasiune e una;compasiunea nu cere recompensa,este dezinteresata,iar a ajuta din mila,presupune o asteptare tacita a unei recompense divine (!) ,deci este un troc voalat. SE POATE,DAR CEL CE-SI PROPUNE SA INVETE PE ALTII COMPASIUNEA,E ABSOLUT NECESAT SA O MANIFESTE DEJA IN VIATA LUI.E VORBA DE INVATATORI-MANIFESTATORI.

     
  4. Sincer, eu sunt deacord si cu ce spune Claudiu si cu ce spune Lucica, fiecare are dreptate in felul sau.
    Ceea ce ma nedumereste pe mine este insasi denumirea acestei campanii.
    “Sa readucem la viata regula de aur”.
    Intrebarea mea este, Regula de aur a” trait” vreodata?
    Am fost noi oamenii vreodata condusi de aceasta regula , pentru a o putea readuce in viata noastra?
    Daca ne uitam spre trecut , realizam ca descoperirea acestei reguli se pierde in negura veacurilor ,dar nu a fost niciodata un mod de viata al omenirii.
    Asa ca noi, nu trebuie sa readucem la viata regula de aur, trebuie sa invatam SA TRAIM IN regula de aur.
    Suntem la inceput de drum.
    Pe acest drum nu s-a mers niciodata.
    Dar insasi faptul ca incepem sa ne dorim acest lucru este o cucerire pentru noi toti.
    Pentru omenire este primavara!
    Este simtirea unui nou inceput!
    Si asta este bine.

     
  5. Dragi cititori, nu trebuie sa uităm că o singură Persoană a împlinit prin faptă ceea ce a vorbit, Iisus Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu.
    Prin El și cu El vom putea să lucrăm și noi, căci El a zis: „fără de Mine nu puteți face nimic”.
    El este singurul întemeietor al unei credințe, Care a înviat.
    Dogmele trebuie văzute ca niște lumini ce strălucesc pe drumul spre Dumnezeu, și care ne feresc de căderea în vreo greșeală de credință. Ele sunt o continuare a Evangheliei, date de Duhul Sfânt prin Sfinții Părinții de la Sinoadele ecumenice.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top