skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Sfaturi ZEN

 

Filozofia ZEN, de provenienta asiatica a patruns astazi puternic si in lumea occidentala.  Astazi nu vom prezenta nici radacinile, nici elementele de baza ce guverneaza acest curent. Practic va vom arata doar „varful”, si anume un sir de 12 invataturi ce le sunt recomandate celor care urmeaza aceasta filozofie. Utilitatea si universalitatea acestor principii este evidenta si v-o aducem astazi in atentie. Multumim autorului acestui text pentru grupajul inspirat pe care l-a facut in aceasta selectie.

 

„Principiile prezentate mai jos se inrudesc intre ele, dar tocmai acest aspect face din calea ZEN, o cale usor de urmat.

 1. FA UN SINGUR LUCRU LA UN MOMENT DAT! cand petreci timp cu copilul tau..fa doar asta, fara a mai vorbi la telefon cu cei dela birou, cand mananci doar mananca..nu si privi la televizor, cand faci baie..fa baie..si savureaza linistea.
 2. FA-L USOR SI INTENTIONAT! ia-ti timp pentru a indeplini o sarcina si nu o fa la intamplare..Ia timp sa reusesti, dar se poate.
 3. TERMINA CE AI INCEPUT! Ce facem de cele mai multe ori? Primim sarcini peste sarcini. Nici nu terminam bine una ca ne si mutam atentia catre alta.Este INCORECT. Concentreaza-te pe ceea ce ai inceput. si organizeaza-te. Sau chiar incepand de la lucruri simple. Se recomanda chiar si atunci cand iti pregatesti un sandwich, sa nu te apuci de mancat pana nu stangi ingredientele ramase dupa ce l-ai pregatit, vasele si ustensilele. Dupa te poti concentra pe urmatoarea activitate, respectiv a manca sandwich-ul.
 4. FA MAI PUTIN! asta nu inseamna ca filozofia ZEN te indeamna sa fii lenes, dar facand mai putine activitati cu siguranta le faci mai bine si le si termini.
 5. IA PAUZE INTRE ACTIVITATI! acest principiu este inrudit cu cel anterior, si ajuta la relaxarea corpului dar si a spiritului.
 6. DEZVOLTA „RITUALURI”! calugarii ZEN au diverse ritualuri chiar si pentru cele mai simple activitati gen a manca, a face curat, a medita. Noi nu trebuie sa facem exact ca ei, dar ne putem inventa propriile ritualuri. Aceastea au rolul lor de a ne insenina ziua. Incepand cu ritualuri de la felul in care iti incepi ziua (poate ca dansezi 1 minut de unul singur :P ) pana la felul in care gandesti..
 7. FA-TI TIMP PENTRU „ANUMITE” ACTIVITATI! sunt activitati de rutina pe care le faci in fiecare zi: mananci, muncesti, faci baie. este importanta si rutina asta.
 8. FA-TI TIMP PENTRU A STA IN POZITIA ZAZEN! in viata unui calugar ZEN, asezarea in pozitia ZAZEN (seiza -pozitie sezand in genunchi, pe o banca sau un zafu) este cea mai importanta activitate a zilei. Noi nu suntem calugari ZEN, dar acest timp dedicat doar „statului” este o practica care te ajuta foarte mult si te invata cum sa fii cu adevarat prezent.
 9. ZAMBESTE SI AJUTA PE CEILALTI! In ceea ce -i priveste pe calugarii ZEN, acestia isi petrec o mare parte din zi, ajutandu-i pe ceilalati calugari din manstire sau oamenii aflati in afara manastirii. In ceea ce ne priveste pe noi zambind si fiind buni cu ceilalti, ne poate imbunatati considerabil viata.
 10. ASIGURA-TE CA AI MANCAT SI AI FACUT CURAT INAINTE DE A MEDITA! gatitul si curatenia pentru practica ZEN sunt unele din cele mai importante activitati ale zilei. Pentru noi cei mai multi a gati sau a face curat, este o rutina plicitsitoare. Insa personal de ceva timp atunci cand fac asta, de fapt ma bucur caci am timp pentru mine, pentru gandurile mele…Si asa putem adapta…
 11. GANDITI-VA LA CEEA CE AVETI CU ADEVARAT NEVOIE! un calugar budhist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi,10 perechi de balerini si asa mai departe…:P. Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine . Nu zic ca trebuie sa ganditi asemeni lui, dar poate fi un model de inspiratie pentru noi toti, pentru a ne reaminiti care este diferenta dintre nevoie si dorinta, si care ne sunt pana la urma dorintele reale..si care prea mult, create! Deci daca ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poti trai si fara acel ceva!
 12. TRAIESTE SIMPLU! Fa loc in viata ta pentru esential! Acum esentialul poate insemna ceva diferit de la persoana la persoana! Spre exemplu pentru mine familia, mancatul sanatos (sau cat de cat sanatos), cititul, sunt elemente esentiale. Pentru altii sa petreaca timp cu prietenii , sa calatoreasca ..sau zeci de alte exemple poate fi esential. Difera! Dar ce este important este sa-ti faci o lista de prioritati (mentala) si sa fii constient de importanta realizarii ei, zi de zi. In felul acesta faci loc pentru ce este cu adevarat important si elimini (ne)necesarul!”

Sursa: personalitateautentica.wordpress.com

Comentarii (4)
 1. Am primit de la D.I. – FW: Ministerul Fericirii

  „În timp ce lumea intreagă este măcinată de crize și războaie, în timp ce marea majoritate a pământenilor se zbate să suprviețuiască într-o lume, ce a deraiat complet de la normalitate, undeva,sus, pe coastele Munților ce ating Cerul, locuiesc fericiții supuși ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet. Nu, nu e un început de poveste!…

  Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religa oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.”

  Ministerul Fericirii
  Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) :) Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Național al Fericirii) Acesta a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”! Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – Ministerul Fericirii.
  Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este….zâmbetul și frecvența lui!
  ”Sunteți fericiți?”
  Înterbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005, 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 51,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.
  Ce alte ”stranietăți” mai există în Regatul Dragonului Tunet?
  Tradițile sunt păstrate cu sfințenie.
  Bhutanul își protejează cu strășnicie tradițiile milenare, moștenite de la strămoșii lor. În acest scop în țară este restricționat turismul și alpinismul. Până recent, pentru a obține viză, o persoană fizică trebuia să fie invitată personal de un membru al familiei regale.Deplasarea în afara capitalei se face numai în grupuri organizate și numai cu ghid oficial
  Televiziunea a apărut abia în 1999, fiind unica țară de pe Terra în care încă nu exista la acea vreme nici un post TV .
  Primul cotidian – 2012.
  Bhutanul are un singur medic psihiatru.
  Nu există foame sau criminalitate și practic, nu există corupție

  Este interzisă uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mănâncă carne, aceasta este exportată din India vecină.
  Cetățenilor Bhutanului li se impune prin lege să aibă costum național.
  Avocatura este o meserie interzisă în Bhutan. Un Decret Regal special spune: ”Nu vor fi admise în sala de judecată persoane, care sunt în stare să transforme negrul în alb și albul în negru”

  Regele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului. După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente.
  Alteța Sa este foarte preocupat de sănătatea poporului său – Bhutan este prima țară din lume unde fumatul a fost interzis peste tot.
  Industrie grea nu prea există, deoarece Guvernul are mai mare grijă de situația ecologică a regatului. Peste jumătate din teritoriu este declarată Parc Național, în care vânatul este interzis, la fel ca și tăierea pădurilor.
  Este interzis importul de îngrășăminte chimice. Tot ce crește în Bhutan este ecologic pur.

  Vă întrebați, (mai ales, dacă sunteți politician) pe ce se bazează bunăstarea țării? 80% din populație practică agricultura ecologică și productia de textile, majoritatea de manufactură. Exporturile de orez și fructe eco, dar și de energie electrică produsă de multiplele hidrocentrale susțin cu brio economia țării.
  Oamenii locuiesc în case mari, spațioase de 2-3 nivele, împrăștiate prin defilee și pe versanți. Piscurile sunt rezervate celor peste 200 de mănăstiri, constuite prin sec.VII de însuși RegeleTibetului. Orașele sunt mici. Cel mai populat, capitala Timphu, are 40 mii de locuitori.
  Puținii occidentali ,care au vizitat Regatul Dragonului povestesc uimiți, cum totul în jur inspiră armonie și pace: un țăran milos,care bandajează grijuliu aripa unui corb rănit, singurul polițist rutier din capitala țării, care se plictisește la locul de muncă, proprietarii de câini, care își piaptănă tacticos în fiecare dimineață patrupedele, în semn de recunoștință, că le-au păzit de duhurile Nopții, incantațiile nazale ale monahilor și expresiile binevoitoare de pe fețele trecătorilor.
  Acesta e Regatul de sub nori al Dragonului Tunet, locul unde fericirea e la ea acasă.”

  P.S. Oare cand noi, romanii, neseparati de restul lumiii si ale ei valori, vom putea deveni la modul real ceva mai receptivi si fata de al l nostru specific national (credinta, traditii, bunuri patrimoniale, etc. ) pentru a se putea institui si in Romania un necesar Minister al Fericirii ? …Asa, toate teoriile si visele noastre spre a fi multumiti si senini ar avea, poate, o sansa in plus sa devina concrete !.. Cu toata aprecierea pentru diversitate in unitate, toate bune si frumoase in continuare, tuturor !

   
 2. Mai pe scurt as rezuma asa : Sa fii PREZENT in ….PREZENT . De ce nu prea suntem asa ? Poate ca ar fi bine sa ne intrebam fiecare dintre noi . Va imbratisez.

   
 3. Romanul se uita mereu in gradina vecinului şi a lui se paragineste !
  Multumeste-te cu ce ai ! :)
  https://www.youtube.com/watch?v=wVw4YkItvbw

  ……………………………
  Copiii români, cei mai fericiţi din lume
  ……………………………..
  În ciuda sărăciei, a excluderii sociale şi a problemelor psiholo­gice amintite de două cercetări recente, copiii din România sunt cei mai fericiţi din lume, potrivit unui raport al organiza­ţiei britanice The Children’s Society.
  La polul opus, se află copiii sud-coreeni şi britanicii. Dintre cei peste 53.000 de copii din 15 ţări care au participat la studiu, românii cu vârste între 10 și 12 ani s-au declarat cei mai mulțumiți cu actualele condiții de viață.
  Doar unul din 100 de copii din România spune că este nemulţumit de viaţa lui în ansamblu, faţă de unul din 14 în Marea Britanie.
  De altfel, şi la capitolul încredere în propriul aspect fizic, fetiţele din România s-au clasat pe primul loc, acordându-şi nota 9,4 (din 10), în timp ce englezoaicele consideră că sunt de nota 7,3.
  ………………………………………..
  – Un copil de origine română este cel mai inteligent copil de pe
  planetă
  …………………………………………….

  Pe glob IQ­ul unui om cu inteligenţă medie se ridică de obicei la 110 puncte. De regulă, tot ce­i peste
  140 reprezintă un om genial. Poporul se poate mândri la acest capitol cu unul dintre cei mai
  promiţători copii ai planetei­ Anthony Popa Urria.
  Copilul în vârstă de cinci ani, locuieşte în depărtată Canada şi este la origine română . La numai doi
  ani şi nouă luni a fost catalogat la fel de deştept precum celebrul fizician Albert Einstein sau precum
  Stephen Hawking având un IQ de 154, adică aproape perfect.
  Anthony Popa Urria trăieşte în Canada în Cagliary încă de la naştere şi a fost desemnat în unanimitate
  de Organizaţia MENSA, organizaţie care reuneşte cei mai inteligenţi copii din lume, drept ocupantul
  primului loc cu un IQ de 154. Acest IQ este cu mult peste media a multor oameni maturi de pe
  planetă. În timp ce alţii copii de vârstă lui se jucau cu creioanele colorate, Anthony ştia să numere
  până la 1.000, să pronunţe tot alfabetul şi să vorbeasaca în italiană, spaniolă şi engleză încă de la trei
  ani, vârstă la care i­a uimit pe mulţi profesori şi sociologi din Canada.
  Conform Ziare.com, Felicia bunica genialului român a observat calităţi de excepţie ale copilului încă
  de la vârstă de patru luni când urmarea cu atenţie sporită tot ce se petrecea în jurul sau. Felicia a mai
  adugat, că, la împlinirea vârstei de 6 luni copilul ştia deja să recunoască toate literele alfabetului. Ba
  mai mult la zece luni mama lui Anthony Laura l­a auzit recitând în mod repetat şi clar alfabetul. La
  început a rămas impasibilă şi sceptică, crezând că l­a memorat automat şi pentru a înlătura orice
  dubiu, l­a dus la Londra pentru a­i testa coeficientul de inteligenţă.
  Laura Urria avea o bănuiala şi instinctul matern i­a dictat acest lucru, care în urmă numeroaselor teste
  făcute în cadrul organizaţiei MENSA i­-a confirmat bănuiala. Mensa a rămas uluită de capacităţile
  copilului şi l­a încadrat în funtea topului celor mai inteligenţi copiii de pe mapamond, cu un coeficent
  aproape perfect de 154.
  Probabil că într­un viitor apropiat Anthony Popa Urria va deveni unul din stâlpii oamenilor de geniu
  din Canada, ceea ce într­un fel ne­ar durea pentru că a plecat că mulţi alţi tineri din ţară promovând
  valori străine şi lăsând un gol imens în societatea românească.
  ………………………………………….
  Si as putea continua ! :)
  ,, A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Ci faptul ca ai decis sa vezi dincolo de imperfectiuni.,,
  Sa ai o seara placuta si nu uita ca fericirea se intoarce inzecit la cel ce o daruieste!!! – Sufletul sa-ti fie plin de iubire! :)
  http://www.trilulilu.ro/muzica-dance/sa-ai-o-seara-placuta-si-nu-uita-ca-fericirea-se-i

   
 4. Fiintele umane cele mai fericite nu poseda mare lucru. Ele pur si simplu sunt asa. – Gitta Mallasz
  ………………………………………
  Stea roditoare

  Femeie bumb,
  Femeie floare,
  Femeie fruct,
  Stea roditoare,
  Pom interzis,
  Carne şi vis
  Femeie tu,
  Chiar tu, care citeşti,
  Care-mbumbeşti,
  Care-nfloreşti,
  Iubeşti
  Rodeşti
  Mi-e trupul şarpe care vine
  La suflet să mi-l ia cu tine.
  Marius Robu
  ……………………………
  Sunt fericit !

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  Sunt fericit,
  imi vine sa ma dau cu ochii
  de nori,
  sa-mi rup cuvintele cu dintii,
  sa-mi smulg toate oasele,
  sa ma nasc dintr-un tipat de curcubeu,
  sa alerg prin lanuri de stele,
  sa sparg soaptele pietrelor,
  sa dezbrac marea de valuri,
  sa infrupt canibalic raze
  din arcada lunii,
  sa zbor,
  sa strig,
  sa urlu
  „Sunt fericit!”
  Sunt atat de fericit
  ca-mi vine sa-ti imbratisez umbra
  si s-o sarut pe sub piele,
  ca o pasare
  sa ma zbat animalic pe pleoapa ta,
  sa ma desfac in bucati
  si sa-ti curg prin artere
  asemeni unui sange de fluture!
  Sunt extraordinar de fericit
  si-mi vine sa adorm
  pentru o vesnicie
  pe buzele tale,
  iubito!
  …………………
  Ion Nimerencu [Niculescu ]
  ……………………..
  Nu ai nevoie de mare lucru sa fii fericit-a !
  …………………………..
  Da drumul la muzica si canta,danseaza,zambeste fara motiv .. :) Citeste o carte … :) Cine te opreste sa fii fericit-a ! :)

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top