skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Istoria uitată a autismului

 

Cu zeci de ani în urmă, doar puțini pediatri auziseră de autism. În 1975 se estima că un copil din 5000 avea autism. Astăzi unul din 68 e în spectru. Care este cauza acestei creșteri dramatice? Steve Silberman descrie concursul de împrejurări care au dus la conștientizarea autismului: doi doctori care vin cu o viziune mai cuprinzătoare, un moment surpriză de cultură pop și un nou test clinic. Dar, pentru a înțelege ce s-a întâmplat, trebuie să ne întoarcem în timp și mai mult, la doctorul austriac Hans Asperger, care a publicat un articol de pionierat în 1944. Cum acest moment a fost îngropat în hăurile istoriei, autismul este victima înțelegerii greșite.

După Crăciunul de anul trecut 132 de copii din California au făcut pojar fie vizitând Disneyland, fie intrând în contact cu cineva care a fost acolo. Apoi virusul a trecut granița în Canada, infectând peste 100 de copii în Quebec. Unul din lucrurile tragice despre această erupție e că pojarul, ce poate fi fatal pentru un copil cu sistem imunitar slăbit, e printre bolile cele mai ușor de prevenit din lume. Vaccinul anti-pojar există de peste o jumătate de secol, dar mulți dintre copiii infectați atunci la Disneyland nu erau vaccinați, pentru că părinții lor se temeau de ceva chiar mai rău: de autism. Dar, stai un pic, articolul care a pornit controversa referitoare la legătura dintre autism și vaccinuri nu a fost demascat, retras și etichetat a fi deliberat fraudulos de către British Medical Journal? Cei mai mulți oameni cunoscători în științe nu știu că teoria potrivit căreia vaccinurile cauzează autism e falsă? Cred că majoritatea știți asta, dar milioane de părinți din lumea întreagă continuă să creadă că vaccinurile expun copiii riscului de autism.

De ce? Iată de ce! Acest grafic arată creșterea prevalenței autismului în timp. În cea mai mare parte a secolului XX, autismul a fost considerat o condiție extrem de rară. Puținii psihologi și pediatri care auziseră de el credeau că nu vor întâlni niciun asemenea caz în întreaga lor carieră. Timp de decenii, estimările prevalenței au rămas constante, indicând doar 3–4 copii la 10 000. Dar apoi, în anii ’90, cifrele au început să crească rapid. Organizații ca Autism Speaks se referă constant la autism ca fiind o epidemie, de parcă acesta s-ar putea lua de la un copil la Disneyland.

Ce se întâmplă? Dacă nu vaccinurile, atunci care e cauza? Dacă îi întrebi pe cei din Atlanta de la Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) ce se întâmplă, ei tind să spună „criterii de diagnostic mai largi” și „semnalarea mai bună a cazurilor” pentru a explica această creștere. Dar un astfel de limbaj nu prea liniștește o tânără mamă care încearcă să stabilească contact vizual cu copilul ei de doi ani. Dacă au trebuit lărgite criteriile de diagnostic, de ce au fost atât de înguste înainte? De ce erau depistate atât de greu cazurile de autism înainte de anii ’90?

Acum cinci ani am decis să încerc să descopăr răspunsurile acestor întrebări. Am aflat că ce s-a întâmplat are puțin de-a face cu progresul științific lent și prudent, și mai mult cu puterea de seducție a povestirii. În cea mai mare parte a secolului XX, clinicienii ne sugerau o variantă despre ce este autismul și cum a fost descoperit, dar acea poveste s-a dovedit falsă și consecințele acestui fapt au un impact devastator asupra sănătății publice globale. A mai existat o variantă mai exactă a autismului care a fost pierdută și uitată în colțurile obscure ale literaturii clinice. Această a doua poveste ne spune tot despre cum am ajuns aici și încotro trebuie să mergem.

Prima poveste începe cu un psihiatru de copii de la spitalul Johns Hopkins, pe nume Leo Kanner. În 1943 Kanner a publicat un studiu ce descria 11 pacienți tineri care păreau să trăiască într-o lume personală, ignorându-i pe cei din jur, chiar și pe propriii părinți. Puteau să petreacă ore în șir fluturându-și mâinile înaintea ochilor, dar se panicau de lucruri minore, de pildă, dacă jucăria preferată era mutată de la locul obișnuit fără știrea lor. Pe baza pacienților aduși la clinica sa, Kanner estima că autismul e foarte rar. Până în anii ’50, fiind specialistul mondial în autism, a declarat că a văzut mai puțin de 150 de cazuri reale ale „sindromului său”, inclusiv cazuri din îndepărtata Africă de Sud. Asta nu e chiar surprinzător, deoarece criteriile lui Kanner pentru autism erau incredibil de selective. De exemplu, el descuraja acordarea diagnosticului copiilor cu crize de epilepsie, dar azi știm că epilepsia e foarte frecventă în autism. A bravat chiar zicând că a refuzat să pună diagnosticul de autism la 9 din 10 copii trimiși la el de alți clinicieni ca fiind autiști.

Kanner era un tip deștept, dar unele din teoriile sale nu s-au adeverit. A clasificat autismul ca o formă de psihoză infantilă cauzată de părinți reci, neafectuoși. Acești copii, zicea el, au fost ținuți cu grijă într-un frigider fără dezgheț. În același timp totuși, Kanner a observat că unii din tinerii săi pacienți aveau abilități speciale ce se manifestatu în anumite arii, cum ar fi muzica, matematica și memoria. Unul dintre băieții de la clinica sa putea face distincția între 18 simfonii înainte de a împlini doi ani. Când mama îi punea unul din discurile preferate, el spunea corect: „Beethoven!” Dar Kanner a luat o poziție obscură față de aceste abilități, zicând că acești copii doar repetă lucruri pe care le-au auzit de la părinții lor pompoși, disperați să le câștige aprobarea. Ca urmare, autismul era ceva rușinos și familiile erau stigmatizate, și două generații de copii cu autism au fost instituționalizați „spre binele lor”, devenind invizibili pentru publicul larg.

Stupefiant a fost că doar în anii ’70 au început cercetătorii să verifice teoria lui Kanner cum că autismul e rar. Lorna Wing, psiholog comportamentalist din Londra, credea că teoria părinților-frigider a lui Kanner era „extrem de stupidă”, după cum mi-a spus. Ea și soțul ei, John, erau oameni calzi și afectuoși și aveau o fiică cu autism profund, Susie. Lorna și John știau cât de greu e să crești un copil ca Susie în lipsa unor servicii de sprijin, fără educație specială și alte resurse care nu se pot accesa fără un diagnostic. În pledoaria adusă Serviciului Național de Sănătate pentru necesitatea mai multor resurse pentru copiii cu autism și familiile lor, Lorna și colega ei Judith Gould s-au decis să facă ce ar fi trebuit făcut cu 30 de ani înainte. Au pornit un studiu de prevalență a autismului în populație. Baza s-a pus într-un cartier al Londrei numit Camberwell, unde au încercat să găsească în comunitate copii cu autism. Ce au găsit a arătat clar că modelul lui Kanner e mult prea redus, realitatea autismului fiind mult mai colorată și diversă. Unii copii nu puteau vorbi deloc, în timp ce alții îndrugau întruna despre pasiunea lor pentru astrofizică, dinozauri sau genealogia familiei regale. Cu alte cuvinte, acești copii nu pot fi puși în cutii frumos ordonate, cum zicea Judith, și au găsit mulți, mult mai mulți decât se așteptau după modelul monolitic al lui Kanner.

La început nu știau cum să explice datele adunate. Cum de nu i-a observat nimeni pe acești copii până acum? Dar apoi Lorna a găsit o referință la un articol publicat în germană în 1944, la un an după publicația lui Kanner, și apoi uitat, îngropat în cenușa unor vremuri teribile de care nimeni nu mai voia să-și amintească. Kanner știa de acest articol rival, dar a omis cu scrupulozitate să-l citeze în lucrarea sa. Nici măcar nu a fost tradus în engleză, dar din fericire soțul Lornei vorbea germana și l-a tradus pentru ea.
Acest articol era o poveste alternativă a autismului. Autorul era un om numit Hans Asperger care conducea o combinație de clinică și școală cu internat în Viena în anii ’30. Ideile de predare ale lui Asperger pentru copiii cu diferențe de învățare erau progresiste chiar și pentru standardele contemporane. Diminețile în clinica sa începeau cu exerciții făcute pe muzică și copiii făceau scenete duminică după-masa. În loc să acuze părinții pentru autism, Asperger l-a încadrat ca fiind o dizabilitate poligenică pe viață, ce necesită compasiune și forme de sprijin și acomodare pe tot parcursul vieții. În loc să-și trateze copiii ca pe niște pacienți, Asperger îi numea micii lui profesori, referindu-se la sprijinul lor pentru dezvoltarea unor metode de educație care se potriveau exact pentru ei. În mod decisiv, Asperger vedea autismul ca un spectru divers ce cuprinde o uimitoare gamă de talent și dizabilitate. Credea că autismul și trăsăturile autiste sunt obișnuite și așa au fost întotdeauna. El vedea aspecte ale acestui spectru în arhetipurile obișnuite ale culturii pop cum ar fi omul de știință nesociabil sau profesorul distrat. A mers până la a declara că pentru a avea succes în știință sau artă se pare că un strop de autism e esențial.

Lorna și Judith și-au dat seama de greșeala lui Kanner cum că autismul ar fi rar și că părinții ar fi de vină. În anii următori au lucrat discret cu Asociația Psihiatrică Americană pentru lărgirea criteriilor de diagnostic pentru a reflecta diversitatea a ceea ce au numit „spectrul autist”. Pe la sfârșitul anilor ’80, începutul anilor ’90, aceste schimbări au intrat în vigoare înlocuind modelul îngust al lui Kanner cu modelul larg și inclusiv al lui Asperger.

Aceste schimbări nu s-au produs din nimic. Întâmplător, pe când Lorna și Judith lucrau în culise pentru a reforma criteriile, oameni din toată lumea vedeau un adult cu autism pentru prima dată. Înainte de filmul „Rain Man” din 1988, doar un număr mic de experți specializați știau cum arată autismul, dar după ce interpretarea memorabilă a lui Dustin Hoffman ca Raymond Babbitt a adus filmului „Rain Man” patru Premii Oscar, pediatri, psihologi, profesori și părinți din lumea întreagă au văzut cum arată autismul.
Printr-o coincidență, în același timp au fost introduse primele teste clinice de diagnostic de rutină. Nu mai trebuia să ai cunoștințe într-un cerc restrâns de experți pentru a putea evalua copilul.

Combinația dintre „Rain Man”, schimbarea criteriilor și introducerea acestor teste a creat un efect de rețea, concursul optim de împrejurări pentru conștientizarea autismului. Numărul de diagnostice a început să crească, așa cum au prezis, chiar sperat, Lorna și Judith, permițându-le persoanelor cu autism și familiilor să primească, în sfârșit, sprijinul și serviciile care li se cuvin.
Apoi a apărut Andrew Wakefield care a pus creșterea pe seama vaccinurilor, o poveste simplă, puternică și seducător de plauzibilă, la fel de greșită ca teoria lui Kanner ce zicea că autismul e rar.

Dacă estimarea curentă a CDC, cum că unul din 68 de copii din America este în spectru, e corectă, autiștii constituie una dintre cele mai mari minorități din lume. În ultimii ani, persoanele cu autism s-au întâlnit pe Internet pentru a respinge ideea cum că ar fi un puzzle ce trebuie rezolvat de următoarea descoperire medicală, introducând termenul de „neurodiversitate” pentru a saluta diferitele tipuri de cogniție umană.

O modalitate de a înțelege neurodiversitatea e printr-o analogie cu sistemele de operare: dacă un calculator nu rulează Windows nu înseamnă că e defect. Conform standardelor autiste, creierul uman normal este ușor distras, obsesiv de social și suferă de deficit de atenție pentru detalii. Sigur, persoanele cu autism au o viață grea într-o lume ce nu a fost creată pentru ei. După [70 de] ani de zile, încă nu am ajuns la Asperger care zicea: „tratamentul” pentru cele mai severe aspecte ale autismului e de găsit în profesori înțelegători, angajatori deschiși, sprijinul comunităților și părinți care cred în potențialul copiilor lor.
Zosia Zaks, o femeie cu autism, a spus odată: „Avem nevoie de toate brațele pentru a îndrepta corabia umanității.” Navigând spre un viitor incert, avem nevoie de toate formele de inteligență umană să conlucreze pentru a face față provocărilor societății umane. Nu ne putem permite să pierdem niciun creier.

Comentarii (15)
 1. „Cei mai mulți oameni cunoscători în științe nu știu că teoria potrivit căreia vaccinurile cauzează autism e falsă? Cred că majoritatea știți asta, dar milioane de părinți din lumea întreagă continuă să creadă că vaccinurile expun copiii riscului de autism.”
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  „Apoi a apărut Andrew Wakefield care a pus creșterea pe seama vaccinurilor, o poveste simplă, puternică și seducător de plauzibilă, la fel de greșită ca teoria lui Kanner ce zicea că autismul e rar.”
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  Ma gandesc ca tema autism e mult prea sensibila si complexa pentru a lua asemenea afirmatii, plasate iscusit si cu caracter de etalon, ca de necontestat.
  Sigur ca nu e gresit ca pe un site ca acesta sa se abordeze tema asta, asta presupune insa o abordare pe masura care ar acapara masiv spatiul!
  Numai asa ne-am putea apropia incet, nepartinitori de miezul problemei.
  Faptul ca din enormul volum de materiale „anti”vaccin, in acest caz vaccinarea si autismul, se publica o infima parte, nu are a face cu adevarul in acest raport atata timp cat interesele obscure controleaza ce se intampla cu noi de multa vreme. Controleaza de asemenea in mare masura informatia si prin ea invatamantul, asimilarea cunostintelor care la urma determina comportamentul nostru.
  Si ca sa nu raman nici eu neutral, va amintesc ca pojarul e cea mai importanta boala a copilariei care produce descatusarea, eliberarea si desfasurarea personalitatii lui! Daca nu se produce la aceasta varsta va avea repercursiuni asupra vietii de adult.
  Asta spre comparatie cu ce vi s-a spus pana acum.
  Baiul mare e ca decidem asupra soartei fiintelor lipsite de aparare si putere de decizie ce ne-au fost incredintate si pana sa o poata face am contribuit vartos la mutilarea lor!
  Eu as propune celor ahtiati de vaccinuri sa se lase singuri vaccinati cu doua saptamani inainte sa duca copilul! De fiecare data!
  Sa vada cum e!
  Oameni buni! Haideti sa ne trezim!
  In spatele acestei actiuni sta un interes colosal al puterii oculte care controleaza intreaga omenire!
  Chiar cred unii ca investesc un efort enorm doar de dragul nostru!?
  Nici macar megamiliardele ce se obtin din vaccinarea intregii lumi nu sunt atat de importante pe cat controlul omenirii!
  Cine sa ne spuna ce contin aceste coctailuri ce se injecteaza sistematic in fiinte neajutorate!?
  Cei care le-au creat, finanteaza si controleaza toate institutele de cercetare din lume!
  Chiar daca la inceput aceste vaccinuri au fost create cu alta intentie si contineau un agent, acum s-a ajuns si la 15!
  Intrebati un doctor daca stie sau poate sa confirme ce contine!
  El e agentul sistemului care l-a creat si nu-si da pozitia lui privilegiata de dragul tau!
  Intr-o tara din vest, nu una codasa, la ultima campanie „porcina”, voiau sa inceapa vaccinarea cu personalul medical din spitale si au facut liste pe care trebuiau sa le semneze si care contineau doar doua rubrici: „ma vaccinez imediat” si „ma vaccinez mai tarziu”!
  Personalul a mai facut o rubrica cu: „deloc”! Procente infime s-au vaccinat atunci! Nu sunt prosti cand e vorba de pielea lor!
  O tara mare a contractat din bani publici vaccinuri pentru 750 de milioane dolari inainte de aparitia virusului gripei „porcine”!
  Si cum vaccinarea dorita nu s-a mai produs, fiindca acesti virusi se pot combate si altfel si nu s-au raspandit dupa dorinta, au vandut tarilor africane acete vaccinuri pentru cateva zeci de milioane inainte sa expire…
  Isi mai justifica si Bill miliardele facand cate o calatorie de serviciu prin Africa…

   
  1. Nicu, cu acest punct de vedere nu sunt de acord.
   Stiu ca exista multe cercuri unde sunt raspandite asemenea teorii, insa sunt gresite.
   Atasez un material mai jos.

   Ritual pentru exorcizarea Anti-Vaccinistului din tine: indicatii pentru nespecialisti
   de Vlad Mixich HotNews.ro
   Marţi, 28 aprilie 2015, 21:24 Actualitate | Opinii

   Se ia un sâmbure de adevăr în jurul căruia se construieşte o teorie conspiraţionistă a cărei finalitate invariabilă este îmbolnăvirea copiilor pentru obţinerea profitului de către marile corporaţii. Pe scurt aceasta este tactica folosită de mişcarea anti vaccin, în România şi aiurea.

   Există un demon care posedă toată această mişcare: demonul fricii. E un vierme pe care discursul lor ni-l bagă în creier şi care începe să macine. Şi dacă, totuşi, au puţină dreptate? Pentru acest demon există însă un ritual eficient de exorcizare. Nu trebuie să ai noţiuni medicale sau de imunologie ca să înţelegi.

   Anti-Vaccinistul spune că vaccinurile au efecte adverse grave şi de aceea trebuie refuzate.

   Sâmburele de adevăr: da, vaccinurile au efecte adverse prezentate transparent în toate prospectele, pe site-urile producătorilor sau ale autorităţilor medicale. În SUA există inclusiv un site oficial, parte a unui amplu proiect, unde pot fi raportate orice efecte adverse. Dar efectele adverse serioase ale vaccinurilor sunt foarte foarte rare: în medie de unu la un milion.

   Raţionamentul de exorcizare. Toate medicamentele pe care le folosim au efecte adverse care sunt menţionate, cum e firesc, în prospectele lor. Aspirina de pildă are printre efectele adverse serioase hemoragii digestive la adult sau encefalopatie la copil. Rare şi ele, dar nu atât de rare ca efectele adverse ale vaccinurilor. Şi despre avioane putem spune că au efecte adverse: uneori cad şi atunci toţi pasagerii mor. Şi maşinile au efecte adverse: anul trecut în România au murit 1819 oameni în accidente rutiere. Mult mai mulţi decât toate efectele adverse serioase cauzate de vaccinuri.

   Aşadar te înţeleg dacă te temi pentru copilul tău atunci când îl vei vaccina. Dar dacă vei refuza vaccinarea din acest motiv, fii consecvent până la capăt. Nu te urca cu el în maşină, nu-i da nici măcar o mică aspirină, nu-l lăsa să facă drumeţii pe munte, nu-i permite să meargă în discoteci şi mai ales, mai ales!, nu-l lăsa să meargă cu bicicleta. Din toate aceste activităţi se moare mult mai des decât din cauza vaccinării. E dovedit statistic.

   Anti-Vaccinistul spune că vaccinurile conţin chimicale şi, injectându-le, ne otrăvim copiii.

   Sâmburele de adevăr: aici nu există nici măcar un sâmbure de adevăr.

   Thimerosalul, cea mai frecventă substanţă acuzată, a fost retrasă cu mai bine de un deceniu în urmă de autorităţile medicale. Dar nu pentru că s-ar fi dovedit existenţa vreunei legături între Thimerosal şi autism, ci pentru că aceasta este strategia în medicină: fie şi atunci când există cea mai mică suspiciune, respectivul produs este retras până la apariţia de date solide.

   Anul trecut, un studiu în care au fost urmăriţi 1,26 milioane de copii vaccinaţi a dovedit fără nicio îndoială că vaccinurile (inclusiv substanţa Thimerosal) nu produc autism. Au urmat şi alte studii cu acelaşi rezultat. Toate sunt publicate în cele mai serioase publicaţii ştiinţifice din lume, iar autorii provin de la cele mai bune universităţi medicale existente.

   Raţionamentul de exorcizare. În secolul 14 nu existau „chimicale”. Totul era organic: mâncarea, leacurile, şi nu existau vaccinuri. Cu toate acestea speranţa de viaţă era sub 50 de ani, iar mortalitatea infantilă uriaşă. Din cei 8 fraţi ai filozofului Immanuel Kant, jumătate au murit când erau copii. Literatura medicală românească de acum un secol este plină de lamentaţiile medicilor cu privire la numărul mare de copii morţi înainte de a împlini un an: 13.800 anual.

   Anti-Vaccinistul spune că vaccinurile şi vaccinarea populaţiei sunt o conspiraţie a marilor companii farmaceutice care vor să se îmbogăţească.

   Sâmburele de adevăr: da, industria farmaceutică este printre cele mai corupte din lume dar si printre cele mai reglementate. Aprobarea unui medicament sau vaccin este foarte laborioasă şi durează aproximativ 10 ani, după foarte multe teste şi verificări din partea autorităţilor. În Statele Unite, doar în ultimii trei ani companiile farma au plătit amenzi de 18 miliarde de dolari. Aceste verificări draconice sunt, de altfel, una dintre nemulţumirile industriei farma.

   Raţionamentul de exorcizare. Vaccinurile previn, nu tratează. Companiile farma ar câştiga mult mai bine dacă ne-ar lăsa să ne îmbolnăvim de poliomielită sau de difterie şi ne-ar vinde apoi o grămadă de medicamente şi ne-ar prescrie multe investigaţii medicale pentru a ne vindeca. Este arhicunoscut că pentru industria medicală prevenţia este o afacere proastă. E mai profitabil să tratezi o boală decât să o previi.

   Anti-Vaccinistul întreabă nedumerit de ce copilul lui nevaccinat e un pericol pentru restul comunităţii. Şi susţine că oricum anticorpii din laptele matern protejează copilul până ce sistemul său imunitar se maturizează.

   Sâmburele de adevăr: aici nu există nici măcar un sâmbure de adevăr.

   Pentru multe dintre vaccinurile copilăriei, efectul protector complet nu poate fi atins înainte de un an. Prin urmare, toţi bebeluşii până într-un an sunt expuşi unei potenţiale epidemii. Mai rău: gravidele sunt în pericol. Efectul protector al vaccinurilor primite în copilărie începe să diminueze după 20 de ani de la administrare. Astfel, dacă o gravidă de 30 de ani este expusă unei epidemii de rubeolă declanşate de scăderea ratei vaccinării sub 80% (cum s-a întâmplat anul trecut în Bucureşti), există un risc considerabil să nască un copil cu handicap: surditate, retard mintal, malformaţii cardiace.

   Raţionamentul de exorcizare. Dacă anticorpii din laptele matern protejează copilul până într-un an, atunci de ce în secolul 19 copiii până într-un an mureau pe capete? Pe atunci laptele matern nu conţinea anticorpi?

   Anti-Vaccinistul spune că reducerea considerabilă a numărului de boli pentru care astăzi există vaccinuri se datorează în special igienei crescute din lumea modernă, nu eficienţei vaccinurilor.

   Raţionamentul de exorcizare. Difteria, rubeola, tusea convulsivă sunt toate boli foarte contagioase cu transmitere pe calea aerului. Din câte ştim încă nu s-a inventat un săpun pentru aer.

    
   1. Desi mi-a placut sa cred ca ai abordat tema vaccinuri doar supus presiunilor dinafara, trebuie sa recunosc ca aveai deja in sertar pregatite materialele necesare sustinerii campaniei!
    Sincer sa fiu, nu-ti doresc sa si crezi ce prezinti aici.
    Nu stiu daca ai copii dar asta te-ar face mai „pus pe ganduri”!
    Ce s-a publicat pana acum in lume pe tema antivaccin ii ajunge celui interesat pana la sfarsitul vietii!
    Dar spre deosebire de Tine, care sta in „capul” unui site care a ajuns pana aici si vrea cel putin sa mai traiasca, eu imi pot asuma libertatea de a spune ce stiu si cred.
    Chiar daca se poate plati cu viata astfe de libertate!
    Ai auzit vreodata de un „studiu” asupra copiilor nevaccinati!?
    Nu aveai cum fiindca una e ce afla si alta e ce ne spun!
    Din „buchetul” de probe de sange „pentru laborator” ce se iau de fiecare data cand calci pragul „catedralelor in alb” esti sigur ca cel putin una nu ia si alta cale!?
    Daca ai vedea vreodata „cartografia” proprie cu tot ce s-a adunat despre tine pana acum, cu siguranta ai amuti, cel putin o vreme!
    Stapanind toate instrumentele puterii, cunoscute si mai ales necunoscute noua, ce ajunge sub ochii cititorului seamana cu actiunea unui anticomunist in China! Majoritatea covarsitoare nu are cunostinta de cauza, iar daca a aflat ceva i se va explica „stiintific” ce trebuie sa stie!
    Pot sa va asigur ca adevaruri cutremuratoare, nu incomode, vor iesi la iveala si din practica vaccinarii fiindca e una din cele mai eficiente mijloace de control ale populatiei intregii lumi!
    Inainte sa apuci sa-ti iei soarta in maini esti deja transformat in epava.
    Daca mai punesi intreaga paleta de manipulari situatia e aproape fara iesire!
    Aproape!
    Va asigur inasa ca nu suntem creati handicapati, si faptul ca nu reusesc sa ne anihileze total e cea mai buna dovada!
    E acolo in strafundurile noastre ceva indestructibil, cu mult mai inalt decat otrava introdusa in noi sistematic.
    Dumnezeu nu se agita, El stie ce „Lucrare” a facut!
    Mai ramane sa ne trezim si noi.
    Sa nu uitam ca marile molime ale omenirii (care nici ele nu au aparut de „nicaieri”!) s-au produs in perioada cand am fost adusi pe cea mai joasa treapta energetica posibila, dupa ce inchizitia (iti mai amintesti de discutiile de acum cateva luni!?) a facut ravagii reusind sa extermineze aproape in totalitate tot ce reprezenta cunoastere, vindecare, putere energetica in a ajuta suferinzi si a combate atacurile dinafara.
    Toti cei de acum am trait si in acele vremuri si nu ne-a stricat examenul!
    Cei care au rezistat si biologic au dat mai departe genele imbogatite, ceilalti au revenit reincarnandu-se!
    Metodele de acaparare si control nu s-au oprit insa nici o clipa si sistematica lor perfectionare ne-au adus unde suntem!
    Vom trece si acest examen, va asigur!
    Chiar daca nu toti. Desi fara a intreprinde ceva si a te lasa doar dus de val va fi mai greu.
    Povara faptelor noastre nu va fi nici stearsa nici uitata! Asta ar fi bine sa nu uitam!
    Ca multe din sutele de incarnari ale noastre de pana acum au avut ca scop reechilibrarea a ceea ce a stricat candva!

     
    1. Singurele presiuni la care sunt supus sunt cele ale constiintei mele.
     Am citit cu interes ce ai scris, nu resping apriori nicio ipoteza. Acesta este si pasiunea mea de a investiga un subiect in amanunt pana la momentul in care imi formez o parere. In privinta vaccinurilor concluzia la care am ajuns este sensibil diferita de a ta. Am un copil si a facut toate vaccinurile pe care trebuia sa le faca, asa cum le-am facut si eu la vremea mea. E mult prea riscant sa nu le faci.
     Referitor la ce mi-ai scris pot spune ca ai dreptate in unele puncte iar in altele nu. Companiile farmaceutice sunt intr-adevar niste monstri ahtiati dupa profit, poate mai malefice decat companiile din alte domenii. Totusi, cand vine vorba de vaccinuri iti pot spune cu certitudine ca sunt cele mai putin profitabile afaceri din portofoliul lor. In plus, mercantil vorbind, ele ar prefera ca nimeni sa nu se vaccineze niciodata intrucat tratarea unei epidemii de orice boala infectioasa este de sute de ori mai profitabila decat vaccinarea.
     Am avut placerea sa cunosc cativa cercetatori care lucreaza in asemenea companii. Ai fi uimit sa vezi ce idei au si cum vad ei medicina viitorului. Nu sunt deloc multumiti de cea de astazi, iar directiile de cercetare sunt de-a dreptul uluitoare. Ar fi prea mult de explicat ce si cum, poate o sa dezvolt subiectul cu alta ocazie insa sunt la ani lumina departare de gandul de a face rau in vreun fel. Eu abia astept ca inovatiile lor in industria medicamentelor sa apara cat mai repede, vom trai vremuri minunate daca ei vor reusi. Iar companiile farmaceutice ce astazi ii sustin cu fonduri substantiale vor pierde foarte multi bani. Sincer, i-am intrebat de ce li se permite sa mearga cu cercetarile in zona in care Compania isi pierde din sumele imense pe care le castiga azi.
     Raspunsul lor a fost urmatorul: Oricum, mai devreme sau mai tarziu cineva va face aceste inovatii, iar compania care va veni cu ele pe piata va avea cel mai putin de suferit :)
     Subiectul este prea vast pt. un singur comentariu.
     Apoi, intr-adevar am gasit multe articole pe tema anti-vaccin dar niciunul care sa se bazeze pe fapte si pe probe ci numai pe parerile unuia sau altuia, de obicei fosti angajati frustrati din diverse motive. Practic in afara de „parerea mea este ca…” toate argumentele pe care le prezinta sunt doar zvonuri, nimic concret. Singurul studiu s-a facut pe 12 persoane ???!! si s-a doveit a fi facut cu rezultate inventate…. evident a fost retras chiar de autorul sau dupa ce a fost demolat punct cu punct.
     Referito la conspiratia mondiala… aici sunt multe nuantari de facut fata de pozitia ta. Iti recomand cartea Pretul Petrolului. Este una dintre putinele carti recunoscuta de toata lumea si care patrunde in sanul familiilor ce controleaza petrolul. Intelegerea ta asupra societatii va fi cu totul alta. Unele banuieli ti se vor adeveri, iar altele ti se vor infirma.
     O zi minunata!

      
     1. Tu ai un copil vaccinat, eu am patru nevaccinati.
      Si te asigur ca marea mea grija e sa-i tin departe de ghearele lor!
      Desi sunt frustrati ca nu pot chiuli de la scoala si ei ca altii!
      Si cand mergem la control fac ochii mari la sala de asteptare plina de copii bolnavi si suferinzi!
      Sigur ca a face ce fac eu presupune mai mult decat „hai sa incercam si noi…”!
      Trebuie capatata puterea de a scapa de frici fiindca asa ne-au adus in starea de abandon total de care mai suntem si mandri, si ca sa ne justificam neputinta strigam in gura mare sa faca toti la fel!
      Nu fac aluzie la tine, asa a ajuns majoritatea covarsitoare.
      Am incercat de mai multe ori va fac sa fiti constienti de raspunderea primita pentru integritatea copiilor ce ne-au fost incredintati! Daca nu-i putem proteja, apoi ajuta sa se dezvolte, macar sa nu le daunam! ireversibil sanatatii si integritatii!
      Vor trece ani buni pana cand vom afla si ce spun studiile adevarate de vreme ce au fost posibile, finantate si promovate doar cele care au slujit interesului puterii!
      Si aici ar trebui de stiut ca aceste concerne farmaceutice, sau companiile de petrol cu toti sorosheii si rockefelerii lor sunt de asemenea doar unelte ale unei puteri obscure de care omenirea nici macar nu are habar!
      Si ar mai trebui de stiut ca anihilarea virusilor „lansati” sistematic nu s-a facut de cei preocupati de citit si informati ci de cei care au trudit energetic zeci de ani zi si noapte si care au fost supusi la atacuri care se lasa chiar si descrise cu greu, dara-mi-te intelese.
      Si au suferit apropiatii acestora atacuri pe care un neajutorat le plateste cu viata.
      Acum creste o generatie de medici care vor face trecerea la medicina cea adevarata, dar asta mai dureaza.
      Sunt copiii indigo veniti sa ajute in aceasta faza cu toata puterea sufletului lor dobandita in multe vieti si pe care o vor dovedi aici si acum.
      Nici o putere oculta nu le poate face fata, dar ca sa poata veni au trebuit trecute incercari si vremuri grele.
      Si va asigur ca acestia erau si mai puternici daca scapau de „interventiile” puterii in sistemul lor candva fragil.
      Multi ani de lucru vor trebui pentru a inlatura urmarile acestor agresiuni!

       
    2. Ca sa spune si altora despre ce vorbim:
     Vaccinul este o inventie absolut superba prin simplitate, si genialitatea ei o face aproape de neegalat in medicina moderna.
     Pe scurt se ia un virus, ruda cu „virusul infracor” cel care provoaca o anumita boala, sa spunem – varicela. Virusul ruda fiind unul nedaunator omului el provocand doar mici momente de disconfort. El se injecteaza si gata, restul face organismul. Adica produce anticorpi specializati care distrug rapid acel virus.
     Partea mai interesanta abia urmeaza. Anticorpii creeati cu aceasta ocazie pot indentifica atat virusul initial (nedaunator) cat si toate rudele sale. Prin urmare, daca variola ar incerca sa patrunda in organism ar intalni un zid de netrecut.
     Spui ca ai 4 copii nevaccinati care nu s-au imbolnavit. Ok, sunt de acord cu tine, dar oare stii de ce nu s-au imbolnavit?
     Pentru ca societatea intreaga este aparata de cei care s-au vaccinat. Datorita lor virurul nu se poate transforma dintr-un caz izolat intr-o teribila epidemie care ar matura totul in cale si ar imbolnavi milioane de oameni, exact cum se intampla inainte de aparitia acestora. Se estimeaza ca pentru ca o comunitate sa fie protejata trebuie ca sa contina un numar de 80% de oameni vaccinati impotriva acelui virus. Problema este ca azi datorita discursurilor antivaccin numarul celor care refuza vaccinarea este in continua crestere si procentul de 80% a inceput sa se clatine semnificativ. Epidemiile bat la usa si nu-i vor afecta pe cei vaccinati (ei vor fi imini) ci doar pe ceilalti. O vor lua unul de la altul exact ca acum cateva secole cand mureau cu milioanele. Fiecare face cum crede dar o face pe riscul lui si al copiilor lui.
     Sincer, sfatul meu este sa intrebi un doctor imunolog, de preferinta unul onest si in care ai incredere, sa-ti spuna parerea lui. Nu de alta, dar el chiar este in mijlocul problemei si stie mult mai multe decat noi, care ne dam cu parerea.
     Primele semne deja au aparut, Peste 100 de copii s-au imbolnavit intr-un parc de distractii. Acesta este doar inceputul… viitorul ne va arata cu siguranta alte epidemii mult mai catastrofale.
     Referitor la studii si puterea oculta. Daca, tu crezi ca toate studiile sunt facute sub patronajul acesteia, atunci inseamna ca le respingi pe toate. In cazul acesta nu avem nicio baza pe care sa putem cladi o analiza de niciun fel.
     Pareri ca ale vanzatoarei din articolul la care faceai trimitere sunt doar niste pareri nesustinute de fapte sau de probe.
     Aici ajungem in punctul interesant in care ne dam cu parerea amandoi despre niste lucruri despre care nu mai avem niciun fapt sau proba de o parte sau de alta, evident probe acceptate de amandoi. Prin urmare, fiecare va ramane convins ca are dreptate.
     Stiu ca punctul meu de vedere nu place si nu este acum la moda, stiam de la inceput asta insa era de datoria mea sa spun ce e corect si conform credintelor mele.
     O zi minunata! Si iti doresc din suflet ca tu sa ai dreptate.

      
     1. Razvan dragule!
      Te asigur ca virgula cunostintele mele de medicina depasesc cu mult media.
      Si te mai asigur ca stiu si lucruri pe care un imunolog le va afla cindva.
      Si te asigur ca ce fac nu e ruleta chiar daca e greu de inteles de cei care au cazut in plasa sistemului.
      Si eu am trecut prin cea a „stiintei” la fel de convins ca acolo e de cautat adevarul.
      Si multe vieti am facut asta.
      Dar candva, inerent, trecem si de faza asta.
      Nici cea in care ne aflam acum nu e cea mai grozava.
      Dar nu putem trece la altele si mai inalte daca nu le stapanaim pe cele de acum.
      Crezi ca copiii mei nu se containeaza!?
      Crezi ca ei traiesc in gradinite si scoli fara sa vina in contact permanent cu toata gama de virusi ce se poate imagina!?
      Daca teoria care ai preluat-o si o sustii ar fi valabila, ar inseman ca ei sa fie primii morti!
      Dar sa vezi minunea! Ei sunt cei mai rezistenti!
      Si nu pentru ca sunt copii lui nicu ci fiindca au un sistem imunitar intact!
      Nu perfect, la asta se lucreaza permanent!
      Dar intact, nemutilat, necontrolat dinafara, asa cum functioneaza de milioane de ani!
      Daca la un om „normal” o gripa se vindeca in 14 zile fara- sau in 2 saptamani cu medicamente, la noi asta dureaza trei zile. Si te asigur ca inca nu au inghitit vreo pastila sau luat vreo injectie.
      O exceptie nostima, care la un „vaccinat” in perceptii ar produce palpitatii, pot sa o descriu!
      Acum cativa ani in concediu un copil al meu a fost muscat de un caine mare cat un vitel direct pe fatza.
      M-am dus cu el la „spitalul judetean” la urgenta sa-l coasa ca sa nu ramana cicatrice.
      Medicul de la urgenta a venit cu intrebarea standard: „A FACUT TOATE VACCINURILE CARE TREBUIE SA LE FACA!?”
      Am spus vesel: „NU TREBUIE SA FACA NIMIC! LASATI DOAR VOI SA SE CREADA ASTA!”
      Urgenta era plina si probabil nu voia sa se demaste, sau nu era obisnuit cu astfel de argumente, asa ca
      si-a facut treaba si la urma mi-a inmanat bratzul de hartii pentru „boli contagioase” pe care l-am aruncat in cosul din hol. Bineinteles ca i-am multumit pentru lucru si am si platit, dar mai departe era treaba mea si la fel si raspunderea. La injectia de narcotizare locala primita, prima din viata, a tipat mai tare decat la atacul cainelui!
      Pe fondul indobitocirii omului prin toate mijloacele, doctorul a fost investit cu o putere mai mare si decat a preotului si asta are o explicatie simpla: am fost dresati sa percepem lumea fizica inzecit mai tare decat cea spirituala, subtila. Fricile durerea, suferinta au fost exacerbate si au ajuns sa ne domine pana la inrobire totala.
      Un „indian” care nu „stia” ce-i durerea, nu o facea pentru ca nu avea sinapsele corespunzatoare perceptiei ei ci fiindca stia sa o anihileze. Si fara durere ramanea lucid si stapan pe el chiar si dupa ce primea lovitura de moarte! Stapan asadar pe functiile sale fizice si psihice.Noi le pierdem de indata ce pasim in „catedrala alba”! Sau daca ne ameninta careva cu ea!
      Capacitatea asta o avem toti, latenta, e doar blocata printr-un sumum de actiuni dinafara care acopera intreaga noastra existenta terestra.
      Sistemul imunitar al putinilor ce au ramas intacti va fi o banca de date incomensurabila pentru viitor!
      De asta putem fi siguri.
      Nu mai amintesc aici de factorii energetici care sunt si mai importanti si care e de la sine inteles ca sunt afectati mai tare la cei la care s-a intervenit artificial direct in „sistem” in comparatie cu cei la care se face asta doar dinafara prin toate mijloacele posibile!
      Apropos, ieri voiam sa amintesc ca cercetarile savantilor platiti de concernele farmaceutice in domenii de varf, s-au facut dintotdeauna, dar aplicarea rezultatelor e problema!
      E ca la motorul cu apa care s-a descoperit de zeci de ani de mai mult inventatori, si patentele au fost insfacate de „petrolisti” si ferecate si safe-uri unde vor ramane mult si bine pana cand mai sunt rezerve de petrol si avem pentru ce sa ne luptam.
      Cate cercetari se fac de zeci de ani in secret, in jurul lumii, care plante si substante cunoscute de toate popoarele nu au fost luate sub lupa si cercetate, cate cunostinte s-au adunat pana acum, cate patente au fost asigurate, si cate din toate acestea au ajuns in farmacia proprie!?
      Nu lipsa cunostintelor e marea problema pe pamant ci accesul la ele!
      Si asta in toate domeniile!
      A sti inseamna a fi puternic!
      Si asta e ultimul lucru ce ni-l doresc!
      Dar asta face misiunea anoastra si mai interesanta!

       
 2. Este un subiect la care se poate scrie mult. Am sa caut sa rezum din cunostintele si experienta stramosei mele si a celor langa care o scurta perioada am avut sansa de a sta, cat si din discutiile avute cu diversi cunoscuti experti real in diferite domenii ale stiintei biologice, cercetatori in biochimie, medici veterinari si medici din diferite specializari umane, psihologi si psihiatrii. Acest fenomen cred ca poate fi abordat multidisciplinar nu doar analizand efectele ci toate potentialele cauze si evolutiile acestora.
  As pleca in primul rand de la conditiile de viata si mediu a familiei in care se naste un copil ce manifesta aceasta afectiune. Care este gradul de poluare al mediului sau al mediului in care unul dintre parinti isi desfasoara o buna parte din timpul vietii, activitatea profesionala.Este supus/expus emisiilor de radiatii, este supus unui mediu poluant fonic, chimic, caldurii excesive, noxe chimice sau biologice care le poate inhala involuntar. Apoi sunt obiceiurile de pastrare si ingrijire a igienei corporale, a casei, a locului de munca, al spatiului unde ia masa, cum este pregatita masa, a lichidelor ingerate si a calitatii acestora biochimice, calitatea si componenta apei, al consumului de alcool sau substante halucinogene sau tratamente medicale cu efecte adverse.
  Motivatia aparitiei sarcinii…din dragoste asumata si acceptata ca firesc, ca urmare a unui interes pecuniar, ca urmare a unei stari „nebunatice”, ca urmare a unui santaj sau viol. Bolile si afectiunile transgenerationale care se transmit prin sange si structurile de ADN. Siguranta in timpul sarcinii a mamei, a hranei, a odihnei, al starii ei emotionale si afective, a empatiei sau lipsei acesteia, a iubirii si comunicarii , impartasirii starilor si acceptarea modificarilor de neinteles in timpul sarcinii sau din contra , lipsa tuturor acestora si starile depresive sau…dereglarile psihice ale mamei ca urmare a trairii starii de abandon si respingere a iubitului, familiei, societatii. Neglijentele medicale prin manevre, tratamente, atitudini in timpul sarcinii, travaliului, nasterii fata de mama si copil. Primele vaccinuri care …in componenta lor…deja introduc in fiinta nou nascuta factori care vor perturba evolutia naturala. Personal …cunoscand cercetatori in domeniu si componenta substantelor vaccinurilor…sunt complet impotriva oricariei forma de vaccinari indiferent de motivatie. Organsimul, uman bine hranit si cu program de viata si activitate in aer liber si mentala, are propriile resurse si capacitate de a lupta cu orice virus si de a il anihila cu forte prporii in cel mai scurt timp …instalandu-se apoi imunitatea naturala fata de acel agent patogen. In Romania este inca si sper sa mai fie Institutul Cantacuzino care …daca un fenomen se repeta se facea ceea ce se numeste autovaccin ..din tulpinile a ceea ce genera afectiunea si se gasea antidotul natural propriu organismului uman – caz individual. Unde se nasc copii si nu fac nici un fel de vaccin..acestia sunt sanatosi si rezistenti…deoarece laptele matern cuprinde toti anticorpii necesari pentru a stimula imunitatea naturala a copilului. Conteaza alimentatia mamei…dar mama natura ..face ce mama sa aiba in prima perioada ceea ce se numeste colostru – laptele cel mai bun incarcat cu tot ceea ce ii este necesar a consolida puterea, imunitatea si sanatatea noul nascut. E valabil la orice specie de mamifere. Noul nascut are nevoie imediata de caldura corpului matern, afectiunea, acceptarea si alaptarea. Da mama care a trecut prin travaliu daca a fost respectata si ajutata de personalul ce o asista incurajand-o, va avea puterea sa isi accepte imediat copilul si sa il iubeasca desi corpul sau si puterile ii sunt sleite. Mama natura declanseaza automat in noi si noul nascut toate stiintele si abilitatile pentru a proteja noua viata indiferent unde are loc nasterea…fie ea si in mijlocul padurii intre salbaticiuni…fie in mijlocul desertului….toate, absolut toate femeile invatam si stim tot in cateva secunde ce avem de facut pentru a ne ingriji puiul. Faptul ca acum copilul este separat de mama….este intr-un fel e benefic…acordandu-i acesteia timp de odihna intre doua alaptari…dar copilul are nevoie sa simta glasul mamei, mirosul mamei si e foarte fericit si in prezenta si vocea tatalui pe care il recunoste imediat ca si al fratilor, surorilor sau al celui ce este in mediu familial permanent, bunicii. De asemenea toate simpatiile sau antipatiile sau nelinistile mamei le manifesta ca proprii desi…e alta persoana. Tonul ridicat, discutiile aprinse si contadictorii afecteaza grav modul cum un copil va relationa cu mediu familial sau social. De asemenea situatia materiala si financiara care inseamna siguranta, confort, liniste sau lipsa acestora cu stresurile aferente. Stresurile parintilor sunt traite si asumate de copil involuntar datorita interferarilor de camp electromagnetic care are aceleasi frecvente. Copilul simte si abandonul cand nu are in apropiere prezenta mamei, a tatalui …si sta cu altcineva. Copilul se ataseaza fizic si emotional de persoana cu care isi petrece cel mai mult timp si care se ocupa sau nu de educarea lui de a ii arata si a impartasi descoperirea lumii incojuratoare. Unii copii sunt crescuti de bone…mai mult sau mai putin motivate sau empatice …fiecare dupa cum….are propriul bagaj de cunostinte, nevoi, afectiuni, disponibilitati pragamatice sau afective. Comunicarea , dorinta de comunicare sau inchiderea intr-un univers personal se face si voluntar si involuntar. Cauzele sunt toate cele enumerate mai sus si poate multe altele care se intampla zilnic si care sub o forma sau alta il afecteaza. Nimic in exces nu il ajuta ci doar starea de siguranta, afectiune materna, paterna si satisfacerea unor nevoi imediate de hrana, igiena, securitate, joaca, atentie, comunicare, zambet si bineinteles imbratisari…dorinta de a fi tinut in brate, leganat si de a explora mediul prin toate simturile. Starea de boala pe care o manifesta are de asemenea multiple cauze….ii este prea cald, frig, insingurat, apar dintisorii, este un disconfort ca urmare a alimentatiei, discutii aprinse in familie, teama de ceva ..apa, zgomote..abandon. Uneori si tratamentele medicale alopate acordate gresit si efectele adverse ale acestora care scad imunitatea naturala, produsele chimice din alimentatie ,paste, pireuri, laptele praf, legume fructe nespalate sau tratate chimic la care copilul poate manifesta alergii, intolerante sau pur si simplu intoxicatii grave datorita componentei acestora, al tratamentelor bio-fizico-chimice. Mediul ambiant – curatenia si igiena casei, personala, a celor cu care vine in contact ..mirosurile personale, ale produselor chimice din jur , jucariile, jocurile video si dinamica si mesajul desenelor animate. Copilul in permanenta decide, alege, invata voluntar si involuntar, copiaza comportamentele adultilor, atrage atentia asupra sa pentru a isi face simtita prezenta si importanta in cadrul familiei speculand atentia si comportamentele celor din jur la reactiile sale. Deci acestea sunt cateva posilibile cauze …normale si exceptionale care pot avea efect fata de dezoltarea psihomotorie a copilului si dorinta acestuia de comunicare, exprimare, relationare. Cauzele sunt interne, externe, transgenerationale si exact noul tip de exprimare a celor doua catene de ADN de la mama si tata care se intalnesc si care pot …determina aceste comportamente. Din medicina veterinara am invatat care sunt efectele pentru generatia urmatoare a anumitor caracteristici de rasa si calitati obtinute prin incrucisari genetice urmarite a dezvolta anumite caracteristici si abilitati. La oameni….sincer habar nu avem ce gena avem si ce va iesi. Teoretic se fac multe analize…practic…conteaza totul in fiecare zi ca si ce simte mama, tatal in momentul conceptiei, fiecare zi de sarcina si fiecare zi din viata noului nascut, a copilului in primii sapte ani. Din experienta stramoasei mele…ea spunea ca sunt copii cu o inteligenta peste medie care …un timp doar asculta si asa invata sa se adapteze cautandu-si moduri proprii de exprimare, altele decat cele obisnuite noua. De la ea am invatat sa iubesc oamenii acordandu-le spatiu propriu de manifestare care poate fi net diferit de ceea ce eu stiu, dar din care pot invata ceva si pot alege sa inteleg ca viata are diferite forme de manifestare chiar si in elementele cunoscute si asemanatoare fizic. Cand venea cineva la noi sau mergeam impreuna unde era vre-un copil diferit…ea se comporta ca si cum ar fi fost o vizita obisnuita…nu ca acel copil era de fapt motivatia vizitei ei. Il urmarea in mediul sau natural ca si cum era acolo prin spatiul sau pentru discutii firesti cu mama sau cu cei ai casei. Asa-l vedea cum reactioneaza si la ce…sau daca copilul venea catre mine, ne intelegeam sau nu. Care era atitudinea si comportamentele parintilor, bunicilor, a celor din casa fata de comportamentele si atitudinile copilului dar si cum se inteleg si respecta sau nu cei din familie, care le sunt valorile comportamentale fata de sine si membrii familiei sau cei aflati in vizita.. Nu am sa uit cum o fetita pentru ca i-am ridicat o jucarie a venit si m-a muscat tipand si urland….nu isi desclesta dintii din barba mea desi sangeram. Am fost speriata, dar cei apropiati au intervenit repede. Era o fetita foarte rasfatata caruia i se dadeau orice cerea, ca i se cuvine, pentru ca ajungea sa faca crize si maraia sau musca dar nu vorbea desi avea vre-o cinci ani. Peste ani am reintalnit-o si …chiar ne-am imprietenit…culmea era studenta la medicina. Si ea isi aducea aminte ca de atunci comportamentul parintilor si bunicilor s-a schimbat fata de ea si…a intrat intr-un program de disciplina, responsabilizare si organizare care …a atras-o catre studiu si cercetare. De la stramoasa mea am invatta sa privesc, sa inteleg in ansamblu, sa cercetez comparativ si in plan real pentru a putea ajuta nu cum cred sau spun altii, ci cu ceea ce acea persoana are real nevoie si poate comunica cu mine. Eu nu pot sa ii rezolv decat poate ..sa ii fiu aproape cand nu se intelege pe sine. Cu toate astea nu mi-am dorit sa devin nici medic, nici psiholog, ci economist ..gandind ca societatea daca produce cele necesare vietii in mod organizat si sustinut ..viata tuturor este si sanatosa si implinita, fiecare gasindu-si singur resursele, pasiunile, aspiratiile, bucuriile si solutii proprii la cele zilnice asumandu-si realist consecintele. Asa incat acestea sunt vederile mele de economist finantist care trebuie sa inteleaga orice fenomen de la micro la macro functional . Imi place sa lucrez cu oameni pentru oameni…dar nu sa pierd timpul nimanui si nici al meu inutil cu ceva ce nu are sens, rost, logica repetand ca o maimuta ce fac altii – chiar daca este modern si rentabil. Eu imi traiesc propria viata si o respect pe a fiecaruia invatandu-l sa isi caute singur raspunsuri. Banii sunt necesari dar conteaza cum ii castigi si cum te privesti si accepti in propria viata la ce real iti folosesc. Valoarea reala a unui om stand in prezenta sa si in faptele sale zilnice. Da toti suntem raspunzatori de ceea ce facem individual si de valorile la care trebuie sa le vedem cu ochii deschisi nu doar fizici ci si cei ai mintii, realizand ca realitatea fiecaruia poate fi foarte diferita de a noastra, gasind forme comune de comunicare. Biologic avem capacitati limitate…intelectual si imaginativ… Lumea a avansat tehnologic tocmai pentru ca gandim si suntem diferiti…Conteaza incotro, la ce real ne este utila aceasta dezvoltare pentru noi si celelalte forme de viata cu care impartim acesta planeta ca principali beneficiari. Cu drag si cu respect.

   
 3. Foarte corect comentariul lui Nicu, din punctul meu de vedere sunt intru totul de acord cu cele scrise. Medicina actuala …este o industrie…care indeplineste rolul dat de…control al populatiei ca numar si capacitatea de a fi usor manipulata si anihilata. Adevaratii medici care chiar au cunostinte, experienta, daruire, pasiune ..sunt marginalizati prin diferite metode …mai mult sau mai putin birocratice promovate de un sistem politic…impotriva propriilor cetateni. Dorinta unor concerne conduse de oameni de afaceri venali…care doresc…controlul populatiei , finantelor, informatiilor, resurselor, persoane care au real zilele numarate desi..au incercat pe sine toate cuceririrle tenho-biologice si toate retetele posibile, imaginate din trecut si prezent…constata ca …fenomenul imbatranirii…nu poate fi stopat si nemurirea nu consta in a ramane viu pe planeta un timp nedefinit…ci prin fapte…Dar…unii, neavand copii si neiubind viata umana sub formele ei de manifestare, avand poate grave afectiuni si dereglari psihice si sau metabolice ….doresc sa distruga tot odata cu plecarea lor din aceasta lume. Orice au acumulat in bani, valori…raman…ei devin …nimic desi…au produs atat de mult rau omenirii si planetei. Teoretic avand bani poti stapani…dar e imaginativ totul …nimic real desi sunt poate documente scriptice , armate, sateliti si alte navete spatiale la dispozitie. Nici Dalai Lama in actuala prezenta nu e vesnic..ci …finit sub acesta forma umana…infinit…prin reveniri. Tainele stramosilor din povesti, legende…sunt doar povesti si legende ale unor fapte considerate de vitejie pentru …umanitate sau pentru propriul popor. Asemeni legenda lui Ghilgames si a pietrelor ce pastreaza incrustate pagini de existenta a unor …alti oameni ce s-au considerat nemuritori…si totusi au disparut civilizatii intregi indiferent de dezvoltarea si posibilitatile tehnologice sau imaginativul in divinitati protectoare. Legile planetei sunt altele si afectarea fiintei umane de catre fiinta umana si a celorlate forme de viata …se intorc firesc impotriva tuturor si consecintele le platim toti…iar cei ce le-au provocat…devin cu si fara voia lor tot nimic asemeni tuturor. Viata pe planeta isi va continua existenta …asa cum o demonstreaza si refacerea ecosistemelor din zona Cernobal — e benefic oricaror forme de viata…nu si omului. Oare invatam ceva din realitate ?

   
 4. Cu vreo doua luni in urma ,am primit vizita unui „ingeras autist” (un copil blond cu o frumusete angelica), in varsta de 10 ani , venit in vizita cu parintii sai .Spiritul sau de observatie , intrebarile puse si modul de comportare ale lui m-au fascinat . Multumesc Divinitatii pentru ca mi-a inlesnit aceasta intalnire.N-am sa uit vreodata aceasta intalnire. Va imbratisez .

   
 5. Am o singura intrebare:
  Exista copii NEvaccinati diagnosticati cu autism?
  Si as aprecia raspunsurile care nu contin „Cred ca…” sau „Parerea mea este…”

   
  1. Doamna cu pricina nu este nici macar medic, eu inteleg ca a fost reprezentant de vanzari. Ceea ce spune ea nu se bazeaza pe niciun fapt concret, nu exista nicio dovada, niciun studiu care sa-i confirme supozitiile. Studii pe aceasta tema s-au facut o grmada, si rezultatele sunt chiar pe dos. Dar, de, mai bine aruncam faptele la gunoi ca nu sunt relevante.

   Iata inca un articol pe aceasta tema, scris de un medic… se bazeaza pe studii si fapte ce pot fi verificate de oricine.

   N-ar fi fost atâta avânt în mișcarea anti-vaxxer-ilor dacă n-ar fi existat Andrew Wakefield, și studiul lui de acum 15 ani prin care propunea, în faimosul jurnal britanic The Lancet nici mai mult nici mai puțin decât o legătură cauzală între a) vaccinul ROR (anti rujeolă, oreioin, rubeolă) și b) dezvoltarea de autism ori tulburări înrudite la copil. Lucrarea științifică a fost între timp retrasă, Lancet și-a cerut mii de scuze, Wakefield a recunoscut public că a fabricat datele asupra celor – atenție! – 12 copii (!!!!) incluși în cercetarea lui. Dar furiile ieșiseră din cutia Pandorei, și iacătă că, și în prezent, legenda continuă, în timp ce milioane de părinți de pe Terra frisonează la gândul că o injecție ar putea să le îmbolnăvească pruncii de-o boală pe care i) nu o înțeleg dar de care ii) se tem ca de dracul. Contribuie la asta povești siropoase, cu sâmburi de adevăr narativ personalizat, precum cea propagată de Jenny Mcarthy, fostă iepuraș Plaboy și în prezent un fel de Jeanne d’Arc a luptei ”anti-vaccin” îndeosebi în Statele Unite. Contribuie, la noi prin Las Fierbinți, imaginea la fel de masticabilă a Oliviei Steer, care-a adunat împrejurul ei o comunitate febrilă de apologeți, pe cât de zgomotoși pe-atât de rezistenți la evidențe.

   La vremea respectivă, pe mapamond, oamenii au luat alegația lui Wakefield în serios. Comisile de sănătate ale FDA-ului (autoritatea regulatoare americană privind produsele farmaceutice) au revizuit în repetate rânduri propunerea că anumiți compuși care sunt folosiți în fabricarea unui vaccin ar putea crește riscul de boală autistă (thiomersal-ul în particular, un organo-mercuric folosit în conservare/ prevenție a contaminării cu bacterii/ ciuperci a probei). Din pricina simplului fapt că experții din aceste comisii n-au putut respinge definitiv ipoteza alternativă, i.e. dincolo de orice dubiu, produsele care-l foloseau (pe thiomersal în speță) au fost retrase de pe piață deși, atenție, studiile au continuat să infirme o legătură asociativă între produs și autism. Raționamentul pe care l-a folosit FDA-ul a fost următorul:

   1) metil-mercurul (thimerosal/ thiomersal) în doze mari poate afecta sistemul nervos al omului.

   2) dar doza dintr-un vaccin e mult sub nivelul de risc. Totuși

   3) dacă un copil primește numărul maxim de vaccinuri de pe calendarul de vaccinare, așa cum era el în 2001 cel puțin, când s-a făcut raportul, nivelul cumulativ de thiomersal depășea acel prag de siguranță.

   Din care pricină suspiciunea n-a putut fi refuzată. Iar membrii comisiei au spus următoarele:

   ”Deși dovezile sunt indirecte și incomplete, iar relația (thiomersal – autism) nu este stabilită, este biologic plauzibilă”.

   FDA observa totuși un lucru vital, anume că, la vremea respectivă (2001):

   ”Nu există (bold adăugat) studii epidemiologice publicate care să examineze asocierea potențială dintre vaccinurile care conțin thimerosal, și tulburări pervazive de dezvoltare (n.a.: autism)”

   În 2015, lucrurile stau sensibil altfel. Plecând de la alegația lui Wakefield, comunitatea medicală a studiat problema. Mult. Și bine. Astfel că azi FDA-ul are ce-i lipsea în 2011. Evidențe. Cea mai recentă meta-analiză, după aproape 20 de ani de eforturi oneste ale comunității medicale, ipoteza a putut fi disconfirmată. În meta-analiza publicată în Vaccine de Luke et al concluzia apare, negru pe alb: Vaccinurile nu sunt asociate cu dezvoltarea autismului. Autorii s-au uitat la cele mai mari studii făcute pe planetă pe tema asta, însumând peste 1.000.000 de copii. Inclusiv – atenție! – legătura thimerosal – autism a fost infirmată. Scriam, în martie ale acestui an, după ce a apărut articolul, că mie mi se pare că dezbaterea este închisă.

   Mai rămânea un ultim bastion de discuție, portița lăsată deschisă de comisia FDA-ului care propunea că e plauzibil că la copiii vulnerabili, care deja sunt la risc de a dezvolta autism, vaccinul MMR (ROR în România) ar putea să declanșeze boala, să acționeze ca un catalist. Șansa, fie ea și infimă, a fost exploatată copios de anti-vaxxers în retorica publică, o retorică, repet, bazată pe inducția fricii și a panicii în rândul populației.

   Luna aceasta, în Jurnalul Asociației Americane de Medicină (JAMA) se întâmplă un pic de istorie. Pentru că Anjali Jain, un cercetător de la The Lewin Group, Falls Church, Virgina, sub coordonarea lui Craig Newschaffer de la Insitutul de Autism de la Universitatea Drexel din Philadelphia publică rezultatele unei cercetări mai mult decât ingenioase, care desființează, o dată pentru totdeauna, asocierea vaccin ROR – autism la populații vulnerabile. Ce-a făcut Jain? Foarte simplu. S-a uitat la o cohortă de aproape 100 de mii de copii incluși în planul de vaccinare de pe asigurarea lor privată. Criteriul inițial de includere în studiu a fost foarte simplu: trebuie să aibă cel puțin un frate/ sau o soră. Unii dintre ei aveau autism, și frate/ frați sănătoși. Alții dintre ei erau sănătoși, dar aveau un frate bolnav de autism. Iar alții aveau autism, și un frate la rândul lui diagnosticat cu autism. Sunt cele trei opțiuni posibile când definești ”riscul” de tulburare autistă. Fie o ai, dar frații tăi nu, fie n-o ai, dar ești totuși ”la risc” pentru că ai frate bolnav, fie ești la maxim risc devreme ce și tu, și alții pe orizontală, au dezvoltat boala.

   Rata de vaccinare ROR (MMR) în cohorta aceasta a fost de peste 80% la 2 ani, și peste 90% la 5 ani, vârsta maximă de includere în studiu. Rezultatele analizei statistice nu lasă loc de interpretare și merită reproduse aici (a se vedea momentul istoric):

   ”În această cohortă de copii […] administrarea de vaccin ROR nu (bold adăugat) a fost asociată cu risc crescut de autism sau tulburări înrudite, indiferent (bold adăugat) dacă un frate avea, sau nu, autism. Aceste rezultate indică (bold adăugat) nici o asociere dăunătoare între vaccinul ROR și autism/ tulburări de spectru autist (ASD) la copii deja la risc crescut de ASD”

   Ce nu pricep anti-vaxxer-ii este că medicina nu funcționează pe principiul sectei, și dacă are religiozitate e una motivată empiric. Susții că există o asociere între consumul de păducel și autism? Sigur că da, ne uităm, folosim metode riguroase de analiză matematică, ne uităm în populații mari, comparăm grupurile, ne uităm la problemă din perspectivă probabilistică și uite-așa o să ajungem, în cele din urmă, la un adevăr care să fie argumentabil rațional, nu isteric. Medicii nu fac parte din vreo conspirație mondială a industriei farmaceutice. Ce doctor responsabil, dacă ar avea evidențe că medicamentul pe care-l dă cauzează boală, ar continua să-l dea?

   Studiul fabricat al lui Wakefield a declanșat ceea ce un autor numea ”cea mai mare șarlatanie a secolului XX”. E o dovadă în plus că, înainte de-a propune cauze pentru orice boală de pe lumea asta, ar fi bine să practici enorm de multă reținere. Pentru că autismul e o bulă ușor de detonat. E ușor de detonat pentru că există, spre durerea părinților dar și-a comunității medicale, autism. Există milioane de copii pe planetă care suferă de o boală pentru care (încă) nu avem un răspuns definitiv terapeutic. La fel ca și pentru cancer, pentru SIDA, pentru unele boli psihice șamd. Există un motiv pentru care astfel de asocieri au fost făcute în cercetare, fie ea științifică or ba, anume că X sau Y ”provoacă” ori ”cauzează” cancer, autism șamd. Pentru că, ipotetic, dacă ar fi adevărat am putea ”preveni” boli care înspăimântă. Ironic, același motiv care a dus la fabricarea de vaccinuri e folosit, azi, de anti-vaxxers. Tocmai motivul că variola, rubeola, difteria, poliomielita ucideau pe capete până acum 200 de ani a inspirat dezvoltarea unui agent care să ”imunizeze”, să ”prevină” boala mai degrabă decât să o combată. Pentru că cel puțin în unele cazuri n-avem nici azi tehnici de-a combate un morb, vezi spre exemplu poliomielita.

   Despre oreion s-a spus că nu e o problemă atât de mare, care e șmecheria? De rujeolă/ rubeolă în schimb se moare. Lucru care s-a întâmplat, deja, în câteva micro-epidemii care au curmat viața unor copii ai căror părinți astăzi nu vor fi reconfortați de anti-vaxxers, ci tot de medici.

   Nimeni nu spune să nu dezbatem. Hai să dezbatem. Hai să dezbatem onest, cu probele pe masă. Cu studiile pe masă. Hai să ne uităm la dovezi, hai să căutăm adevărul. Dar când adevărul e că nu există o asociere, fie ea corelație sau de tip cauzal, între vaccin și autism, de ce-ai să continui? De ce-ai să continui să vituperezi pe marginea subiectului în fața unei comunități care e foarte probabil că nu citește JAMA, nu citește studii științifice, citește mai degrabă forumuri și post-uri pe facebook? Ce-ai de câștigat? E posibil că tu crezi că ”faci un bine”. Că te prevalezi de dreptul tău la ”liber cuvânt”. Dar adu-ți aminte că ai o responsabilitate inegală în fața omului pe care-l îndoctrinezi, spre deosebire de doctor. Dacă doctorl greșește, plătește, plătește cu parafa lui, plătește cu dreptul lui de practică, plătește cu reputația și mai plătește și cu portofelul pentru că va fi dat în judecată. Dar tu, doamnă Steer, dar tu, Felicia Popescu, ce legitimitate aveți alta decât dreptul la liber cuvânt când prozelitați împotriva vaccinării? Ce să fac, să-mi instruiesc pacienții potențiali care vor suferi din pricina voastră să vă acționeze în instanță? O să vă ascundeți în spatele faptului că sunteți a) jurnalist, b) blogger și deci e treaba voastră ce scrieți, e o lume liberă și oamenii sunt liberi să citească toate trăznăile. E o sămânță de gândire magică și aspirație medicală în fiecare doctor nefăcut, cineva care și-a dorit să devină medic când era copil și n-a ajuns acolo. Ei uite că unii dintre noi chiar am ajuns. Și nu se ajunge ușor. Ca să ajungi doctori treci printr-o perioadă medie de 11 – 12 ani de formare profesională continuă. Și continui să citești, să înveți, să te șlefuiești profesional de fapt toată viața. Nu suntem egali. Dar asta nu contează. Contează, pentru mine și sper pentru cine citește, doar evidențele.

   Și evidențele sunt clare.

    
 6. Cineva a facut efortul demn de lauda de a traduce spusele unui medic militant si cunoscut in Europa pentru eforturile sale de a demasca industria vaccinarii.
  http://piersicuta.blogspot.ro/2013/02/dr-johann-loibner-originea-si-istoria.html
  Rog pe cei interesati sa faca efortul de a se informa.
  Ma bucur ca prin aceasta traducere cunostintele lui sunt accesibile si cititorilor romani.
  Mai sunt si alti autori de calibru in spatiul de limba germana si sunt sigur ca si aportul acestora va fi cunoscut candva.
  Dumnezeu sa va calauzeasca mintea si inima!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top