skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Icoane minunate

 

Astăzi am facut o selecție dintre cele mai frumoase icoane și le-am grupat într-un clip pentru dumneavoastră. Pictarea icoanelor a reprezentat pentru o perioada lungă de timp, unul dintre principalele moduri de exprimare pentru pictori și artiști, mai ales pentru cei din zona balcanică.
Iconografia este fundamental diferită de pictura laică.
Mai intai, in icoana, pictorul nu reprezinta, ceea ce observa in jurul sau, ci un anumit prototip. Un lucru bine hotărât, cu reguli clare. Icoanele sunt reprezentări ale Mântuitorului, ale Maicii Domnului și ale Sfinților. Credincioșii prin închinarea la icoană, se închină de fapt la propotipul acesteia, la persoana care a apare în icoană. Arta icoanei este o artă bisericească, ea avand un rol important atat in cultul divin public, cât si in cel particular: icoanele sunt cinstite prin inchinare si sarutare, iar persoanelor sfinte reprezentate, li se cer prin rugaciuni, ajutor in nevoi sau se aduc multumiri pentru binefacerile primite.
Chiar dacă această artă este una relativ rigidă, fără prea mult spațiu de manevră pentru imaginația artistului, există în mod evident și loc pentru talentul său. Nu toate icoanele sunt la fel. Unele sunt cu atât de multă măiestrie realizate încât valoarea lor artistică este uriașă. Bineînțeles că la această valoare i se adaugă și ce spiritual care nu este deloc de neglijat.
Vă dorim, vizionare plăcută!

Comentarii (3)
 1. Icoana este fereastra catre cer.

  Se spune ca pe la 1800,in Mexic un cobanas isi pastea oile pe o pajiste.Dintr-o data in fata lui a aparut o imparateasa.Era Maica Domnului.Aceasta i-a cerut ciobanasului sa merga la preotul satului si sa-i spuna ca pe acel loc sa se zideasca o biserica in cinstea ei.Ciobanasul se duce la preot si ii spune ceea ce vazuse.Preotul nu crede spusele ciobanasului.Dupa un timp,Maica Domnului se arata din nou ciobanasului cu aceeasi rugaminte,dar nici de data aceasta nu este crezut.La a treia aratare a Maicii Domnului,ciobanasul ii cere un semn.Maica Sfanta ii spune sa desfaca mantia saracacioasa si apoi sa merga din nou la preot.Intamplarea a facut ca de data aceasta sa fie si primarul.In momentul in care ciobanasul a desfacut mantia cei doi au cazut la pamant.Pe mantia ciobanasului era Maica Domnului si ciobanasul cu turma lui.Aceasta mantie a fost pastrata intr-un muzeu,insa cu ceva ani in urma un cercetator impresionat de de culorile vii de pe mantie a dorit sa o cerceteze mai de aproape pictura.Cand a ajuns la ochii Maicii Domnului,ce credeti ca a descoperit?Pe irisul ei se aflau impregnati preotul si primarul cazuti la pamant in fata ciobanasului.

  Material gasit intr-o revista de istorie.

   
 2. Este Maria De Guadalupe , supranumita Imparateasa Americii.
  Si da, intr-adevar este mai mult decat lasa sa se vadala prima vedere.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top