skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Antrenarea minții

 

De-a lungul timpului am publicat pe site-ul nostru multe articole motivaționale, diverși autori v-au învățat cum să gândiți, cum să vă concentrați și cum să meditați. Toatea acestea sunt bineinteles in beneficiul dumneavoastră. Mintea umană este cea mai bună unealtă pe care o avem la dispoziție. Cu ajutorul ei funcționăm zi de zi. Cel mai important lucru este să o ținem în bune condiții și să rămână întotdeauna de partea noastră. Ați auzit desigur expresii de genul: „Ganditi cu inima, nu cu mintea”, „In inimă se află înțelepciunea” etc. Evident ca aceste indemnuri luate ad litteram sunt greșite. Ideea care stă în spatele lor este aceea de a crea o punte intre inima si creier si de a da voie minții să raționeze, în conformitate cu sentimentele și senzațiile ce copleșesc inima. Pe scurt, mintea trebuie să fie partenerul nostru de incredere care să ne plimbe pe tărâmul sufletului.
Pentru a avea un partener de nădejde, chiar și la vârste înaintate, avem nevoie de antrenament. Mintea, precum mușchii, se antrenează. Imaginați-vă că mintea este un motor. Pentru ca acesta să meargă la parametrii optimi, trebuie mereu alimentat cu benzină de cea mai bună calitate. Dacă îi dai benzină amestecată cu apă, va funcționa cu hopuri, se va îneca adeseori și va scoate fum, dacă îi pui numai apă se va opri definitiv.
Prin urmare, cum putem ține mintea în mișcare și care este cea mai bună „benzină” pentru ea?
Uitându-ne la copii, constatăm că ei au mintea perfectă, pentru că învață tot timpul ceva nou. Prin urmare, asta trebuie să facem și noi, adulții.
Televizorul (cu excepția emisiunilor educative) este cel care distruge capacitatea de judecată. Oameni străini, pe care nu i-am văzut niciodată în carne și oase, judecă pentru noi zilnic la TV. Ei ne spun cum să gândim, cum să ne îmbrăcăm, cum să mâncăm și cum să trăim. De ce acceptăm acest lucru? E normal? E natural să fie așa?
Vedem pe toate posturile, discutii intre vedetele zilei și comentatori. Nu spun nimic. Nu emit nimic de valoare. Cu cine s-a măritat, ce a gătit cu cine s-a certat, exact la fel ca in telenovelele in care aceleasi personaje se invart mereu si mereu prin fata noastră. Aceasta este doar „apă de ploaie” pentru mintea noastră. Cu ele în loc de benzină rămânem în fiecare zi cu tot mai puțini neuroni activi. Practic, nu învățăm nimic.
Soluția este cu totul alta. Dacă vrem o minte puternică o punem să învețe prin joc, prin studiu și prin evitarea automatismelor.

Dacă purtăm ceasul pe măna stângă îl vom muta pe mâna dreaptă astfel încât automatismul de a verifica cât e ora să dispară, și să-l schimbăm într-un proces conștient. Dacă mergem pe aceeași rută la birou, o modificăm din când în când. În principiu, orice este simplu comod și repetitiv trebuie modificat din când în când.

Dacă ne referim la studiu, putem începe cu DEX-ul. Să învățăm in fiecare zi 2-3 cuvinte noi. Avem o limbă extraordinar de bogată pe care o putem explora zi de zi. Putem învăța Geografie, Chimie, Fizică, Matematică, Limbi străine și, desigur, despre subiectele de Spiritualitate și Filozofie. Evident, gama domeniilor care ne pot alimenta mintea cu „benzină” de cea mai bună calitate este aproape nelimitată.
Apoi, sunt jocurile educative, jocurile de memorie și de ce nu unele jocuri competitive. Dar alegeți Șah, Bridge, Moară sau altele din această gamă și nu table sau „21”.

Având în vedere faptul că astăzi este sâmbătă v-am pregătit pe post de „benzină” un joc care te forțează să gândești. Jocul este simplu. Trebuie să aduci în linie dreaptă trei sau mai multe pietre de aceeași culoare și ele vor dispărea. Faceți asta din cât mai puține mutări posibile. Jocul are 100 de nivele, și unele dintre ele sunt extrem de dificile.

Notă: Jocul construit cu Flash, prin urmare folosiți Firefox sau Internet Explorer, iar de pe unele dispozitive mobile nu funcționează deloc. Ne pare rău că unii producători de browsere cum ar fi Chrome au eliminat Flash-ul din produsele lor.


Play free games at Kongregate

Comentarii (4)
 1. Perfect adevarat…!!! Mintea trebuie folosita ,la fel ca si ..trupul..!!! Inactivitatea de orice fel,nu duce decat la…autodistrugere…!!!

   
 2. Imi place ! Surprizele se tin lant! :) … Imi doresc sa duc toate cele 100 de nivele pana la capat ! ..Nu am ajuns decat la nivelul 20 … :) … Ma bucur ca nu trebuie sa reiau JOCUL.. :) Nu joc decat printre picaturi ! :)
  Pentru cineva care nu e pasionat si care nici nu-si doreste sa devina un as in asemenea jocuri ..Cred ca m-am descurcat destul de bine ! Daca eu sunt multumita ..restul nu conteaza ! :) .. Mintea mea ? O folosesc la maximum ! :) Intre inima si minte e un dute vino , continuu… Si ..cand faci ceea ce-ti place ..Nu mai stii , De ce oare trece timpul atat de repede ? ..
  TV – ul ? … Cand te pretuiesti cu adevarat stii ce e bun si ce nu e bun pentru tine ! ..
  .. …Literele, cuvintele … sunt doar unelte fabricate de societate… Tot ceea ce conteaza vine din interior ! …
  ……
  Cateodata imi doresc sa nu mai vad , sa nu mai aud si sa nu mai pot vorbi niciodata ..Am descoperit o lume in care ma simt Eu insami !
  Sufletul meu se hraneste cu frumusetea ce exista in lucruri ! :)
  O duminica frumoasa in continuaree ! :)

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top