skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Jimmy Carter – interpretarea greșită a religiei duce la abuzuri împotriva femeilor

 

În maniera sa caracteristică, fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, discută trei motive neașteptate pentru care abuzarea femeilor și fetelor continuă să aibă loc în foarte multe forme în multe părți ale lumii, atât dezvoltate cât și în curs de dezvoltare. Motivul final pe care îl invocă? „În general, bărbaților nu le pasă.”

Încercam să mă gândesc la cariera mea de când am plecat de la Casa Albă și cea mai bună reflectare e o caricatură din New Yorker de acum doi ani. Un băiețel se uită la tatăl lui și spune: „Tati, când cresc vreau să fiu fost președinte.”

Ca fost președinte, am avut binecuvântarea de a avea acces, cum puțini alți oameni din lume au avut, să cunosc atâția oameni de pe tot globul. Nu doar că sunt familiar cu cele 50 de state din SUA, dar eu și soția mea am vizitat peste 145 de țări din lume și Centrul Carter a avut proiecte în 80 de națiuni de pe glob. De multe ori când vizităm o țară, nu ne întâlnim doar cu regele sau cu președintele, ci și cu sătenii din cele mai izolate zone din Africa.

Misiunea noastră la Centrul Carter este să promovăm drepturile omului. Și după cum știu eu lumea, vă pot spune fără echivoc că abuzul principal al drepturilor omului de pe glob, neabordat prea des, este abuzul femeilor și fetelor.

Există câteva motive pentru asta pe care le voi menționa pentru început. În primul rând, interpretarea greșită a scripturilor religioase: Biblia, Vechiul Testament, Noul Testament, Coranul ș.a. Acestea au fost interpretate greșit de bărbați care ocupă poziții superioare în sinagogi, biserici și moschei. Ei interpretează aceste reguli asigurându-se că femeile dețin o poziție secundară comparativ cu bărbații în ochii lui Dumnezeu.

Aceasta e o problemă serioasă. Nu e abordată de obicei. Acum mai mulți ani, în 2000 – am făcut 70 de ani ca Baptist de Sud – încă predau Școala de Duminică în fiecare duminică; voi preda și în această duminică. Convenția Baptistă de Sud a decis în 2000 că femeile ar trebui să joace un rol secundar, o poziție subordonată bărbaților. Așa că au emis un edict care nu permite femeilor să devină preoți, pastori diaconi în biserică sau preoți militari. Iar dacă o femeie predă într-un seminariu al Baptiștilor de Sud, nu pot preda dacă un băiat e în clasă, pentru că poți găsi versete în Biblie, sunt peste 30 000 de versete în Biblie, care spun că o femeie nu are voie să învețe un bărbat, ș.a. Dar în esență scripturile sunt interpretate greșit pentru a păstra poziția superioară a bărbatului. Această e o problemă generală, căci bărbații pot exercita acea putere și dacă un soț sau angajator abuziv de exemplu, vrea să înșele femei, pot spune că dacă femeile nu sunt egale în fața lui Dumnezeu, de ce ar trebui el să le trateze ca pe un egal? De ce să le plătească egal pentru aceeași muncă?

Cealaltă nedreptate foarte serioasă care cauzează această problemă este recursul excesiv la violență. E în creștere rapidă în jurul lumii. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, am avut o creștere enormă a abuzului oamenilor săraci, majoritatea negri și minorități, trimițându-i la închisoare. Când eram guvernator în Georgia, 1 din 1000 de americani erau în închisoare acum 7,3 oameni la 1000 sunt în închisoare. E o creștere de 7 ori. Iar de când am plecat de la Casa Albă, a fost o creștere de 800% a numărului femeilor negre care sunt închise. Suntem una dintre puținele țări de pe glob care mai aplică pedeapsa cu moartea și e un stat dezvoltat. Și ne situăm alături de cele mai abuzive state în privința drepturilor omului, încurajând pedeapsa cu moartea. Suntem în California acum, ieri am aflat că California a cheltuit 4 miliarde de dolari, condamnând 13 oameni la moarte. Asta înseamnă 307 milioane de dolari cheltuiți pentru a executa o persoană. Nebraska a aprobat o lege săptămâna asta, abolind pedeapsa cu moartea, deoarece costa așa mult.
Recursul la violență și abuz al oamenilor săraci și neajutorați e o altă cauză a creșterii abuzului femeilor. Haideți să vă enumăr câteva abuzuri ale femeilor care mă preocupă și voi fi concis, căci am o limită de timp, cum știți.

Una este mutilarea genitală. Mutilarea genitală e îngrozitoare și necunoscută femeilor americane, dar în multe țări când se naște o fetiță, foarte devreme în viața ei, organele ei genitale sunt tăiate complet de un așa-zis tăietor, care cu o lamă nesterilizată taie partea externă a organelor genitale. Uneori, în cazuri extreme, dar nu rare, cos orificiul ca fata să poată doar urina și avea menstruație. Mai târziu, când fata se căsătorește, același tăietor desface orificiul, ca fata să poată face sex. Nu e un lucru rar, chiar dacă e ilegal în majoritatea țărilor. În Egipt, spre exemplu, 91% din femeile care trăiesc azi acolo au fost mutilate în acest mod. În unele țări, peste 98% din femei sunt tăiate așa până la maturitate. E o nedreptate înspăimântătoare față de femeile din acele țări.

Un alt lucru foarte serios sunt crimele de onoare, unde familia interpretează greșit o sfântă scriptură – nu este nimic în Coran care cere asta – și execută o fată din familie dacă este violată, sau dacă se căsătorește cu un bărbat fără acordul tatălui ei, sau uneori chiar și dacă poartă haine nepotrivite. Acest lucru e făcut de membrii propriei ei familii. Ei devin ucigași, atunci când fata „dezonorează” familia. Un studiu a fost realizat recent în Egipt de Națiunile Unite și a arătat că 75% din aceste ucideri sunt făcute de tată, unchi sau frate, dar 25% din ucideri sunt săvârșite de femei. O altă problemă din lume care afectează în special femeile e sclavia, sau traficul de persoane, cum e numit în prezent. Aproape 12,5 milioane de oameni au fost vânduți din Africa în sclavie în Lumea Nouă în sec XIX și XVIII. 30 milioane de oameni trăiesc în sclavie în prezent. Departamentul de Stat al Statelor Unite are un mandat de la Congres să dea un raport anual, iar Departamentul de Stat declară că 800 000 de oameni sunt vânduți în afara granițelor în fiecare an, devenind sclavi. 80% din ei sunt femei vândute în sclavia sexuală. În Statele Unite chiar în acest moment, 60 000 de oameni trăiesc în sclavie. În Atlanta, Georgia, unde se află Centrul Carter și unde predau la Universitatea Emory, între 200 și 300 de femei sunt vândute în fiecare lună. E locul întâi din țară din acest motiv. Atlanta are cel mai aglomerat aeroport din lume și mulți pasageri vin din emisfera sudică. Dacă proprietarul unui bordel vrea să cumpere o fată cu piele neagră sau închisă, o poate cumpăra cu 1000 de dolari. O fată cu piele albă valorează de câteva ori mai mult, iar în medie deținătorii de bordeluri din Atlanta și din SUA în prezent pot câștiga aproape 35 000 $ pe sclav. Traficul sexual din Atlanta, Georgia depășește traficul de droguri de acolo. Asta e o altă problemă serioasă, iar problema de bază e prostituția. Pentru că nu există bordel în America care nu e știut de autoritățile locale, polițiștii locali, șeful poliției, primarul ș.a.

Și asta duce la una din cele mai grave probleme: femeile sunt cumpărate și puse în sclavie sexuală în toate țările lumii.

Suedia are o abordare bună. Acum 15-20 de ani, Suedia a decis să schimbe legea și femeile nu mai sunt condamnate dacă sunt în sclavie sexuală. Dar proprietarii bordelurilor, proxeneții și clienții sunt urmăriți penal. Prostituția s-a redus. În Statele Unite facem opusul. Pentru fiecare bărbat arestat pentru trafic sexual ilegal, 25 de femei sunt arestate în Statele Unite. Canada, Irlanda, am menționat Suedia, Franța și alte țări se îndreaptă spre așa-zisul model suedez. Si asta e o soluție.

Avem două mari instituții în această țară pe care le admirăm: armata și sistemul universitar. În armată, acum se analizează numărul hărțuirilor sexuale. În ultimul raport primit, erau 26 000 de cazuri în armată. 26 000. Doar 3 000, cu puțin peste 1%, sunt urmate de condamnare. Motivul: comandantul oricărei organizații, ambarcațiune, submarin, batalion de armată sau companie din marină, are dreptul prin lege să decidă dacă un violator e condamnat sau nu. Bineînțeles, ultimul lucru pe care-l vor e ca cineva să afle că sub comanda lor au loc hărțuiri sexuale, așa că nu o fac. Legea trebuie schimbată.

Circa 1 din 4 fete care se înscriu în universitățile americane va fi hărțuită sexual până la absolvire. Acum acest fapt are multă publicitate, parțial datorită cărții mele. Așa că 89 de universități din America sunt acum condamnate de Departamentul de Educație sub Titlul IX pentru că oficialii universităților nu protejează femeile de hărțuire sexuală. Departamentul de Justiție susține că mai mult de jumătate din violurile dintr-un campus sunt făcute de violatori în serie. Căci în afara sistemului universitar, dacă violează pe cineva, sunt condamnați. Dar într-un campus universitar, pot viola fără a fi pedepsiți. Nu sunt condamnați. Lucruri de acest fel se întâmplă în societatea noastră.

Alt lucru foarte serios despre abuzul femeilor și fetelor e lipsa plății egale pentru muncă egală, așa cum știți.
Asta e des interpretat greșit, dar pentru normă întreagă, o femeie în Statele Unite primește acum cu 23% mai puțin decât un bărbat. Când am devenit președinte, diferența era 39%. Am făcut ceva progrese, parțial pentru că am fost președinte … dar în ultimii 15 ani, nu s-a mai făcut nimic. A rămas o diferență de 23-24% în ultimii 15 ani. Asemenea lucruri se petrec. Dintre companiile din Fortune 500, 23 din ele au directori femei, din 500. Și acei directori, nici nu trebuie să vă spun, câștigă în medie mai puțin decât ceilalți directori. Asta se întâmplă în țara noastră.

O altă problemă în Statele Unite e că suntem cea mai războinică națiune de pe glob. De la al doilea Război Mondial încoace, am purtat război cu vreo 25 de țări. Uneori, ne trimitem soldații direct să lupte. Alteori, zburam aruncând bombe asupra oamenilor. Acum avem drone care atacă oamenii… Am purtat război cu 25 de țări sau chiar mai multe de la al doilea Război Mondial. Au fost însă patru ani, nu voi spune care, în care nu am făcut asta. Nu am aruncat bombe, nu am lansat rachete, nu am tras gloanțe. Dar oricum, faptele care înseamnă violență și interpretarea greșită a scripturilor sunt principalele cauze ale abuzului femeilor și fetelor.

Mai este altă cauză elementară pe care nu e nevoie să o menționez: faptul că, în general, bărbaților nu le pasă deloc.
E adevărat. Bărbații, deși ar putea spune: sunt contra abuzului femeilor și fetelor, își acceptă tacit poziția privilegiată pe care o avem. E foarte similar cu ce am trăit în copilărie, când exista „separat dar egal”. Discriminarea rasială a existat oficial timp de 100 de ani, din 1865 la sfârșitul Războiului Civil, până în anii 60, când Lyndon Johnson a semnat legea drepturile egale. Dar în acel timp, mulți albi nu erau de acord cu discriminarea rasială, dar tăceau pentru că aveau privilegii: slujbe mai bune, dreptul unic de a fi jurați, școli mai bune și altele. Același lucru se întâmplă astăzi, fiindcă bărbaților în general nu le pasă. Chiar dacă spun: „Sunt contra discriminării femeilor și fetelor”, se bucură de o poziție privilegiată. E foarte greu să motivezi majoritatea bărbaților care controlează sistemul universitar, majoritatea bărbaților care controlează armata, pe cei care controlează guvernele lumii și pe cei care controlează marile religii. Deci care ar fi cel mai important lucru de făcut astăzi?

Aș spune că cel mai bun lucru pe care îl putem face astăzi este ca femeile din națiunile puternice, ca aceasta și cele de unde veniți voi, Europa ș.a., care au influență și libertatea de a vorbi și acționa trebuie să își asume responsabilitatea de a cere mai răspicat încheierea discriminării fetelor și femeilor peste tot în lume. O femeie din Egipt nu are multe de spus despre mutilarea genitală a fetelor ei. Nici nu am dat detalii despre asta. Dar sper că după această conferință, fiecare femeie de aici îl va face pe soțul ei să conștientizeze abuzurile din campusuri, armată și de pe piața muncii și nevoia de a vă proteja fiicele și nepoatele.

Am 12 nepoți, 4 copii și 10 strănepoți și mă gândesc des la ei și la dificultățile pe care le vor înfrunta în America, nu doar dacă ar fi trăit în Egipt sau în altă țară, pentru a avea drepturi egale. Sper că veți fi alături de mine în a sprijini femeile și fetele din lume și a le proteja drepturile. Vă mulțumesc foarte mult.

Un comentariu până acum
  1. Sincer….mi se pare incredibil ca acest articol de bun simt prezentand o realitate…apare aici. De cand scriu eu am dus o campanie de trezire a constiintei umane la normalitatea respectului intre femei si barbati si reciproca. De asemenea la abuzurile care se fac sub motivatia religiilor, parerilor si politicilor absurde si aberante care incalca drepturile fundamentale ale omului, familiei, individului, tarilor la autodeterminare. Ceea ce se intampla zi este doar business pentru unii si economie de …haiducie….in nici un caz pe principii minimale ale economiei firesti tinand cont de specificul fiecarui stat, resurse, potential, educatie si cultura in toate formele de manifestare. Scriam acum vre-o doi ani ca ne indreptam spre Evul Mediu si ca se manifesta o exacerbare religioasa si manipulatorie in detrimentul normalului, firescului, economicului, realului si utilului, suveranitatii si independentei, a identitatii istorice culturale si educative. Este adevarat ca eu nu cred nici in Saltul cuantic, nici in alte dimensiuni astrale. Mie imi plac povestile, legendele..si le tratez ca atare..dar traiesc realitatea palpabila asa cum este ea, cu bune si mai putin. Comportamentele umane aberante…din motive religioase sau de moda, sau pentru business-ul cuiva…imi sunt…pur si simplu – aberatii comportamentale – spalari de creieri in forme frumos ambalate si prezentate de oameni care…sunt platiti sa spele creieri…la randul lor neavand nici ei ceva ce se numeste creier/ratiune sau constiinta, ci doar interese financiare. Realitatea este simpla si la indemana fiecaruia. Focul arde sau incalzeste depinde cum il folosesti, apa e uda si cantitatile si calitatile sunt diferite, pamantul e de diferite tipuri si …aerul exista de calitate unde exista verdeata si padure ..in natura….Daca nu ar fi apa in cele trei stari de agreagre…dispare orice forma de viata asa cum si specia noastra…care crede ca ale stie pe toate si de aceea le distruge sistematic si abuziv. Inainte a orice a existat praf de stele, miscari fizice, procese chimice, calamitati naturale, miliarde de specii si apoi omul. Toate sunt egale intre ele si isi recunosc pozitia in natura mai putin omul…care isi neaga propriile existente si origini inclusiv respectul fata de sine , fata de fiinta din specia sa care produce si ocroteste viata – femeia, Si din toate timpurile si la toate speciile femeile/femelele sunt cele ce sunt constituite de la natura pentru a putea produce , ocroti si aduce pe lume noua fiinta din aceesi specie. Dar povestile fac ca femeile, copiii si de fapt intreaga omenire sa sufere…pentru ca….asa zisa democratie si evolutie din ultimii 75 de ani se transforma in involutie. Teoretic avem acces la noile cuceriri si tehnologii, dar comportamentele zilnice umane…consumeriste duc de fapt la autoextinctie si al intorcerea in vremuri de nenorocita amintire. Nu este evolutie si nici democratie acolo unde exista la puterea religiile si aberatiile comportamentale fata de semeni, plecand de la mutilari, atrocitati, privare de drepturi si libertati personale si prostitutie, Nici macar animalele nu isi bat joc de semenii lor si isi respcta femelele…sexul de placere sau contra cost…numai e sex, e marfa cu umilinta femeii si iertat sa imi fie indobitocirea barbatului. Un barbat ale carui principale activitati sunt sexul oricand, oriunde….este el insusi un obiect de consum…deoarece capacitatea sa creativa sta in capul de sus – care trebuie folosit ca atare prin studiu sau experienta ..nu in cel de jos…Iar daca cel de jos este prioritar si rostul sau pe lume este cam tot acolo intre picioare,…deci…care este umanul ? Care este utilul ? In ce consta masculinitatea ? La toate speciile are rol protector, cutezator, asigurand securitatea si hrana familiei…la om ???? Si asta se numeste evolutie…cand nici macar actiunile minimale nu mai au loc din cauza orgoliilor si …- spalarilor cu idei putine si fixe ??? Da este o trista realitate si sincer…..nu inteleg de ce este promovata. Personal am fost crescuta sa respect maculinitatea, sa o protejez cu ceea ce stiu, sa am rabdare si toleranta , sa pot pansa rani fizice si sufletesti si sa am incredere ca un barbat are capacitatea si forta creatoare de a iubi si apara familia ca o normalitate, asigurand elementele fizice necesare traiului zilnic. Dar…..Stiu ca sunt inca multi barbati adevarati si poate prin exemplul lor …deoarece sunt din ce in ce mai rari…poate vor reusi sa nu dispara si sa lase in amintire, macar scris …despre frumusetea vietuii lor asa cum este ea si a fost cu bune si mai putin bune, dar bazata pe un sistem de valori personale si de respect reciproc familial. Cu siguranta nu gandim la fel, dar avem aceeasi nevoie de iubire sincera si respect reciproc, de sinceritate, de sentimentul apartentei la o familie – care impreuna suntem puternci a rezista la orice se intampla in viata indiferent de varsta si de incercari. Si da, familia adevarata este compusa baza dintr-un el si o ea…intotdeuna. Viata se compune si din munca si din bucurii si din incercari, si din sacrificii de tot felul si este foarte important sa fie pace si sanatate fizica. mentala, emotionala. Pe acesta lume venim in pielea goala si ne imbraca cineva, o traversam si apartinem lumii cu tot ce suntem , avem, facem si intr-o zi plecam goi cu ceea ce ne imbraca altii…uneori nici macar atat nu luam pentru ca tot ce fizic avem, apartine acestei lumi…Sufletul…ca orice forma de energie…nu are inceput si nici sfarsit,..doar se transforma..si ma bucur ca nu stiu acum nici de unde vin si nici in ce se va schimba. Stiu ca fiecare om, ca contez la momentul prezent pe care il traiesc, cum il traiesc (decizie personala ca stare si atitudine) si langa cine il traiesc. Va doresc sanatate si intelepciunea in fiecare zi sa realizati cat de importanti sunteti si ca aveti inca libertatea de exprimare.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top