skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Iluzia scărilor

 

De-a lungul vremii în categoria iluziilor optice s-a remarcat mereu preferința pentru scări. Acestea, de obicei, sunt pictate sau aranjate în așa fel încât ochiul uman nu distinge decât paradoxul.
Așa cum spiritul se înalță prin rugăciune și meditație, sau corpul se menține prin exerciții fizice și sport, tot așa avem nevoie de un antrenament pentru minte. Creierul nostru trebuie să aibă mereu „combustibil” altfel, se atrofiază odată cu trecerea anilor. „Cum e vremea?” și „ce-ai gătit” nu este suficient pentru această minunată mașinărie cu care am fost dotați la naștere. Mintea noastră are mereu nevoie de probleme care trebuie să găsească o soluție. Cu cât problema este mai complexă, cu atât mai asiduă este munca depusă de creier și astfel domnul Alzheimer, mai face un pas în spate, iar circuitele neuronale sunt mai bine întreținute. Un joc de Scrabble, o partidă de șah, cuvinte încrucișate… sau de ce nu, rezolvarea unui mister. Acestea mereu sunt binevenite, mai ales că sunt activități distractive.
Pentru astăzi, v-am pregătit un mic mister ce se cere a fi rezolvat.
Cum a fost realizată iluzia din clipul următor?
L-am tradus și vi-l oferim pentru studiu și încântare.

ILUZIA SCĂRILOR – DEZLEGAREA MISTERULUI.

Această iluzie este una dintre cele mai reușite iluzii create, prin modul clasic de executie. Asemenea unui magician creatorii clipului te duc în direcția greșită și te lasă într-o zonă fără ieșire, și fără explicație.
În realitate, un grup de studenți au avut un buget de aproximativ 12.000 de dolari pentru a realiza… un clip viral, adica un clip ce se propaga singur pe Internet prin metoda – mi-a placut, îl arăt și la alții.
Pentru asta au avut nevoie de un paradox pe care l-au inventat. Apoi, au pus articole pe Internet referitor la acest paradox, cu schițe care nu explica nimic, apoi, toate persoanele care apar in clip sunt pur si simplu actori.
S-au folosit camere de filmare obisnuite, montajul a fost profesionist, iar la final, clipul a fost „alterat” pentru a capata o nota de autenticitate parand a fi un clip obisnuit pe YouTube.
Si, pentru ca asta nu era destul, au facut ca acest clip să pară oficial introducându-l într-o emisiune inexistenta. Pentru aceasta s-a improvizat un mini studio cu doi prezentatori, iar emisiunea incepea cu episodul III lasand sa se inteleaga ca e o emisiune mai veche si care intamplator se ocupa de acest paradox.
Iluzia era completa. Toti cei care vizionau clipul nu se mai gandeau daca este autentic sau nu intrucat părea luat de la TV.
Prin urmare, iluzia scarilor este de fapt deturnarea atenției de la realitatea existenței unui asemenea paradox la modalitatea arhitecturala de creare a acestei iluzii optice.
Scarile prezentate in clip sunt unele obisnuite iar tot ceea ce vedeti s-a facut printr-un montaj profesionist, folosirea de gemeni și alte tehnici ce se folosesc in trucajele de televiziune.

Comentarii (12)
 1. NAMASTE ! Îmi tot răsucesc mintea încercînd să ÎNŢELEG ,cum deplasîndu-ţe de la un nivel superior spre altul inferior,sau invers,…de fapt ai doar impresia că te deplasezi….şi e o impresie atît de reală încît rămîi MASCĂ-ULUIRE,TOTALĂ CONFUZIE ! Cum ar fi eu,care locuiesc la un nivel superior ,cînd plec de la partier spre etajul unde se situează locuinţa mea ,la final să aflu căăăă….. de fapt ,în ciuda efortului muşchilor de a urca şi simţind fireasca senzaţie de uşoară oboseală ,să constat că de fapt……NU AM PLECAT NICĂIERI ?!?!

   
  1. Da, este o iluzie extrem de ingenios facuta…
   Practic, deplasarea pe orizontala n-are importanta ci numai cea in plan vertical. Acolo e problema care sfideaza logica, acolo apare paradoxul.
   In zilele urmatoare vom oferi si raspunsul la aceasta intrebare, si vom spune cum a fost realizat. :)
   O zi superba sa aveti!

    
 2. Si totusi ….”mintea odihnita ” atrage ca un magnet catre ea dereglari ale creierului pe care medicina le-a dat diferite nume : parkinson , aizeinhamer sa . Consider ca o „minte odhnita ” este si aceea a oamenilor ce stau cu „ochii pironiti ” la televizor ore in sir , sau a celor ce sunt „cuplati” doar la TRECUT. Un proverb spune sa te feresti de cei cu „mintea odihnita” , considerandu-i prosti . Personal nu-i consider prosti (de altfel nu consider pe nimeni prost ) ci doar ca sunt niste oameni care si-au ATRAS aceasa suferinta prin ATITUDINEA lor fata de ceilallti si fata de ei insisi. Va imbratisez.Personal am intalnit o asemenea persoana chiar de curand..Interesanta iluzia prezentata . Va imbratisez.

   
 3. „Intortocheate sunt caile Domnului!” Abia astept rezolvarea! Cred ca nu este vorba numai de o iluzie. La mijloc este o minte sclipitoare!

   
   1. Frumos facut!
    La un moment dat aparea in fundal o usa de ascensor, insa cum nu s-a inventat inca unul atat de rapid si silentios, tot la varianta cu gemenii am ramas.
    Dar cum nu m-am inscris la cuvand la timopul potrivit, e nesemnificativ ce am gandit eu.
    Problema e ca aici nu a fost vorba doar de iluzii optice ci de o actiune la care a participat intreg corpul cu functiile lui!
    Si pe toate deodata e mai greu sa le pacalesti!
    Centrii echilibrului din urechi, efortul muscular de a invinge gravitatia, respiratia, pulsul etc, alcatuiesc un sumum de perceptii care nu poate fi anihilat.

     
 4. Super! Puterea iluziei … :)
  Oare cate „constructii” ale acestei lumi au baze iluzorii, insa totodata au explicatii logice?

  Multumim!

   
  1. Iulzia, de orice fel este opera unuia care stie foarte bine cum functioneaza ochiul ;i mintea umana….

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top