skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cel mai bun vin

 

Un bărbat şi o femeie se căsătoriră la o vârstă înaintată şi spre marea lor bucurie şi surprindere avură un copil. Îl crescură cu toată iubirea şi grija lor şi, deşi erau foarte săraci îl trimiseră la şcoala unui înţelept pentru ca şi sufletul să-i fie cultivat. Întors acasă, băiatul avea o singură dorinţă: aceea de a se revanşa faţă de părinţii săi.
“Ce lucru aş putea face care să vă facă într-adevăr plăcere?”
“Lucrul cel mai drag nouă eşti tu, fiule”, răspunseră bătrânii. “Dar dacă totuşi ţii să ne faci un dar, adu-ne puţin vin. Ne place foarte mult şi sunt ani de zile de când n-am mai băut un strop măcar…”
Băiatul nu avea o leţcaie. Într-o zi, pe când mergea prin pădure să taie lemne, îşi muie mâinile în apa care curgea dintr-o cascadă enormă şi bău: i se păru că apa avea gustul celui mai bun şi mai limpede vin pe care-l gustă vreodată. Umplu un ulcior pe care-l avea cu el şi se întoarse în grabă acasă.
“Iată darul meu”, le spuse părinţilor. “Un ulcior de vin doar pentru voi”.
Părinţii gustară apa şi, deşi nu simţeau decât gustul apei, îi zâmbiră şi-i mulţumiră din inimă.
“Săptămâna viitoare vă voi aduce un altul”, le spuse băiatul. Şi aşa făcu multe săptămâni la rând. Bătrânii intrară în joc: băură apa cu mult entuziasm şi erau bucuroşi să vadă fericirea înflorind pe chipul fiului lor.
Astfel, se întâmplă ceva nemaipomenit: bolile şi ridurile le dispărură. Ca şi cum acea apă ar fi avut ceva miraculos…

Autor: necunoscut

Comentarii (39)
 1. Pai ca sa zic asa……chiar era apa magica…Era adusa cu drag de fiul mult iubit…de la ceva distanta cu increderea ca …acel „vin” este ceea ce le place….si impreuna pot sarbatorii…deci…la cat mai multe momente de fericire impreuna care chiar ca vindeca boli si intinereste trupuri si inimi. Dragostea impartasita simplu si sincer …e balsam si magie..zilnica. Cand te bucuri de cei dragi…..si soarele straluceste altfel. Si chiar s-au intamplat vindecari..”miraculoase” cand….oameni dragi se reintalnesc cu stelute in ochi….Functioneaza de mii de ani. Se numeste „magie de sincera iubire”. Va doresc sa aveti stelute in ochi in fiecare zi – poate si dvs. vi se intampla miracole.

   
 2. Va mai amintitzi?:
  .
  …”Potrivit legendei, un tânăr rătăcit în deşert şi însetat din cale afară a dat peste un izvor cu o apă delicioasă, limpede ca un cristal. Apa era atât de dulce, încât şi-a umplut cu ea plosca din piele pentru a i-o aduce bătrânului înţelept căruia îi era învăţăcel. După o călătorie de 4 zile, tânărul a ajuns în sfârşit în faţa învăţătorului său şi i-a dăruit apa, lăudându-i din cale afară gustul minunat. Bătrânul a sorbit cu poftă din ploscă, a zâmbit încântat şi i-a mulţumit ucenicului său pentru dar. Apoi tânărul s-a îndreptat fericit către casa lui.
  Ceva mai târziu, bătrânul înţelept i-a înmânat plosca unui alt învăţăcel, cerându-i să îşi spună părerea. Ucenicul a dat să guste din apă, dar a scuipat-o imediat, dezgustat. Se pare că apa devenise stătută din cauza învelişului de piele al ploscăi. Nedumerit, învăţăcelul şi-a întrebat maestrul:
  – Învăţătorule, apa asta este groaznică! De ce te-ai prefăcut că îţi place?
  Bătrânul i-a răspuns cu un surâs pe faţă:
  – Tu ai gustat numai apa. Eu am gustat darul…”
  .
  „Darul”/15.04.2015 – Autor ‘necunoscut’…
  .
  Ideea e ca am ajuns sa ne cam repetam…
  Inutil, fara sens siii …fara valoare adaugata. Si astfel apare plictisul, dezinteresul si … blazarea emotzionala chiar.
  Oare ce-o fi atit de luminos in reiterarea pina la obstinatzie a unor … glumitze pilduitoare pe care ne prefacem cu atita ‘gratzie’ ca le gustam extaziatzi de parca ar fi chiar … miezul intzelepciunii universale? Oare chiar sa fi uitat sa ne fi maturizat ?!?…
  E plin netul pina la refuz de site-uri ‘motivatzionale’, de blogarashe de pseudo-dezvoltare personala, de … psiho- elucubratzii spirituale cit si de multe alte mii de astfel lucrushoare pretins inspiratzionale. Da, da’ daca n-am uitat chiar de tot sa mai cernem si sa discernem, potopul de stupizenii internautice ar trebui sa aiba oareshce cautare poate doar pt. cei aflatzi inca la virsta gimnaziului…
  .
  Sa nu fiu intzeles greshit:
  Eu vreau doar ca site-ul asta, plin de oameni frumoshi si inteligentzi, sa inceapa totushi sa evolueze, sa se maturizeze si sa-si cishtige altitudinea si atitudinea pe care multzi din cei de pe aici chiar o vor, au nevoie, chiar si-o merita si o si cam ashteapta de mai bine de 3 ani. Adica cam de prin … 02.03.2012! Inceputurile erau pline de incredere si atit de promitzatoare. Si inca mai sint…
  Nu cred ca avem dreptul moral (catre noi inshine) de a face gresheala universala din cyberspace de a cadea si noi in … balta caldutza si statatoare e ‘emotziilor’ planificate pt. cafelutza de dimineatza, de a aluneca infantil pe panta … ‘pansarii’ si edulcorarii unor trairi si afecte nedrept sumarizate la un nivel la care primeaza ‘extazul’ minimalist, cit si de a da glas … ‘convergentzei’ neintzelepte de multzumiri sau a lipsei – no offence! – a spiritului critic.
  Toate astea lasate sa ‘curga’ liber doar pt. ca nu vrem sa ne … luxam ‘dureros’ cumva propria conshtiintza. Cam prea adormita, in opinia mea…
  Atita timp cit inca mai respiram incintatzi, cit inima ne mai bate navalnic in piepturi, gindurile ne mai freamata vii iar sufletele ne tresar incintate inca la fabuloasa unica lume unica ce ne inconjoara, cred ca nu trebuie sa uitam nici un moment ca spiritul critic, cinic da’ si ludic e cel care separa oamenii vii de celelalte vietzuitoare. Cit si de oamenii deja decedatzi! Sau doar … ‘mortzi’.
  .
  Sper, Razvane, sa nu te simtzi obligat chiar acum sa iei iar ‘cuvintul’ (greshita si nefilozofica atitudine) si sa incerci (inutil) vreo noua si fara sens ‘aparare’ (a nu stiu ce), vreo expunere de argumente (neconvingatoare) sau chiar o … ‘punere la punct’ pseudo-paradigmatica. Adicaaa … luminoasa, desigur! Si asta numai si numai pt. binele site-ului, al tau ca parinte al lui si, mai ales, pt. sanatatea spirituala si intelectuala a acestui minunat spatziu comun al noastru al tuturor:
  Lasa oamenii, prietene, sa fie si sa se simta liberi pina la … ultima pilpiire a LUMINII din ei! Stimuleaza-i chiar sa vorbeasca ca si cum ar fi ‘neconstrinsi’ deee … nemarginitul respect al egiptenilor fatza de maritul lor zeu! Caci, dupa cum stii, lumina slavitului Ra venea de la nimeni altcineva decit de la supushii sai…
  Fa chiar tu ca … PIRAMIDA asta UNICA nu doar sa lumineze, ci sa straluceasca de-a dreptul!
  Trebuie doar sa vrei si noi vom fi alaturi de tine…
  .
  Multa, multa sanatate tuturor … filelumishtilor si un profund no offence, tzie Razvane!
  :Heart:
  P.S. Evident ca postarea asta a mea este – Ooops! – chiar urarea mea de bun revenit acasa (no sic!).
  Si te asigur ca e de bine, prietene!…

   
   1. Noi, adica totzi cei de pe site care putem oricind sa ne concentram si sa ne concertam eforturile ca sa … up-gradam contzinutul in sensul celor spuse de mine.
    Nuuu ?!?
    :Amazed:
    Fii linishtit, nu era vorba de … majesticul ‘noi’!
    Cel putzin nu pe ‘file de lumina’…

     
     1. Haaai, maaaaa!…
      Eu credeam – speram de fapt – ca macar tu o sa intzelegi mai mult de-atit. Adica mai mult decit cuvintele scrise de altfel destul de clar si ushor de intzeles…
      :Tired:
      Si eu care eram sigur c-o sa vii din Elada mai fresh decit un … fresh de citrice!
      A propos: Cind dai si tu la cetitori din … Uzo-ul ala cu care-ai umplut portbagajul la intoarcere(sic!)?!?
      :Overjoy:

       
  1. Poate ca asta ar fi o plus valoare:

   Naufragiaţi

   Motto: „Unde dragoste nu e,
   Nimic nu e !”

   Naufragiaţi în această lume,
   Care într-adevăr, e o minune,
   N-ai avut puterea de a înţelege
   Că nu există nici o lege
   Decât legea iubirii
   Şi nu a amăgirii.

   Tu în lumea ta,
   Eu în lumea mea,
   Oare nici când nu vei încerca
   Să trăim alăturea?

   Nu ai avut curajul de a încerca
   Ce ar însemna, să trăim alăturea,
   În lumea iubirii
   Şi nu a amăgirii.
   Ai fost un om mic,
   Precum ai spus, de nimic,
   Iar astăzi faci haz
   De acest necaz:
   Nu ai iubire,
   Ci doar dezamăgire.
   În jurul tău,
   Totul, merge din ce în ce mai rău,
   Pentru că sufletul tău,
   Nu e fericit
   Şi împlinit.
   Nu ai încercat
   Şi astfel nu ai aflat,
   Cât de fericiţi am fi trăit şi împlinit
   Dacă drumurile ni s-au fi împletit.
   Ai preferat
   Să rămâi ancorat,
   Tu în lumea ta,
   Eu într-a mea.
   Astfel amândoi am naufragiat
   Din zborul ce putea fi atât de minunat!

   Acum, e târziu,
   Şi iartă-mă, dacă îţi scriu:
   Inima mi-ai sfârtecat
   Când ai plecat;
   Sufletul mi l-ai anesteziat
   Şi l-ai îngropat;
   M-ai abandonat.
   N-am avut de ales decât să supravieţuiesc
   Şi să trăiesc
   În tristeţe,
   Cu multiple feţe,
   Fără iubire,
   Într-o veşnică amăgire.

   Φ
   Timişoara, miercuri, 29 iulie 2015, ora 9,00 – 9,13

    
 3. …..” Ideea e ca am ajuns sa ne cam repetam”….
  Este de fiecare data replica iepei, cand i se bate saua ca sa priceapa.

  P.S. Iapa, evident..

   
  1. Eminentza, parafrazindu-l pe H. Heine pot spune si eu cu maxima precizie ca pe lumea asta exista (dupa cum cu sigurantza cunoshti) mult mai multzi … magari decit cai! Ma rog, iepe ca sa-tzi fac pe plac…
   Sa-tzi mai amintesc si ce parere avea Jonathan Swift despre … non-apishi?
   :Conceited:
   …”Ori de cate ori apare un taur pe ulitza îl potzi recunoashte pe acesta dupa numarul … boilor care se aliaza impotriva lui!”
   .
   P.S. No offence-ul nu va fi insa niciodata destinat acestora din (t)urma.
   …Evident!

    
   1. A fi necuviincios, a nu respecta parerea altuia denota infatuare si lipsa de bun simt. A nu scrie corect din punct de vedere gramatical in limba romana denota cea mai josnica forma de a te degrada ca ROMAN. Degeaba are cineva un sertar plin cu diplome daca nu respecta cuvintele limbii sale materne ! Grandomania si necuvinta denota decadenta sufleteasca.
    A continua a scrie incorect anumite cuvinte ale limbii romane fara a tine cont de ceilalti e ca si cum te-ai scalda in mocirla din care sa nu vrei sa iesi nici macar ajutat.
    Acesta este un exemplu de decadenta spirituala !

     
    1. Care era … ontopicul, prea luminate intzelept universal?!?
     Bref, alt self-suficient cu degete opozabile. Varianta … freudiana.
     Tare mare-i ‘gradina’!…
     :Sick:
     Mai repet si pt. tine, Victorel lingvisticel ignorantzel, vorbele lui Jonathan Swift. De data asta EXACT asa cum le-a spus chiar el:
     „De cate ori apare un om inteligent il potzi recunoashte dupa faptul ca totzi timpitzii se aliaza impotriva lui!”
     Parol!…
     :Wink:
     Sau cum sa tzi-o cautzi singur cind asimptotele educatzionale si conversatzionale personale tind catre … ZERO.
     Iar acesta este un exemplu de congruentza perfecta intre … PROSTIE & MAGARIE !

      
    2. Victorel ne-educatzel, ai mare grija ca daca tot o sa continui cu cre(sh)tinisme (cenzurate de data asta) din ‘intzelepciunea’ populara, s-ar putea sa te trezeshti … pe-afara!
     De tot…
     :Approve:
     Magaria intotdeauna se plateshte mult mai dur decit … fudulia.
     …Stii tu, nuuu ?!?
     :Wink:

      
   2. Ok.
    Ceea e am vrut sa scot in evidenta este ca, spiriualitatea si-ntelepciunea( daca o fi vreo diferenta) are ca fundamet repetarea
    unor idei.
    Cultura generala, inseamna cultura vaga.
    Intelepciunea consta in detalii. Si revenirea constanta la ele.
    Lumina, de asemenea.
    M-as bucura insa daca ati prinde ideea din ceea ce va deranjeaza ca se repeta.
    Acum sau alta data, tot va trebui s-o faceti.
    Apropo. Plictisul, dezintersul si blazarea emotionala, nu le gasiti in „”casa” unui om spiritual.
    Nu stiu cine culege ‘filele” insa , pana una-alta, site-ul acesta nu-s dezinte numele.

    Toate bune.

     
    1. Rugamintea mea prieteneasca este sa nu mai incerci sa-mi tot scotzi mie in evidentza idiosincraziile tale proprii referitoare la … intzelepciune. Nu de alta da’ avem … culoare diferite de alergare in universul cunoashterii…
     .
     Cu mina pe inima ca intzelepciunea este urmarea si/sau consecintza … repetarilor?!?
     Eu stiam ca inteligentza este UN DAT. Iar intzelepciunea este O ACHIZITZIE consecutiva da’ nu si obligatorie a … datului initzial. Batrinul Hegel statua foarte corect si explicit toate raporturile ce tzin de fiintza umana. Da’, dupa cum am observat, sarmanul de el e pt. un …non-conformist ca tine doar un alt … eshuat si el! Nu-i asa, serenisime?…
     :Happy-Grin:
     1. Spiritualitatea este in raport cu intzelepciunea oarecum la fel cam cum este inteligentza in raport cu … deshteptaciunea, excelentza!
     2. Cultura generala = cultura vaga?… Atunci si cultura = kool-tura, nuuu?!?… Sa-tzi mai amintesc ca intzelepciunea nici macar n-ar exista fara umila … cultura generala?!?
     3. De repetat pina la obsesie, in sperantza obtzinerii intzelepciunii, repeta – sorry – doar proshtii!
     4. In detalii persista doar shtiintzele exacte siii … insushi diavolul. Intzelepciunea este doar umanitatea care a reushit sa puna … capastru amindurora!…
     5. Repetitzia este doar mama … studiului. Nu te auto-amagi ca ar fi si mama intzelepciunii: Aristotel a avut la vremea lui infinit mai putzine cunoshtintze de studiat, un IQ de care s-ar amuza si-un pushti inteligent de-a VII-a cit si mijloace de a ‘achizitziona’ cunoashterea universala cu mult mai precare chiar decit cele pe care le-am folosit eu. Si cu toate astea el a devenit un intzelept uriash in timp ce eu nu voi fi niciodata nici macar unul mediocru!…
     6. Plictisul, dezinteresul si blazarea emotzionala au creat … capodopere universale in toate domeniile Umanitatzii, amice!
     Intreaba-i pe … Claude Monet, Edgar Allan Poe, Nietzsche, Wagner, Van Gogh, Tycho Brahe (maestrul lui Johannes Kepler) sau pe genialul matematician John Forbes Nash, Jr. Pe care l-am cunoscut personal si care a lasat anul acesta o enorma gaura in inteligentza colectiva! Iluminatul Nash era atit de inteligent doar dintr-o … eroare a naturii da’ asta n-a impiedicat destinul ca el sa moara la putzin timp dupa primirea Premiului Abel (acordat celor mai stralucitzi matematicieni) din cauza … prostiei. Prostiei altora, desigur…
     Van Gogh spunea chiar: „Desi trebuie sa ma adaptez in mod constat statutului meu plictisitor de nebun cu acte in regula, as prefera totushi ca picturile mele sa fie vazute ca opera unuia care a murit din pasiune…”
     Iar Nash (acreditat medical ca … ‘plictisit si blazat emotzional’!) afirma cam asa: „Stiu f. bine ca as putea fi asemeni celorlaltzi oameni da’ atunci eu as disparea si odata cu mine chiar geniul de care totzi ceilaltzi se vor bucura in timp chiar daca pt. mine povara propriului eu a fost neinchipuit de grea…”
     :Wink:
     Cinic vorbind, lumina nu este nimic altceva decit … unda si corpuscul.
     Orice alta apreciere agregata a mintzii noastre despre ea (fizic si spiritual) nu e decit emanatzia … fricii nostre stupide fatza de intuneric! Sau … ‘intuneric’.
     Dincolo de acceptziunea fizica si cosmica a luminii si intunericului, cele doua exista doar in capetele si … ochii noshtri. Iar ambele ne joaca mai tot timpul groaznice feste urmare chiar a auto-pretinsului dualism al naturii noastre: divin da’ si teribil de darwin…
     Se spune – cu ‘lejera’ licentza poetica – ca intunericul ar fi … absentza luminii, cam la fel cum moartea ar fi absentza vietzii, uitindu-se ca de fapt esentza primordiala a Universului este insashi intunericul si nemishcarea. Adica ‘moartea’. La nivel cosmic, fireshte…
     Viatza si lumina sint … minusculele exceptzii care confirma gigantica regula!
     Oamenii, fiintze supuse inexorabil degradarii organice a materiei, se agatza cu disperare inconshtienta toata viatza lor de o iluzorie self-protectiva si binefacatoare … facatoare de minuni precum … ‘lumina’.
     De o ideatica … mintuire, de o utopica … resurectzie!
     Si toate astea in sperantza unui ‘confort’ de tipul … anti-sevraj si ca sa nu mai resimta darimatoarele de demnitate umana efecte ale…
     …DURERII COTIDIENE A PROPRIEI EXISTENTZE !
     Nimic mai mult, cinic vorbind…
     .
     P.S. Ma incinta faptul ca tzi-ai creat deja un …’cult’ propriu in ceea ce ma priveshte. Ma stimuleaza uneori da’ ma si intristeaza caci ar fi cazul sa ai propriile idei si consideratzii in legatura cu ontopic-urile site-ului si mai putzin cu modul cum vad eu lumea si viatza sau cum ar trebui sa fiintzam ca sa nu le mai … edulcoram stupid, inutil si chiar neziditor!
     Ubermensch-ul se obtzine si cu … panselutze, mizericordioase palpitatzii emotzionale sau cu … parfum de tei puse din greu peste ‘grosul’ sordid al existentzei noastre. Da’ toate astea au un rol secund in ipotetica noastra devenire in absolut!
     Dupa cum, evident, poate aprecia si un sofist atit de subtzire ca tine…
     :Pondering:
     N.B. Orbii din nashtere si liliecii nu stiu ce este lumina: universul lor este veshnic intunecat in sensul pe care-l dam noi acestuia da’ e, nu de putzine ori, mult mai complex decit ne imaginam noi, vazatorii.
     Liliecii nu stiu nici ce-i aia fericire. Nevazatorii nativi o cunosc insa … palpabil si aproape organic de dincolo de puterea noastra de intzelegere.
     Dar nici liliecii si nici cei fara vaz nu-si leaga evolutzia sau viitorul de ceva ce s-ar numi lumina. Sau … ‘lumina’. Ei sint deja in cosmosul inaccesibil noua si din care ei SIMT si VAD mult mai bine decit oricare dintre noi…

      
   3. Ok.
    Ceea e am vrut sa scot in evidenta este ca, spiriualitatea si-ntelepciunea( daca o fi vreo diferenta) are ca fundamet repetarea
    unor idei.
    Cultura generala, inseamna cultura vaga.
    Intelepciunea consta in detalii. Si revenirea constanta la ele.
    Lumina, de asemenea.
    M-as bucura insa daca ati prinde ideea din ceea ce va deranjeaza ca se repeta.
    Acum sau alta data, tot va trebui s-o faceti.
    Apropo. Plictisul, dezintersul si blazarea emotionala, nu le gasiti in „”casa” unui om spiritual.
    Nu stiu cine culege ‘filele” insa , pana una-alta, site-ul acesta nu-s dezimnte numele.

    Toate bune.

     
    1. Carevasazica eu ar trebui sa am … augusta marinimie si sa consider cele doua postari IDENTICE ale tale (de fapt o banala repetare datorata nerabdarii si … prea plinului) ca fiind un fenomen de evidenta … spiritualitate si intzelepciune, nuuu ?!?
     :Overjoy:
     Ma rog, asa cum stim, fiecare pasare pre limba ei piere…
     Si, desigur, … miere sau fiere!
     Ad libitum, utique…
     .
     P.S. Ca deobicei ontopic-ul este pt. tine ca si inexistent sau doar ocazia de a-tzi … exersa auto-modal aprehensiunea fatza de comentariile … taurilor!
     Din nefericire doar aprehensiunea, nu si comprehensiunea, eminentza!…

      
     1. Vrei si analiza grafoscopica, antropologica si grafologica, eminentza?
      Ca in rest nu te vad preocupat de-adevaratelea cu ceva autentic, original sau macar … luminos pe site-ul asta! Decit, exact asa cum am mai spus, cu stupidele, obstinatele si lipsitele de sens si valoare postari auto-modale. Si perpetuu reactive doar la comentariile celor care crezi tu ca-tzi ‘zgirie’ cortexu’, itzi gonfleaza pipota si-tzi da nadusheala la lingurica!
      Toate ‘reactziunile’ astea ale tale sint insa pt. mine ca nishte … mici strigate de ajutor. Da’ (no offence!) de slaba calitate si teribil de … non-apisiene.
      Si, sa nu uit, neingaduit de neinteresante. Oricit te straduieshti sa te bagi singur in seama, amice…
      :Weary:
      Banuiesc ca acasa la tine esti/erai obishnuit ca cei din familia sa te stie de … ‘tatic’, nu?
      Si acum probabil au crescut copii si nu mai ai la cine-tzi arata … coltzii si umorile, este?!?
      Incearca, pt. numele lui Dumnezeu, macar o data in viatza ta si fa si tu un comentariu normal si la obiect! Fa o postare fara sa-tzi mai lashi tzesutul glial … bintuit de mine sau de opiniile mele. Postare on-topic, carevasazica, izvorita din experientza ta de viatza. Plus creierashii aferentzi….
      :Wink:
      Bref?
      LASA, BRE, GARGARA !
      …Inutila, sterila, puerila si futila.
      Practic nu vrei sa invetzi nimic si nici nu vrei sa-tzi expui parerile tale proprii. Alea dindaratul vorbelor astea superficiale si neimportante…
      Eu stiu f. bine ca oricare dintre noi e si altcineva in forul lui interior: un om bun, inteligent, frumos si tolerant.
      Tu cind o sa ne aratzi cum esti tu de fapt?
      Ca ce vad eu pe-aici e doar partea ta trista, solitara si nemultzumita, prietene…
      :Sad:

       
 4. Ce frumosa declaratie de dragoste a scris Daniela si dumneata frei_herr ii tot dai cu taurul si cu ontopicul…Asta este ..analiza literara ..numai critica sa fie..dar …cu dragostea ..cum stai ? Fata de poezie, ma refer ? Sigur ca ai sa gasesti motive indubitabile ce tind catre absolutul literar filozofic si nu numai al tuturor clasicilor, viilor si mortilor, pentru a exprima nemultumirea…..dar simpla placere a constata ca cineva…a facut un joc inteligent de cuvinte de dragoste si dor , simple ca frumusetea unei flori sau unei gaze..chiar daca este rubiconda…e ..Si poate ca este o invitatie ascunsa..intr-un mesaj subliminal..deci…cate variante de interpretare. File de lumina cu mii de sensuri si interpretari in care toti au loc spre a se simti bine – sunt doar teme si provocari pentru toate speciile….de… comentarii. Cu simpatie pentru un om inteligent si malitios.

   
  1. Luiza draga, nu vad ratziunea pt. care te simtzi obligata sa ma pui … la coltz ca si cum eu n-as fi vazut minunata nu frumoasa scriere a Danielei desi eu n-am obligatzia de a comenta la postarile tuturor! In fond nu sint angajatul site-ului si nici lobbyist al nimanui; decit cel mult al propriilor opinii. Si doar atunci cind am de spus ceva important dpmdv…
   Spre deplina ta cunoshtintza, daca o sa te uitzi atenta la postarea Danielei o sa observi cu ushurintza ca exista un singur ‘like’. E chiar al meu, inestimabila companioana de discutzii! Si, din cite vad, nu s-a mai obosit nimeni altcineva cu aprecierea. Nici macar tu care te aratzi acum atit de ‘minunat’ scandalizata de presupusa mea neatentzie…
   Termenii, cam duri ce-i drept, de … fariseism si ipocrizie itzi spun ceva?
   :Pondering:
   Mai ales ca banuiesc ca ai citit … magaria impardonabila a lui Victorel lingvisticel ignorantzel si grobianel, La care – helas! – nu te-ai scandalizat in nici un fel. Nu ca as fi avut mare nevoie (galanteria si cavalerismul au murit demult, nu-i asa?), da’ mi se pare deplasata interventzia ta in contextul in care eu nu sint … Dumnezeul infailibil al site-ului!
   Cu toata aprecierea pe care stiu ca mi-o portzi…
   .
   Eu ce-am avut de spus am spus in primul meu comentariu. ‘Punct’!
   Restul e urmarea fireasca a intzeleptei ziceri swift-iene.
   Ca una care ai fost nu de putzine ori in situatzii similare, ar fi trebuit sa intzelegi fara probleme.
   Din prima…
   :Wink:
   P.S. Nu intimplator eu si scriu poezii. Pe unele de pe-aici le-ai citit si tu: personale sau retroversiuni versificate facute de mine pe loc. Adica cu materialul clientului si la … botul calului, cum se spune.
   Tu te simtzi in stare de asa ceva?!?
   Adica sa faci … matematica, antropologie, chimie si lingvistica poetica in metru antic sau chiar mai complicat?
   Asta nu e o provocare, e doar o umila intrebare, Luiza…
   :Whistling:
   Sanatate si, desigur, no offence!…

    
 5. Ma bucur ca eu nu sunt tu. Eu nu scriu poezii. Aprecierea mea este prin scris nu prin like, don’t like. Cred ca asta e o joaca ..pentru unii…eu imi exprim pararea, dar nu ma bag in seama in mod special. Ca sunt pusa la colt…e poate parerea unora…..a mea nu…ei vin si trec, se schimba si tot nimeni sunt…eu sunt. Sigur ca am distrez la toate comentariile tale pentru ca sunt inteligente si interesant argumentate….dai in orice si oricine…nu ai nevoie de sustinere…asa esti tu.navalnic….Nici de aprecierile mele nu ai nevoie prin cifre…eu iti scriu. Si mi-am permis sa te provoc pentru ca stiam ca vei scoate ceva…interesant de amuzant si caustic in stilul propriu…deci…Ai timp si iti place sa te joci in replici…nu ai tovaras de provocari…de lumea ta in care sa il calauzesti…sau sa faci front comun de distractii „adolescentine” ….. Te inteleg ….atat cat pot si ma amuz….suntem din ce in ce mai rari cei ce au ca pasiune cititul, jocurile de cuvinte, replicile de dragul oratoriei, de la realitate la sofism, la argumentatii de orice tip, pana celalalt …se declara infrant…dar revine in joc cu forte proaspete si bineinteles cu no offence… acceptand jocul ca o noua provocare…..Te-ai pregatit si antrenat ani….acum vrei sa culegi laurii dar…..ce parea a fi normal….acum e anormal…la moda fiind turma si imbecilismul in masa…..nu mai mult de o fraza, doar elogii si copy paste , ce au invatat pe la cursuri de dezvoltare personala – bineinteles de autori americani care nu corespund in nici un fel mentalitatii si realitatilor romanesti…deoarece mai sunt romani care nu se lasa condusi si imbecilizati en gros de gandire pozitiva in absolut cat si faptul ca …sunt promovati fiind vanzatori de iluzii…sau orgolii….si ….te simti cam singur. Vrei sa daruiesti ceva, dar nu oricum …stai cu biciul pentru a mai trage asa o pleznitura de avertisment…..sa nu inteleaga cineva ca esti bun….echlibrand cu a fi rautacios.. Din cate am inteles esti bunic…mare lucru…..inseamna ca pregatesti o noua generatie de mici frei_herr…..poate se vor schimba timpurile….si moda va reveni ca pe vremea cand …..generatiile noastre mancau mai multa carte decat paine, studiind de la antici la orice tip de literatura sau stiinte ….si asa ne-am dezvoltat vocabularul, creativitatea, imaginatia, cultura, toate cunostintele descoperind frumusetea lumii si incercand sa ne aducem aportul la a ramane si noi ….prin ceva deosebit…in memoria celorlati. Tu ai ales o cale, eu alta, ceilalti companioni din file care mai scriu alta, anonimii nu ma intereseaza, cititorii in general…au toate optiunile…..de a intra in arena comentatorilor, a celor ce au marele „curaj – anonim” de a apasa pe like, don’t like sau doar de a ignora comentariile bucurandu-se de mesajul trimis de Razvan. Da esti asa cum ai navalit…un taur in arena….dar nu te provoaca nimeni si nu te vrea injunghiat nimeni…..ai farmecul tau si programul tau de desfasurare care este un spectacol in sine. Sa fii sanatos si mereu in verva.Pentru mine esti o bucurie.Acum depinde de tine cat rezisti…..eu am aproape patru ani cred de cand scriu cand si cand pe acest site si ma bucur de fiecare data indiferent de parerile celorlati. Cand cred ca am ceva de spus, o scriu….simplu..ce iese…. Dar fiecare zi si comentariu este unic…ceea ce iti doresc si tie o lunga prezenta asa cum esti tu…..in scris. Cu simpatie.

   
  1. Aziii … mi-ai placut.
   Ai fost nitzel altfel decit de obicei: ceva mai mult din Luiza cea autentica pe care, in ciuda stradaniilor tale ushor disimulate si disimulante, no lashi prea des … de capul ei!
   :Delighted:
   Nu doresc sa las posteritatzii altzi …frei_herr-i si nici nu intentzionez sa-mi … tutoriez nepotzii din doua unice si bune motive:
   1. Astazi nu se mai ‘consuma’, asa cum f. bine remarcai, carte mai multa decit piine. Ba chiar nu se mai digera nici macar un firav strat … monoatomic de carte pe-o dubla de secara!
   Iar parintzii – helas! – nu sint conshtientzi de enormul pericol…
   2. Eforturile fireshti si ne-fortzate ale bunicilor mei au fost facute catre cineva care intuia si simtzea din plin si in mod natural ca sublima lor stradanie avea … VALOARE FUNDAMENTALA! Iar ‘obiectul’ chiar intzelesese de mic importantza evolutiva a acelei comori spirituale…
   Astazi, in ciuda straduintzelor personale, eu pot cel mult sa ma adresez la rindul meu doar unor … monitoare umane!
   Si – din pacate pt. ei da’ din fericire pt. mine – competentzele mele educatzionale sint de dincolo deee … bitzi, pixeli sau procesoare!
   :Sad:
   P.S. Imi fac insa uriashe si desigur stupide sperantze cu generatzia … stranepotzilor.
   Poate mi-o fi ingaduit a ajunge sa le transmit direct ceea ce stiu, am invatzat si trait macar celor care (sper eu) vor fi probabil ‘ruptzi’ de tribulatziile contemporane ale planetei.
   Si, in fond si la urma urmei, nu strica niciodata sa ai la indemina, prin casa, niscaiva … mumii, schelete sau fantome!
   Macar caaa … material didactic si pt. a speria copiii ca sa-i potoleshti! Nuuu ?!?…
   :Overjoy:
   N.B. Da, ai observat bine, asa este: am o pasiune teribila in a conversa cu co-pamintenii mei si, in ciuda aparentzelor, mi-e foarte drag … homo sapiens habilis!
   Nu insa si umanitatea ca turma sau individul ca vector de schizofrenie…
   .
   Toate cele bune, Luiza…

    
 6. Frei_herr cand ajungi ca noi varf de munte…afli ca esti cam singuratic…..oamenii normali nu sunt interesati decat sa ajunga pana sus convinsi fiind ca te-au invins…isi scrijelesc numele si data…apoi coboara unde pot trai….daca nu s-au virusat de inaltimi si devin la randu-le propriile varfuri muntoase. Sa faci parte dintr-un lant muntos de varfuri…mai rar..ca si in natura…. si chiar si intre varfuri e distanta mare si multe prapastii. Impart poate acelasi cer, dar nu in acelasi timp, la aceeasi dimensiune ancorati in pamant cu diferite grade de stabilitate si valoare a rocilor. Bogatiile sunt si vizibile si invizibile….dar…din ce in ce mai putini isi doresc acesta autosihastrie intelectuala. Tavalirea si baltirea e mai firesca sau indiguirea spre a face ce vor altii ca…e mai simplu. Sa fii sanatos….in rest nu poti fi decat ceea ce esti….si ….intotdeuna te va gasi cineva care iti va semana si va duce mai departe ceva din tine, asa cum si tu si eu duc ceva din mostenirea bunicilor nostrii. Tot ai ceva timp scrie o carte..doua….cate simti….subiecte sunt si autori de valoare literara adevarata si/sau cultura rari. Ce am citit de cativa autori romani…m-a dezamagit dupa ceva rasfoiri….personal nu dau doi bani pe Cartarescu si nici pe Patapievici care sunt….precum Sf. Augustin…niste ….Asa ca …poate nu vei fi premiat din primele ore de la lansare…dar ..pas cu pas……prin firea navalnica…poti cucerii pe cei ce si-au pastrat inca uzul ratiunii si bucuria de a citii – categoric tu nu esti plictisitor…si mai ales ..mie imi place autoironia….acolo esti artist. Pentru cine pricepe…acela devine cu adevarat intelept – pentru ca este – autentic.

   
  1. Ca oricare alt site, are si unele posibilitati , in cazul in care te gasesti intr-un loc care nu-ti mai place, nu te mai satisface intelectual, spiritual…si atunci poti sa aplici : dezabonarea, DELETE, si evident cautarea altui site care sa corespunda inaltului tau nivel intelectual, spiritual, ….si alte…tuale!!!! Iar dialogul intre astfel de excelente n-ar mai polua vazul si spiritul unor mai putin dedicati acestor inalte sfere de cultura „shi itzelegere(!)” NAMASTE!!!!
   ‘:Weary:’ ‘:Distort:’

    
  2. Prea multzi ‘intelectuali’ (creshtini?!?) folosesc cuvinte carora nu le intzeleg sensul de dincolo de … nanogramele acetilcolinei. Nu ca in India sau in spatziul budist ar mai fi multzi dintre cei care cunosc adevaratul sens originar initziatic si nu ala de wikipedia sau din prelegerile ‘orientalishtilor’ facutzi la apelul de seara al neuronilor! Da e … cool sa te dai cosmopolit sau/si elevat spiritual chiar si atunci cind habar n-ai sa te legi la … shireturile dintre sinapse!
   Potzi sa le spui filozofilor astora fara opera cotidiana remanenta ca exista si varianta … s-o tai dracului chiar tu insutzi acolo unde-a-ntzarcat mutu iapa sau macar in absconsul orizont … kool-tural unde te simtzi tu bine scarpinat intre cornitzele self-suficientzei ne-‘decapate’?!?
   Nu potzi! Ca cica i-ai jigni pe ashtia cu capu’ patrat si cu cortexu-n A4 formatat…
   :Overjoy:
   Pentru djuvarienii care nu intzeleg notziunea de spatziu public deschis, neprivat, adica nu de folosintza doar pt. stupizii care atunci cind trebuiau sa citeasca cartzi ei bateau barbunca pe maidan, vinau gagici prin cartier sau se initziau in ‘tainele’ alcoolului si tutunului, pt. ashtia si numai pt. ashtia repet ‘deschiderea’ din matinalul care se pare ca le-a scapat:
   „Care era … ontopicul, prea luminate intzelept universal?!?
   Bref, alt self-suficient cu degete opozabile. Varianta … freudiana.
   Taaaaare mare-i ‘gradina’!…”
   Si, de asememea, sa nu uit sa reiterez ‘eminentzelor’ lipsite de bun simtz, ‘magulitoarea’ zicere swit-iana:
   “De cate ori apare un om inteligent il potzi recunoashte dupa faptul ca totzi timpitzii se aliaza impotriva lui!”
   Parol!…
   :Sick:
   Si cind te gindeshti ca stupizii de genul asta sint exact aceeashi care se ofuscheaza ‘abisal’ la idioata inventzie internautica numita ‘like – dislike’…
   Nici macar ‘no offence’-ul nu se merita sa-l iroseshti pe ashtia…
   :Distort:

    
   1. Eu le cam zic lucrurilor pe nume.
    Si-atunci te-ntreb, ce-o zice swit-ianul ala al tau despre varianta inversa?
    – De cate ori apare un timpit, cum il potzi recunoashte?
    Hm? Trebuie sa-i fi trecut prin tartacuta si-o astfel de varianta.
    Parol!…

     
    1. Mai, draga swi(f)tianule, gramada-gramada, da’ chiar asa?!?
     Ce mama dracului oi fi intzeles tu din postarea care tzi-a fost atit de frumos adresata ieri, la ora 12:50?
     …ABSOLUT NIMIC!
     :Cry:
     Si chiar vrei sa-tzi dau raspunsul la intrebarea ta intentzionat … ‘low-end’, avind in vedere ca swi(f)tianul ala nu era al meu, el fiind chiar Jonathan Swfit? Eu am vaga impresie ca n-ai citi nimic din el. Se si vede, de altminteri…
     Bref, Raspunsul este urmatorul:
     Orice timpit poate fi cu ushurintza recunoscut dupa faptul ca pune intotdeauna intzeleptzilor mult mai multe intrebari stupide decit numarul raspunsurilor pe care si le poate gasi el insushi!
     Happy?!?
     :Wink:
     P.S. Oricum a-i incerca s-o iei, amice, Swift avea perfecta dreptate. Se si vede cum creshte numarul celor ‘invocatzi’ de el. Sint deja 3 pina acum… Victorash si-a luat-o deja mintenash peste nas prin ‘cenzura’.
     :Who-s-the-man: Care mai e doritor de magarii, e ‘invitat’ sa faca un pas hotarit inainte!…

      
     1. Mai gramada decat asa. Sub gramada, as putea zice.
      Altfel, mesajul tau de ieri, a fost doar o propunere, copilareste conceputa, la care pe la ora 12.51 n-am aderat..
      Ce zici, am inteles bine?
      Si-acuma ce faci, esti si cenzor, micule napoleon?

       
     2. Au inceput ‘maturii’ sa vorbeasca despre copilarie? Mai sa fie…
      Nici nu ma indoiam ca ‘gramada’-i atit de uriasha incit sub ea e loc suficient pt. totzi amicii de … ‘suferintza’!
      :Wink:
      Problema ta adevarata porneshte chiar de la faptul ca faci parte din generatzia de … succesuri(!) si nu dai doi bani taman pe aia de-tzi puteau up-grada in copilarie si adolescentza traseul cognitiv. E vorba de aia, ‘eshuatzii’, stii tu…
      Iar problema mea – perpetuua de altfel – e ca eu chiar am convingerea ca tot omu’ o sa reusheasca sa se ‘traga’ de tot pina la urma. Din maimutza, evident!…
      :Happy-Grin:
      Asta e, ma tot incapatzinez sa nu urmez sfatu’ lui tata-mare. Sfat pe care l-am mai scris pe-aici:
      …”Nepoate, pe (***) nu potzi sa-l faci mai putzin (***) niciodata si cu nici un chip! E pierdere inutila de vreme si e zminteala a mitzii si sufletului.
      (***) e atit de (***) tocmai pt. ca el isi are rolul sau ‘bine’ determinant intre oameni. Nu incerca sa-l faci sa intzeleaga cele mai simple lucruri si, Doamne fereshte!, nu te stradui sa-l ‘schimbi’ cumva: El nu va deveni niciodata nici macar cu un mm mai putzin (***) decit este oricte eforturi ai face. Iar tu, crezind ca-l ajutzi pe cel ce nu poate fi de fapt ajutat in vreun fel, n-o sa fii astfel nici macar c-o secunda mai deshtept decit esti!”
      …Aceastea sint unele din multele vorbe pe care mi le-a lasat drept pilduitoare moshtenire culturala omul pe care l-am pretzuit in viatza ca pe o icoana…
      :Angel:
      …Intzelepte vorbe, nuuu?!?

       
     3. Foarte intelepte vorbe.
      Depinde insa, in ce context vi le-a spus. De contextul discutiei.
      Sfat sau concluzie.
      In cazul in care erau o concluzie la faptul ca va batea la cap ca sa pricepeti si nu pricepeati ceva, cum nu pricepeti topicul acestui site utopic, vorbele au cu totul si cu totul alt sens decat vreti dvs. sa le dati.
      Cine poate sa stie?

       
     4. Eu!
      Adica eu stiu sensul vorbelor pt. ca al batrin le-a spus in clar, nu cu *** ca sa nu ofensam populatzia autohtona site-ului. Observ cu ingrijorare insa ca nici cei in ‘cauza’ nu se prind! Da’ de la ei la ce sa m-ashtept? Musca si-asa le patineaza mai tot timpul…
      :Weary:
      Si unde spuneai, excelentza, ca ar fi liceul ala?!?
      Ca sa ma uit si-n catalog sa descopar ‘conexiunile’ necesare pt. materialele din postarile viitoare…
      Si poate-mi fac si eu o parere, asaaa, minimalista carevasazica…
      :Overjoy:

       
    2. Se poate comenta din nou la acest articol.
     A fost doar un respiro intr-un moment mai fierbinte.
     Sper ca a ajutat.
     O seara minunata!

      
  1. Corect!
   Da’ nu pot, Razvane, sa las omu’ … ‘nerezolvat’ in intrebarile lui existentzialiste. N-ar fi elegant sa las preopinentul sa bata cu gratzie singur-singurel cimpii, nuuu?!?…
   :Happy-Grin:
   Da’ poate o fi doar de la … luna albastra. Ori de la presiunea atmosferica prea scazuta…
   Oricum cele mai bune atitudini ramin tot optimismul si buna dispozitzie auto-impuse!
   Iar daca chiar vrei sa ai o zi minunata si in cea mai cenushie si depresiva zi ori cind bombeul si creieri-tzi sint facutzi varza de orice neica-nimeni, atunci impotriva ‘meteo-sensibilitatzii’ rebele cele mai bune remedii ramint tot…
   …ironia, malitzia, cinismul, satira, ludicul, auto-ironia si chiar … sardonismul bine temperat si suficient de ‘dulce’ cit sa nu solicite prea mult … pancreasul mizericordiaoselor fapturi!
   :Overjoy:
   Toate astea frumos ambalate intr-o fina glazura deee … civilizatzie si bun simtz, totushi.
   …Nu-i asa, Razvane?
   .
   P.S. Eu tot spun de ceva vreme sa activizam de-adevaratelea sectziunea ‘forum’ asa cum ar trebui. Si unde am putea sa dezbatem vrute si nevrute si cite-n luna si stele. Sau chiar sa ne ‘jucam’ in voie unii cu altzii, cit poftim.
   Da’ se pare ca vorbesc degeaba…
   :Whistling:

    
   1. Intra pe Forum, fa un topic nou. De exemplu: La o cafea/barfa/vorba/sueta cu Frei_Herr, sau orice alta denumire crezi ca s-ar potrivi si apoi scrii acolo ce doresti si ii inviti pe doritori sa-ti raspunda. Acolo puteti dezbate orice problema existentiala sau nu.
    Evident acest lucru este valabil si pentru „nimeni” sau orice alt comentator.
    Acolo toata lumea e libera sa spuna ce doreste si mai ales cui doreste fara nicio restrictie.

     
 7. In plus… daca doriti sa continuati discutiile in contradictoriu puteti folosi Forumul.
  Cine nu are cont, sa-mi spuna si va primi unul gratuit pentru a putea posta ce doreste.
  O zi minunata!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top