skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Ce este greșit în cultura noastră? – Alan Watts

 

De sute de ani alergăm pentru a obține mai mult.
Mai mulți bani, mai multe bunuri care să ne facă viața mai ușoară, mai multe obiecte care să ne înconjoare, mai mult pământ, mai multe case, mai multe mașini… și lista poate continua la nesfârșit. Oare, preocupați de acest „mai mult” în care ne zbatem de mulți ani, nu am pierdut cu adevărat direcția vieții?
Precum furnicile oarbe, ce și-au uitat sensul direcției, ne zbatem astăzi într-o spirală din ce în ce mai nebunească a consumerismului. Țăranul avea o căruță care-l ținea toată viața, astăzi avem automobile, puternice, rapide, cu care unii își pun capăt zilelor și pe care le schimbăm ca pe ciorapi.
Nivelul de trai comparativ cu cel al strămoșilor noștri a ajuns la un nivel de neînchipuit. Dar, oare, nu am pierdut ceva pe drum? Și poate acel ceva pierdut se numește chiar VIAȚĂ?
Nu sunt adeptul revenirii la Epoca Primitivă, nu neg beneficiile civilizației, dar trebuie să admit că o mare parte dintre oameni au devenit robii lucrurilor pe care le dețin, sau al celor pe care și le doresc. De prea multe ori am văzut cazuri în care în dorința lor de a avea, de a poseda, oamenii și-au ipotecat viitorul. Magia sclipitoare a societății de consum ne fură privirile, inimile și chiar sufletul.
Toate obiectele au fost create pentru a fi uneltele omului și nu invers. Astăzi trăim doar pentru a hrăni nevoia de a produce cât mai mult, nu trăim ca să evoluăm și nici nu mai trăim așa cum am fost programați genetic – să alergăm mereu spre fericire. Astăzi vrem mai mult, mai mare, iar dacă vorbim despre bani, aceștia trebuie să fie atât de mulți astfel încât să nu-i mai putem număra, doar sunt ei idealul.
Succesul se măsoară în bani, nu în cărțile citite, se măsoară în numărul de case, nu în înțelepciunea dobândită.
Acesta este rezultatul unei societăți unde lumea a uitat să se bucure, a uitat că un ideal reprezintă ceva mai mult decăt a-ți umple buzunarele, burta și conturile.
Sper ca în clipul următor să găsiți suficiente lucruri care să vă pună pe gânduri și să vă îndemne să pășiți cu bucurie spre adevăratele valori ale ființei umane.
Vizionare plăcută!

NOTA: Clipul are subtitrare in limba romana, daca nu vă apare automat, va rugam sa apasati butonul cu subtitrari si sa o alegeti limba romana.

Comentarii (20)
  1. Un mare om spunea ca cel mai mare DAR pe care il putem face omenirii este PROPRIA NOASTRA TRANSFORMARE.Propria noastra intelegere.
    De la macro la micro nu este nici o diferenta.mecanismul este acelasi in toate.
    Pentru a putea transforma ceva trebuie mai intai sa vrei.
    Este ca atunci cand vrei sa bei un pahar cu apa.Primul pas este constientizarea ca ti-e sete. Cand simti setea, GANDESTI ca trebuie sa bei apa. Deschizi ochii si observi ce este in jurul tau. Din experientele anterioare stii ca pentru a-ti potoli setea ai nevoie de apa si de un pahar.Si in acest moment précis te-ai ridicat , ai luat paharul, ti-ai turnat apa si ai baut.
    Transformarea se face asa: observam, gandim, vrem si facem. Si nimic nu poate sa ne stea in cale.
    Nu ar trebui sa ne fie deloc greu.Toti stim ce avem de facut. Doar ca uitam.
    Uitarea este o boala in zilele noastre.
    Nu este destul sa constientizam ca vrem sa fim mai buni.Nu este destul sa vrem ASTAZI sa fim mai buni – pentru ca astazi chiar suntem mai buni daca vrem. Trebuie sa vrem sa fim mai buni IN FIECARE ZI, IN FIECARE CLIPA.Sa nu uitam maine sa fim mai buni decat azi.
    Fiecare suntem RESPONSABILI pentru noi si pentru ceea ce modelam in aceasta lume.
    “O picatura intr-un ocean.Dar ce este oceanul daca nu o mare de picaturi.”

     
  2. „Intamplator” ieri i-am raspuns unui bun amic la un articol al sau numit „Vanzatorii de gogosi”. Deoarece mi se pare incredibil de potrivit si la acest mesaj.
    „Draga Alex

    Ma bucura sincer revolta ta de altfel motivata…dar…iti scapa moda.
    Se practica sufismul la greu – adica manipularea ca fiind o cheie a succesului personal.
    Nu conteaza realitatea – conteaza sa fie ceva la moda , american, cu o anumita imagine si bineinteles scump.
    Sub acesta forma a manifestarii ca banii cumpara orice si iti dau valoare, oamenii au devenit ei insisi marfuri interschimbabile si produs de consum perisabil.
    La varste minore incep viata sexuala ca asa se poarta si in America si in lumea „civilizata”. Tinerii sunt pregatiti pentru sex ca fiind o cariera de succes. Nu scoala , nu educatia, nu munca, nu activitatile lucrative sau creative care inseamna timp si studiu sau experimentare mai mult sau mai putin stiitifica prin studiu comparativ de informatie si de laborator optional.
    Egoismul si egocentrismul sunt dezvoltate inca din familie unde observa ca ambii parintii in situatia din ce in ce mai rara ca sunt aceeasi care l-au si adus pe lume, se preocupa doar de ei prioritar iar lui-copiluli i se da orice isi doreste si este crescut de obicei de bona, tableta, media, telefon intr-un mediu predomint virtual si violent comportamental. Invata de mic ca la 25 de ani deja esti considerat uzat, in multinationale ajungi calcand pe cadavre si rezistand cam cinci ani ..important si aici este imaginea si sexul liber acceptat fara limite ….apoi..iar la 40 de ani deja esti considerat rebut social. Daca esti „smecher” sa faci bani din orice fara scupule …poti face orice. Deci cui ii foloseste scoala, educatia, fidelitatea, loialitatea cand societatea se schimba atat de rapid si de ce o relatie cand intr-o zi poti sa schimbi cate vrei fie la locul de munca unde „se socializeaza”, fie ca „prietenii te invata la bine ” si nu iti doresti raspunderi si responsabilitati – nu mai este modern. Nici sa scrii cuvinte intregi mai ales de mana – ti-ar dezvolta emistefere creierilor si creativitatea – dar mai bine ca un individ manipulabil de ce este modern, sa faci parte din turma sociala si programele de spalare pe creieri numite uneori programe de dezvoltare personala. Toate programele de dezvoltare personala daca le studiezi comparativ …sunt in masa programe de imbecilizare creind false si absurde comportamente individuale care lipsesc omul de principalele sale atribute – constiinta, ratiunea, liberul arbitru, asumarea responsabilitatii pentru gandurile si faptele sale, realele sale dorinte si nevoi de consum.
    Cand „guru”, „maestrul”, „coach-ul”, „liderul” stie mai bine decat tine care iti sunt nevoile si necesitatile cat si atitudinile fata de realitatile tale….insemna ca ti-aii anulat toate drepturile umane naturale de suveranitate si independenta personala….esti un manipulat care produce venituri pentru un …X autointitult spalat si el pe creieri dar care si-a creat imaghinea depre sine ca stie ceva mai mult, te invata aceesi poezie cu mare convingere, deci i se cuvine sa fie foarte bogat acordandu-ti timp tie. Platesti trist cu timp din viata ta , cu foarte multi bani, ceva ce doar tu esti raspunzator si poti folosi mult mai practic…dar banul este la putere si cum il castigi scuza orice mijloc…dar te indepartezi de …umanitate…adica de ceea ce te-ai nascut sa fii la timpul prezent biologic strabatand timpul sanatos….devi sclav si bolnav al unui sistem la fel de bolnav robotizat lipsit de puterea de decizie fata de orice…sistemul , computerul stie mai bine deoarece tu esti conectat la acest sistem.
    Si arata-mi mie o persoana care lucreaza in vanzari, care sa nu fi participat la aceste cursuri si care real este, iertat sa imi fie, in timp un „robot” care are iluzia succesului si care in momentul cand nu il mai are – firesc de altfel, clacheaza autodistrugandu-se. El se considera firma pentru ca asa a invatat poezia, dar firma este a actionarilor care vor sange tanar si bani multi fata mila si fara sa tina cont de indivizi care vind si se numesc numere, de care se pot oricand detasa foarte usor. Intre timp omul traieste cu iluzia succesului permanent convins ca este o forta si se indatoreaza la banci pentru a avea – casa , masina, mobila, electronice, copiii si …..dupa trei, cinci ani vine socul…..si …….la cursuri a invatat ca…realitatea este ca….si adaptarea la realitatea aceasta nu apare in nici o carte americana de succes pentru ca acelea sunt carti…de marketing, care sunt poleiala….apoi merg la guru sau la psiholog care mai iau si ce a mai ramas si …..daca nu reuseste a se adapta la realitate ca o sinusoida si sa isi adapteze creativitatea si inteligenta la ceea ce stie si poate real sa faca pragmatic….este catva timp pacientul medicinei alopate, apoi alternative si apoi daca are familia aproape isi va reveni …daca nu mai are familia suport….este un erou al rezistentei……sau va claca definitiv.
    Realitatile actuale sunt manipulate autodistructiv atat pentru om cat si pentru natura si consecintele se vad…si le platim zilnic. Dorinta unora de a conduce lumea prin orice mijloace …ne face sa repetam greselile trecutului cand stiinta si manipularea egotica a dus la prabusirea civilizatiilor.
    A fi autentic …este normal si firesc dar nu e modern si pe prea putini ii intereseaza sa invete din stiinta si experienta adevarata a unui roman…….. Legislatia este haotica, drepturile sunt interpretabile, economia este dupa cum bate vantul, politica este dupa interese partinice cu nici o legatura cu tara si statul sau cetateanul. Asa ca fiecare rezista cum poate si traieste in iluzoriu crezand ca daca mai face un curs scump cineva il va aprecia ca ….dar daca la randul sau invata sa manipuleze fiind carismatic si fiind acceptat de valul de interese fie financiar , fie religios, fie dogmatic…va avea sustinere…atfel.. va fi doar un oarecare care daca este intelept la un moment dat isi va vedea de viata si de nevoile firesti facand cu adevarat ceea ce simte si isi asuma pe termen lung impreuna cu cei cu adevarat dragi langa care convietuieste armonios natural in tara in care decide sa traiasca. Singuri nu valoram o ceapa degerata…impreuna cu cei dragi cu suisuri si coborasuri avem un univers…deci suntem foarte bogati. Adevarate valori ale lumii sunt in tot ceea ce este viu si ne inconjoara cu unicitate fiecaruia si magia fiecarei noi zile. Cat traim avem dreptul de folosinta si dreptul de a oferi si beneficia de toate darurile pamantului, mare parte gratuit.

    Cu drag si cu respect

    Luiza Bratu”

     
    1. Aceasta este viziunea dumneavoastra. Eu in articol am subliniat altceva.
      Poate am folosit mai multe cuvinte insa esenta mesajului era simpla. Sa nu devenim sclavii dorintelor noastre de a avea mai multe lucruri si sa ne punem idealurile in directia devoltarii noastre personale.
      Restul, despre multinationale, sex, si cate mai spuneti… sunt doar parerile dvs.

       
    2. Se practică „sufismul” la greu? Sufismul este tradiția mistică a religiei islamice, persecutat de ISIS și alți fanatici – o tradiție în tainele căreia nu este admis oricine.. Probabil ai vrut să spui „sofismul”, ceea ce este cu totul altceva. Pune mâna și citește înainte de a da lecții altora, dragă Luiza..

       
      1. http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet.gif
        Din nefericire i-ai ‘raspuns’ – mult, mult prea tirziu (2,5 ani!) si exagerat de ‘abrupt’ unei persoane pe care nu o cunosti si care nu mai e prezenta pe site-ul asta de destula vreme…
        http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif
        Greseala Luizei e cu sigurantza doar una de editare, userii mai vechi o cunosc si, de regula, nu face greseli ‘intentionate’, Razvan poate sa-ti confirme; si oricum nu de genul asta, cu siguranta…
        http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1laptop.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1gandesc2.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1face cu ochiul.gif
        Asa ca, din pacate, mesajul tau e si inutil si usor futil si, in consecinta, n-are cum sa-si atinga … ‘scopul’.
        http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1bye-bye.gif

         
        1. http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet.gif
          Si uite, dom’le – chestie interesanta si deopotriva placuta – cum o postare ‘intirziata’ a lui Marian mi l-a adus iar in memorie pe inteligentul si nonconformistul Radu Korne si a lui … micro-dizertatie neo-carteziana(sic!) despre introspectie!
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1cititor.gif
          Aprope ca si uitasem articolul de fond cit si incitanta mini-dezbatere produsa de acesta…
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1ingrijorat.gif
          Aaah, Razvane, ce vremuri…
          Si ce incitante si provocatoare vremuri, zau asa!
          A ‘disparut’ si Luiza – cu sau fara … bunica sa(sic!) – si citi altii, din pacate…
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1trista.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1plans.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1gandesc2.gif
          Cu doar putini ani in urma (care se pare ca lasa urme da’ si … ‘urme’!) aveai, frate, cu cine te ‘duela’ si abia steptam sa deschid dis-de-dimineata calculatorul ca sa vad ce articol a aparut, cine si ce a postat si cu cine trebuia sa ma ‘incalzesc’ ca sa intru de-adevaratelea pe … plansa/pista mai pe seara!
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif
          Astazi, din lipsa de competitori, parca mi s-a ruginit de tot ‘floreta’ si nici cu … ‘shalele’ n-o duc prea bine…
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1febra.gif
          A propos, pe unde-o mai fi Radu, ca nu l-am mai vazut pe-aici?
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif
          Sa se fi simtit chiar atit deee … pe dinafara ‘stupului?!?
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1face cu ochiul.gif
          Da’ poate totusi ca el inca ne mai vede si-o sa mai posteze, mai stii?…
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1scrie.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1laptop.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1ssshh.gif
          http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1bye-bye.gif

           
  3. Si e cred ca astfel e atitudini „dematerializate” fac parte din ingineria sciala promovata ori de stanga extrema ca unalta in obtinerea „omului nou”, dezinvidualizat si supus in intregime „binelui colectiv” defiit ca atare de o elita de initiati; atitudine anti-liberala, anti individ ce permite domiarea atat fizica cat si spirtuala. Ceva ca in Matrix. Sau daca preferati va ecomand Popper „Open Society and its Enemies”.
    Sunt credincios, catholic. Si nu cred ca cineva isi poate abroga ablitati demiurgice pentr a”schimba omul” omul creat oride Dumnezeu (cf Michelanelo) ori de Natura(cf Darwin, Menel, etc). Cu alte cuvinte, suntem asa cum suntem, in varful lantlui trofic pentru ca ne-am amplificat niste avantaje ompetitionale din care o parte dobandite si cultivate. Printe ele violenta organizata (sinurul atribut real al primatelor si omului), „lacomia” cre neface sa vrem mai multpe diverse plauri si cae ne impinge spre explorarea universurilor spre exterior, spre iventii si technologie, spre inteligenta, ogica,filzofie. Un recent studiu a aratat ca inoarcerea spre sine, introspectia ca opozitie cu extrospctia, analiza exteriorului tampeste prin utilizarea mai putin intensa a sinapselor. In fine, imi cer scuze pentruatacul asupra atat de multor tabuuri spirituae.
    Am vrut doar sa spun ca pentru o decizie Socratica asupra „adevarului” avem nevoie de doua opinii care sa permita dezbatrea. Si ced ca acumulrea de bunuri material nu are doar scopul a ne face viata mai usoara (masina care permite largirea permetului, televizorul care ne adue informatia – nu discut daca buna sau rea, dar estema multa informatie deca cea a Sec IX, hainele care ne imraca mai bine sau maifrmos inucandacea fericire ana, dar fericire etc) sau mai frumoasa (tablouri, bijuterii, carti, colectia de cutii de chirituri, fotografiile din copilarie, papusa care ni s-a prut scumpa daa copilului).
    Sunt sigur ca viata sub Copacul Bunyan nu a fost placuta si nici mai utila omenirii (cu o mic) decat cea a lui Newton

     
    1. Adevarurile partiale nu ne fac niciun bine. Spre exemplu, dvs. va referiti la „Si e cred ca astfel e atitudini “dematerializate” fac parte din ingineria sciala promovata ori de stanga extrema ca unalta in obtinerea “omului nou”, dezinvidualizat si supus in intregime “binelui colectiv” defiit ca atare de o elita de initiati; atitudine anti-liberala, anti individ ce permite domiarea atat fizica cat si spirtuala.” ceea ce este gresit pentru ca faceti aluzie la inregimentarea intr-un cult, secta etc. Nu este nevoie sa fii fanatic, sa faci parte dintr-o organizatie condusa de cineva, poti gandi singur, fara a fi lacom sau cazut in adoratie fata de un curent de gandire sau altul.
      Spuneti: „Si nu cred ca cineva isi poate abroga ablitati demiurgice pentr a”schimba omul” omul creat oride Dumnezeu (cf Michelanelo) ori de Natura (cf Darwin, Menel, etc).” – ba da, cineva poate schimba omul, si anume el insusi, sau circumstantele exterioare pe care uneori le numim soarta. :)
      Spuneti: „Cu alte cuvinte, suntem asa cum suntem, in varful lantlui trofic pentru ca ne-am amplificat niste avantaje ompetitionale din care o parte dobandite si cultivate. Printe ele violenta organizata (sinurul atribut real al primatelor si omului),” – aici sunt perfect de acord cu dvs.
      Spuneti: „“lacomia” cre neface sa vrem mai multpe diverse plauri si cae ne impinge spre explorarea universurilor spre exterior, spre iventii si technologie, spre inteligenta, ogica,filzofie.” – aici nu pot fi de acord. E adevarat ca unele inventii, unele descoperiri au fost facute din lacomie insa marea majoritate au fost facute din cu totul alte considerente. Daca ati avea dreptate, majoritatea inventatorilor, descoperitorilor, artistilor ar fi putred de bogati, dar dupa cum bine stim din istorie, extrem de multi au murit saraci.
      Spuneti „Un recent studiu a aratat ca inoarcerea spre sine, introspectia ca opozitie cu extrospctia, analiza exteriorului tampeste prin utilizarea mai putin intensa a sinapselor. In fine, imi cer scuze pentruatacul asupra atat de multor tabuuri spirituae.” – ma indoiesc profund ca un studiu serios poate ajunge la asemenea concluzii. Ar insemna ca toti filozofii, Isus, Buddha, si restul ganditorilor care s-au concentrat pe latura introspectiei au fost niste tampiti.
      Sa aveti o seara minunata!

       
      1. Razvane, Radu are dreptatea lui in buna masura. Partziala, adica personala si nedogmatica, non-djuvariana si deci … neplacuta si nelinishtitoare. Ca insashi viatza…
        Si ca orice cinic cartezian, Radu are dreptatea lui doar … in principiu! Ca oricare dintre noi, nu?…
        Iar noi, cinicii (in sensul adevarat al termenului), sintem cei care putem pune ratzionalitatea la locul ei in raport cu … emotzionalitatea placuta, lejera sau inaltzatoare da’ care nu va schimba niciodata ci doar va ‘conserva’ natura umana. De fapt idiosincraziile noastre despre ea…
        .
        P.S. Parca acum totushi nu mai par asa de dificile … ‘tzesheismele’ mele, nu-i asa, Razvane?!?
        :Overjoy:
        Multa sanatate si no offence, desigur!…

         
        1. Dreptatea lui Radu se afla in realitatea lui, dar realitatea mea poate fi diferita, nu?
          Iar ‘tzesheismele’ tale sunt la fel ca intotdeauna… sa nu-ti imaginezi ca ma deranjeaza mai putin decat in urma cu cateva luni. :)
          Sa ai o zi minunata!

           
          1. Si eu – naivul de mine – chiar incepusem sa teee … suspectez cum ca, in sfirshit!, ai fi intzeles cite ceva din rostu’ lor…
            :Cry:

             
    2. Mare atentzie cu terminologia si semantica afiliata, Radule. Din respect pt. cuvinte si in special pt. cei care inca mai stim sa le folosim intru al lor adevarat intzeles. De-materializat, desigur…
      Plus congruentza ideilor si argumentatzia lor.
      Bref, ‘sarmanul’ Alan Watts nu cred sa se fi avut in vedere vreo … stinga extrema si nici vreo dez-individualizare! Cit priveshte binele public, te asigur ca acesta chiar TREBUIE sa existe indiferent de orinduirea in care sintem sau aia pe care vrem s-o construim. Parol!…
      Lacomia care ne ‘impinge’ spre … inventzii, logica si filozofie?!?
      Serios?
      Adica un … liberal catolic poate crede asemenea fabuloase – sorry! – gogomanii?!? Nu stiu de ce da’ daca insushi Papa Francisc ar auzi asa ceva banuiesc ca macar i-ar trece nitzel prin minte sa te … excomunice! Fie si pe o perioada limitata…
      Inventziile sint facute in general de oameni curioshi si/sau … leneshi! Te pomeneshti ca si curiozitatea si inteligentza tzin de lacomie, nu?…
      .
      Ca unul care sint liberal … prin nashtere – de 5(cinci) generatzii pe linie paterna – si al carui strabunic care a fost unul dintre semnatarii actului de infiintzare a PNL la data de 24 mai 1875 si, in acelashi timp, prieten de o viatza cu Vintila Bratianu – stii tu, ala cu … „Prin Noi Inshine!” -, marturisesc ca-mi sint cel putzin straine si stranii multe dintre afirmatziile tale.
      De ex., bratienii erau PROMOTORII binelui public si interesului natzional (urau organic comunismul, fascismul si natzional-socialismul) fara sa respinga deloc JUSTITZIA SOCIALA. Si am convingerea ca astazi ar fi urit in aceeashi masura … globalizarea, mondializarea actuala, care vrea practic sa ‘produca’ tot un … om de tip nou! Asa-zis si auto-pretins capitalist da’ cu nimic mai bun decit cel al regimurilor comuniste sau totalitare. Si asta pt. ca bratienii erau patriotzi adevaratzi! Majoritatea liberalilor de azi sint nishte jalnice fantoshe ale oligarhiei capitaliste externe si profund straine intereselor Romaniei, prietene!
      Ca sa-tzi dau un ex. pe care n-ai de unde sa-l stii, Ion C. Bratianu a fost prim-ministru al Romaniei timp de 12 ani (1876-1888). In aceasta perioada si-a vindut 4(patru) moshii(!!!) doar ca sa poata sa-si asigure toate cele necesare indeplinirii functziei si sa fie prezent la toate delegatzii internatzionale in care a reprezentat interesele Romaniei. Nu a luat nici macar un leu ca leafa in totzi aceshti 12 ani si nu a acceptat nici un fel de … onoruri financiare (diurne, speze de inalt functzionar, terenuri si case de protocol sau chiar pensie de la stat) desi ca prim-ministru era in drept! Stii tu vreun membru al PNL sau al oricarui partid liberal sau de alta doctrina european sau mondial care a facut asa ceva sau care ar fi capabil sa gindeasca in termenii ashtia?!?
      Si zi asa, tu esti liberal, nuuu?…
      .
      Despre asa-zisul … virf al lantzului trofic si avantajele competitzionale(?) dobindite sau ‘cultivate’ prefer sa nu vorbesc.
      In alta ordine de idei, ai mare grija ca si studiile shtiintzifice pot … ‘timpi’! Mai ales cind relevantza lor este … unica sau … spre zero. Sa-tzi re-amintesc cite sute si chiar mii de studii serioase intinse pe mari perioade de timp si facute interdisciplinar pe foarte multzi oameni in toate coltzurile lumii s-au dovedit peste zeci de ani pur si simplu … false?!? Din motive de … lacomie si bani?
      Iar despre ce tzi-ar spune insushi Aristotel sau totzi filozofii, medicii, psihologii si psihiatrii cit si specialishtii in neuro-shtiintze despre ‘glumitzele’ astea cu introspectzia care timpeshte, nici nu vreau sa ma gindesc.
      .
      „Cunoashterea de sine este fundamentul si inceputul adevaratei intzelepciuni”, spunea Stagiritul pe umerii caruia s-a sprijinit intreaga civilizatzie umana mai bine de … 1800 de ani. Cunoshtere facuta eminamente prin … contemplatzie, observatzie siii … Ooops!, taman introspectzia fara valoare din vorbele tale!
      Tareee … timpit o fi fost si nataraul ala de Aristotel, nu-i asa, ‘bravule’ amice … nihilist?!?
      La fel ca si cei care l-au statuat aparent paradoxal pe creatorul genialei lucrari „Metafizica” ca fiind … „Cel mai practic om de pe Pamint”…
      :Delighted:
      Prietene, decizia socratica (cu ‘s’ mic totushi, stimabile) are nevoie de cel putzin doua persoane doar in situatzia in care egotismul nostru impune prevalarea – in urma discutziilor si dezbaterilor – a unei singure opinii.
      Adevarul, chiar el, n-are nevoie insa nici macar de marele Socrate insushi, cetatzene!…
      Am eu vaga banuiala ca nu prea ai intzeles exact ce-a vrut sa spuna Alan Watts. Si nu doar pt. ca cele mai iluminate mintzi ale Umanitatzii (cu ‘u’ mare, totushi) n-au avut nevoie de confortul invocat de tine ca sa si … gindeasca si sa impinga lumea fie si macar cu-n mm pe drumul civilizatziei si cunoashterii!…
      .
      Multa sanatate Radule, weekend cit mai placut siii … maxim no offence, desigur!

       
      1. Pentru decizia socratica, minimul de participanti este reprezentat de o singura persoana… cu o personalitate schizoida. :)

         
  4. …. Tot ceea ce se intampla cu noi este propria noastra creatie … Din fericire universul ne avertizeaza , sub forma unor intamplari , evenimente pentru a ne anunta ca suntem sau nu suntem pe drumul care trebuie …Si din nefericire ..nu toti ne facem timp sa-i intelegem mesajele …
    Suntem prea ocupati cu :
    ,,… ,, mai mult…Mai mulți bani, mai multe bunuri … mai multe obiecte … mai mult pământ, mai multe case, mai multe mașini… ,,
    … …

    Cred , vad , simt , traiesc … aceste timpuri in care cu bucurie pot spune ca oamenii au inceput sa se trezeasca … au inceput sa faca diferenta intre gandurile , sentimentele si actiunile concentrate negativ ( o frecventa de vibratie joasa ) care le-au creat , creeaza conditii negative ..si cele de o frecventa de vibratie inalta care le-a schimbat sau schimba viata …
    … Un mesaj scurt si atat de profund !
    Multumesc mult !
    … O noapte magica in care sa nu va mai numarati banii din conturi ci sa va strangeti in brate pe cel – cea draga voua ! :) si sa-i soptiti la ureche cat de mult o , il iubiti ! :)

     
  5. Nu sunt de acord cu Alan Watts, desi am o anumita admiratie si respect pentru unele lucruri pe care le-a spus in alte carti, dar pentru extrasul de mai sus nu prea am … Watts pur si simplu se apuca sa judece ce vede in jur spunand ca semenii sai nu se ridica la nivelul standardelor sale si le tine predici moralizatoare despre lacomie si bani si ca nu stiu ce este viata … mai pe scurt se apuca sa judece Creatia sau pe Dzeu daca vreti. Adica vezi Doamne, stie el Watts mai bine ca oricine cum trebuie sa stea lucrurile, ce sa zic …
    Sufletele de vibratie 3D adica mai joasa traiesc pe nivelul pe care si l-au ales in aceasta viata si o experimenteaza inconjurati de ceea ce atrag prin ceea ce sunt si simt in interior: adica atrag sclavie la munca, familii disfunctionale, holbat la TV cate 3h/zi pentru spalat creierii, etc, si toate acestea au ca rezultat experienta unei vieti 3D din care sufletul va invata foarte mult. Un suflet de 4D sa zicem va avea experienta mai inalte, iar unele de 5 si 6D si mai inalte deoarece au ales asa … Fiecare experienta pe orice nivel este LA FEL de pretioasa, nu ne apucam sa-i judecam pe altii ca sunt mai prejos ca noi si le dam noi lectii, ci putem avea toata compasiunea pentru oricine pe orice nivel s-ar afla.
    Daca punea Watts lucrurile altfel si spunea ceva de genul „V-ati gandit dragii mei ca viata poate fi traita si altfel, uite cum cred eu ca ar fi mai interesant …” eram cu totul de acord cu el. Ma asteptam la mai mult de la el …

     
  6. Carevasazica, Claudiule, adevarurile impanate cu … ‘dragii mei’, ‘cum cred eu’ si ‘mai interesant’ sint in regula iar cele fara … ‘abtzibilduri’ comportamentale ipocrite sint … cihhhh, nu-i asa ?
    Sau altfel spus, nishte minciuni sau prostii spuse cu … tact, dragalashenie si care sa zgindare in mod placut orgoliul pina si ultimului timpit devin okey sau chiar adevaruri, in timp ce adevarurile CONSTATATIVE fundamentale pe care le poate face si-un absolvent de gimnaziu sint de ne-admis la lingurica daca nu tzin hangul sau isonul … psiho-lingvistic al celor pe care-i intereseaza mai mult forma decit contzinutul, huh?!?
    Chestia asta oare de citzi … ‘D’ o fi, prietene?
    Intrebarea e retorica desigur, fii linishtit, nu trebuie sa-mi raspunzi … inforenergetic. Si asta dintr-un singur motiv:
    Am un foarte bun prieten – mare … mahar in mishcarea de ‘frontiera spiritual-shtiintzifica’ – care are (cu acte in regula!) atestat deee … 10D. Pina aici nimic neobishnuit avind in vedere ca-l stiu de cind eram copii si este un tip extrem de deshtept care a muncit enorm cu capu’ ca sa ajunga la nivelul lui de azi. Si spun deshtept si nu inteligent pt. ca intre cele doua forme deee … intelectualism e diferentza ca de la cer la pamint! Iar achizitziile lui intelectuale obtzinute cu … sudoarea mintzii eu le-am atins fara prea mare efort doar prin … intuitzie, contemplatzie sau vorba lui Radu, prin – Ooops! – … introspectzie!
    Bref, amicul asta al meu – care nu stiu de ce da’ mie mi se parea chiar mai elevat pe vremea cind era doar … monada (in acceptziunea Leibniz-iana, desigur!) sau suprasuflet maestru, adica 9D -, este un tip care poate fi considerat absolut normal:
    …Maninca carne de porc(eu nu), bea sanatos cind e cazul(eu nu), fumeaza la greu(eu nu), parcheaza aiurea(eu nu) si se mai si uita, inca, din cind in cind dupaaa … femei. Marturisesc sincer, si eu…
    Problema mea insa – vis-a-vis de pretinsele astea evolutzii si ‘grade’ spirituale (avind la baza bunul simtz, civilizatzia si creshtinismul, nu?) – este ca amicul meu desi are o vizuine absolut admirabila, corecta si aspiratzionala cu mult peste medie referitoare la lume si viatza in general, are el si vreo 3(trei) mici probleme cu care eu – ne-maestru in absolut nimic! – nu reushesc sa ma impac mai deloc:
    …Mai injura uneori, nu se spala pe mini cu sapun dupa folosirea ‘scurta’ a toaletei si, de ne-intzeles, arunca pe jos pachetele goale de tzigari daca n-are la indemina un cosh de gunoi!
    Intrebarea mea, Claudiule, este cum mama naibii se impaca criteriile alea pt. ‘D’-urile astea de nivel sofisticat (aspiratzionale, evoluate si nu ushor de atins si de catre oricine) cu … lipsurile elementare enumerate?
    Asta avind in vedere si faptul ca ‘ascensionarea’ asta costa si mult timp da’ si destule parale…
    :Wink:
    In ceea ce-l priveshte pe Alan Watts, nu cred ca acolo de unde e l-ar mai interesa in vreun fel ceee … ashteptari ai avea tu de la el. Sau oricine altcineva…
    Eu personal n-am avut niciodata prea mari pretentzii in ceea ce-l priveshte. De fapt n-am avut nici din cele mai mici pt. ca, in esentza, nu am ce ashtepta de la unu’ care are ‘credentziale’ deee … conferentziar zen raspopit si care, mai ales, a fost toata viatza un simplu, inteligent, si extrem de abil marketat…
    .
    …GURU GARGARAGIU !
    .
    Cu toata placerea pe care am avut-o citindu-i cartzile…
    .
    P.S. Sa nu care cumva sa uit cel mai important lucru, Claudiule:
    Ceea ce obtzii oriunde in lume urmind oricite si de orishice valoare culturala sau educatzionala cursuri CONTRA COST, se numeshte expertiza shtiintzifica sau profesionala si se statueaza cu o diploma si un anume rang ierarhic profesional. Iar cei de la care ai invatzat se numesc profesori.
    Ceea ce ai obtzinut GRATIS si fara diploma de absolvire in tot atit de lungi, grele si chinuitoare cursuri tzinute de MAESHTRI interesatzi doar de transmiterea si inobilarea cunoshtintzelor cu … vectori umani pe masura acestora, se numeshte insa…
    …INTZELEPCIUNE !
    .
    No offence, sper, si multa, multa sanatate!…

     
  7. a. scuze catre Razvan si frei_herr : mi se blocheaza Explorer-ul daca incerc sa raspund la comentareiu direct. Apoi pentru intarzaiere (nu vemurile sunt sub oameni
    b. marturisesc gresala de a fi deschis prea multe fronturi si este dificil sau prolix sa contra-raspund la toate. Ma voi concentra asupra celor care cred ca sunt importante, personale sau foarte „vizibile”
    c. Este correct ca intr-o dezbatere sa ajungem la concluzia rabinica a fiecaruia cu adevarul sau. La nivel intim am dubii, desii pot accepta ca fiecare este cu universal sau. Clar, Aristotel nu este preferatul meu. Si doar pana pe la Renastere lumea s-a sprijinit pe el pentru ca Biserica, in spiritual lui Othman I-a cam ars sau sters (efectiv) pe ceilalti. Sa nu scapam din vedere ca Umanismul (probabil aproape de sufletul lui Razvan, si nu o spun cu ironie) este si o miscare anti-Aristoteliana. In fine ceea ce am vrut sa spun este ca frei_herr trimite la Aristotel pentru a combate “lacomia” fara a tine seama ca atat Platon (nici el chiar un favorit al meu  ) cat si tatal lor Socrate (Ecce Hommo ) au identificat Dorinta Emotia si Stiinta/Cunoasterea drept principalele motivatii ale comportamentului uman (un fel Behavioursim avant la lettre). Acum drept este ca un militar ca tovalul, Xenofon spusese inainte pragmátic ca de fapt este vorba de Frica (Phoebus) Dorinta (de a avea, mai pe sleau lacomia) si Doxia (ca in Orto-Doxia  ). Unde Doxia avea inteles si de glorie, mandrie etc. Puncte de vedere. Oricum Aristotel un este un bun exemplu in a combate Lacomia (nici a cunoasterii, a recunoasterii si nici cea materiala). In primul rand un i-a fost chiar usor unui provincial dintr-un obscur oras din Calchidia (Cherosonesul Tracic, nici macar in Grecia) sa ajunga profesorul mostenitorului regal unde era platit serios in aur. Si nici despe pupilul sau un se poate spune ca a fost modest sau introspect. Oare ce fel de educatie i-o fi dat ¿ Si orcum, Mede Agan cred ca este Socratica…
    d. Nu chiar de la Mazar Pasa, dar cam pe acolo. Tot cam 5-6 generatii dar de racari. Intai pe la Dragutzul K&K apoi cativa pe pereti si prin cartile cu batalii.
    e. Un am avut timp sa aduc linkul cu extra versus intra. Incerc maine
    f. Si cand se schimba pe el insusi (atentie Liber Arbitrum nu e chiar bine privita in Rasarit) omul este tot demiurgic. Evident can e schmbam sub diverse impulsuri sau decizii personale. Dar ceea ce am spus este ca ingineria sociala implicata de defuinirea arbitrara (putem debate arbitrar daca este cazul, sper ca un, ca altfel ajungem la Moise Lex XII Tabulae sau Hammurabi toti si toate cu legaturi directe ) a unui set moral care ulterior sa fie impus (fizic sau mental, soft sau hard) asupra restului polulatiei. Va cer scuze dar un il vad pe Alteta Sa Gautama ca un filozof fundamental. Un vreau sa va antagonizez mai mult dand exemple de astfel de experimente. Putem incepe cu Munster si Plymouth.
    g. Political Corectness ul imi spune ca un a fost frumos sa intervin cu stupul de albine. Imi cer scuze. Si daca mi-o cereti, ma abtin pe viitor. Am cred vre-o doi ani de cand va citesc, in dezacod in majoritatea cazurilor, dar asta nu are relevanta. O voi face in tacere 
    ultim: scuzati ortografía. Am mai ncercat sa o corectez dar am auto-spellingul setat pe alta limba…

     
    1. Scuze imi cer eu pentru ca-ti voi da un raspuns „zgarcit” in contradictie cu ceea ce ar trebui sa-ti scriu acum in sa evenimente exterioare, nebazate pe „lacomile” ma fac sa am un timp extrem de limitat. Duminica vom intra int-u mica pauza si acum pregatirile sunt in toi. :)
      In sfarsit, voi evita sa intru in esenta pentru a nu deschide o discutie largita pe care nu o voi putea continua decat peste doua saptamani.
      prin urmare:
      Pct. a) Scuzele nu-si au rostul intrucat nu ai gresit cu nimic. Fiecare raspunde cand vrea si daca vrea.
      Pct. b) Cu cat mai multe frontur cu atat viata este mai interesanta. Haosul este o parte inerenta a Universului. :) Pentru a argumenta si a dezbate logic o idee e mai simplu daca se face ordonat, aici ai dreptate. Si totusi daca ne simtim in largul nostru de ce sa ne limitam si sa ne autocenzuram?
      Pct. c ) Aici voi refuza momentan dezbaterea din motivele indicate anterior, dar dupa ce ati spus care Nu va sunt favoritii, poate ne spuneti si pe cine considerati ca merita studiat. Sa inteleg ca mergeti pe varianta lui Napoleon care spunea ca exista doar doua parghii pentru a misca oamenii si acelea sunt interesul si frica? Uffff…. scuze incepusem sa intru in dezbatere, he, he.
      Pct. d-e-f le las pt o dezbatere ulterioara ce merita inceputa dar al carei sfarsit va fi doar o mai buna intelegere a pct. de vedere al celuilalt. :) Saint-Exupery avea dreptate, nu?
      Pct. g) Aici oscilez in nedumerire si mirare – da, plaja sentimentelor nu e prea mare. :) In primul rand, va rog sa NU va abtineti, ar fi pacat. Sincer, cand o persoana ca dvs. se abtine in a comenta este o pierdere pentru ceilalti, si nu o spun ca sa va flatez ci doar constat. Ceea ce ma intriga este de ce urmariti un site la care majoritatea articolelor sunt in dezacord cu modul dvs. de a gandi. Eu nu gasesc un raspuns multumitor, dar poate ma luminati dvs.

      P.S. Incercati sa folositi Firefox sau Chrome fara auto-spelling s-ar putea sa va fie util.
      O zi minunata sa aveti!

       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top