skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Bradul

 

In mijlocul padurii, un grup de brazi se inaltau falnic. Observasera ei ca atunci cand primii fulgi de zapada incepeau sa cada ,veneau oamenii in padure pentru ai lua pe cei mai mai frumosi dintre ei si se tot intrebau “oare ce se intampla?”. Intr-un an insa, un brad ce nu crescuse indeajuns de mare pentru a avea “sansa” sa plece, le-a spus celorlalti cum oamenii vin pentru ai lua si impodobi cu globuri si cristale iar la poalele lor vor aseaza cadouri si ca sunt tratati cu cinste.

Atunci, unul dintre brazi se gandi ca vrea si el sa aiba parte de asa ceva si ca va face tot posibilul sa ajunga in casele oamenilor.

A doua zi, cand grup de negustori ajunsese in padure, bradul nostru si-a ridicat varful spre inaltul cerului si a inceput sa scuture zapada de pe el. Unul din oameni l-a observat si le-a facut semn celorlalti, spunand: “Va face bani buni!” In mai putin de un minut,bradul era la pamant. Prietenii lui se uitau la el si il plangeau, il intrebau de ce vrea el sa fie “impodobit” si “la loc de cinste”? dar in timp ce era tarat spre camion, el le striga :”Ar trebui sa uitati de padurea asta in care nimic nu se schimba! Ati fi putut fi la loc de cinste, ca si mine! Eu am sa stau la caldura, iar voi o sa dardaiti de frig!”

Bradul nostru a fost vandut repede. A ajuns intr-o casa cu multi copii, langa soba. A fost impodobit cum isi imagina, a avut daruri sub poalele lui. Visul i se implinise !

Dar ceva nu era in regula. Apa! Nu avea apa! Nu avea nici radacini! La nici o saptamana de stat in casa, proprietarii au luat hotararea ca este timpul sa scape de el pentru ca umplea casa cu ace uscate. L-au scos in curte, au inceput sa il taie… iar bradul nostru cu o ultima privire aruncata spre grupul de prieteni, a inteles … Este adevarat ca infruntau frigul … dar erau verzi mereu. Asa cum fusese si el odata…

In viata noastra sunt momente in care suntem orbiti de globurile carierei, de bani si cadouri si de un loc caldut. Poate ar fi bine ca atunci sa ne aducem aminte ca mai presus de orice avem nevoie de apa noastra ce este iubirea si radacinile prin care sufletul poate trai.

autor: necunoscut

Comentarii (3)
 1. Nu obishnuiesc sa dau ‘socoteala’ pt. parerile mele (avizate sau nu) si nici sa-mi cer cumva scuze pt. … liberalismul si/sau libertatea de expresie sau a opiniunilor mele. Contrare sau nu cu cele ale cititorilor, da’ nu mai putzin onest structurate dupa o experientza de viatza deee … o viatza.
  Da’ va asigur insa, pe totzi, ca-mi sintetzi … echidistant si echipotent de dragi, oricit de ‘extremiste’, malitzioase, ‘neprincipiale’, non-conformiste, ‘rele’, uluitoare sau doar mai putzin cunoscute vi se par cuvintele mele…
  .
  Razvane, pt. ca tu esti capul ‘rautatzilor’!, te rog eu sa-i transmitzi … autorului necunoscut ca invocata legatura suflet – radacini, iubire – apa, nu este numai stupid fortzata, profund daunatoare si absolut falsa ci si datatoare de ‘dragalashe’ si emotzionant … elucubrante iluzii care ne arata nu numai cit de departe sintem de intzeleptzirea autentica ci, mai ales, cit de ‘aproape’ sintem inca de momentul originar!
  In partea sa darwiniana, cel putzin…
  .
  Vara apasatoare si teribil de zapushitoare zilele astea…
  Cu arshitza ce ne incinge la propriu si figurat, da’ si cu imaginea tinjita a minunatei cetine a brazilor ce dau prilej de racoroase si self-suficiente reverii ale … mizericordioaselor noastre inimioare.
  Si spun asta pt. ca ar fi cu adevarat inaltzator pt. devenirea noastra de zi cu zi sa nu uitam niciodata, asa cum am mai spus astazi, ca indiferent cit de sus ne ridicam capetele deasupra norilor sa avem permanenta maxima grija de a nu lasa … pamintul sa ne ‘alunece’ de sub picioare!
  In esentza discutziile, fie ele minimaliste sau profane despre suflet, ar trebui sa ne ia practic … toata ziua.
  Si asta zi de zi, pina la sfirshitul vietzii…
  Bref,
  …Unii teologi creshtini contemporani, mult mai luminatzi decit sint creshtinii inshishi, s-au aratat deja ‘alarmatzi’ de succesele noilor shtiintze ale vietzii in intzelegerea naturii umane pe baze strict materialiste. Aceshti teologi considera cu indreptatzire ca pentru a preintimpina un nou ‘front’ din ceea ce unii au numit „razboiul cultural dintre shtiintza si religie”, e nevoie sa tzinem seama de durele lectzii ale istoriei. Ei au remarcat ca si in trecut religia s-a opus in van – in sec. al XVII-lea heliocentrismului si in secolul al XIX-lea teoriei evolutzioniste -, dar ca pina la urma aceasta s-a impacat cu ideea ca doctrinele geocentriste si creatzioniste in numele carora au fost ucise de-a lungul istoriei sute de mii sau chiar milioane de oameni,…
  …NU SINT PARTZI VITALE ALE CREDINTZEI !!!
  :Wink:
  Teologii au observat deja ca in chestiunea existentzei sufletului, a dualismului si deci a naturii umane, noile shtiintze explica materialist din ce in ce mai multe dintre aspectele care fac persoana umana. Iar aceste inexorabile evolutzii shtiintzifice vor reprezenta pentru religie o provocare inca si mai mare decit au facut-o in trecut astronomia coperniciana sau biologia darwinista.
  Sugestia lor actuala este sa se renuntze la orice impotrivire la aceaste noi descoperiri si realizari shtiintzifice pt. ca paradigma opozitziei doctrinare incapatzinate s-a dovedit timp de doua mii de ani pur si simplu…
  …CONTRAPRODUCTIVA !
  Si asta este atitudinea ratzionala moderna a bisericilor in masura in care cercetatorii scripturilor creshtine si evreieshti stiau deja de foarte mult timp (da’ nu li s-a comunicat si creshtinilor!) ca Biblia intzelegea faptura umana de maniera – Ooops! – materialista! Iar mult … adulatul da’ si criticatul dualism trup-suflet intrind de fapt in dogmatica gindirii creshtine la mai bine de un secol dupa moartea lui Iisus Hristos…
  .
  Multa sanatate si … maxim no offence!
  Tuturor celor se vor simtzi care cumva ‘ofensatzi’ in … idiosincraziile lor referitoare la religie.
  Si la suflet, desigur…

   
 2. Cum zice o vorba de la ” batrani ” :” Fii foarte atent la ceea ce-ti DORESTI , pentru ca s-ar putea sa se IMPLINEASCA ….dar CONSECINTA implinirii s-ar putea sa nu o fi prevazut ” . Va imbratisez

   
 3. In viata sunt multe momente in care …apar schimbarile de loc, stare sociala, materiala, profesionala, relationala …dupa nevoi, moda, posibilitati sau obligatii. Unele ne sunt benefice, altele …..cu siguranta pentru toate platim un pret nu atat prin bani cat prin consecinte. Ce e rau si ce e bine si mai ales daca merita sau nu efortul….sacrificiile….ce inseamna necesar, util , valoare……sanatos, benefic. Este ceea ce ne dorim noi sau la sugestia si impulsul altora „de bine” pentru noi ? Sunt doar alegeri….. Am cunoscut un tata care i-a luat unicului fiu cadou de aniversare a 18 ani un BMW de ultima generatie ce atingea 150 km/ora in cateva secunde. Tatal isi permitea si vazand fiul rar, a dorit sa ii cumpere respectul si afectiunea…dar…a urmat un accident cu patru tineri plecati cu mare viteza si teribilism….Stralucitor, deosebit, scump, pretios, spectaculos cadou…dar… Evenimentul a avut loc acum multi ani dar …m-a marcat in a imi asuma ce cadouri pot oferi si asuma consecintele lor…cat si a ma intreba ce este mai valoros….o situatie sau propria viata si libertate.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top