skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cerbul privindu-se în apă

 

Fiecare dintre noi avem calități și defecte. Uneori EGO-ul nostru, în ambiția lui nemăsurată, ne face să punem preț pe cele mai inutile dintre acestea. Spre exemplu, mândria de a fi dăruți cu frumusețe și lupta acerbă în această direcție îi face pe unii să uite ce este mai important, să neglijeze acele calități de care au într-adevăr nevoie în viață.
Daca am face o listă în care trecem în mod obiectiv virtutile noastre, pe care dintre acestea le-am socoti mai importante?
Să-l ascultăm întâi pe cerbului celebrului La Fontaine.

 

Privindu-se într-un izvor de-o limpezime rara,
Un cerb, odinioara,
Îşi lauda podoaba coarnelor bogata,
Dar se gandea cum sufera – şi nu o data –
Ca-i sunt picioarele ca nişte fuse,
A caror subţirime în apa se pierduse.
„De la picioare pana la creştet ce disproporţie – trist
Spune –
Vazandu-le în unde umbra. înaltelor lastare
Le poate-atinge varful cununa mea minune.
În schimb, picioarele nu-mi fac deloc onoare.”
Abia-şi spusese ca nu poate acest ponos sa-ndure
Ca a zarit un caine-lup, de vanatoare,
Şi, ca atare,
A trebuit neaparat sa se ascunda în padure.
Dar coarnele îi fura-acum
O piedica printre copaci, în drum,
Împotrivindu-se efortului pe care
Spre a-l salva-l faceau subţirele picioare.
Trecu atunci prin mintea-i un gand cu totul nou:
Sa blesteme podoaba, al cerului cadou.
Exageram ce e frumos, dispreţuim ce e util,
Cu toate ca frumosul ne-aduce-adesea jale;
Îşi ponegrise cerbul tot ce-l facea agil
Şi-şi laudase tocmai stavila din cale.

de: La Fontaine

Comentarii (12)
 1. Consider ca orice defect poate fi la un moment dat o calitate si orice calitate poate fi la un moment dat un defect, nu ar trebui sa facem o lista.Singurul lucru care ar trebui sa ne preocupe este cum stim sa gestionam aceste calitati si defecte, astfel incat sa ne ajute pe drumul nostru spre implinire si intelepciune.

   
  1. Perfect adevarat, @Carmen…
   Sint iremediabil incredintzat ca dreapta cumpana intre putintza si vointza, intre realitate si … idealitate, intre ziditoarele aspiratzii si … cruntele obligatzii, trebuie sa ne intzeleptzeasca pentru scopul ‘final’ al omenirii: devenirea noastra ca fiintze eminamente divine, creatoare si aspiratzionale, capabile sa-si ‘struneasca’ pornirile darwinice si sa inceapem in sfirshit sa ne intzeleagem menirea sublima de pastratori, pazitori, perpetuatori si proprashitor ai … ‘gestiunii’ date in folosintza si grija!
   Adica ai planetei insashi…
   Si pt. asta e nevoie de toate energiile. De toate calitatzile, indeminarile si aptitudinile fiecarui om.
   Chiar si de cele mai marunte sau insignifiante…
   :Happy:
   Mai avem inca mult de patimit de pe urma ignorantzei si inadecvarii noastre. Si mult, foarte mult de lucru asupra noastra inshine…
   Oricum, pina ‘atunci’, multa sanatate si no offence!

    
 2. Acest „ar trebuie” e de prefera a fi flexibilizat, tocmai pentru a deveni noi insine flexibil si ca urmare am putea vedea ca umbra fara lumina nu se creeaza si invers. Foarte bine si-a reflectat sipirtul La Fontaine in creatia sa ! Cand integram polaritatea acceptam si cealalata fateda a unui asa zis defect sau calitate; cele din urma sunt doar etichete care mijlocesc explicatiile pe care ni le oferim in procesul intelegerii noastre. E mai anevoios sa luam distata fata de ceva, care pana la un punct a fost un bun toiag in filele vietii fiecarui, ca la un alt punct el sa nu isi mai gaseasca utilitatea; de aceea largirea spiritului e una din premisele evolutii noastre !

   
  1. Mare, uriash cunoscator al naturii noastre umane, La Fontaine!…
   Cu sigurantza ca faptul ca a fost fiul padurarului si maestrului de vinatoare de pe domeniile Ducatului Château-Thierry l-a influntzat definitoriu in cariera sa de fabulist de mai tirziu. Lungile si interesantele plimbari din copilarie si adolescentza prin minunatele paduri ale regiunii Champagne i-au dat o buna cunoashtere a faunei si florei locale, iar deprinderile de avocat parizian in contact permanent cu natura umana i-a consolidat intzelegerea firii si resorturilor motivatzionale ale oamenilor.
   Legatura de peste ani a celor doua afinitatzi, sufleteasca si profesionala, avea sa duca in mod miraculos la scrierea celor mai pilduitoare fabule ale Literaturii Universale…
   Merci bien, monsieur La Fontaine!
   :Approve:

    
 3. Cam „raspalit” cerbu` din poza!
  Tre`sa fie cam deodata cu mine!
  Cred ca are mai mari probleme decat ego-ul!
  Sunteti siguri ca si-a privit coarnele!?

   
  1. Pai ar trebui chiar sa fii … mindru, @Nicule!
   Daca aratzi si te simtzi la fel de bine pe cit arata si pare a exprima mejestate … puriul de cerb (sic!), atunci nu ai motive de ingrijorare.
   Cit priveshte cuvintul ‘raspalit’ (care de fapt nu exista) – banuiesc insa ca de fapt e vb. de rashpal(u)it -, e bine sa stii ca el nu inseamna ceea ce crezi tu: rashpaluit are semnificatzia stricta deee … razuit, pilit. Zgiriat cu … rashpelul adica!
   Daca insa e vb. deee … ramolit (Ooops!), atunci numai si numai tu esti in masura sa faci auto-aprecieri.
   Da’ eu cred ca nu e cazul daca iau in considerare fie macar si … stamina conversatzionala pe care-o ai!
   :Wink:
   Ca de obicei, sanatate si no offence!…

    
   1. Vezi daca te mai „amesteci” in popor, ai ocazia sa afli cuvinte noi!
    Raspaluit e un lucru asupra caruia s-a intervenit mecanic cu sculele pe care le-ai amintit atotcunoscator, raspalit e un jargon care semnifica aproximativ acelasi lucru, dar care cuvant circula de o vreme in mediile mai putin literare pe care te-ai incumetat sa le parasesti!
    Privirea mea nu s-a oprit la falnica „coroana” ci a alunecat mai departe la mimica lui care poate fi localizata in timp la momentele imediat urmatoare privirii in oglinda, oprindu-se la crupa care arata ca staminele au fost daruite generos, ego-ul satisfacut si gena lui sigur va dainui!
    Unul mai viril si aflat la apogeu, il va izgoni sub presiunea aceluiasi ego si va avea astfel ceva timp sa reflecteze la devenirea esentei interioare mai ales ca virgula carcasa se descompune incet… Ce ramane va devora lupu`!
    Un „cautator” va gasi trofeul (opera) si nu va putea sti in ce „stare” a parasit „maestrul” aceasta lume crezand ca e suficient sa lasi in urma o opera, pilda ce o va urma si el cu ravna!

     
    1. Okey, @Nicule, perfect de acord cu tine: consideratzii interesante, subtile si evident facute de un cunoscator al naturii sau doar a regnului animal. Da’ care era totushi … ontopicul?!?
     .
     Si-acu’ cit se poate de serios:
     Raspalit pur si simplu … NU EXISTA !!! Si nici nu ne nevoie sa te scuzi ‘sofisticat’ pt. atita lucru.
     Raspalit nu exista nici ca termen jargonial, nici ca neologism si nici macar ca forma contrasa a lui rashpaluit. Nici la ‘centru’, nici in megieshie si nici macar in … mahala!
     Parol!
     Si pt. asta nu-i nevoie sa ‘circulI’ in medii literare rafinate: e suficient sa rasfoieshti citeva pagi referitoare la subiect. Atita tot.
     Sa-tzi mai spun ca e absolut … incomprehensibila insashi ‘logica’ ratziunii de a interveni … mecanic cu o scula ashchietoarea asupra bietului cerb?!?
     .
     P.S. Daca vrei insa sa inventezi un cuvint si nu vrei sa-tzi arogi meritul academic pt. asta, atunci … no problems: e chiar inspiratzionala modestia asta si faptul ca vrei sa ramii … anonim in lingvistica autohtona. Da’ ai totushi minima obligatzie sa ne explici si noua semnificatzia cuvintului ‘fabricat’ si, mai ales, cum ai ajuns la el cit si modul lui de utilizare. Macar de sanchi pt. noi, ashtia maiii … ne-poporeni!
     :Overjoy:
     Evident ca, la finalul comentariului, te salut cu binecunoscuta mea expresie,
     …Sanatate si no offence!

      
     1. Raspalit semnifica cum am spus, dar ti-a scapat, cam acelasi lucru cu ce ai descris inainte!
      Se foloseste in popor (ca nu-i fi colindat Tu chiar toate zonele „folclorice”!), cu sensul de jerpelit, neingrijit, uzat, ca o bucata de lemn care a simtit pe pielea ei „actiunea” acestei unelte pe care nu e sigur ca ai vazut-o vreodata!
      Dar noroc ca se mai ingrijeste cate unul sa mai puna in pagina asa ceva si ajutati electronic suntem una doua mai „cititi”! In anii „formarii” trebuia de dat fuguta acasa si de rasfoit carticelele cand ramaneam „fara cuvinte”!
      Poti sa propui academiei un nou termen, „cules din popor” ca e loc destul in vocabularul limbii romane!
      Si-ti promit ca n-o sa-l revendic!

       
     2. Votre Eminence @Nicu: Sa fie asa cum spunetzi dvs., excelentza!
      Am intzeles perfect: Ordinul (pe unitate) se executa nu se discuta, sa traitzi!…
      Si promit sa nu va mai ies vreodata din vorba,…
      :Overjoy:
      …MAESTRE !

       
 4. Oare o fi invatat CEVA din aceasta situatie cerbul din fabula …in cazul in care a scapat „nefranjurat ” de cainele lup ? Nu vom afla vreodata . Insa ne putem uita fiecare dintre noi in oglinda proprie . Ce se intampla dupa ACEEA …e TREABA fiecaruia ce CONSTATARE face . Si ” vorba ” cuiva : ” Sunt trei feluri de TREBURI – TREABA mea , TREABA ta si TREABA LUI DUMNEZEU . Ce se intampla cand nu ne VEDEM de TREABA noastra ….consider ca vedem peste tot in LUME . Va imbratisez.

   
 5. ……. Cred ca important este sa te simti bine in pielea ta …. si … sa folosesti toate darurile cu care
  ai fost inzestrat intr un mod cat mai bun cu putinta …. Mai cred ca este foarte important sa fii recunoscator
  pentru Tot Ceea Ce Esti si pentru Tot Ceea Ce Ai …. Recunoscator si Constient …. Va salut ! …

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top