skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Oglinda înțeleptului

 

Astazi va oferim o povestire ce ne-asosit de la una dintre cititoarele noastre. O felicitam pentru aceste randuri minunate si speram ca si dvs. sa va aduca bucurie in aceasta zi superba de vara.
Asteptam si alti cititori sa ne trimita povestiri, poezii si eventual gândurile lor pe adresa redactia@filedelumina.ro.

Un înțelept trăia în lume înconjurat de discipolii săi. Într-o zi, unul dintre aceștia, îi spuse:
-Maestre, nu stiu cum să fac să fiu fericit.. Învață-mă!”
Maestrul îl privi lung, și apoi îi dărui o oglindă:
-Fii fericit!, îi spuse grăbit și plecă.
Discipolul ramase incremenit cu oglinda în mână…
Trecură ani și ani.. până într-o zi, când maestrul îl zări din nou discipol. Acesta era senin, îi zâmbea cerului, având o lumină în ochi pe care nu i-o cunoștea.
– Ei,- îl intrebă – ai aflat?
– Da- raspunse discipolul – am aflat ca:
Esenta tuturor lucrurilor o gasesti in tine,
Nimeni nu-ti va putea oferi fericirea.. numai tu,
Cand cineva te intreba:„Esti fericit?.. ce raspunzi?!“
– Da, sunt fericit!..Aceasta ce inseamna?!
– Înseamna ca te-ai gasit pe tine cel adevarat.. Și ca te simti bine in pielea ta.. Te uiti in oglinda si te recunosti: da, eu sunt ceea ce sunt..acela…și-s tare frumos!!
Acum, cred ca am inteles ca fericirea nu se invata, ci se descopera in sine… Iar pentru aceasta nu ai nevoie de nimeni din afara ta ca sa ti-o ofere. Ci doar de tine!!.
Maestre, iti dau inapoi oglinda.. nu-mi mai este de folos..
– Asa e, fiul meu, zambi multumit maestrul. Te-ai gasit pe tine cel adevarat. Dar, ca sa fii pe deplin fericit, ofera din prea plinul tau si celorlalti, daruieste fericire din fericirea ta si vei avea insutit”.
– Adevarat,..pot?
-Invata-i pe oameni sa se cunoasca, sa se descopere pe ei insisi, oferindu-le ocaziile, intamplarile prin care sa „afle”ceea ce au uitat: Fericirea sufletului viu. Tu esti oglinda celuilalt, iar celalalt, la randul lui, oglinda este celui de langa el. Toti suntem oglinzi al unuia si aceluiasi tot. O viata intreaga colindam prin” sala oglinzilor” cautand-o pe cea originara. In final, raman doar doua: tu si Dumnezeu, iar intre voi
Viata..infinita viata”
– Hai, acum la lucru.. ca avem treaba!
Se despartira…
Doi intelepti, pentru a trai in lume.

Text: Mihaela B.

Comentarii (9)
 1. Frumoasa pilda, multumesc Mihaela, multumesc Razvan !
  As recomanda pentru cei ce-si pun intrebari si isi doresc evolutia fiintei , cartea ,, Puterea prezentului” de Eckhart Tolle , se gaseste in format pdf., e plina de invataminte.
  Zi senina!

   
 2. Interpretata din punct de vedere spiritual, simplitatea reprezinta capacitatea de unificare a vietii interioare. Cel care se lasa strabatut de tot felul de ganduri, de sentimente si dorinte contradictorii, intretine obscuritatea si dezordinea in el. El nu trebuie sa se mai mire ca, intr-o buna zi, nu va mai sti unde se afla.
  De unde vin stralucirea si rezistenta diamantului? Din faptul ca nu este alcatuit dintr-un amestec, este carbon pur. Adaugati-i un alt element, si el nu va mai fi diamant. Asadar, cel care in loc sa-si unifice viata interioara cauta intr-o maniera confuza sa guste totul, sa atinga totul, sa experimenteze totul, devine un fel de piatra opaca ce se opune trecerii luminii. Adevaratul discipol trebuie sa se indrepte spre un scop unic, sa aiba un singur ideal, o singura dorinta, o singura hrana – simbolic vorbind. Aceasta unitate ii va conferi puritatea, stralucirea si forta diamantului.

  Omraam Mikhael Aivanhov

   
 3. Cand
  ,,O enigmă se alătură alteia în spaţiu,
  Cand
  ,, O enigmă urmează alteia în timp;
  Soluţia lor ,, FERICIREA ,, o aduce doar spiritul
  Care se înţelege pe sine dincolo de graniţele spaţiului
  Și dincolo de curgerea timpului ,,
  Dumnezeu este Cel care actioneaza prin noi , ne joaca toate rolurile ,ne regizeaza toata actiunea …
  ,, Fericirea este natura noastră. Nu este nimic greșit în a o dori. Ce este greșit este să o căutăm în exterior când ea sălășluiește în interior ,, – Ramana Maharshi
  ……………………..
  https://www.youtube.com/watch?v=yMYRt8HJg6s
  Ceea ce ne spun tradițiile spirituale autentice de mii de ani și ceea ce ne spune Fizica Cuantică, în ultimii ani, este că ceea ce noi acum numim Realitate este ceva complet diferit de ceea ce este Realitatea cu adevărat. Ceea ce noi numim Realitate este doar rezultatul prelucrării de către Creier și Minte a percepților primite prin intermediul organelor de simț. Se pare că Realitatea oferită de creierul nostru nu are aproape nimic de-a face cu Realitatea „obiectivă”. Tocmai de aceea tradițiile spirituale orientale spun, de mii de ani, că Realitatea este o iluzie…
  ……………………….
  FERICIREA nu este o destinație, ci o stare de spirit …si ,,„nu își pierde din intensitate dacă este împărtășită celorlalți“
  ……………………….
  ,, Cand cineva te intreba:„Esti fericit?.. ce raspunzi?! ,, ……….
  – SUNT FERICITA SI RECUNASCATOARE VIETII ! :)
  Sunt fericita pentru ca am ales sa fiu fericita si azi …si maine …si intreaga mea viata …
  SUNT FERICITA :)
  pentru ca , am inteles , ca
  ,, Atunci când te naşti, nu eşti un copac, ci o sămânţă. Trebuie să creşti, trebuie să ajungi la o înflorire, iar această înflorire va fi mulţumirea ta, împlinirea ta. Această înflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatură decât cu tine, cu evoluţia ta personală.-Osho
  ………………………………….
  Impart cu voi Fericirea mea !
  Va iubesc si va imbratisez pe toti ! :)

   
 4. Minunata pilda! Ce alta menire mai buna am putea avea in viata, decat sa le aratam semenilor nostri adevarata lor fata- frumoasa, expresie a divinului din Univers?! Si sa ii convingem ca iubirea sta la baza tuturor lucrurilor, chiar daca adesea aparentele spun altceva.

   
 5. „Ce este Calea
  – Spiritul de fiece zi, răspunde maestrul. Când mi-e foame,mănânc; când sunt obosit, dorm.
  Surprins, discipolul a întrebat iarăşi:
  – Dar nu aşa ceva face fiecare?
  – Nu; majoritatea fiinţelor nu sunt niciodată prezente în ceea ce fac. Omul cu adevărat împlinit se recunoaşte prin aceea că nu are spiritul împărţit.”
  ***
  Lumina si Iubire!

   
 6. Consider ca aceasta pilda ne arata in mare parte , cam ce inseamna SA TE CUNOSTI PE TINE INSUTI . Ce urmeaza dupa aceasta CUNOASTERE in afara de FERICIRE ? ….poate constata fiecare dintre noi . In legatura cu invatatura , opinia mea este ca reusesti ca sa inveti pe cineva CEVA …. doar daca acel cineva doreste sa invete CEVA . In caz contrar ,consider ca straduinta este in zadar.Va imbratisez .

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top