skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cât costă sufletul tău?

 

Cât costă sufletul tău? Zece lei? Poate un telefon?
Care este prețul pentru care renunți să faci ce e corect?
Oamenii din acest clip reacționează conform propriului lor cod moral. Îmbucurător este faptul că marea majoritate returnează banii sau obiectele pierdute, atunci când le găsesc.
Vom vedea un experiment făcut de niște tineri români, care ne aduce în față un comportament asupra căruia există multe păreri preconcepute. 71% dintre cei care au văzut cum tânărul din clip își pierde banii sau telefonul, i-au returnat acestuia ce i-a căzut, restul de 29% s-au făcut de râs.
Voi încheia cu traducerea cuvintelor de la începutului acestui clip: „Noi toți urâm când pierdem lucrurile care ne aparțin, banii sau telefonul, ni se schimbă ziua în bine atunci când cineva ne atenționează… Această persoană este pentru noi un adevărat erou.”

Comentarii (28)
 1. Buna dimineata tuturor! Ce lectie minunata ne-ai oferit File de lumina. Dar cu adevarat minunat sunt acei oameni care indiferent de clasa sociala, ce nu le apartine, inapoiaza. Lectie de bunatate. Multumesc File de lumina! Imbratisari.

   
 2. Sufletul ramane o mare Taina -Chipul lui Dumnezeu in om-

  „Putem pierde orice, afara de suflet, caci daca ne ramane acesta inca n-am pierdut nimic”

  „Ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul?

  Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb, pentru sufletul sau?” (Marcu 8, 36-37)
  O zi de marti excelenta! :)

   
  1. Dragă Rosa,mi-ai luat-o înainte,fiindcă acel verset din Biblie doream să-l introduc și eu.Sunt bucuros ca să văd că prietenii de pe File…au început să deschidă Biblia,și chiar să găsească versete concordante cu meditația zilei de pe File…Domnul să vă binecuvânteze pe toți !

    
 3. …. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! … Procentul de oameni buni este cu mult mai mare
  decat cel de oameni mai putin buni … Oamenii de bun simt , oamenii care fac ceea ce trebuie facut ,
  oamenii care fac ceea ce este corect …. sunt cu mult mai multi decat ceilalti …. Zilnic televiziunea incearca
  din rasputeri sa ne convinga ca este invers …. Daca parerea ta , opinia ta , felul tau de a privi societatea si
  oamenii in general se bazeaza doar pe informatiile care vin de la TVeu , ei bine , vei avea o imagine total
  distorsionata …. Dar , tu poti schimba asta ! … Poti alege sa observi societatea in care traiesti si din alte
  perspective …. Felul tau de a privi lucrurile este foarte important …. Daca tu vrei sa vezi tot ceea ce e bun si
  frumos in oameni , daca tu vrei sa vezi tot ceea ce e bun si frumos in Tot si in Toate … vei avea asta … Pe de
  alta parte , daca vrei sa vezi lucrurile doar in negru , daca vrei sa vezi doar mizeria … vei avea asta … Poti
  avea propria ta Realitate … Poti avea propria ta Perspectiva … Felul tau de a privi lucrurile , de a privi oamenii
  depinde de felul in care esti tu pe dinauntru …. Vei vedea …Ceea ce Esti … Da … Chiar vei vedea Ceea ce Esti ! …
  ….. Felul tau de a te comporta cu oamenii , felul tau de a scrie , de a vorbi , de a observa …. Felul tau de a te
  manifesta …. spune atat de multe despre tine ! …. Chiar spune ! … Si tine minte , viteza luminii e mai mare decat
  viteza sunetului ! …. Ok , ok …stiu ca stiai asta … Dar acum ti o voi spune altfel …. FELUL TAU DE A FI – CEEA CE
  ESTI …. VA SPUNE DE O MIE DE ORI MAI MULT DESPRE TINE DECAT …. CEEA CE SPUI TU CA ESTI !!! ….
  …… Cam atat pentru azi …. Traiti frumos Viata ! … Fiti binecuvantati ! …
  …….. Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….

   
  1. “TVeul”- are telecomandă, numai că unii uită aceasta sau nu au bani de baterii.
   Cei care îţi citesc comentariile sunt dintre cei care nu se uită prea mult la TVeu.
   .
   Despre alegeri…aleg: nu azi
   .
   Pentru început putem privi doar lumina binelui a frumosului.
   Eu cred că trebuie privite lucrurile şi în alb şi în negru.
   De fapt, prin toate simţurile.
   Este un pic mai greu.
   Important este să rămânem în echilibru.
   Ceea ce este cu mult mai greu.
   Atunci distingi culoarea dimensiunii.
   Vrei nu vrei, negru există.
   Şi biblia vorbeşte de negru şi negrul absolut.
   Când vom avea puterea luminii în suflet, vom putea să privim şi să acceptăm şi negrul.
   Poate dacă îl acceptăm, poate nu va mai fi atât de negru.
   Căci toate sunt creaţiile LUI.
   .
   Fiţi binecuvântaţi.

    
   1. Legat de viteze, “o voi spune” şi în alt mod:
    În această lume, când ai viteza luminii, apare efectul de tunel. Ca pe “autostradă”: nu vezi detaliile, nu simţi parfumul florii, nu vei putea să îmbrăţişezi un copac decât…o dată.
    .
    O altă nuanţă…
    Eu am ales să îmi parcurg viaţa fără excese de viteză.
    TOCMAI datorită unei experienţe netrăite nu ni se va permite să ajungem la viteza luminii.
    Sunt liniştit.
    Ştiu că timpul este infinit.
    Păzitorii au grijă de asta.
    .
    “Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate” Matei cap.5/18
    .
    Fiţi binecuvântaţi

     
 4. Mie procentul de peste 70% oameni onesti, cel putin in acest scenariu, mi se pare foarte bun! In timp eu cred ca si ceilalti 30% se vor modifica incet-incet in sensul bun prin exemplul majoritatii… Nu cred ca de la 30% vor ajunge la 0% intr-o generatie sa zicem, dar nu conteaza caci copii lor macar vor continua tendinta si per total intr-un viitor de cativa zeci de ani va fi mult mai bine.
  Fiecare are liber arbitru in fond si va adopta exemplul majoritatii cand ii va veni timpul, in viata aceasta sau viitoare. As zice insa ca important pentru ea/el este daca va adopta modelul majoritatii oneste deoarece il intelege si se simte atasat lui, sau il adopta deoarece majoritatea face asa si i-ar fi rusine sa fie prins iar daca n-ar avea aceasta presiune ar fugi cu mobilul scapat jos de un trecator … Adica daca intelege sau nu lectia de viata de fapt.

   
 5. O simplă constatare. Cu excepția agentului 0,07 de la BGS, nu au returnat banii câțiva conaționali de-ai noștri excesiv de discriminați…

   
 6. Imi pare rau , pentru multi dintre comentatori,ca va imbatati cu apa. Procentul de 30% necinstiti este bun pentru un un esantion din populatie?Sperati in reducerea acestui procent cand este evident ca toti cei in varsta „au returnat” obiectul chipurilr pierdut, doar cativa oachesi , majoritari peste cateva decenii si of. course! un agent de paza au considerat ca-i mai bine sa nu-l returneze. Iar daca contati pe rusinea lor , chiar ca sunteti naivi.
  Mi-am adus aminte de o intamplare petrecuta pe meleaguri normande. Am condus un coleg la gara (gara din Caen) si spre ghinionul nostru nimerisem intro greva perlata(2 ore se muncea, 2 ore era greva). Binenteles ca amicul nostru era incarcat cu bagaje,ca pentru intoarcerea acasa si casetele pentru bagaje erau toate ocupate. Adresandu-ne functionarilor garii ne-au sugerat o solutie : lasati bagajele pe jos in sala de asteptare,ca si ceilalti pasageri, nu vi le ia nimeni! Cu inima stransa, am lasat bagajele alaturi de alte sute de bagaje ce umpleau sala de asteptare si am plecat cu amicul la o cafenea din piata garii sa mai bem impreuna un ultim paharel de calvados.Evident am intarziat si cand ne-am intors , toti pasagerii isi luasera numai bagajele lor , iar bagajele amicului in totalitate ne asteptau!
  Eu am povestit mirat , intamplarea la locul de munca si unul dintre turcii care lucrau in acelasi loc de munca cu mine si care era in Caen de peste 8 ani mi-a marurisit ca pentru locuitorii acelor meleaguri furtul este inaceptabil, el pur si simplu nu exista.
  Si mi-am mai adus aminte ca atunci cand veneau locuitorii Caen-ului la cinematograf cu automobilul isi aruncau hainele de prisos pe bancheta , deschideau larg una dintre ferestrele automobilului , sa se aeriseasca inauntru si intrau la cinematograf!
  Iar la strand , dupa ce asezau prosopul de plaja printre alte prosoape, lasau pe el atentie! ; o carte sau un jurnal ,ceasul si cateva bancnote si monede pentru eventuale mici cheltuieli plecau sa inoate.

   
  1. Mi-ar placea sa locuiesc intr-un asemenea oras.Simt ca si oamenii de acolo sunt calzi, primitori fara urma de viclenie,in sensul:”cum pot sa-l, s-o pacalesc”.Minunat.

    
 7. Stimate domn Ioan Pitagora ceea ce dumneavoastra ati gasit intr-un oras din Franta, era o normalitate si in majoritatea oraselor din Ardeal si Transilvania acum ceva ani in urma. Dar acum ceva ani in urma, …intre timp am evoluat…..De ce ardelenii si in general cei din Transilvania, nordul Moldovei au plecat si s-au adaptat primii, cu foarte bune rezultate ale muncii lor in Vestul Europei ? Pentru ca respectau acelasi sistem de valori umane si profesionale. Singura diferenta a fost limba…dar s-a rezolvat destul de rapid si aceasta a fost spre avantajul reciproc atat al zonelor economice unde romanii au ajuns, cat si pentru romanii care au devenit cetateni de vaza si de baza in respectivele localitati, apreciati pentru calitatile lor. Dar tot romani…. din alte zone …. cu alte obiceiuri si valori ..s-au manifestat ca atare – pastrandu-si obiceiurile si traditiile comportamentale si „profesionale”. Sunt tot romani – dar alte comportamente si valori mostenite si dezvoltate. La noi in Romania sunt ambele tipologii. Este adevarat ca obiceiurile, unele dintre ele, s-au imprumutat ca fiind o cheie rapida a succesului. Avem stirile pline – dar de cei de valoare adevarata mai putin – ca nu este modern, spectaculos si nici de interes. Avem excese de tot felul… nici astea nu ne ajuta. In normalitatea noastra fiecare avem si mai bune si mai rele – este o alegere personala. In situatii diferite actionam diferit si toate sunt bune cu masura si cu echilibru. Asa cum simtim toate gusturile si toate au si efecte pozitive si negative daca sunt in exces. Catre ce tindem tine de modul cum ne creem valorile si le sustinem prin toate activitatile implicit ale stabilitatii si coerentei cadrului juridic, economic, educational, cultural, civic, la toate nivelurile. Mai simplu, normele de civilizatie si progres adaptate realitatilor si nevoilor reale de dezvoltare pe termen lung. Si asta tine si de deciziile personale privind modul cum ne adaptam realitatilor sau a ceea ce visam cu ochii deschisi ca va sa vina, sa faca ceea ce noi nu facem. Personal fata de unele persoane dintre cei ce au fost si au lucrat , vizitat in lumea larga si le-a placut civilizatia si atitudinile si respectul si ordinea si curatenia fireasca, ma intreb de ce nu se comporta firesc, la fel si in Romania tara lor cand se intorc. Acolo era de frica amenzilor si aici …. Cred ca daca fiecare ne comportam asa normal si firesc cum am vazut ca este bine, putem sa ne schimbam de la sine nu asteptand ca altii sa le faca pentru noi….. si astfel avand constiinta propriilor valori le vom impune si societatii pastrandu-ne obiceiurile chiar daca suntem ridiculizati pentru atitudine si comportament de cei ce sunt contemporani cu noi dar profund necivilizati , agresivi dar cu situatii materiale – financiare deosebite castigate conform atitudinii. Romania era la un moment dat un etalon de calitate si excelenta in multe domenii si asta datorita oamenilor in primul rand… dar am evoluat…..si ….fiecare si-a cautat un drum pe care sa se regasesca si sa isi fie util adaptandu-se realitatilor. De modul cum tratam prezentul vom avea un viitor. Consecintele se vad si le traim toti. Ce e rau si ce e bine.

   
 8. Consider ca aceste imagini ne prezinta dpdv practic doua variante de traire a unei CLIPE (momentul gasirii banilor) : Varianta A – cu ONESTITATE si INTELEPCIUNE Varianta B : cu LACOMIE si EGOISM . Orice CLIPA din viata noastra consider ca are cel putin doua variante de TRAIRE. ALEGEREA variantei este a noastra .Ce influenteaza ALEGEREA ? Consider ca este o INTREBARE la care fiecare dintre noi merita sa caute RASPUNSURI….zilnic. Va imbratisez

   
 9. Stimati prieteni….nu mai ridicati osanale occidentului!!! Poate in Caen o fi aceasta educatie civica, dar incercati asta in sudul Frantei, sau chiar in Paris , orasul lumina (!) si o sa fiti surprinsi de rapiditatea disparitiilor obiectelor nesupravegheate. Nu exista natiune pe pamant sa nu prezinte un procent de cca 30%, ca al nostru ( poate +sau-. ceva..). Avem, inca, multe de rezolvat cu nivelul de educatie, si nu stiu cand se va intampla, dar nici nu trebuie sa privim mereu in negru poporul roman. Am vazut pe youtube, multe filmulete ca cel prezenta aici, si vreau sa spun ca procentul poate era si mai mare, ba chiar era surprinzator ca cei care isi insuseau portofelul nu erau de nuante coloristice ..ca la noi…! Deci……sa criticam, sa luam atitudine, dar cu buna stinta si intelegere. Era interesant de aratat daca au fost abordati cei cazuti in greseala!? Ce reactie au avut!? Ca in cazurile cu cei din „Camera ascunsa”!! HA!

   
 10. A fi sau a nu fi…cinstit…si cu ce pret?Nu-i frumos sa profiti de necazul altuia si majoritatea persoanelor s-au comportat normal ,cu decenta.Dar a vorbi cu patima despre cinste,corectitudine,spunea cineva, inseamna ca ne lipsesc chiar noua aceste insusiri.Bineinteles ca nu am auzit pe nimeni niciodata care sa afirme ca e incorect sau necinstit…dimpotriva,ne straduim sa demonsram ca suntem chiar personificarea adevarului si a corectitudinii…ca nimeni nu e ca noi…Si poate asa si este…dar atunci …de unde vin necinstitii ?
  Eu ma gandesc la mine ,de exemplu,si mi-am pus de multe ori intrebarea cat sunt de corecta…Am citit niste carti ,printre care Jurnalul parintelui Bartolomeu Anania.Va spun ca este o carte care te captiveaza de la inceput pana la sfarsit(se stie ca parintele era scriitorul Valeriu Anania).Poate ca exagerez, dar am gasit acolo o sfasiere sufleteasca dostoievskiana.
  Pentru ca titlul temei de astazi este Cat costa sufletul ?…am indraznit sa intervin si eu in discutie,pt. ca in alte situatii mi-e teama sa nu plictiseasc.
  Citind despre inchisorile comuniste si toata grozavia pe care au trait-o elitele intelectuale ,m-am intrebat :cat as fi indurat bataile,umilintele,foamea, frigul??? .iti mai rupeau o mana, iti mai scoteau cateva unghii…Si aflam ca oameni pe care i-am admirat si respectat enorm au semnat denunturi impotriva celor mai buni prieteni…Iar eu ce as fi facut???
  Sa dam sau sa nu dam cu piatra????Se spune ca fostul mitropolit al Banatului ar fi fost colaborator….Ce stim noi ca s-a petrecut atunci ?
  Care ar fi pretul pt. a ne vinde sufletul,Chiar ?Ca nu tuturor ne este dat sa devenim martiri,sfinti…,
  Ma scuzati ca nu am scris mai scurt,daca v-am plictisit,iertare, si totusi …. care e pretul fiecaruia ??
  Sa ne bucuram ca suntem impreuna aici !

   
 11. …… Chiar nu conteaza ce marime are acel procent al oamenilor buni , corecti , onesti ….
  …… Ceea ce conteaza este … daca Tu , care citesti aceste randuri , te afli printre ei … Printre
  acei putini …. Asta e tot ceea ce conteaza … Inainte sa i judecam , inainte sa i etichetam , inainte
  sa spunem ca si au vandut sufletele …. ar trebui sa ne uitam fiecare la noi insine … si sa ne intrebam
  …..” …. Oare eu sunt perfect curat ? … Oare eu sunt fara de pata ? … Oare … ” …. Din cate imi amintesc
  Hristos a spus ” … Cel fara de pacat sa arunce primul piatra … ” …. Cred ca ar trebui sa reflectam
  la asta … E atat de usor sa i observam pe altii … dar … e al naibii de greu sa ne observam pe
  noi insine … Mai apoi am stat si am mai reflectat la o chestie … Cei care au luat acei bani de pe jos au
  si ei copii , au si ei parinti , au si ei parteneri de viata … Cum credeti ca vor reactiona ei cand ii vor
  vedea in acest filmulet ? …. Sa zicem ca acel agent are si el un copil care merge la scoala …. Si la
  scoala colegii il opresc si ii spun ” … Ha , ha , ha …. l am vazut pe taica tu pe net … Uite ce facea … ”
  … Supertare nu ? … Apreciati si voi … Poate eu gresesc … Sunt perfect de acord ca acei oameni au
  gresit …. dar … ganditi va … procedand asa e ca si cum le am pune acestor indivizi cate o tablita la gat
  pe care sa scrie ” … Am furat …” sau ” … mi am vandut sufletul pe 10 lei … ” …. Cum ar fi ? ….
  ….. S ar putea ca agentul ala sa si piarda slujba … Ok …. Dar poate are copii acasa … Sunt multe
  implicatii … Cu siguranta se poate proceda si altfel … Eu asa cred ….
  ….. Hai sa vedem cum noi insine , fiecare dintre noi , putem deveni mai buni cu fiecare zi care
  trece …. Un pic mai buni …. Haideti sa ne concentram mai mult atentia asupra noastra … Ghandi spunea
  ” …. Fii tu Schimbarea pe care o vrei la altii ! … ” …. Si …. mare dreptate avea ! ….
  ………… Numai Bine ! ………..

   
  1. Spui:
   1. „Cu siguranta se poate proceda si altfel …”
   Asta înseamnă că ştii cum.
   Spune-ne şi nouă.
   Dacă este un crez, atunci …privim prin pct.al 2-lea.
   .
   2. „Haideti sa ne concentram mai mult atentia asupra noastra …”
   “Iar unul dintre făcătorii de rele răstigniţi, îl hulea zicând: Nu eşti Tu Hristosul? Mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi pe noi. Şi celălalt, răspunzând, îl certa, zicând: Nu te temi tu de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă? Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău. Şi zicea lui Iisus: Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta. Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai” (Luca 23, 39-43).

    
 12. Prea multe cuvinte se transformă în pietre.
  Susţinem pe de o parte că „piatra exemplului” prin imagini nu trebuia aruncată, dar în fapt nu facem decât să o aruncăm prin fineţa exemplului folosit într-un comentariu, tocmai spre cel pe care sugerăm că îl apărăm.
  De aceea „gura satului”, în principal, o formau babele. Prea bătrâne ca să le mai pese de reacţiile …sătenilor.
  .
  Legea a VIII-a a lui Dumnezeu spune: „Nu fura”.
  Exemple biblice găsim în : Marcu 10:17–19; Romani 13:9, şi Efeseni 4:28
  .
  Despre implicaţiile acestei încălcări, despre „schimbarea noastră” sau alta aspecte, Parintele Cleopa vorbeşte pe înţelesul tuturor ce sunt aplecaţi spre cuvântul LUI într-o postare: “DESPRE FRICA DE DUMNEZEU”.
  .
  Hoţul este considerat ca una dintre creaturile cele mai vrednice de dispreţ.
  Hoţ este orice om care ia ceva ce aparţine altuia fără consimţământul acestuia!
  În aceasta constă explicaţia.
  Pentru a respecta aşa cum trebuie această poruncă, omul nu trebuie să facă altceva decât SĂ DISTINGĂ ÎNTOTDEAUNA clar ce anume aparţine celeilalte persoane!
  .
  Dacii nu îşi încuiau casele pentru că nu cunoşteau hoţia.
  O mătură în uşă era semnificativ.
  Herodot spunea despre ei că erau „cei mai drepţi şi mai viteji dintre traci”.

  În fond întrebarea era: Cât costă sufletul tău?
  .
  Când îl vom avea pe Dumnezeu în suflet şi în toate cele din noi, vom şti răspunsul.

  Fiţi binecuvântaţi

   
  1. Avem atatea invataturi de la Hristos ,ramane doar sa le aplicam , ca sa cunoastem Lumina:
   „Luminatorul trupului este ochiul. Deci daca ochiul tau e curat, tot trupul tau va fi luminat; dar daca ochiul tau e rau, tot trupul tau va fi intunecat. Daci daca lumina care e in tine este intuneric, dar intunericul cu cat mai mult?” (Matei 6, 22-23)
   ***
   Nu am reusit sa ne intalnim la Costesti,eu voi merge si saptamana viitoare.
   ***
   Lumina si Iubire!

    
   1. Sofia, dacă drumul vostru poate trece prin Braşov şi mai aveţi un loc în maşină, vin.

     
 13. Doar cuvinte?
  .
  Aşa precum am spus, sosit-am în cetate
  La tainica unire dintre o zi şi-o noapte,
  Când soarele adormise, cu-n zâmbet fericit
  Căci Luna-l mângâiase cu umbra-i în zenit.
  .
  De sus din vârf de steiuri, privita-m Carul Mare,
  Şi oiştea sa mi-arată, tainica chemare.
  Surorile şi fraţii sclipind Calea Lactee
  Lumină aduc în suflet, frânturi de odisee.
  .
  Fruntea mi se-nclină, cu mâinile la piept,
  Mă plec către străbunii şi Tatăl înţelept
  Din inimă se-nalţă steluţe de iubire,
  Ofrandă pentru clipa de viaţă-n fericire.
  .
  Vântul se opreşte, tovarăş vechi de drum,
  Şi frigul mă sărută ca un prieten bun,
  Carpeni, fagi şi pini de braţe toţi se prind
  În legea pământească cărare spre destin.
  .
  Tot ce-am avut în suflet, fraţi şi surioare,
  Am dăruit spre Tatăl, steluţe căzătoare.
  Apoi curaţi la suflet la cuget şi-n simţire,
  Urmatune-am poteca spre omeneasca fire.
  .
  27.03.2015

   
 14. Incet si sigur acest site se transforma intr-o platforma religioasa!
  Spre deosebire de altii, eu m-as bucura ca tot mai multi sa gaseasca calea spre spiritualitate!
  Am mai afirmat ca un religios poate deveni un spiritual, un spiritual nu va reveni la vreo religie!
  Sigur ca fiecare are dreptul sa petreaca cat vrea intr-o forma sau alta pana la aprofundarea dorita, dar a incerca cu incrancenare sa tragi pe careva in sabloanele crezute de tine ca fiind cele mai grozave e semn de fanatism (in acest caz religios)!
  Sigur ca pe o platforma religioasa e plictisitor sa „convertesti” pe careva mai ales ca se indreapta toti in relativ aceeasi directie!
  Dupa ce stapanesti potent „paragrafele” nu mai ai cu cine te duela!
  A te baga intr-o colectivitate care cauta alte cai si moduri de abordare a Divinitatii si a incerca sa-i tragi disperat la „iezlea” ta, e, pana la proba contrarie, imbold la compasiune si intelegere.
  Dupa cum se vede nu se ramane la a-ti prezenta opinia si (sau) punctul de vedere ci agresivitatea creste proportional cu fanatismul.
  Nu ma indoiesc ca fiecare am parcurs sau vom parcurge astfel de etape, dar nu trebuie sa „dormim” neaparat cu cei care se incapataneaza sa priveasca lumea lor ca fiind cea perfecta, nu doar pentru ei (au tot dreptul!) ci mai ales pentru toti!

   
  1. Nicio grija. Stati linistit. Asa ceva nu se va intampla. :)
   Mai sunt si eu pe aici si intervin cand este cazul.
   Comentariul dvs. este extrem de pertinent si plin de adevar.
   O zi minunata sa aveti!

    
 15. Nicu, fratele meu vitreg, şi voi asemenea lui.
  Vă mulţumesc pentru sinceritatea cuvintelor şi gândurilor voastre.
  Sunteţi pe drumul trezirii din „somnul cel de moarte”.

  Textual voi răspunde:
  1. Nu va fi prima dată când te înşeli, acest site NU se va transforma într-o „platformă religioasă”.
  2. Un spiritual poate CREA o religie (similare). Este inutil să reamintesc de renaşterea SPIRITULUI Păsării Phoenix.
  3. Noi suntem aproape la fel: şi tu te lupţi pentru grup, şi tu respecţi un cod sau un cadru de referinţă nescris în relaţia cu grupul/colectivitatea. Atunci, şi tu faci parte dintr-o religie, care încă nu are nume.
  4. Da, din locul în care eşti aşa se vede, „fanatic religios” cel mai probabil creştin, dar sunt nevoit să precizez:
  Contrar “convingerii” tale sunt Zamolxian pentru că SIMT asta !.
  Despre fanatic…
  5. Şabloanele le poţi vei privi ca pilde. E drept, poţi experimenta şi singur. Folosesc citate şi trimiteri la Biblie pentru că este mai cunoscută, la îndemâna, în limba română şi plină de ÎNŢELEPCIUNE. De abia după ce o reciteşti, poţi vedea tâlcurile ei, şi asta nu este fanatism, îndoctrinare, şablonism sau altceva ce ai putea spune sau crede.
  6. Celor care din proprie voinţă urmează rădăcina neamului, le ofer exemple din cartea lui Iordache Bota ce are ca moto: „Tamdiu discendium est quandiu vivas”.
  7. Nu aş fi putut folosi exemple din scrierile lui Villoldo şi tu poate ştii de ce. Sau din Coran sau alte surse căci de abia mi-am recuperat vechea adresă de mail prin care am luptat cu acelaşi fanatism” pentru păstrarea Roşiei Montana” !!! . Dacă nu vezi legătura, nu-i bai, mai este timp.
  8. Dacă totuşi crezi că Zamolxianismul este o religie(conform dex-ului), înseamnă că ai un minim fundament palpabil pentru ea. Sunt dispus să învăţ de la oricine !
  .9. Tocmai lipsa unei “biblii” a acestui “cult” este reproşul pe care îl relevează şi celelalte voci reprezentante ale cultelor/comunităţilor (similare) din România. Totuşi, în rândul lor am găsit deschidere către rădăcini căci, sunt oameni înţelepţi, şi plini de spirit.
  De rătăciţi, nu mai amintesc. Aş spune mai multe, dar deşi auzi, nu asculţi decât cea ce vrei.
  10. DA, teoria sferei explică de ce un punct de pe marginea ei care are direcţia contrară faţă de centrul, poate alege o infinitate de direcţii (sau aşa cum spui “ alte cai si moduri de abordare a Divinitatii “)
  11. Când ai reprezentarea/reperul către centrul ei, atunci este uşor să înţelegi de ce este o singură direcţie spre ORIGINE. Nu mai intru în discuţii despre polarităţi, excede cadrului meditativ-aplicativ.
  În rest este normal să crezi ce vrei şi/sau ce poţi simţi.
  12. În orice individ, sau colectivitate de indivizi cu idei sau căutători de altfel de căi spirituale ar trebui să domnească legea lui Dumnezeu.
  Nu are importanţă cine glăsuieşte în numele lui: Toth Atlantul, Moise, Zamolzes, IIsus, Buda, Mahomed, Nicu sau alţi proroci.
  Altfel e HAOS şi ar fi împotriva creaţiei.
  Doar o singură creaţie a Lui şi cei asemenea vor să fie împotriva lui.
  Eşti dintre ei?…eu simt că nu, dar acela…îşi cam bagă coada şi doar spiritul nu te va ajuta.
  13. Da, putem fi o infinitate de cristale mici, dar disipate într-un spaţiu infinit, dar aşa nu vom avea puterea luminii primordiale
  14. DACĂ ai fi(putut) răspunde invitaţiei de a veni la Sarmi ai fi simţit diferenţa dintre fanatismul religios şi a crede cu tărie , sau dintre „disperare” şi fermitate sau alte impresii umane pe care le trăieşti. Dar şi aşa, poate nu ţi-ar fi fost dat să ne întâlnim. Sofia îţi poate spune şi Dumnezeu ştie ce face.
  15. Nu voi fi Lăpuşneanu chiar dacă tu eşti ca ucenicul din „Educaţie adevărată).
  Nu este pădurea mea, (Sufletul lupului),
  De vei reciti „Dezamăgirea vulturului” vei ştii de ce nu am să revin curând în mijlocul vostru.
  Şi asta doar DACĂ unul dintre voi va dori asta.
  Ca în „Iubire pentru o viaţă” voi continua să vă iubesc aşa cum stiu şiu cât voi mai putea.
  Oriunde voi merge printre pietrele sanctuarelor sau la Marea Piramidă de Cristal din Bucegi, mă voi ruga pentru voi. („Rugăciune pentru săteni”).

  16. Preoţii daci stăpâneau şi arta blândeţii spiritului şi măiestria paloşului în luptă.
  .
  17. Din respect pentru adevăratul „stăpân” al gospodăriei, închei aplicând în realitate un EXEMPLU din „curte” :
  „A venit s-a aşezat pe acoperişul gospodăriei şi a văzut cât de ţanţoş şi vesel se plimba cocoşul, în mijlocul găinilor şi s-a gândit: “Înseamnă că este mulţumit cu soarta lui; dar, cu toate acestea, eu îi voi povesti cele pe care le cunosc din lume”.
  Şi vulturul a început să-i vorbească cocoşului despre frumuseţile şi bogăţiile lumii. La început, cocoşul l-a ascultat cu atenţie, dar nu a înţeles nimic. Văzând că nu înţelege nimic, vulturul s-a mâhnit foarte şi i-a fost greu să mai vorbească cu el. La rândul lui, cocoşul, neînţelegând ceea ce-i povestea vulturul, se plictisea şi-i era greu să-l asculte.
  Şi fiecare a rămas mulţumit de soarta lui.”.

  FACĂ-SE VOIA LUI

  Vă îmbrăţişez cu dragoste.
  şi
  FIŢI BINECUVÂNTAŢI

   
   1. Asa a si fost!
    Terminasem de citit postarile si cum totul escalase in ultima vreme am simtit nevoia sa spun ce am spus.
    Am observa imediat unde am postat dar nu mai avea sens sa arat ca mesajul meu nu are a face cu locul unde a aparut; nu era greu de priceput!
    Cu ocazia asta si-a arata si fratiorul meu puntul de vedere si se va ruga la proxima competent pentru sateni!

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top