skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Omul care-și duce crucea

 

Într-un oraș din Umbria, Italia, trăia un om care se plângea intr-una de necazurile vieții lui. Întrucât era creștin, își spunea cu amar că are o cruce prea greu de purtat.

Într-o noapte, înainte de a merge la culcare, el s-a rugat lui Dumnezeu să îi schimbe povara pe care o ducea pe umeri.

În acea noapte, a visat că Dumnezeu l-a adus în fața unui mari clădiri și i-a spus: “Ai curaj, intră și schimbă-ți povara”. Omul a deschis cu sfiiciune ușa, a pășit înăuntru și a descoperit o mulțime de cruci de toate formele și mărimile, toate purtând numele proprietarilor lor. Mai întâi, și-a ales o cruce de mărime mijlocie dar, când a vazut înscris pe ea numele unui bun prieten de-al său, a așezat-o înapoi.

În cele din urmă, cu permisiunea lui Dumnezeu, și-a ales cea mai mic și mai ușoară cruce pe care a putut-o găsi. Spre marea lui mirare, pe ea era scris propriul său nume.

de Paulo Coehlo

Comentarii (12)
 1. ……….. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! … Fiecaruia dintre noi i se pare ca problemele lui
  sunt cele mai mari , cele mai complicate … Acest lucru se intampla datorita felului nostru de a privi lucrurile …
  …. In primul rand ar trebui sa ne bucuram ca avem probleme …. Fara probleme nu am avea cum sa crestem,
  nu am avea cum sa progresam … Ceea ce nu te omoara te face mai puternic … Intotdeauna … In fiecare
  problema este ascunsa o binecuvantare … Va trebui sa inveti sa traiesti cu problemele tale , omule … Asta
  inseamna ca esti viu … Ca traiesti … Asta inseamna ca exista lectii din care poti sa inveti … In fata a tot felul
  de incercari ale Vietii oamenii se comporta in moduri diferite … Unii se comporta precum mingiile de golf … Altii
  precum cele de ping pong … Cum asa ? … Pai … o minge de golf o iei in mana si dai cu ea de pamant … Si ea
  va ramane acolo …. O minge de ping pong atunci cand o dai de pamant sare imediat …. Mare diferenta ! ….
  …. Atunci cand viata da cu ei de pamant unii se resemneaza … Incep sa si planga de mila , incep sa si blesteme
  soarta , incep sa dea vina pe toata lumea …. Asta fac … Dar … nu toti fac asa ! … Sunt oameni care atunci cand
  cad se ridica … Daca mai cad odata … se ridica din nou … Inca odata … si inca odata … si inca odata …. Cad de
  sapte ori … se ridica de opt … Si da , au genunchii zdreliti , omule … Cu toate acestea ei nu renunta niciodata …
  …. Merg inainte … Mereu si mereu … Pentru ca ei stiu ca daca nu renunta … nu pot fi invinsi … Pur si simplu …
  …… A condamna , a critica , a te plange sunt obiceiuri proaste , obiceiuri care nu te duc nicaieri , omule …
  ….. Fii recunoscator pentru Tot Ceea ce Ai , pentru Tot Ceea ce Esti … Bucura te de Tot si de Toate ! … Fii fericit
  ca existi , ca traiesti , ca respiri … Fii fericit ca poti vedea un nou rasarit de Soare ! … Fii fericit ca poti sa respiri
  aerul proaspat al unei noi dimineti ! … Fii fericit ! ….
  ……… Va iubesc dragii mei luminosi …. Si … Va doresc numai Bine ! …

   
  1. Frumos și înțelept comentariu domnule Dan.Am sentimentul că și aplici în realitatea vieții, aceste îndemnuri.Să fii binecuvântat !

   ”Caci cel neprihanit de sapte ori cade, si se ridica, dar cei rai se prabusesc in nenorocire. (Prov.24:16)”

    
   1. ….. Domnule Burciu , va multumesc pentru cuvintele frumoase … Ma
    straduiesc sa aplic cat mai mult … Dar , vedeti dumneavoastra , desi stim
    multe tot ni se intampla sa mai gresim … Faza de aplicare este anevoioasa …
    …. Incerc sa invat din greseli … Incerc sa devin mai bun cu fiecare zi care
    trece … Lucrul la propria persoana e provocarea noastra a tuturor … Constat
    asta in fiecare zi … Totusi , prin Marea Putere care vine de la Dumnezeu cu totii
    putem deveni mai buni ! …. Cele mai alese ganduri pentru dumneavoastra si
    familia dumneavoastra ! ….

     
 2. Buna dimineata tuturor! Multumim dle Razvan pentru articol, multumesc dle Dan pentru pentru cele mai de pret sfaturi, ati devenit a doua inima a mea, a doua pereche de ochi si minte. Adica, ma incurajati mult, si ma faceti sa vad lucrurile din alta perpectiva. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru toate. Binecuvantata sa va fie ziua cu ingeri trimisi de sus.:) La fel sa ne fie tuturor.

   
 3. Pentru voi cu drag,
  ***
  ” Doamne, nu ştiu ce să cer azi de la Tine.
  Tu unul ştii de ce am nevoie,
  Tu mă iubeşti pe mine mai mult decît pot să Te iubesc eu pe Tine.
  Părinte, dăruieste-mi ceea ce singura nu ştiu a le cere.
  Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mîngaere: numai stau înaintea Ta.
  Inima mea e deschisă Ţie; Tu vezi trebuinţele mele pe care nu le ştiu eu.
  Vezi şi fă după mila Ta. Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică.
  Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine.
  Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decît numai să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singura roagă-Te în mine!” Amin.Amin.
  ***
  Lumina si Iubire!

   
 4. rugăciune a lui Blaise Pascal – Nu îţi cer nici sănătate, nici boală, nici viaţă, nici moarte. Îţi cer să dispui de sănătatea şi de boala mea, de viaţa şi de moartea mea pentru gloria Ta… numai Tu ştii ce este bine pentru mine; Tu eşti Stăpânul suveran; Fă cu mine aşa cum este voia Ta. Dă-mi, ia-mi, numai fă ca voia mea să fie conformă voii tale. Ştiu un singur lucru, Doamne, că este bine să te urmez pe Tine şi că este rău să Te jignesc. Fără să ştiu aceste lucruri, nu cunosc binele şi răul. Nu ştiu ce este mai bine pentru mine, sănătatea sau boala, bogăţia sau sărăcia, nimic altceva din această lume. Disocierea acestor lucruri este peste puterea oamenilor sau a îngerilor şi este ascunsă în tainele providenţei Tale, pe care o ador, dar nu încerc să o desluşesc.

   
  1. Multumesc,dl.Ion pentru complectari.Am sa includ aceste cuvinte in : „Rugăciunea de fiecare zi a Sfîntului Ierarh Filaret al Moscovei”, rugaciune ce am postat-o.Tare imi sunt dragi rugaciunile.

    
 5. ,, Dumnezeu ne-a dat deja totul. Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă. Să fim perseve­renţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră. Şi să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanenţă un echilibru între energia consumată prin efort şi energia obţinută prin odihnă şi activităţi care ne fortifică. Gândurile rele ne iau din viaţă, bucu­riile ne dau viaţă. Să căutăm bucuria, avem ne­voie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imagina tie ,, ..
  …………………………………………..
  – Rugăciunea e o realitate fizică, e un fel anume de a vorbi cu universul. Am testat eu însumi asta, de ne­nu­mărate ori, şi am rămas înfiorat văzând că poţi obţine un răspuns. Prin rugăciune, realitatea din jur se transfigurează, aducem la noi lumina din univers.,,
  DR.Dumitru Constantin Dulcan – CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ E OGLINDA A CEEA CE SIMȚIM ȘI GÂNDIM!
  Asa este ! Am testat pe pielea mea ! :)

   
 6. Partea interesanta in viata este ca raportat la varsta si educatie sau autoeducatie avem senzatia ca „crucea noastra” sau mingea noastra este…. uneori mai usoara, alteori mai grea, uneori dreapta, alteori nedreapta, uneori de inteles , alteori de neinteles. Si cu toate astea in fiecare zi ceva se schimba cu si fara stiinta sau acordul nostru. Am vrea sa fie bine….dar ies si sunt asa cum sunt….uneori ne adaptam, alteori nu. Uneorii ne ranim superficial si nu acordam atentie, alteori din nimic se intampla ceva grav….si ne intrebam de ce si cand si cum de am gresit. Am vrea sa fie bine dar…. raspunsul celorlati la bine este diferit si depinde de starea celuilat si capacitatea de a percepe in integralitatea lui o stare pe care nu stii poate sa ti-o exprimi in cuvinte in sensul si acceptiunea celuilat. Unii le iau asa cum le mostenesc, le aud sau vad ca turma le accepta…ca fiind adevaruri desi viata sa concreta ii arata ca greseste …dar,… daca turma gandeste asa…sa nu iasa din cutume. Altii isi accepta unicitatea si si-o asuma chiar daca asta inseamna a iesi din turma si a cerceta si trece prin filtrele experientei si ratiunii. Acestia sunt cei ce produc progresul si evolutia dar sunt altfel….mai greu de acceptat si de inteles deoarece sunt diferiti si au curajul de a manifesta asta. Cea mai buna dovada este ca si la buna ziua i se va raspunde cu un marait sau o injuratura…..dar de unde nu e, nimeni nu cere. Trist este ca omenirea si-a adus aminte de oamenii de valoare si opera lor post mortem in viata fiind mult prea prinsi in ai contesta si distruge. Da, nu ne nastem identici si valoarea fiecaruia este din ceea ce suntem capabili sa realizam de fapt pentru ceilalti , nu pentru noi. Exista si un proverb care spune ca „a fi domn e o intamplare – a fii om e lucru mare” — domn ajungi printr-o oportunitate a vietii – om sa fii, dai zilnic examen cu fiecare gand si fapta in relatia cu ceilalti. Am cunoscut un medic care spunea depre el ca este foarte bun, avea un perete plin de diplome dar….nu stia sa relationeze cu oamenii. Categoric ceea ce a acumulat pentru sine si a dat examene si a invatat si poate chiar stia…ii mangaia orgoliul ….dar…nu stia se relationeze cu oamenii , nici in calitate de pacienti, nici pentru a avea o familie desconsiderandu-i pe toti cei ce nu impartaseau acelasi domeniu. L-am cunoscut acum vre-o douazeci si ceva de ani. Avea parul alb si postul ocupat prin merite dar…..orice pacient daca dorea o consultatie prefera sa …la oricine desi ….dumnealui era doctor in stiinte medicale. Am avut o discutie cu dumnealui pentru ca nu intelegeam ce se intampla, eu atunci lucrand la Directia Generala de Asistenta Sanitara a Municipiului Bucuresti si doream sa ii trimit pacienti data fiind specialitatea dumnealui si sarcinile mele de serviciu. Asa am aflat ca a fost copil sarac care „a mancat” cartea sa ajunga domn…asta era doar ceea ce isi dorea ….sa fie domnul doctor si sa aiba titluri…el saracul care a ajuns domn bogat si respectat intorcand cu desavarsire capul si rupandu-se de familie ca de un gunoi. L-am intrebat la ce in final i-a folosit deoarece este atat de singur si ocolit. Viata lui a fost sa fie domn…..dar cui i-a folosit ? Daca era un simplu om nu ar fi avut mai multe satisfactii….poate si deceptii dar ar fi contat pentru oameni mai mult sau mai putini destepti, culti, specialisti dar ….vii, care ar fi avut reala nevoie atat de el cat si de stiinta lui ? S-a temut de suferinta si deceptii si a ales singuratatea si ascetismul religios. Asa incat cabinetul sau era un amestec de diplome si icoane cu fete triste , Isus schingiuit, rastignit. L-am intrebat cum vrea sa faca bine inconjurat de atat durere atat de aprig intretinuta si mi-a zis sa ies. I-am urat intelepciune si o buna vedere. Dupa doua saptamani a venit la mine si m-a gasit cu copilul unei paciente in brate vorbindu-i despre primavara si rontaind bucati de mar. In dreptul geamului unde stateam cu copilul in brate se profila Biserica Scaune . M-am intors si l-am privit zambind asa cum eram cu cel mic in brate…. ceva atunci s-a schimbat pe chipul sau sever si a zambit. Dupa cateva zile m-a chemat la biroul dumnealui unde schimbase multe… acum era luminos, avea o singura icoana si aceea cu Sfanta Fecioara cu Fiul in brate zambind cald si ghivece cu flori la fereastra. A devenit unul dintre cei mai cautati medici care a invatat sa zambesca si sa raspunda la buna ziua oricui. Chiar si-a gasit bucuria de a fi medic nu doar de trupuri cat si de suflete – devenind simplu om. Avem de la oricine ceva de invatat si mai ales sa invatam sa stim de ce ne nastem cu anumite daruri si cum sa invatam sa le oferim lumii. Uneori ne va fi mai usor , alteori mai greu….uneori vom suferii , alteori vom face noi pe altii sa sufere…si nimic nu ne scuteste de toate consecintele, starile, emotiile.

   
 7. Dumnezeu nu da mai mult decat poate duce un om. Mai mult, toate incercarile primite au un scop, chiar daca in acel moment e greu, este dificil de trecut. O spun cu experienta unei vieti dificile si cu multe incercari de trecut. Insa cand aud alte povesti, imi dau seama, aidoma acelui om care cauta o cruce mai usoara, cat de multe necazuri pot duce unii oameni. Cred ca secretul este sa faci comparatia cu cei mai nefericiti ca noi, si sa ii ajuti cu tot ce poti, si sa fii fericit cu ceea ce ai. Lacomia aduce nefericire. Sa te bucuri de lucrurile simple din natura, sa te bucuri de zambetul unui om, de cerul de deasupra ta, sa existi.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top