skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Furtuna – Havasi

 

Astăzi vă invit să vă delectați cu muzica de cea mai înaltă clasă, o muzică tulburătoare. Trebuie să recunosc: acest clip, de când l-am vizionat prima dată, a devenit pentru mine unul dintre cele mai îndrăgite clipuri muzicale. O bogăție de sentimente te cuprind, un tumult de senzații, o furtună de viață este redată prin atingerea măiastră a clapelor. Bubuitul tunetelor ce răsună prin mușchii tânărului blond care bate toba, adierea vântului, tristețea naturii, dar și renașterea ei, le vezi aievea atunci când asculți această minunată partitură. Dacă ești atent, de fiecare dată când o vei asculta, vei descoperi noi sensuri, noi acorduri ce-ți vor mângâia sufletul în mii de fuioare de lumină.

    Inca de la varsta de patru ani, pianul este in centrul universului lui HAVASI, atunci cand talentul si auzul absolut i-au fost descoperite. A învățat în cei aproape 25 de ani, de la cei mai mari maeștri, virtuozitatea în muzica clasică, şi apoi după zece ani de experimente muzicale a creat o lume muzicală unică, caracteristică numai lui. Compozitor contemporan, artistul a creat patru proiecte muzicale total diferite, din care a rezultat show-ul monumental de aproape două ore şi jumătate HAVASI Symphonic. În 2010, criticii au considerat spectacolul ca fiind unul dintre cele mai complexe proiecte care fuzionează muzica cu celelalte arte.
Se știe despre HAVASI că îi place să lărgească limitele, de multe ori artificial create, ale genurilor muzicale. Scopul lui principal este de a arata o alta forma a culturii, care poate fi distractivă şi uşor percepută de mase, dar si faptul că popularitatea poate fi obținută impreuna cu propagarea valorilor. Concertele lui stârnesc interesul maselor deoarece a creat un gen care este clasic şi popular în același timp. Criticii consideră că, fără îndoială, în zilele noastre el este printre putinii care poate ademeni atat de multi oameni într-o sală de concert de muzică clasică.
A compus muzică pentru orchestră simfonică, pentru orchestră de coarde, dar și pentru pian şi baterii rock, fiind fondator şi compozitor al formației The Unbending Trees, despre care Pete Paphides, criticul de muzică al ziarului englez The Times, a publicat o recenzie pozitivă de o pagină; a scris un cântec solistei Tracey Thorn, membră legendară a formației Everything But The Girl; a participat la conferinţa TED Global, din Edinburgh, si a fost primul artist de origine maghiara care a vorbit despre aspirațiile sale de inovare în muzică şi situaţia muzicii clasice în secolul XXI.
Este hotărât să popularizeze pianul în rândul tinerilor de astăzi, astfel încât în decembrie 2009, în Budapesta, în sala de concerte a Academiei Maghiare de Muzică, a reușit să apese de 498 de ori aceeaşi clapă de pian, primind titlul de “Cel mai rapid Pianist din Lume” certificat de membrul comisiei Guinness World Records. Prin realizarea recordului, a atras atenţia asupra importanţei marketingului și a comunicarii în lumea muzicii clasice şi a invitat pianiștii din lume la un joc global. Succesul proiectului este demonstrat de tinerii pianişti care sosesc în fiecare an din întreaga lume, și care valorifică remarcabil atenţia obținută datorită recordului, pentru construirea propriei cariere.
Pe 21 iulie 2010, HAVASI a fost invitat la Shanghai World Expo Center pentru ca pe durata Expoziţiei Mondiale să interpreteze una din lucrările sale împreună cu Orchestra Simfonică Shanghai. Concertul a fost transmis de televiziunea publică din China, putând fi vizionat de 200 de milioane de oameni. Personalitate impulsivă, datorită abilităţii de comunicare speciale şi datorită efectului extraordinar pe care il are asupra publicului, tânărul compozitor a devenit rapid un favorit al mass-mediei.
În februarie 2011, televiziunea publică din China, CCTV a transmis concertul Podul Culturilor, după care, la invitaţia televiziunii italiene de stat, Rai Uno, s-a deplasat la Trieste, iar în acelaşi an, în decembrie, Televiziunea Naţională Română a difuzat concertul de la Bucuresti. (conform Havasi.eu)

Comp_2

Comentarii (14)
 1. Havasi – este unic ca abordare a muzicii de pian. Am avut ocazia sa ii ascult piesele prima data acum vre-o 10 ani cred cand am primit un CD. Pe vremea aceea cunoscutii stiau ca ascultam acest gen de muzica in special in masina cand calatoream. Atunci aveam sentimentul ca pur si simplu depasesc limite vizibilului, iar drumurile erau ca o poveste in care ajungeam la destinatie alt om care zburase de fapt nu doar pe drumurile tarii ci si pe aripile muzicii. Ciudat azi am avut o zi care m-a rascolit ca o furtuna. M-am intalnit cu un fost coleg mai in varsta care a avut ocazia sa ma cunoasca in vremea cand eram o forta descatusata a naturii si ridicam o societate. Aveam atata incredere si nimic nu parea ca ma poate oprii din visul meu. Si-a adus aminte de cate lucruri profesionale si umane a invatat de la mine care l-au ajutat ulterior si inca o data mi-a multumit. A fost frumos sa imi spuna cate incredere avea in tot ceea ce lucram impreuna si acel sentiment ca totul poate fi posibil. Si tot azi am vorbit cu o doamna pe care o respect si mi-a spus lucruri foarte stanjenitoare despre partenerul meu. Ambele m-au rascolit exact ca o furtuna asa cum o canta Havasi. Sufletul meu s-a zbatut intre cele doua realitati ale vietii mele. Si desi le-am trait la intensitate maxima m-am simtit eliberata. Am inteles ca tot ceea ce avem de dat , am dat si am facut-o cu incredere ,respect, onoare si dorinta sincera de a fii bine pana la ultima secunda, dar viata are altceva de a imi arata. Nu are nici o importanta cat suflet pui, daca esti singur mai ales atunci cand ceilalti nu te pot urma si intelege prin simplitatea sinceritatii. Nu este usor sa construiesti zi de zi, sa iti mentii increderea si entuziasmul , zambesti cand iti vine sa te prelingi, sa fii plina de energie cand poate te dor toate, dar este foarte usor sa te distruga zi de zi mintindu-te si tu sa fii convinsa ca ceea ce faci este cu adevart de valoare si reprezinta vointa comuna. Furtuna nu este o drama mai ales ca ea te zguduie din temelii si curata de peste tot ceea ce cu drag ai acoperit, pentru ca nu ai vrut sa vezi si sa crezi, desi erau semne clare. Oamenii decid ce vor de la ei si de la altii si care le este binele. Desi vorbim cu aceleasi cuvinte, ne intelegem diferit, mai ales cand gura rosteste ceva si mintea gandeste altceva. Simteam nevoia cand am ajuns acasa de o clarificare cu mine insami si ….Furtuna interpretata de Havasi …. o reintoarcere in timp si o descatusare de stari. Da, ma simt bine acum si intreaga si puternica. Sunt eu insami ca o tornada si ca liniste la fel de puternice in antagonismul lor. Viata merge mai departe si primavara se apropie cu noile ei bucurii si sperante de proaspat, curat, puternic, sincer si bogat ca trairi si realizari. Muzica exprima cel mai bine sufletul unui om, fiind atat de comuna si in acelasi timp atat de personala. Multumesc.

   
 2. Nu stiam de acest tip Havasi, a fost amuzant pentru mine sa ascult aceasta bucata. Eu sunt mare consumator de muzica clasica si simfonica de aproape vreo 40 ani cred, asa ca aveam termen de comparatie. Mai important a fost insa sa identific ca Havasi foloseste si instrumente vechi (vezi tobele) in compozitie care conecteaza auditoriul la frecevente vechi care nu mai sunt predominante in lumea de astazi, dar erau predominante si exclusive ca muzica in fapt in intervalul 13.000 ien si pana acum vreo 1000 de ani. In plus Havasi foloseste si linia melodica si armoniile din vremurile antice usor deghizate in cateva straturi superficiale de armonii ceva mai clasice actuale.
  Rezultatul este ca majoritatea audientei este brusc conectata la vieti petrecute acum mii de ani prin Persia, Egipt, India, etc cand audiau exact aceleasi frecvente fundamentale ca muzica, se deschide deci efectiv un canal catre vieti trecute si retraiesti in cateva minute emotii intense a acelor vieti, de aceea cei ce il asculta spun ca sunt rascoliti! Este si normal daca te conectezi la fragmente de viata vechi cand ai trait iubiri, nedreptati, ai fost ucis, inselat, sau i-ai asuprit tu pe altii … este un fel de “masaj” spiritual usor daca vreti, pe frecvente ceva mai joase dar bun si el. Iti da sansa sa-ti reamintesti ca ai nu numai o viata….
  Vibratia medie a muzicii sale este 4.0-4.2 (pe chakre) deci nu prea ridicata si de aceea si are un impact atat de mare deoarece majoritatea audientei fiind pe 3.5-3.6 este exact cat trebuie mai sus ca sa fie stimulator pentru ei. Muzica clasica in general gen Beethoven, Brahms, este pe vibratia 4.0-4.5 pe chakre, nu mai sus. Doar Mozart si Bach au compus aproape constant in gama de frecvente a chakrelor de 5.5-6.0 si in cateva compozitii chiar au ajuns pe la 6.2-6.3! Desigur ca daca ai suflet de vibratie medie de 3.5 cum au 85% din populatie nu prea rezonezi cu o muzica cu 2 sau chiar 3 dimensiuni mai inalta ca tine! Este ca la posturile de radio, daca sunt apropiate ca frecventa pot interfera (rezona), daca sunt distantate ca frecventa nu-i nicio sansa sa interfereze,
  Eventual intuiesti ca respectiva muzica de frecventa inalta este ceva foarte subtil, dar nu stai s-o tot asculti. In vremurile moderne Vangelis este cel mai bun exemplu de compozitor ale carui compozitii sunt constant peste 6.0 ca vibratie.

   
 3. ….. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Ce as putea sa mai comentez ? …. Este absolut
  fascinant acest domn Havasi … Ascultand muzica sa m am simtit patruns de ceva minunat , ceva cu adevarat
  imposibil de descris …. Un vartej de trairi , un vartej de emotii …. Te ia si te poarta in locuri diferite , in timpuri
  diferite …. Impresionant …. Si acel pian … acel pian … care parca iti picura in suflet picaturi magice dintr un elixir
  fermecat …. Am ascultat aceasta bucata inca odata si inca odata si chiar si acum cand scriu o reascult ….
  ….. Cuvintele sunt prea putine , prea seci pentru a putea descrie cu adevarat o astfel de experienta ….
  …… Va multumesc , va multumesc , va multumesc …. Fiti binecuvantati ! ….
  ….. Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….

   
 4. Am inchis ochii si am ascultat aceasta muzica divina, timp de 4 minute am calatorit in astral a fost o senzatie minunata de plutire si inaltare !!!Multumesc !

   
 5. Ascultand a „N” -a oara acesta piesa mi-am dat seama ca de fapt ma trag dintr-o linie lunga pierduta in timp de femei intelepte care au platit cu viata pentru aceasta si au ramas asa cum au fost intotdeuna, indiferent de ceea ce li s-a intamplat lor direct. Rugaciunea mostenita este de multumire pentru Tatal Cer si Mama Pamant de a fi si a ramane Om, a avem minte si intelepciune pentru a cunoaste si face ceea ce este mai bine pentru toti si pentru mine. Si stramoasa mea spunea ca pretul cunoasterii intelepciunii este studiul – citit comparativ, experienta directa a tuturor fenomenelor existente pentru ca tot ce se petrece ca efect, are cel putin o cauza. Sa caut adevarul cat ar fi de dur si sa imi asum consecintele gandurilor si faptelor mele fie bune, fie rele. Din toate voi avea ceva de invatat dar sa nu tradez viata celor ce au incredere in mine chiar daca ei insisi o fac. Era un amestec omogen de sanatate fizica, mentala si emotionala zilnica prin lucrurile , vorbele si faptele ei zilnice aparent banale. Nu deschidea gura ca sa bata vantul si nici nu dadea sfaturi – doar punea intrebari la care omul sa isi raspunda. Si-a dorit sa urmez medicina pentru ca ea era un vindecator de trupuri, minti si suflete ca un tot unitar, dar eu am considerat ca cea mai buna este economia – pentru ca un om care are bani poate sa faca orice lucru bun pentru sine si altii. Banii acum au multi, dar valorarea lor umana este departe si sunt asa cum sunt. Uneori cred ca nu fac parte din aceste timpuri in care nu inteleg de ce ne facem rau reciproc avand libertatea de decizie si actiune de a face orice. Am invatat sa iubesc dincolo de omul din fata mea iubindu-l ca pe un intreg – dar….. si am sperat ca voi avea sansa ei de a iubi un om si a fi iubita asa cum a fost relatia lor curata si corecta chiar daca necazurile nu i-au ocolit. Asta am sperat si in profesia mea … dar viata este asa cum este acum. Am citit mesajul lui Osho transmis de pe mail-ul Editurii si am constientizat un lucru – Osho si-a respectat credinta care de fapt ii manipuleaza intregul popr la liniste si non reactie ceea ce a permis ca ei sa ramana in continuare intr-o saracie lucie a dezvoltarii sociale pentru ca religia nu le-a permis actiunea. Toleranta dusa la extrem nu a facut bine nimanui – orice element viu lupta pentru viata nu neparat cu violenta ci cu incredere dincolo de limitele sale. Vezi semintele care poarta in ele toate informatiile de a creste un plop sau o padure. In natura ele exista si toate vietatile au sistemele lor imunitare si legile biologice dupa care se ghideaza in existenta lor, fata a avea servicii separate care sa le spuna ce sa faca. Sunt constienti chiar fara o constiinta subiectiva ca au toate informatiile in ei pentru a vietuii un timp cat mai indelungat si de a pleca cand simt ca le vine ceasul. Stramoasa mea m-a invatat sa studiez natura ca sa inteleg omul nu invers. Omul ceea ce face si a facut este de multe ori impotriva sa existential .- Deci am inteles acum, care spunea stramoasa mea ca este pretul intelepciunii si de ce sunt atat de rari acesti oameni. Majoritatea oamneilor se vad pe ei intai si apoi restul si de aceea ce se intampla acum este cum este … cand oamenii vor dori sa vada cu adevarat realitatea obiectiva nu vor avea nevoie decat de ei insisi pentru a isi intelege abilitatile naturale si de a fii sanatosi din toate punctele de vedere si utili siesi si celor dragi sau comunitatii, asumandu-si responsabilitatile gandurilor si faptelor proprii si atunci armonia se va creea de la sine cu natura cu tot fara nici un efort. Unicitatea fiecaruia ne face sa avem nevoie unii de altii si a ne completa reciproc avantajos. Tot ceea ce traim sunt experiente care ne modeleaza si intelepciunea vine intradevar odata cu varsta sau ….si oricum toti plecam asa cum am venit pe lume. As dorii ca multi romani sa isi caute intelepciunea din ei deoarece multi am mostenit-o si este cea mai mare valoare a noastra – este ceea ce nu ne poate lua nimeni si ceea ce putem transmite mai departe, intelepciunea de a fi om.

   
 6. „Toleranta dusa la extrem nu a facut bine nimanui” – ati fost in India? E intr-adevar mizerie si multa saracie, dar fiecarui om Universul ii ofera ceea ce cere. Oamenii de acolo nu cer bogatii materiale ci spirituale. Prin urmare, acolo veti gasi cel mai mare numar de oameni bogati sufleteste si fericiti de pe planeta (raportat la mia de locuitori sau cum doriti dvs.) Altii din alte tari alearga dupa bogatie materiala si o obtin. Asa este astazi in Vest.
  O zi minunata!

   
 7. In anul de gratie 2003 a avut loc o importanta descoperire pentru istoria si evolutia umanitatii in Muntii Bucegi. Statul roman atunci a colaborat cu serviciile americane si…. tradati am fost decat suntem ca natie de romani ca de obicei. S-a semnat un pact de 10 ani contra unor beneficii personale ale oamenilor politici ai vremii – se cunosc si nu merita a fi scris numele lor decat ….In aceesi perioada cineva cu buna intentie ne-a anuntat si pe noi muritorii de rand prin cartile scrise de „autorul necunoscut” Radu Cinamar. Prima carte s-a numit „Viitor cu cap de mort ” si a fost o premonitie deoarece asta ni s-a intamplat nu doar noua ci intregii lumii. Daca urmariti evenimentele politice, economice, financiare si efectele lor geopolitice – vedeti una dintre consecintele descoperirilor facute si folosite de catre cei ce au beneficiat de informatiile si tehnologiile gasite dar…. ceea ce trebuia sa protejeze omenirea …. a produs acest haos si deringolada. Cutremurele de pamant devastatoare, tornadele, distrugerea economiilor tarilor vechi cu puternice traditii, razboaie civile si haos economic si financiar in tari cu care istoric si conform cartilor lui Radu Cinamar noi am avut legaturi – vezi lumea araba si ce se intampla acum acolo pe teritoriul vechi al Persiei, Egiptului de ce au fost distruse monumente si istoria veche de … acelasi fenomen in tarile Americii Latine, Japoniei, Rusiei…. . Criza economica, fluctuatiile financiare dramatice care i-a imbogatit exponential pe unii si au distrus mii de oameni si familii, crizele religioase si razboaiele fratricide din Africa, inarmarea fara precedent si legile abuzive si aberante antieconomice. In Romania 70% din teritoriu apartine firmelor straine – deci statelor al caror cetatenii sunt proprietarii de terenuri conform legilor si legislatiei internationale. Politicienii nostrii au dat aceste legi care au cedat teritorii si au distrus economia nationala si sistemul de sanatate si invatamant – cetatenii fiind cobaii oricaror experiente de la vaccinuri la tot ceea ce le-a trecut prin minte si au luat spagi grele. Toata clasa politica de 25 de ani incoace poate sa fie acuzata de inalta tradare de neam si tara – dar fiind acum colonie americana, pe propriile nostre puteri, secrete antice si teritorii …..platim istoric inca o data pretul tradarii de acum 2000 de ani cand eram cel mai mare imperiu atestat documentar si demonstrabil cu dovezi istorice de educatie, invatamant, arhitectura, folclor, limba, simbolistica, oricand. La asta foloseste studiul comparativ al istoriei plecand de la efecte catre cauze si invers. Istoria reala nu ai cum sa o ascunzi deoarece efectele ei se manifesta in timp si se vad in tot ceea ce inseamna activitatile si legislatia unui popor. Tot ceea ce se intampla in Romania acum abuziv si distrugator fata de mediu, economie, populatie se face clar in baza unor date si cu ajutorul clasei politice prin legi antinationale si prin religii pentru a fi obedienti si a accepta fara cracnire ca fiind vointa divinitatii. Cartea lui Cinamar s-a numit „Viitor cu cap de mort” – si se adevereste in fiecare zi ca asa este. Sincer sper sa ramanem sanatosi …. dar la cate experiente se desfasoara in continuare pe noi …. poate Anticii daca or mai exista sa se intoarca desi de 2000 de ani …sau poate ca pentru ei timpul are o alta dimensiune si inca nu am ajuns la acel punct crucial in care ei sa considere ca meritam sa intervina. Noi precum ghioceii asteptam primavara sperantelor ca vom supravietuii, altceva la ceea ce se intampla real acum ……dar sunt optimista si inca vie. Puterea nostra nu sta in violenta ci in intelepciune ca fiind – cei mai intelepti si mai drepti dintre traci.

   
 8. Pe langa faptul ca muzica si interpretarea sunt magice,un lucru e surprinzator : sala este goala…Sa nu canti nimanui,ci doar tie insuti (e valabil pana la urma pentru fiecare muzician in parte,din acea orchestra),sa traiesti (pentru) fiecare nota la vibratie maxima,asta depaseste magia,inseamna contopirea cu divinul.Sa fii doar tu si muzica…
  Probabil era o repetitie,dar pentru muzicieni nu era nicio diferenta intre spectacol si repetitie,trairea e identica,pentru ca un adevarat artist e artist nu pentru ca il vede sau il asculta cineva.

  https://www.youtube.com/watch?v=GGtKxbu7vLI

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top