skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

David Steindl-Rast: Recunoştinţa ne face fericiţi

 

Acel lucru pe care toţi oamenii îl au în comun este acela că toţi vor să fie fericiţi, spune Brother David Steindl-Rast, călugăr şi cercetător interconfesional. El sugerează că fericirea se naşte din recunoştinţă. Urmăriţi în continuare o lecţie care ne inspiră şi ne determină să ne oprim, să ne uităm cu atenţie unde mergem şi să fim recunoscători.

Există ceva ce voi ştiţi despre mine, ceva foarte personal, şi există ceva ce eu ştiu despre fiecare dintre voi, referitor fundamental la gândurile voastre. Cunoaştem ceva despre fiecare persoană pe care o întâlnim oriunde în această lume, pe stradă, care este cauza principală a ceea ce fac, indiferent de cost, anume că fiecare dintre noi vrea să fie fericit. Toți ne dorim asta. Felul în care ne imaginăm fericirea diferă între noi, dar deja avem mult în comun, prin faptul că toţi vrem să fim fericiți.
Tema mea este recunoştinţa. Care e conexiunea între fericire şi recunoştinţă? Mulţi veţi spune că răspunsul e simplu. Când eşti fericit, eşti recunoscător. Dar să ne mai gândim o dată? Într-adevăr oamenii fericiţi sunt cei recunoscători? Toți cunoaștem oameni care au tot ce şi-ar dori pentru a fi fericiţi, dar nu sunt, pentru că îşi doresc altceva sau mai mult decât au. Şi mai ştim oameni care în ciuda multor necazuri, pe care nimeni n-ar vrea să le aibă, sunt totuși profund fericiţi. Radiază fericire. Surprinzător. De ce? Pentru că ei sunt recunoscători. Prin urmare, nu fericirea ne face recunoscători. Ci recunoştinţa ne face fericiţi. Dacă vă amăgiți că fericirea ne face recunoscători, mai gândiţi-vă o dată. Recunoştinţa e cea care te face fericit.
Poate vă întrebați: Ce înţelegem cu adevărat prin recunoştinţă? Şi cum funcţionează? Apelez la propria voastră experienţă. Ştim cu toţii din experienţă cum funcţionează. Să zicem că primim ceva de mare valoare pentru noi. Câteodată primim ceva ce înseamnă mult pentru noi. Este un dar autentic. Cele două aspecte trebuie să se suprapună. Trebuie să fie ceva valoros şi să fie cu adevărat un dar. Nu l-ai cumpărat. Nu l-ai moştenit. Nu l-ai negociat. Nu a trebuit să munceşti pentru el. Pur şi simplu ți-a fost dat. Şi când aceste două lucruri vin împreună, ceva valoros pentru mine îmi este dăruit, atunci recunoştinţa răsare în inima mea, la fel și fericirea. Așa apare recunoştinţa.
Comp_2
Esențial aici este că nu trebuie să trăim asta doar din când în când. Nu întotdeauna avem experienţe pentru care să fim recunoscători. Dar putem trăi plini de reconştinţă. O viaţă trăită cu recunoştinţă, asta este cheia. Cum putem trăi cu recunoştinţă? Trăind și devenind conştienţi că fiecare moment e un moment dăruit, aşa cum obişnuim noi să spunem. Este un dar. Nu l-am câştigat. Nu l-am cumpărat în niciun fel. Nu putem fi siguri că va mai exista un alt moment. Și totuşi e cel mai valoros lucru care ne-a fost dat vreodată: acest moment, cu toate oportunităţile cuprinse în el. Dacă nu am avea acest moment prezent, n-am avea oportunitatea de a realiza sau de a experimenta ceva, iar acest moment este un dar. E un moment dăruit.
Gândim că darul din interiorul acestui dar, oportunitatea, pentru oportunitate suntem de fapt recunoscători. nu pentru darul primit, pentru că, dacă darul ar fi dat altundeva şi n-ai avea oportunitatea de a te bucura de el, de a face ceva cu el, n-ai fi recunoscător pentru acest moment. Oportunitatea e darul din interiorul darului, și obișnuim să spunem că oportunitatea bate la uşă o singură dată. Ei bine, mai gândeşte-te. Fiecare moment e un nou dar, iar şi iar, şi dacă pierzi oportunitatea din această clipă, încă moment îți este dat, și încă unul. Putem beneficia de acestă oportunitate, sau o putem pierde, dar dacă ne folosim de ea, găsim cheia fericirii. Cheia spre fericirea noastră e în mâinile noastre. Clipă de clipă, putem fi recunoscători pentru acest dar.
Dar oare asta înseamnă că putem fi recunoscători pentru tot? Cu siguranţă, nu. Nu putem fi recunoscători pentru violenţă, pentru război, pentru oprimare, pentru exploatare. La nivel individual, nu putem fi recunoscători pentru pierderea unui prieten, pentru infidelitate, pentru deces. N-am spus să fim recunoscători pentru orice. Am spus să fim recunoscători în orice moment pentru oportunitate chiar şi atunci când ne confruntăm cu ceva foarte dificil. Ne putem ridica cu această ocazie să răspundem oportunităţii care ne este dăruită. Nu e aşa rău cum poate că pare. De fapt, când trecem printr-o experiență descoperim că mai tot timpul ne e dăruită oportunitatea de a ne bucura pe care o ratăm doar pentru că alergăm prin viață şi nu ne oprim să vedem oportunitatea.
Însă din când în când, ceva foarte dificil ne este dat. Când asta se întâmplă e o provocare de a ne ridica spre acea oportunitate, prin a învăța ceva care adesea este dureros. Exersarea răbdării, de exemplu. Ni s-a spus că drumul către pacea interioară nu este o săritură, ci mai degrabă un maraton. Asta presupune răbdare. E dificil. Sau poate lupta pentru propriile principii și convingeri. Este o oportunitate care ni se oferă. A învăţa, a suferi, a rămâne pe poziţii, toate acestea oportunităţi ne sunt date, iar cei care se folosesc de aceste oportunități sunt cei pe care îi admirăm. Ei nu-și irosesc viața.. Iar cei ce nu reușesc primesc o altă oportunitate. Primim mereu o altă șansă. Asta e frumuseţea şi bogăţia vieţii.
Oare putem găsi o metodă pentru a fi fericiţi? Oare putem găsi o modalitate de a trăi în recunoştinţă, nu doar din când în când, ci moment de moment. Cum putem realiza acest lucru? Printr-o o metodă foarte simplă. E atât de simplă încât se regăseşte în ceva ce ni s-a spus când eram copii pentru a învăța să trecem strada. Opreşte-te. Priveşte. Du-te. Asta este tot. Dar cât de des ne oprim? Alergăm prin viaţă. Nu ne oprim. Pierdem oportunităţi deoarece uităm să ne oprim. Trebuie să ne oprim. Trebuie să rămânem tăcuţi. Şi trebuie să inserăm semne de oprire în vieţile noastre.
Acum câţiva ani, am fost în Africa. La întoarcere, am observat apa. În Africa nu am avut apă potabilă. De fiecare dată când deschideam robinetul, eram copleşit. De fiecare dată când apăsam pe întrerupător, eram atât de recunoscător. Mă facea atât de fericit. Dar, după un timp, se estompează. Aşa că am pus mici stickere pe întrerupător şi pe robinet. De fiecare dată îmi aduceam aminte de Africa. Lasă-ţi imaginaţia să zboare Găseşte ce funcţionează în cazul tău, dar ai nevoie de semne de oprire în viaţa ta. Iar atunci când te oprești, primul lucru pe care îl faci e să priveşti. Pentru a privi trebuie să deschidem ochii. Să deschidem şi urechile şi nasul. Trebuie sa ne deschidem toate simţurile pentru bogăţia care ni se oferă. E fără sfârșit, asta e important în viaţă, să ne bucurăm de ceea ce ne este dat.
De asemenea, e nevoie să ne deschidem şi inimile pentru aceste oportunităţi, pentru oportunitatea de a-i ajuta pe ceilalţi, de a-i face fericiţi, deoarece nimic nu ne face mai fericiţi decât momentul în care suntem toţi fericiţi. Iar atunci când ne deschidem inimile către oportunităţi, ele ne invită să acţionăm. Opreşte-te, priveşte şi apoi mergi şi fă ceva cu adevărat. Şi ceea ce putem face este ceea ce viaţa îţi oferă în acest moment. În majoritatea cazurilor, e oportunitatea de a te bucura, dar câteodată este vorba de ceva mai dificil.
Dar indiferent de ce este vorba, dacă ne deschidem oportunităţii, dacă mergem pe calea ei, dacă folosim imaginația, aceia vor fi oamenii creativi iar acel mic îndem opreşte-te, priveşte, du-te, este o oportunitate atât de mare încât ne poate transforma viaţa. Asta pentru că avem nevoie de aşa ceva, noi suntem prezentul în mijlocul unei schimbări a conştiinţei şi vei fi surprins de câte ori vei auzi cuvântul „recunoştinţă” şi „mulţumire”. Vei găsi oriunde aceste cuvinte: o companie aeriană recunoscătoare, un restaurant recunoscător, o cafenea mulţumitoare, un vin recunoscător. Şi da, am găsit o hârtie igienică al cărei brand e numit Mulţumesc. Există un val de recunoştinţă pentru că oamenii devin conştienţi de importanţa recunoștinței și de cum poate ea schimba lumea. Ne poate schimba lumea prin modalităţi extrem de importante, pentru că eşti recunoscător, nu vei fi temător, iar dacă nu vei fi temător, atunci nu eşti violent. Dacă eşti recunoscător, vei acţiona dintr-un simţământ de suficienţă şi nu dintr-un sentiment de deficit pe care eşti doritor să îl împarţi cu ceilalţi. Dacă eşti recunoscător, înseamnă că te bucuri de diferenţele dintre oameni, eşti respectuos cu ceilalţi, iar acest lucru schimbă piramida puterii sub care trăim toţi.
Nu se va ajunge la egalitate, dar vom ajunge la respect reciproc egal și asta-i ce este important. Viitorul planetei va fi o rețea, nu o piramidă întoarsă cu susul în jos. Revoluţia de care vorbesc este una nonviolentă şi este atât de radicală încât revoluţionează chiar conceptul de revoluţie, întrucât o revoluţie normală este una în care vârful piramidei e întors cu susul în jos, iar cei care se aflau la baza ei sunt acum în vârf şi fac exact acelaşi lucru ca cei de dinainte. Noi avem nevoie de o reţea de mici grupuri, în care fiecare cunoaşte pe fiecare şi interacţionează unii cu alţii, alcătuind o lume recunoscătoare.
O lume recunoscătoare este o lume plină de oameni veseli. Oamenii recunoscători sunt oameni veseli, iar pe măsură ce oamenii vor fi mai veseli pe atât lumea va fi mai veselă. Avem posibilitatea creării unei vieţi de recunoștință care a început să ia amploare. Dar unii nu pot înţelege de ce a luat amploare. Avem oportunitatea de a aprinde o lumânare pentru cei care sunt recunoscători pentru ceva. Şi au fost aprinse 15 milioane de lumânări într-un singur deceniu. Oamenii devin din ce în ce mai conştienţi că o lume recunoscătoare este o lume fericită şi că fiecare dintre noi are oportunitatea de a se opri, a privi și a porni în transformarea acestei lumi într-una mai fericită. Acesta este lucrul pe care îl sper pentru noi, iar dacă acest discurs v-a determinat măcar un pic să vă doriţi să faceţi acelaşi lucru, atunci opriţi-vă, priviţi şi acţionaţi.
Mulţumesc.
Comp_2

Comentarii (6)
 1. Absolut minunat..!!! Stralucitoare si modesta minte ganditoare,in folosul celorlalti..!!!! Multumim..!!!! Demn de luat aminte..!!!

   
 2. Multumim Razvan, pentru toate lucrurile frumoase pe care ni le oferi de atata timp, neobosit, in fiecare zi si pentru care de atatea ori am uitat sa-ti multumim. 2015 sa-ti aduca multa sanatate, bucurii si impliniri!La multi ani!

   
 3. Excelent acest text! M-am obisnuit sa deschid in fiecare dimineata e-mail-ul si sa mi se para asa de firesc sa gasesc un email de la File de lumina asa cum mi se pare firesc cand apas pe intrerupator sa se aprinda lumina, fara sa constientizez acest lucru. Abia acuma am realizat ca ar fi trebuit de mult sa fiu recunoscatoare pentru acest dar. Multumesc Razvan cu multa, multa recunostinta. Daca fiecare din noi facem macar un pas dupa exemplul din articol, cu siguranta lumea noastra va fi mai frumoasa.

   
 4. David Steindl Rast desi este calugar – preda o lectie de adevarata intelepciune si cunoastere umana in simplitatea si universalitatea ei. Nici o clipa in discursul sau nu a pomenit vre-o entitate spirituala, tocmai pentru a sublinia cred eu intelepciunea pe care trebuie sa o cautam in noi prin ceea ce ne uneste, nu care ne desparte. In fond ca fiinte umane avem acelasi crez – de a traii sanatosi, fericiti, impreuna cu cei dragi facand ceea ce ne place si cautand ca dupa noi sa ramana o lume mai buna. Are intelepciunea de a predica simplitatea lucrurilor firesti, usor de accesat de catre oricine si apel la umanitate si la trairea in prezent cautand elementele comune cat si calitatea autoverificata a gandurilor si faptelor noastre in relatia cu ceilalti, cu natura inconjuratoare- ceea ce ne daruieste implicit sanatate fizica si mentala. Adica acel echilibru si armonie zilnica cu sine si cu tot ce ne inconjoara in spiritul respectului reciproc. Si am apreciat si luciditatea sa cand a vorbit de spre incercarile grele ale vietii, ca fiind momente de mare rascruce, cand fiecare duce o lupta cu sine. Teoretic ar trebui sa vada oportunitatea, practic nimeni nu isi doreste sa descopere oportunitati in dureri majore. Cu siguranta sunt si nu depind de noi, dar pana vezi oportunitatea traiesti pe deplin evenimentele pe care nu ai cum sa nu te afecteze. Da, poate ca atunci viata te trage precum un tren pe o alta linie. Se spune ca nimic nu dureaza, nici marea fericire, nici marea durere. Important este sa ne apreciem prezenta de spirit in prezent si bucuria de a trai sanatosi din toate punctele de vedere oriunde ne-am afla. Ne nastem singuri intr-un corp si traim singuri printre oameni si cu oameni – plecand tot singuri la un moment dat. Si cu toate astea, avem tot si plecam cu nimic. Toata viata indiferent unde ne nastem, traim toate experientele – nimic nu ne scuteste de absolut toate trairile.Un zambet si bucuria de a fi, uneori face mai mult decat o mie de cuvinte sau prelegeri. E magic cand observi ca cineva zambeste si poate darui un chip innobilat de acel zambet – cel mai sincer il au copii si ei sunt in continuare motorul care ne face sa credem si sa ne facem o viata frumoasa indiferent de incercarile ei. Pentru mine -puterea de a merge mai departe am gasit-o in ochii copiilor mei care aveau si au incredere in mine. A fi bun in fiecare zi prin ceea ce gandesti, faci, traiesti este ideal, dar e posibil – tine de fiecare in parte. Cu drag si cu respect recunostinta pentru acest mesaj la toleranta, simplitate, intelegere universala.

   
 5. Cea mai frumoasa rugaciune adresata lui D-zeu este cea in care iti arati recunostiinta ptr TOT..
  Recunostiinta este una dintre cele mai puternice emotii pe care le putem folosi pt a aduce toate lucrurile bune in viata noastra,ca atare si a fi fericiti.Atata timp cat o sa ne bucuram de lucrurile marunte care ne inconjoara ,..avem puterea aceasta,ne putem considera fericiti..
  O zi minunata!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top