skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Mesia deghizat

 

Guru-ul medita în peştera sa din Himalaya. Când a deschis ochii, a văzut cu uimire că avea un vizitator: abatele unei mânăstiri cunoscute.
– Ce cauţi? l-a întrebat guru-ul.
Abatele i-a relatat trista sa poveste. A fost o vreme când mânăstirea lui era faimoasă în tot Occidentul. Chiliile ei erau pIine de tineri aspiranţi şi biserica răsuna de imnurile călugărilor. Asupra mânăstirii s-au abătut însă vremuri grele. Oamenii nu mai simţeau nevoia să-şi hrănească spiritul, tinerii aspiranţi erau din ce în ce mai puţini, iar biserica devenise tăcută. Nu mai rămăseseră decât câţiva călugări, care îşi făceau datoria cu inimile grele.
Iată deci ce dorea să afle abatele:
– Crezi că toate acestea se datorează păcatelor noastre?
– Da, i-a răspuns guru-ul, şi îndeosebi păcatului ignoranţei.
– Ce fel de păcat este acesta?
– Unul dintre voi este Mesia deghizat, iar voi ignoraţi acest lucru.
După care guru-ul şi-a închis din nou ochii şi s-a întors la meditaţia lui.
Pe tot drumul de înapoiere, inima abatelui a bătut cu repeziciune la gândul că Mesia însuşi se întorsese pe pământ şi se afla chiar în mânăstirea lui. Oare cum de nu-l recunoscuse? Şi cine putea fi el? Să fi fost fratele bucătar? Fratele sacristan? Fratele trezorier? Fratele prior? Nu, cu siguranţă nu el; avea prea multe defecte. .. Da, dar guru-ul a spus că era deghizat. Oare reprezentau acele defecte doar o deghizare? Dacă stăm să ne gândim, toţi cei din mânăstire aveau defecte. Iar unul dintre ei era Mesia!
Întors la mânăstire, el i-a adunat pe călugări şi le-a spus ce a descoperit. S-au uitat unii la alţii, neîn-crezători. Mesia, aici? Incredibil! Da, dar era deghizat. Deci nu era exclus… Să fi fost cutare? Sau poate altcineva? Sau poate…
Un lucru era sigur: dacă Mesia era deghizat, era puţin probabil că îl vor putea recunoaşte. De aceea, şi-au propus să îi trateze pe toţi cu acelaşi respect şi cu aceeaşi consideraţie. „Nu ştii niciodată, se gândeau ei când vorbeau cu altcineva, poate el este alesul”.
Nu-i de mirare că atmosfera din mânăstire s-a schimbat rapid, devenind plină de bucurie. În curând, sute de aspiranţi au cerut să fie admişi în Ordin, iar biserica s-a umplut din nou de imnuri şi cântece de slavă. Călugării străluceau, căci spiritul Iubirii coborâse asupra lor.

La ce îţi folosesc ochii dacă inima îţi este oarbă?

Autor: Anthony de Mello

Comentarii (18)
 1. Ce interesant! Mesia, guru, calugari, manastiri.
  Ce ma doare este ca religia crestina nu accepta acest gen de spiritualitate deschisa si nu aproba sa preluam si de la alte religii cum ar fi budismul sau hinduismul spre exemplu. Eu, ca si credincioasa crestin ortodoxa am descoperit oarecum recent acest gen de literatura pentru dezvoltare spirituala care ingemaneaza toate marile religii care spun acelasi lucru: Dumnezeu este UNUL. Am descoperit insa cu tristete cautand informatii online ca Biserica Crestin Ortodoxa nu aproba calauzirea noastra dupa altceva in afara de Sfanta Scriptura. Desi gasesc ca ma ajuta aceasta literatura gen New Age, totusi ma tem ca as comite un pacat si ca m-as rataci preluand idei din ea. Care e parerea voastra? Este crestinismul compatibil cu meditatia si practicile orientale? Si daca da, de ce nu ni se spune acest lucru si la Biserica?

   
  1. Aici nu e vorba de biserica ca si institutie si nici de dogme ci de Credinta adevarata care este una pentru toti oamenii: Iubirea de aproape si de sine insusi. Asta este de fapt esenta tuturor religiilor chiar daca unele iau invataturile din Cartea Sfinta Altele din Coran sau din alte scrieri Sfinte. Crezi ca este pacat sa tratezi aproapele cu respect, iubire, intelegere, compasiune? Prin rugaciune noi ne adresam Divinitatii dar prin meditatie noi ascultam ceea ce ea ne transmite si este tot o forma de rugaciune. Practicile Orientale pun Creatia si Omul pe primul loc in timp ce occidentalii il pun pe Dumnezeu dar daca Creatia este opera lui Dumnezeu atunci despre ce vorbim?

    
  2. „Biserica Crestin Ortodoxa nu aproba”… este problema bisericii, nu a noastra. Fiecare om este liber sa creada in ce doreste, nu este sluga nimanui. Daca decide ca adevarul este numai in biserica, este liber sa o urmeze cu scrupulozitatete. Daca considera ca Dumnezeu exista si in afara dogmelor, in afara scripturilor si exista in tot ce populeaza Universul, atunci paseste pe drumul lui, nu pe cararea stramta a bisericii. Multitudinea de credinte din intreaga lume ar trebui sa ne apropie si sa ne bucure prin schimbul de intelepciune si de cunostinte care ar trebui sa existe intre ele. A spune ca doar Dumnezeul tau este adevarat reprezinta o negare a celuilalt si nu poate duce decat la dezbinare, ura si razboaie.
   O zi minunata!

    
   1. de acord, la nivel teoretic. Dar ce faci daca de felul tau esti o fire anxioasa, tematoare, ai fost crescuta si inbdoctrinata cu o relie care spune ca numai aceasta este cea buna si care duce spre mantuire, restul venind de la partea intunecata? si ma tot prind in temeri pana cand abanonez toata meditatia pt ca nu stiu daca e bine. Cam asta e. stiu ca poate suna aiurea, dar asa simt.
    Initial m*am simtit bine citind eckhart tolle, Osho si altii ca ei insa apoi m-am temut ca e mare pacat, asa cum zice Biserica Ortodoxa si ma pot sminti de la ei. :((( Eu chiar cred in Isus Hristos ca e Fiul lui Dumnezeu si daca Bibilia e revelatia divina, atunci probabil ca ceea ce se zice la biserica este corect…

     
    1. ……….. Dumnezeu este in inima ta , Dumnezeu este Iubire …. Dumnezeu este
     doar Iubire …. Unii oameni cred ca Dumnezeu i i va pedepsi daca vor face cutare
     sau cutare lucru …. Nu … Cum poate Dumnezeu sa te pedepseasca ? …. Cum poate
     un Ocean imens sa se supere si sa pedepseasca un fir de nisip de pe o plaja ? ….
     ….. Unii oameni cred ca Dumnezeu se supara , poate deveni manios si ca i i va pedepsi
     …. dar … Dumnezeu nu are nici o treaba cu toate acestea … El este dincolo de toate
     aceste emotii …. El este doar Iubire …. Doar noi ne suparam , devenim maniosi si vrem
     sa pedepsim …. pentru ca noi … suntem doar oameni …
     ….. Dumnezeu nu se departeaza de noi , Dumnezeu este acolo … mereu si mereu…
     …. Doar noi ne indepartam de El … De fiecare data cand in inima ta ai Ura , Manie , Suparare
     , Furie te departezi de Dumnezeu …. Cand controlezi aceste emotii , cand te intorci la Iubire,
     la Bucurie , la Pace …. de fapt…. te intorci la Dumnezeu ! ….
     …. Nu cred ca anumite religii sunt rele …. ci felul in care anumiti oameni le folosesc ….
     …. Cred ca e bine sa i L poti vedea pe Dumnezeu din mai multe perspective … Eu asa cred …

      
    2. Inima dvs. stie raspunsul. E singurul Maestru/Guru/Preot/Invatator de care aveti nevoie.
     Bazati-va pe inima, dar si pe mintea dvs. Asa cum inima stie raspunsul, asa si mintea o poate ajuta. Ce fel de religie este aceea care baga spaima in inimile oamenilor in loc sa aduca bucuria?
     Apoi sa judecam un pic ca de aceea ne-a dat Dumnezeu minte, ca sa o folosim. :)
     Exista un singur Dumnezeu, iar omul este creatia sa. Adica toti oamenii, nu numai unii dintre ei. Daca toti suntem copii Lui, cum credeti ca ar avea El dorinta sa-i condamne pe mai mult de jumatate dintre ei. Daca toti cei care nu sunt ortodocsi sunt eretici si vor arde in Iad, atunci aceasta soarta le este rezervata la miliarde de oameni. Ce vina au acei oameni? Pentru ce sunt pedepsiti atat de crunt? Pentru ca s-au nascut pe alte meleaguri? Multi nici macar n-au auzit in viata lor de crestinism, ca sa nu mai vorbim de ortodoxie. Asa se comporta un tata iubitor cu copii Lui? Acest tip de interpretare a credintei eu n-o pot accepta pentru ca eu stiu ca Dumnezeu este iubire, si Iubirea nemarginita a Creatorului nu ar putea face asa ceva.
     O zi minunata!

      
     1. Sa fiu sincera la asta ma gandesc si eu. Ma apuca si furia uneori ca nu este normal sa am aceste frici si limitari mentale cu privire la Dumnezeu. Aceste doctrine dure si de speriat parca mai rau ne indeparteaza.
      Da, sunt crestina. Insa am obosit sa imi las viata conduse de frica si dogme impuse. Va multumesc pentru comentarii. Ma ajuta sa comunic cu oameni de spirit si de bun simt.
      Sunt de acord, Dumnezeu se afla in inima mea, acolo trebuie sa il caut si il voi gasi.
      Doamne ajuta! Toate cele bune va doresc!

       
    3. Oare cine te-a indemnat sa citesti acele carti?Acele carti de bine, care dau sufletului dulci binecuvantari de iubire, fata de tine si de aproapele tau, crezi ca iti dau conotatii negative?Daca citind acele carti, te regasesti pe tine si crezi ca e un „pacat”, as vrea si eu sa cad in asemenea „pacat”. Numai bine si un gand bun tuturor.

      
 2. …… Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Superba povestioara lui Anthony de Mello ! ….
  …. Sa-l tratezi pe fiecare ca si cum ar fi … cu adevarat special , sa-l tratezi pe fiecare ca si cum ar fi
  chiar Mesia deghizat …. O idee absolut superba …. Oamenii cresc daca sunt tratati cu Caldura , oamenii
  cresc cand sunt tratati cu Respect , oamenii cresc cand sunt tratati cu Iubire …. Doar asa vor putea inflori , doar
  asa vor putea scoate tot ce e mai bun din ei , doar asa …. Cuvintele de incurajare , Respectul , Iubirea , Caldura
  sunt ingrediente care ne ajuta pe fiecare dintre noi sa crestem , sa ne dezvoltam , sa evoluam … Fiecare dintre
  noi are ceva cu adevarat bun in el , fiecare dintre noi are in interiorul lui o farama de Dumnezeu …. Avand parte
  de un tratament adecvat , avand parte de un mediu potrivit … fiecare poate inflori … Eu asa cred …
  …. Lectia de astazi este despre Prejudecata , este despre a nu i prejudeca pe cei din jurul nostru , este despre
  a i trata cu Iubire , cu Respect , cu Apreciere ….. este despre a l trata pe fiecare ca pe un Mesia deghizat …
  ……. Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….

   
 3. NU IMPORTA DE CE RELIGIE ESTI

  Iata un scurt dialog intre Leonardo Boff, un teolog brazilian si Dalai Lama.

  Intr-o discutie despre religie si libertate avuta cu Dalai Lama, putin provocator, i-am pus o intrebatre , care mi se parea foarte importanta :

  « Sfintia Voastra, care religie considerati ca este cea mai buna? »

  Credeam ca va raspunde : « Budismul tibetan » sau « Religiile orientale cu mult mai vechi decât crestinismul. » Dalai Lama s’a oprit, mi-a suris si, privindu-ma drept in ochi, ceea ce m-a surprins, caci se simtea provocarea din intrebarea mea, mi-a raspuns:

  « Cea mai buna religie este cea care te apropie de Dumnezeu. Este cea care face din tine, o persoana mai buna. »

  Putin surprins de raspunsul sau plin de intelepciune, l-am intrebat din nou:

  « Ce ne face sa fim mai buni? »

  El a raspuns:

  « Tot ceea ce nu ne lasa indiferenti la suferinata aproapelui si ne face sa fim mai sensibili, mai detasati, mai amabili, mai umani, mai responsabili, mai corecti si cinstiti.

  « Religia care-ti ofera si-ti recomanda toate acestea, este cea mai buna religie. »

  Câteva momente am ramas gânditor. Eram uimit, incântat , si mai sunt si astazi, meditând la raspunsul sau irefutabil si plin de intelepciune :

  « Prietene, nu ma intereseaza de ce religie esti si daca esti credincios sau nu…

  Pentru mine, este important felul cum te porti cu ceilalti, familia ta, colegii de serviciu, prietenii tai si in general cu toata lumea.

  Aminteste-ti ca universul este influentat de actiunile si de gândurile noastre. »

  « Legea actiunii si reactiunii nu se refera numai la fizica. Ea se aplica si la relatiile umane. Daca faci bine in jurul tau, ti se va raspunde cu aceiasi moneda. Daca te porti incorect, cu rautate, se va intoarce impotriva ta. »

  « Cea ce ne spuneau bunicii este adevarat. Vei primi intotdeauna ceea ce le doresti celorlalti. A fi fericit nu este mâna destinului, est mai degraba consecinta optiunilor tale de a te comporta fata de cei din jur. »

  La urma a mai adaugat:

  « Ia seama la gândurile tale caci ele vor deveni Cuvinte.
  Ia seama la cuvintele tale caci ele vor deveni Actiuni.
  Ia sema la actiunile tale caci ele vor deveni Obiceiuri.
  Ia seama la obiceiurile tale caci ele iti vor modela Caracterul.
  Ia seama la caracterul tau caci el iti va conditiona Destinul,
  Iar destinul va fi Viata ta…

  …si…

  « Nu exista religie mai mare ca Adevarul.»

  Desigur, preotii ortodocsi nu ar fi fost tot atat de incantati de raspunsurile inteleptului tibetan, care pt ei este pur si simplu un eretic rau pe care-l asteapta iadul (cel putin asta m inteles eu din articolele publicate in ziarul Lumina) pt ca, nu-i asa, singurii care detin Adevarul in lumea asta mare sunt ortodocsii.

  Oare asa sa fie? ADEVARUL ESTE UNUL! SI ACESTA E DUMNEZEU!

   
 4. Ortodoxie, inseamna credinta dreapta. Si nu, apartenenta la un cult ce propovaduieste, ortodoxia. Care este doar, scoala spre calea dreapta.
  Cei ce au ajuns deci, la credinta dreapta, tinta scolii, detin Unicul Adevarul, ca Ortodocsi.
  Acelasi lucru, este valabil in orice religie. Ca scoala, spre acelasi Unic Adevar.
  Multi veniti, putini chemati, se aplica oricarei ramuri religioase. Sau scoli, cum am spus. Multi elevi, putini absolventi, altfel spus.
  Adevaratii preoti ortodocsi, nu ar avea nici o problema in comunicarea cu adevaratii preoti tibetani. Ei fiind absolventii scolilor, lor.
  Oricine n-a patruns esenta Budismului tibetan, nu are o perceptie a Adevarului, precum o au realii preoti Ortodocsi.
  Dalai Lama, nu este, toti preotii tibetani.
  Asa cum adevaratii preoti Ortodocsi, nu sunt toti preotii crestini.
  Adevarul fiind doar Unul,…scolile catre acesta, sunt multe.
  Fiecare scoala, are absolventii ei. Care nu se confunda cu elevii, ce inca frecventeaza.
  In orice elev insa,…este un potential absolvent. Ca un Mesia, deghizat.
  O zi excelenta, tuturor.

   
  1. Tu intrebi, tu raspunzi, tu dai lectii si tot tu incerci sa faci diferenta, cand de fapt nu faci nici o diferenta.
   Faci niste propozitii asa de … haotice, ca sa nu mai vorbesc de semnele de punctuatie.
   Incerci, specific – doar incerci sa comentezi, dar tot tu singura te pierzi in hatisul explicatiilor sterile,
   a credintei tale ca faci niste comentarii foarte inteligente si filozofice.
   De fapt ce vrei sa explici ? Te negi chiar si pe tine ca fiinta umana!
   Imi pare rau, dar mereu aduci atingere inteligentei, intelegerii, iubirii, simplului si frumosului, fara
   sa-ti dai seama, … oare ?
   Dupa toate urechelile din partea mai multor comentatori… tu continui … oare cum se numeste aceasta
   boala ?

    
 5. Oare nu cumva ” A DOUA VENIRE A DIVINITATII ( a Mesiei ) se va produce atunci cand INIMILE TUTUROR OAMENILOR vor vibra la UNISON ………simtind ca suntem cu TOTII ………MESII ?

   
  1. S-ar putea intampla si asa.
   Insa nu curand. Ci mai degraba, la „pastele cailor”, ori, ”calendele grecesti” (desemnând ceva foarte îndepărtat ca timp, sau niciodată)
   Caci prea des, cei drepti au strigat catre Cer, intreband, ”pana cand, Doamne, pana cand”?,…dreptii, sa mai indure nedreptatea?
   Nu pentru ca nu mi-ar place sa fie asa.,…
   Insa asta ar lungi pana aproape la infinit, asteptarea si rabdarea dreptilor.
   Se pare totusi, ca un astfel de eveniment, s-a petrecut si se petrece,…luand prin surprindere, mai mereu,…ceva suflete nepregatite.
   Iar Divinitatea, nu pune la prea grea-ncercare, rabdarea ”dreptilor”,( poate si pentru a nu-i face sa se-ntoarca din drum) cum i-am numit eu, pe cei, despre care fiecare, isi face propria parere .
   Se pare, (afirmatie cu caracter de dat cu parerea) ca doar o masa critica trebuie atinsa, mai degraba.

   Zic si eu,…
   Cat mai pot sa zic,…si nu sare nimeni la mine, crezand ca eu sunt problema , lui.
   Doar de Bine.

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top