skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Am destui bani pentru asta?

 

Eram în Ajunul Crăciunului, la ultimele cumpărături – ce-i drept, cam întârziate! – şi ajunsesem în cele din urmă şi la raionul de papuşi, unde tare aş fi vrut să găsesc ceva potrivit pentru nepoţelele mele. Şi aveam de unde alege: o mulţime de papuşi Barbie îţi atrăgeau privirile şi parcă se cereau luate în braţe, pieptănate, îmbrăcate şi alintate! Alături de mine, o fetiţa îmbracată ea însăşi ca o păpuşa şi tinând strâns în mânuţă un teanc de bancnote, alegea şi ea din priviri o Barbie. Când dădea peste una care îi plăcea, se întorcea către taticul ei, întrebându-l:
– Am destui bani pentru asta?
De obicei, el dădea afirmativ din cap, dar fetiţa cauta mai departe, verificând mereu daca are încuviinţarea tatălui.
În timp ce ea îşi alegea păpuşa, de standul cu jucării şi jocuri video s-a apropiat un băieţel. Era îngrijit îmbracat, însa iţi puteai usor da seama că hainuţele lui erau cumparate la mâna a doua, iar jacheta era probabil cu 1-2 numere mai mici. Şi el avea bani în mâna, dar păreau să nu fie mai mult de cinci dolari. Şi el era însoţit de tăticul lui. Şi el cerea aprobarea la fiecare joc video pe care ar fi vrut să şi-l cumpere, dar tăticul lui de fiecare dată îşi clătina capul de la stânga la dreapta, privindu-l cu tristeţe.
Se părea că fetiţa îşi descoperise păpuşica preferată – o minunaţie de Barbie, pentru care ar fi fost invidiată de orice fetiţă. Cu toate acestea, se oprise o clipă în loc, urmărind ce se petrecea între baieţel şi tăticul lui. Destul de mâhnit, dar făra a fi revoltat, băieţelul a renunţat în cele din urma la ideea de a-şi cumpăra un joc video, alegând în schimb o cărticica. Tăticul lui îl lua de mâna şi amândoi se îndreptară spre un alt raion al magazinului. Fetiţa aşeză înapoi pe raft păpuşica aleasă şi alergă spre standul cu jocuri video. Cu emotie vizibilă lua jocul video ce părea sa fi fost mutat de la locul lui şi după ce discuta câteva clipe cu tatăl ei, amândoi se îndreptara spre ieşire.
Mi-am luat şi eu coşul şi m-am aşezat în rând dupa ei. Apoi, spre satisfacţia vizibilă a fetiţei, in spatele meu se aşezara băieţelul cu tăticul lui. Dupa ce tatăl fetiţei plăti jocul video, iar casierul i-l întinse fetiţei, aceasta se aplecă spre casier, şoptindu-i ceva la ureche.
Casierul zâmbi şi puse jocul video sub pult. Mi-am plătit şi eu cumpărăturile, iar în timp ce le aranjam în plasă, a venit rândul baieţelului. Casierul îl încasa, dupa care i se adresă cu faţa toată un zâmbet:
– Felicitări! Eşti al 100-lea cumpărător pe ziua de astăzi! Ai câştigat o mică surpriză!… După care îi înmână jocul video achitat de fetiţă.
Băieţelul înlemni de uimire. Era, reuşi el să murmure, era tocmai jocul video pe care şi-l dorise!
Fetiţa şi tăticul ei urmăreau totul de la distanţă, iar eu am vazut atunci cel mai larg, cel mai drăgălaş zâmbet stirb pe care l-am văzut vreodată!
După care au ieşit din magazin. I-am urmat îndeaproape. L-am auzit pe tatăl fetiţei întrebând-o de ce făcuse această alegere. Nu voi uita niciodată răspunsul micuţei.
– Tăticule, n-au spus Nana si Deda să-mi cumpăr ceva de care să mă bucur cu adevarăt, care să ma facă fericită?
– Chiar aşa au zis, dragoste mica, i-a răspuns tatăl.
– Păi vezi, tăticule, tocmai asta am facut! – i-a răspuns ea cu ochii strălucind de bucurie şi strecurându-şi mânuţa în mâna lui mare. Chicotind fericită, ţopăia alături de el spre maşina lor. Găsise cel mai bun răspuns la întrebarea ei: “Am destui bani pentru asta?”

Autor text: Sharton Palmer

Comentarii (8)
 1. Minunat! Cel mai frumos cadou pe care ti-l poti face este sa faci altcuiva un cadou pe care si-l doreste din suflet. Iti faci tie bucuria de a face pe cineva fericit!
  CE FERICIRE!

   
  1. Buna dimineata ,Clement de ceva vreme ma tot uit cu ,,tristete” la un Volkswagen CC…a-mi tot numar bani…da nu-mi iese…Acum ma gandeam daca nu vrei tu , sa ai parte de o FERICIRE SUPREMA …Stiu ca nu e Craciunul , da macar am incercat …Ce zici te ,,bagi”.la fericire…?

    
 2. ….. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Ce poate fi mai minunat decat sa aduci Bucurie ? …
  … Ce poate fi mai minunat decat raspandesti Bucuria in jurul tau ? …. Caci atunci tu faci Lucrarea Lui Dumnezeu …
  … Caci atunci tu faci acel Ceva pentru care ai fost creat … Acel Ceva pentru care ai fost menit …. Toate cate avem,
  toate de care stim sa ne bucuram sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi … dar … si noi prin Tot ceea ce suntem ,
  prin Tot ceea ce facem tot Darul Lui Dumnezeu suntem pentru semenii nostri …. Oare suntem indeajuns de constienti
  de asta ? … Oare ne dam seama cat de mult conteaza felul in care alegem sa ne comportam cu cei din jurul nostru ? …
  …. Cuvintele pe care alegem sa le folosim pot incuraja , pot lumina , pot ridica … Un zambet poate deschide o inima …
  …. Ceea ce alegi sa faci tu , actiunile tale , iti pot influenta Viata …. dar …. si Viata celor din jurul tau ….
  …. Alege sa fii Bucuria care se daruieste ! …. Alege sa te bucuri daruind Bucurie ! … Alege sa faci in fiecare zi ceva bun
  pentru semenii tai …. Facand asta , de fapt , faci ceva bun si pentru tine …. Vei realiza asta …
  …………. Va iubesc dragii mei luminosi …. Si …. Va doresc numai Bine ! …

   
 3. Salut stimati prieteni si mai ales pentru tine Razvan, care, am impresia ca ai cautat innadins aceasta poveste ca sa se potriveasca cu ce am scris eu acum ceva timp…povestea mea cu batranelul si pepenele galben. Mai facut sa lacrimez iarasi. Frumos gest , mai ales ca vine din partea unui suflet curat, ne-intinat de rautatile zilei. Cinste si parintilor ei, caci fara o educatie in acest sens , poate nu s-ar vedea astfel de gesturi.
  Sa avem parte mere de astfel de intamplari! Numai bine va doresc!

   
 4. Atunci cand pastram in Suflet Inocenta copilului din noi , inca neperturbata de ” invataturile ” Mintii si in special de ale „dragei sale odrasle – Orgoliul , consider ca acest comportament ar fi ceva normal …de zi cu zi .

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top