skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Tehnologia inimii – Karmapa

 

Ogyen Trinley Dorje este al 17-lea Gyalwang Karmapa, o figură venerată în budismul tibetan ce este devotat păstrării și propagării învățămintelor budiste.

Sfintia sa Karmapa vorbește la conferința TED din India despre cum a fost descopert ca reîncarnarea unei mărețe figuri din budism. Apoi, el ne arată că în lume se întâmplă multe lucruri minunate în design și tehnologie, dar trebuie să nu uităm să lucrăm la designul și tehnologia inimii noastre.

Ce simt acum este că ceilalţi prezentatori au spus exact ce vroiam eu să spun. Şi îmi pare că singurul lucru care mi-a rămas de spus este să vă mulţumesc pentru amabilitate.
Dar poate că in spiritul aprecierii amabilităţii voastre aş putea să vă împărtăşesc povestea mea.

Încă de când eram foarte tânăr, am primit diferite responsabilităţi şi mereu mi s-a părut, tânăr fiind, că totul era pregătit pentru mine. Toate planurile pentru mine erau deja făcute. Mi s-au dat hainele de care aveam nevoie ca să le port şi mi s-a spus unde trebuia să fiu, mi s-au dat aceste mantii preţioase care arătau sfinte ca să le port, cu înţelegerea că era ceva important şi sacru.

Dar înainte să am acest stil de viaţă formal trăiam în Tibetul de est cu familia mea. Cam pe când aveam şapte ani, deodată, o echipă de căutare a ajuns la mine acasă. Îl căutau pe următorul Karmapa, şi i-am văzut vorbind cu mama şi tata, şi am auzit că spuneau că eu sunt Karmapa. Şi azi oamenii mă întreabă adesea cum m-am simţit atunci. Cum e să vină şi să te ia repede, şi viaţa ta să se schimbe total? Ceea ce spun cel mai adesea este că, la vremea aceea, mi s-a părut o idee interesantă. Mă gândeam ca va fi chiar amuzant şi că o să am mai multe lucruri cu care să ma joc.

Dar nu s-a dovedit să fie aşa de amuzant până la urmă, aşa cum credeam eu că va fi. Am fost plasat într-un mediu destul de strict controlat. Şi imediat, o mulţime de responsabilităţi diferite, educaţie şi altele, mi s-au dat. Am fost separat în mare măsură de familia mea inclusiv mama şi tata. Nu aveam prea mulţi prieteni cu care să îmi petrec timpul, dar se aştepta de la mine să îndeplinesc toate îndatoririle prescrise. Aşa s-a dovedit că fantezia mea despre o viaţă distractivă ca Karmapa nu avea să devină realitate. Simţeam mai degrabă în cazul meu că eram tratat ca o statuie, şi că trebuia să stau într-un loc asemenea unei statui.

Cu toate astea, am simţit că, chiar dacă eram separat de cei dragi – – şi, că acum sunt şi mai departe. Când aveam 14 ani, am fugit din Tibet fiind şi mai departe de mama şi tata, de rude, de prieteni şi de ţara mea. Şi totuşi, în inima mea nu simţit despărţirea in sensul de dragoste pe care o simţeam pentru aceşti oameni. Încă simt o legătură foarte puternică de dragoste pentru toţi aceşti oameni şi pentru ţară.

Şi încă păstrez legătura cu mama şi cu tatăl meu, chiar dacă destul de infrecvent. Vorbesc cu mama când şi când la telefon. Şi experienţa mea este că atunci când vorbesc cu ea, cu fiecare secundă care trece în timpul conversaţiei noastre, sentimentul de dragoste care ne leagă ne aduce din ce în ce mai aproape.

Astfel acestea au fost doar câteva remarci despre trecutul meu personal. Şi în ceea ce priveşte alte lucruri pe care am dorit să le împărtăşesc cu voi, mă refer la idei, cred că este minunat să avem o asftel de situaţie, în care atât de mulţi oameni din locuri diferite şi cu experienţe diferite se pot aduna laolaltă, să schimbe idei şi să formeze relaţii de prietenie între ei. Cred că este simbolic pentru ceea ce vedem în lume în general, şi anume că lumea devine din ce în ce mai mică, şi că toţi oamenii lumii se bucură de şi mai multe oportunităţi pentru conectare. Asta e minunat dar trebuie să ne amintim că ar trebui să avem un proces similar înăuntru. Concomitent cu dezvoltarea exterioară şi cu oportunităţile sporite, trebuie să avem şi dezvoltare interioară şi o adâncire a conexiunilor noastre de inimă în aceeaşi măsură cu conexiunile exterioare. Aşa am vorbit şi am auzit despre design săptămâna asta. Cred că este important pentru noi să ne amintim că trebuie să mergem mai departe în încercarea de a face un design al inimii. Am auzit multe despre tehnologie săptămâna asta, şi e important pentru noi să ne amintim să investim multă din energia noastră în îmbunătăţirea tehnologiei inimii.

Aşa că, deşi sunt mulţumit de dezvoltările minunate care se petrec în lume, încă am un sentiment de limitare atunci când vine vorba despre capacitatea pe care o avem de a ne conecta unii cu alţii de la inimă la inima, sau de la minte la minte. Simt că sunt unele lucruri care ne stau în cale.

Relaţia mea cu acest concept de legătură inimă-la-inimă sau minte-la-minte, este una interesantă, deoarece, ca lider spiritual, încerc mereu să îmi deschid inima către ceilalţi şi să mă ofer legăturilor inimă-la-inimă şi minte-la-minte într-un fel sincer cu alţi oameni, dar în acelaşi timp, am fost sfătuit că trebuie să subliniez inteligenţa mai importantă decât conexiunile inimă-laăinimă, deoarece, să fii cineva în pozitia mea, dacă nu mă bazez în mod esenţial pe inteligenţă, atunci ceva periculos mi se poate întâmpla mie. La mijloc aici e un paradox interesant. Dar am avut odata o experienţă cu adevărat remarcabilă, când am avut în vizită un grup din Afganistan, şi am avut un dialog cu adevărat interesant.

Am ajuns să vorbim despre Budhha Barniyan, care, aşa cum ştiţi, au fost distruşi cu câţiva ani în urmă în Afganistan. Dar baza conversaţiei noastre a fost tema abordărilor diferite către spiritualitate din partea tradiţiilor musulmane şi budiste. Bineînţeles că în tradiţia musulmană deoarece au învăţăturile în jurul conceptului de idolatrie, nu găseşti atât de multe reprezentări fizice ale divinităţii sau ale eliberării spirituale precum găseşti în tradiţia budistă, unde, bineînţeles, există multe statui ale lui Budhha care sunt foarte venerate. Deci, discutam despre diferenţele dintre tradiţii şi ceea ce au perceput mulţi oameni ca pe o tragedie în distrugerea Buddha Barniyan, eu am oferit o sugestie că poate ar trebui să privim asta într-un mod pozitiv. Ce am văzut in distrugerea Buddha Barniyan a fost o distrugere a materiei, a unei substanţe solide care cade şi se dezintegrează. Poate că am putea să vedem în asta ceva similar prăbuşirii Zidului Berlinului, în care o diviziune care ţinea separate două tipuri de oameni, s-a prăbuşit şi a deschis o uşă pentru şi mai multă comunicare. Cred că în felul ăsta este mereu posibil pentru noi să extragem ceva pozitiv care ne poate ajuta să ne înţelegem mai bine reciproc.

Deci, cu privire la dezvoltarea despre care vorbim aici la conferinţă, simt cu adevărat că dezvoltarea nu ar trebui să creeze o povară în plus pentru noi ca fiinţe umane, dar ar trebui să fie folosită pentru îmbunătăţirea stilului nostru fundamental de viaţă sau a felului în care trăim în lume.

Bineînţeţes că mă bucur de creştere şi de ridicarea nobilului pământ al Indiei, marea ţară India, dar în acelaşi timp mă gândesc aşa cum unii din noi au înţeles deja trebuie să fim conştienţi că anumite aspecte ale acestei dezvoltări au preţul lor pentru pământul pe care stăm. În timp ce escaladăm copacii, unele din lucrurile pe care le facem ca să ne suim în copac de fapt ameninţă copacul chiar la rădăcina sa. Şi astfel, ceea ce rămâne este nu doar să ai informaţii referitoare la ceea ce se întâmplă, dar să dai atenţie acelui lucru şi să lăsăm aceasta să ne motiveze să devenim mai sinceri şi mai pozitivi. Am auzit săptămâna asta despre suferinţe oribile pe care femei din toată lumea le îndură zi de zi. Avem această informaţie, dar ceea ce adesea se întâmplă cu noi este că nu îi dăm cu adevărat atenţie. Nu alegem cu adevărat ca aceasta să cauzeze o schimbare în inimile noastre. Calea de a merge înainte pentru lumea noastră – – aceea care va pune dezvoltarea exterioară în armonie cu adevărata rădăcina a fericirii – – este să permitem informaţiei de care beneficiem să ne schimbe inima cu adevărat.

Cred ca motivaţia sinceră este foarte importantă pentru bunăstarea noastră viitoare, pentru adevărata noastră bunăstare ca oameni, şi cred că înseamnă să ne imersăm în orice facem acum. Indiferent ce muncă facem acum pentru beneficiul lumii, imersează-te în ea gust-o până la capăt.

De când suntem împreună săptămâna asta am respirat împreună de milioane de ori şi probabil că nu am fost martorii nici unei schimbări majore în viaţa noastră dar adesea nu vedem schimbările foarte subtile. Şi cred că uneori dezvoltăm concepte măreţe despre cum ar arăta fericirea pentru noi, dar dacă privim cu atenţie vedem că există mici simboluri de fericire în fiecare respiraţie a noastră.

Fiecare dintre voi care a venit aici este atât de talentat, şi aveţi atât de mult de oferit lumii încât cred că e bine să închei şi să vă îndemn sa petrecem un moment ca să apreciem cât de norocoşi suntem că ne-am întâlnit astfel şi că discutăm idei şi creăm o aspiraţie puternică şi energie inăuntrul nostru vom lua ce e bun ce a rezultat din această conferinţă impulsul, pozitivitatea, şi le vom răspândi şi le vom duce în toate colţurile lumii.

Sfinţia Sa Karmapa:Mâine este prezentarea mea.

Lakshmi a muncit din greu, chiar şi cand m-a invitat pe mine, ca să nu mai zic de celelalte lucruri necesare ca să pună totul în mişcare, şi uneori m-am opus, şi am fost foarte emoţionat pe durata întregii săptămâni. Mă simţeam confuz şi nu prea bine, şi oamenii mă întrebau de ce. Le spuneam „pentru că trebuie să ţin o prezentare mâine”. Aşa că Lakshmi a trebuit să mă rabde, dar apreciez foarte mult oportunitatea pe care mi-a dat-o ca să fiu aici. Şi vouă, tuturor, vă mulţumesc foarte mult.

Vă mulţumesc foarte mult.

Comentarii (27)
 1. Buna dimineata, in religia Budista chestia asta cu reincarnarea e o ,,miscare’’ tare interesanta…De multe ori m-am intrebat ce s-ar fi intamplat daca si religia crestina ar fi adoptat aceasi dogma – a reincarnarii Initiatilor…Poate nu chiar Isus ( sau de ce nu..? ) dar macar acceptarea ideii ca Apostolii – Spirite se reincarneaza in ideia desavarsirii Invataturii .Ma rog ,unii sustin ca sunt printre noi…E fara relevanta atat timp cat nu sunt cunoscuti…. Inportant ar fi fost daca ei ar fi continuat sa fie ,,cautati ‘’ – acceptati ca si continuatori ai Sfintelor Invataturi…
  Revenind la sfintia Sa Karmapa . O echipa de,,cautatori ‘’ au decis ca el e spiritul reincarnat al defunctului Karmapa..Bineteles ca bietul Dorje – copilul de sapte ani nu avea nici o ideie de ce inseamna asta.
  El era un copil bun, cuminte , respectuos…la cei sapte ani ai lui.Luat si introdus in mediul adecvat , cumva izolat si indreptat doar catre studiul sfintelor scripturi Budiste…A inceput chiar el sa fie convins ca e …Karmapa.Nu a fost vorba de nici o ,,chemare’’.. doar o hotarare luata de alcineva…
  Alegerea urmatorului Dalai Lama se face la fel. E un pic amuzant deoarece ,,spiritual reincarnat ‘’ nu isi aminteste absolut nimic din viata anterioara…El doar accepta situatia.
  Gaditi pozitiv – le spune Karmapa , grupului de Afgani care se plangeau de distrugerea statuilor de veneratie…Si da exemplu Zidul Berlinului…E ca si cand …gospodarului (care ia intrat un camion in curte cu tot cu gard si ia luat si un colt de casa ) care a-si smulge parul din cap de durere…Tu ii spui : Gandeste pozitv bade ,acum ai o vedere mult mai larga ….poti sa privesti lumea direct din fotoliul din casa…
  ,,Am auzit săptămâna asta despre suferinţe oribile pe care femei din toată lumea le îndură zi de zi. Avem această informaţie, dar ceea ce adesea se întâmplă cu noi este că nu îi dăm cu adevărat atenţie. Nu alegem cu adevărat ca aceasta să cauzeze o schimbare în inimile noastre. Calea de a merge înainte pentru lumea noastră – – aceea care va pune dezvoltarea exterioară în armonie cu adevărata rădăcina a fericirii – – este să permitem informaţiei de care beneficiem să ne schimbe inima cu adevărat.’’- Avem informatia , ce facem cu ea…. ? Pai mergem mai departe , din moment ce astfel de suferinte oribile se petrec chiar pe nobilul pamant al Indiei – unde se tine conferinta .
  Toate au un pret pe lumea asta .- pune Karmapa ,probabil ca si exploatarea femeilor in semi-scalavagismul dogmatic al religiilor Budiste si Musulmane se inscriu in ,,pretul corect’’
  Tehnologia inimii – e atat de simpla incat pare incredibila…Sentimentele pe care le generam cu /si din inima sunt componenta sufletului nostru.Ofera si primeste iubirea cu aceasi intensitate si vei intelege ce inseamna fericirea.
  O zi buna.

   
  1. Referitori la afghani si distrugerea statuilor poate n-ai inteles bine mesajul. Statuile erau budiste, deci persoana afectata de acest vandalism era chiar el, iar atacatorii erau afghanii. Ei au distrus statuile. Au tras cu mitralierele si rachete in cele mai mari statui budiste.
   Am preciazat acest lucru pentru a clarifica despre ce este vorba.
   Evident reincarnarea exista si pe vremea lui Isus si multa vreme dupa aceea in crestinism. S-a renuntat in consiliul de la Niceea la aceasta reprezentare. Evident motivele erau acelea ca nu se impacau cu varianta Rai – Iad scoasa atunci din palarie :)
   O zi minunata!

    
   1. Crede-ma ca stiu mult mai multe despre distrugerea statuilor Buddha Barniyan din Afganistan.Cei care le-au mitraliat si distrus nu erau Afgani…Faceau si fac parte dintr-o miscare islamista. Dar asta e alta poveste. Erau centre religioase Budiste incarcate de istorie si energii …Explicatia data de Karmapa , – hai sa privim pozitiv aceasta distrugere – dezintegrare a materiei ( Statuile erau doar niste pietre , la urma urmei …nu..? ) iar prin asta sa deschis o ,,usa ” intre cele doua dogme – Budism si Islamism…———
    …..,,în care o diviziune care ţinea separate două tipuri de oameni, s-a prăbuşit şi a deschis o uşă pentru şi mai multă comunicare. Cred că în felul ăsta este mereu posibil pentru noi să extragem ceva pozitiv care ne poate ajuta să ne înţelegem mai bine reciproc.”—-spune Sfantul …..Ma intreb ce parere or avea cei care au tras cu ,,bazoka” in statui…? Sa fi fost si ei invitati la acea conferina…asa ca o cale spre comunicare…Modul de exprimare mi-sa parut , un pic deplasat , de acea am dat acel exemplu.
    In alta ordine de idei …Reincarnarea – reluarea ciclului vietii e si asta un curent – o dogma si nimci alceva , fara nimic concret .Sunt doar speculatii …Personal eu sunt adeptul acestei ,,idei”…Cred ca asta vine din dorinta de a ,,crede ” sau a spera ca ,,ceva” exista ,,dincolo”..dar asta e ceva foarte vag…Fara nici o baza solida .
    Daca reincarnarea era acceptata in dogma crestina – pana la celebrul ,,Conciliu de la Niceea – doar ca linie ideologica fara a avea ceva concret fiind inlocuita cu alte ideologii , e pentru ca nu avea fundament…Bine nici povestea cu Raiul si Iadul nu are fundament
    da macar de acolo nu se intoarce nimeni…sa ne ,,convinga”.
    Reincarnarea spiritului ( daca se produce..)se face fara a avea nici cea mai mica relevanta sau ideie despre viata anterioara..
    Mici exceptii in care unii subiectii aveau …amintiri ” confuze si contradictorii ceva de ordinul ,,viselor”…
    Nu sa nascut nimeni care sa aiba amintiri clare si coerente dintr-o viata anterioara…Ce se intampla in cazul meditatiilor sau hipmozei e discutabil. Am trecut prin asa ceva si eu am ,,vazut si am si vorbit ” cu entitati…dar se poate sa fi fost doar in capul meu asta…sub ifluenta celor citie in timp sau a convingerilor personale….
    Sa ai o zi buna

     
    1. Da islamisti, dar islamisti afghani. :) Oricum ideea este ca sa nu lasi un eveniment nefericit, oricat de dificil ti-ar fi sa-l accepti sa devina un motiv de ruptura intre oameni. Ce simplu ar fi fost sa le reproseze asta. De la asemenea intamplari se nasc divergente milenare intre popoare. Atunci cand fiecare raspunde cu aceeasi moneda si mai si pune cate ceva ca bonus, in scurt timp conflictul e pornit si milioane de oameni isi dau unii altora in cap fiind convinsi de dreptatea lor. Exemplele le vedem zilnic in jurul nostru, conflicte istorice dintre romani si maghiari, dintre romani si rusi, dintre greci si turci…. si multe altele asemanatoare. Aceste conflicte au pornit tot de la intamplari nefericite in care fanaticii ultranationalisti dintr-o parte si alta au pus paie pe foc.
     avem cu totii de invatat din acest exemplu. Asta e parerea mea. Daca ingropam ceea ce ne desparte de ceilalti nimic nu ne mai impiedica sa fim aproape unii de altii, in pace si armonie.
     Referitor la reincarnare, sunt multe dovezi. Copii care vorbeau limbi pe care nu le-au auzit niciodata, care stiau lucruri pe care nu aveau cum sa le stie. Sunt cazuri documentate, studiate unele dintre ele chiar si de oamenii de stiinta. Dar stii care este lucrul cel mai interesant? Ca nu e nevoie de milioane de dovezi. E suficient unul singur. Daca un singur caz este adevarat, teoria este demonstrata.
     Referitor la Niceea, pot spune ca pana atunci bazele credintei reincarnarilor erau vechi si acceptate peste tot. Evident din motivele enumerate de mine mai devreme. Oamenii pur si simplu se mai loveau din cand in cand de un asemenea caz. Oricum, asta nu are prea mare importanta.Motivul introducerii Raiului si Iadului sunt simple. Crestinismul devenise o religie de stat. Devenise religia oficiala, era acceptat de imparati. Prin urmare, trebuia sa-i ofere inparatului, regelui etc. legitimitatea. Astfel, el devenea „unsul lui Dumnezeu” si era de necontestat in functia lui. Supunerea maselor era mult mai simplu de obtinut cand il ameninti ca daca nu face cum vrei tu va arde in Iad. Pentru excomunicare si multe altele, omul avea deasupra capului blestemul Iadului. Daca ii spunei in schimb ca isi iroseste viata, el putea sa-ti raspunda ca e alegerea lui si ca in viata viitoare va fi un om bun.
     Evident, efectul e total diferit. Ceea ce fusese bun pana atunci, nu mai era bun dupa ce religia s-a lipit de putere. Ea trebuia sa aduca si mai multa supunere. Pana atunci adusese iubire si libertate.

      
 2. Bine ar fi de stiut ca invataturile budhiste sunt cele mai aproape de adevarul divin din toate religiile.
  Sigur ca acestea au fost denaturate, ca de obicei peste tot, si „inchinarea” la acel „chip cioplit” a devenit o moda de nelepadat pe pamant.
  Budha a spus candva: „daca ma veti gasi, omorati-ma!”
  Invatatura e asadar importanta nu fiinta.
  Ce se uita sau nu se cunoaste e ca invataturile reincarnarii au facut parte din crestinism pana la Concilul din Niceea cand „capeteniile” au concis ca e gresit sa stim ca viata e vesnica si revenim pana la desavarsire, ceea ce face tinerea noastra la iezle imposibila.
  Si uite asa au mai „corectat” prin „partile esentiale” una alta si cum cartile se degradeaza, oamenii mor, dupa cateva generatii s-a uitat cine suntem si ce facem aici.
  Puterea nu a uitat deloc, ei stiu ca venim aici cu amintirile ascunse nu sterse a ceea ce suntem.
  Toata memoria ancestrala a existentei noastre cosmice e depozitata in noi. Sufletul e ca un supercip care inmagazineaza ingtreaga informatie si odata patruns in corp determina functionarea catorva din corpurile noastre energetice.
  In medie am trait cam 200 de vieti pe aceasta planeta, unii sunt mai tineri, dar altii sunt neinchipuit de vechi aici.
  E clar ca accesarea informatiei depozitate in noi e tot mai usoara acestora din urma.
  Aceasta informatie devine accesibila doar prin ridicarea nivelului de constienta.
  Mecanismele acestea divine sunt valabile in orice colt de univers indiferent daca credem toti in ele sau niciunul!
  Asadar nici „personajele” din „credinta” si „religia” noastra actuala (nu prea au ramas „colturi” de lume de tip social, politic sau religios in care sa nu fi fost incarnati pana acum!) nu se sustrag acestor legi.
  Cum insa fiecare religie ne-a insuflat ca aceea e cea mai „tare” si „adevarata” nu ne-am sfiit de fiecare data sa luam ciomagul si sa „subliniem” aceasta pe caputul celui ce nu a fost de aceeasi parere cu a noastra!
  Cu acest program revenim si reluam de unde am ramas, pana la „transformare”!
  Imi aduc aminte de o prietena buna care o tinea intr-una cu isus intr-o fervoare suspecta ca in viata trecuta a fost calugarita. Dar ce era mai important ca in meditatia comuna i s-a aratat ei ca inainte de aceasta a fost de doua ori femeie musulmana in desert.
  Exemple de acestea am o gramada.
  Se poate sti de asemenea ca si isus a fost reincarnarea maestrului Zaratrustra iar cei trei „magi” nu au fost altii decat elevi ai sai care l-au „asteptat” la incarnare ca in modelul din postare.
  Se mai pot afla si alte detalii de tip: Maria a avut 14 ani iar Iosif 74, nasterea a avut loc intr-o grota- locuinta, tipica zonei fierbinti, mai tarziu au trait intr-o vila romana.
  Isus nu e de asemenea totuna cu Chistos cum peste tot se amesteca mai din nestiinta, mai intentionat pentru a deruta.
  Cam pe la varsta de doi ani s-a incercat „ancorarea” energiei cristice si noul nascut dar aceasta a fost atat de puternica incat acesta a „ars”.
  A existat o a doua nastere la cativa ani, asanumitul copil Nathan.
  Ce a facut fiinta numita Isus pana la varsta adulta se incearca peste tot sa se reconstruiasca.
  Semnificativ e ca in momentele cheie si care ne-au marcat evolutia cele doua mii de ani nu a reusit nici pe departe ceea ce se vehiculeaza, s-o fi dorit sau intentionat (impletitura de interese si scenarii depaseste posibilitatile noastre de intelegere).
  Ar trebui aici de aratat ca Lucifer, care inseamna „purtatorul luminii”, nu e altcineva decat un „Dumnezeu” al unui alt Univers ca al nostru si cu care Dumnezeul nostru a „cooperat” miliarde de ani!
  Acest Lucifer a facut o incercare de preluare a puterii folosindu-se de acest fel de fiinte, si nu numai, de „fiinte” de rang inalt, ceresc!
  In cele trei zile in care cica isus al nostru „s-a luptat” cu satana si „l-a invins” s-a intamplat din pacate exact contrariul: a cedat ofertei de putere!) Rezultatul s-a vazut cele doua mii de ani!
  Pana nu demult „complotistii” au sperat ca vor reusi preluarea acestei puteri pe care, Slava lui Dumnezeu- Fiinta Suprema a Universului Nostru, nu au reusit!
  Isus a revenit de atunci printre noi, chiar si pana mai deunazi, dar din pacate nu a facut nici un efort sa arate adevarul, sau sa faca vreo corectie de curs! Nu trebuie de condamnat; nimic nu se putea face aici daca nu eram si noi sa „punem umarul” (si apostolii se afla toti printre noi si au probleme destule sa repare ce au stricat!) care pe unde am putut, mai sedusi mai inaripati de perspectivele oferite!
  Adevarul Divin ne sta tuturor la dispozitie insa trebuie invocat!
  Daca vi se va spune si Voua, intr-o zi: „Cel pe care il numiti Isus nu a fost trimisul meu si nici nu va fi vreodata!”, sa nu va minunati!
  Nu vreau sa ranesc pe nimeni, dar tot asa cum am ajuns in starea actuala, va trebui sa iesim.
  Slava tuturor Fiintelor Ceresti care au stat fara sovaiala alaturi de Dumnezeu si care ne ajuta sa iesim si din acest impas care de mare insemnatate va fi in ascensiunea noastra.
  Imi cer iertare lui Dumnezeu si tuturor Sufletelor vatamate vreodata!
  Il rog pe Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot ce faceti!

   
 3. Sincer, nu prea am inteles despre ce vroia gigel sa ne vorbeasca. Adica cam care era tema. Era vreo tema?
  Ca mie mi s-a parut un fel de ciorba cu pretentii spirituale…
  Intai a fost luat cu japca de la groapa de nisip, apoi a fugit singur, apoi a descoperit legatura inima-inima si altele, apoi a facut misto de saracii afgani (mie sincer si se pare ca i-a cam luat la misto, vorba lui Vali, la faza cu statuia distrusa), apoi vorbeste vorbe. Aparent spirituale…
  Am mai inteles ca i s-a inoculat ca ar fi a n-spea intrupare, ca el a luat-o de buna si s-a complacut in povestea asta (ma rog, saracul copil n-a avut alta sansa decat sa accepte chestia asta, el fiind mic si neajutorat). Acum, cand s-a trezit lider spiritual, chiar ii place…
  End of story!
  Am pierdut ceva?

   
  1. Totul, cum stii Clement, este spiritual.
   Diferenta este doar de grad.
   Informatia spirituala, in gradele ei,…fara sa am pretentia ca spun ceva nou, este o hrana.
   Pentru cine este sub gradul de spiritualitate al acestui documentar,…el este o hrana.
   Pentru cine este peste gradul de spiritualitate al acestui documentar, el nu mai poate reprezenta o hrana.
   Din punctul meu de vedere, informatia marca TED,…este un gen de informatie spirituala, medie.
   Unora, le spune multe,…sau ceva.
   Altora, nimic. In sensul de nou. Evolutiv. Acestia , banuiesc eu, ca se afla la nivele ceva mai superioare.
   Trebuie ca, pentru fiecare ca existe hrana de care are nevoie, la un moment dat.
   Asa inteleg eu.
   Daca n-ai pierdut nimic,…pentru a pricepe ceva nou pentru tine,…nu e exclus, ca altii sa beneficieze, de pe urma acestei informatii.
   Doar de Bine.

    
  2. Clement, trebuie sa intelegi ca incarcatura este alta in acest interviu. El este privit ca un sfant, ca un cap al budismului. Cand apare el, oamenii se aseaza in genunchi. Asta este ceea ce traieste el zi de zi. Spune vorbe de duh si transmite invataturi la fiecare pas.
   Aici, la TED el a facut un lucru impresionant. A aratat tuturor ca este si el un om. Un om care duce pe umerii lui o indatorire. Si-a dezvaluit fata umana. Pentru noi poate fi banal, dar pentru cei din India a fost cu adevarat o mare surpriza. In mare, cam asta e mesajul.
   O zi minunata!

    
 4. Buna seara.
  Nu draga Clement,nu cred ca ai pierdut ceva….doar ca fiecare intelege ce vrea ,daca este ceva de inteles.
  Despre adevarul Divin ,eu personal imi permit sa gandesc mult si caut sa inteleg ceea ce mi se pare mie din ce citesc ca mi se potriveste cu linistea din interiorul meu.Cu ceea ce simt eu ca ar fi adevarat.Mai sus,Nicu incearca sa ne spuna cate ceva despre Iisus.Pe mine acest personaj m-a intrigat de cand ma stiu,mai ales ca in copilarie mi se vorbea mult despre Iisus.Imi amintesc ca eram cam aproape de varsta adolescentei cand ,vorbind cu tata,i-am spus dintr-odata ca si cum as fi stiut ca „Iisus a fost un om ca si noi” si nu vad de ce as venera o fiinta ca si mine.Apoi mai tarziu in viata am cautat sa citesc despre ce se cunoaste din viata acestui personaj.In final am ajuns sa cred ceea ce spune Paul Brunton , ca personajul Iisus asa cum incearca crestinismul sa ne determine sa credem, nu a existat.
  Dar despre personajul din filmuletul de mai sus….lumea din Tibet,pentru mine ,ramane un mister.Am incercat sa ma lamuresc si eu un pic despre aceasta lume citind cateva din cartile lui Lumbsang Rampa , care declara si el ca ar fi o reincarnare a unui sfant tibetan.Sunt multe chestii despre Tibet care,eu cred,ar trebui sa traim printre acei locuitori pentru a ajunge sa te convingi de ceva.Obisnuiesc sa spun ca nu-mi pot permite sa nu cred ceva daca nu am toate informatiile necesare.Unii intelepti,mari ganditori,spun ca trebuie sa crezi ceea ce simti in interiorul tau ca ar fi adevarat.Afland anumite informatii despre un personaj asa zis sfant sau despre o problema mistica,crede numai daca simti in interior ca este adevarat.Daca ramai cu o indoiala inseamna ca nu este cazul sa crezi c-ar fi veridica.
  Despre tehnologia inimii…daca inima te indeamna sa iubesti iubeste.Asculta-ti inima spun multi.Dar asa de mult am devenit niste fiinte rationale ascultand doar de ce ne spune mintea ca imi inchipui ca este destul de dificil sa deosebesti cand iti vorbeste inima si cand mintea.Cand inclini spre sentimente de compasiune si toleranta,gandesti ca-ti vorbeste inima.Cand inclini spre lucruri materiale poti fi sigur ca ti-a vorbit mintea.Dar oare poti fi sigur ca asa este?
  Am scris cam mult…fara sa spun ceva concret si vrednic de luat inseama.
  Dar sa va doresc o seara buna puteti considera cu totii.

   
 5. Articolul mi-a creat următorul comentariu interior: am reținut câteva aspecte cheie… destinat sau pre-destinat să fiu the Karmapa… acceptarea rolului… responsabilitate… inteligență… lider spiritual… Dacă orice om s-ar considera a fi o parte integrantă a unui organism divin, atunci așa ar ajunge. Responasabilitatea vine de la sine, pentru că atunci ști că problema esențială a fiecăruia este lipsa de comunicare cu sinele propriu, înstrăinarea de tine însuți cu repercursiuni identice în exterior. Inteligență? Da, și multă înțelepciune pentru că sunt destul de mulți oameni care nu au devenit lideri spirituali pentru lumea lor interioară… ne trebuie un lider exterior care să ne învețe cum se comunică normal și firesc. E perfectă imperfecțiunea lumii pentru că e miraculos cum un sigur om poate fi scânteia care aprinde flacăra din noi. Și atunci vom radia toți iubire, armonie, echilibru… asta costă doar dacă nu te costă :)

   
 6. … ,, toţi oamenii lumii se bucură de şi mai multe oportunităţi pentru conectare. Asta e minunat ,,…..
  … ,, Concomitent cu dezvoltarea exterioară …. trebuie să avem şi dezvoltare interioară şi o adâncire a conexiunilor noastre de inimă în aceeaşi măsură cu conexiunile exterioare. ,,….de a ne conecta unii cu alţii de la inimă la inima, sau de la minte la minte…..
  … ,, dezvoltarea nu ar trebui să creeze o povară în plus pentru noi ca fiinţe umane, dar ar trebui să fie folosită pentru îmbunătăţirea stilului nostru fundamental de viaţă sau a felului în care trăim în lume,,….
  …………………………………………………………………………..
  …. Minunat discurs ! Multumesc Sfinţia Sa Karmapa ! Multumesc Razvan !
  Nu am citit inca celelalte comentarii… :)

   
 7. Una din importantele Legi Divine spune: „cu cat vei da mai mult cu atat vei primi si mai mult!”
  Calugarii tibetani au ignorat vreme de secole aceasta Lege, acumuland enorma cunoastere divina dar pastrand-o pentru ei.
  Carma adunata au trebuit sa o reechilibreze, asta fiind una din cauzele macelariri lor de catre China comunista.
  „Iesirea” calugarilor tibetani „in lume” sa-si arate cunoasterea acumulata si sa o puna la dispozitia omenirii e urmarea fireasca.
  Se poate observa asta de mai multa vreme.

   
  1. …,bravo Nicu, asa este. Nu ma asteptam ca cineva de pe un asemenea site sa aiba asemenea cunoastere!
   Tibetul inainte de a fi cucerit de chinezi era un stat religios budist in care o mana de caiugari ii cam asupreau pe oamenii obisnuiti ce nu erau „inregimentati” in ierarhia ecleziastica. Tibetul era foarte inchis ca stat si sa ajungi la capitala lor Lhasa era numai pentru cei mai ambitiosi exploratori. Calugarii ii dispretuiau privindu-i de sus pe cei din statele vecine si laice evident, si toata cunoasterea spirituala pe care o accumulau o tineau numai pentru ei si nu dadeau nimic inafara. Este adevarat ca cativa, foarte putini din ei, meditau cate 20-30 de ani sau mai mult singuri prin pesteri si accumulau ceva Cunoastere, dar oricum nu prea depaseau ca suflet vibratia dimensiunii a 5-a. Sigur, este mult mai sus ca un suflet obisnuit dar nu este uluitor. Acum umbla pe strada fara sa fie yoghini persoane cu suflete de 5D pentru ca in timpurile acestea au venit sa se incarneze pe aici cateva zeci de milioane de asemenea vibratie, caci suflete cam de 5D erau si apostolii lui Christos. Sa stiti ca toti guru astia din India, de qi-gong din China, etc sunt in medie ca suflete de vibratie 4,5 pe scala chakrelor, mare lucru sa dapaseasca careva 5.0.
   Ei au invatat ca la scoala preceptele, s-au patruns de vreo 20-25% din ele, restul nu le-au inteles cu adevarat, nu le traiesc, sunt plini de tipare mentale de 3D dar habar n-au, doar repeta invataturile ca papagalii si apoi ii vezi ca tin conferinte, scriu carti si pozeaza in mega-sfinti. Ei sunt buni sa tina cursuri la suflete tinere de 3D dar nu mai inalte. Sunt extrem de putini cu suflete cu adevarat inaltate si curatate de tiparele dimensiunilor inferioare, un exemplu fiind Yogananda care chiar era de 7D.
   Ca celebrul yoghin Milarepa erau foarte putini, adica cei care chiar ajungeau la iluminare deplina, adica cu sufletul in dimensiunea 7. Milarepa spre deosebire de yoghinii din Tibet de dinainte de cucerirea chineza mai si iesea in lume dupa ce medita cu anii prin pesteri sa dea si altora, nu sa tina ca harciogul cunostintele numai pentru el!
   Ei, exact pe contra au facut sute de ani calugarii din Tibet tinand Cunoasterea numai pentru ei si evident ca prin mecanismele Creatiei s-au incarcat fara sa stie de un munte de energie negativa sau karma daca vreti sa-i spuneti fata de restul sufletelor de pe Pamant! Ca atare a fost pus in miscare automat un sir de evenimente care sa reechilibreze balanta energetica si ca atare hopa si chinezii ca au fost folositi ca instrument de echilibrare a karmei accumulate.
   Mare lucru sa stii cateva legitati elementare ale Creatiei dar baietii astia din Tibet erau si inca sunt cam deficitari inca la asta. Ei sunt buni la ceva detalii energetice si spirituale caci sunt foarte exersati la asta, dar cand este vorba de lucruri cu adevarat inalte gen legile Creatiei si aplicarea lor mai au cale lunga de tot …

    
   1. Conform principiului enuntat de tine, Claudiu, sa inteleg ca la un moment dat toti cei care tin cu dintii de o cunoastere, sa-i spunem generic „posesiune” (intelectuala/spirituala) eventual energetica si ii dispretuiesc pe ceilalti, o sa plateasca mai tarziu cu varf si indesat?
    Ce se va intampla in acest caz cu actualele institutii religioase, sfidatoare la adresa societatii? Nu pot sa nu ma gandesc in principal la BOR. Va veni o vreme cand toata aceasta institutie se va prabusi? Va fi facuta „tandari” si calcata in picioare? Sau e condamnata ca, odata cu trezirea maselor, sa se scufunde in uitare si sa putrezeasca, intrucat tot mai multi oameni isi vor intoarce fata de la ei?

     
    1. … BOR ca si celelalte religii se vor prabusi desigur, cel mai sigur prin ultima ta varianta adica prin intrarea in desuetudine. Se vor ridica si intari curente spirituale care isi vor dovedi valoarea, in timp ce talmes-balmesul acesta antic si medieval de ziceri moralizatoare si chei de control a psihicului populatiilor numite religii vor fi aruncate la cosul istoriei.

      
 8. Am asistat la cateva prelegeri tinute de reprezentanti budisti sau diverse curente orientale in Romania. Este si asta o moda. Am ascultat cu sufletul, cu mintea, cu incercarea de a accepta cat de cat ce transmit ei. Prezentarile erau gratis dar iti era la un moment dat sugerat sa faci o ofranda si intr-un loc vizibil iti era scrisa suma minima recomandata care se spunea ca te ajuta in iertarea karmei. Am remarcat tonul sacadat , uniform care te adormea. Se vorbea pe acelasi ton si uneori se oprea pentru incantatii. Prezenta linistita si frumos colorata ca haine si capul chel. Zambetul nedezlipit de chip. Am cerut unui domn care era langa mine o brosura care cuprindea textele in hindusa dar si traducerea in limba romana. Recomandarea era sa repeti in limba hindusa de 30 de ori sau de 50 de ori sau de 100 de ori. Ii priveam pe cei din apropierea mea cat erau de convinsi si transpusi in ceea ce faceau convinsi ca asa isi curata karmele si devin fericiti. Dar am citit traducerile si m-am blocat. Nici un om sanatos la cap nu ar fi scos acele cuvinte. Dar puterea exemplului turmei. Apoi luminatul a spus cati bani costa sa mergi in ashram si ce munci trebuie sa faci pe langa banii pe care ii dai. Am inteles si separatiile intre barbati si femei si modul cum femeile sunt reprezentate si tratate ca …..si totusi cate se duc si cred ca ceea ce fac e spiritual cand eu cred ca este umilitor. Dar pentru spiritualitate ce nu face omul si mai ales daca este la moda. Dar viata se traieste in realitate. In realitate ei au o afacere infloritoare din prelegeri si sunt foarte bine finantati. Viata celorlalti este umilitoare. Ei au acces la carti si anumite tehnici de hipnoza in masa, de manipulare energetica in masa pe care o fac si cu ajutorul ambientului – tamaie sau bete parfumate, sunete prelungi, clopotei, tobe, muzica ritmica, ceaiuri drese. Stiu sa creeze o atmosfera de destindere si in acelasi timp sa infiga ancore ca sa devi dependent de ideile lor, slujbele si ritualurile lor si mai ales ca totul iti este permis in numele credintei si ei te iarta pentru orice (mai ales cand te filmeaza). Si apoi creaza zombii umani care nu se inteleg cu nimeni in realitate sau care isi justifica faptele reprobabile in numele unei zeitati , a unei credinte. A te purta uman si firesc inseamna a fi constient de gandurile si faptele tale zilnice si de faptul ca ele produc consecinte atat pentru tine cat si pentru cei din jurul tau. Scolile te invata sa inveti sa iti cauti informatii si sa te pozitionezi in lumea acesta cu ceea ce vrei si stii sa faci. De gresit toti gresim – un om ce tinde spre spiritualitate isi gandeste faptele si gandurile si invata sa si le controleze ca ele sa il reprezinte. Oricum suntem suma tuturor actiunilor noastre. Este greu sa iti gasesti azi locul printre atatea idei, curente de gandire, si chiar lipsa de discernamant social cu consecinte economice. Dar si acesta este o forma de manipulare colectiva. Afluxul mare de informatii in termen scurt si lipsa unor valori de familie, de educatie, de apartenenta sociala si valoare raportata doar la bani si comportament troglodit a facut ca totul sa devina marfuri. Valori precum respect, cinste, onoare, onestitate, credinta, fidelitate, loialitate au ramas doar cuvinte undeva fara acoperire. Cautam in terapii ceea ce ar trebui sa traim firesc zilnic. Ne nastem femei deci sa avem un comportament feminin asumandu-ne responsabilitatea atat pentru noi cat si in familiile noastre. Ne nastem barbati deci un comportament masculin asumandu-ne responsabilitatea unui comportament masculin. Acum se poarta un amestec si se merge mai mult dupa moda si instinct decat dupa o viata armonioasa fireasca specifica speciei noastre. Totul in jurul nostru se intampla dintr-o cauza si se produce un efect. Si totusi desi le vedem, ne comportam ca si cum le ignoram si asteptam din inaltele sfere sa vina cineva sa ne organizeze si sa ne conduca. Tot ceea ce facem sau nu are consecinte. Si modul cum ne petrecem timpul pe acesta planeta are consecinte. Dupa noi raman faptele noastre si amintirile. Si nimic nu facem singuri – traim cu oameni printre oameni. Si ceea ce ne „mana ” inainte sunt emotiile si sentimentele noastre – este de fapt si modul cum comunicam cu celelalte specii. Si fiecare le manifestam asemanator si diferit. Si mai presus de orice dorim sa apartinem cuiva sau sa ne alaturam unui grup care simte si gandeste ca noi. Asa au aparut toate formele de asociere pentru orice de-a lungul istoriei. Grupul are forta. Cand oamenii vor fi mai atenti la ei si mai prezenti in realitate asumandu-si consecintele lumea se va ordona firesc de la sine intr-o forma armonica. Dar cel mai greu este sa te cunosti si sa te accepti pe tine. Totusi suntem unicate in toate privintele. Fericirea nu are varsta dar are intelepciune. O poti trai in fiecare zi sau o poti conditiona si cauta o viata.

   
 9. ……. Un mesaj minunat care emana din spusele acestui tanar Karmapa … Cat de important este ,
  cat de benefic este ca mai multi oameni din diferite zone ale lumii sa se intalneasca , sa faca schimb de idei
  si sa lege relatii de prietenie … Ce gand minunat … Ce frumos … Cat de importanta este comunicarea …Faptul
  ca oameni care poate vad lucruri din perspective diferite stiu sa se asculte , sa se respecte si sa invete unii de la
  ceilalti …. Este cu adevarat minunat … Cat de important este sa stii sa te faci inteles , sa stii sa ti pui ideile in cuvinte
  sa poti sa te exprimi …. Dar … si cat de important este sa stii sa asculti , sa fii deschis sa primesti mesajul care iti este
  transmis …. Cat de important este sa stii sa analizezi mesajul si nu neaparat persoana ….
  …. Un discurs care mie mi a placut si din care am invatat … De fapt , de fiecare data cand vad aceste filmulete TED
  nu incetez sa ma minunez … Imi dau seama cat de multe mai am de invatat … Imi dau seama cat de important este sa
  inveti mereu si mereu …
  ….. Analogia aceea dintre distrugerea acelor Budha Barniyan si daramarea Zidului Berlinului e iarasi ceva extraordinar …
  …. Sa stii sa vezi Beneficiul , sa stii sa vezi Partea Buna in orice situatie …. Iertare … Toleranta … Acceptare …. Cat de multe
  ar mai fi de spus aici …. Da , am castigat mult in planul tehnologic , in planul material … dar … cat de mult am pierdut in planul
  spiritual , in planul relational … Dezvoltarea exterioara nu are sens fara Dezvoltarea interioara … Ele trebuie sa mearga impreuna …
  …. Doar impreuna …. Si acea afirmatie ” …. exista mici simboluri de fericire in fiecare respiratie … ” …. Wow ! … Fantastic ! …
  …. Atat de adevarat , atat de frumos spus ….
  …… Va doresc din suflet tuturor multa Bucurie si Iubire ! ….

   
 10. Sincerul cautator, n-a fost niciodata impiedicat de ceva din afara, sa-si duca la bun sfarsit munca lui. Principala lui sarcina terestra.
  Munca, care este numai a lui si nimeni n-o poate face in locul lui. Niciodata.
  Orice religie pune la dispozitie o carte sacra. Ce informatii secrete, mai sunt de aflat?,…
  Niciuna nu-i atat de viciata, ca document, incat sa nu-ntelegi ce schimbari sa faci in ceea ce te priveste.
  Nu indeamna cartile sacre la iubire?
  Cate carti iti mai trebuie sa citesti ca sa fii iubire? Unde-i secretul?
  Nu indeamna cartile sfinte la a nu fura?,…sa nu omori?,…
  Nu spun toate ca ce semeni aia culegi?
  Cate carti sa mai citesti ca sa aplici prin responsabilitate, cauza si efectul? Ce secrete nu sunt dezvaluite?
  Religiile au treaba lor,…natiunile treaba lor, cautatorul pe-a lui. Impartasind o experienta de viata comuna.
  Fiecare va ajunge acolo unde cu stiinta ori fara stiinta, isi pregateste terenul s-ajunga.
  Atata timp cat nu esti pregatit sa-ti iei evolutia in propriile maini,…vei tot acuza pe unul si pe altul, ca nu-si face treaba.
  De parca daca si-ar face treaba, ar face-o si pe-a ta. Pentru un cautator, acuzatia, este un semn ca este inca slab. Inca.
  Nu e omul pregatit sa-nteleaga, ca ce acuza ca nu se face in exterior,…nu face el.
  Cand ajungi sa faci ce trebuie, ori pe-aproape,…in legatura cu proria-ti evolutie,…nu mai gasesti lucruri in neregula in afara ta. De acuzat.
  Pentru ca fiecare are ( institutie sau om) propria-i ratiune de a fi,…prin drept Divin. Si important este ca tu, sa fii in regula.
  Se-ndreapta fiecare,…ca om si institutie, in directia pe care mai mult sau mai putin constient a ales-o.
  Si?
  Totul este in schimbare. Nu-i o noutate, ca o forma sau alta de organizare a unei institutii va disparea si altele vor aparea.
  Munca individuala,…n-o va face nimeni. Cel mai important lucru.
  Atata timp, cat ai informatie,…ai tot. Si orice religie o pune la dispozitie.
  Si o repet cu toata responsabilitatea,…nici o carte sacra, nu este intr-atat de viciata,…incat sa nu-i asigure cautatorului repere sanatoase.
  Foarte sanatoase. Ba, pot spune ca nu-i deloc viciata. Poate complicata. Asta, este altceva. De obicei, cu cat suntem mai prosti, lucrurile-s mai complicate. Ma refer aici doar, la mine. Sa nu sara nimeni, in sus.
  Nu este o noutate, ca acuzatiile,…oricare ar fi tinta lor, ( oameni sau religii) au de fapt alta finalitate decat cea banuita.
  Il acuzi pe D-zeu,…in tot ce-ai acuza.
  Il indepartezi de tine,…pe masura tariei acuzelor exprimate. De fiecare data.
  De-aceea e bine ca magarul sa priceapa ca nu e grija lui, de unde beau oile apa.
  Caci banuiesc ca, nu la o relatie directa, magar-oaie,…s-a referit inteleptul cand a scornit aceasta maxima.
  Tot ce-i mai ramane sincerului cautator de discutat,…este schimbul de idei. Idei, perle. Alt nivel, alt sens.
  Fenomenele si oamenii,…dispar, ca obiect al acuzatiilor. Papagalii, dispar,…harciogii, dispar si ei.
  Vorba unui suflet intelept:
  „Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii.”
  Lege.
  Eleanor Roosevelt
  Doar de Bine, tuturor.

   
  1. …… Spendid comentariu …. iar citatul final … plin de intelepciune …
   ….. Felicitari …. O seara minunata va doresc ! ….

    
 11. Mie nu-mi place sa citesc despre viata cuiva, a artistilor, a scriitorilor, asa ca nici despre Karmapa nu am mai vrut sa aflu, doar cand am citit comentariul lui Dan (multumesc) mi-am dat seama ca trebuie sa fie interesant si am citit atenta mesajul. Eu am retinut ceva interesant (un mesaj da informatiile de care are nevoie fiecare) :
  „In timp ce escaladăm copacii, unele din lucrurile pe care le facem ca să ne suim în copac de fapt ameninţă copacul chiar la rădăcina sa. Şi astfel, ceea ce rămâne este nu doar să ai informaţii referitoare la ceea ce se întâmplă, dar să dai atenţie acelui lucru şi să lăsăm aceasta să ne motiveze să devenim mai sinceri şi mai pozitivi. ” Sa privim distrugerea statuilor ca pe un lucru pozitiv, s-a distrus ceva material care , la urma tot se dezintegra. Acuma eu vreau sa aduc totul la problemele zilelor noastre, nu are legatura cu religia, cu problem international, f. importante, dar e o intelegere a ceea ce s-a scris aici. Aveam mari neintelegeri cu presedintele CAR de la noi, s-a ajuns si la tribunal, cand vorbeam unii cu altii (membrii CAR) numai de asta discutam f. indignati. Multi am plecat de la CAR. Noi nu vedem legaturile subtile, nodurile ce se leaga pt. o mare schimbare pe toate planurile. Nici presedintele CAR nu stie de ce, dar el e cel „trimis” de a distruge modul asta de a ne atasa mereu de imprumuturi, de posibilitatea de a ne stresa.Asa m-am gandit eu ca trebuie sa investim multa intelegere si sa tranformam o suparare in ceva pozitiv.

   
 12. Am citit ce comentarii au mai aparut pe aici….
  Interesant ce spune si Nicu.si Claudiu,m-a interesat ce comenteaza si Luiza,dar eu mi-am format un principiu:de a nu ma avanta in comentarii despre anumite subiecte daca nu sunt o cunoscatoare.Si consider a fi cunoscator doar pe acela care a trait sau traieste in mijlocul unei comunitati puse in discutie sau daca a studiat temeinic aspecte ale acelei culturi.Din perspectiva mea,a citi diverse carti,lucrari sau participari la conferinte,nu ma face o cunoscatoare.Pot gandi ceva personal despre o anume cultura apreciind ca respectiva cultura nu se potriveste felului meu de viata sau a poporului din care fac eu parte.Ca exemplu despre ce povesteste Luiza…acele incantatii hinduse au un scop,o rezonanta si un inteles la populatia hindusa si nici decum la cei nascuti in cultura romaneasca sau de ori si unde in lume.
  Despre lumea tibetana si modul lor de a trai,poate are dreptate Nicu prin afirmatia lui,dar in acelasi timp eu cred ca tibetanii au avut motive serioase de a nu dezvalui prea mult din intelepciunea lor.Pentru orice dezvaluire vine un anume timp cand se deschid ferestre de raspandire a unor invataturi.Eu,citind din lucrarile lui Lusbang Rampa si apoi din „Cartea secretelor” semnata Osho,am inteles ca o parte din inteleptii din zona asiatica,cu precadere in Tibet,detin anumite secrete privind readucerea in planul fizic a unor suflete mult evoluate,secrete care cunoscute de anumite entitati oculte pot provoca mai mult rau decat bine.Se pare ca exista modalitati de a readuce un anume suflet din nou in lumea fizica si nu intotdeauna exista situatia ca cel dorit sa reapara in planul fizic este binefacator evolutiei constiintei in sens pozitiv.
  Eu ,in general,ma abtin sa comentez ca si cum as fi o cunoscatoare,doar spun si eu ce inteleg.Sau ce-mi ramane mie stabilit ca o cunoastere.In rest,am realizat ca stiinta mistica oculta este dificil de patruns si in multe cazuri este bine sa stai deoparte de astfel de cunoasteri.Daca este sa traiesti anumite intamplari ce implica mistica oculta,inseamna ca te-ai nascut cu acest indemn si ti se potrivesc conditiile necesare.Altfel….ne dam si noi cu parerea fara pretentia de cunoscatori.
  Poate acest Karmapa o fi exact ceea ce spune ca este.Daca vorbeste despre iubire si uniunea dintre tot ce exista , este un motiv sa-l ascultam.
  O dupa amiaza frumoasa doresc tuturor.

   
  1. Exceptionale si gandurile tale, Olga,…
   Multumesc.
   O zi excelenta in continuare. Mult succes in tot ce faci.

    
 13. Totusi, ar trebuie sa stim sa aducem tot ce invatam aici la situatia actuala a vietii de toate zilele. A fost tema TEHNOLOGIA INIMII deci felul cum procedeaza inima , cum lucreaza ea in diferite situatii. Cand avem o problema sa stim sa apelam la intelepciunea inimii. Nu imi va ajuta sa stiu cine este Karmapa, dar ceea ceea ce am invatat de la el , e de mare valoare. Eu cred ca asta a vrut sa ne comunice :aflam ce se intampla in jurul nostrum, dar sa lasam aceste lucruri sa ne motiveze sa devenim mai intelepti, pozitivi, sa intelegem cu inima de ce s-a intamplat… Sa avem o inima plina de iubire!.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top