skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Magia pianului

 

Orice obstacol e o provocare. Orice vis poate fi împlinit. Orice țel poate fi atins.
Poate te îndoiești, poate e țelul prea departe, poate e prea mult de muncă, poate e prea dificil, poate ești neîncrezător, poate…
Și totuși… dacă luăm o situație ipotetică, și încercăm să o analizăm: ești o tânâră care din întâmplare ai auzit un sunet care te-a vrăjit, un sunet pur și cristalin, un sunet de pian. Te-ai îndrăgostit iremediabil de magia ce izvorăște din acele clape. Ce poți face?
Vrei să devii pianistă, vrei ca sufletul tău să dea viață acelui instrument fermecat.
Dar… (mereu exista si un dar) problema ta e că ai descoperit pianul târziu, ești deja adolescentă, alți copii cântă la pian de la 4-5 ani și sunt mult mai avansați decât tine. Ufff… asta e o problemă, o mare problemă.
Nu-i nimic, te decizi să depășești acest obstacol și lupți pentru visul tău. Muncești de două ori, de patru ori, de zece ori mai mult decât oricare altul, astfel încât în numai trei ani să poți cânta pe o scenă. Ce poate fi mai minunat decât să fii aplaudată pentu cântecul tău? Și visul tău devine realitate.
A… dar de fapt nici nu ai degete la o mână, dar cui îi pasă? E doar un amănunt, nu e ceva care să te împiedice să-ți atingi visul.
Această poveste ipoteică este povestea chinezoaicei GuiGui, o adolescentă care a spus că atunci când se află în faţa pianului, Dumnezeu îi dă o pereche specială de mâini cu ajutorul cărora poate cânta într-un mod atât de minunat.
Dacă ea poate să-și atingă visul, înseamnă ca și visele noaste sunt în apropiere și doar trebuie să mergem cu încredere spre ele. Ne sunt la îndemână, tuturor.

Comentarii (9)
 1. Cu un talent, cu o chemare , cu un simt, cu o intelegere alta decat a celorlati te nasti. Cu cat descoperi mai repede si parintii sunt deschisi a te sprijini pentru dezvoltarea talentului tau cu atat mai bine. Daca parintii vor ca tu sa faci ceva fara voia ta , doar ca asa considera ca este spre binele tau, este un chin. Cunosc cazuri in care parintii fiind in mediul muzical – instrumentisti la Filarmonica au vrut ca si fiica sa le urmeze cariera. Dupa multe meditatii si studii indiferent cat s-a straduit nu s-a ridicat la nivelul a o bucura si de a trai ceea ce i s-a impus. A fost un copil fara copilarie si un adult complexat care a plecat sa faca orice altceva. Sunt cazuri in care un copil fara nici o sansa reala de a avea posibilitati sa studieze sau sa aiba un instrument performant, canta de te poarta dincolo de orice simtire – dar simte instrumentul , muzica si devine una. Sunt multi copii in satele romanesti, veritabile talente atat vocale cat si instrumentale si din pacate nu sunt cunoscuti sau ajutati decat daca intamplator ii descopera o televiziune si cel putin pentru o vreme sunt ajutati.
  Sunt oameni ce devin adulti si care isi gasesc echilibru in diferite forme de arta. Si ceea ce fac ei este autentic. Cati compozitori / artisti autentici sunt din cei ce au scoli si ultraspecializari ? Daca faci toate scolile si iei toate diplomele – considerand ca cineva iti poate plati cursurile, materialele si intretinerea zilnica – cand mai apuci fizic ca viata sa arati cine esti si ce poti tu ? Cunosc multi care au scoli de scoli si fac in continuare si cand pe unul il intrebi concret ce stie sa faca … teorie si pauza. Autenticitatea cand sa o mai manifeste daca fiecare profesor vrea sa isi puna amprenta asupra lui/ei pentru ca altfel nu absolva acel curs ? Categoric scolilele au rostul lor dar ar trebui sa fie aplicate catre realitate si utilitate nu doar in cultura generala dusa la abstract, care nu este practica. Si autenticitatea si noul se manifesta prin exercitiu si pasiune. Cultura generala o dezvolti concomitent sau ulterior – important este sa poti aplica in practica imediat ceea ce ai invatat. Si orice angajator sa te poata folosi exact pentru ceea ce ai invatat. Asta iti consolideaza stima de sine. Oricum nu suntem produse de serie, ci unicate. Unii sunt vesnic profesori care predau ce au facut altii si blocheaza orice manifestare pe care nu o inteleg. Este foarte adevarat ca acum nu vrem sa avem un sistem de valori. Totul se raporteaza la bani. E vandabil sau nu. Daca cineva investeste in ceva si sustine publicitar se va vinde, nu, nu impresioneaza pe nimeni. Azi e la moda , maine e stift. Ceva rapid, ceva usor, ceva intr-un fel care sa zicem ca e la moda. Cei ce au facut bani din te miri ce activitati mai mult sau mai putin discutabile au sprijinit ceva accesibil lor ca inteligenta si cultura. Asa ca acum totul este atat de abstract pentru ca nimeni nu mai acorda atentie detaliilor. Trebuie sa fie firma consacrata chiar daca vezi ca sunt realizate undeva in lume ..eticheta conteaza.
  M-am bucurat nespus cand s-a organizat Festivalul Enescu care a atras multe talente atat internationale cat si nationale. Si sunt si emisiuni care descopera talente din Romania la orice varsta.
  Sper ca sistemul de invatamant sa fie mai aplicat practic pentru canalizarea tinerilor spre ceea ce sunt dotati de la natura si orientarea lor catre o cariera in care sa isi arate potentialul maxim. Si sper sa avem inteligenta de a le crea conditii de recunoastere si manifestare in tara a tinerilor nostrii talentati.
  Este greu sa cresti talente cand ca parinte nu stii unde sa te imparti mai intai. Daca ai serviciu – acolo trebuie sa dai maxim de randament si sa fi atent sa fi platit sau sa fi atent sa nu fi dat la o parte sau sa se intample ceva cu firma. Din banii castigati sa asiguri cheltuielile baza de intretinere si sa ai rabdarea sa te ocupi de cresterea copilului oferindu-i un model de viata din propriul comportament. Unii parinti organizeaza timpul copilului la detalii – si totusi el trebuie sa se adapteze la viata reala. Copiii tinuti sub stricta educatie in anii copilariei, in adolescenta tasnesc ca dintr-un arc tinut prea strans. Talentele si evolutia copiilor tin de calitatea parintilor de a le descoperii si de a-i permite acestuia atat manifestarea acestora cat si trairea copilariei.
  Copii din ziua de azi imbatranesc repede in rutine, copiind comportamentele parintilor. Am mers la o clasa 0 si comportamentele lor m-au surprins. Sunt atat de egoisti si egocentrici si sfidatori incat e dificil ce decizie sa iei in calitate de invatator constient ca de fapt tu trebuie sa educi prin acel copil parintele, care te va sfida oricum ca nu ai situatia lui materiala. Si tu trebuie sa scoti din el valoare si sa il inveti etica, scris, citit si cunostiinte generale despre lume. Si ei viseaza jocuri pe internet si comportamente violente de impunere a personalitatii conform modelelor din tableta, ii remarci imediat in modul cum relationeaza
  Ca parinti suntem depasiti de realitatea la care incercam sa ne adaptam sa supravietuim intr-un haos asigurandu-ne atat cat putem traiul zilnic si incercand sa le oferim cat mai mult copiilor nostrii. Unii isi lasa copii in tara si pleca in cautarea unui trai mai bun si posibilitatea de a-i ajuta ulterior. Unii se intorc, altii nu. Copiii sunt derutati. Abandonul scolar este mare mai ales in zona rurala. Cei ce merg la scoli mereu se schimba cate ceva. Cei ce au talent e bine sa aiba si noroc.
  Societatea in Romania de cand au hotarat ca se aseza spre ceva, se dezorganizeaza sistematic. Cei mai buni, care reusesc sa fie si sustinuti pleca din tara si …….si e firesc sa isi vada de viata si posibilitatile de afirmare in medii care le apreciaza calitatile si sunt motivati din toate punctele de vedere.
  Avem nevoie sa recreem un sistem de valori pe care sa il respectam firesc in care comportamentele umane sa fie incadrate intr-o etica universal valabila si cunoscuta. Asta ne va da ceea ce se numeste stima de sine, civilizatie si organizare. Si atunci talentele se pot manifesta la adevarata lor valoare si potential creator.
  Si asta depinde de fapt de fiecare dintre noi si de o raspundere constienta ca ceea ce facem azi influenteaza ziua de maine. Copii nostrii au nevoie de cel putin ce am avut noi in copilarie – bucuria si siguranta de a trai intr-o familie, intr-un oras, intr-o tara si de a avea un viitor aici. Copiii nostri au talente si vor fi adultii pentru care noi suntem responsabili atat ca indivizi cat si ca societate fata de ce valori ne raportam. Din pacate banii sunt acum si definesc totul si ……. poate intr-o zi constiinta. Sper ca nu v-am plictisit. As vrea sa schimb multe in mai bine pentru cat mai multi pastrandu-ne umanitatea. Cu drag si cu respect.

   
 2. ….. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Cat de frumos spus – ” Orice obstacol e o provocare .
  Orice vis poate fi implinit . Orice tel poate fi atins . ” …. Bravo ! … Superb ! …. Perfect adevarat … Totul este
  posibil pentru cei care cred cu putere … Un om cu un Vis nu va putea fi niciodata ingenunchiat … Puterea unui
  Vis este imensa , colosala … Cand ai un Vis in care crezi cu putere , cand ai un Scop clar pentru care esti dispus
  sa actionezi … vei putea indeplini acel Vis , vei putea atinge acel Scop …
  …. Este fantastic exemplul acestei tinere … Si ca ea mai sunt foarte multi … Oameni adevarati dispusi sa faca
  ceva cu Viata lor … Dar , sunt si mai multi acei care traiesc doar un surogat de Viata , oameni fara nici o ambitie ,
  oameni fara nici un Vis , oameni care nu mai cred in nimic … Scarbiti , acriti … Care doar isi duc zilele … Cineva
  spunea ( … n o sa uit niciodata ! … ) foarte frumos – ” … Daca vrei o Viata cum nu are majoritatea va trebui sa faci
  lucruri pe care nu le face majoritatea … ” …. Fantastic ! … Sa te schimbi ! … Sa devii mai Bun ! … Sa ti cresti tie Valoarea !…
  …. Doar asa vei putea reusi … Unii oameni cauta scuze … Oamenii adevarati cauta Solutii … Unii oameni se gandesc
  doar la ce ar putea pierde … Oamenii adevarati se gandesc la ceea ce ar putea realiza … Oamenii adevarati nu se
  impiedica de circumstante …. Circumstantele nu vor fi niciodata cele mai prielnice … Niciodata nu va fi ” timpul potrivit” …
  …. Timpul potrivit este doar cand tu iei decizia ca este timpul potrivit …
  ….. Prieteni dragi credeti cu putere in Visurile voastre …. si …. actionati pentru asta ! …. Vise mari va doresc ! …
  ….. Va iubesc dragii mei luminosi …. Si …. Va doresc numai Bine ! ….

   
 3. …..1968 – Olimpiada din Mexico … Cursa de maraton … Povestea lui John Steven Akhwari este absolut
  impresionanta …. La 19 km de la start , acest alergator din Tanzania , se impiedica si cade … Cu un genunchi
  ranit , cu un umar dislocat … decide sa continue cursa …. Ultimul dintre ceilalti competitori terminase deja cursa de
  ceva timp cand el a intrat pe stadion …. Strangand din dinti el a continuat si a terminat cursa … Cand a fost intrebat
  de jurnalisti de ce nu a renuntat el a dat un raspuns magistral – ” … Tara mea nu ma trimis de la 5000 de km distanta
  doar ca sa incep cursa …. Tara mea m a trimis aici ca sa o termin … ” …
  …. Cati dintre voi , dragi prieteni , isi vor finaliza cursa spre atingerea scopurilor lor ? ….
  …. Va iubesc ! …. Click pe link :
  http://youtu.be/_OFgfM3-LCM

   
 4. ….. Wow …. Sunt cu adevarat uimit ” cate ” comentarii sunt la un subiect despre Vise , despre Scopuri ….
  … De fapt cineva spunea ca doar 3 – 4% din oameni se incumeta sa si faca propria lista scrisa de Vise …
  … Eu vreau sa cred ca intre cei care citesc File de Lumina , intre cei care comenteaza aici sunt oameni care
  fac asta … Sunt oameni cu Vise , cu Scopuri … Si care cred cu adevarat in Visurile lor , in Scopurile lor …
  ….. De aceea m am asteptat , ma astept … si … ma voi astepta cu perseverenta in continuare la cat mai multe
  comentarii despre Vise si Scopuri …. Fiti binecuvantati ! …. Va iubesc ! …

   
  1. Buna ziua Dane.
   Am ajuns la un moment al vietii mele cand am renuntat la vise si ma refer la vise conectate planului material.Acum prefer sa aprofundez visul armoniei interioare.Dar pot sa-ti spun ca in anii mei de tinerete visam foarte mult si cu aceste vise mi s-a confirmat ca ,fara sa observi cum,o parte din vise chiar se materializeaza.Vorbesc despre cum am ajuns sa locuiesc timp de 13 ani in Statele Unite.Ca femeie tanara prin visele mele ajunsesem sa am o conectie cu continentul american,respectiv Statele Unite.Nu am facut nimic special si insistent sa ajung in State.Ba mai mult ,nu priveam cu ochi prea buni pe cei care pe atunci „fugeau”in Occident.Si nefacad nimic in mod special,cand am implinit varsta de 50 de ani mi s-a ivit ocazia sa plec in State….si am trait acolo 13 ani.Deci pot spune ca eu sunt confirmarea vie ca visele se materializeaza.Doar ca nu stim cum si cand.Si mai consider ca nu trebuie sa depunem eforturi speciale cand avem un vis.Creaza visul cu fiinta ta intreaga si lasa timpul sa se desfasoare.In evenimentele ce se vor desfasura va fi introdus si visul tau,visul meu.
   Sa ti se indeplineasca visul drag inimii dumitale.Cu consideratie.

    
    1. Si eu iti multumesc pentru acest filmulet.Nu cunosteam nimic despre acest invatator [ nu-mi prea place mie expresia guru ].Mi-a placut ce spune in acest filmulet.Aceasta am inteles si eu….despre constientizare.Este destul de dificil sa fii mereu constient de tine insati,dar daca reusesti este o mare realizare.
     Iti doresc numai bine.

      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top