skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Desenează un copac

 

Testul Baum, sau “testul copacului”, cum este cunoscut de catre publicul larg, a fost inventat de catre psihologul german Charles Koch, in anul 1952 si este folosit si astazi, in lumea intreaga, ca o buna metoda de a analiza individualitatea unei persoane, subliniind specificul sau emotional.
Copacul devine un indice al comportamentului psihologic, deoarece in intreaga istorie a omenirii, acesta este un element important in toate mitologiile. Psihologii si psihiatrii descifreaza un desen din mai multe perspective. Interpretarea desenului unui copac este foarte apropiata de analiza scrisului unei persoane.
Desenul, ca si scrisul, pot arata o sumedenie de informatii despre felul de a fi al unei persoane. Exista nu mai putin de 59 de detalii ale unui desen, care ii intereseaza pe psihologi atunci cand privesc desenul unui copac, cum ar fi radacinile, trunchiul, ramurile, coroana, frunzele, nodurile, umbrele, simetria si alte trasaturi arhetipale ale copacului. (Wikipedia)
Noi va propunem sa folosim „Testul Copacului”, doar ca pe o metoda de relaxare si de joaca. In acelasi timp, ca pe o metoda de auto-anailza si de incurajare a reflectiei cu privire la propria persoana.
Ce trebuie sa faci?
Ia o foaie si ceva de scris si deseneaza un copac. Nu sta prea mult pe ganduri. Trebuie sa il desenezi repede, „asa cum iti vine”, incearca sa nu fie ceva prea elaborat.

Dupa ce ai sfarsit desenul, poti afla rezultatele testului.

Trebuie sa urmaresti aceste aspecte ale desenului tau:

1. Radacina
2. Trunchiul
3. Ramurile
4. Frunzele sau fructele

Radacina
Modul cum ai desenat radacina vorbeste despre cat de conectata la realitate esti. Daca nu ai desenat deloc radacina copacului, aceasta poate sa insemne ca treci printr-o perioada de anxietate, de insecuritate.
Mai poate sa insemne ca nu esti deloc o persoana pragmatica si ca te simti mai degraba in sintonie cu latura boema a vietii.
Radacini groase, puternice, indica o personalitate foarte pragmatica, rationala, bine ancorata in realitate, ceea ce nu este neaparat un lucru 100% pozitiv, caci seriozitatea trebuie deturnata din cand in cand si viata privita cu ironie.
Trunchiul
Trunchiul simbolizeaza, la modul general, modul tau de a fi. Liniile delicate si umbrele simbolizeaza timiditatea. Daca trunchiul copacului este mic, atunci esti o persoana careia nu ii place sa iasa prea mult in evidenta; daca este gros, atunci inseamna ca detii multa forta interioara si iti place sa iesi in evidenta cu mult tupeu si cu zambetul pe buze.
Daca trunchiul copacului tau este frant, inseamna ca esti o persoana foarte sensibila, fragila pe din interior, care are nevoie de protectie; poate sa indice si ca te afli intr-o perioada destul de dificila si ca ai nevoie de suport psihologic sau de sprijinul familiei si al prietenilor.
Ramurile
Ramurile pe care le-ai Testul Baum: Deseneaza un copac si afla cine esti cu adevarat, desenul simbolizeaza conexiunea ta cu lumea si cu oamenii din jur. Daca ai desenat ramuri mici sau daca acestea nu exista deloc, asta poate sa indice faptul ca iti este dificil sa te exprimi in public, sa te arati si sa comunici cu cei din jur. Ramurile groase indica o personalitate expansiva.
Ramurile ascutite indica o anumita tendinta catre agresivitate. Niste ramuri noduroase simbolizeaza dificultatea de a comunica cu ceilalti. Cand ramurile nu prea apar in desenul tau, inseamna ca esti o persoana foarte atenta in privinta oamenilor, ca esti foarte selectiva in privinta celor care pot sau nu sa intre in cercul tau.
Frunzele si/sau florile
Frunzele si/sau florile indica efortul tau de a atinge culmile succesului. Daca nu le-ai desenat deloc, s-ar putea sa fii o persoana care nu are deloc incredere in fortele proprii.
Frunze sau flori extrem de detaliat desenate, pot trada o tendinta obsesiv-compulsiva. Florile din copac simbolizeaza o persoana optimista.
Alte detalii
Daca ai desenat si fructele, atunci inseamna ca esti o persoana care are incredere foarte mare in ea insasi.
Daca ai desenat un pom de Craciun, aceasta poate sa indice dorul de copilarie. Gaurile din trunchi pot sa indice incapacitatea de a te auto-controla.

Daca ai desenat o salcie, aceasta poate sa indice depresia.

sursa : garbo.ro

Comentarii (5)
  1. Intr adevar un test semnificativ dar e deja „ultrafolosit” foarte multa lume stie interpretarea lui si rezultatul nu mai e unul relevant. este insa o metoda foarte buna pentru a intelege personalitatea unui copil si transformarile prin care trece.

     
  2. Buna seara.
    Eu cred ca sunt doar speculatii.Nu poti cunoaste caracterul cuiva doar dupa felul cum deseneaza un copac.Acum cativa ani a aparut cartea care vorbeste despre acest test si din curiozitate mi-am comandat-o si eu,dar nu m-a convins ca ai putea citi caracterul cuiva dupa acest test.Este hazardos.A trata pe cineva ca urmare unui astfel de test cred ca este lipsit de responsabilitate.Spun aceasta pentru ca in anii cand incepusem sa citesc literatura cu caracter spiritual dar si carti cu subiecte stiintifice am aflat ca in lumea cercetarii stiintifice totul este la intamplare si chiar oamnei de stiinta declara ca de multe ori oamenii de stiinta potrivesc factorii cunoscuti ca sa se potriveasca teoriei lor.Este arhicunoscuta povestea puricelui care nu mai poate sari dupa ce omul de stiinta i-a rupt toate picioarele ca sa divedeasca ca puricele nu aude si nu va putea sari.Aceasta poveste care circula in cercul oamenilor de stiinta am citit-o intr-o carte scrisa de Lyal Watson.
    Asa si cu acest test….tu ca specialist poti sa-ti imaginezi ce vrei despre persoana care a desenat un anume copac.Cine garanteaza ca este adevarat?
    O seara buna va doresc.

     
  3. Buna seara. Testul copacului este la fel de valabil ca cititul in bobi. Am avut de multe ori ocazia sa aud despre acest test si sa vad cum este folosit la diferite cursuri sau testari. Am descoperit asa, ca sunt persoane care au talent la desen. Un artist plastic daca va dori sa picteze un copac alegoric il va face cum doreste sau isi imagineaza – un copil il va face raportat la ceea ce vede iar un adult dupa starea de spirit pe care o are in acel moment mai mult sau mai putin inspirat. Orice abrambureala poate fi cercetata dupa cum se doreste testul. Daca vreau sa cad la examene sau la preselectii cativa, pentru ca deja stiu pe cine am in vedere, e ca si facut – pot demonstra abstract incapacitatea unei persoane de a corespunde pozitiei sau functiei pe care o scot „la concurs” ca sa indeplinesc cerintele legii. Daca vreau filozofie la o intalnire superspirituala ca sa ma cred grozava – pot da si acest test si apoi am ce discuta pana „imi vine acru in gura, dor de acasa” la cate similitudini si abrambureli se pot scoate.
    O persoana are propria viziune despre sine si viata. Raportat la nivelul de cunostinte practice sau spirituale – aici ma refer la imaginative se poate manifesta diferit cand ii ceri sa deseneze ceva. Daca ii precizezi ce vrei sa reprezinte si prin imagine sa se descrie pe sine este un aspect si aici iar conteaza talentul artistic al fiecaruia. Si apoi este modul cum fiecare se simte in acel moment. Nu poti sa judeci un om sau sa il cataloghezi dupa un desen – e absurd si extrem de limitativ. Un om este atat de complex si manifesta atatea stari incat se si spune in popor – „nu il cunosti pe om decat cand trebuie sa faca ceva si il judeci daca vrei dupa fapte si decizii”. Sunt oameni care nu au scris si nu au citit niciodata dat asta nu i-a impiedicat sa povestesca sau sa compuna poezii si povesti, basme, snoave, balade, doine care au ramas nemuritoare si s-au purtat din glas in glas si neam in neam. Sunt de asemenea terapeuti/vraci adevarati care cunosc plantele medicinale si cum sa le folosesca si ei au vindecat de milenii cu stiinta lor care azi se redescopera. Sunt maestrii mestesugari care poate nu stiu a desena si nici a scrie dar operele lor sunt nemuritoare si utile si practice. Cand cineva are timp si bani de tocat poate reinventa si roata si sa creada ca a descoperit stiinta ancestrala a extraterestrilor fuzionand cu pamanteni in cercul cosmic catre infinit. Testul vietii este fiecare zi – care este si testul timpului – este tot ce avem – dupa noi raman faptele si uneori si lucrurile. Am primit mostenire o tara cu de toate in anul cand m-am nascut si acum este o mare brambureala – si acesta este in test – pe care si pentru care ….. aveam o familie mare si unita ….. aveam sarbatori si ne vedeam cu cat mai multe ocazii … acum abia ne auzim cei ce am ramas iar copiii sunt in lume….. o fi bine, o fi rau … e si acesta un test. Copacul familiei candva trainic cu mandrie, cu onoare, cu sacrificii ….. poate intr-o zi ne vom aduna nu doar din fotografii.
    O seara frumoasa si o viata plina de sanatate si bucurii in fiecare zi.

     
  4. Mai rau e de cei care nu au talent la desen. Dupa acest test, ei ar fi fara emotii, sau cu emotii superficiale

     
  5. stai cu o persoana in casa zi de zi 20, 30 de ani si nu reusesti sa o cunosti iar Charles Koch nu ca te cunoaste pana in prezent dar stie si cum vei evolua si cum vei gandi si actiona si starile tale emotionale si fizice si pshihice si in viitor. nu este totusi un pic absurd. pai ii pun si eu sa deseneze pe pshihologii astia o masina si pe urma ii scot gata de internare la neuro. imi pare Charles Koch un fel de nostradamus sau mai bine zis decat sa dau 100 lei la o testare din asta mai bine dau 20 lei beau o cafea (nu expresso) si imi ghiceste o baba, dar baba e mai tare decat Charles Koch ca zice si cu cine ma insor cati copii fac daca imi gasesc amant

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top