skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cele mai frumoase moschei

 

Astazi vom face o excursie printre cele mai frumoase moschei din lumea întreagă. Sperăm ca aceste minuni arhitectonice să vă bucure sufletul. Oricât de putin ati fi interesat de arta islamică și de modul lor de a se ruga la Alah, va trebui să recunoașteți că aceste perle arhitectonice vă uimesc și vă încântă.

1. Moscheea Sheikh Zayed din Abu Dhabi (UAE)

 Este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite si a 8-a ca marime din lume si nu ne mira deloc ca aproape 1500 de muncitori au lucrat la constructia sa… Chiar daca constructia este relativ recenta si nu se bucura inca in lumea islamului de trecerea pe care o au moscheea Al Haram si moscheea Masjid Nabawi, din Arabia Saudita, Sheikh Zayed Grand Mosque este cu siguranta una dintre cele mai impresionante si spectaculoase moschei din lume. In arhitectura si arta sa regasim deopotriva elemente moderne si istorice.
Moscheea Sheikh Zayed are o capacitate fabuloasa de gazduire, iar in timpul sarbatorilor musulmane, precum EID, peste 40 000 de pelerini ii trec pragul. Moscheea Sheikh Zayed gazduieste 82 de domuri, peste 1000 de coloane, candelabre impresionante ce cantaresc tone si sunt impodobite cu aur de 24 de carate, incrustatii si decoratii orientale cu pietre rare si pietre semipretioase, oglinzi din sticla de Murano. Interiorul sau gazduieste cel mai mare covor din lume tesut manual. Are peste 5000 de metri patrati si a fost tesut de 1200 de femei din Iran, folosindu-se 35 de tone de lana si bumbac.
Moscheea este construita integral din marmura de Italia. Superba sa curte interioara are si ea o marime impresionanta: 1700 m patrati, bucurandu-se totodata de recordul de a detine cel mai mare mozaic floral de marmura din lume.
Foto Moscheea Sheikh Zayed via Shutterstock
Foto Interior Moscheea din Adu Dhabi; Credite foto: Sophie James / Shutterstock.com
 
Foto Moscheea Sheikh Zayed noaptea, Shutterstock

2. Moscheea Al Haram (Masjid al-Haram) din Mecca, Arabia Saudita

In orasul Mecca din Arabia Saudita se afla poate cel mai faimos monument din lume…
Pentru musulmanii din lumea intreaga, Al-Masjid Al-Haram (cunoscuta si sub numele de Marea Moschee sau Moscheea Sfanta) este cu siguranta locul cel mai sfant si cel mai indragit din lume, locul la care, conform credintei si traditiei musulmane, fiecare credincios trebuie sa ajunga cel putin o data in timpul vietii sale.
Lacasul de cult a fost construit pentru a inconjura Kaaba, sanctuarul cubic in directia caruia (qibla) se indreapta musulmanii din intreaga lume atunci cand isi fac rugaciunile. Se spune ca aici s-a nascut profetul Mahomed, intemeiatorul religiei islamice, si, conform Quranului, acesta a fost primul loc construit de umanitate pentru a-l venera pe Dumnezeu. Totodata, in Quran se arata ca sanctuarul Kaaba a fost construit de catre Avraam si fiul său Ismail. Marea Moschee nu este intamplator numita astfel… Este cea mai mare moschee din lume si cea mai vizitata. Are o suprafata de 400.800 de metri patrati, iar spatiul interior si exterior alocat rugaciuni poate gazdui pana la 4 milioane de persoane.
Foto Mecca, Saudi Arabia. Credite foto: Zurijeta / Shutterstock.com
Foto Kaaba, Mecca – Arabia Saudita: Credite foto: Zurijeta / Shutterstock.com

3. Moscheea Masjid Nabawi (Moscheea Profetului) din Medina, Arabia Saudita

Urmand imediat in importanta si dimensiuni Moscheea Al Haram din Mecca, Moscheea Profetului (Masjid al-Nabawi) din orasul Medina (tot Arabia Saudita) este considerata a fi cel de-al doilea loc sacru al islamului. Totodata, in topul celor mai mari moschei din lume, moscheea Al Haram se afla pe locul 2. Este considerata a fi si cea mai frumoasa din lume deoarece tot aici se afla si mormantul profetului Mahomed. Moscheea originala a fost construita de insusi profetul Mahomed, langa casa in care s-a stabilit dupa Hijrah (emigrare) in anul 622 D.H. Era o cladire deschisa avand o platform inalta special pentru citirea Quranului, insa de-a lungul timpului a fost extinsa pentru a gazdui miile de pelerini. Deasupra mormantului profetului se afla astazi o impresionanta cupola verde cunoscuta si sub numele de Domul Verde (Green Dome).
Foto: Moscheea Masjid Nabawi, Medina. Credite foto: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com
Foto Moscheea Nabawi seara. Credite foto: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com
4. Moscheea Albastra din Istanbul (Moscheea Sultanului Ahmed)
Moscheea Sultanului Ahmed din Istanbul este cunoscuta si ca Moscheea Albastra datorita celor 21 000 de bucati de faianta, majoritatea bleu, care impodobesc peretii. Moscheea dateaza din secolul 17 si a fost construita la dorinta sultanului Ahmed I intre anii 1609-1616. Arhitectura monumentului imbina deopotriva elemente bizantine (pe care le putem observa in structura moscheii Hagia Sophia, o alta moschee importanta in Istanbul) si elemente specifice arhitecturii islamice traditionale. Este considerata a fi cea mai mare si ultima moschee din perioada arhitecturala otomana clasica si a fost astfel constuita incat sa poata fi vizibila de pe Marea Marmara. Moscheea Albastra dispune de dimensiuni impresionante, putand gazdui 10 000 de persoane. Totodata, are 73 de metri in lungime, 65 in latime, 6 minarete, peste 260 de ferestre cu vitralii si un dom central de 43 de metri.
Foto Moscheea Albastra, Istanbul – Shutterstock
5. Moscheea Sultanului Omar Ali Saifuddin, Brunei

Intr-o laguna artificiala, aflata in capitala statutului Brunei (un fost sultanat) – Bandar Seri Begawan, se inalta impozant celebra moschee Omar Ali Saifuddin. A fost numita dupa sultanul Omar Ali Saifuddien III, cel de-al 28-lea sultan din Brunei, din a carui dorinta a fost construit monumental. Este considerata a fi una dintre cele mai frumoase moschei din zona Asia-Pacific. In structura sa, putem gasi elemente arhitecturale specifice stilului Mughal, dar si stilului Italian. Moscheea Omar Ali Saifuddin are o inaltime de 52 de metri si este celebra pentru minaretele sale din marmura, dar mai ales pentru domul principal, acoperit in aur pur si vizibil de departe. In plus, marmura a fost adusa din Italia, granitul din Shanghai, candelabrele din cristal din Marea Britanie, iar covoarele decorative din Arabia Saudita.
Foto: Foto Moscheea Sultanului Omar Ali Saifuddin. Credite foto: AHMAD FAIZAL YAHYA / Shutterstock.com
Foto Moscheea din Brunei, Shutterstock

6. Moscheea Faisal din Pakistan

Moscheea Faisal din Islamabad, capitala Pakistanului, este cea mai mare moschee din tara si din Asia de Sud. In acelasi timp, gratie dimensiunilor sale impresionante, este considerata a fi a treia cea mai mare moschee din lume. Se bucura de o arhitectura moderna, forma sa unica cu 8 fatete fiind inspirata de forma cortului beduin de desert si de forma sanctuarului Kaaba din Mecca.
Foto: Moscheea Faisal, Shutterstock
Foto Moscheea Faisal, Islamabad. Credite foto: Patrick Poendl / Shutterstock.com
7. Moscheea Al Aqsa din Ierusalim
 
Moscheea Al-Aqsa (“Moscheea cea indepartata”, dupa cum s-ar traduce din araba) este cea mai mare moschee din Ierusalim si considerata a fi cel de-al treilea loc sfant in traditia musulmana. Se spune ca insusi profetul Mohamed s-a inaltat din acest loc spre a vorbi cu Dumnezeu…
Foto Cupola Stancii, Shutterstock

8. Moscheea de Cristal, Malaezia

Moscheea de cristal sau Masjid Kristal, dupa cum este cunoscuta in Malaezia are o structura uimitoare, care iti taie respirata. Este localizata in insula Wan Man din Kuala Terengganu. Construita din otel, sticla si cristal, intre anii 2006-2008, cladirea a devenit un simbol al patrimoniului malaezian. Este considerata a fi una dintre cele mai frumoase moschei din lume construite recent.
Foto Moscheea de Cristal, Shutterstock
Comentarii (77)
 1. Buna dimineata.
  Din nou sunt prima la comentarii?Oare de ce?Poate pentru ca este vorba de religiile islamice?Nu stiu….si nu fac presupuneri.
  Dar privind frumusetea acestor cladiri si splendoarea etalata ma simt trista amintindu-mi un aspect privind religiile islamice.Nu intru in amanunte deoarece azi este echinoctiul de primavara,avem o zi superba afara si eu mi-am terminat curatenia propusa sa o am finalizata la echinoctiu,m-am imbaiat chiar in aceasta dimineata si vreau sa-mi rada sufletul de bucurie ca o noua primavara incepe azi.Dar nu vreau,totusi,sa ma indepartez de la ce voiam sa aduc in atentia femeilor si a celor care se intampla sa munceasca prin tari islamice.Vreau doar sa va trimit la adresa urmatoare :http://www.redicecreations.com/ pentru a vedea singuri ce vreau sa spun.Exista acolo un articol despre povestea unei femei , Alicia Gali .Daca va incearca curiozitatea va puteti lamuri singuri despre ce este vorba.
  Altfel,aceste perle arhitectonice sunt intradevar minunate.Bucurati-va cei care aveti admiratie deosebita pentru constructii deosebite,stiluri arhitectonice si peisaje urbanistice si….peisaje din lumea islamului.
  Incerc sa fiu neutra in ce privesc religiile lumii,dar aspectul ce-l dezvaluie povestea Aliciei Gali,m-a intors pe dos si multumesc divinitatii , sau sinelui meu superior ca nu m-am nascut intr-o tara musulmana.
  Nu uitati ca azi este echinoctiul de primavara si ….doamnelor,cumparati-va flori pentru prima zi a anului si prima zi de primavara.Am spus prima zi a anului pentru ca in unele traditii vechi,printre care si cele Zamolxiene,ziua echinoctiului de primavara reprezenta prima zi a anului.
  Multe bucurii va doresc.

   
  1. Stimata doamna Sefora dumneavoastra ati citit un articol pe net si v-ati facut o parere despre o religie cu 1,5 miliarde de adepti? Mi se pare cam ciudat mai ales in ziua de azi cand pe internet circula fel si fel de informatii unele verificate altele nu. Daca doriti sa stiti adevarul despre Islam vorbiti cu musulmani cititi Quranul, daca musulmnaii fac ceva rau nu dati vina pe religie pt ca drepturile femeii in Islam sunt f multe , femeile nu au obligatia sa faca menajul casei,nu pot fi obligate sa-si ia job,primesc mostenire mai mare,”Paradisul se afla la picioarele mamelor” ,zice un hadis, Cei mai buni dintre voi sunt cei care se poarta cel mai cuvios cu nevestele lor, samd.

    
   1. Draga Seiim,buna ziua.
    Dupa nume ai putea fi musulman?Nu-i bai,n-am nimic cu musulmanii,doar ma sperie legislatia din aceste tari.Dar sa stii ca ,citind acel articol,nu mi-am format o parere despre lumea islamica ,in general,ci doar am gandit cu groaza la soarta unor femei care,necunoscand legislatia din acele tari,au putut printr-un comportament libertin sa intre….”la apa”,cum se spune pe la noi,adica s-o incurce rau de tot.Dar cunosc deasemenea ca din randurile islamismului s-a evidentiat curentul spiritual al sufismului ,deci gandesc ca pe undeva exista si parti bune in aceasta religie daca s-a permis unor indivizi sa se inalte spiritual.Poate am totusi o oarecare slabiciune pentru ca nu as vrea sa cunosc in amanunt religia musulmana.Mi-a fost de ajuns ca ,fiind copil,am cunoscut ce este urat din religia poporului meu,cea ortodoxa.
    Asa ca….pace tie si multe impliniri.

     
    1. Doamna Sefora da sunt musulman din Dobrogea si fac parte dintr-o comunitate de tatari musulmani care traiesc in pace si armonie cu celelalte etnii de sute de ani.

     Parerea mea este in aceasta viata trebuie sa experimentam sa ne plimbam sa vorbim cat mai mult unii cu altii. Eu asa fac si pot sa zic ca am vazut si occidentul cat si orientul. Fiecare are farmecul sau dar orientul ramane o atractie pt mine pt ca acolo se gaseac urme ale civilizatiei islamice . Tari ca Turcia,Emiratele,Qatar,Arabia Saudita sunt reprezentative pt islam (exclud Irakul,Afganistanul,Siria din cauza razboaieleor)

     Imi place si mie sufismul , Rumi,Nursi ,Tabrizi dar mai mult imi place islamul simplu pt ca nu exista bariera intre om si Creator, imamii nu au statut special aî sa-mi ierte pacatele , islamul este conservator si nu acorda mai multe drepturi barbatului sa femeii ci familiei ,familia este baza . Exista bun simt,rusine,curatenie si respect fata de tot ce ne inconjoara.

      
     1. Seara buna, D-nul Selim……locuim in aceeasi zona geografica. Confirm cele spuse de dvs. privind pacea si armonia,…..ba chiar prietenii de exceptie, intre etnii.
      Nu una sau alta dintre religii, este problema. Noi, le-am creat. Si ne-ncurcam acum in itzele pe care noi, le-am tzesut. Ne-ncurcam, la modul general. In particular, lucrurile stau cu totull si cu totul altfel.
      Occidentul, nu experimenteaza o religie Occidentala. Crestinismul, este de-asemenea Oriental. Ii este mult mai usor unei minti orientale, obisnuita cu poezia si metafora, sa decripteze splendoarea Bibliei.
      De-aceea maestrii spirituali din Orient, vorbesc despre isus, mai relaxati decat Papa insusi.
      Spiritualitatea, alta decat crestinismul, a fost introdusa in Occident, de catre mari intelepti arabi.
      Alchimia, rosacrucienii, yoga, gnoza,….au rasarit din orient.
      Nu a rasarit niciodata Soarele si nici n-o va face vreodata, de la Occident.
      Nici fizic , nici metafizic.
      Numai de bine.

       
    2. Acum am vazut poveste Aliciei Gail,o poveste trista a fost maltratata si apoi nu a fost posibil reclamarea si prinderea faptasului din cauza ca nu exista martori, o lacuna judiciara care atunci cand nu sunt martori vinovatul este victima…Trist ce s-a intamplat dar asta nu trebuie sa va opreasca din a vizita aceasta tara si-n Occident au loc abuzuri chiar mai grave , parinti care isi vand copii lucrururi mai oribile dar asta nu inseamna ca nu mai vizitam nimic sau ne schimbam parerea despre tara respectiva.

     O seara buna pace si bunastare!

      
     1. Buna dimineata.
      ai dreptate Selim.Eu am trait in Statele Unite si pot sa-ti spun ca anii traiti acolo m-au edificat asupra unor adevaruri.Asa ca nu consider ca ce se intampla prin Occident ar fi o realitate ce trebuie sa o accepatm a fi asa cum ar trebui sa fie.Deasemenea sunt de parere ca nici un stat nu are dreptul sa se amestece in felul cum considera alt stat,de alta religie, sa se conduca.Este dreptul fiecaruia sa mearga dupa propriile idei si schimbarea ,daca trebuie facuta,sa vina din convingeri si nu din constrangeri.
      Sa ai un sfarsit de saptamana bun.

       
   2. Bine ai venit Selim printre noi. Te primim cu bratele deschise, ca pe un frate.
    Speram ca sa ne primesti si tu pe noi la fel.
    Atata vreme cat putem accepta ca toate drumurile duc in acelasi loc indiferent de credinta ta sau a celorlalti totul este minunat.
    Intr-adevar, dupa cum ai subliniat si tu, padure fara uscaturi nu exista. Prin urmare, poti fi un om rau oriunde, in orice tara in orice religie.
    Se poate ca unele dintre legile occidentale sa nu fie pe placul musulmanilor si unele dintre legile musulmane sa nu fie pe placul lumii occidentale.
    Cine are dreptate? Nimeni, pentru ca nu poti judeca dupa legile unuia pe celalalt.
    Toleranta trebuie intodeauna sa ne calauzeasca si niciodata nu trebuie sa-i impunem altuia credintele noastre.
    Sa aveti o seara minunata!

     
  2. Sefora draga,
   una din stradaniile mele de capatai e sa fac pe unul sau altul sa inteleaga ca suntem fiinte universale si ca in sutele de vieti ce le-am trait pe acest pamant am experimentat cam tot ce se putea!
   Faptul ca tema asta te-a bulversat arata clar ca ai testat si aceasta religie, cultura si societate!
   Manipularea si controlul intregii omeniri a fost preocuparea de capatai a guvernantilor obscuri care au creat sistematic dogme si invataturi pentru orice gust si cu cat au fost mai solide si acopereau o suprafata impresionanta cu atat a facut posibila controlarea unei populatii imense.
   Ma adresez bineinteles spiritualilor de pe acest forum, care in cautarile lor indelungate au intels un mecanism sau altul.
   Imi amintesc de o prietena cu care meditam mai demult si care o „tinea” pe nerasuflate cu isus in versiunea ortodoxa de data asta. I s-au aratat scene din viata trecuta unde era calugarita catolica, deci programul care se derula mai departe avea o origine clara. Imediat dupa aceea i s-a aratat ca inainte de asta a trait doua vieti ca musulmana in desert! (Exemple asemanatoare mai cunosc!)
   Cu cat un suflet e mai vechi pe aceste meleaguri cu atat sunt tot mai putine colturi pe unde nu a experimentat pana acum!
   Cei care zabovesc cu incapatanare intr-o tema sau alta nu trebuia condamnati, e semn ca a ramas ceva semnificativ de invatat!
   Insa nici nu trebuie incurajati sa creada ca punctul lor de vedere e cel mai grozav! E doar o viziune de moment asupra lucrurilor.
   Curand va asimila tema si va trece la urmatoarea! Si daca il vei intalni si-i spune ca in viata trecuta (sau in asta mai inainte) a sustinut cu incapatanare un anumit punct de vedere, nu va recunoaste ca el a fost acela!
   Trebuie de invatat mecanismele! Capul dupa cortina ajuta la asta, insa nu pentru a vorbi astfel auditoriului, cum i-ar place nespus Ellei sa ma vada!
   Cunoasterea acestor mecanisme ne va ajuta sa nu mai judecam, sa-i acceptam pe ceilalti asa cum sunt (bineinteles nu si mojiciiile lor indreptate asupra noastra!) sa-i iubim cu speranta ca vor trece si ei incercarile in curs.
   Si sa ne orientam permanent la „avangarda”!
   Intotdeauna vom gasi vreunul care a luat-o inaintea noastra, care a experimentat si aflat mai multe!

    
   1. Ce-i drept , Nicu….cateodata imi place nespus, ce scrii. Asta-i problema?
    Cat despre guvernarile obscure….N-avea grija,…fiecare, am guvernat, am fost condusi,…am controlat, am fost controlati…..am cucerit, am fost cuceriti,…Ai fost si popa, ai fost de toate.
    Si cate si mai cate. Parca n-ai sti?
    Cand te lasi la vatra, din astfel de preocupari, inseamna ca ai cam cules intelepciunea din patzanii.
    Ce sa mai acuzi? ce obscuritate?,…Iti vezi de drum, spre lumina ta.
    Capul dupa cortina,…si gata.

     
    1. Stiu ca am fost!
     Si am repetat de neumarate ori ca noi suntem aceia care au scris si acele carti „sfinte” care ne dau atata bataie de cap!
     Cum le-am scris si cum am fost stimulati sa le scriem, asta trebuie de aflat, si prin asta aflam mecanismele, si incetam sa repetam la nesfarsit astfel de experiente! Trecem de fapt pe treptele superioare.
     Nu mai dam vina pe altii pentru suferintele noastre!
     Noi suntem aceia care au experimentat tot ce se putea in toate momentele cheie ale devenirii omenirii si ne-am pus amprenta.
     Noi suntem aceia care am venit si sa corectam ce am stricat candva, din voia noastra sau sedusi.
     Si e normal ca nu lasam pe altii sa zaboveasca inutil in „obscuritatea” ce am creat-o candva!
     Fiindca s-ar putea sa se indragosteasca de ea!
     Nu te mai obosi asadar sa (ma) mangai pe caputz ca inca nici pe departe nu ai aflat ce zace acolo.
     Pozitia ce o abordam si eventual consolidam in fatza celorlalti ar trebui sa se sprijine pe baze mai solide decat maiestria condeiului. Desi si la asta a trebuit de trudit, recunosc!

      
     1. Pozitia, este deja mai consolidata decat caputzul (tau) isi da seama.
      Recunoaste asta, mai degraba. :) Re-cunoaste.
      Pozitia, se redescopera, nu se construieste. In cazul tuturor.
      Te-ai obisnuit cu truda.

       
  3. Pai dna Sefora…cum se potriveste ce ati spus ieri cu ce spuneti azi…?
   Probabil ca in ultima dvs. ,,viata” ati for un soi de Zapciu prin Tara Romaneasca care ieri a dat ordin sa fie adunati copiii de la tarani – bir pentru Inalta Poarta – pe seara ati plans impreuna cu mamele indurerate , privind chioras spre steagul cu Semiluna…Iar azi de dimineata va imbratisati cu Ali Pasa…care pleaca la Stambul’ , cu carele pline cu copii si saci cu aur…careia ai spuneti ,,Stii draga Ali , eu m-am edificat asupra unor adevaruri…cand m-am mai plimbat si eu….Sunt de parere ca nimeni sa nu se amestece in treburile unui stat indiferent de religie , ce face el…””
   Ati auzi vreodata de Libya…casa dau un singur exemplu….Acolo daca nu se ,,amesteca ” cineva ….Armata de mercenari a Presedintelui ar fi facu un macel in orasul Bengazi….Asta a fost doar asa ca o parere….Rest un week -end frumos….

    
   1. Buna sa-ti fie ziua Vali,
    am eu un moment mai greu de a pricepe in aceasta dimineata , ca nu pricep ce anume se contazice din ce am zis ieri fata de ce spun azi.
    Poti fi mai clar? Nu reiese din ce spun azi ca ar fi ceva in contradictoriu cu ce am spus ieri.
    Ce spui in prima parte a comentariului pot sa o interpretez ca fiind o ….”revansa”,sub centura,careia nu pot sa-i dau o explicatie.Vine din fiinta dumitale Vali.
    In ultima parte a comenatariului….da,am auzit de Libia,nu sunt picata din Luna.Dar un conflict intre state trebuie ca are un inceput.Poate acel inceput,de neamestec in problemele altui stat,nu-l iei dumneata in consideratie.Dar intrucat acest site nu discuta politica,nici eu nu insist cu alte amanunte,ci doar te rog,eu fiind mai grea de cap,sa fii mai explicit cand ti se pare ca ceva se contrazice in spusele mele.
    Sa ai o zi buna.

     
   2. Citeste comentariul lui Razvan de mai jos,care atinge cumva ceea ce spuneam eu de inceputurile unui conflict.

     
 2. In timp ce crestinismul are ca trasatura principala „iubirea” (in numele careia stim cu totii cate orori s-au facut!), budismul: „speranta” (speranta intr-o incarnare mai buna) islamismul se bazeaza pe „credinta”!
  Credinta dusa pana la fanatism, din pacate! Desi la origine aceasta religie arata altfel.
  Sa nu ne orientam dupa propaganda vestului care a demonizat aceasta cultura, nu fiindca i-a interesat ce fac si de ce, ci fiindca stateau cu corturile lor pe campurile bogate in rezerve de petrol!
  Asta a fost si norocul dar si nenorocul lor!
  Aceste comori arhitectonice prezentate incanta ochiul si inima!
  Au fost posibile exact datorita acestor bogatii!
  Foamea de petrol a intregii lumi a adus bogatii incomensurabile acestor tari. „Clasa” conducatoare si-a scolit fiii in vest si au invatat incet ce trebuie de facut cu banii atata timp cat acestia mai curg!
  Poporul nu trebuie sa munceasca nici cat trebuia inainte, din imensele bogatii sunt „hraniti” si ei, astfel incat sa duca o viata imbelsugata, dar nici ceva de „spus” nu au!
  Situatia femeilor a aratat-o Sefora, e greu pentru femeile europene sau in general din vest sa inteleaga cum arata aceasta de fapt!
  Orase imense de tip Abu Dabi, mai ales in inaltime, au fost fost construite intr-un ritm infernal!
  Bineinteles de catre mana de lucru adusa din strainatate, specialisti din vest si „palmasi” de prin Pakistan, Afganistan etc.
  Se spera, prin facilitatile oferite, ca un numar impresionant de bogati din vest se vor stabili aici.
  Marea problema e ca totul se bazeaza pe rezervele de petrol; acesti bani nu au fost obtinuti prin inobilarea si vinderea unor produse ci prin extragerea rezervelor existente! Nu e greu de imaginat cum va arata aceasta „lume” cand rezervele vor scadea (desi nu trebuie sa ne luam dupa „prognozele” vestului care are tot interesul sa ne faca sa credem ca: ba nu ajunge ba se termina…) si finantarea acestor monstri arhitectonici in mijlocul desertului va fi o problema tot mai grea.
  In paranteza fie spus, daca energiile libere, sau ieftine (ca apa), ar fi fost facute accesibile omenirii, aceste minunatii in mijlocul desertului nici nu ar mai fi fost aparut fiindca nu mai cumpara nimeni petrolul lor!
  In aceste tari nu vor exista curente de „invinovatire” a guvernantilor pentru ca ar fi oropsit populatia fiindca cei care au fost oropsiti cu adevarat vor fi fost trimisi demult inapoi in tara lor cu o mana de banuti!
  Dar sa ramanem acum la contemplarea acestor minunatii care arata cat de creativa e omenirea!

   
 3. Doamne … Razvan …astazi m-ai pus din nou la o noua incercare ….In loc sa ma minunez de aceste imagini magice …mintea mea a luat-o razna ..
  Problema nu era ca aceste mega constructii apartineau altei religii…ci …ca sunt alte multe , alte probleme pe acest pamant ..nerezolvate …Nici o religie din lume nu a reusit sa faca ceva in privinta asta …Si multe , multe alte lucruri care ma fac sa sufar …
  Apoi …m-am gandit ca…..
  ,, Dumnezeu este iubire” este scris pe fiecare boboc de floare ce sta sa se deschida, pe fiecare fir de iarba ce se ridica. Pasarelele incantatoare care fac sa rasune aerul cu trilurile lor inveselitoare, florile atat de delicat colorate care in desavarsirea lor isi raspandesc parfumul, copacii falnici ai padurii cu bogatul lor frunzis de un verde viu : toate marturisesc despre grija parinteasca si iubitoare a Dumnezeului nostru si despre dorinta Sa de a face fericiti pe copiii Sai ,,
  ……….. :
  Oare chiar Dumnezeu ar avea nevoie de o ,,casa ,, atat de costisitoare ? …
  Oare nu am putea folosi banii…altfel ?
  …….Cum as putea sa accept Toate astea ? …..Intrebari …intrebari….si iarasi intrebari…la care caut raspunsuri….Inca mai am nevoie sa ma pot vindeca in totalitate …Sa pot accepta cu iubire toate erorile acestei lumi….
  De ce ii judecam pe ceilalti?
  Ne dorim cu totii sa fim fericiti, dar ii judecam pe ceilalti … si facem presupuneri….Oare nu gresim ?
  Alteori , judecam de la nevoia de a cataloga lucrurile …Le impartim in lucruri bune sau rele , in corecte sau incorecte ….Dar …uitam ca noi alegem sa le vedem bune sau rele …
  Cum ar fi , sa nu mai facem presupuneri … ca detinem noi adevarul absolut ….si sa acceptam faptul ca noi oamenii , avem dreptul la propria viziune a lumii ?
  Am invata ,,sa fim de acord ca nu suntem de acord ,, asupra unor lucruri si sa-i acceptam si pe ceilalti asa cum sunt , unici si …diferiti de noi…
  De multe ori aceasta judecata …este o reactie emotionala la ceea ce auzim sau vedem la celalalt …
  Inconstient …judecand …incercam sa aratam , ca noi nu suntem la fel dar uitam ca daca celalalt ne-ar fi indiferent …nu am avea de ce sa devenim emotional ..Deci ne pasa …Oare aceasta reactie nu ar trebui sa ne puna pe ganduri ? Ne este foarte usor sa vrem sa schimbam Lumea dar uitam totodata sa incepem aceasta Schimbare incepand cu noi …
  ,, A vorbi despre iubire înseamnă a vorbi despre Dumnezeu, iar acest lucru nu are limite, Dumnezeu fiind nemărginit. Majoritatea religiilor valorizează dragostea, compasiunea şi empatia ,,…
  Ma voi gandi in continuare la aceasta Schimbare pe care vreau sa o fac in primul rand cu …mine …
  Vreau Schimbarea ? Incep cu mine !
  Imi doresc cat de curand sa ma bucur cu toata fiinta de toate frumusetile lumii , fara a ma mai gandi la partea urata a ei …
  asa cum pot sa ma bucur , de-o floare …de un fir de iarba ..de cantecul unei pasarele ..de murmurul unui izvor ..
  Am vrut , am facut un efort ..pentru a-mi cunoaste si partea mai putin vesela din mine ..
  Multumesc ,Razvan …Multumesc File de Lumina …comentatorilor ..vizitatorilor ..
  Sa nu uitam sa ne bucuram de minunatiile acestei primaveri !
  O zi plina de iubire sa avem in sufletele noastre …indiferent cata suferinta ar fi in Lumea asta ! :)

   
  1. Cand unii se gandesc la Dumnezeu/Alah… etc. simt atata dragoste in inima lor incat incep sa cante ode de bucurie si preamarire. Altii, picteaza opere nemuritoare, iar altii contruiesc cele mai fine si mai pure constructii arhitectonice de care sunt capabili.
   O asemenea constructie nu este nimic mai mult, doar un cantec de slava sapat in piatra si ornat cu bucuria celorlalti.
   O seara frumoasa.

    
   1. De obicei, arhitectii acestor constructii, sunt anonimi initiati.
    Ei pun in opera lor, mesaje. Acea piatra, vorbeste. Este o carte scrisa in piatra, intr-un limbaj argotic.
    O seara frumoasa.

     
 4. De ziua poeziei.. :)
  „Ca-n faţa unei piramide (în amintirea poetului Mihai Codreanu)

  Sonetul tău e-un monument perfect,
  E o construcţie piramidală,
  În fiecare vers percep o dală
  La care n-am găsit niciun defect…

  L-ai dăltuit cu trudă şi migală,
  După al tău necunoscut proiect,
  L-ai îmbinat precum un arhitect,
  Desăvârşindu-i forma lui finală…

  De-atâta strălucire şi grandoare
  Mă simt ca-n faţa unei piramide,
  Şi dacă peste ea – cu-nverşunare,

  Vor trece-n valuri clipele fluide,
  Muşcând pe rând din ale ei contururi,
  Sonetul tău va dăinui de-a pururi!”

  Ma bucur ca cei care au construit piramidele (si nu numai) s-au gandit si la mine :)
  …ca au rezistat peste timp, sa le pot vedea…..
  …fiecare traieste prin faptele sale …
  traieste doar clipa…
  traieste doar viata….
  traieste pentru eternitate… :)
  O seara minunata !

   
 5. De la sentimente ca musulmaniui neau decimat sute de ani cu dorinta de a ne ocupa si domina total lundune teritorile si omarandune zeci de mi de rasboinici care siau aparat tara de invazia musulmana si voi ca si Obam credeti in poezie si romantism , pecand rusii ocupa teritorii nestingherit de nimeni , mai ales Obama care crede in pace si musulmanii taie gaturile Americanilor la fel ca acum 500 de ani in urma . Cu nimic nu sau civilizat CRUZIMEA ii reprezinta , e tot ce au !. Nu comfundati moscheele cu interiorul lor salbatic , in aceste moschei se invata doar cum sa decimezi „infidelii adica cei care nu sunt Musulmani si sa subjugi femeia . . Lasati poeziile romantice de dragoste ca nu se potrivewsc la 80% din Musulmani .Va convine nu va convine Musulmanilor , sunteti o sursa de conflict la ora actuala si aduceti instabilitate in lume . Recunoasteti cel putin si lasati „poezia , ca nu-i pentru voi .

   
  1. Domnu Florian ati ales prost momentul sa comentati….iar comentariul in sine e jalnic.Nu ii cunoastei pe Musulmani cum de altfel nu va cunoasteti nici proprii vecini…Probabil tineti minte doar ce ati invatat la istorie in clasa a IV – a …si ce ati vazut in filmele regretatului S.Nicolaescu…
   Luati-o mai usor cu acuzele , nu pareti a fi foarte in varsta altfel va gandeati putin inainte de a scrie ce ati scris….Iar daca chiar ati scris cu convingere , sa stiti ca ati gresit site-ul ….( luati un calmant …poate merge…)
   O zi buna si plina de poezie….

    
  2. Am citit intr-o carte (nu mai retin cum se numea… e foarte mult de atunci…) cum ca marele nostru Stefan cel Mare se cam „plictisea” si s-a gandit ca n-ar strica sa de-a o raita prin Lehia… sa mai adune niste grane,,, si sa-i mai sperie putin…(citatul este aprozimativ…)
   Ma rog…. era doar o carte de beletristica…nu era ceea ce invatasem la istorie….. Noi „popor oprimat”….. dar si asa mi-a dat lumea peste cap…..
   Nu era ceea ce invatasem la istorie….
   Iar imediat dupa „marea imbulzeala” (a se citi Revolutia 1989) au inceput sa apara „marile adevaruri”…cum ca cel care a apasat de sirena in vremea grevei din 1933 n-a fost Vasile Roaita…. si multe altele….nu intru in amanunte. …sa nu deviez…. :)
   Sunteti cumva „victima” a ceea ce spuneti? A acelei CRUZIMI?
   Vorbiti cu atata fanatism despre FANATISM….
   Iar poezia este dedicata OMULUI fie el crestin sau musulman…..
   Daca nici poezia…….. pentru care i s-a dedicat o zi internationala…nu ne mai bucura sufletul…..
   Inseamna ca suntem atat de saraci…. :(

    
  3. Inainte sa judeci pe cineva trebuie sa mergi in papucii lui. Deci, musulmanii omoara americani. Ceea ce nu spuneti dvs. este ca si americanii omoara musulmani. De cele mai multe ori chiar in tarile lor, a musulmanilor. Oare ce cautau acei americani acolo?
   E foarte greu de inteles ce este in inima unui musulman atunci cand bombele i-au omorat familia.
   Nu iau partea nimanui, pentru ca si in lumea musulmana exista tare care ar trebui remediate. Din punct de vedere spiritual cea mai grava mi se pare cea a abandonarii religiei musulmane. Daca esti musulman si vrei sa treci la alta religie este o mare, mare problema.
   In rest, fiecare le are pe ale lui, cu bune si cu rele. Religia noastra crestina predica cu mare sarg iubirea, dar multe crime au fost justificate de aceasta religie.
   Prin urmare, in acest labirint extrem de complex al conceptelor despre lume si viata in care religiile au locul lor, traiesc oameni, ca mine ca tine, ca noi. Fiecare incearca sa traiasca si sa se adapteze in lumea in care a deschis ochii la nastere. Dupa puteri, dupa intelegerea pe care o are si dupa inima sa.
   O zi frumoasa!

    
 6. Nu stiu de ce nu va place adevarul . ? Dati istoria deoparte si incercati sa acoperiti faptele rele ? De ce predica Islamul din Iran ca U.S.A. este marele diavol ? si toti infideli (nonmusulmanii trebuiesc decimati ) sunteti comfortabili cu ceea ce spun ei ? .Raspundeti . Romania nu-i afectata de aceasta , insa sa fie sa va vad cum ati reactiona . Eu lucrez pentru Musulmani si toti fara exceptie au tendinta de a face rau . Ei vor sa se intoarca la Epoca lor de aur cand prin cruzime tara dupa tara o cucereau . Ei nu acepta ca cineva sa fie mai buni ca ei . Daca ei aveau puterea Americii pamantul ar fi fost la picioarele lor , toate femeile trebuiau sa-si acopere fata . Mergeti prin tarile lor si vedeti ca femeile nu au nici un drept . A scrie poezi este frumos si romantic ,(stil Romanesc ) dar astia nu au spiritul asta .In lipsa strictului necesar Romanii au devenit poeti . . Am calatorit in 64 de tari . Tu daca ai calatorit de la Pitesti la Calimanesti , si de la Ploiesti la Bucuresti ; de unde vrei sa ai o viziune de viata ? Mai bine ai tacea ca oricum comentarile tale sunt lipsite de adevar .Acelei poete Vali cu mult tupeu in tine , masoara-ti cuvintele cand le scri si fara jigniri ca sar putea mai tarziu sa ai probleme in viata cu stilul asta fara rusine de a aborda unele discutii jignind personal in viata pe altii .Dute la spalat de vase ca oricum pe site-ul asta faci numai praf , cu lipsa ta de viziune de viata si jignirile personale , sar putea sa te coste asta mai tarziu , fiindca nu toata lumea acepta lipsa ta de respect la adresa cuiva .

   
  1. Dvs., D-nul meu, Florian, vedeti lumea, prin filtrul a ceea ce sunteti. Ca si mine, ca si altul,….
   ”Ochelarii” prin care, fiecare percepem lumea, reprezinta adevarul fiecaruia. Dreptatea lui.
   Care-i problema, daca mie nu-mi place adevarul dvs? Filtrul prin care percepeti?
   Puteti sa va plimbati dvs., prin 9.999 de tari.
   Daca n-ati cules nectarul din acele locuri, frumosul, nobletea, crema culturii, ati umblat degeaba.
   Acest nectar, este din abundenta si pe relatia Pitesti – Calimanesti.
   Ce-ntelegeti prin viziune de viata? Memoria locurilor vazute?
   Hm,…
   Viziunea este un ”simt”.
   Poetii si romanticii, il au, mai mult sau mai putin.
   Este posibil ca, comentariile unuia sau altuia, sa fie lipsite de adevar. De adevarul dvs. Sau al altcuiva.
   In schimb, sunt pline de alt adevar.
   De adevarul celui care se exprima.
   Asa stau lucrurile, de la nivel de individ, pana la nivel de natiune.
   Violenta, consta in a impune, sub o forma sa alta, adevarul tau. Unui individ sau unei natiuni.
   Oricine vrea sa impuna adevarul lui, in detrimentul adevarului altuia, risca, sa fie perceput drept diavol.
   E complicat?

    
   1. Ella , daca ne luam dupa Biblie care a condus poporul ROMAN PESTE 2 MII DE ANI SI A FACE PE CINEVA DIAVOL FARA MOTIV ,ESTE O TOTALA LIPSA DE BUN SIMT SI EDUCATIA DE BAZA , SA RESPECTI OPINIA CELUILALT , CA-TI CONVINE SAU NU . ACEASTA SE NUMESTE CIVILIZATIE SI NU A FI BADARAN(A) S NIMENI NU A IMPUS CEVA CU FORTA , ROMANII AU FOST INTODEAUNA TARI IN GURA SI LIPSITI DE PREA MULT DISCERNAMANT . CE ASI PUTEA SA ASTEPT DE LA NISTE NEEDUCATI , DOAR VORBE DE OCARA ASTA-I TOT CE AVETI , SUNTETI PROBABIL DOAR A DOUA SAU A TREIA GENERATIE CE ATI SCAPAT DE OPINCI SI TOT CE POSEDATI ACUM ESTE TUPEU SI OBRAZNICIE , NU STATI FARA GRIJA , VA VENII ZIUA SA NE VEDEM FATA IN FATA , SI ATUNCI SA VA VAD , MAI AVETI TUPEUL SI NERUSANREA SA JIGNITI ? SA VA VAD . , AR TREBUI SA VA FIE RUSINE DACA STTI CEI AIA . DACA NU LUATIVA DE PARINTI SI CERETILE SA VA DEA CEI 7 ANI DE ACASA CA NU-I AVETI . VOI NU TREBUIE SA ACCEPTATI IDEILE MELE , DAR EU TREBUIE SA ACCEPT PE ALE VOASTRE ? LA TOTI ASTIA CU TUPEU VA DAU O INTALNIRE , VENITI SA DISCUTAM FATA IN FATA LA TELEVIZIUNE ?’ SA VEDETI DIFERENTA DE CUNOSTINTE . ASTEPT RASPUNS .

     
    1. Domnule Florian,
     A scrie cu majuscule intr-un comentariu inseamna a țipa. Prin urmare, va rog sa coborâți tonul. Pe acest site, oamenii sunt obișnuiți să discute, să-și expună și să-și susțină ideile în mod civilizat. Este adevărat că se mai împung câteodată, dar niciodată nu apelează la violențe, nici măcar verbale. Eu, împreună cu ceilalți cititori suntem dispuși să vă ascultam cu mare atenție.
     Referitor la subiectul în discuție, trebuie să recunoașteți că există o mare diferență între politică și viața zilnică a unui om oarecare. Dacă fiecare am fi judecați după conducătorii noștri, atunci ar fi extrem de trist.
     Spuneți că ați trăit o vreme îndelungată în țări musulmane. Mă întreb câți oameni ați cunoscut în acest timp. Cu câți musulmani ați discutat despre lume și viață? 100? 200? 1000? Totuși e o mare diferență între 1.000 si un miliard și jumatate de musulmani. A cunoaște câțiva dintre ei și a generaliza este puțin cam hazardat.
     O zi minunata sa aveti!

      
     1. Hai sa mai schimbam subiectul ori cum nu ajungem la nici un rezultat fiindca vad ca pe unii ii deranjaza si literele mari . Hai sa recunoastem ca popor mai zeflemist si tupeist ca unii Romani rar se intalnesc pe pamant . Tupeul si nerusinare si lipsa de educatie si respect pentru opinia altuia lipseste cu desavarsire . Uitativa la televiziunea altor tari civilizate unde au discutii aprinse , fiecare isi sustine punctul lui de vedere fara a fi jignit fiindca au o educatie la mijloc si la urma sunt aceeasi isi strang mainile si se despart cu zambetul pe buze . Accea o numesc eu civilizatie , nu loviturile de cuvinte unde nu-ti convine un punct de vedere sau altul. Abia sunt vreo 25 de ani de cand ati scos „nasul inspre lumea civilizata insa apucaturile grotesti inca va vor domina vreo cateva generatii . In continuare o sa va trimit un articol despre cine am fost noi Romanii ca civilizatie si cine suntem acum . Daca au acces la opinie orice opinca needucta nu-i de mirare ca discutam la nivelul asta deplorabil . Scoliile sunt deschise si va asteapta sa va complectati studiile sa va mai domoleasca nestiinta crasa care domneste in voi .Eu am urmat 21 de ani in scoala si miam facut datoria de tara . Or fi musulmanii cum or fi insa rautatea Ultimei generatii de ROMANI A INTRECUT ORI CE MASURA COMPARATIV CU ADEVARATELE VALORI ALE ROMANIEI DE DINAINTE .CITITI ARTICOLUL CE URMEAZA SI SA VA VAD CE DE FAPT FACETI PENTRU ROMANIA . daca din gresala atig clapa cu litere mari dupa unii autori scriu din disperare . Cand va deposedati de duhurile care le aveti in voi puteti sa-mi raspundeti la ccea ce scriu , pana atunci cautati un popa sa va scoata legiunile care va poseda . Dativa fiecare raspusul ca mi sa cam facut greata de stilul unor rebuturi din tara care se cred eroi . Singura putere pe care o aveti fiindca alta nu o aveti si nu sunteti capabili este sa jigniti , crezand ca scrieti istoria . Va inselati. DACA ESTI EROU CU ADEVARAT RASPUNDE mai jos la articolul care il scriu dupa acesta dar implicate si schimba ce-i rau in Romania . Aicea sa te vad ce poti si cine de fapt esti . Ai schimbat vreodata ce a fost rau in Romania , teai implicat la acest lucru ? .Fa asta si atunci vei avea valoare nu sa ataci ca lupul pe la spate si de la distant cate o persoana . Adevarat iti spun ca valoarea ta in acest caz este zero si respiri aerul in locul unui adevarat Roman , nu o lichea batjocoritoare .

       
     2. D-le Razvan…..
      Nu prea ma pricep la ceea ce faceti dvs,. din punct de vedere al programarii si informaticii.
      Nu s-ar putea, sa introduceti undeva, ….niste cuvinte cheie….ca unele comentarii sa nu mai apara?
      De ceva vreme, acest gen de cuvinte, apar din abundenta.
      Nu se poate D-le., ca sa intre oricine si oricum, sa-si verse oful….care chiar n-are nici o legatura cu ce se discuta aici…..si tema site-ului.
      Ma gandesc, ca se poate gasi o solutie….fara sa fie nevoie sa apostrofati de fiecare data persoane.
      Nu puteti face pe gardianul fiecarui comentariu….asa cum, fiecare are dreptul, sa nu citeasca tot felul de pareri….ce n-au legatura cu scopul propus de dvs.
      Ca sa nu folosim cuvinte mari.
      Cu toate ca frumusetea cuvintelor mari, este absolut justificata.
      Am ajuns sa-i tot tragem de maneca, mai mult sau mai putin elegant….si ei cred ca le punem lanturi.
      Sau va aducem osanale, cand corectati o atitudine.
      E cam mult.

       
     3. Doamna Ella,
      Pe toti ii primim cu bratele deschise, pentru ca indiferent de opiniile lor sunt fratii nostri. Ii lasam sa-si verse oful si incercam sa le explicam in mod civilizat ca nu e frumos atunci cand ii deranjeaza pe altii, cand incep atacurile la persoana, etc.
      Apoi, daca persoana nu intelege ii limitam un pic partea care deranjeaza cel mai mult (exista in momentul de fata o singura asemenea limitare). In final, putem ajunge si la varianta extrema in care sa-i blocam definitiv posibilitatea de a mai comenta.
      Totusi, niciodata nu am ajuns la varianta finala intrucat nu a fost necesar. Incercam sa-i calmam pe cat posibil prin vorbe blande pe cei care nu-i respecta pe ceilati. Daca le explicam calm si cu argumente, ne asteptam ca ei sa inteleaga si sa aiba un minim de bun simt astfel incat sa-si ceara scuze in fata celor pe care i-au jignit cu vorbele lor.
      Va rog sa ma credeti ca pe mine personal nu ma afecteaza absolut niciun comentariu indiferent de limbaj daca este la adresa mea. Pot sa dialoghez cu oricine. Totusi, sunt foarte afectat de comentariile in care o persoana ii jigneste pe ceilalti. Cu asta nu pot fi de acord.

       
     4. Corect. Nu folosim cuvinte mari, cand ne recunoastem ca frati..
      Este totusi, acest site, unul de elita….imi place sa cred.
      Iar regulile , asa intre frati cum suntem noi, trebuiesc respectate. Ele existand.
      Altfel…si ideea care a stat la baza site-ului are de suferit…si cei ce cauta sa-si completeze si sintetizeze cunoasterea, de-asemenea.
      O limita sub care nu se poate cobori, este binevenita si de bun simt.
      O noapte minunata.

       
    2. Florian……
     Calm…..تهدئة….sakin….
     Am spus ca, RISCA, sa fie perceput. Recititi, penultima fraza. E-adevarat, ca-i cam lunga. Si-am pus si trei virgule. Mea culpa.
     Cel ce Risca sa fie perceput ca atare, serveste singur, motivul. Insa nu-l sesizeaza.
     Acest aspect, de-a servi singur motivul perceptiei despre el, pe care el insusi nu-l sesizeaza, ii confera din plin, accesul la IERTARE.
     Sunteti Iertat, D-nul meu. Si nu luati asta, ca pe o ofensa. Daca o luati ca pe o ofensa, pierdeti ocazia de a va linisti. Calma.
     A ierta, inseamna a-ti stabili singur perceptia despre cel care foloseste cu sarguinta, tesla. Ca pe un hobby.
     Adica, a-l vedea mai bine, mai bun, decat perceptia ( imaginea) pe care el insuti si-o creeaza.
     Asta inseamna iertare.
     Iertarea neansotita de o perceptie mai buna decat cea care ti se serveste, nu e iertare.
     Si-acest proces de perceptie, superior celui servit, nu se face fara Iubire.
     Iertarea si Iubirea, sunt intim legate.
     Pe-acest site se vorbeste despre cunoastere. Nu despre cunostinte.
     Nu-i totuna.
     Cultura generala, sau cunostinte generale, indiferent de cat de multe or fi ele…..din punct de vedere strict spiritual, inseamna cunostinte vagi.
     Praf. Balast.
     Cunoasterea in schimb, se ocupa de detalii. Adevarul, il gasesti in detalii, nu in praful cunostintelor generale.
     In cazul multora. dintre cei ce scriu si citesc pe-aici, a ”vorbi fata in fata”, inseamna a tacea.
     Nu cred ca stiti despre ce este vorba. Asadar,…..
     Menajati-va. Nu va mai automutilati atata sufletul, prin acuzele absolut gratuite, din punctul meu, de vedere.
     O zi minunata, va doresc.

      
     1. Daca ce scriu este praf (alta jignire de om needucat) raspunde la articolul meu de mai jos unde vei vedea ca nu este punctul meu de vedere ci o realitate , trista . Ce ai facut tu ca situatia Romaniei si nedreptatiile de acolo sa se schimbe ?. Sa ataci o singura persoana cu lipsa de educatie care ce o ai prin tupeul fara de rusine este usor .De accea a si ingaduit Dumnezeu atata prapad in Romania , ca sa mai potoleasca rautatea din oameni . Raspunde-mi la intrebarea urmatoare . ce ai facut pentru progresul Romaniei , nimic altceva nu ma intereseaza . Raspunde si atunci iti vei vedea adevaratul loc care il ocupi in socitatea Romaneasca . Asta este nota ta la viata si la existenta intr-un teritoriu si nu la PRAFUL care-l faci in jurul tau .

       
     2. Eu, am cam raspuns, la comentariul cu pricina. deocamdata sunt singura.
      In rest….ce sa zic….sau sa va recomand?
      Eu cred ca….pe loc repaus !, ar fi cel mai indicat.

       
    3. Popor român

     Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum,să îţi aminteşti cine ai fost,cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te ! umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut , crescut şi educat în graniţele sale ?Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria , şi o recunosc toţi cei care le-au studiat.
     Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ. Scrierea sumeriană a apărut 1000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul. Cât timp o să te laşi neglijat ? Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii. Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc. Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare. NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT. De ce te laşi dezbinat ?Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului.
     Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii. Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria. Când îţi vei revendica drepturile ?Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni. De ce ai lăsat să se întâmple asta? Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria. Cum vrei să se facă asta ? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma ?
     – Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult. – Tu taci; –
     – Astăzi , ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple visteriile străinilor de neam. – Tu taci; –
     – Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi. – Tu taci; –
     – Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa pentru că ţara lor nu are nevoie de ei. Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ? Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei. – Tu taci; –
     – Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile. – Tu taci; –
     – Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile „nerentabile ” la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul iar ţara rămâne pe butuci. – Tu taci; –
     – Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele:
     1. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului, sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită. – Tu taci; –
     2. Elemente din tezaurul ţării sunt trimise ” la expoziţie” în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele. – Tu taci; –
     3. Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională. – Tu taci ; –
     Slujbaşii ţării, căftăniţii vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt „judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică „mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”. – Tu taci ; –
     – Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată,pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase, de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui. – Tu taci; –
     – Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze spun că nu e nimic deosebit. – Tu taci; –
     – Ţi se fură voturile iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată. – Tu taci; –
     – În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic. -Tu taci; –
     – Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS. – Tu taci; –
     – Dacă te îmbolnăveşti , nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele , s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare. – Tu taci; –
     – Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român , chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României, (de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei tac când se intonează Imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al ŢINUTULUI SECUIESC, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială. – Toţi tac. – Tu taci; –
     – Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii pentru că eşti prea bogat în viziunea lor sau nu meriţi ce ai câştigat , iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma. – Tu taci; –
     – Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire. – Tu taci; –
     – Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul. – Tu taci; –
     – Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul dar să mai te consulte pe tine . – Tu taci; –
     – Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri fără să le pese de interesul naţiunii trădând jurământul făcut la investire. – Tu taci; –
     Asta se întâmplă astăzi, popor român, şi – Tu taci; –
     Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta,românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută. Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
     Cât o să mai taci ?
     – Trezeşte-te popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii. Florian

      
     1. Mai, nene Floriane,…matale sigur ai pus-o de vreo revolutie pe-acolo pe unde-ai umblat, cu simbrie.
      Caci prea vorbesti ca un recrut.
      Om fi noi spiritualisi si poeti,….insa atitudinile astea fundamentaliste, nu ne depasesc !
      Vezi-ti domle’ de treaba dumitale….si scrie pe alte meridiane, ca vorba Luizei,…miroase-a lanturi !,…
      Mai taci !…..

       
     2. Are si Razvan o „televiziune”!
      La asta voiai sa „apari”?
      Ella se angajeaza sa citeasca literar si fara prea multe virgule „articolul” in cadrul emisunii „Actualitati”!
      Dar fara „preambul” te rog!
      Ca-i sar precis „sigurantele” cameraman-ului si o strange de gat!
      Eu tac!
      Promit ca voi citi toate postarile economistei si voi da numai „imi place”!
      Si voi face in semn de recunostinta un pelerinaj la mormantul bunicii!
      Si-l ajut pe „poeta” Vali la strans gunoaie din sant!
      Si rasfoiesc de fiecare data DEX-ul!
      Si numar toate puncte-puncte-le chiar daca sunt mai multe de trei si la fiecare propozitie!
      Si scriu numai cu majuscule!
      Si nu mai las o pauza dupa virgula sau punct!
      Fac orice numai sa nu ma puneti sa ma uit la televizor!

       
     3. Pentru inceput as vrea sa sublinez un lucru. Eu nu sunt poporul, eu sunt doar Razvan, nimic mai mult nimic mai putin.
      Ce am facut eu?
      In primul rand am platit taxe si accize, am fost la Revolutie si am luptat in primele randuri fara sa-mi iau patalamalele adjuvante de dupa, am invatat, am terminat facultati, am scris, am muncit, am ajutat alti oameni, am ras, am glumit, am plans am suferit, am publicat carti in romaneste pentru romani, mi-am adus aportul dupa mintea si priceperea mea la dezvoltarea culturii si stiintei in tara noastra, am deschis acest site pentru a aduce o picatura de bucurie fiecarui roman care are placerea sa intre aici. L-am pastrat cat mai curat cu putinta, fara gunoaie, fara injuraturi, fara actiuni fals patriotarde si sforaitoare, l-am protejat cat am putut impotriva prostului gust, al politicii, al prostiei. Am popularizat si am adus la cunostinta publicului unele informatii importante si interesante, inclusiv documentare referitoare la originile poporului român.
      O fi mult, o fi putin? Nu stiu, dar evident mai sunt multe despre care nu am scris pentru ca nu-si au locul aici.
      Oricum, tin sa va aduc la cunostinta, in cazul in care nu stiati, acesta este un site dedicat spiritualitatii, nu unul dedicat istoriei sau politicii. Pe acest site fiecare dintre noi suntem frati pentru ca orice om de pe acest pamant eu il consider fratele meu, indiferent daca este musulman, hindus, budist sau oricine altcineva. Asa ar fi normal sa fie.
      Daca aveti ceva de impartit cu alte credinte, nemuri sau religii, o puteti face oriunde, dar nu aici, pentru ca nu este cazul.
      Imi arat disponibilitatea de a ma intalni oriunde si oricand cu dvs. pentru a participa la un schimb civilizat de opinii de pareri in domeniile pe care le cunosc. Daca este o tema pe care nu o cunosc, prefer sa tac si sa-i las pe altii sa o faca.
      Apropos de textul dvs. pot sa va spun doar ca cel care striga cel mai tare hotul este chiar hotul insusi.
      Ati luat un text de pe Internet si l-ati postat aici insusindu-vi-l in mod fraudulos si dandu-ne de inteles ca l-ati scris dumneavoastra. Orice text are un autor si drepturi de autor. Dumneavoastra trebuia sa-l marcati ca citat sa spuneti si autorul, eventual si locul de unde l-ati preluat.
      Referitor la nenumaratii ani de studiu ai dvs. pot sa va spun ca ii respect, dar ca orice om cu o minima doza de cultura stie ca in limba romana pe care o preamariti atat s-au inventat liniutele.
      „Eu am urmat 21 de ani in scoala si miam facut datoria de tara.”
      Prin urmare, sa stiti ca noi ne facem datoria fata de tara fiecare in felul lui. A iesi cu lozicni pe care sa le strigi in gura mare in mijlocul strazii nu reprezinta ceva neaparat pozitiv. Brancusi sau Coanda n-au iesit in strada sa tipe si sa se certe cu vremelnicii aflati la putere, dar a adus mai mult Romaniei decat 100.000 de oameni in strada.
      O zi asa cum v-o doriti!

       
   1. Tu prin geamul tau ce vezi ? cu ce-ti aduci aportul la curatirea a ce-i rau in Romania ? Raspunde la articolul de mai sus” Popor Roman , sa-ti vad abilitatile de a schimba locul unde locuiesti si a sfinti locul prin faptele tale in bine .Astept raspuns

     
 7. Daca nici d-l Vali… nu are viziune de viata…
  Eu una recunosc… altceva nu stiu decat servici si casa….nu stiu ce este in lume…nici la stiri nu ma uit… ma deprima..
  Mai intru din cand in cand pe acest site sa imi bucur sufletul cu articolele postate dar mai ales pentru comentariile colegilor… chiar imi fac bine…..
  Daca lumea este asa cum o descrieti d-le Florian….. prefer sa imi creez una ….interioara….

   
  1. …… Te salut draga ” cineva de undeva ” ….
   …..Cateodata iti faci o imagine despre „ceva” sau „cineva”… iar apoi , mai tarziu ,
   iti dai seama ca tot ceea ce iti imaginai despre acel ” ceva ” sau ” cineva ” e de fapt
   total diferit …. Vezi acest clip minunat … Sper sa te bucure ! … Click pe link :
   http://youtu.be/TpaQYSd75Ak

    
   1. Asa este, nu poti cunoaste sufletul unui om doar in cateva clipe… sau din cateva cuvinte …chiar si pe un site… poate aici e chiar mai greu sa-i cunosti…
    Sunt convinsa ca in viata aduni de toate furie, frustrari, tristete…
    Dar daca tot sunt „condamnat” la VIATA, vreau sa aleg ce este mai bun din ea…sa ma bucur si sa inteleg sensul ei bun…
    Multumesc pentru ca-mi sunteti calauza…
    Multumesc pentru clip. Este minunat. :)

     
    1. …… Cand emotiile negative te incearca numara ti binecuvantarile ….
     …Cu siguranta ca ele sunt mult mai multe …. Cu siguranta sunt mult mai
     multe motive pentru care sa te bucuri , sa razi , sa fii fericit …. Si cred ca mult
     mai corect decat ” condamnat la VIATA ” …. e … ” binecuvantat cu VIATA ” ….
     …. Eu asa cred …. Dumnezeu este in inima ta ! …. In orice moment mai greu al
     Vietii …El este acolo…. Click pe link :
     http://youtu.be/Hx1qt76-PHY

      
     1. Sunt putin bolnava….o banala gripa… ar spune unii…
      dar pe mine m-a doborat… …

      …. am scris „condamnat”? :P …. e de la temperatura… :)
      tocmai de aceea nu am mai intrat pe site sa nu influentez negativ…

      Sa ne auzim sanatosi !.

       
     2. Recomandare : BIOSEPT – Antibiotic natural romanesc ,fabricat de Fares . De trei ori pe zi cate doua pastile timp de minim 7-9 zile . Eu am „rezolvat ” gripa care m-a doborat un piculet saptamana trecuta in acest mod .Am luat si Oscilococcinum ….si atat. Multa sanatate!

       
 8. Buna dimineata dl. Florian.M-ati pus pe ganduri…Exista chiar si posibilitatea sa ne fi cunoscut….Momentan si eu ma aflu intr-o tara Musulmana…
  Nu , nu spal vase cu toate ca am facut-o si nu mia fost rusine, Poezia a-mi place si recunosc ca sunt asa…mai romantic. Vorbesc cateva limbi straine si o ,,rup” binisor in Persana ….Numele meu e Vali C. .( va suna ceva cunoscut pana aici..? )
  Conceptul meu despre viata e ,,Omul sfinteste locul ” si ..Nu face altuia ceea ce tie nu-ti place”…ma condus pe carerile vieti destul de departe.
  Am fost si in zone de conflict – interetnic sau international….Peste tot am gasit Oamnei Adevarati…
  Cu autoritatile locale am cautat sa nu am prea mult de a face…..Dar legaturile cu oamenii locului m-au interesat din cale afara ….Am dormit in coliba in stepa Sudanului si sub cerul instelat si ireal de aproape al desertului Sahara….Am prieteni in toata lumea…
  I-am cunoscut pe musulmani la ei acasa ….le-am ascultat povestile de viata , bucurii si tristeti ….povesti adevarate si obijnuite …altele mai putin obijnuite dar la fel de adevarate….Sunt calzi si blanzi….primitori….Nu vor decat sa traiasca linistiti ei la ei acasa.La fel ca si noi Romanii .
  Si la ei ca si la noi exista politica si guverne…..oameni buni si oameni mai putin buni….Interese si optiuni….Nemultumiri si alegeri….
  Nu suntem cu nimic mai buni ca ei…( musulmanii) …
  Exista dle. Florian o lege …se numeste legea compensatiei…,,Ce dai – aia primesti”…si care functioneaza fara gres. Poate meditati la ce am vrut sa spun…Este posibil sa considerati ca ceea ce spun e doar ,,praf ” si lipsit de adevar ,( e parerea dvs. ) si sa va considerati ,,jignit personal in viata ”…Mie personal a-mi pare rau pentru dvs.
  P.S. daca sunteti dl. Florian de la Onesti nu va salut si nu va transmit nimic ( ramane cu am stabilit candva…)
  Prietenilor Filelor de Limina va dorest o Duminica insorita si plina de poezie….

   
  1. SCUZAMA , LA SUPRAFATA TOATA LUMEA ESTE AMABILA SI FRUMOASA . TRAIESC PRINTRE MUSULMANI DE 25 DE ANI SI STIU EXACT CE GANDESC DESPRE NEMUSULMANI . NIMENI PE LUMEA ASTA NU POATE SA MA CONVINGA DE ALTCEVA ! . DACA TRAIAM PRINTRE EI 2-3 LUNI POATE NU AVEAM TIMP SA STIU CE GANDESC DESPRE NOI . ASA CA LASATIO MAI MOALE , NU SUNT PE SIT-UL ASTA SA VORBESC AIUREA , ASTEA–S ADEVARAURI DACA NU VA PLAC TINETIVA GURA SI NU AVETI TUPEUL SA JIGNITI CA ASTA DE FAPT VA ARATA SINGURA CULTURA CE O O AVETI .ASTA-I NIVELUL VOSTRU ALTCEVA NU AVETI IN REZERVA ..

    
 9. sa mai zica cineva ca tarile islamice sunt inapoiate,necivilizate si vezi Doamne de-aia ii tot cotropesc americanii ca sa-i „civilizeze „si pe ei.Acea cultura a lor e deosebita,profunda si contravine intereselor oculte.Noroc ca sangele lor nu prea este amestecat,sunt darzi,patrioti adevarati,si au conducatori pe masura care se sacrifica pt popoarele lor,nu se vand.

   
  1. ARATA-MI SI MIE EXMPLE DE TARILE ALEA MUSULMANE PLINE DE „CULTURA ; CITESTE DICATATORI ,IRAN , IRAK , EGIPT , LIBAN SI TOATE TARILE DIN ZONA ACCEA ITI ESTE FRICA SA SPUI CEVA IMPOTRIVA DICTATORILOR CA TE ARESTEAZA , EGIPTENII VOR SA SCUTURE JUGUL ASTA DE „CIVILIZATIE , CE AM VAZUT ACOLO IN ULTIMII 5 ANI MAM INGROZIT . DE UNDE STI POLITICA DE LA TELEVIZOR ? POTI SA FI SIGUR CA NU STI ADEVARUL NICIODATA DE ACOLO .LA ANUL MA INTORC IN TARA DUPA FOARTE MULTI ANI , NAI VREA SA NE INTALNIM LA TELEVIZIUNE SI SA IMPARTASIM ADEVARUL SI NU CULTURA TA DE MAHALA ?
   . NU CRED CA AI CE SPUNE FIINDCA NU AI FOST IN ZONA ASTA UNDE ESTE UN BUTOI DE PULBERE GATA SA EXPLODEZE „CIVILIZATIILE CARE LE TINETI ATATA PARTE . VOI VEDETI MOSCHEE FRUMOASE IN POZE SI CREDETI CA RAIUL II LA EI , DAR ESTE CONTRARIU , DEPARTE DE LUMEA CIVILIZATA ASTIA SUNT . DACA AI LUCRAT PE LA AMBASADE TE CUNOSC ALTFEL NU , IN AFARA DE BUCURESTI NU CUNOSC OAMENI PREA BINE , DOAR DIN TRECERE IN CALATORII .

    
   1. Buna dimineata domnule Florian.
    Imi pare mie ca dumneata vii cu o exprimare cam agresiva.Cateva cuvinte ici colea dumneata le ei drept pareri convingatoare.
    Postarea respectiva nu a vrut sa ne arate altceva decat frumusetea unor stiluri arhitectonice si nimic altceva despre popoare civilizate sau necivilizate.Atitudinea dumitale pare a fi ….razboinica.Te-i fi molipsit de tendintele acelor musulmani printre care zici ca traiesti de 25 de ani?Doar o gluma…Hi hi hi !
    Sa auzim de bine si ….ce-i cu invitatia asta de a te intalni la TV cu unii dintre comentatorii de pe aici?
    O zi buna.

     
    1. Deci recunosti din scrisul tau ca Musulmanii au apucaturi rasboinice , in cazul asta cred ca ai inteles cine sunt lasand deoparte moscheele deosebite care le au . Apropos de intalnire la Tv abia in decembrie sunt diponibil , sper sa nu aveti scuze ca sunt sarbatori si sa nu va prezentati .

      
     1. Domle’….eu am impresia ca asta e o gluma a Filelor de Lumina.
      Nu-mi vine sa cred.
      Parca as fi in Nosso Lar !
      Auzi….abia in decembrie e disponibil….!!!
      La naiba……

       
     2. Nu-i nimic!
      Pana in decembrie ii citesti tu „articolele” la televiziune!
      Apoi ii predai „turbanul” si pleci in vacanta de craciun!
      Prin tarile arabe!

       
     3. Eu stiu ce sa zic, Nicu….
      M-ai luat cam pe nepregatite.
      Insa daca accepti sa-mi fii sufleor…..ma mai gandesc.
      Ca tot iti place tie, cu capul dupa cortina!

       
     4. Eu m-am distrat copios!
      Pana si tie ti s-a terminat „latina” in fata unui astfel de uragan!
      Propun sa deschidem o sectie de tip „Hyde Park”!
      Unde sa-si reverse toti oful!
      Cine stie, dara rage in continuare asa tare, poate vine si televiziunea!
      Ma gandesc ca daca ne uitam in „cartoteca” lui in mod sigur vedem ca
      a fost vreun fanatic religios in vietile trecute!
      Insa si mai sigur, in tabara celor ce-i „spurca” atat de vehement!
      Mecanismele astea, bata-le vina!

       
     5. Buna dimineata !
      Doar acum am reusit sa citesc toate comentariile postate dupa ce eu nu am mai deschis computerul.Dupa raspunsul domnului Razvan,nu prea ar mai fi multe de spus,ca raspuns la atacul direct pe care ni l-ai aplicat dumneata domnule Florian.Dar,eu cred ca dumneata ai o problema de intelegere si exprimare.Ne intrebi,sau mai bine zis ne provoci sa-ti spunem ce am facut pentru Romania,pentru poporul roman,etc.Dar dumneata ce-ai facut pentru tara si popor?Spui ca ai scris 19 carti.Mie imi place mult sa citesc si sa stii ca citesc orice,cu mici exceptii.Asa ca,spune-mi si mie titlul unei sau a unor carti scrise de dumneata si incerc sa ma edific ce fel de caracter esti si daca ai dreptul sa ne acuzi de a improsca cu venin , cand nu s-a facut nimic altceva decat ,exact ce spui ca n-am facut noi, de a ne spune si noi o parere,fiecare cum s-a priceput.
      Cat despre articolul pe care ai avut bunavointa sa ni-l pui la dispozitie pentru a-l citi,de unde stii dumneata ca unii dintre noi nu cunoastem cele scrise in articol?Si de unde stii ca nu incearca fiecare dintre noi sa faca,in felul lui,ce poate pentru el,popor si ,in final,pentru tara,in intelesul destul de invechit de a face ceva pentru tara.
      Cum spuneam si in comentariul anterior,dumneata esti cel ce ne-ai agresat….tocmai de aceea spun ca ai o problema de intelegere.
      Banuiesc ca te-ai lamurit oarecum si din punctul meu de vedere,mie chia mi-ar place sa stau de vorba cu dumneata.Probabil ai multe sa povestesti .
      Sa ai zile bune si linistite,Sefora

       
  2. Sfinx-ule stai ahttp://filedelumina.ro/2014/03/21/cele-mai-frumoase-moschei/#colo in Bucegi unde iti este locul , nu te baga la analizele de „sange cu exceptia daca esti doctor ca sa poti sa-ti dai avizul pozitiv la ccea ce spui , „darzi ,” ( poate sangerosi vroiai sa scri )ce gluma ” patrioti , si conducatori care se sacrifica pentru poapoarele lor , este o gluma pe care si tu o crezi din lipsa de cunoastere a adevarului Sunt in legatura cu peste 3 mii de oameni de pe tot pamantul si am relatii minunate , dar bineinteles nu-s Romani , au trecut de faza primara a omului pe pamant unde respectul il au inascut , fiindca stiu bine ca viata pe pamant este un fiasco fara el . Da-mi si tu un singur exemplu de astfel de conducator si nu „Pasa care este plin de sute de miliarde de dolari si stau pe Wc-uri aurite . Ce alta dovada mai vrei de patriotismul lor ? a fost unul singur patriot Gadafi care dadea 25000 de Euro de persoana pentru a urma facultatea fara ai fi nevoit sa ii returneze , apartament gratis la cei care se casatoresc si multe altele , insa fiindca nu se incadra cu restul lumii i sa gasit nod in papura si cei cu influentele pe pamant *ii stiti voi, lau „exclus de pe lista celor vi acuzandu-l fals de vrute si nevrute . In Venezuela este la fel , guvernul ofera foarte multe facilitati populatie dintre care multe gratis ca celulare Tv digital e.t.c. , timpul nu-mi permite sa fac lista si „Politaiul lumii infiltreaza elemente extremiste sa le destabilizeze sistemul care nu se aliniaza „Lor celora cu „influenta . Daca vreti sa cunoasteti mai mut depre realitatea din lume imprietenitiva cu cei care au vazut trei sferturi din acest pamant si veti avea informatii pretioase , daca umblati cu zeflemea si vorba de ocara sar putea ca niciodata sa cunosti adevarul de pe acest pamant ci doar minciunile si destorsionarile de la Tv . Presedintele din Chile spre exemplu traieste intr-u apartament , fara paza , cu o masina normala , chiar veche fara prea multa valoare s.a..Am fost pentru 4 ani in Ecuador Pe presedintele Ecuadorului poti sa-l contactezi la ori ce ora si sta de vorba cu poporul lui intre 15 si 20 de ore saptamanal la televizor si il poti contacta in emisiuni de pe orice celular si-l intreba ori ce intrebare si chiar al deranja cu fel si fel de intrebari de orice natura. Iam vizitat Palatul cu toate camarutele posibil fara restrictie . Fa lucrul asta in tarile Musulmane !!!, sar putea ; insa nu in secolul asta . Cui nu-i place adevarul sa nu comenteze si nici acelora care nu sunt in masura sa faca asta , ca altfel pierdem timpul .Inteleg ca orice Roman are stofa de poet , insa de scriitor , asta trebuie sa fie o profesie cu o educatie la baza . De ce nu scrie-ti carti daca sunteti asa de isteti ?. Eu am scris 19 si scriu zilnic si am facuto de mic pe la revista , Flacara , Urzica s.a. Cu bine pentru toti care sunt cu respect , pentru ceilalti nu am decat desconsiderare si gust amar ca iam cunoscut vreodata (prin scris )pe acest forum .

    
   1. Intr-adevar, Ghadafi dadea acele facilitati libienilor, si multe altele. El a facut greseala sa vanda petrolul pe Euro in loc de dolari. Problema este ca dolarul are mai degraba acoperire in petrol decat in aur. Referitor la patriotism banuiesc ca Vali (desi nu sunt sigur) se referea la faptul ca isi permit sa faca ce vor fara sa tina cont de marile puteri. Este adevarat acest lucru dar totodata este adevarat si ce spuneti dvs. referitor la dictaturile locale. Eu personal nu cred ca patriotismul ii mana prea mult de la spate ci mai degraba bogatiile si interesele. Totusi, omul de rand nu este politicianul, regele, seicul, el este un om ca si noi, cu bucurii si cu necazuri. Mai bine ar fi sa ne concentram pe ce ne uneste, nu pe ce ne desparte.

     
    1. Razvane , si nici nu ma intereseaza , cuvintele tale te definesc ;daca pastram calmul cum lai pastrat in scrisoarea ta , numai stima pentru cei care stiu sa aibe limite fara a jigni , in sfarsit am ajuns la normal si asta ma bucura , si pot spune fara restrictii : Cu stima ! Florian.

      
 10. Cred ca am dat peste un grup interesant care nu vor sa lase pe nimeni dinafara sa intre in logica lor . va doresc succes in cercul strans in care sunteti se pare ca am gresit intrarea . Numai bine la toata lumea . In afara de repulsie la adevar si insulte nu am gasit nimic pe acest site (de suflet ). Nu cred ca o sa mai scriu un rand pe acest site , ma simt de parca as fi coborat in Siberia si ma ia frigurile din toate partile . Parerea despre voi -miam facuto voi astia spirituali plini de venin . Traiti in cercul vostru stramt norocul va petreceti ca eu in lumea mea ma simt NEMURITOR si rece , la sagetile care leati aruncat cu atata desinvoltura . Asta sunteti asta dati din voi , ce aveti in rezerva nimic altceva . Sper ca intro zi sa putreti reveni la normal si sa avem un dialog normal .Pana atunci : Numai bine . !

   
  1. Este prntru prima data, cand salutati.
   Ca atare, trebuie sa v-i se raspunda.
   Numai bine si domniei voastre, d-le Florian.

    
  2. Domnule Florian am si eu o intrebare. Oare de ce credeti ca ati fost primit cu o oarecare ostilitate? Oare de ce lumea este mai dispusa sa-l asculte pe Selim decat pe dumneavoastra? Selim este si el la fel de nou in comentarii ca si dumneavoastra.
   Sincer eu as fi dorit mai degraba o dezbatere cu Selim decat cu dvs. As fi avut multe de intrebat si de lamurit cu o persoana de alta credinta.
   Dumneavoastra v-ati prezentat prin comentariile dvs. Nimeni nu neaga ca unele parti sunt perfect adevarate, dar tonul razboinic si ura dvs. care se zareste clar in spatele cuvintelor dvs. nu va onoreaza. A arunca cu noroi este extrem de simplu. Daca doriti sunt dispus sa va raspund punctual la oricare dintre afirmatiile dvs. unele dintre ele perfect justificate.
   Daca doriti sau nu sa comentati este alegerea dvs. dar modul in care o faceti este de asemenea important. Cand cineva se bate cu caramida in piept ca a scris 19 carti trebuie sa arate lumii ca acestea contin informatii de valoare si sunt un plus, la cultura romaneasca. Totusi, cei care va citesc comentariile si ortografia aproximativa au mari semne de indoiala.
   Sincer, eu banuiesc ca dumneavoastra locuiti mai degraba undeva in America si multe dintre informatii le primiti prin intermediul mass-mediei de acolo.
   Sa va intreb ce ati facut dvs. pt. Romania si poporul roman, sau mai bine sa va citez din JFK? Prefer sa nu fac nici una nici alta.
   Ca o concluzie pot spune ca dvs ati venit aici ca la razboi si ati gasit oameni care pretuiesc pacea, atat a mintii cat si a sufletului. Sper ca intr-o si sa ne intelegeti si sa ne acceptati pt. ca asa cum suntem noi, cu problemele noastre, cu greutatile noastre, cu vietile destul de pline de lipsuri pe care le avem, noi am gasit puterea sa va acceptam si indiferent daca credeti sau nu, noi va iubim asa cum sunteti.
   Sa aveti parte de zile minunate!

    
   1. Rasvane , in primul rand iti multumesc pentru finalul deosebit care lai scris in scrisoarea ta asta, spune multe despre personalitatea ta . Referitor la multele greseli care le fac in scris sunt doua motive , sunt mai mult plecat din tara (pe care o reprezint ) decat acasa ; muncind 14 ore pe zi fara ca cineva sa-mi impuna asta , o fac din constiinta si niciodata nu-mi recitesc ceea ce scriu fiind presat de timp . Fiecare din noi isi aduce contributia fata de tara intrun fel sau altul . Nu stiu de ce nu avertizezi pe cei care insulta pe cei care au opinii diferite de a lor . Asa se face o adevara curatenie pe site-ul asta .Mandatul mi se termina doar in Decembrie si poate avem ocazia sa ne intalnim la un dialog civilizat . Am avut de lucru in patru continente si am foarte multe adevaruri de spus pentru cine vrea sa le auda necenzurate de anumite televiziuni . Vreau sa ma intalnesc numai cu oameni care sunt interesati sa stie adevarul , adevarat nu masluit . Daca exista astfel de audienta ma bucur sa am audienta in fata catorva mii de persoane in Bucuresti unde miam petrecut o foarte mare parte din viata si ma simt acasa . Cu bine !

     
   2. Uite Rasvane , am avut cateva minute sa citesc ccea ce ai scris de la cap la cap lucru rar in meseria mea care ma tine ocupat tot timpul . . Stai si analizeati singur starea de drept . Vad ca ai aceleasi tendinte ca si altii sa ataci si sa jinesti , referitor la resedinta mea si la cele 19 carti pe care leam scris . Recunosti sau nu si tu faci parte din care jignesc fara a sti la cat este ceasul ai viziunea ta personala despre lume si daca vine altcineva cu alta te opui si faci urat si asta spune despre adevarata personalitate . Atata timp cat am locuit permanent in Romania am scris la revista Flacara si Urzica . Plecand din tara de atatia ani tot ce am scris a fost in limbi diferite ( sunt 7 in care pot vorbi si scrie cursiv ). Am case in 4 continente nu fiindca sunt un om fara cunostinte ci ca le am . Sincer sa fiu in nici o tara nu am fost primit cu atata ostilitate ca pe site-ul vostru , in alte tari am avut doar stima si respect pentru cea ce am scris . Si asta este o dovada cam la ce nivel ne situam noi ca Romani fata de alte civilizatii .Am umblat destul in lumea asta ca sa pot face compatii. Prefer sa nu mai comentez fiindca stiu ca adevarul supara . Asa ca o zi buna !

     
    1. Dumnule Florian pot sa va marturisesc ceva extrem de simplu. Atunci cand ma atacati pe mine puteti sa o faceti cum doriti dvs. promit sa nu ma supar. Stiti de ce nu ma pot supara pe cineva care ma ataca? Pentru ca incerc sa privesc dincolo de cuvintele omului si caut adevarurile din ele. Atunci cand sunt atacat vad mai bine unde gresesc si ceea ce trebuie sa corectez in personalitatea mea.
     Din pacate, ma deranjeaza cei care-i ataca pe altii si ii jignesc. Spre exemplu, dvs. ati jignit si ati fost jignit pe acest site. Imi pare rau pentru ambele variante. Daca ati incerca sa fiti mai calm si sa va expuneti ideile cu mai multa atentie la detalii, fara patos, fara ura si fara sa considerati ca adevarul dvs. este suprem, sunt convins ca alta ar fi atmosfera.
     O zi minunata sa aveti!

      
  3. Ma gandesc cu bucurie ca am economisit 25 de ani de viata nefiind necesar sa „calatoresc” prin tarile arabe fiindca n-am aflat nimic nou din acest monolog. Noua a fost forma in care ne-a fost prezentat!
   Cred ca acesta a fost si scopul: „prezentarea” „articolului”!
   Cucul mai face asa! Se foloseste de penajul sau asemanator cu al uliului si sperie pasarelele care zboara care incotro timp in care le „pune” un ou in „cuib”! Puiul acestuia sa dezvolta mai repede si imediat ce a iesit din ou arunca celelalte oua din cuib ca sa supravietuiasca in mod sigur! Noi vom proceda mai iscusit, vom arunca oul intrus la „marele cos”!
   Daca a mai „scris” pe la revistele de prestigiu stie ce inseamna asta! Desi ma gandesc ca o fi scris doar scrisori!
   Personal nu sunt surprins de astfel de opinii. Sunt multi care gandesc la fel dar nu se inscriu la cuvant.
   Internetul ne ofera aceasta posibilitate. Sigur ca suntem shocati la astfel de forme, dar n-avem de ales decat sa ignoram. Sau sa renuntam la internet!
   Ma refer la forma, ca ceea ce a spus putea sa o faca altfel. Cu mare efort bineinteles.
   Eu ii doresc cele bune.
   Desi nu ma indoiesc ca va fi de gasit pe urmatorul site aflat la indemana.

    
   1. In afara de zeflemea si lipsa de respect nimic nu iese in relief din ceea ce ai scris . Atata ai atata dai; in loc de adevarata cunostinta a adevarului si a lipsei de respect si cultura pe care o ai . Daca taceai lumea te considera destept , insa fiecare pasare pe limba ei piere . Iti recomand sa incepi cu cei 7 ani de acasa si apoi sa te apuci sa scri si sa ataci cu nerusinare pe unul si pe altul . Este jenata atitudinea lipsita de respect pe care o ai . DESGUSTATOR . este tot ce simt pentru o astfel de lichea pretinsa a fi om .

     
    1. Draga Florian!
     Din randul celor ca tine sunt recrutati cei care isi agata o bomba de gat si se arunca in mijlocul multimii!
     Nu intelegi nici satira, nici ironia si nici cand iti mai da careva peste bot sa mai taci!
     Ce aveai sa ne spui o puteai face civilizat!
     Ma mir sa fi atins acest stadiu inainte sa fi inceput calatoria ta in aceste parti ale lumii.
     Asa ca raman la parerea mea, ca ai ramas blocat la tema ce o experimentezi de cateva vieti, fanatismul!
     Ai schimbat doar tabara.
     A venit vremea sa schimbi „piata” ca aici o fi inteles fiecare cam ce aveai sa ne spui!
     Pe mine nu ma impresioneaza „galagia” ta, ma gandesc doar cu tristete ca nu-ti va ajunge viata asta sa schimbi cursul!
     Chiar crezi ca reusesti sa impresionezi pe careva, pe undeva, cu acest vocabular!?
     Ca sa nu ma refer la continut!
     Si noi ne mai permitem cate o satira sau ironie dar avalansa de expresii si insinuari ce le-ai revarsat „din prima” nu ramanea fara riposta nici pe site-uri unde se practica asa ceva!
     Om fi noi doar „aspiranti” in ale spiritualitatii dar nici de coborat unde om fi fost candva nu o mai facem!
     Singura sansa e sa te „ridici” tu ca sa te ascultam!
     Ai sansa ca pe internet e mai greu de asociat ideile promovate cu un chip anume!
     Profita de acest avantaj pana nu e prea tarziu!

      
 11. Stimate domn Florian. Dumneavoastra ati intrat pe acest site impetuos ca si cum ati sparge poarta pentru a tropai prin curte distrugand in stanga si in dreapta , apoi cautand sa va impuneti punctele de vedere in fata oricui v-a bagat in seama avand dorinta unui dialog autentic. Suntem multi cei care ca si dvs. am calatorit prin lume , chiar daca nu am stat cu anii precum dvs. Am avut ocazia sa calatoresc si sa cunosc multe locuri si multi oameni atat din mediul diplomatic cat si economic, juridic sau pur si simplu oameni obisnuiti. Pentru un om de elita reprezentant al Romaniei in domeniul diplomatic si om de litere care a publicat 19 carti, ma surprindeti prin atitudine si vocabular. Mai mult, prin plagiat al unui fragment care apartine domnului Dan Puric – foarte cunoscut in Romania, pe care dvs. vi l-ati insusit considerand ca noi nu il cunoastem. Doresc sa va informez ca nu toti intelectualii au disparut din Romania oricat de mult s-a dorit acest lucru de catre politicienii nostrii apatrizi. Va asteptam in Romania cu experienta pe care ati acumulat-o pentru binele comun. Poate dvs. avand avere stabila in strainatate nu veti mai fura sau bate joc de oamenii din Romania pentru folosul propriu. Poate ati capatat constiinta omului care intelege valoarea personala ca fiind principala avere si ca ea se pune in slujba tarii sale Sincer ne intereseaza informatiile cu adevarat benefice pentru dezvoltarea nostra economica si sociala durabila. Ne intereseaza sa dialogam civilizat dand dovada de cultura generala, educatie, bun simt si toleranta fata de concepte si idei diferite. De razboinici am tot avut parte , de rautati si de prosti. Un dialog ca intre oameni umblati imbracati prin lume cu sufletul deschis la a stii, pana acum am constatat ca sunt foarte putini. Daca considerati ca sunteti un roman de elita care se respecta pe sine si interlocutorii, pareri si abordari diferite de ale sale, sunteti binevenit printre noi si veti avea un timp petrecut cu noi de exceptie. Dvs. decideti cum doriti sa va faceti cunoscut si apreciat printre noi si prin ce atitudine. Cu respect

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top