skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Legenda mărțișorului

 

Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, inchizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotarât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

De 1 Martie, românii au obiceiul ca părinţii să lege copiilor la mână sau la gât câte o monedă, pentru ca aceştia să aibă noroc tot anul şi să fie sănătoşi. Punerea mărţişorului se face de obicei înainte de răsăritul soarelui. El este dăruit, în zilele noastre, în principal copiilor, fetelor şi femeilor, pentru a le proteja gingăşia şi sensibilitatea.

Fetele se spală tot anul cu apa din zăpada rămasă până la 1 martie, pentru a fi frumoase şi drăgăstoase.

După 12 zile de purtat mărţişorul, acesta se scoate şi se leagă de un pom roditor, pentru a face multe fructe în anul respectiv. Se mai spune că dacă e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară însorită.

Comentarii (15)
 1. MARTISORUL

  ADRIAN BUCURESCU
  DACIA SECRETA

  Getii, si dupa ei grecii, îi numeau pe cei doi Zalmoxis APOLLON „Albul” si ARTEMIS “Rosia”. Legendele sacre spuneau ca mama lor era Fecioara Divina MARIAN „Magnifica; Floare de Mar”, drept care Copiii Ceresti se mai numeau si MARIAN-DYNES „Copiii din Flori de Mar”. Asadar, marul era socotit pom sfânt, iar nuanta florilor lui, Roz, compusa din Alb si Rosu, îmbina culorile simbolice ale celor doi Zalmoxis.

  Pe un vas descoperit la Ocnita-Cosota (jud. Vâlcea) este înscrisa o invocatie catre Copiii Divini:

  VASILE YSTHI A MAR
  KO SEPO IEI AN

  Traducerea: Mladitele împaratesti de mar! Familiei (neamului) la multi ani!

  In graiul cu o bogata omonimie al stramosilor nostri, YSTHI însemna „Fire; Mladite; Prunci”.
  Este limpede ca obiceiul Martisorului la români vine de la geto-daci. De altfel, la Sarmizegetusa a si fost descoperit un medalion de lut ars , desigur Martisor, cu chipul unuia dintre Zalmoxis; caci, gemeni fiind, semanau la fata! Asemenea amulete s-au mai descoperit si în alte cetati dacice.
  In vechimea nu prea îndepartata, Martisorul era un ban de aur sau de argint, ori un medalion, legat cu un snur rosu-alb, pe care românii îl puneau copiilor la gât sau la mâna. Martisorul se mai numeste în unele tinuturi Martigus sau Mart, si este purtat pentru noroc, în decursul anului, iar cei ce-1 poar¬ta cred ca vor fi sanatosi si curati ca argintul si ca peste vara nu-i vor mai apuca si scutura frigurile. Martisorul se punea în zorii zilei de 1 martie, înainte de rasaritul Soarelui, iar când il puneau, parintii se fereau sa fie vazuti de vreo femeie în¬sarcinata, crezând ca se pateaza copilul pe ochi. Unii copii purtau Martisorul 12 zile de gât, iar dupa aceea îl lasau pe crengutele unui pom tânar; si daca pomisorului îi mergea bine în acel an însemna ca si copilului îi va merge bine în viata. Altii îl pastrau pâna ce vedeau prunul arbust înflorit, de obicei porumbar sau paducel, si îl puneau pe pomisor, sperând sa fie albi ca florile acestuia. În unele zone, Martisorul se poarta pâna când începe cucul a cânta sau pâna când vin berzele.
  Nu numai parintii le puneau Martisoare copiilor, ci si alti români si le daruiau unul altuia la 1 martie. Astazi îl poarta mai ales femeile si fetele si, doar în unele sate mai izolate, îl poarta barbatii si baietii. Rareori se mai face din bani de aur sau de argint si nu mai e tinut toata luna, ci numai câteva zile, la începutul lui martie. În Muntenia se spune:

  Cine poarta martisoare
  Nu mai e pârlit de soare.

  Pe la sfârsitul lui martie, femeile si fetele iau snurul Martisorului si îl pun pe trandafiri, iar moneda sau medalionul le dau pe vin pîine alba si cas, crezând ca aceea ce le-a purtat va avea fata alba cum e casul si rumena ca trandafirul si vinul.
  Cel mai vechi templu cunoscut astazi de pe teritoriul României, care pare a fi si cel mai vechi din Europa, a fost descoperit la Parta-Sag, (jud. Timis). El are forma patrulatera, masurând 14 x 7,5 m., compus fiind din doua încaperi. Într-una s-a descoperit un altar monumental de lut ars, de forma paralelipipedica(1.50 x 1,70 x 1,35 x 0,50 m), cu o statuie dubla ce-i reprezinta pe Gemenii Divini. Pe partile laterale ale altarului au existat basoreliefuri: în aceeasi încapere s-au mai gasit un cap de taur modelat în lut si altul în basorelief, de marime naturala, pictat cu ROSU si încrustat cu ALB. Mai e de mentionat un bust statueta de tip orant, perforat, în care se aseza un cap sau un craniu de taur ori de om. La toate acestea se adauga suporti pentru ofrande. În cealalta încapere a templului s-au descoperit vetre de jertfa cu vase si oase calcinate.
  La Cascioarele s-a descoperit o constructie rectangulara de cult, ce avea peretii ornamentati în interior cu motive pictate cu ALB si ROSU. Tot acolo s-a descoperit si macheta din lut ars a unui templu.
  La Fântânele (jud. Teleorman), a fost descoperit mormântul principal al unui tumul ce a avut o încapere funerara de lemn, cu latura lunga orientata pe directia N-S. În coltul de N-V al camerei funerare s-au descoperit osemintele unui tânar get împreuna cu sapte vârfuri de lance si doua margele de lut si ocru. Baza mormântului a fost lipita cu lut, iar în centrul lui o suprafata patrulatera, putin înaltata, de forma unui cub cu laturile de aproximativ 40 cm, a fost pictata cu ALB si ROSU. Sunt figurate în culoare trei patrate înscrise unul în altul, taiate de doua diagonale ce unesc colturile opuse, creându-se astfel patru triunghiuri isoscele de 90°, ce-si unesc vârfurile în centrul patratului. Doua dintre triunghiurile cu vârfurile opuse sunt pictate în ALB, iar celelalte în ROSU. Banda de la baza fiecarui triunghi este de culoare opusa triunghiului propriu-zis. Legatura dintre aceste doua culori, sacre pentru tânarul razboinic get, si culorile Martisorului românesc este evidenta ,,
  Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minununat ? :)

   
 2. …….Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! ……Eheeeeeiii , iata ca am mai intors o fila in
  calendar …. Iata ca sosit si Martie …. Dragilor , eu auzisem de aceeasi legenda dar Soarele luase
  chipul unei fete preafrumoase care a fost rapita de un zmeu …. Asa stiam eu povestea ….Dar ,chiar
  nu conteaza …. Deasemenea , prin partea Moldovei mai exista o legenda frumoasa …. Se spune ca
  demult , demult in vremuri indepartate , la un sfarsit de Faur sau Faurar ( cum i se spunea lunii Februarie)
  Soarele se lupta cu Iarna …Fiecare incerca sa faca ce stie el mai bine …. Iarna cu zapada si viscolul incerca
  sa si pastreze ” pozitiile ” pe cand Soarele cu caldura sa se straduia sa o alunge de prin paduri si de pe campuri…
  ….. La o margine de padure , sub o tufa de trandafir salbatic un mic ghiocel s a gandit el bine bine de tot sa si
  scoata capsorul afara …. Vazand aceasta , cumatra Iarna s a infuriat si l a acoperit cu zapada pe micut ….
  ….. Atunci Primavara , Zana Florilor , s a dus si… cu mainile goale s a apucat sa dea zapada la o parte si sa l
  incalzeasca …. A reusit dar ,in efortul ei , s a ranit la un deget iar o picatura de sange a curs pe zapada, la radacina
  ghiocelului si l a ajutat sa reinvie ….De aceea ghiocelului i se mai spune si Vestitorul Primaverii …. Firul alb si
  firul rosu al Martisorului se spune ca ar avea legatura cu aceasta poveste ….. Povesti , povesti ….
  ….. Se mai spune ca fetele poarta martisorul primit de la flacai timp de 12 zile dupa care il agata intr un pom din
  gradina …. Asta va face ca acel pom sa fie roditor….
  …..Peste toate Primavara aduce cu ea un nou inceput …. Parfumul florilor , Soarele care incalzeste si topeste
  zapada …. Iar apoi …. Bucuria de a oferi un Martisor cuiva drag … Flori , multe flori …. Zambilute si ghiocei …
  …. Si minunatele frezii ….. Atmosfera de sarbatoare …. Barbati care cumpara martisoare pentru iubitele lor…
  ….. Frumusete , Bucurie , Prospetime …. Martisor , martisor… / Si mireasma florilor / Iar in vantul ce adie / Simt parfum
  de Bucurie ….. Va iubesc dragii mei luminosi ! … Si … Va doresc numai bine ! …

   
 3. La multi ani,cu multe bucurii si multe flori pentru doamne si domnisoare si….pentru domni , inca odata la multi ani !
  Cu dragoste,Sefora

   
  1. sefora…Cosarul, ce-ti va iesi-n cale Si ghiocelul, cu dalbele-i petale Sa iti aduca o primavara fericita, De toti cei dragi, sa fii, mereu, iubita ! :)

    
  1. ……Absolut incantator , draga ” cineva de undeva ” …Primavara- n suflet ,
   ….. Multumesc pentru acest videoclip minunat suflet nobil care esti …
   ….Toate cele bune ! …. O sa iti trimit si eu ceva mai tarziu …
   …Numai bine…Dan

    
  2. nimeni de nicaieri …In aceasta dimineata soarele a batut in geam mai insistent. Ai deschis fereastra si ai lasat primavara sa intre in casa… e 1 Martie,… Bucura-te! :)
   Multumesc , pentru videoclip…Mi-a mangaiat sufletul ! :)

    
 4. Primavara

  de Lucian Blaga

  A cunoaste. A iubi.
  inca-odata, iar si iara,
  a cunoaste-nseamna iarna,
  a iubi e primavara.

  A iubi – aceasta vine
  tare de departe-n mine.
  A iubi – aceasta vine
  tare de departe-n tine.

  A cunoaste. A iubi.
  Care-i drumul, ce te-ndeamna?
  A cunoaste – ce-nseamna?
  A iubi – de ce ti-e teama
  printre flori si-n mare iarba?

  Printre flori si-n mare iarba,
  patima fara pacate
  ne rastoarna-n infinit
  cu rumoare si ardoare
  de albine rencarnate.

  inc-odata, iar si iara
  a iubi e primavara. :)

   
 5. In traditia romaneasca, de 1 martie se daruia celor dragi un mic talisman legat cu un snur alb-rosu ori pur si simplu snurul bicolor. Martisorul simbolizeaza venirea primaverii, realuarea unui nou ciclu al naturii odata cu reinvierea Dochiei.
  Prima referire la martisor din tratatele folclorice a aparut in lucrarea cercetatorului Iordache Golescu, iar profesorul Simion Florea Marian a reluat ideea in cartea “Sarbatorile la romani“, unde se spune ca de 1 martie copiilor li se lega la mana un banut din aur ca sa le poarte noroc si sa fie feriti de vraji.
  Amuleta trebuia purtata 12 zile dupa care era prinsa de ramura unui copac. Chiar si acum, daruirea unui martisor persoanei dragi s-a pastrat ca un obicei al romanilor in intreaga tara.
  Pentru colegele noastre de pe acest minunat site …un martisor virtual insotit de o melodie , care sper sa va placa : http://youtu.be/BKQ_sONqbTQ
  ‘:Roses-are-red:’

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top