skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Louie Schwartzberg: Natură. Frumusețe. Gratitudine.

 

Minunățiile naturii pot fi ușor trecute cu vederea – dar nu și prin lentilele lui Louie Schwartzberg. Uimitoarele sale filmări în timp, acompaniate de impresionantele cuvintele ale călugărului benedictin, Fratele David Steindl-Rast, sunt o meditație pe tema recunostintei pentru fiecare zi de viață.

După terminarea facultății la UCLA, m-am stabilit în nordul Californiei, într-un orășel numit Elk, de pe coasta Mendocino.  Nu aveam telefon, nici TV, dar era poșta SUA. Pe-atunci viața era bună, după cum vă amintiți. Mergeam la magazinul mixt pentru o ceașca de cafea și un cub de zahăr brun și îmi trimiteam filmul la San Francisco și iată, la două zile, ajungea înapoi pe pragul ușii mele, ceea ce era cu mult mai convenabil decât a înfrunta traficul Hollywoodului. N-aveam mulți bani, dar aveam timp și sentimentul de beatitudine.
Așa că m-am apucat de filmare, la timp. Îmi lua o lună să filmez o rolă de patru minute, atât puteam să-mi permit.
Filmez flori continuu, non-stop, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, de peste 30 de ani și de priveliștea dansului lor nu mă satur niciodată.  Frumusețea lor ne inundă cu aromă, culoare, atingere. De-asemenea, asigură o treime din alimentele noastre.  Frumusețea și seducția sunt, pentru natură, mijloace de supraviețuire, pentru că dacă ne îndrăgostim de ceva îl și protejăm. Ne deschide sufletul și ne face să ne dăm seama că suntem parte inseparabilă a naturii. În natură suntem, de-asemenea, interconectați cu toții, pentru că e clar că totul e conectat într-un tot unitar.
Când îmi văd imaginile, de multe ori oamenii exclamă: „Oh, Dumnezeul meu!” V-ați întrebat, vreodată, ce înseamnă asta? „Oh” înseamnă că v-a captat atenția, v-a făcut prezenți, atenți. „Meu” înseamnă că vă conectează cu ceva din adâncurile sufletului. Creează o poartă, pentru ca vocea internă să răsune și să fie auzită. Iar „Dumnezeu”? Dumnezeu e călătoria personală râvnită de toți, inspirația, conexiunea cu un univers care celebrează viața.
Știați că 80 la sută din informația recepționată, vine prin ochi? Și dacă se compară energia luminoasă, cu o scală muzicală, spectrul vizibil cu ochiul liber e doar o octavă, chiar la mijloc? Cum să nu-i fim recunoscători creierului, că din acest impuls electric al energiei luminoase, creează imagini pentru ca noi să explorăm lumea? Și cum să nu-i fim recunoscători inimii, pentru faptul că poate înregistra aceste vibrații, pentru ca noi să ne bucuram de frumusețea naturii?
Frumusețea naturii e un dar ce cultivă apreciere și recunostinta. Am un dar pe care vreau să vi-l ofer azi, un proiect la care lucrez, numit Fericirea Revelată.   Punctul de vedere al unui copil și a unui vârstnic din această lume, ne dau o licărire din această perspectivă.

Când mă uit la TV, sunt doar emisiuni — o lume nereală. Când explorezi, extinzi imaginația pe care o aveai, iar când ai mai multă imaginație te face să vrei să aprofundezi, ca să vezi lucruri mai multe și mai minunate, cum ar fi o cărare, care te poate duce la o plajă sau ceva și poate fi minunat.
Crezi că e doar o altă zi din viața ta? Nu e doar o altă zi. E ziua ce ți s-a dat astăzi. Ți s-a dat. E un dar. E singurul dar pe care îl ai chiar acum, iar singurul răspuns potrivit este recunostinta.  Dacă nu faci altceva decât să cultivi acest răspuns pentru marele dar unic al fiecărei zi în parte, dacă înveți să răspunzi ca și cum asta ar fi prima și ultima ta zi de viață, atunci această zi a trecut pentru tine foarte bine.
Începe prin a-ți deschide ochii și a te minuna că ai ochi pe care-i poți deschide, că există acea cavalcadă incredibilă de culori ce ni se oferă pentru pura noastră satisfacție. Privește cerul. Privim atât de rar cerul. Observăm atât de rar, cât de diferit e de la un moment la altul, cu acel dute-vino constant al norilor. Ne gândim doar la vreme și chiar și cu vremea, nu ne gândim la multiplele nuanțe ale ei. Ne gândim doar că vremea e bună sau rea. În această zi, chiar acum, vremea e unică, poate o vreme ce nu va mai fi niciodată. Formațiunea de nori de pe cer nu va mai fi niciodată așa cum e acum. Deschide-ți ochii! Privește!
Privește fața oamenilor pe care îi întâlnești. Fiecare are o poveste incredibilă, o poveste pe care nu o poți pătrunde niciodată în întregime, nu doar o poveste proprie, ci și povestea înaintașilor. Cu toții ne întoarcem de departe și, în acest moment, în această zi, toți oamenii pe care-i întâlnești, toată acea viață de generații din atât de multe locuri din întreaga lume converge și se întâlnește cu tine aici, precum apa dătătoare de viață. Trebuie doar să-ți deschizi inima și să bei.
Deschide-ți inima pentru incredibilele daruri pe care ni le dă civilizația. Apeși un întrerupător și e lumină. Deschizi robinetul și curge apă caldă sau rece și apa potabilă. E un dar pe care multe milioane de oameni nu-l vor primi niciodată.
Acestea sunt doar câteva dintre imensele daruri pentru care ne putem deschide inima. Vă doresc să vă deschideți inima tuturor acestor binecuvântări și să le lăsați să curgă prin voi, astfel ca fiecare om pe care-l veți întâlni azi să fie binecuvântat de voi, doar de privirea voastră, de zâmbetul vostru, de atingerea voastră, de simpla voastră prezență. Fie ca recunostinta să se reverse, în binecuvântare peste tot în jurul tău. Și atunci vei fi avut, cu-adevărat, o zi bună.
A-aparut-File-de-Lumina

Comentarii (6)
 1. ……Absolut fantastic…Sentimentul acesta de a fi recunoscator este minunat….
  ….Cand esti recunoscator e ca si cum ai fi in bratele lui Dumnezeu….Sunt atat
  de multe lucruri pentru care ar trebui sa multumim incat …. daca in fiecare zi am
  spune MULTUMESC DOAMNE de 1000 de ori ar fi extrem de putin….Ne gandim
  atat de mult la ceea ce nu avem dar …. oare …..ne gandim indeajuns , apreciem
  indeajuns , multumim indeajuns pentru tot ceea ce avem ?…..Cred ca de fiecare
  data inainte de a ne ruga lui Dumnezeu ar trebui sa I multumim lui Dumnezeu…
  …..Asa este corect…Faptul ca putem vedea soarele din nou , faptul ca putem
  inspira din nou aerul proaspat de dimineata , faptul ca suntem intregi si ne putem
  misca , faptul ca avem ce manca , ca avem un pat unde sa dormim…. ca avem pe
  cineva care ne iubeste……Toate sunt minuni de la Dumnezeu … Toate….Nu sunt
  doar lucruri care ni se cuvin…..Cand esti recunoscator ai o anumita stare…Inima ta
  se umple de bucurie….Sa fii plin de bucurie , sa stii sa te bucuri ca un copil de toate
  lucrurile simple…..Dumnezeu e tot timpul cu noi ….Doar noi suntem aceia care uneori
  ne departam de Dumnezeu …..Bucurati va de viata ! …. Dumnezeu va iubeste ! ….
  ……Va iubesc…..

   
 2. ,,…Când ating pământul în rugăciune, nu am alt țel decât să te ating pe Tine / Orice cuvânt despre grădini, flori, privighetori, dans sunt doar pretexte… / Inima este o lumânare plină de dorința de a arde / Luată de lângă iubitul ei, aspiră să fie una cu El / Despre Iubire nu poți să înveți nimic / Iubirea vine pe aripile Grației…” Rumi și Daniela :)

   
 3. Ruga pentru iubire

  Doamne, ajuta-ma sa fiu asa cum vrei Tu, sa nu mai gandesc, sa nu mai spun, sa nu mai fac ce nu Iti este pe plac. Ajuta-ma sa cred ca m-ai iertat si fa sa nu mai cad in aceleasi greseli. Ajuta-ma sa pot sa raspund cu iubire iubirii Tale, ascultand de Tine si daruind iubire in forma in care cei din jurul meu au nevoie de ea. Ajuta-ma sa pot intelege, iar atunci cand nu pot sa inteleg – sa accept. Ajuta-ma sa fiu pentru cei din jur mangaiere, ajutor, ca o ploaie – de bunatate, ca o ploaie de vara, cu soare, o ploaie care sa aduca usurare, dar si preaplin de bucurie in sufletele celor care sufera. Ajuta-ma, Doamne sa fiu, in lumea asta plina de dureri, o binecuvantare. :)

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top