skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Oamenii care vad binele

 

Părintele Paisie Aghioritul povesteşte: Unii oameni îmi spun că sunt indignați de faptul că există multe lucruri greșite în biserică. Atunci eu le spun să întrebe o muscă: „Sunt flori în apropiere?”, iar ea le va răspunde: „Nu ştiu dacă sunt flori, dar acolo în mormanul acela de gunoi, poţi găsi toată mizeria pe care o vrei”. Şi va începe să îţi înşiruiască toate locurile murdare pe unde a fost. Dar dacă întrebi o albină: „Ai văzut vreun coș de gunoi prin zonă?”, ea îţi va răspunde: „Coş de gunoi? Nu, n-am văzut niciunul, pe aici e plin de flori parfumate”. Şi va începe să îţi înșiruiască toate florile din grădină sau de pe pajişte. Vedeţi voi, musca nu ştie decât unde este mizeria, în timp ce albina ştie unde se găsesc irişii sau zambilele.
Eu am realizat că unii oameni sunt asemenea muștelor, iar alții asemeni albinelor. Cei care se aseamănă cu muștele, găsesc răul în orice și sunt preocupați de el. Aceștia nu văd binele din jurul lor. Dar cei ce se aseamănă cu albinele, nu văd decât bine, oriunde s-ar uita. Odată, un student a venit la chilia mea și a bătut la ușă. Deși aveam de citit un teanc de scrisori, m-am decis să merg să văd ce vrea.
– Ce doreşti, fiule?, l-am întrebat.
– Aici este chilia părintelui Paisie? Vreau să îl văd pe părinte.
– Da, aici este, i-am raspuns eu, dar părintele nu e. A plecat să cumpere ţigări.
– Înseamnă că s-a dus ca să ajute pe cineva, a spus acesta, cu un gând bun. I-am raspuns:
– Nu, a mers să le ia pentru el. Le-a terminat pe toate şi tânjea după o ţigară. Pe mine m-a lăsat aici singur şi nu ştiu când se întoarce. Dacă mai durează mult, am să plec”. Ochii umeziţi ai studentului i-au trădat emoţiile şi a spus din nou, cu un gând bun:
– Îl tulburăm pe părintele Paisie.
L-am întrebat:
– Dar pentru ce vrei să îl vezi?
– Vreau doar binecuvântarea lui, mi-a răspuns.
– Ce binecuvântare vrei de la el, naivule! E ţicnit, îl cunosc bine. Nu are pic de har. Nu-ți mai pierde timpul, așteptându-l să se întoarcă. Va fi morocănos, s-ar putea chiar să fie beat, căci mai are și viciul acesta.
Cu toate astea, tânărul a rămas. Într-un final i-am spus:
– Am să îl mai aştept şi eu puţin. Ce vrei să îi transmit?
– Vreau să îi dau o scrisoare” a spus studentul, „dar îl aştept ca să îmi dea şi binecuvântarea”.
Vedeţi? Oricât de multe lucruri rele i-aș fi spus, le-a privit pe toate cu ochi buni. Când i-am spus despre țigări, ochii i s-au umezit. „Cine ştie”, a gândit el „probabil s-a dus ca să ajute pe cineva”. Alţii sunt educaţi, citesc mult, dar cu toate acestea nu gândesc precum tânărul acela! Odată ce îl contraziceai, el crea imediat o altă idee și ajungea la o concluzie chiar mai bună decât prima. Am fost uimit de această capacitate a lui! A fost prima oară când am văzut așa ceva!

Comentarii (11)
 1. Buna dimineata , nu stiu cine e sau cine a fost parintele Paisie dar parabola cu musca si albina expusa de el sunt total gresite .
  Se vede treaba ca acolo in chilia lui , el citea doar carti laice si scrisori de la mireni …peste care trecea la fel de usor ca in parabola lui….
  Oamenii care erau sau sunt indignati de existenta multor lucruri gresite in biserica , nu sunt ascultati de calugar sau de popi in general…
  Parabola : musca nu vede mizeria , ea vede doar locul unde ea se poate hrani….pentru ea o floare nu reprezinta cam nimic….Asa cum pentru o albina floarea reprezinta locul de unde asi poate procura hrana….Daca printre flori sunt aruncate si gunoaie in stare de putrefactie…pe albina o va deranja ,,,lucrurile gresite pe care le simte ” dar tot va continua sa-si adune nectarul din floare . Pe oameni ai deranjeaza anumite lucruri gresite din biserica , o gandesc , o spun cu voce tare dar tot continua sa mearga la biserica… Fastul si opulenta , bogatia care se revarsa in tot ce tine de biserica aia deranjeaza ….Oamneii merg la si spre biserica cu ganduri curate , cernite in cautarea linistii sufletesi…a sfinteniei si cand colo constata ca au ajuns in palatul de CLESTAR AL BOGATIILOR…..Dau de un preot care le vorbeste de vietile Sfintilor care traiau in pesteri cu apa si paine – si har dumnezeiesc….da de pe ei curge aurul si diamantele ….In cuvantarea lui deduci ca biserica e saraca si trebuie ajutata prin danii…Ametit de vorbe si de toata bogatia din jur , bagi mana in buzunar si indiferent daca ai cinci sau o suta de lei ai pui in cutia ,,milei”….Fastul si opulenta nu se regaseste si in chiliile calugarilor….dar aia e alta poveste .
  Ca o remarca , in chilia altui parinte – fie el si Paisie – nu sta alt parinte atat timp cat acela e plecat , asta e o alta parabola cam neinspirata..
  a aceluiasi parinte…Daca studentul acela era de la Teologie stia asta foarte bine si nu mai era necesara remarca -,,Vreau sa al vad pe parinte ” dar ma rog…In concluzie , suma tuturor lucrurilor gresite din cadrul bisericii depaseste clar suma lucrurilor bune alea pe care ar vrea parintele sa le vada oamenii…
  O zi buna.

   
  1. da untr-un fel mai actual ,Vali are drepatate ,,,,,suntem atat de multi cei care nu ne ragasim linistea sufleteasca si dataorita acestor vremuri ,,nevolnice ,,,si fugim la biserica ,,,la Dumnezeu ,,la Sfinti ,,,si adevarat dam peste ,,,preoti fara har ,,, care in loc sa ne usureze suferinta ,,ne intarara cu opulenta ,,asa este ,,sigur ca sunt si preoti cu har ,cu mila ,cu intelegere care au inteles misiunea lor ,,de aceea eu caut sa merg acolo unde il gasesc pe acel preot ,,,si sunt ,,,,Doamne ajuta-ne TU ,,,si iarta-ne pentru judecata noastra pamantesca ,,,

    
  2. Parabola este corecta. Parintele se refera la ceva simplu, dar el vorbeste in termenii in care ii sunt familiari lui, adica referitor la biserica.
   Precum in parabola asa si in biserica, si la fel in viata, nu sunt numai lucruri bune ci si rele. Parabola te indeamna sa vezi partea buna si nu partea rea. adica sa fii un optimist, nu un pesimist, se spune ca daca le vezi pe amandoua esti un realist si te consideri castigat.
   Daca imi permiti iau o situatie ipotetica. Vii la biserica sa te rogi sa simti pacea si linistea in suflet. In fata bisericii doi cersetori incep sa te roage sa le dai bani, tu nu spui nimic si intri ramanand sa te gandesti in interior daca le vei da sau nu ceva cand vei iesi, dar il auzi pe unul dintre ei cum te injura.
   Intri te rogi, pleci fara sa dai nimic. Te auzi din nou injurata.
   In fata ta apare un prieten. Care vor fi primele cuvinte care i le vei spune? Ii vei povesti despre cersetorul beat si mizerabil care te-a injurat sau despre linistea si bucuria rugaciunii tale?
   Primele tale cuvinte reprezinta starea in care esti in acel moment si arata ce te-a afectat cel mai tare. Acest lucru poti sa-l controlezi pentru ca tu esti stapanul gandurilor tale. Presupunand ca esti in varsta si ai probleme cu inima. Oare a sta in suparare nu o afecteaza? Oare nu ai putea face chiar si un atac de cord? Deci… ce castigi daca te enervezi? Nimic. Iti faci singur/singura rau.
   Referitor la musca si albina, aceasta nu era din punctul de vederea al niciuneia dintre ele. Parabola se refera la un observator independent si impartial – omul.
   Deci, din punctul de vedere al omului musca se duce la gunoaie si albina la flori.
   De ce nu se ia in calcul punctul de vedere al mustei si al albinei? Simplu, pentru ca e ca si cum ai lua in seama modul in care se observa un criminal in serie. El considera, in nebunia lui, ca e corect si justificat ce face. Totusi, asta nu schimba cu nimic faptul ca actele sale sunt abominabile.
   Referitor la biserica si bogatia ei… pot spune ca nu ma intereseaza si nu ma afecteaza nici pozitiv nici negativ. Eu nu judec ce face biserica. E problema ei. Din acest motiv nu ma afecteaza cu nimic. Nu ma bucur si nici nu ma intristez daca vad aur peste tot in biserica dar sunt la fel si in conditiile in care acea bogatie lipseste… Principiu acesta e bine sa-l aplicam si la oameni. Astfel, daca tu esti bogat si te bucuri de bogatia ta, eu ma bucur pentru tine, daca esti bogat si nu te bucuri de ea ci o tii doar la ciorap si doar lacomia te conduce in viata, atunci nu pot sa fiu suparat pe tine, sa te urasc sau sa te dispretuiesc pentru ca mi-e mila de tine. Lacomia e o boala fara leac.
   Prin urmare… cum privesti bogatia bisericii? Cu invidie? Cu suparare, pentru ca ar trebui sa fie saraci si cinstiti si nu sunt (sigur, daca nu sunt saraci cum ar fi cinstiti?) ? Cu necaz ca banii oamenilor sunt risipiti pe peretii auriti ai bisericii? Sau poate te bucuri ca au existat oameni care si-au gasit atata alinare si bucurie in suflete incata au simtit nevoia de a fi recunoscatori bisericii pentru rolul ei de a-l aduce pe Creator mai aproape de inima lui?
   O seara minunata!

    
   1. Necesar sI binevenit punct de vedere…..Multumiri.
    Cand nu mai poti zari paiul din ochiul altuia, problema barnei din ochiul propriu, s-a rezolvat.
    Si-aceasta rezolvare, schimba multe.
    Totul.
    O saptamana excelenta tuturor.

     
 2. santem foarte critici. Ce bine credem noi ca facem ca sa fie intru totul si unanim acceptat de catre semenii nostri ? In tot acest continut , mesajul este cel care ramane .De ce nu santem tot asa de neiertatori si cu noi insine ?

   
 3. Pot sa spun ca si unul si altul are dreptate, pt ca adevarul este relativ si personalizat de fiecare. Evident ca oricarei parabole sau vorbe de duh i se pot aduce contra-argumente, dar oare are importanta?
  Poate parea simplista comparatia oamenilor, care au o viziune mai completa #supra realitatii, cu albinele, sau cu mustele… dar eu cred ca ideea de baza este sa vezi binele in orice, sa traiesti in recunostinta si sa multumesti pt orice experienta, pt ca nu exista Bine, sau Rau, in sens absolut: „binele” unuia poate fi „raul” altuia…
  Trebuie sa vezi samanta de divinitate in orice fiinta. Daca toti suntem copiii lui Dumnezeu si Dumnezeu este perfect, inseamna ca toti suntem perfecti, asa cum suntem.
  Daca vrem sa mergem la biserica pt a ne ruga, biserica ne indeplineste necesitatea asta de hrana spirituala. Daca vrem sa gasim ‘hibe” bisericii si sa consideram ca nu ne indeplineste nevoile spirituale, sau ca pur si simplu nu avem nevoie de biserica, in relatia cu divinitatea, iarasi e alegerea fiecaruia…
  Mi se pare o chestie de eementar bun simt si de minima educatie sa nu critici pe cineva cand te duci in casa lui. Nu pot sa cred ca in tara asta, cat e de mare, cine a vrut sa caute, nu a gasit o bisericuta, un preot care sa-i placa… nu poti blama intreaga biserica ortodoxa pt unele persoane. Cred ca e suficient sa existe un singur preot cu har, dedicat oamenilor, pentru ca generalizarea legata de biserica sa nu se aplice…

   
 4. Buna ziua.
  Despre aceasta parabola am mai auzit si am mai citit candva un comentariu care tintea sa arate ca cel ce vede raul este el un om rau si,vezi Doamne,cel ce vede numai bine este un om bun.Imi permit sa afirm ca este de-a dreptul gresit,exact cum spune si Vali.Parabola cu musca si albina nu vrea sa arate altceva decat un interes subiectiv al unui lucrator al bisericii.
  Natura mustii si a albinei este cunoscuta ,dupa parerea mea,superficial,din concluziile trase in urma studiilor asupra existentei acestor insecte.Dar natura umana poate fi mai bine cunoscuta intrucat suntem noi insine si ne cunoastem cat de cat.Ce vreau sa spun este ca,prin natura umana ,ajungem sa vedem,sa cunoastem si binele si raul.Numai cunoscand si binele si raul,uratul si frumosul ,avem posibilitatea sa evoluam.Dupa parerea mea a inchide ochii si a afirma ca tot ce vezi este frumos si bun inseamna ,pur si simplu,a te amagi.Si suntem exact aici unde suntem acum: ne amagim ca totul este frumos si bum in jurul nostr,cu noi,in lumea ce o traim.Putem sa ne amagim cat ne-om amagi,lumea in care traim nu este frumoasa si nici buna.Ca exista aspecte despre care sa afirmam ca sunt frumoase,ca sunt bune,ca exista oameni cu caracter frumos,nu neg si sunt capabila sa le si vad,dar in acelasi timp,nu-mi place sa ma prefac si sa declar ca totul este perfect,frumos sau bun,cand situatia nu este de loc asa.Si asta nu inseamna ca peste tot vad doar raul sau uratul.Nu.Vad si una si alta.Tocmai de aceia se afirma acum ca planul fizic este dominat de dualitate.
  In ce priveste biserica….da,sunt de acord sa nu generalizam,dar putem sa nu genarlizam cand un mare procentaj din ce reprezinta biserica si crestinatatea ar fi exemplu de o buna moralitate si o conduita impecabila.Ceea ce faptele ne dovedesc este tocmai inclinatia spre generalizare deoarece ceea ce dezvaluie lumea dominata de biserici ,preoti si calugari,oameni ce-si spun crestini,este o confirmare.Ce spune o vorba populara romaneasca? ” Cu o floare nu se face primavara „.Asa este si cu lumea religiilor,lumea preotilor….ca or fi printre ei si oameni integri,nu contest,dar exceptia confirma regula
  Asa ca….musca vede doar ceia ce o indeamna natura ei,albina deasemenea,iar omul,ca sa evoluieze si sa-si inalte constiinta trebuie sa vada si binele si raul,sa le puna la locul lor si sa aleaga ceia ce il indeamna constiinta lui.
  O zi buna tuturor,Sefora

   
 5. ,, BINELE ,, te face sa iubesti, sa visezi cu ochii deschisi, sa iti creezi idealuri, sa adori viata si sa iti intelegi planurile complicate. Binele te face sa fii indragostit-a, sa apreciezi ceea ce ai si sa iti doresti mai mult, sa crezi in tine si sa iti acorzi atentia pe care o meriti ,,
  ,, RAUL ,, elementul care doare. Suferinta este atasata de rau. Daca vrei sa suferi, atunci ce te retine? Suferinta nu include doar regretul sufletului, ci aceasta inseamna mult mai mult: disconfort, durere, insatisfactie, esec, stare conflictuala. Ce faci cand aceste elemente iti intra in viata? Cum faci fata tuturor schimbarilor? Le refuzi si te minti ca nu exista sau le urezi bun venit si incerci sa te adaptezi cu ele?,,
  ,, Gandirea noastra dispune de cea mai puternica forta creatoare din intregul univers. Gandul este cel care aduce pacea si linistea in sufletul nostru. Gandul este cel care atrage binele sau raul in existenta noastra. Toate gandurile emise plutesc in aer ca niste mine amenintatoare pentru a lovi pe cel ce le-a produs ,,

  ,, In intreaga creatie nu exista nimic care sa aiba mai mult de doua polaritati : una positiva si alta negativa . Sa vedem care este scopul pentru care a fost creata musca :

  1 – un factor de echilibrare a electricităţii aerului
  2 – un păzitor al vieţii omului
  3 – un purificator al aerului
  4- chimist şi distribuitor de electricitate
  5 – un veritabil punct de colectare a energiei vieţii provenite de la Dumnezeu
  6– un colector al energiilor iubirii şi vieţii
  7 – un simbol al smereniei
  … Eu am aranjat astfel lucrurile încât până şi o
  creatură atât de insignifiantă ca musca joacă un rol atât de important în natură, având o
  utilitate atât de mare, deşi sarcinile sale par atât de neînsemnate, – ce calităţi credeţi că i-am
  dăruit Eu omului, care nu este numai creatura Mea, ci chiar COPILUL IUBIRII MELE, sau
  cel puţin asta ar trebui să devină, recunoscând faptul că îi sunt nu doar un Creator (la fel ca în
  cazul pietrelor sau al bulgărilor de pământ), ci şi un Părinte.

  Meditaţi asupra informaţiilor pe care vi le-am transmis în
  legătură cu musca şi acţionaţi în consecinţă, îndepărtaţi-vă de intelect şi apropiaţi-vă de
  inimă, căci numai aşa veţi putea recunoaşte adevărata victorie a vieţii în fiinţa voastră .

  Cei care acceptă acest mesaj ca pe un puternic apel către viaţă, acţionând în
  consecinţă, aceia cunosc deja victoria înlăuntrul lor, devenind una cu voinţa şi cu iubirea .,,
  ,, Traim intr-o lume duala,paradoxala,absurda in care nimic nu este ceea ce pare a fi…de aici reiese una din legile fundamentale: “Orice adevar nu este decat un semi-adevar”.Din prostie,aroganta si din alte cateva motivatii din aceiasi categorie,am cautat sa conciliez opusurile,sa gasesc binele din spatele raului si raul din bine,sa le dau un sens,sa caut o scuza,din acest motiv m-am indepartat de la realitate,de la adevaratul scop al omului,si anume:sa deosebim binele de rau.,,
  Cu speranta ca nu am deranjat pe nimeni ,mentionez ca nimic nu-mi apartine din ceea ce am comentat dar sunt intr-un totul de acord cu cele mentionate ,
  Va imbratisez cu drag ! :)
  Multumesc Razvan ,ca de fiecare data pentru ceea ce faci pentru noi neconditionat .

   
  1. Splendid comentariul Rosa-ei ! Felicitari! Sunt de acord cu ideile expuse !!! Minunat! Asa gandesc si eu, doar ca nu as fi putut transpune in cuvinte..Toti cei bine intentionati m-au imbogatit interior!Multumiri.

    
 6. Simbolistic vorbind , consider ca :
  – Optiunea mustei pentru gunoi si mizerie , poate reprezenta Optiunea unor oameni pentru Gandirea Negativa (cu toate cauzele , manifestarile si consecintele ei ) .
  -Optiunea albinei pentru mireasma si nectarul florilor , poate reprezenta Optiunea unor oameni pentru Gandirea Pozitiva (cu toate cauzele , manifestarile si consecintele ei ).
  Despre preoti , consider ca e benefic sa nu uitam ca si ei sunt tot oameni ca si noi , aflati in ” bancile Scolii Vietii „.

   
 7. Am ajuns să văd atât de bine ,,răul” încât azi pot afirma că tot ceea ce credeam că mă va omorî m-a făcut mai imună și mai puternică. Și pentru că ,,binele” mâine s-a dovedit a fi ,,rău” … aleg să mă bucur de plâns și de râs, de tristeți și de bucurii, de boală și de sănătate, de vârful muntelui și de valea lui… de toate, căci toate trec… am rămas doar eu, care le văd pe toate prin fața ochilor și mă bucur că sunt om :) O seară frumoasă! (bună nu mia zic cam demult-glumesc :) )

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top