skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Parabola cursei de soareci

 

Este posibil sa fi auzit sau sa fi vazut in noiembrie 2005, reportajele mass media despre miscarea “Design inteligent”, din moment ce acest subiect a jucat un rol important in cateva dintre alegerile locale sau statale din USA. Chiar daca ai omis reportajele despre acele alegeri, probabil ca ai auzit vorbindu-se des despre acest subiect.
As vrea sa subliniez ceva interesant, in legatura cu ideile promovate sub numele de “Design inteligent”, ceva ce are legatura cu ceea ce inteleg eu prin scopul vietii. O sa incep insa prin a face un sumar: aceasta initiativa a luat nastere in urma eforturilor unei parti a comunitatii stiintifice, de a gasi dovezi in natura, ca CINEVA sau CEVA a creat Universul. Cu alte cuvinte, sustinatorii designului inteligent nu cred in evolutie, in teoria cum ca viata a aparut accidental si ca Universul (si planeta noastra) evolueaza la intamplare.

Unul dintre liderii miscarii este omul de stiinta Michael Behe, doctor in biochimie, la Universitatea Lehigh din Pennsylvania. In cartea sa Darwin’s Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution (Provocarea Biochimica a Evolutiei – Cutia Neagra a lui Darwin) , el ne roaga sa ne imaginam o veche cursa de soareci. Este vorba de un dispozitiv simpu, alcatuit dintr-o baza de lemn, un cadru de sarma de otel ce loveste soarecele, un arc mare, o momeala in legatura directa cu cadrul actionat de arc si o tija de metal, ce tine cadrul pe loc pana in momentul in care este deplasata momeala. Intelegi? Toti am folosit un dispozitiv simplu ca acesta, pentru a prinde un soarece (si, probabil, si cate un deget de la mana sau de la picior, din cand in cand).
Fiecare componenta a cursei are un scop anume. De fapt, daca elimini una dintre ele, cursa nu va mai fuctiona. De asemenea, daca o desfaci in bucati si le imprastii prin garaj, n-o sa prinzi nici un soarece. (Luate individual, componentele sunt inutile pentru capturarea soarecelui). Dat fiind ca fiecare componenta are un anumit scop al sau, toate acestea trebuie puse laolalta, pentru a avea o cursa de soareci functionala.
Intrebarea pe care o adreseaza adeptii miscarii Design intelligent este urmatoarea: cum de au fost aduse toate aceste elemente laolalta, formand un dispozitiv care sa-si indeplineasca scopul? Evolutionistii spun ca au fost aduse laolalta in mod intamplator; sustinatorii initiativei Design intelligent spun ca existenta unor componente care, unite, sa functioneze intr-un anume scop, presupune existenta unui Creator care le-a pus laolalta.
Cursele de soareci sunt doar un modest exemplu – evident, omul este creatorul cursei de soareci si al tuturor celorlalte dispozitive mecanice din lume. Insa dr. Behe se foloseste de acest exemplu, pentru a sugera ca dispozitivele chimice si biologice din natura, mult mai complexe decat cele create de om, nu si-ar fi unit fortele pentru a-si ideplini scopul de a sprijini viata biologica, daca nu ar fi existat un Creator.
Si aici trag linie: simpla existenta, in lumea noastra, a atat de multor creatii biologice care functioneaza absolute extraordinar, parca imi striga in urechi cuvantul scop. Si ma refer, aici, si la mine, si la tine. Ne numaram si noi printre aceste creatii care au un scop. Mintea mea, pur si simplu, nu reuseste sa inteleaga cum este posibil sa se fi nimerit din intamplare pe lume, atatea lucruri cu adevarat unice si pline de sens. Si daca toate componentele noaste au scopuri, asta inseamna ca exista si un scop al intregului, adica al vietii mele si a tale.
Ma vad nevoit sa trag concluzia ca exista un Mare Creator care m-a facut pe mine si pe tine, care asambleaza toate componentele fiintelor vii, asezandu-le totusi in mod unic, ca sa nu semanam intre noi. Ca mine si ca tine nu mai este nimeni. Iar daca fiecare componenta a corpului nostru are un scop, atunci putem afirma ca Dumnezeu ne-a creat cu un scop supreme, pe care fiecare dintre noi este dator sa-l descopere.

Zig Ziglar
De la bine la excelent
Ed. Curtea Veche, 2008

Comentarii (9)
 1. Tema este fascinanta; dezbaterile pe seama ei insa, nu cred ca duc undeva decat in afirmarea propriilor pareri, asa….ca sa ne facem cititi.
  Si mai cred ca nu putem sti adevarul si ca fiecare isi alege propriul adevar

   
 2. Mi-e jena sa si spun ( sau poate sa ma mandresc) ca de ani multi si eu explic si comentez pe unde pot ca este exclus ca elementele din univers sa se fi adunat laolalta ca sa compuna orice de la apa, iarba, animal, om, cer, etc.etc. Spuneam de ex sa privim cum noi oamenii ne putem inmulti. Cine crede ca toate „piesle” componente ale unui pantec de femeie – ca sa ma exprim astfel – se invarteau ele asa de nebune prin univers si din timp in timp cate una sau toate deodata s-au ansamblat laolalta si au constituit uluitoarea „uzina” care este burta unei femei. Si tot asa aiurea, fara nici o logica, materia, invartindu-se ea fara nici o logica – asa cum ne invata materialismul dialectic si istoric – s-au adunat partile de materie care erau necesare ca sa constituie materia prima, care asa de nebuna s-a dus in burta femeii exact in acea uzina si uzina a stiut ea asa de capul ei de ce a venit acea materie prima acolo si a inceput sa creasca acolo un copil care – culmea – respira , ii bate inima care s-au confectionat tot asa de capul lor, din invartirea in univers a materiei, etc, etc si nu mai continui ca innebunesc.

   
  1. Mai mult, domnule Carasteanu, în cele aproximativ 9 luni nu ne-a preocupat nimic, viața curgând natural prin noi sau noi prin ea… cred că niciun pui de om, în burtica mamei, nu se întreabă în mod existențialist, dialectic, universitar și plenipotențiar …:) ,,oare îmi va crește nasul, sau gura, sau… cea mai mică celulă… firea naturală, legi ale firii… pe care, ulterior învățăm să le încălcăm… auci, nu e bine… să ne întoarcem la inocență :)
   Cu mare drag, Daniela!

    
 3. Buna dimineata.

  Intradevar interesant subiect si provocativ.Si nu sunt de acord cu tine Mara ca aceste discutii pe marginea acestui subiect nu duce nicaieri decat afirmarea propriilor pareri cu scopul de a ne face cititi.
  Tocmai datorita acestor discutii provocative se raspandesc informatiile noi si deschid ochii multor fiinte umane.
  Am citit si,da,am idee ce inseamna acest Designer Inteligent.
  Devenind o fiinta adulta si ,dupa parerea mea,matura,am inceput sa fiu preocupata de felul cum se desfasoara existenta ,in general,si apoi existenta personala.Asa am ajuns sa nu mai pot citi carti din literatura beletristica,atragandu-ma,mai intai,carti cu caracter filozofic si,incet,incet sa citesc tot ce ma atragea din asa zisa categorie a stiintelor de frontiera.Astfel mi-am format o parere oarecum personala,dar nu pot afirma ca ceia ce am reusit sa inteleg ma multumeste sau ca ar fi o parere definitiva.Este loc pentru inca multe informatii noi care sa-mi deschida si mai mult orizonturile.In primul rand,aceasta ca o parere definitiva,am inteles ca nu exista un dumnezeu personal,antropomorfic,un dumnezeu care exista „undeva,acolo,sus ” si care sta cu ochii pe noi permanent si ne urmareste tinand cont ce facem,bine sau rau.Am inteles ca oricat ar vrea omul sa imite Natura,ceva va ramane intotdeauna un mister si vor exista mereu noi si noi revelatii.Aceasta permitandu-ne noua sa evoluam.Dar ce a fost pentru mine ca o revelatie a fost intelegerea ca exista O SINGURA CONSTIINTA CU INFINITE POSIBILITATI DE MANIFESTARE.Eu,tu,el sau ea,suntem una din acele unitati de constiinta infinita in manifestare.Si mi-am spus ca toate aceste posibilitati de manifestare nu pot fi la intamplare.Parerea ce mi-am format-o pentru mine este ca ceia ce unii numesc Dumnezeu sau Designer Inteligent este acea Forta Inteligenta ce manifesta absolut tot ce exista in infinit.Spus direct ,cred in existenta unei Inteligente ce penetreaza tot ce exista,fara a-mi imagina ca aceasta inteligenta are o anumita forma,ci ca de fapt toate formele existente in infinit sunt aceasta inteligenta.Toate aceste forme existente sunt intr-un continuu proces de evolutie,la care o imensa contributie si-o aduce constiinta individualizata in diferite forme.Ce am inteles eu pana acum este ca aceasta constiinta evoluiaza si ca urmare a acestei evolutii apar conditii necesare pentru a evolua si forma,forma fizica.Este un proces continuu, indelungat si,pentru noi,cei din planul fizic,foarte lent.Dar nimeni si nimic din univers,sau multivers,mai exact,nu sta sa ne judece ce facem,cum traim sau cum evoluam.Este Constiinta fiecaruia cea care creaza conditiile necesare ca sa continuam evolutia pe plan psihic si fizic.Si cum tot ce exista interactioneaza,absolut tot este interconectat,categoric suntem expusi la influienta altor unitati de constiinta,confruntandu-ne de multe ori cu situatii care,gandim noi,nu ne apartin,dar trebuie sa le facem fata.De aici,se intelege,lumea care este asa cum este si noi trebuie s-o traim.
  Ar mai fi multe de spus,dar las loc si altora sa intre in discutie si drept urmare sa-mi dau seama daca pot intelege punctele de vedere ale altora sau mai am inca multe de invatat.
  Cu ganduri de bine pentru toti,Sefora

   
 4. Interesanta tema si intrebarea care mi-a venit in minte:de ce explul este tocmai o cursa de soareci?
  Ceea ce doresc insa eu acum este sa incerc sa pun aici un gand bun si pentru cei captivi in propria lor cursa, caci la noapte il intampinam pe Mos Nicolaie, plin de daruri pentru copiii nostril si pentru cei din noi toti.
  Il rog pe Mos Nicolaie ceva. Iata ce:

  Vine, vine si va-aduce

  Darurile asteptate

  Nicolaie-i cald si dulce

  Il rog sa iti dea de toate.

  Sa iti dea buna-vointa

  Cu iubire sa-ndraznesti

  Sa crezi ca e cu putinta

  Zorile sa le traiesti.

  Sa-ntinzi mana catre fruntea

  Brazdata de griji marunte

  Catre cel aproape…. puntea

  Cu gandul cel bun in minte.

  Sa-i transmiti ce-i bun din tine

  Fiecaruia in dar

  Speranta ca este bine

  Dupa ceata-i Soare iar!

  Bucuria-i creatoarea

  Zambetului din Cuvant

  Fie-ti Domnul- Sarbatoarea

  Darul Vietii pe Pamant!

   
 5. Multumesc foarte frumos Razvan.In masura in care-mi voi aminti,am sa tin cont.
  O zi buna in continuare,Sefora.

   
 6. -Pentru ca ceva bun sa apara e necesar ca ceva fundamental sa se schimbe in Constiinta noastra
  .-Lucrurile esentiale nu se produc pana nu este absolut nevoie ,ca ele sa se intample
  -Omenirea trebuie sa treaca la un alt nivel de Evolutie ,trebuie sa pasim in afara Constiintei Egoului , a Egoului colectiv.
  -Momentul prezent este punctul Fortei pentru a intra in starea Constiintei
  -Sa fii Prezent e extrem de eficient pentru ca se formeaza un camp energetic cand oamenii se aduna si intra in starea de prezenta impreuna .
  -Adeptii Design Inteliigent presupun existenta unui Creator ,sunt de aceeasi parere cu ei , am motivele mele sa cred in acest lucru .
  -Sunt Constienta ca am venit cu un Scop aici pe Pamant , intamplator stiu si care este …toate la timpul lor ..
  -Mi-am dorit ,sa nu lipsesc de la ,,apel ,,si am facut acest comentariu , cu ajutorul invatatorului spiritual Eckhart Tolle :)
  -Cand iti gasesti Sensul vietii , ea devine mult mai interesanta , minunata …si treci mai usor peste …lectiile de viata , bune sau mai putin bune pe care inca nu ai reusit sa le inveti …Ai tot timpul din lume :)
  -Razvan ,Multumesc mult pentru ceea ce faci pentru noi
  -Nu uitati sa va curatati ghetele :)
  -Si ..O seara plina de surprize …Meritam cu totii :) Va imbratisez ! :)

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top