skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Înainte de naștere

 

Vreți să știți cum arată înainte de naștere câteva dintre animale?

Natura este absolut uimitoare. Fiecare dintre acești mici embrioni va deveni o ființă perfectă. Oricare dintre ele este mult mai complexă decât orice realizare umană.

Mulți oameni spun că miracolele nu există, iar știința și tehnologia sunt încununarea mileniilor și nimic nu poate fi mai presus de Rațiune.

Un simplu embrion poate dărâma acest crez. Zeci de milioane de celule se aranjează, se grupează, construiesc funcții inexistente și le duc până la organele adulte ce apoi se grupează în sisteme complet funcționale. Fiecare celulă știe ce are de făcut și cum să facă asta. Oare acesta nu este un miracol? Miracolul vieții.

Ne ridicăm ochii spre cer și ne rugăm ca divinitatea să ne dea un semn, să ne arate că există, pentru a ne valida credințele. In acest timp miliardele de miracole apar zilnic în fața ochilor noștri, iar noi le ignorăm căutând concepte abstracte zămislite de Rațiune.

Bucuria este Aici și Acum – miracolele fac parte din viața noastră, zilnic ai parte de ele!

Elefant

Elefantul (Elephantidae) (greaca veche: ἐλέφαντ- [eléfant-]ἐλέφᾱς [eléfās]) face parte din familia Proboscidea (animale cu trompă). Fac parte din categoria celor mai mari animale patrupede terestre, care la naștere cântăresc 100 kg. Perioada de gestație durează 20 – 22 de luni.
Cel mai în vârstă animal în captivitate a avut 86 de ani și a trăit în Taipei, Taiwan. Greutatea medie a unui elefant este de 2-5 tone, atingând o înălțime de 4 m. Recordul l-a atins un mascul din Damaraland, Namibia (1978) care a avut 4,21 m înălțime și o lungime de 10,39 m.
Acest mamifer uriaș a fost și este vânat de către braconieri pentru coarnele lor de fildeș foarte valoroase. Toate speciile de elefanți sunt pe cale de dispariție. Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări și este animalul cu cea mai groasă piele de pe Terra.
Elefantul poate consuma chiar și 225 kg de iarbă într-o singură zi și poate bea până la 136 litri de apă la o singură adăpare.
Cel mai mare colț de fildeș despre care s-a relatat vreodată a avut 3,1 m lungime și 105 kg.
Puii de elefant cântăresc mai mult de 100 kg și, la naștere, nu au fildeși. Aceștia le apar pe la vârsta de doi ani și cresc toată viața, atât la masculi, cât și la femele. (conform Wikipedia)

 

Delfin


Delfinii
sunt mamifere marine înrudite cu balenele și marsuinii (Phocoena phocoena). Există în jur de 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Delfinii variază ca dimensiune de la 1,2 m și 40 kg (delfinii Maui), ajungând până la 9,5 m și 10 tone (orca sau balena ucigașă).
Delfinii sunt răspândiți în întreaga lume, în special în apele puțin adânci din zonele de coastă. Sunt animale carnivore, hrănindu-se cu pește și calamari. Familia Delphinidae este cea mai mare din ordinul Cetacea, fiind și relativ recentă.
Delfinii, împreună cu balenele și marsuinii, sunt descendenții unor mamifere terestre, cel mai probabil din Ordinul Artiodactyl. Strămoșii delfinilor moderni s-au adăptat la viață acvatică, cu aproximație, acum 50 de milioane de ani, în Eocen.
Scheletele delfinilor actuali prezintă în zona pelviană oase de dimesiuni mici, despre care se crede că sunt vestigii ale membrelor inferioare. În octombrie 2006 a fost capturat în apele Japoniei un delfin neobișnuit – acesta prezenta mici aripioare de o parte și de cealaltă a zonei genitale, ceea ce i-a determinat pe cercetători să considere că acestea reprezintă o dezvoltare mai proeminentă a oaselor vestigiale ale membrelor inferioare.(conform Wikipedia)

 

Chihuahua

Chihuahua este o rasă de câine, originară din statul mexican omonim, care a cunoscut în ultimul timp o răspândire rapidă printre iubitorii de animale. Câinele Chihuahua este temperamental, loial, însă nu este deloc potrivit pentru familiile care au copii mici.
Este unul dintre cei mai mici câini din lume (ca dimensiuni).
Are capul rotund, urechile ascutițe și ridicate. Măsoară intre 15 si 38 de cm, în funcție de puritatea rasei. Cântărește între 1 si 3 kg. Poate avea blana scurtă (netedă) sau lungă (mătăsoasă). Culorile pot varia: negru, alb, alb cu negru, maroniu, cafeniu, roșcat și o multitudine de combinații. Chiar dacă este un câine foarte activ, Chihuahua este predispus la obezitate, dacă nu este hrănit conform nevoilor sale.
Chihuahua este un câine mic, energic, protector și teritorial. Nu sunt potriviți în familiile unde există copii mici, deoarece pot fi agresivi și se enervează foarte ușor. Dacă e scăpat de sub control, poate fi distructiv pentru stăpân. Nu e potrivit în locuințele unde sunt crescute și alte animale, în special alte rase de câini. Trebuie dresați și ținuți sub control; în caz contrar pot dezvolta sindromul câinelui mic.
Silueta delicată a acestui câine se identifică foarte clar printre vestigiile arheologice conservate de pe vremea culturilor precolumbiene ce au evoluat pe teritoriul actual al statului Mexic. Se opinează că descind din câinii de talie mică denumiți Techichi, crescuți preponderent de tolteci. Și aztecii i-au îndrăgit, ba chiar se pare că le-au atribuit un rol în viața lor religioasă (așa cum o sugerează statuetele și osemintele descoperite la Piramida din Cholula). O legendă spune că acești câini mici erau destinați să conducă sufletele celor decedați pe tărâmul umbrelor. Poartă numele statului mexican pe teritoriul căruia a fost identificat de cuceritorii veniți din Spania. (conform Wikipedia)

 

Rechinul lămâie

Rechinii lamaie sau Negaprion brevirostris sunt nativi din regiunile tropicale si subtropicale ale coastelor Atlanticului de Nord si Americii de Sud. Rechinii lamaie sunt rechinii cei mai studiati de catre cercetatori, deoarece acestia pot supravietui in captivitate. Exista rapoarte care atesta 22 atacuri inregistrate de rechin lamaie din 1850. Din fericire, niciunul dintre aceste atacuri nu au fost raportate a fi fatale.
Rechinul lamaie poate creste pana la 4 metri lungime si poate cantari peste 182 de kg. Acesti rechini de recif sunt extrem de agresivi in timpul sezonului de imperechere si sunt usor de provocat sa atace. (conform http://www.roportal.ro)

 

Pinguin


Pinguinii
(ordinul Sphenisciformes, familia Spheniscidae) sunt un grup de păsări acvatice, care nu zboară, și care trăiesc exclusiv în emisfera sudică. Sunt păsări acvo-terestre care trăiesc pe continentul înghețat numit Antarctica. Aceste păsări nezburătoare își prind hrana înotând și prinzând în gură peștii pe care apoi îi devorează. Există mai multe specii de pinguini cum ar fi: Pinguinul imperial, Pinguinul Adélie etc. Pe uscat par lenți, abia mișcându-se, dar în apă sunt foarte rapizi deoarece își folosesc aripile pentru înot.
Pinguinii sunt singurele păsări nezburătoare adaptate la scufundare, propulsate cu ajutorul aripilor. Pentru aceasta, în timp, aripile au devenit înotătoare puternice cu articulații rigide care împiedică mișcările independente ale oaselor care alcătuiesc aripa. Oasele pinguinilor sunt mai dense și mai dure ceea ce face ca să fie mai rezistente în cazul impacturilor cu apa și pentru a crește în greutate întreg corpul pentru a reduce flotabilitatea. Picioarele sunt situate mai în spate față de alte alte păsări, lucru ce le conferă o statură bipedă dar care le îngreunează mersul pe pământ uscat însă îndeplinesc funcția de cârmă atunci când se află în apă. În apă pinguinii pot ajunge la viteze de până la 60km/h dar viteza lor obișnuită este situată între 5-10km/h. Rezervele de oxigen se găsesc în țesutul muscular care conține mari cantități de mioglobină ceea ce le face să reziste mult timp scufundate în apă, până la 18 minute în cazul pinguinului imperial (Aptenodytes forsteri). (conform Wikipedia)

 

Urși polari

Ursul polar este un mamifer mare, greutatea acestuia ajungând până la 350-650 kg la masculi și 150-300 kg la femele, înălțimea la 1,8 m și lungimea la 3 m. Are o blană de culoare albă. Ghearele mari și puternice sunt capabile să doboare adversarii naturali. Are un strat de grăsime sub piele, care îl ajută să se protejeze împotriva frigului, această caracteristică fiind întâlnită și la alte animale din tundră. Este un înotător excelent. Corpul acestora este asemanător cu cel al unui urs maro. Capul poate ajunge la peste 40 cm lungime, cu circumferința de aproximativ 30 cm. Au buze extensibile, dinții sunt mai mici ca la celelalte specii, dar mai ascutiți, gâtul mai puternic. Au buze extensibile adica nu sunt atașate de gingii și pot culege fructe mici, iar unii le pot coji. Au mirosul bine dezvoltat. Simte prada de la 30 de km depărtare. Urechile sunt mici, externe, dar au auzul bine dezvoltat. Culoarea blănii este albul, dar poate fi galbuie sau gri în timpul verii. Însa explicația științifica a culorii lor este că firele de păr, incolore, sunt goale în interior ca fibrele optice și conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagră, unde sunt absorbite. Este foarte calduroasă, iar temperatura corpului rămâne neschimbată atunci când este foarte frig. Sistemul lor de încalzire este foarte eficient (în părul blănii se gasesc canalicule microscopice pline cu aer care asigură o izolare termică excelentă) și de aceea uneori se tavalesc prin zăpada pentru a se racori. Labele din fața sunt folosite pentru înot fiind mari și membranate pentru a asigura propulsia. Cele posterioare au rol de cârmă. Prezintă gheare neretractile. Picioarele sunt mai mari decât la ceilalți urși (22 de cm lațime) și au păr pe tălpi și ventuze pentru a le conferi stabilitate pe gheață. Pe uscat nu aleargă atât de repede ca rudele sale. În apa atinge 10 km/h vâslind doar cu labele posterioare, iar scufundat poate să stea până la 5 minute. Precum oamenii se deplasează atingând solul cu călcâiele, dar și cu talpa și pot adopta o poziție bipeda ceea ce îi avantajează atunci când trebuie să observe pericolele, să caute hrana sau sa lupte. Inaltimea unui urs polar este de 1,6 m. Adultii cantaresc intre 300 si 600 kg. Pot ajunge la o lungime de 2,5 m. Femelele sunt mai mici cântărind 150-300 kg și având 1,8-2 m lungime.(conform Wikipedia)

 

Șarpe

Șerpii, cunoscuți și sub numele de ofidieni, sunt reptile cu solzi a căror principală caracteristică este mobilitatea unică a oaselor faciale, forma lungă a corpului și lipsa membrelor. Capul, trunchiul și coada sunt acoperite de solzi duri. Partea caracteristică a scheletului unui șarpe este craniul: articulațiile maxilarelor au un ligament extrem de elastic, ceea ce le conferă o mobilitate extraordinară. Astfel se explică de ce șarpele își poate mișca gura în toate direcțiile și o poate deschide extrem de larg, reușind să înghită o pradă mult mai mare decât propriul său cap. Dinții îl ajută să muște și să fixeze prada, dar nu pot mesteca, prin urmare șarpele trebuie să își înghită prada întreagă. Șerpii urcă și coboară printre crengi, se cațără, înoată și se scufundă cu o agilitate extraordinară, tocmai datorită excepționalei mobilități a coastelor și vertebrelor. Șerpii au aspecte foarte diferite și s-au adaptat astfel încât trăiesc în aproape orice nișă ecologică, excepție făcând doar regiunile polare. Majoritatea celor aproximativ 3 000 de specii de șerpi sunt neveninoase și își folosesc colții îndreptați către înapoi pentru a apuca și fixa prada. . Deși mici la număr, șerpii veninoși sunt și ei răspândiți în întreaga lume, cu precădere în regiunile tropicale, și sunt echipați cu colți special adaptați, pe care îi folosesc pentru a injecta veninul în pradă. (conform Wikipedia)

 

Rechin tigru

Rechinul tigru sau Cuvier Galeocerdo este singurul membru din genul Galeocerdo. Acesti rechini populeaza apele tropicale si temperate din jurul insulelor din Pacific. Corpul lor e acoperit de dungi de culoare inchisa, de unde le si provine numele de rechini tigru.
In general, rechinii tigru vaneaza noaptea si devoreaza orice le iese in cale, chiar metal. Este cunoscut faptul ca ataca numaiecat oameni, la multe specimene umane fiind gasite ramasite umane in stomacul, impreuna cu placute de inmatriculare, anvelope auto, cutii de aluminiu si alte ramasite. Sunt cunoscuti ca „devoratori de oameni”, ocupand pozitia a treia in lista celor mai agresivi rechini din lume. Au intre 2,5 si 3,5 metri lungime si pot cantari de la 385 pana la 635 de kilograme. (conform http://www.roportal.ro)

 

Ghepard


Ghepardul
(Acinonyx jubatus), al cărui nume în limba engleză, cheetah, este originar din sanscrită, Chitraka, denumire binomială, Acinonyx jubatus, este un membru atipic al familiei pisicilor sălbatice mari, Felidae. Ghepardul este a un cățărător modest, vânând prada prin viteza alergării sale și nu prin agilitatea săriturii. Ca atare, este plasat în propriul său gen, Acinonyx. Ghepardul este, de departe, cel mai rapid animal terestru, și chiar dacă viteza sa maximă exactă este necunoscută, poate atinge adesea mai mult de 105 km/h (sau 65 mph). Cel mai rapid record de viteză înregistrat de un ghepard a fost de 105 km/h (65.25 mph)[1], obținut pe distanțe scurte (de circa 460 m sau 500 de yarzi). Ghepardul este, de asemenea, posesorul unei accelerații explozive, fiind capabil de a atinge în trei secunde, pornind de pe loc, viteza de circa 110 km/h (sau ≈70 mph), fiind mai rapid decât majoritatea mașinilor de curse. La acest record contribuie și faptul că, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are ghearele neretractile. În prezent, cea mai mare populație de gheparzi se găsește în Namibia.

Sursa foto: http://www.eyespopping.com

Comentarii (3)
 1. Cine a creat viata sub toate aspectele ei, a luat in calcul absolut totul cu prercizie matematica.
  Totul este uimitor, divinitatea a avut grija de tot.

   
 2. Da ,Viata este Un Miracol Dumnezeiesc ! Este Minunea cu care ne umple Viata de Sens si Fericire . Iti Multumesc Doamne ! Multumesc Razvan :)

   
 3. Buna ziua.
  Foarte interesante informatii si fiind prezentate pe scurt pot atrage mai usor doritorii de cunoastere.Spun aceasta pentru ca eu am constatat de-a lungul anilor vietii mele ca am invatat mai multe din informatii culese din diferite carti decat am putut pastra din cele invatate in scoala.Aceasta ,cred eu,se datoreaza sistemului rigid educational care te preseaza sa inveti pentru note sau pentru ideea de a fi primul.
  Asa ca,aceste informatii pe care ni le pui la dispozitie Razvan sunt cu atat mai binevenite.Si da,putem observa diversitatea vietii dar si punctele comune de la care porneste acea diversitate .Un mister,un mister care ni se dezvaluie dupa cum avem dorinta de cunoastere.Foarte bine pentru cine intelege ca trebuie depasite limitele impuse de conditiile in care traim,dar mereu va exista un mister nedezvaluit….
  O zi minunata cu bucurii si multa dorinta de cunoastere va doresc,Sefora

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top